TK ke sport. oslavám 100. výročí Československa (kon.) | Tisková konference s Tomášem Berdychem (kon.)
konec
Tisková konference ke sportovním oslavám stého výročí vzniku Československa

Úterý 18.09.2018, 10:00Tiskové konference
     
    Akci 28. září zahájí slavnostní oběd v prostorách Rudolfovy galerie a Rothmayerova sálu na Pražském hradě za účasti největších sportovních osobností a legend . medailistů z olympijských her či mistrovství světa – reprezentující v minulých letech Československo, resp. v současné době Českou republiku a zástupců vedení České unie sportu, České obce sokolské i Českého olympijského výboru, představitelů nejvýznamnějších sportovních svazů nebo členů vlády ČR. Slavnostního oběda se pak zúčastní i prezident republiky Miloš Zeman. (10:47:49)
     
    Oficiální část tiskové konference už je u konce. Díky za pozornost a mějte se fajn.
     
    Petr Dvořák: Chci vybrat za dekádu něco, co propojuje televizi a sport. To jsou zejména rekordy a emoce. Nagano bylo velikým svátkem sportu a bylo to i televizním rekordem. 9 lidí z 10 se tehdy koukalo na utkání a sledovalo také příjezd hokejistů zpět do republiky. Emoce, která tu vznikla, je navíc vlastní sportu. Většinou lidí vyjadřují negativní emoce, u sportu je to spíše naopak. Hezky to provedli autoři dokumentu Nagano tapes, kteří přesně vystihli spojení národa a jsem si jist, že sport umí spojovat národ prostřednictvím emocí.
     
    Jansta: Role České televize ve sportu je úžasná. Díky ní se mohou ještě prezentovat někteří sponzoři, kteří i v dnešní době sypou do sportu nemalé finanční částky.
     
    Jansta: Sto let slaví také Polsko. U nás je ten přístup v porovnání s Polskem diametrálně jiný. Svazy dostaly peníze na to, aby při každém MS nebo ME prezentovaly republiku. V Polsku k tomu přistoupili velmi chladně. V Česku se toto financuje především ze svých zdrojů, z peněz, které má k dispozici sport. Kdybychom dostávali peníze cíleně, jak chceme, byl by sport v Česku jinde.
     
    Miroslav Jansta: Pro mě byly velké výsledky hokejistů v roce 1969. Sledoval jsem to společně s rodiči, běhal jsem venku s vlajkou v ruce. Vítězství v Polsku nebo ve Vídni byly velikým zážitkem. Byl jsem hrdý na naše fotbalisty na ME v Anglii, kdy vybojovali stříbro. Byl jsem pyšný i na Roberta Změlíka, který běhal po výhře na stadionu s vlajkou v ruce. Byl jsem na něj v tu chvíli moc hrdý. Vážím si neskutečně také Honzy Železného. Uctíval jsem i Martinu Navrátilovou. Mrzelo mě tehdy, že emigrovala. Ivan Lendl také reprezentoval Československo v Davis Cupu a všichni jsme to sledovali. Basketbalisté pak v roce 1985 porazili Jugoslávii a kdyby tak mohutně neoslavovali, tak by vydrželi i druhý poločas se Sovětským svazem. Vypíchl bych i basketbalistky, které vyhrály v roce 2005 a jsou pořád druhé v pořadí evropských zemí, co do počtu medailí na MS a ME. U Martina Koukala jsem měl slzy v očích, jak pádil pro vítězství ve Val di Fiemme. Urval to i z chudého zázemí, i když naši sportovci často nemají takové podmínky jako ostatní země.
     
    Milan Nový: Dal bych dvě dekády. Jednak naše generace a úspěchy na Kanadském poháru a tituly mistrů světa, tou druhou představuje Nagano.
     
    Pavel Kuka: I pro mě bylo největším zážitkem hokejové Nagano. Byl to jeden z největších turnajů historie a asi i největší sportovní úspěch v historii.
     
    Martin Koukal o dekádě: Hokejové zlato v Naganu bylo velkým zážitkem. Startoval jsem v Japonsku na první olympiádě a byl jsem na finále přímo v hale. Tohle je pro mě jeden z největších zážitků.
     
    Petr Pála: Děkuji za pozvání, velmi si toho vážím. Jsem velký nadšenec českého i československého sportu. Díval jsem se na to s nadšením po celou dobu. Původně jsem si myslel, že to pro tenis bude jednoduché, ale postupně jsem objevoval, že i v dalších odvětvích přišly skvělé výsledky. Na živo jsem třeba viděl MS v hokeji 1985, což bylo pro mě prvním velkým zážitkem. Rád to sleduji, anketa je skvělá a rád si také připomínám dřívější doby. Z hlediska tenisových nominací bych vypíchl především Martinu Navrátilovou. Ta drží dodnes několik rekordů a to hrají legendy jako Serena Williamsová nebo Roger Federer.
     
    Nový o případném přesahu výkonů: Pochopitelně, že odezva z domova je pěkná. Když porazíte Kanadu, Rusko nebo Švédsko, jste na sebe jako zástupce malé země pyšný. I když jsme se snažili myslet hlavně na výsledky, přesah jsme si ale postupně uvědomovali.
     
    Kuka pokračuje: Dnes generace nejmenších možná ani neví, že jsme byli dvakrát vicemistry světa. Já patřím ke generaci, pro kterou se národní hrdost prosazovala především díky sportu. Hokejové zápasy proti velkým soupeřům, byly pro nás tehdy velkými zážitky.
     
    Pavel Kuka (vicemistr Evropy): Do 25 let jsem reprezentoval ještě Československo. Kvalita fotbalu byla na vyšší úrovni než v současné chvíli. Zápasy třeba na Slovanu Bratislava byly velkým sportovním zážitkem a přinesly srovnání, které dnes chybí. Mělo to vliv na Česko, potažmo československou reprezentaci.
     
    Martin Koukal (mistr světa v běhu na lyžích): Přelom tisíciletí znamenal dekádu, kdy se to úspěchy jen hemžilo. Hokejisté získali několik zlatých, byli tam ale i další sportovci, jako Katka Neumannová, Martina Sáblíková nebo úspěšní fotbalisté. Co já si pamatuji z olympiád, hlavním zážitkem bylo to, že jsme se potkali i s ostatními sportovci z jiných událostí. Snad se zde potkám i s letními sportovci. Na setkání vzpomínám lépe než na samotné výsledky.
     
    Milan Nový (dvojnásobný mistr světa v ledním hokeji): Těším se moc. Vážím si pozvání. Poznám sportovce, které jsem vždy viděl jen v televizi nebo v novinách. S Pavlem Nedvědem bych si rád udělal fotku, ale i tři šampioni z oštěpu, to je velký světový unikát.
     
    Jansta: Jediní, kdo se omluvili, byli Ivan Lendl a Martina Navrátilová. Jinak budou k dispozici prakticky všechny hvězdy.
     
    Miroslav Jansta: Máme potvrzenou účast 147 mistrů světa. Je to opravdu unikátní věc, že budou všichni na jednom místě. Zároveň účast potvrdilo i 106 různých členů organizací či jiných sportovních svazů.
     
    Petr Dvořák (ČT Sport): Česká televize výročí pojímá ve velkém. Snažili jsme se toto výročí připomínat z různých pohledů. Sport nemohl zůstat stranou a jsme rádi za partnery, kteří s námi umožnili připomínat velké momenty českého sportu. Od jara jsme vysílali anketu Československé sportovní století. Chtěli jsme připomínat velké momenty jednotlivých dekád. Diváci pak mezi nimi měli možnost volby. Jsou tam i velmi překvapivé výsledky a bude zajímavé sledovat reakci odborné veřejnosti na výsledky této ankety. Bude to jedinečný večer i z toho kontextu, že se podařilo dát dohromady řadu sportovců, kteří jsou už nyní legendami. Takovou sportovní sestavu se už patrně nepodaří dát dohromady nikdy. Těšíme se na to a bude to pro nás čest.
     
    Miroslav Jansta (ČUS): Jsem rád, že Česká televize umožnila uspořádat tuto akci. Sport byl v Čechách vždy hybatelem dějin. Velkou roli sehráli při zakládání státu Sokolové. Pak vznikl také Český olympijský výbor. Dohodli jsme se na uspořádání oslav 100 let sportu. Zahájili jsme to už během olympiády, Všesokolský slet byl také úžasný a skvělý. My jsme od začátku roku připravovali vznik oslav při vyhlašování nejlepších sportovců v okresech a krajích. Chceme zdůraznit tu hrdost, kterou sportovci dávali v průběhu historie nám všem. 28. září proto proběhne velká oslava i za účasti prezidenta republiky Miloše Zemana.
     
    Přítomni na tiskovce budou Martin Koukal, Petr Pála, Miroslav Jansta, Petr Dvořák, Milan Nový a Pavel Kuka.

    Radek Barkman

    thejrc.org