Olomouc – Dukla Praha 1:0 (kon.) | Karviná – Příbram 4:1 (kon.) | Mladá Boleslav – Slovácko 5:1 (kon.)
Opava – Teplice 2:0 (kon.) | Sparta – Liberec 4:1 (kon.)
konec
SK Sigma Olomouc
1:0 (1:0)
FK Dukla Praha
Sobota 22.09.2018, 15:00 • Andrův stadion, Olomouc (kapacita: 12 566 míst) • FORTUNA:LIGA • 9. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Existenční zápas pro trenéra Václava Jílka i pro naděje olomouckého celku na možnost alespoň průměrného výsledku v sezóně se nakonec dostal k jasnému závěru. Hanáci zvládli výzvu v podobě dravé Dukly s velkou dávkou štěstí, Skuhravého celek rozhodně nebyl na hřišti jen statistou. Sigma se tak díky zisku tří bodů o trošku v tabulce posune vzhůru, tento výsledek znamená i konec série proher domácích v tomto ligovém ročníků. Dukla zůstane i nadále poslední, šestnáctá. Ode mě je to pro dnešek z Olomouce vše, přeji hezký zbytek dne. (16:54:30)
     
    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 8:3. Střely mimo: 8:4. Rohy: 8:3. Ofsajdy: 0:3. Fauly: 18:23.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    90+3
    Sigma viditelně už šetří čas, Dukla už pouze v deseti navíc nyní nezvládá odebrat domácímu týmu míč z jejich kopaček. Olomouc bude navíc nyní vhazovat od rohového praporku na dukelské polovině.
    90+2. Miloševič se dostal k odraženému míči, ale střelu neusměrnil
     
    90+2
    Dukla se málem dostala k vyrovnání, když se nečekaně k míči dostal Miloševič! Jeho rána ale proletěla mimo domácí branku, Buchta si tak musel pořádně oddechnout.
     
    90+1
    Sladký nabídl do vápna na Yunise velice zajímavou nabídku, avšak míč neodkázal proletět až k olomouckému forvardovi. Hanáci tak prováhali velkou možnost.
     
    90
    Rozhodčí nastavuje 4 minuty nad standardní hrací čas!
     
    89
    Jakub Bezpalec je viditelně zraněný, neboť po hřišti už pouze kulhá. Dula však už nemže vystřídat, Pražané tak de facto hrají v početní nevýhodě.
     
    88
    Kouč Jílek se dostal k poslednímu prostřídání řad, když vyztužuje defenzívu. Jakuba Plška nahradil Roman Polom.
     
    87
    Raspopovič si vylámal zuby na Houskově pokrytí míče, stejně tak se dokázal udržet ve hře i Vepřek. Olomoucká sestava viditelně šetří čas před samotným závěrem.
     
    86
    Plšek po tvrdém střetu u lajny nakonec nezvládl balanc, Hanákům se i tentokrát nabízí rozehrávka. Dukla už hraje hodně na riziko.
     
    85
    Dukla má viditelnou snahu o vyrovnání, momentálně jí však schází potřebné štěstí. Hanáci prozatím závěr zvládají o trošku taktičtěji.
     
    Dnešní utkání sleduje 2924 diváků.
     
    84
    Olomoucká střídačka připravila druhé střídání, Martina Hálu nahrazuje Jakub Yunis.
     
    83
    Hála má už viditelné křeče a musel být s pomocí Falty protahován, Hanáci nyní totiž i kvůli jeho zaváhání nakonec přišli v nadějné možnosti ve vápně o míč.
     
    82
    Dukla naposledy v utkání vystřídala základní jedenáctku, Frederika Bilovského nahradil na trávníku David Douděra.
     
    81
    O exekuci přímého kopu se postaral Ďurica, avšak jeho rána letěla příliš vysoko nad branku. Slovenský obránce se drží naštváním za hlavu, Dukla prováhala velkou možnost.
     
    80
    Tetour se po chytrém pokrytí míče skácel před hranicí olomoucké šestnáctky, Dukla tak dostává k dispozici standardku z velice zajímavé pozice. O faul se postaral Václav Jemelka.
     
    79
    Brandner se sice protlačil za olomouckou obrannou linii, nicméně pomezní sudí si byl viditelně jist jeho ofsajdovou pozicí. Olomouc znovu dostává míč na své kopačky.
     
    78
    Kalvach inkasoval při hlavičkovém souboji zřejmě nějakou ránu od Holendy, po jeho pádu na trávník totiž Dukla musí znovu přepnout do obrany. Sigma bude rozehrávat z vlastní poloviny.
     
    77
    Rada musel dost nečekaně hasit dukelské zaváhání, avšak brankář hostí svou pozici dokázal uhájit. Po rychlém výběhu nedal Plškovi šanci zakončovat.
     
    76
    Sladký se dostal k palbě zpoza vápna, jenomže svá mířidla neměl dostatečně zkalibrována. Náročné zakončení tak završil jen nepřesnou ranou mimo bránu.
     
    75
    Po Chlumeckého tvrdém zákroku se sice domácí dožadovali druhého udělení žluté karty, avšak Sigma nebude hrát přesilovku. Olomouc dostává k dispozici přímý volný kop.
     
    74
    Kalvach se dostal i nakonec v pádu do střely po centru Housky, ale zakončit náznak domácí šance se přesto nepovedlo. Pražané si střelce dokázali díky důrazu pohlídat. Míč letěl těsně vedle branky.
     
    73
    Špatná komunikace Štěrby s Buchtou nabízí Dukle další rohový kop. Olomoucký bek totiž pod tlakem raději míč poslal jen do zámezí, aniž by byl někým atakován. Pražané tak mají šanci zahrozit.
     
    72
    Hanáci nadále čelí enormnímu tlaku Dukly, kterou však sráží častá nedorozumění. Olomouc svou obrannou hráz drží s velkou dávkou štěstí.
     
    71
    Hanáci poprvé v utkání střídají, Šimona Faltu nahradil Jiří Texl.
     
    70
    Hála nakonec naprosto nečekaně dokázal vybojovat míč na olomouckou stranu, když s Bezpalcem absolvoval lítý souboj u lajny. Pomezní sudí i přes nepřehlednost nakonec vyslovil verdikt ve prospěch domácích.
     
    69
    Olomouc dostala po faulu na Plška výhodu, kterou okamžitě po chvíli ztratila. Po chybném pohybu Vepřeka nakonec Orel hru přerušuje a dává pokyn k rozehře Sigmy.
     
    68
    Dukla se viditelně snaží o vytoužené vyrovnání, nicméně Sigma si prozatím udržuje v defenzívě celkem konstantní projev, jenž nedovoluje moc průniků. Bezpalec přesto dokázal míč málem dostat na Holendu.
     
    66
    Dukla podruhé v utkání vystřídala. Místo Uroše Djuranoviče na hrací plochu přichází Ivan Schranz.
     
    65
    Hanáci přežili obrovskou gólovku Dukly! Po nepřesnostech a nedorozuměních v obraně Sigmy se dostal k palbě z velice nebezpečné zóny Holenda, ale Buchta vytáhl zákrok z říše snů. Olomouc měla z pekla štěstí.
     
    64
    A další šance! Houska se zjevil na hranici vápna relativně nehlídán, což okamžitě zužitkoval k palbě na Radovu branku. Rána Hanáků letěla milimetry vedle spojnice.
     
    63
    Raspopovič obdržel důrazné varování od hlavního sudího za svůj styl hry, hra se totiž i obecně na hřišti dost vyostřila. Hanáci momentálně ale mají i přes tento fakt miniaturní herní převahu.
     
    62
    Trestá se i na opačné straně barikády. Za jasný taktický faul obdržel žlutou kartu Michal Vepřek (OLO).
    61. Brandner sklepl na Holendu, ten pálil nad bránu
     
    61
    Holenda se dostal zčistajasna ve vápně k odraženému míči, který okamžitě dokázal využít. Jeho dělovka ovšem nakonec Olomouc nepoložila na lopatky, míč letěl o několik metrů nad horní tyč.
     
    60
    Hála inkasoval u střídaček pořádnou ránu přes nárt, ale akustický doprovod způsobený zřejmě nečekanou bolestí přinesl pouze přerušení hry. Sigma bude rozehrávat z půlky hřiště.
     
    58
    Daniel Tetour (DUK) se při hlavičkovém souboji až příliš opřel do protihráče, sudí Orel mu tak udělil další žlutou kartu na straně Dukly.
     
    58
    Zahradníček předvedl krásný sprinterský souboj s Ďuricou, jenomže nakonec tento dynamický moment utkání ovládl s přehledem slovenský internacionál. Coby poslední hráč skluzem zabránil nahrávce na unikajícího Plška. Dukla měla velkou dávku štěstí.
     
    57
    Bezpalec až příliš okatě trefil Hálu kolenem, což byl další pokyn pro přerušení hry. Sudí nechává Sigmě rozehrávku z půlící čáry, kartu Pavel Orel nakonec nevytahuje. Pouze důrazně domlouvá.
     
    56
    Hála se sice prodral na levém křídle k nadějnému voleji, ale Miloševič jeho další snahu zlikvidoval. Po hezkém převzetí míče může Dukla znovu ve spolupráci s Radou nastartovat postupný útok.
     
    55
    Zahradníček nedokázal odhadnout Chlumeckého pohyb, čímž svou nahrávku na volného Sladkého dost uspěchal. Hanáci se po nepřesném pasu musí rozloučit s nadějí na další tlak, Pražané zklidňují svou rozehrávku.
     
    54
    Sladký ukázal ukázkový návrat při dukelském brejku, který znovu vypadal velmi nadějně. Olomouc může znovu přepnout do ofenzivní fáze své hry.
     
    53
    Martin Chlumecký (DUK) přehnal svůj důraz při souboji s Hálou, což byl pokyn pro sudího Orla. Bek Pražanů obdržel za zákrok loktem žlutou kartu.
    52. Další šance Sigmy, Plšek ve velké šanci vyslal slabou ránu
     
    52
    Plšek se dostal k další velké tutovce Olomouce! Po propadnutí balónu na středu hřiště se dostal právě olomoucký kanonýr k úniku, jeho přízemní rána doprostřed branky nebyla pro Radu problém.
     
    51
    Houska sice Radovu rozehrávku dokázal účelně napadat, výsledek ale nebyl žádný. Dukla se v obraně dokázala postarat o zklidnění, Olomouc tak musí znovu couvat.
     
    50
    Olomoucký roh po předchozí gólovce se domácím moc nevydařil, po útočném faulu v šestnáctce je Sigma vykázána od Radovy branky. Dukla se může po delší době zkonsolidovat.
    49. Sladký po povedeném protiútoku netrefuje branku
     
    49
    Sladký po spolupráci se Zahradníčkem málem slavil druhou olomouckou branku. Po rychlém vyměnění míče na pravé straně se první jmenovaný dostal k palbě, balón proletěl těsně vedle tyče.
     
    48
    Hála ukazuje svou velkou chuť po konstruktivní práci v ofenzívě, nicméně v souboji s Raspopovičem svou aktivitu až příliš přehnal. Po tvrdém hitu se srbským stoperem je pískán Hanáků útočný faul.
     
    47
    Holenda si nijak nepohrával s Houskou a místo brejku Sigmy jej raději takticky stáhl za dres. Sudí nechává Olomouci rozehrávku.
     
    46
    Dukla zkouší na vývoj utkání hned na startu poločasu reagovat, kouč Skuhravý posílá do hry Patrika Brandtera, na hřišti už není Mohamed Doumbia.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    První poločas vypadal zpočátku jako typický boj o záchranu, plný taktického svázání, individuálních chyb i nepohledného fotbalu. Dojem ze zápasu se však postupně zlepšoval, oba celky se dostaly k velkým tutovkám, avšak branka padla jediná. i přes velkou vyrovnanost nakonec totiž zaúřadovala pouze Sigma, jejíž projev po zisku vedení rapidně stoupl. Dukla však stále má obrovskou šanci na vyrovnání, druhý poločas tak nabídne ještě velmi zajímavou zápletku. Pokračujeme přibližně v 16:01.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    45
    První poločas skončil.
     
    44
    Plšek se nachomýtl nečekaně k odraženému míči na hranici šestnáctky, avšak i možná vinou překvapení se nedokázal dostat k palbě. Raspopovič tak okamžitě situaci vyhodnotil jako rizikovou, Dukla se osvobozuje odkopem.
     
    43
    Sigma při svém rohu nedokázala pražskou defenzívu ohrozit, Ďurica coby nejvýše hlavičkující balón dokázal pohlídat. Olomouc bude vhazovat.
    42. Djuranovič pálil po přetahované, hned potom zahrozil Hála
     
    42
    Hála se dostal po brejku taktéž k palbě na branku, Filip Rada jeho ránu placírkou nakonec dokázal s úspěchem pokrýt. Hanáci budou kopat roh.
     
    41
    Djuranovič Jemelkovi v olomouckém vápna pořádně zatopil, když dokázal krásným pokrytím míče otočit své tělo ještě k nečekané palbě. Miloš Buchta ránu z malé vzdálenosti reflexivně pokryl.
     
    40
    Hála byl při souboji s Raspopovičem až příliš důrazný, po přistrčení srbského stopera tak sudí Orel píská Hanákům faul. Dukelští budou moci rozehrát od vlastního vápna.
     
    39
    Jemelka nepustil Miloševiče do přečíslení na hranici vápna, jeho hlavička totiž odpálila míč okamžitě od kopaček Pražanů. Po spolupráci s Kalvachem se Olomouc osvobozuje.
     
    38
    Houska padá na trávník po střetu s Tetourem, rozhodčí tak nakonec přeci jen hru přerušuje. Sigma bude rozehrávat z vlastní obranné poloviny.
    37. Doumbia prověřil Buchtu, střílel ale jenom doprostřed
     
    37
    A další tutovka! Ale tentokrát Dukly, která znovu ukázala svůj potenciál. Po ráně ze střední vzdálenosti z kopačky Doumbii se musel Miloš Buchta pořádně vytáhnout, o dorážku se pokusil ještě Holenda, olomoucký brankář ale balón nepustil.
     
    36
    Na hřišti je úplně jiná Sigma. Další tutovku si zapsal Houska, kterému se z velkého úhlu povedl nečekaně propálit mezírku mezi nohama brankáře Rady. Míč se však odrazil od tyčky mimo bránu.
     
    35
    Hanáci měli další dvě obrovitánské gólovky! Dělovku Housky sice ještě Rada zvládl vytáhnout před brankoviště díky fantastickému zákroku, Sladký následně zpoza šestnáctky trefil spojnici! Celá Dukla si musela oddechnout.
    33. Václav JEMELKA - 1:0
     
    33
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Tak přeci se dočkáváme branky! Z nenápadného rohového kopu se dostal míč do skrumáže před brankovištěm Hanáků, nicméně první hlavičku ještě fantasticky dokázal brankář Dukly vyrazit. Silou vůle nicméně dostrkal balón za čáru VÁCLAV JEMELKA, ke kterému se volej odrazil s velkým štěstím.
    32. Hála po skvělé otočce pálil těsně vedle
     
    32
    Hála se prodral do šance na levé straně, Rada jeho ránu vytáhl konečky prstů na roh. Olomouc zvyšuje zničehonic svůj nápor na maximum.
     
    31
    Velké množství chyb trápí oba týmy, divácký dojem ze zápasu tak prozatím není nijak valný. Vyrovnanou bitvu zatím po této stránce shazuje i absence šancí.
     
    30
    Buchta s Kalvachem znovu dost zariskovali při rozehrávce, když si poslali skákavou přihrávku přímo do těžiště dukelského bloku. Po faulu na Jemelku se však hra nakonec přerušuje, hosté budou muset zařadit zpětný chod.
     
    29
    Hála se dostal do úniku přes osu hřiště, ale Filip Rada ve spolupráci s Chlumeckým dokázali míč před olomouckým štírkem ukrýt. Brankář Dukly balón schoval pod svým tělem.
     
    28
    Sladký velmi váhal s postupem na branku, zpětná nahrávka na Štěrbu tak byla velmi jednoduché, avšak nekonstruktivní řešení. Olomoucký stoper nicméně vybojoval dva metry hřiště, Dukla ukazuje znovu výbornou práci v obraně.
     
    27
    Hanáci se už už dostávali do breku, jenže znovu se ukázala pohotovost a předvídavost Dukly. Po nepřesné nabídce Vepřeka se Pražané mohou dostat taktéž k postupnému útoku.
    26. První střela na bránu, Radu prověřil Falta
     
    26
    Rada si připisuje první větší zákrok! Po rychlém přehrání obrany na levém křídle se dostal k pohotové palbě Falta, jeho přízemní rána ale brankáři Dukly nenadělala velké starosti. Míč ukryl v rukavicích.
     
    25
    Kalvach se Zahradníčkem sice mohli postupovat středem hřiště, po špatné domluvě ale posílají míč zpět svým bekům Dukla vytahuje pres na úroveň půlící čáry.
     
    24
    Dukla je prozatím velice aktivní a Olomouc nadále kontinuálně trápí při rozehrávce, Sigmě schází oproti loňskému ročníku jednoznačně sebevědomí. Pražané tak nemají problémy s pokrýváním soupeřova postupu.
     
    23
    Falta se dostal k další chybě, když nedokázal dostat dukelský volej zpátky ke svým spoluhráčům, Pražané tak budou vhazovat.
     
    22
    Tetour se dostal za obranu Olomouc jako po másle, ale Miloš Buchta dokázal dostatečně rychle vyběhnout. Jeho zákrok hrudí míč dostal až do bezpečí, Jemelka nyní vyváží míč mimo vápno.
     
    21
    Fatální chyba olomoucké obrany způsobila další dukelský brejk, po nepřesné přihrávce ze strany Miloševiče ale Hanáci mohou přepnout do útoku.
     
    20
    Dukla zatím nedokáže Hanáky přehrávat v rozhodujících situacích, nicméně i nadále má minimální převahu nad olomouckou Sigmou. Na straně vstřelených branek se však zatím nic nezměnilo.
     
    19
    A další tutovka! Falta se dostal po průniku na levém křídle k centru, který letěl přímo na Plška. Olomoucký kanonýr ale v rozhodující moment promáchl, Pražané tak utekli velké gólovce.
    18. Holenda pálil nebezpečně po rohu z voleje
     
    18
    Hanáci zatím v obraně nestíhají pokrývat náběhy za obranu, Holenda se tak po rohu následujícím po zmíněné situaci dostal k střelbě z voleje. Hanáci nyní přežili klinickou smrt, míč letěl těsně vedle odkryté části branky.
     
    17
    David Houska (OLO) se dostával do rychlého úniku, ale po střetu s dvěma hráči Dukly si vysloužil žluté napomenutí. Na karty tak prozatím je stav nerozhodný.
     
    16
    Holenda se po hlavičkovém střetu s Tetourem poroučel k zemi, hra se tak pro tuto chvíli znovu přerušuje. Sudí Orel vyhodnotil danou situaci jako nedovolený zákrok.
     
    15
    A právě Ďurica ukázal své fotbalové umění krásným volejem za obranu přímo na nabíhajícího Holendu, explzeňský útočník ovšem nakonec v postupu nemohl pokračovat. Pomezní sudí jej našel v ofsajdu.
     
    14
    Na trávníku zůstal ležet Ďurica, na kterém je vidět obrovské zapálení. Po krátkém rozběhání své bolístky už ovšem může znovu pokračovat ve hře.
     
    13
    Dukla zatím působí v ofenzivní fázi hry fotbalověji a své šance zatím pokouší dotahovat do konce, olomoucká defenzíva má stále a stále pořádnou porci práce. Zatím ale nechybuje.
    12. Hezká kombinace Sigmy, ale Zahradníček ve dobré pozici selhal
     
    12
    Zahradníček se dostal k první větší tutovce! Po sklepnutí od spoluhráčů na hranici vápna se dostal do volnějšího prostoru, odkud mohl velmi jednoduše pálit přímo na branku. Nešťastné poskočení míče však způsobilo jen jeho promáchnutí, Dukla si musela pořádně oddechnout.
     
    11
    Holenda se znovu dostal do šance na levém křídle, když se pokusil dostat míč na opačnou stranu hřiště. Nevysoký centr sice ještě zkusil Buchta odboxovat, jeho nepřesnost ale balón odneslo od Pražanů i olomouckého brankáře.
     
    10
    Holenda se dostal po nepřesné přihrávce Hanáků do brejku, avšak Jemelka s Kalvachem dokázali dukelského snipera vynulovat. Zdvojení nakonec celou šanci ukončilo hned v zárodku.
     
    9
    Kombinace okolo olomouckého vápna prozatím Dukle velmi aktivně vychází, nicméně Falta se přeci díky rychlému úniku po pravém křídle dokázal dostat z nutné defenzívy. Rychlý skluz Ďurici ovšem dalšímu nebezpečí ze strany domácích zabraňuje.
     
    8
    Holedův pres nutí olomouckou defenzívu k chybám a laciným ztrátám, Pražané se tak dokáží prakticky jen díky jednomu fotbalistovi, který je podpořen tlakem spoluhráčů, vyrovnat svému soupeři. Hanáci jsou totiž stále dost nejistí.
    7. Protiútok Sigmy zakončil slušnou střelou Plšek
     
    7
    Plšek se dostal k palbě ze střední vzdálenosti, nicméně první větší šance utkání nakonec nepřinutila Filpa Radu k zákroku. Olomoucký kanonýr totiž svůj pokus napálil o pár desítek centimetrů vedle tyče.
     
    6
    Buchta si při rohovém kopu počínal jistě, když centrovaný míč dokázal vyboxovat mimo vápno. Hanáci odvracejí alespoň prozatím útok Dukly velice rychlým odkopem.
     
    5
    Duranovič dokázal velice štastně vybojovat balón po takřka jisté ztrátě Bilovského, po Sladkého bloku bude klub z Julisky kopat první rohový kop. Hanáci nejsou v zadních řadách v ideálním rozpoložení.
     
    4
    Holenda se vydatně pokoušel napadat olomouckou rozehru, jenže Buchta coby zkušený brankář se takovým náporem nenechal rozhodit. Sigma může pokračovat v postupném útoku.
     
    3
    Olomouc vypadá hned na startu utkání velice živě a dravě, avšak první vážnější šanci nedokázala dotáhnout do konce. Po Hálově průniku se sice dvakrát kopal roh, defenzíva Pražanů si nicméně pokaždé poradila.
     
    2
    Po Houskově úniku tentokrát přerušuje hra, neboť Michael Bezpalec (DUK) zatáhl olomouckého záložníka za dres. Hanáci budou rozehrávat z půlící čáry.
     
    1
    Olomouc se hned od startu utkání snažila o aktivní presink, kterým se pokoušela Duklu zatlačit do úzkých. Rozehrávka Pražanů nicméně prozatím stačila odolat soupeřově taktice, svěřenci Václava Jílka se tak musí honem rychle stahovat na vlastní obrannou polovinu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Oba celky v této chvíli vcházejí na hrací plochu, startujeme za malinkatý okamžik.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Sladký, Štěrba, Jemelka, Vepřek (C) – Kalvach – Zahradníček, Houska, Falta, Hála – Plšek.
    Náhradníci: Reichl – Surzyn, Yunis, Zmrzlý, Polom, Matoušek, Texl.

    FK Dukla Praha: F. Rada – Milošević (C), Raspopovič, Ďurica, Chlumecký – Bezpalec – Bilovský, Doumbia, Daniel Tetour, Djuranović – Holenda.
    Náhradníci: M. Hruška – Marek Hanousek, Brandner, Ostojić, Souček, Douděra, Schranz.

    Rozhodčí: Orel – Pospíšil, Arnošt.
     
    V Olomouci je aktuálně krásné podzimní počasí s teplotami okolo 17 °C, oba celky se už momentálně pilně rozcvičují na hrací ploše. Tribuny Androva stadionu se zatím jen velmi pomalu zaplňují.
     
    Hlavním rozhodčím tohoto utkání je Pavel Orel, jako čároví mu pak budou pomáhat Dušan Pospíšil a Zdeněk Arnošt. Coby čtvrtý sudí je delegován Jan Mikyska, delegátem fotbalové asociace pak je Ladislav Čičmanec.
     
    Perličky utkání

    HRAJE SE O JÍLKA: Podle informací regionálních médií se v představenstvu olomoucké Sigmy hovořilo o konci Václava Jílka na postu hlavního trenéra, když s A-týmem zapsal nejhorší ligový start do ligy v historii. Zákulisní informace hovoří o intervencích trenérských legend Milana Máčaly a Karla Brücknera, kteří měli progresivního kouče podržet. Zda má Jílek stanoven jakýkoliv cíl či ultimátum není oficiálně známo, v duelu s posledním týmem tabulky se však jednoznačně bude rozhodovat i o jeho budoucnosti v klubu.

    HANÁCKÁ MEGASOBOTA: Nestává se to moc často. Olomoučtí hokejisté i fotbalisté hrávají ve stejný den na domácí půdě jen zřídka, v srpnu však v případě duelu 3. předkola Evropské ligy a přípravného duelu HC Olomouc nastala časové kolize. Tentokrát ovšem začátky zápasů na sebe navazují, obě sportoviště jsou navíc v docházkové vzdálenosti. Velké moravské derby s brněnskou Kometou by tak prvoligový fotbal tentokrát neměl na návštěvnosti nijak negativněji ovlivnit.

    BILANCE: Hanáci na svém stadionu v letošní sezóně prohráli všechny čtyři zápasy, s Duklou ovšem mají relativně pozitivní bilanci. V posledních dvou střetnutích jí pokaždé porazili a nastřílela do sítě Pražanů po třech brankách. Tým z Julisky ještě k tomu z předchozích 11 ligových zápasů hned desetkrát prohrál.

    ABSENCE: Na olomoucké straně budou chybět nejnovější posily Václav Pilař i Juraj Chvátal, kteří stále nejsou po zraněních dostatečně fit. Taktéž kvůli zdravotním potížím nebude připraven hostující Jakub Podaný.
     
    Poslední 3 vzájemná utkání
    30.03.2018 Dukla x Olomouc 2:3 (HET liga 2017/18)
    23.09.2017 Olomouc x Dukla 3:0 (HET liga 2017/18)
    06.05.2016 Dukla x Sigma 2:0 (Synot liga 2015/16)
     
    Poslední 3 zápasy obou týmů

    SK Sigma Olomouc
    15.09.2018 Příbram x Olomouc 1:0 (liga)
    02.09.2018 Olomouc x Bohemians 2:3 (liga)
    30.08.2018 Sevilla x Olomouc 3:0 (play-off EL)

    FK Dukla Praha
    16.09.2018 Dukla x Liberec 2:0 (liga)
    09.09.2018 Dukla x Norimberk 0:4 (příprava)
    04.09.2018 Písek x Dukla 0:2 (MOL Cup)
     
    FK Dukla Praha
    Pražská Dukla taktéž prochází turbulentním období. Po loňské nepovedené sezóně, kterou zakončil klub až na 11. místě, došlo v kádru k výrazným změnám. Po odchodu trenéra Jaroslava Hynka nastoupil na pozici hlavního trenéra jeho dosavadní asistent Pavel Drsek. A to z nutnosti. Management klubu sice hledal vhodného nástupce, nakonec však odpovědnost přešla právě na zmiňovaného nováčka mezi prvoligovými kouči. Z kádru týmu z Julisky sice odešlo duo starších hráčů v čele s Martinem Jiránkem a Ondřejem Kušnírem, adekvátní náhrada ale nepřišla. Mezi letní posily se počítali jen nezkušení beci Martin Chlumecký z liberecké akademie a Maďar Dávid Bobál. Do zálohy pak přispěchal na hostování z Jablonce další mladík David Breda.

    Drskův výběr sice hned v prvním kole potrápil mistrovskou Plzeň, následně ale na tento nezdar navázaly porážky s Teplicemi, Bohemians, Příbramí, Slováckem, Baníkem i Spartou. Smůla v podobě několika vlastních branek, střelecká impotentnost, nesehranost. Kabině ani nijak výrazně zřejmě nepomohlo, že majoritní vlastník Petr Paukner neúspěšně jednal o odkupu klubu. Arabský a ani německý investor nakonec k samotnému převzetí majoritního podílu nepřistoupili. Dukla po sedmi kolech navíc překonala nelichotivý rekord samostatné české ligy, když se nacházela na posledním místě bez jediného bodu. Prozatím žádný klub tak dlouho na první miniúspěch nečekal.

    Vedení tak nakonec přistoupilo k razantním změnám, které by alespoň v malé míře měly přispět k možné budoucí záchraně v elitní soutěži. Do obrany zamířila hvězdná posila v podobě účastníka mistrovství světa i Evropy, Slováka Jána Ďurici. Vedle něj by pak měl nastupovat další novic v kabině, 20letý Srb Nikola Raspopovič. Ne odchod se musel dát Štěpán Koreš, Dominik Preisler pak zamířil na hostování do druhé ligy. Výraznou změnou pak bylo i odvolání kouče Pavla Drska, jehož nahradil zkušený Roman Skuhravý. Muž, který dokoučoval Opavu až do první ligy a ze stejného působiště odešel z rodinných důvodů, by tak měl celý tým restartovat. To se i částečně povedlo. Po postupu do 3. kola MOL Cupu díky výhře nad Pískem se navíc Pražané dočkali i prvních bodů v sezóně, když zdolali nečekaně na domácí půdě Slovan Liberec. V kádru Dukly to prozatím nejvíce pálí Ivanu Schranzovi, který si doposavad zapsal tři branky. Brankoviště pak prozatím jednoznačně patří zkušenému Filipu Radovi.
     
    SK Sigma Olomouc
    Pokud někdy zaznělo v předchozích dvou letech, že olomoucká Sigma se nachází ve výsledkové krizi, bylo to jen bezbřehé a apriorní pokrytectví pisatele. Hanácký klub po snové jízdě Fortuna národní ligou, která skončila celkovým triumfem, bavil fanoušky i v nejvyšší tuzemské soutěži. Svěřenci kouče Václava Jílka, muže vychovaného v modernistické líhni guru českých metodiků Jaroslava Hřebíka, překvapovali, šokovali i bavili. Hanácký Leicester. Jílkovi zlatí hoši. Partu okolo tak úspěšného ročníku 1993 zpovídala celostátní média jen na počkání, celá tato neskutečná pohádka skončila až celkovým čtvrtým místem. Tedy takovým umístěním, která byla daleko nad očekáváními naprosté většiny předsezónních analýz.

    Sigma byla po dlouhých letech na vrcholu, fanoušci si na její ochozy zase začali hledat cestu. Nová sezóna navíc slibovala lákadlo v podobě předkol Evropské ligy. Jenže k olomouckému družstvo nebyl po povedené přípravě zrovna nejpříjemnější faktor osudu. Těžký los v podobě startu se Slavii i Plzní během úvodních tří kol nesliboval jednoduchý zisk bodů. Nicméně oba zápasy ještě Olomouc zvládla s bravurou, body nezískala jen vinou relativní smůly. Mezi těmito prohrami pak navíc zdolala jasně v poměru 4:0 Mladou Boleslav, start tak mohl být hodnocen ještě slovíčkem průměrný. Následně navíc Sigma dokázala ve 3. předkole vyřadit kazašský celek Karjat Almaty, bylo zde velké ale. Dvojzápas byl proložen ligovou porážkou na Slovácku. Porážkou v pořadí už třetí.

    Právě domácí výhra nad Almaty je letošním posledním triumfem Hanáků, poté už následovaly zklamání z ligových duelů s Baníkem, Jabloncem, Bohemians i Příbramí. Plus k tomu se ještě dá započítat dvojzápas o možnost postupu do základní skupiny Evropské ligy, v němž se Olomouc střetla s věhlasnou španělskou Sevillou. Fotbalisté okolo trenéra Jílka sice znovu dali v Evropě vědět o tuzemském fotbalu díky výbornému dojmu z předváděné hry, konečné skóre však přeci jen mluvilo v poměru 0:4 v jejich neprospěch. Suma sumárum ovšem aktuální situace není pro Sigmu vůbec příjemná. Po osmi kolech jí stačí zisk tří bodů pouze na předposlední, patnáctou příčku FORTUNA:LIGY, a to jen díky lepšímu skóre než pražská Dukla. Dle archivních tabulek se jedná o nejhorší start Olomouce do ligového ročníků v celé dlouhé historii.

    Kde však hledat příčiny? Ještě na startu srpna přeci Hanáky všechna média i fanoušci oslavovali. Po půldruhém měsíci se píše o hororových scénářích pro jarní fázi sezóny, zásadní krizi, dokonce i o brzkém odchodu kouče Jílka, který byl prakticky až na výjimky v roce 2016 nedotknutelný. Co se stalo se všemi hráči, kteří bývali v sestavách kola a dnes nezvládnou v lize přes padesát dnů zvítězit? Jedním z hlavních aspektů se prvně uváděla únava po kontinuální účasti ve dvou náročných soutěžích. Hráči i trenéři vždy sice tuto složku a její vliv na výkon odmítali, nezanedbatelná rozhodně nebyla. Další příčinou je možná i odchod Uroše Radakoviče do Sparty. Fungující stroj v podobě takřka neměnné sestavy Hanáků tak doznal sice miniaturní, avšak na výkon podstatné změny. Obrana s jeho odchodem šla ve výkonech rapidně dolů, stejně tak i brankář Miloš Buchta. Jeho menší pokles formy se ve stejnou chvíli potkal se stejnou šlamastykou i u Martina Sladkého či Václava Jemelky. Kapitán Michal Vepřek pak po nepovedeném domácím zápase s Baníkem chřadne zápas od zápasu, role lídra tak momentálně v kádru chybí. Na přetřes se dostávaly i různé zákulisní informace. O výrazné přemotivanosti, hyperambicióznosti, ztrátě pokory. Kouč Jílek jako hlavní důvod uvedl i ztrátu mentální síly. Je nutno poznamenat, že většina sestavy se do velké krize takřka v Olomouci po dva roky nedostala. S novou situací se tak zřejmě stěžejní články nedokázaly popasovat, z úst pravého beka Martina Sladkého pak zazněly náznaky neshod v kabině.

    Letní posily navíc prozatím nedokázaly zapadnout a zvýšit konkurenci v kádru. Jan Štěrba ani Jan Kotouč po návratu z hostování výkonnostně Radakoviče nenahradili, Juraj Chvátal i Václav Pilař se pak po pár zápasech zranili (Chvátal si dokonce vykloubil smolně rameno po prvních 40 minutách v dresu Sigmy). Šířka kádru tak taktéž není momentálně úplně adekvátní. Jak z toho ven? Management klubu v čele se sportovním manažerem Ladislavem Minářem přivedl alespoň v reprezentační pauze trenérskou posilu. Jiří Saňák po návratu z íranské anabáze by měl tvořit oponenturu tandemu Václav Jílek-Ladislav Onofrej, které podle některých regionálních médií nepracuje nejlépe. Druhá strana mince pak jsou některé ekonomické a zákulisní problémy, které tradičně zatěžují olomouckou Sigmu. Otázka stadionu je sice vyřešena, hlavním donátorem však stále zůstává město Olomouc. Nepovedený květnový vstup nového investora jen znovu rozvířil komentář bývalého bosse klubu Jiřího Kubíčka v Olomouckém deníku, od kterého se vedení Sigmy zásadně distancovalo. Ani tato epizodka nestimuluje ideální klima v kabině, tento fakt ale jen dokresluje, že Sigma není v ideální kondici. V případě úspěšné éry by se nikdo touto glosou zřejmě nezaobíral, některá zkreslená fakta by byla pro příslušné manažery jen k pousmání. Opak je nyní pravdou.

    Hanáci zatím mají tři nejlepší střelce, útočník Martin Nešpor i záložníci David Houska s Jakubem Plškem dokázali na startu sezóny nastřílet po dvou brankách. Změní někdo tuto statistiku už při duelu s Duklou?
     
    Hezké sobotní odpoledne, tuzemská FORTUNA:LIGA během dneška nabídne pětici duelů jejího 9. kola, které už postupně krystalizuje celky fo rozdílných sfér tabulek. Jedním z napínavých zápasů víkendu bude i souboj o restart v podání předposlední Olomouce a poslední Dukly Praha. Utkání startuje v 15:00!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.

    Johan Čáp

    Branky: 33. Jemelka

    Karty:   17. Houska (OLO), 62. Vepřek (OLO) – 2. Bezpalec (DUK), 53. Chlumecký (DUK), 58. Daniel Tetour (DUK)


    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 8:3. Střely mimo: 8:4. Rohy: 8:3. Ofsajdy: 0:3. Fauly: 18:23.
    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Sladký, Štěrba, Jemelka, Vepřek (C) – Kalvach – Zahradníček, Houska, Falta (71. Texl), Hála (84. Yunis) – Plšek (88. Polom).
    Náhradníci: Reichl – Surzyn, Yunis, Zmrzlý, Polom, Matoušek, Texl.

    FK Dukla Praha: F. Rada – Milošević (C), Raspopovič, Ďurica, Chlumecký – Bezpalec – Bilovský (82. Douděra), Doumbia (46. Brandner), Daniel Tetour, Djuranović (66. Schranz) – Holenda.
    Náhradníci: M. Hruška – Marek Hanousek, Brandner, Ostojić, Souček, Douděra, Schranz.

    Rozhodčí: Orel – Pospíšil, Arnošt

    Diváci: 2924
    thejrc.org