Plzeň – Liberec 4:0 (kon.) | Mladá Boleslav – Litvínov 3:4 (kon.) | Zlín – Třinec 4:2 (kon.)
Pardubice – Vítkovice 1:2 (kon.) | Olomouc – K. Vary 4:1 (kon.) | Sparta – Mountfield HK 4:0 (kon.)
konec
HC Sparta Praha
4:0 (1:0, 1:0, 2:0)
Mountfield HK
Pátek 14.09.2018, 18:30 • O2 arena • Tipsport extraliga • 1. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    Po letní pauze je tu opět nejvyšší česká hokejová soutěž, vítejte u sledování Tipsport Extraligy ledního hokej! V tomto přenosu se zaměříme na utkání pražské Sparty, která vyzve královéhradecký Mountfield na ledu vysočanské O2 areny. Úvodní buly bude vhozeno v 18:30. Příjemnou zábavu.
     
    HC Sparta Praha

    Po nepovedené sezoně se rozloučil kapitán Jaroslav Hlinka, kapitánské céčko po něm převzal Petr Vrána. Po ročním působení odešel také gólman Sami Aittokallio, po čtyřech letech ve sparťanském dresu změnil působiště Juraj Mikuš, jenž bude hrát za Kometu. V týmu nepokračují ani posily ze závěru ročníku, které neměli dlouhodobou smlouvu jako Řepík, Kulda nebo Ďaloga. Návrat však hlásí Jan Buchtele, který po dvou letech v KHL znovu oblékne sparťanský dres od samého startu ročníku.

    Sparta získala na sezonu 2018/19 řadu zajímavých posil. Velmi pěkně vyhlíží kanadský obránce Jérémie Blain, který nejen tvrdí hru, ale také je bodovým přínosem. V přípravě zaznamenal skvostných osm bodů a za gól a sedm asistencí. Jedničkou v brankovišti by měl být Matěj Machovský a dalším příchozím ze zámoří je útočník Daniel Přibyl a bek Jan Košťálek. Z Hradce Králové přišel obránce Blaž Gregorc. Prostor v létě dostali také sparťanští mladíci, z nichž si nejhlasitěji říkají o místo v sestavě útočníci Lukáš Rousek (2+3) a Tomáš Pšenička (4+2).

    Pražané se budou snažit odčinit uplynulou nepovedenou sezonou. I přes posílené mužstvo energie v týmu nefungovala a sparťanští fanoušci mohli být rádi vůbec za postup do předkola z desáté příčky. Sparta do čtvrtfinále nepostoupila, když vypadla s Libercem výsledkem 0:3 na zápasy. Aby se situace již neopakovala, přilákalo vedení německou legendu Uwe Kruppa. Bývalý hokejový obránce odehrál 729 zápasů v NHL, v roce 1996 vystřelil gólem ve třetím prodloužení čtvrtého finále Coloradu Stanley Cup, má trenérské zkušenosti z německé reprezentace a poslední sezony trénoval Eisbären Berlin.

    Přípravné zápasy

    Nový vítr v kabině v přípravě zaznamenal úspěch. Z deseti odehraných zápasů Pražané prohráli jen tři a pouze jednou pomyslně nebodovali. I když se Sparta nepředstavila na kluzišti v Holešovicích, zaznamenala úspěch na turnajích. Ovládla Mountfield Cup, kde se zapsala do povědomí náloží 10:2, kterou uštědřila Davosu. Na Red Bulls Salute obsadila třetí místo, nestačila na Salzburg v prodloužení, nicméně Mnichov pokořila vysoko 8:1. Následně triumfovala i v tradičním pražském derby, Slavii zdolala v prodloužení v Edenu. I když domácí utkání, které se odehrálo v Poděbradech proti Pardubicím, Pražané nezískali, na závěrečném turnaji v Grazu opět slavili celkový triumf.

    7. 8. Karlovy Vary – Sparta 4:5
    9. 8. Hradec Králové – Sparta 5:4pp
    11. 8. Sparta – Pardubice 3:2pp
    12. 8. Davos (SUI) – Sparta 2:10
    17. 8. Salzburg (AUT) – Sparta 3:2pp
    18. 8. Mnichov (GER) – Sparta 1:8
    23. 8. Slavia – Sparta 2:3pp
    28. 8. Sparta – Pardubice 1:3
    7. 9. Graz (AUT) – Sparta 2:4
    8. 9. Rapperswil (SUI) – Sparta 0:4
    Na předsezónní tiskové konferenci Sparta odhalila hned trojici herních dresů.

     
    Mountfield HK

    Hradec Králové prošel velikou proměnou, s hokejovou kariérou se rozloučil kapitán Jaroslav Bednář, tým opustili také obránci René Vydarený a Blaž Gregorc, který již obléká sparťanský dres. Odešla také brankářská jistota Patrik Rybár, jenž podepsal s Detroitem. Mezi nové příchozí patřil Slovák se sparťanskou minulostí Martin Réway, nicméně ten v týmu dlouho nevydržel a ještě během přípravy i z důvodu zranění byla jeho spolupráce předčasně ukončena.

    Nicméně Východočeši mají posil více než dost. Do brány Mountfield získal Brandona Maxwella a útok posílil hráč se zkušenostmi z NHL a dvojnásobný mistr extraligy s Kometou Tomáš Vincour. V průběhu srpna také přišel do Hradce kanadský obránce Sébastien Piché, který posledních pět sezon hrál rakouskou EBEL, předešlé čtyři roky oblékal dres týmu EHC Linz. Duo Daniel Rákos a Tomáš Linhart přestoupilo z Třince.

    Královéhradečtí obhajují z předešlé sezony skvělé druhé místo ze základní části, kdy nasbírali 99 bodů v 52 zápasech. V play off se probojovali přes Liberec ve čtvrtfinále 4:3 na zápasy. V semifinále ale narazili na Třinec, který zvítězil celkově 4:2. Východočeši tak skončili čtvrtí, neboť vítěz základní části z Plzně skončil v semifinále na hokejkách mistrovského Brna.

    Přípravné zápasy

    Lvi měli o něco kratší čas na přípravné zápasy z důvodu účasti v Lize mistrů. Polovinu jejich přípravných utkání odehráli na domácím Mountfield Cupu, kde sice dokázali porazit dnešního soka Spartu 5:4 v prodloužení a také svého východočeského rivala z Pardubic 4:2, osudným se jim však stalo střetnutí s Davosem, které prohráli vysoko 7:3. Po dvou triumfech na turnaji tak nezkompletovali hattrick a pohár jim vyfoukla právě pražská Sparta. Změřili síly také s prvoligovým soupeřem, účastníkem EBELu a kazašským mužstvem z Karagandy, kde Hradec otestoval zejména mladé pušky.

    2. 8. Přerov – Hradec Králové 2:9
    9. 8. Hradec Králové – Sparta 5:4pp
    11. 8. Hradec Králové – Davos (SUI) 3:7
    12. 8. Hradec Králové – Pardubice 4:2
    21. 8. Hradec Králové – Znojmo 4:2
    24. 8. Hradec Králové – Karaganda (KAZ) 3:1

    Liga mistrů

    Hradec Králové je členem skupiny F hokejové CHL. Soupeři mu jsou německý Norimberk, francouzský Rouen a finské Oulu. Zatím se Mountfieldu v Lize mistrů nedaří. Ze čtyř duelů získal pouze čtyři body, obsazuje třetí pozici v tabulce se ztrátou čtyř bodů na druhý Norimberk. S tím získal pouhý bod z prodloužení, francouzský Rouen porazili jen těsně doma 2:1, na hostujícím ledě dokonce nedokázali skórovat a padli 2:0. Dvě utkání se silným Kärpätem Oulu čekají Lvi v říjnu.

    31. 8. Hradec Králové – Norimberk (GER) 1:2
    2. 9. Hradec Králové – Rouen (FRA) 3:2
    7. 9. Norimberk (GER) – Hradec Králové 4:3pp
    9. 9. Rouen (FRA) – Hradec Králové 2:0
    Hradec zvolil pro novou sezonu opět černou a bílou s červenými doplňky, pruhy se tentokrát přesouvají do středu dresu.

     
    Poslední zápasy obou týmů

    8. 9. 2018
    Energie Steiermark Trophy 2018 – finále
    Rapperswil – Sparta 0:4


    Branky a nahrávky: 2. Jarůšek (Koštálek), 4. Jarůšek (Blain, Kalina), 16. Rousek (Kudrna, Dvořák), 46. Kudrna (Klimek).
    Vyloučení: 11:9.
    Využití: 0:2.
    V oslabení: 0:1.
    Sestava Sparty: Machovský – Pavelka, Košťálek, Kalina, Blain, Piskáček, Dvořák, Voráček, Pšenička – Rousek, Klimek, Kudrna – Kumstát, Pech, Forman – Říčka, Vrána, Jarůšek – Černoch, Smejkal.

    9. 9. 2018
    Champions Hockey League – skupina F
    Rouen – Hradec Králové 2:0


    Branky a nahrávky: 40. Miklík (Deschamps, Thinel), 44. Ritz.
    Vyloučení: 5:7.
    Využití: 1:0.
    Střely na branku: 25:35.
    Sestava Hradce Králové: Pavelka – Linhart, Zámorský, Havránek, Cibulskis, Rosandič, Pavlík – Chalupa, Cingel, Vincour – Miškář, Bičevskis, Berger – Bezúch, Kukumberg, Vopelka – Mašín, Paulovič, Muška.
     
    Poslední vzájemný zápas

    9. 8. 2018
    Mountfield Cup 2018
    Hradec Králové – Sparta 5:4pp


    Branky a nahrávky: 16. Chalupa (Paulovič), 30. Bičevskis (Paulovič), 40. Chalupa (Cibulskis), 56. Bičevskis (Linhart), 64. Graňák (Dragoun, Paulovič) – 11. A. Kudrna (Kalina), 15. Říčka (Blain), 19. A. Kudrna (Gregorc, Smejkal), 24. Říčka (Černoch, Jarůšek).
    Vyloučení: 5:6.
    Využití: 1:3.
    Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4, 5:4p.
    Nejlepší hráči: Matěj Chalupa – Robert Říčka.

    Sestava Hradce Králové: J. Pavelka – Linhart, Zámorský, Graňák, Cibulskis, Piché, Nedomlel, Šalda – Rákos, Koukal, Straka – Bezúch, Kukumberg, Réway – Chalupa, Bičevskis, Paulovič – Dragoun, Miškář, Pilař.

    Sestava Sparty: Machovský – T. Pavelka, Blain, Kalina, Delisle, Gregorc, Piskáček, Voráček, Dvořák – Říčka, Vrána, Jarůšek – Smejkal, Klimek, Kudrna – Kumstát, Pech, Beran – Pšenička, Černoch, T. Jandus.
     
    Úvodní sestavy:

    HC Sparta Praha: Machovský (Honzík) – Blain, Kalina, T. Pavelka, Košťálek, Piskáček (A), Gregorc, Delisle – Černoch, Sill, Smejkal – Jarůšek, P. Vrána (C), Říčka – Forman, Pech (A), Kumstát – Kudrna, Klimek, Buchtele.

    Mountfield HK: J. Pavelka (Maxwell) – Linhart (A), Zámorský, Graňák (A), Cibulskis, Rosandić, Piché, F. Pavlík – Paulovič, Koukal (C), M. Chalupa – Vincour, Cingel, Bezúch – Berger, Bičevskis, Miškář – Vopelka, Kukumberg, R. Pilař.

    Rozhodčí: Kika, Hejduk – Gebauer, Lederer.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v první třetině?

    Tipovat můžete do začátku 1. třetiny.

     
    Pražané už najíždějí na ledovou plochu, po úvodním nástupu je budou následovat hostující Východočeši.
     
    K prvnímu zápasu ještě uslyšíme státní hymnu.
     
    Na led přichází sparťanský patron sezony Lubomír Pěnička.
     
    Člen Klubu legend Sparty vhodí čestné buly. Kapitáni Vrána a Koukal se k němu sjíždí.
     
    Teď se ještě hráči rozbruslí před začátkem utkání, zbývá necelá minuta.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:13
    Kotouč se rychle dostává za hostující bránu a Pražané se ho snaží dostat pod svou kontrolu.
     
    00:27
    Gólman Pavelka raději pokryl puk před najíždějícími domácími a bude se vhazovat.
     
    00:53
    Košťálek vypálil od modré, puk však jen proletěl okolo tyčky hradecké svatyně.
     
    01:11
    Mountfield vyhazuje na zakázané uvolnění a hra se stěhuje zpět před Pavelku.
     
    01:19
    Sparta si tlakem před bránou vybojovala faul a jako první na trestnou usedá Oskars Cibulskis (HKM) za nedovolené bránění.
     
    01:40
    Hosté se úspěšně osvobodili a Sparta bude muset zakládat nový útok ve své přesilovce.
     
    02:14
    Jarůšek se pokoušel prodrat do útočné třetiny, jenže kotouč mu přeskočil hůl, a tak vše končí jen ofsajdem.
     
    02:35
    Domácím se nedaří udržet u Pavelkovi svatyně, Hradec je úspěšný v obranné činnosti.
     
    03:05
    Hostující brankář trochu žongloval s pukem po střele sparťana z levého kruhu, nakonec kotouč zkrotil a pozastavuje hru.
     
    03:19
    Hradec Králové hraje v plném počtu.
     
    03:27
    Krátce po vyrovnání sil na hrací ploše si přesilovou hru vyzkouší i hostující celek, dvě minuty za nedovolené bránění dostal Jan Piskáček (SPA).
     
    03:58
    Chalupa měl velikou šanci otevřít skóre, když dostal přihrávku zpoza brány těsně před domácí svatyni, Machovský se ale hbitě přesunul k tyči.
     
    04:36
    Královéhradecká přesilovka vypadá mnohem lépe, hosté drží Spartu pod tlakem, avšak maskovaný muž Pražanů opět kryje další z pokusů.
     
    04:52
    Jen na chvíli se domácí osvobodili a hosté už jsou zpět v útočném pásmu.
     
    05:15
    Ale Sparta opět vyhodila puk a jde střídat.
     
    05:27
    Pražané jsou kompletní, zatím žádná z přesilovek nebyla úspěšná, i když hosté měli ke gólu mnohem blíž.
     
    05:43
    Sparťanské snažení v přechodu modré čáry zastavuje ofsajd.
     
    05:52
    Hradec se vydal do svižného útoku, nicméně Machovský vášně hasí, když drží puk ve své moci.
     
    06:10
    Hradec přesilovka nažhavila. Nejprve zblízka pálil Bičevskis, následně od modré štěstí zkusili Rosandič a Piché, ale obě dvě dělovky skončili u bránících hráčů.
     
    06:54
    Domácí si můžou oddechnout během krátké pauzy na úpravu ledu.
     
    07:13
    Černoch se z ničeho nic zjevil před bránou, jeho střela těsně minula tyčku.
     
    07:27
    Rychlý protiútok Hradce opět pokryl ostražitý Matěj Machovský.
     
    08:20
    Hradec je na kotouči silnější, sparťané zatím neví, jak na ně.
     
    08:50
    Momentálně však Sparta postavila hradbu ve středním pásmu a Mountfieldu se zatím nedaří ji prorazit.
     
    09:28
    Pozici si už vybojovává Miškář v útočné třetině, hledá, komu by přihrál nebo odkud by vypálil.
     
    09:45
    Machovský znovu drží puk a raději bude čelit dalšímu buly než dorážkám hostů.
     
    09:58
    Po sprintu k zadnímu mantinelu, aby nebyl zahrán ofsajd, který však rozhodčí odpískali, se strhla strkanice.
     
    09:58
    Situace se však obešla bez trestů a hra se stěhuje před Pavelkovu bránu.
     
    10:29
    Pražané se pokouší založit útok ze své části hřiště, uvidíme, jak budou úspěšní.
     
    10:51
    U puku už je znovu Hradec a zamyká Spartu v jejím pásmu.
     
    11:13
    Hosté se nakonec ke koncovce neprobojovali a obě mužstva jdou střídat.
     
    11:50
    Únik Bezúcha mohl skončit prvním gólem zápasu, nicméně Matěj Machovský betonem zastavil puk a následně ho podržel.
     
    12:19
    Opět nebezpečná akce Východočechů, kteří ohrozili Spartu z blízkosti, ani tentokrát akce nekončí úspěšně.
     
    13:11
    Sparťané už neměli sílu jít dopředu, raději vystřídali.
     
    13:36
    Další strkanice, tentokrát před Machovského bránou po dorážce jednoho z hostů. Následuje komerční pauza.
     
    13:54
    Jeden z hostů se zjevil nehlídán před bránou Sparty, nicméně bránící hráč si ho rychle všiml a hrou do těla mu překazil přesné zakončení.
     
    14:45
    Opět se Hradec snaží dostat soupeře pod tlak v jeho pásmu.
     
    15:05
    Rosandič z mezikruží míchal s pukem, jeho úmysl prvním gólem neskončil.
     
    15:48
    Sparta právě vstřelila branku!
    Po dlouhé době se prodrali domácí k Pavelkovi a začali tlačit. Šance se nechtěli pustit a s vervou bojovali o kotouč. Ten se dostal na modrou ke Košťálkovi, který vyslal dělovku. Ta se odrazila na hokejku RICHARDA JARŮŠKA, který si puk zpracoval a zakončil do poloodkryté klece. Asistence: Jan Košťálek, Petr Vrána.
    15:48 Richard JARŮŠEK - 1:0
     
    16:46
    Hradec vyhazuje na zakázané uvolnění a následuje buly před Pavelkou.
     
    17:17
    Střelu sparťana z levého kruhu Pavelka vyráží na svou svatyni k zadnímu mantinelu.
     
    17:27
    Hradec zkusil rychlou protiakci, nicméně puk doklouzal k Machovskému a ten ho raději pokryl, aby předešel dorážkám.
     
    17:59
    Puku se ujímají hosté a jdou dopředu.
     
    18:17
    Po souboji u mantinelu o kotouč je černá pryž mimo z pásma Sparty a oba týmy střídají.
     
    18:50
    Na přechodu do útočného pásma hledal Kumstát Pecha, tan byl sice překvapen, nicméně puk zachytil. Záhy mu ho ale vyšťouchl bránící hráč.
     
    19:16
    Pražané bojují v útočné třetině o puk, Hradec se ho však nechce vzdát.
     
    19:36
    Konec dějství už vypadá poklidně, nikdo se nikam nežene.
     
    19:58
    V závěru ještě jedno vhazování poté, co puk skončil v ochranné síti.
     
    20:00
    Současné vyloučení:
    Vyloučení v týmu Mountfield HK (Jan Berger – 2 min., hrubost).
    Vyloučení v týmu Mountfield HK (Maris Bičevskis – 2 min., hrubost).
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha (Jiří Černoch – 2 min., hrubost).
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha (Jan Piskáček – 2 min., hrubost).
     
    20:00
    První třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhou třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 2. třetiny.

     
    Po siréně se v pásmu hostů strhla menší rvačka, uvidíme, jestli se na začátku druhé třetiny nedočkáme nějakých trestů.
     
    Začátek utkání byl silnější ze strany domácího mužstva, z toho vyplynulo i první vyloučení. To se ale Spartě nepovedlo dle představ. Naopak po jeho skončení šli do čtyř sparťané a Hradec se chopil otěží. I když neotevřel skóre v početní výhodě, začal být velmi důrazný a několikrát vážně ohrozil gólmana Machovského. Jenže skóre otevřeli přeci jen Pražané. Po dlouhé odmlce se probojovali před Pavelku a z mezikruží do odkryté sítě poslal puk Richard Jarůšek, hráč s královéhradeckou minulostí. Ve třetině bylo k vidění i několik strkanic, ta poslední proběhla po konečné siréně.
     
    Statistiky po 1. třetině

    Střely na bránu: 10:16.
    Střely mimo: 3:4.
    Zblokované střely: 1:3.
    Hity: 5:4.
    Úspěšnost vhazování: 42% – 58%.
    Trestné minuty: 2:2.
     
    Nakonec usedli na trestnou dva hráči na obou stranách, hrát se bude pět na pět.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    21:20
    Lukáš Cingel si udělal osamocený výlet k Machovskému, jeho zakončení narušil bránící hráč až v samotné koncovce.
     
    22:12
    Hned úvodem druhé třetiny jde Sparta do oslabení, dvě minuty za krosček si odpyká Steven Delisle.
     
    22:51
    Hradec se drží v pásmu Sparty, zatím si však posílá přihrávky podél mantinelu.
     
    23:16
    Pražané se úspěšně osvobozují a na led přichází čerstvé síly.
     
    23:29
    Sparta jde do tří! Ke svému spoluhráči usedá Jérémie Blain, jenž se provinil pozdním dohráním.
     
    23:55
    Machovský kryje střelu Pichého z pravého kruhu i přes zakrytý výhled.
     
    24:18
    Další zásah domácího brankáře a Sparta přečkala oslabení tři na pět.
     
    24:52
    Sparťanům se teď daří ubránit i klasické oslabení, hostům nedovolují usídlit se před bránou.
     
    25:29
    Sparta už hraje v plném počtu.
     
    25:43
    Bude se hrát čtyři na čtyři! Sébastien Piché (HKM) obdržel dvě minuty za držení hole a Petr Vrána (SPA) za hrubost.
     
    26:34
    Sparta právě vstřelila branku!
    Krásnou souhru předvedli sparťané. Pech dostal přihrávku z vlastního pásma, zavezl puk do útočné třetiny, přihrál Formanovi. Ten našel nalevo najetého JANA KOŠŤÁLKA, který zvýšil na 2:0. Asistence: Miroslav Forman, Lukáš Pech.
    26:34 Jan KOŠŤÁLEK - 2:0
     
    27:04
    Hradec se pokoušel snížit dvoubrankové manko, ale jejich snažení znovu ztroskotalo na Machovském. Následuje přestávka.
     
    27:24
    Tohle je nepříjemné pro Mountfield. Filip Pavlík oslabuje svůj tým faulem kolenem. Bude se hrát čtyři na tři.
     
    27:37
    Obrovská příležitost Pecha zvýšit na 3:0. Čekal u pravé tyčky, dostal puk na hůl, jenže jeho střela z první těsně minula odkrytou klec.
     
    27:43
    Sparta pokračuje v klasické přesilovce pět na čtyři.
     
    28:49
    Domácí úspěšně tlačí na soupeře v jeho pásmu, brankář Pavelka ale nepouští za svá záda další puk.
     
    29:24
    Hradec Králové je v plném počtu.
     
    29:35
    Po konci přesilovky se ještě Pavelka musel strachovat v bráně, když jeden ze sparťanů vystřelil k levé tyči, jeho pokus šel mimo.
     
    30:24
    Hradec byl příliš dychtivý při přechodu středního pásma, rozhodčí odpískal ofsajd.
     
    30:43
    Jarůšek obelstil ve středním pásmu dva protihráče, jeho přihrávku však sparťan po levé straně nenašel.
     
    31:18
    Kumstát se obtočil kolem brány a z otočky vystřelil k tyči, Pavelka si prostor pohlídal betonem.
     
    31:45
    Zakázané uvolnění Pražanů stěhuje hru před Machovského svatostánek.
     
    31:52
    Domácí brankář lapačkou zachytil střelu z levého kruhu a následuje další buly.
     
    32:15
    Kukumberg ztratil helmu v souboji v rohu kluziště a musí jít střídat.
     
    32:50
    Hradec se dostává do útočného pásma a začíná kombinovat.
     
    33:11
    Jenže Tomáš Vincour (HKM) dostává dvě trestné minuty za sekání a Východočeši jdou opět do oslabení.
     
    33:21
    Hosté rychle dostávají soupeře ze svého území a Sparta se bude muset snažit od začátku.
     
    34:01
    Nicméně Mountfield úspěšně brání a sparťané mají těžkou práci v přechodu na území, kde hlídá bránu Jaroslav Pavelka.
     
    34:52
    Pech si vypracovával palebnou pozici, vtom mu ale puk vypíchl jeden z Východočechů.
     
    35:11
    Hradec Králové už je opět v plném počtu.
     
    35:46
    Tempo se zklidnilo a ani jedno z mužstev neví, jak se usadit před brankářem soupeře.
     
    36:19
    Po souboji za sparťanskou svatyní se znovu vylučuje. Tentokrát to bude Sparta, která se bude muset bránit ve čtyřech. V uplynulé sezoně ještě královéhradecký hráč Blaž Gregorc dostává dvě minuty za nedovolené bránění.
     
    37:10
    Hosté zkusili nahození puku před bránu, Machovský však jejich plány rychle kazí, když brání dorážkám přikrytím puku.
     
    37:43
    Hradec si hledá palebnou pozici, zatím se mu to ale nedaří.
     
    38:09
    Vincour zkoušel zamést puk z předbrankového prostotu do sítě, marně.
     
    38:19
    Sparta je už kompletní.
     
    39:04
    Košťálek vytáhl další tvrdou střelu z modré čáry, jeho pokus končí ztečován v ochranné síti.
     
    39:30
    Piché napodobil Košťálka od modré. Machovský i přes zakrytý výhled přesně našel letící puk, natáhl lapačku a chytil kotouč.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve třetí třetině?

    Tipovat můžete do začátku 3. třetiny.

     
    Ve druhé třetině už byly síly na ledové ploše vyrovnanější. K vidění bylo mnohem více trestů a také přesilových her. Sparta zprvu dokázala ubránit oslabení tři na pět. Nabuzena touto skutečností zvýšila ve 27. minutě na 2:0 z hokejky Jana Košťálka. Poté Hradec Králové znervóznil a začal více faulovat. Nicméně žádná z přesilovek nebyla využita a do třetí třetiny půjdou Pražané s dvoubrankovým náskokem.
     
    Statistiky po 2. třetině

    Střely na bránu: 17:33.
    Střely mimo: 3:10.
    Zblokované střely: 3:8.
    Hity: 9:5.
    Úspěšnost vhazování: 52% – 48%.
    Trestné minuty: 14:12.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:10
    Po úvodním buly okamžitě namířil na Machovského Chalupa, vystřelil zblízka u pravé tyče. Domácí gólman si na jeho pokusu smlsnul a sebejistě drží kotouč.
     
    40:29
    Hradec se dopouští zakázaného uvolnění a bude se vhazovat před Pavelkovým domovem.
     
    40:45
    Rozehrávku do pásma Sparty Machovský zachytil a s pohledem na dojíždějící Východočechy raději podržel puk.
     
    41:05
    Opět sparťanský maskovaný muž pozastavuje hru, následuje další buly.
     
    41:26
    Pražané se probojovali před královéhradeckou bránu, jejich snažení překazil Pavelka, který také raději pozdržuje hru.
     
    42:05
    Buchtele chtěl nahodit puk za branku, ale kotouč se odrazil do středního pásma od bruslí jednoho z hokejistů.
     
    42:49
    Sparta právě vstřelila branku!
    Poté, co Černoch úspěšně zavezl puk do útočné třetiny, nahrál Smejkalovi, který si pohrál s pukem. Poté nahrál Piskáčkovi na modré a ten posunul puk spoluhráči vpravo a STEVEN DELISLE bez okolků propálil vše před sebou a poslal Spartu do tříbrankového vedení. Asistence: Jan Piskáček, Jiří Smejkal.
    42:49 Steven DELISLE - 3:0
     
    44:14
    Zakázaného uvolnění se dopouští Sparta bude se vhazovat před Machovského bránou.
     
    44:50
    Mountfield však ještě neskládá zbraně a stále se snaží něco vymyslet na zatím bezchybného Machovského.
     
    45:25
    Dopředu se dral podél mantinelu Smejkal, byl ale zastaven bránícím hráčem.
     
    46:02
    Poté, co Hradec hrál dlouho s výhodou a nebezpečnými dorážkami před bránou ohrožoval domácí svatyni, si zahraje přesilovku. Zach Sill (SPA) u zadního mantinelu tvrdě dohrál jednoho z hostů a usedá na trestnou na dvě minuty za pozdní dohrání.
     
    46:38
    Hradečtí zakládají útok od své brány.
     
    48:02
    Hradci se přesilová hra nevydařila dle představ a Pražané jsou již na ledě v plné síle.
     
    48:19
    Naopak půjde Sparta do přesilovky. Petr Zámorský (HKM) si odsedí trest za nedovolené bránění.
     
    48:50
    Jenže ani domácí mužstvo se neusazuje před soupeřovou bránou, Mountfield úspěšně odhání sparťany.
     
    49:28
    Gregorc rozehrává zpoza vlastní svatyně.
     
    50:04
    Tak tohle se Spartě vůbec nedaří, naopak hosté nebezpečně kousají a chtějí ohrozit Machovského.
     
    50:19
    Hradec Králové je v plném počtu.
     
    50:42
    Klimek se snažil dorážet puk v brankovišti, nicméně bránícím hráčům se to zdálo moc a začala vřava v královéhradecké bráně.
     
    50:42
    Pokračuje se bez trestů.
     
    50:51
    Jenže ne na dlouho. Petr Zámrský (HKM) je znovu na trestné, tentokrát se provinil vysokou holí.
     
    51:32
    Dlouhé přihrávky si posílají Pražané v útočné třetině, zatím se drží na kotouči.
     
    51:54
    Síly na ledové ploše se vyrovnají. Petr Vrána (SPA) dostává dáreček v podobě dvou trestných minut za držení.
     
    52:05
    Piché mohl snížit na dvoubrankový rozdíl, jeho snažení ale úspěchem neskončilo.
     
    52:20
    na druhé straně zahrozili v přečíslení dva na jednoho sparťané, ale ani oni neskórují.
     
    52:51
    Hradec hraje v plném počtu. Bude hrát pět na čtyři.
     
    52:53
    To hostům vydrželo pouhé dvě sekundy. Maris Bičevskis (HKM) dostává trest za sekání, síly se znovu srovnají na čtyři na čtyři.
     
    53:21
    Po buly se uvolnil s pukem Piskáček v útočném pásmu a najel si do mezikruží, před ním stál však bránící hráč a zakončení neuskutečnil.
     
    53:54
    Sparta hraje v plném počtu a má přesilovku pět na čtyři.
     
    54:20
    Mountfield úspěšně vyhazuje ze své části hřiště a může vystřídat.
     
    54:49
    Střelu od modré Pavelka vytěsnil do rohu kluziště.
     
    54:53
    Hradec králové je kompletní, hraje se po dlouhé době pět na pět.
     
    55:31
    Machovskému puk po střele hostujícího hráče z mezikruží vypadla z náruče, ale rychle po ní skočil a pozastavuje hru.
     
    55:41
    Před bránou číhal na dorážku Koukal, Machovský ale rychle přikryl puk.
     
    Dnešní utkání sleduje 8 308 diváků.
     
    56:21
    Kotouč končí na sparťanské střídačce a bude se vhazovat ve středovém kruhu.
     
    56:43
    Hradečtí teď kosí jednoho sparťana za druhým v pásmu domácích, hrají však čistě.
     
    57:18
    Hostům se útočná akce nepovedla a dopouští se zakázaného uvolnění. I přes nepříznivé skóre se snaží ještě zvrátit zápas na svou stranu.
     
    57:44
    Jeden na jednoho ujel Chalupa, počkal si na střelu zblízka, puk se mu ještě odrazil zpět na hůl, následně kotouč ale skončil jen v ochranné síti.
     
    58:22
    Pražané už se snaží svůj náskok zejména udržet, dopředu se zbytečně neženou.
     
    58:51
    Sparta právě vstřelila branku!
    Mé tvrzení okamžitě vyvrátil ANDREJ KUDRNA. Dostal se do samostatného úniku, zamíchal si s pukem v mezikruží a prostrčil Pavelkovi kotouč mezi betony. Asistence: Jérémie Blain, Jan Buchtele.
    58:51 Andrej KUDRNA - 4:0
     
    59:32
    Sparta hraje aktuálně v útočné třetině, už jen pohlídat nulu Machovského.
     
    60:00
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha (Petr Kumstát – 2 min., držení).
     
    Konec zápasu.
     
    Nejlepší hráči utkání:

    Matěj Machovský (SPA) – Jan Berger (HKM).
     
    Spartě se to opravdu povedlo. Pod vedením nového kouče Uweho Kruppa si došla k tříbodovému vítězství 4:0. Velikou zásluhu na výsledku kromě úspěšných střelců má zejména Matěj Machovský, který pokryl veškeré střely Východočechů. Sparta ve třetí třetině potvrdila své vedení trefami Stevena Delislea a Andreje Kudrny.
     
    Statistiky po 3. třetině

    Střely na bránu: 28:44.
    Střely mimo: 5:14.
    Zblokované střely: 6:10.
    Hity: 11:7.
    Úspěšnost vhazování: 55% – 45%.
    Trestné minuty: 20:18.
     
    Pro tuto chvíli se s vámi loučím, hezký víkend a někdy opět na počtenou! (20:58:59)
    Marken.cz

    Martina Nová

    Branky a nahrávky: 16. Jarůšek (Košťálek, P. Vrána), 27. Košťálek (Forman, Pech), 43. Delisle (Piskáček, Smejkal), 59. Kudrna (Blain, Buchtele)


    HC Sparta Praha: Machovský (Honzík) – Blain, Kalina, T. Pavelka, Košťálek, Piskáček (A), Gregorc, Delisle – Černoch, Sill, Smejkal – Jarůšek, P. Vrána (C), Říčka – Forman, Pech (A), Kumstát – Kudrna, Klimek, Buchtele.
    Mountfield HK: J. Pavelka (Maxwell) – Linhart (A), Zámorský, Graňák (A), Cibulskis, Rosandić, Piché, F. Pavlík – Paulovič, Koukal (C), M. Chalupa – Vincour, Cingel, Bezúch – Berger, Bičevskis, Miškář – Vopelka, Kukumberg, R. Pilař.

    Rozhodčí: Kika, Hejduk – Gebauer, Lederer

    Diváci: 8308
    thejrc.org