Rusko – Švédsko 1:2 (kon.) | Česko – Slovensko 8:3 (kon.) | Kanada – USA 6:5 (po pr.)
USA – Rusko 4:5 (kon.)
konec
Česko
8:3 (1:1, 3:1, 4:1)
Slovensko
Sobota 11.08.2018, 00:00 • Downtown Community Arena, Edmonton • Hlinka Gretzky Cup • O 5. - 6. místo
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 00:00.
     
    Příjemný den, či spíše noc přejeme z kanadského Edmontonu do Česka. V pátek a sobotu zde vyvrcholí první ročník tradičního turnaje nejlepších světových hráčů do 18 let, letos poprvé pořádaný v Kanadě.

    Český výběr se do semifinále bohužel neprobojoval, a tak musí vzít zavděk soubojem o konečnou pátou příčku proti Slovensku. Tento zápas začíná v 16 hodin místního času, tedy přesně o půlnoci toho českého. K jeho sledování jste samozřejmě zváni.
     
    Už nyní je jisté, že Slováci si letos připíšou na své konto své nejlepší umístění na turnaji od roku 2009. Od té doby vždy končívali ve skupině poslední, v roce 2013 dokonce v souboji o sedmé místo prohráli se Švédskem 0:11.

    Nynější generace okolo Maxima Čajkoviče a Michala Mrázika má potenciál – ukázala to už na dubnovém mistrovství světa, kde mimo jiné porazila Česko. Na letošním Hlinka Gretzky Cupu Slovensko prohrálo se Švédskem (2:4) a Kanadou (2:4), v posledním utkání pak porazilo Švýcarsko (5:3). Slováci tedy proti těžkým soupeřům rozhodně nepropadli.
     
    Český tým zažil po porážce Kanady v předvečer turnaje smolnou skupinovou fázi, kde podlehl postupně USA (0:6) a Rusku (0:3). Poté si svěřenci Aloise Hadamczika spravili chuť díky výhře nad Finy (4:3p), už před tímto utkáním ale bylo jasné, že se národní tým do semifinále nepodívá.

    Nezahraje si tak v nádherné a supermoderní hale Rogers Place, která slouží jako domovský stánek Edmontonu Oilers. Souboj se Slovenskem místo toho odehraje v Downtown Community Areně, což je přilehlá ledová plocha nacházející se ve stejném komplexu jako hlavní arena. Slouží především k tréninkům a zápasům žákovských kategorií. Zajímavostí určitě je, že do haly je možné vidět přímo z hlavních kanceláří managementu Edmontonu Oilers.
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Škorpík (Malík) – Haš, Mlčák, Kubíček, Homola, Tureček, Žůrek, Suhrada – Teplý, Barinka, Raška – Beránek, Peterek, Pytlík – Mužík, Přikryl, Lang – Koffer, Najman, Toman – P. Novák.

    Slovensko: Borák (Kozel) – Turan, Golian, Ilenčík, Kňažko, Beňo, Hatina, Gajdoš, Hudík – Mrázik, Sojka, Chromiak – Haščák, Turanský, Čajkovič – Jendek, Eliaš, Volko – Kormúth, Škultéty, Valigura..
     
    V české brance se dnes představí Jan Škorpík, na slovenské straně dostává důvěru David Borák.
     
    Oba týmy jsou na ledě Downtown Community Areny, kde se na tribunách nachází jen pár diváků, většinou skautů.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:20
    Hned v úvodu měli velkou šanci Češi, Raška dostal puk do jízdy na pravém křídle, přebruslil obránce, ale svůj blafák nedotáhl do gólového konce.
     
    00:23
    Turan (SVK) při Raškově úniku fauloval a Češi si hned v úvodu zahrají přesilovku.
     
    00:56
    Česko právě vstřelilo branku!
    Národní tým přesilovku rychle využívá a ještě v první minutě jde do vedení. Teplý dostal mezi kruhy spoustu prostoru, jeho střelu brankář Borák jen vyrazil a číhající MARCEL BARINKA dorážel do prázdné branky. Asistence: Michal Teplý.
     
    01:34
    Na druhé straně zahrozil Mrazík průnikem po pravém křídle.
     
    01:37
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Slováci bleskově vyrovnávají. V pokračující akci se puk dostal na modrou čáru k Turanovi a jeho nahození na branku šikovně tečoval mimo dosah Škorpíka MICHAL MRÁZIK. Asistence: Oliver Turan, Andrej Golian.
     
    02:41
    Opět v akci český první útok, po kombinaci Rašky s Teplým zasahuje rychlým rozklekem brankář Borák.
     
    03:22
    Další pěkná akce Michala Teplého, který si stahovačkou obhodil obránce, k zakončení se ale po zákroku na hranici pravidel nedostal. Buly po Borákově pravici.
     
    03:38
    Urostlý Valigura se přes obránce dostal do zakončení, jeho bekhend vyráží pohotový Škorpík a připisuje si úspěšný zákrok.
     
    04:21
    Opět Škorpík po střele Slováků z ostrého úhlu.
     
    04:49
    Čechům nevyšla dlouhá přihrávka do brejku na ujíždějícího Langa, ten těžký kotouč nezpracoval.
     
    05:22
    Koffer dostal prostor na levém křídle, jeho příklep krotí připravenou lapačkou slovenský gólman.
     
    05:47
    Teplého pokus o zakončení z levého kruhu byl sražen mimo branku. Češi mají v posledních chvílích navrch a tlačí soupeře.
     
    06:26
    Po Beránkově zakončení z levého kruhu a úspěšném Borákově zákroku následuje komerční přestávka.
     
    06:30
    Na Homolův pokus od modré brankář dobře viděl a neměl s ním větší problém.
     
    07:28
    Češi nepouští soupeře z pásma, ale chybí jim zatím větší kvalita v zakončení a finální přihrávka. Borák musí být ve střehu, ale těžký zákrok zatím neměl.
     
    08:03
    To z brejku mohl strhnout vedení na slovenskou stranu Čajkovič, puk z jeho hole končí na hrudi připraveného Boráka.
     
    09:38
    Po sérii nepřesností ve středním pásmu se Slováci dostali do brejku dvou na jednoho, jenže Chromiak nepřihrál přesně na najíždějícího spoluhráče a Škorpík nemusel zasahovat.
     
    10:43
    Do podobné situace se nyní dostávali také Češi, jenže Pytlík neměl rychlost a nakonec jej o kotouč obral vracející se obránce.
     
    11:20
    Lang projel kolem slovenského obránce do velké šance, byl sám mezi kruhy, jeho střelu do protipohybu ale skvěle likviduje Borák.
     
    11:30
    Tureček (CZE) poslal při forčekingu v útočném pásmu protihráče na hrazení a přesilovku si zahrají také Slováci.
     
    12:04
    Kňažko pěkně vypálil od modré, Škorpík betonem vyráží.
     
    12:27
    Dobrý přesilovkový zámek Slováků. Střely Ilenčíka a Kňažka od modré nadělaly české defenzivě velké problémy, jedna z dorážek jen těsně minula českou branku.
     
    13:13
    Turanovo nahození zkusil Sojka tečovat těsně před českou brankou, letícímu puku ale scházela razance. Škorpík tak mohl zasáhnout.
     
    13:30
    Češi hrají v plném počtu.
     
    14:38
    Slováci jsou po přesilové hře na konci a obléhají Škorpíkovu branku.
     
    15:08
    Beránkův příklep z levého kruhu vyráží Borák a Slováci opět míří dopředu.
     
    15:26
    Přikryl se krásně uvolnil na útočné modré čáře, nachystal před brankou skvělou pozici Mužíkovi, jenže jeho bekhend se nevešel mezi tři tyče.
     
    16:49
    Toman znepříjemňuje Slovákům rozehrávku, díky jeho práci mohl od modré zakončovat Kubíček, ovšem jeho pokus byl sražen.
     
    17:30
    Teplý dostal rychlou přihrávku do dobré pozice na levém kruhu, ale netrefil se do zakončení podle představ.
     
    18:12
    Volko se už už dostával k volnému puku před českou brankou, na poslední chvíli mu ale v zakončení zabránil vracející se hráč.
     
    19:21
    Lang se v poslední minutě třetiny po levém křídle do zakončení neprobil.
     
    19:48
    Souboj o kotouč v rohu slovenského pásma vyznívá lépe pro Čechy, ti z toho těží ještě Hašovu střelu od modré čáry. Borák ale zasahuje.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Sledovali jsme vyrovnanou třetinu. Oba týmy udeřily brzo. Nejprve otevřel v přesilovce hned v první minutě skóre Barinka, zhruba za minutu ale na druhé straně vyrovnal Mrázik. Poté se zajímavější pasáže na ledě střídaly s nepřesnostmi. Češi měli několik velkých možností, Slováci zase zmáčkli soupeře v přesilovce. Utkání je každopádně otevřené, druhá třetina začne přibližně v 1:00.
     
    Střely na branku po 1. třetině: 17 – 11.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:29
    Vyloučení v týmu Česko (Martin Haš – 2 min., vysoká hůl).
    Vyloučení v týmu Slovensko (Michal Mrázik – 2 min., nedovolené bránění).
     
    21:20
    Česko právě vstřelilo branku!
    Autorem branky je FILIP PŘIKRYL. Češi vybojovali puk ve středním pásmu, přešli do přečíslení tří na jednoho, které vyřešil FILIP PŘIKRYL přesnou střelou švihem, na kterou Borák nestačil. Bez asistence.
     
    22:09
    Haščák (SVK) ve středním pásmu podrazil protihráče a Češi si zahrají přesilovku.
     
    23:22
    Češi ostřelují Borákovu branku ze všech pozic, ale slovenský brankář spolu s obranou odolává.
     
    24:02
    Raška těsně minul dorážku zblízka před roztaženým Borákem. Následně si na hranici brankoviště vybruslil Barinka, pod Borákem už ovšem nebylo místo.
     
    24:39
    Tentokrát Borákovi vypadl kotouč po předchozím nahození, spadl přímo na Tomanovu hůl, český forvard ovšem bekhendem těsně míjí odkrytou branku.
     
    25:01
    Útočným faulem se provinil Adam Raška (CZE), český nápor je tak u konce. Raška odsedí trest za nedovolené bránění.
     
    25:48
    Nebezpečné Mrázikovo nahození Škorpák vůbec neviděl, nakonec bylo zblokováno.
     
    26:09
    Chromiak pálil z mezikruží poté, co se k němu dostal volný puk. Těsně míjí.
     
    26:26
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Také Slováci využívají přesilovku a je opět vyrovnáno. MAXIM ČAJKOVIČ si po levém křídle nabruslil do útočného pásma a rychlým švihem přes obránce se krásně trefuje přímo pod břevno. Brankář Škorpík byl brzo na ledě a puk zaplul přesně do volné mezírky. Asistence: Samuel Kňažko.
     
    27:01
    Slovensko skvěle vyřešilo přečíslení tři na dva, na jehož konci byl úplně volný Ilenčík, který ale ve velké šanci trefuje jen pohotového Škorpíka!
     
    27:26
    Přikryl v podobné situaci jako před druhým gólem, v přečíslení tři na jednoho, tentokrát dlouho čekal s nahrávkou, až správný moment prováhal. Zpoza branky pak hledal alespoň najíždějícího Langa, jeho rána však na branku neprošla.
     
    28:35
    Je tu opět série nepřesností ve středním pásmu, oba celky hledají cestu k brance soupeře.
     
    29:39
    Teď poměrně přímou a rovnou cestu našel Adam Raška, ke kterému se odrazil vyhozený kotouč, český útočník najížděl z pravé strany na brankáře, jenže svůj švih poslal příliš vysoko nad břevno branky.
     
    31:38
    Mužík si sjížděl před branku na přihrávku, neudržel ale rovnováhu a skončil v brance i s brankářem Borákem.
     
    32:06
    Lang si pěkně vybruslil do střelecké pozice a mířil na vzdálenější tyč, kam Borák nedosáhl. Kotouč prosvištěl těsně kolem pravé tyčky.
     
    33:18
    Český tým má v posledních minutách více ze hry. Koffer využil zaváhání slovenského obránce na modré čáře, zakončení si ale zkomplikoval brzdou. Jeho následná střela byla zblokována.
     
    34:06
    Česko právě vstřelilo branku!
    Národní tým jde zaslouženě do vedení. Po skvělé přihrávce na hranici brankoviště od Koffera zůstal u levé tyče zcela volný JONÁŠ PETEREK a nadvakrát přehodil beton roztaženého Boráka. Asistence: Filip Koffer, Jan Mlčák.
     
    35:17
    Češi pokračují ve zvýšené aktivitě. Slováci se už řádnou dobu nedostali před Škorpíka do zakončení.
     
    35:46
    Po dalším závaru před Borákem dostává dvě minuty za hákování obránce Turan. Český tlak bude znásoben přesilovou hrou.
     
    36:53
    Haš měl před sebou hodně prostoru, a tak si od modré čáry sjel blíže k zakončení, jeho pokus ale byl zblokován.
     
    37:08
    Češi na Boráka pálí ze všech pozic, Slováci mají velké problémy.
     
    37:20
    Česko právě vstřelilo branku!
    Díky velkému tlaku se Češi poprvé v utkání dostávají do dvoubrankového vedení. Po Teplého střele a Borákově zákroku dokázal ze vzduchu srazit kotouč do odkryté branky pohotový ADAM NAJMAN. Národní tým tak využívá přesilovku. Asistence: Michal Teplý, Marcel Barinka.
     
    39:01
    Borák nepřesně rozehrál, Peterek následně zkoušel mezi kruhy vykombinovat převahu hráčů soupeře, o puk však přišel.
     
    39:40
    Slováci před Škorpíkem a český brankář si připisuje první úspěšný zákrok po dlouhých minutách, když si pohlídal Jendekovo zakončení k bližší tyči.
     
    39:50
    Teplý se v samotném závěru dostal do úniku, když přebruslil slovenské obránce stíhající odražený kotouč, jeho bekhendový blafák ale zlikvidoval Borák.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá dvacetiminutovka patřila jednoznačně českému týmu. Ten šel nejprve do vedení zásluhou Přikrylovy trefy a i přes následné Čajkovičovo vyrovnání měl na ledě zřetelnou převahu. Tu zužitkoval dvěma trefami v závěrečné pětiminutovce z holí Peterka a Najmana. Uvidíme, zda Slováci ještě najdou odpověď. Třetí třetina začne přibližně v 17:50.
     
    Střely na branku po 2. třetině: 38 – 18.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:58
    Mužík u mantinelu tvrdě dohrál jednoho ze Slováků, Češi díky tomu získávají puk.
     
    41:28
    Lang zakončoval po rychlé akci příklepem z pravého křídla, Borák vyráží.
     
    42:21
    Zpětná přihrávka Sojky zpoza branky nenašla hůl nikoho ze Slováků.
     
    43:11
    Česko právě vstřelilo branku!
    Skvělá práce Adama Rašky, který zavezl puk do pásma, neukvapil se a následně od zadního mantinelu našel před odkrytou brankou zcela volného MARCELA BARINKU. Ten už měl poměrně jednoduchou úlohu. Asistence: Adam Raška.
     
    44:11
    Mrázik mohl korigovat, když zůstal sám před českou brankou, ale nezpracoval přihrávku z pravého kruhu.
     
    45:30
    Tureček si ve středním pásmu počkal na pronikajícího slovenského útočníka a tvrdým zásahem tělem mu vystavil stopku.
     
    45:59
    Barinka najíždějící z druhé vlny dostal dobrou přihrávku na hůl, svým švihem olízl vnější levou tyč.
     
    46:42
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Slováci korigují skóre po přesné Mrázikově střele, kterou Škorpík mohl jen vykopnout před sebe a volný MARTIN CHROMIAK neměl problém z dorážky zavěsit pod břevno. Asistence: Michal Mrázik, Samuel Kňažko.
     
    47:27
    Česko právě vstřelilo branku!
    Je to znovu o tři branky po hezky sehraném brejku Autorem branky je ADAM NAJMAN, na jehož hůl narýsoval před odkrytou branku milimetrovou přihrávku z pravého křídla Novák v rychlém brejku. Asistence: Pavel Novák.
     
    48:46
    Česko právě vstřelilo branku!
    Karel Gott v provincii Alberta nikdy tak často nehrál. Jeho "Dám dělovou ránu" zní dnes už posedmé, poté co MARCEL BARINKA kompletuje hat-trick. Znovu těžil z výborné přihrávky, kterou tentokrát dostal mezi kruhy, kde zůstal zcela sám, a mířil přesně pod břevno. Asistence: Michal Teplý, Adam Raška.
     
    49:31
    Trest za brankáře Škorpíka (CZE), který vyhodil puk ze hřiště, odpyká Lang. Začíná slovenská přesilovka.
     
    50:38
    Slováci přicházejí o pásmo.
     
    51:13
    Chromiak nic nevymýšlel, napálil volný puk na bránu a jen těsně míjí pravou tyč české branky.
     
    51:46
    Přikryl hledal ještě v oslabení před brankou volného spoluhráče, přihrávka ovšem neprošla.
     
    51:51
    Česko právě vstřelilo branku!
    MARTIN LANG se hned po návratu z trestné lavice zapisuje mezi střelce, poté co jej našla Teplého přihrávka od levého mantinelu a český útočník využil rozhozeného postavení slovenského brankáře i obrany. Zápas se stává jednoznačnou záležitostí. Asistence: Michal Teplý, Filip Přikryl.
     
    52:32
    Pro Slovensko to navíc v dohledné době nevypadá na zlepšení, Ilenčík musí odsedět dvouminutový trest.
     
    53:15
    Teplý minul u pravé tyče před odkrytou brankou těžkou přihrávku, následně Slováci vyhazují.
     
    54:22
    Češi kontrolují puk a mají zápas pevně v rukou.
     
    54:32
    Slováci jsou v plném počtu.
     
    55:03
    Koffer si klepnul o přihrávku v přečíslení tří na jednoho, trefil přesouvajícího se brankáře do ramena, odtud puk odskákal těsně vedle levé tyče. Další velká šance Česka.
     
    55:12
    Jako raketa vystartoval po buly ve vlastním obranném pásmu za vyhozeným pukem Chromiak, dojel jej, ale v samostatném úniku si nepřišel na Škorpíka.
     
    55:52
    Raška s Teplým na ledě v dnešním zápase zcela dominují, nyní po vzájemné kombinaci znovu rozebrali slovenskou obranu.
     
    57:09
    Češi vyrobili chybu v rozehrávce, kterou mohl potrestat Mrázik, sám před Škorpíkem ale nedokázal vymyslet žádné překvapivé zakončení a nechal vyniknout gólmana národního týmu.
     
    57:57
    Zakázané uvolnění Slováků.
     
    58:41
    Pytlík dostal přihrávku před branku, byl sám před brankářem, ale Borák jeho pokus nadvakrát zneškodnil.
     
    59:29
    Krásný zákrok lapačkou v poslední minutě si připsal Škorpík, který ukradl gól Eliašovi. Ten mířil do horního růžku, ale český gólman se rychle přesunul a je vítězem okamžiku.
     
    59:55
    V samotném závěru ještě inkasuje dvě minuty Turan (SVK), který se už delší dobu snažil dostat do potyčky s někým z českých hráčů.
     
    Konec zápasu.
     
    Česká reprezentace do osmnácti let končí své působení na Hlinka Gretzky Cupu jednoznačným vítězstvím 8:3 nad Slovenskem. Po vyrovnané první třetině národní tým postupně přebral iniciativu a v posledním dějství na ledě jednoznačně dominoval. Skvěle hrál především první útok a Teplý s Raškou, zdatně jim sekundoval třígólový Barinka.
     
    Češi tak končí v konečném pořadí turnaje na 5. místě, Slováci jsou šestí. Turnaj zde v Edmontonu vyvrcholí zítra. To se ve finále představí Švédsko, které si před chvílí v semifinále poradilo s Rusy, a vítěz večerního utkání Kanada – USA. Pro tuto chvíli je to odsud všechno, díky za pozornost a příjemnou noc do Česka. (02:33:33)

    Lukáš Peroutka

    Branky a nahrávky: 1. Barinka (Teplý), 22. Přikryl, 35. Peterek (Koffer, Mlčák), 38. Najman (Teplý, Barinka), 44. Barinka (Raška), 48. Najman (P. Novák), 49. Barinka (Teplý, Raška), 52. Lang (Teplý, Přikryl) – 2. Mrázik (Turan, Golian), 27. Čajkovič (Kňažko), 47. Chromiak (Mrázik, Kňažko)


    Česko: Škorpík (Malík) – Haš, Mlčák, Kubíček, Homola, Tureček, Žůrek, Suhrada – Teplý, Barinka, Raška – Beránek, Peterek, Pytlík – Mužík, Přikryl, Lang – Koffer, Najman, Toman – P. Novák.
    Slovensko: Borák (Kozel) – Turan, Golian, Ilenčík, Kňažko, Beňo, Hatina, Gajdoš, Hudík – Mrázik, Sojka, Chromiak – Haščák, Turanský, Čajkovič – Jendek, Eliaš, Volko – Kormúth, Škultéty, Valigura.
    thejrc.org