Znojmo – Pardubice 0:4 (kon.) | Č. Budějovice – Hr. Králové 3:1 (kon.) | Ústí n. L. – Táborsko 3:0 (kon.)
konec
SK Dynamo Č. Budějovice
3:1 (2:1)
FC Hradec Králové
Pátek 19.10.2018, 18:00 • Fotbalový stadion Střelecký ostrov, České Budějovice • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 12. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Vítejte při sledování online přenosu z utkání 12. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Ve šlágru kola přivítá na Střeleckém ostrově v Českých Budějovicích domácí Dynamo soupeře z Hradce Králové. Utkání startuje v pátek v 18 hodin.
     
    FC Hradec Králové jako tradiční český klub v posledních letech pravidelně střídal první a druhou ligu. Seriál postupů a sestupů se přerušil v minulé sezoně, kdy Votroci hlavně vinou neúspěšné podzimní části obsadili ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE čtvrté místo. Tým trenéra Zdenka Frťaly si velice dobře vede i v probíhajícím ročníku. Po slabším začátku Východočeši vyhráli čtyři z posledních pěti utkání a drží se na druhé příčce pouze o skóre za vedoucí Jihlavou. Votroky zdobí především pevná defenziva, která za jedenáct kol inkasovala pouze pětkrát. Nikdy při tom Východočeši nedostali víc než jeden gól.

    Hradecký celek se může v brance opřít o čtyřiatřicetiletého Radima Ottmara. Dlouhovlasý brankář udržel v probíhajícím ročníku už šestkrát čisté konto. Obranné řady zpravidla řídí ostřílený Plašil ve spolupráci s mladíkem Pokorným. V záložní řadě se točí řada hráčů. Nejvýraznějšími personami však jsou třicátník Milan Černý, křídelník Ladislav Martan, nadějné mládí v podobě Zorvana s Vlkanovou či makedonský středopolař příchozí z Varnsdorfu Fahrudin Ďurděvič. Po odchodu střelce Pázlera nemají Votroci podobného kanonýra. O své místo na slunci bojují mladí Kropáček, Miker či Brazilec Wesley. Brazilský forvard bude však kvůli vyloučení v minulém zápase chybět, stejně jako záložník Jukl kvůli čtyřem žlutým kartám.
     
    Českobudějovické Dynamo zvládlo odčinit smolnou domácí porážku se Znojmem a po vítězství v Sokolově 2:0 se drží elitních celků na čele tabulky. Po jedenáctém kole jsou Jihočeši třetí o bod za vedoucím duel Jihlava – Hradec Králové. Během reprezentační přestávky si tým odpočinul, doléčil drobné šrámy a připravoval se na pět závěrečných podzimních kol. K mužstvu se vrátili reprezentanti Jindřich Staněk, Matěj Helešic a Filip Havelka, tým by tedy měl být kompletní.

    „Vyloučení se Znojmem mě mrzí. Musel jsem si to v hlavě vyhodnotit, ale do dalšího zápasu už musím jít s čistou hlavou. Nebýt mého hloupého vyloučení, tak jsme Znojmo porazili. Ale to už je za námi. Teď nás čeká Hradec, který chceme porazit a dostat se do čela tabulky,“ má jasno Filip Havelka, který už si odpykal vyloučení v posledním domácím zápase. Havelka navíc jako kapitán vedl v týdnu reprezentaci do 20 let v mezistátním utkání proti Anglii na Střeleckém ostrově.
     
    Vzájemné zápasy:

    Mírně na českobudějovickou stranu je nakloněna bohatá vzájemná bilance obou celků. Dynamo odehrálo s Hradcem čtyřiatřicet zápasů, z nichž třináct ovládli Jihočeši, desetkrát byli po utkání spokojenější Votroci a jedenáctkrát se body dělily. Vyrovnaná byla bodová bilance obou pátečních soupeřů i v minulém ročníku. Zatímco na Střeleckém ostrově domácí vládli a kanonáda 4:1 patřila mezi nejlepší zápasy černobílých v sezoně, první jarní kolo v Hradci Králové bylo daleko napínavější. Vše směřovalo k remíze, o bod ale Horejšův celek přišel v 93. minutě po standardní situaci.
     
    Utkání bude jako hlavní rozhodčí řídit Pavel Julínek, na čarách mu budou jako asistenti pomáhat Dušan Pospíšil a Marek Podaný.
     
    Úvodní sestavy:

    SK Dynamo Č. Budějovice: Staněk – Kladrubský (C), L. Havel, P. Novák, Helešic – Havelka, Javorek – Kovaľ, Grajciar, Mršić – Ledecký.
    Náhradníci: Křížek – Fišl, Ad. Čermák, Táborský, Čavoš, Šplíchal, Wermke.

    FC Hradec Králové: Ottmar (C) – Kopečný, J. Pokorný, Plašil, Urma – Janoušek, Martinec – Durdević, M. Černý, Martan – Vorobjev.
    Náhradníci: Stejskal – Soukeník, Miker, Kadlec, Hynek, Kvída, Finěk.

    Rozhodčí: Julínek – Pospíšil, Podaný.
     
    Úvodní sestavy jsou bez větších překvapení. Poprvé doma bude v brance Dynama Staněk, jinak nastupuje klasická jedenáctka. Hosté se musí obejít bez vykartovaných Jukla, Da Silvy a Kropáčka. Mimo hru jsou i Vlkanova a Zorvan.
     
    Sudí Pavel Julínek přivádí hlavní aktéry dnešního mače na hrací plochu. Dynamo bude hrát v černobílém, hradečtí Votroci jsou kompletně v bílém.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    První střelecký pokus zaznamenal z velké dálky Durdevič. Jeho slabší rána se stala na rozehřátí snadnou kořistí brankáře Staňka.
     
    3
    Milan Černý ošidnou malou domů postrašil Ottmara. Hradecký brankář ale stačil před Mršičem míč odpálit.
     
    4
    Na druhé straně se dral po lajně směrem vpřed Martan. Jeho přízemní centr nebyl špatný, ale Jindřich Staněk se neohroženě vrhl pod nohy nabíhajících hráčů a balon lapil.
     
    5
    Ze střední vzdálenosti se pokusil vypálit Peter Grajciar, ale známému ostrostřelci tentokrát rána nesedla.
     
    7
    V úvodu utkání vypadají daleko uvolněněji a lehčeji hostující fotbalisté. Dynamo vstoupilo do zápasu nervózně, ale je fakt, že Votroci zatím hrají spolehlivě hlavně směrem dozadu.
     
    8
    Frťalův celek se snaží dostat do šance postupným útokem. Zatím ale hráči v bílém nevidí cestičky k brance soupeře, i proto často otáčí kormidlo hry zpět.
     
    10
    Taktovku hry by hlavně za bezbrankového stavu měly držet České Budějovice. Jihočeši budou pravděpodobně ti, kteří budou z dnešního zápasu chtít tři body a posunout se před svého dnešního soupeře.
     
    11
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    Ani jsem takřka nestihl dopsat předchozí myšlenku a skóre je poprvé v pohybu! Dynamu se opět vyplatila osvědčená spolupráce; z pravé strany centrující kapitán Jiří Kladrubský a přesně hlavičkující DAVID LEDECKÝ přidává svůj šestý gól v sezoně.
     
    13
    Teď je řada na mužstvu z východu Čech. První gól bývá velmi důležitý, ve druhé lize obzvlášť. Uvidíme, co se zápasem udělá.
     
    14
    Zatím však hrají domácí. Mršič si pohrál u lajny s Pokorným a pelášil k brance soupeře. Centrem tentokrát nenašel Ledeckého. Po souboji šel k zemi Kovaľ, penalta se nepíská.
     
    15
    První rohový kop rozehrají hosté z Hradce Králové.
     
    16
    Hosté si však pomohli útočným faulem, a tak z nabídnuté možnosti nebylo nic.
     
    18
    Východočeši se postupným útokem do zakončení nedostali, avšak u míče zůstávají.
     
    19
    Kousíček dělil domácí od dvoubrankového vedení! Ledecký výborně využil chyby hostů v rozehrávce, vletěl do vápna, oslovil Kovaľa, který si míč sice píchl trošku dál od kopaček, ale stihl zakončit. Pod Ottmarem se balon šoural do branky, ale nakonec skončil těsně vedle.
     
    20
    Následný roh nebyl nebezpečný, hosté se v pohodě ubránili.
     
    22
    Od rohového praporku rozehrají zkraje dvaadvacáté minuty i hradečtí fotbalisté.
     
    23
    Do zakončení se Votroci nedostali, ale zpětný centr Martana skoro překvapil Staňka. Strakonický rodák v domácí svatyni si ale pohlídal vysoký centr.
     
    24
    Nepovedeného obranného zákroku Nováka chtěl využít Vorobjev, to by ale musel lépe zakončit levačkou. Takhle dopřál Staňkovi pohodlnou cestu a klidnou přípravu na odkop od branky.
     
    26
    Českobudějovickou branku dnes hájí dvaadvacetiletý Jindřich Staněk. Mladý gólman reprezentační jednadvacítky naposledy chytal na Střeleckém ostrově při jihočeském derby 13. května ve 27. kole minulého ročníku. Staněk laboroval se zraněným ramenem, pak ho do branky nepustily kvalitní výkony zkušenějšího kolegy Zdeňka Křížka.
     
    27
    Votroci pokračují v aktivitě, snaží se i nadále jít za vyrovnáním. Kompaktní a pozorná obrana Dynama však zatím nepřipouští možnou změnu skóre.
     
    28
    Zklidnit domácí hru dostal za úkol Mršič, což se mu také povedlo. Chorvatský záložník podržel míč u levé postranní čáry a jeho spoluhráči si oddychli.
     
    30
    Půlhodina hry za námi. Sledujeme bojovné a vyrovnané utkání. Dvě velké šance měli domácí, jednu z nich proměnil Ledecký, i proto Dynamo zatím vede.
     
    31
    Hradec Králové právě vstřelil branku!
    Je vyrovnáno. Pomalá kombinace nakonec vedla ke gólu. Hosté se prosadili po levé straně, kdy zřejmě Urma nacentroval přes Havla a MILOŠ KOPEČNÝ hlavou protlačil míč do sítě.
     
    32
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    Pouze pár vteřin trval nerozhodný stav. Po rozehrávce Kladrubský dalším dlouhým pasem našel za hradeckými stopery DAVIDA LEDECKÉHO, který obloučkem přehodil vybíhajícího brankáře Ottmara.
     
    34
    Kdo čekal ve šlágru opatrnou podívanou o jedné brance, musí být zklamán. A nebo vlastně příjemně překvapen. Hraje se ve velice slušném tempu a utkání nechybí góly, což se líbí i divákům.
     
    36
    Poměrně živo bylo v českobudějovickém vápnu. Hradečtí vezli opět vyrovnání, celou akci řeší ofsajd.
     
    38
    Sychravé počasí a televizní přenos sebraly dnešnímu šlágru bezpochyby řadu diváků. Bylo hezké koukat na fotbal, když byly tribuny Střeleckého ostrova zaplněné třeba jako při pondělním utkání české reprezentační dvacítky, která hrála v Českých Budějovicích s Anglií nerozhodně 1:1 před takřka třemi tisícovkami diváků.
     
    39
    Další gólovou nabídku servíroval do vápna Kladrubský, tentokrát jeho prudký pas přeletěl všechny v hradeckém vápně.
     
    40
    Pěkně se do rány opřel za hranicí vápna Matěj Mršič. Brankář Ottmar jeho štiplavou navštívenku nadvakrát zpracoval.
     
    41
    U míče svěřenci Zdenka Frťaly, kteří budou chtít do konce prvního dějství vymyslet nějakou akci, která by znamenala druhé vyrovnání. Mají na to pár desítek vteřin.
     
    42
    Za ostrý zájezd do Urmy vidí Filip Havelka první žlutou kartu dnešního duelu.
     
    44
    Dynamo čeká v obranném bloku na konec první půle. Jednobrankový náskok by černobílí do kabin brali.
     
    45
    Čtvrtý sudí Jan Jílek signalizuje, že se v prvním poločase bude hrát jedna minuta navíc.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Máme za sebou první dějství, které rozhodně nezklamalo. Naplnila se očekávání ze šlágru soutěže. Dynamo vede 2:1, když šlo v 11. minutě do vedení Ledeckým. Pak mohl přidat druhý gól Kovaľ, ale těsně minul. Hradec odpověděl gólem Kopečného, jenže nerozhodný stav platil jen pár vteřin. Hned po rozehrávce připravil Kladrubský spoluhráči Ledeckému další gólovou radost. Po prvním poločase tak platí poměrně zasloužený stav 2:1.
     
    Domácí budou o poločase střídat, do hry je připraven Patrik Čavoš.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Čavoš nahradil Petera Grajciara, zároveň se Havelka posunul pod hrot, kde působil i v české reprezentaci do dvaceti let.
     
    47
    A právě Havelka byl v první vážnější útočné akci druhé půle nachytán v ofsajdové pozici.
     
    49
    Vypadalo to na běžný souboj, nicméně píská se faul Kladrubského na Urmu a pro hosty je z toho nadějná pozice.
     
    50
    Ke střele Východočeši nedostali, nízký Durdevičův centr odvrátil jeden z hráčů Dynama v přední linii.
     
    52
    Do ofenzivy se černobílí ve druhém dějství moc nedostali. I proto Jihočeši chvíli drží míč a snaží se zvolna propracovat k Ottmarovi a jeho svatyni.
     
    53
    K centru z levé strany se dostal Mršič, ale poslal balon přímo do rukou gólmana soupeře.
     
    55
    Šikovně obral na pravé straně soupeře o míč Kovaľ, ale následně uspěchal centr do vápna. Jeho spoluhráč Ledecký byl ještě příliš daleko a balon se k němu nedostal.
     
    56
    Znovu v jedné z hlavních rolí Kovaľ! Tentokrát Ledecký dobře zapracoval u lajny, udržel míč na hřišti. Havelka oslovil Kovaľa, který se ale neodhodlal ke střele a o balon přišel.
     
    57
    Hosté přichystali dvojité střídání. Dohráli Vorobjev a Martan, jejich místa zaujali Miker a Kvída.
     
    59
    Kromě kotle, který ukázkově podporuje domácí fotbalisty, se dnes do fandění poměrně často zapojuje i hlavní tribuna Střeleckého ostrova, který pomáhá svým oblíbencům v těžkých chvílích.
     
    60
    Kladrubského centry mají oči. Nyní opět ukázkově našel Kovaľa, jehož tečovaný centr ale stáhl Ottmar.
     
    61
    Na trávníku zůstal ležet Matěj Helešic. Hra se přerušila, ale levý bek domácích by měl být schopen se vrátit do hry.
     
    62
    Už se tak stalo a s míčem vpřed pokračují českobudějovičtí fotbalisté.
     
    64
    Pasivní přístup domácí obrany byl takřka potrestán. Po centru do vápna se k balonu dral Martinec, ale Staněk jeho ránu zblízka vyrazil.
     
    66
    Po delší době vzrušení i před hradeckou brankou. Ledeckého sražená hlavička znamená rohový kop.
     
    67
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    Čepice dolů, hattrick DAVIDA LEDECKÉHO je na světě! Po rohovém kopu Jiřího Kladrubského se hlavou prosazuje potřetí dnes David Ledecký. U všech tří branek mu asistoval Kladrubský.
     
    69
    Po ostré srážce ve vápně se těžko sbírají domácí brankář Staněk a hostující záložník Černý. Oba ale zřejmě budou v pořádku.
     
    70
    Marně vzpomínám, kdy jsme byli na Střeleckém ostrově naposledy svědky hattricku. Už to bude asi nějaký pátek, historii však prověříme po utkání. Teď se pojďme věnovat závěru zápasu.
     
    72
    Votroci začnou vrhat všechny síly do útoku. Nic jiného jim ani nezbývá, pokud chtějí pomýšlet na body ze Střeleckého ostrova.
     
    73
    Vehementně protestující Milan Černý vidí od sudího žlutou kartu.
     
    75
    Pokračuje hradecké dobývání českobudějovické obrany. Ta je však zatím statná a nejsou v ní žádné mezírky.
     
    77
    David Horejš se svým trenérským štábem vymyslel druhou změnu, Róberta Kovaľa nahrazuje Martin Šplíchal.
     
    79
    Další Kladrubského nabídka do šestnáctky, patičkou přizvedával míč Havelka, ale tentokrát z toho šance nebyla.
     
    80
    Taktický faul Petra Javorka oceněn žlutou kartou.
     
    81
    Velká šance, kterou Hradec zahazuje. Dlouhý míč domácí pouštěli do autu, ale centr stihl Plašil, vrátil ho na malé vápno Kvídovi, který ale přestřelil!
     
    82
    To mohl být čtvrtý Ledeckého gól! Mršič se uvolnil na levé straně, připravil míč Ledeckému, který ve sprintu zamířil těsně vedle!
     
    83
    1432 diváků dorazilo na Střelecký ostrov na dnešní šlágr.
     
    85
    Pět minut plus nějaké to nastavení zbývá Votrokům na smazaní dvoubrankového manka. Naopak domácí budou hlavně hlídat poměrně komfortní vedení.
     
    86
    Rohový kop pro FC Hradec Králové.
     
    87
    Někteří dokonce povstali, když autor hattricku David Ledecký opustil hřiště. Místo něj dohraje utkání Ivo Táborský. Potřetí střídali i hosté, Jan Kadlec naskakuje v této sezoně poprvé, v zápase skončil Urma.
     
    89
    Dopředu se vydal Helešic, leč centr mu nevyšel. Domácí se hned vracejí na obranné pozice.
     
    90
    Hradečtí se nadechují k závěrečným akcím. Čas jim však kvapí hodně rychle.
     
    90
    Nastavovat se budou tři minuty.
     
    90+1
    Rána Martince byla hodně nepřesná, Staněk bude v klidu odkopávat a chvátat nebude.
     
    90+2
    Rohový kop pro hosty.
     
    90+3
    Dynamo se ubránilo a následný pokus Durdeviče byl značně nepřesný. To už domácí zvládnou a minimálně do neděle se posunou do čela tabulky.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Českobudějovické Dynamo zvládlo lépe šlágr FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, ve kterém porazilo Hradec Králové 3:1. K vidění bylo nadstandardní utkání druholigové úrovně a naplnila se tak předzápasová očekávání. Jihočeši triumfovali zejména díky hattricku Davida Ledeckého, na všechny branky mu asistoval Jiří Kladrubský. Hosté bez několika hráčů základní sestavy byli rovnocenným soupeřem, ale tentokrát na body nedosáhli. Ode mne je to pro tuto chvíli vše, hezký zbytek pátečního večera. (19:49:22)

    Pavel Kortus ml.

    Branky: 11. Ledecký, 32. Ledecký, 67. Ledecký – 31. Kopečný

    Karty:   42. Havelka (CEB), 80. Javorek (CEB) – 73. M. Černý (HKR)


    SK Dynamo Č. Budějovice: Staněk – Kladrubský (C), L. Havel, P. Novák, Helešic – Havelka, Javorek – Kovaľ (77. Šplíchal), Grajciar (46. Čavoš), Mršić – Ledecký (87. Táborský).
    Náhradníci: Křížek – Fišl, Ad. Čermák, Táborský, Čavoš, Šplíchal, Wermke.

    FC Hradec Králové: Ottmar (C) – Kopečný, J. Pokorný, Martinec, Plašil – Janoušek – Martan (57. Kvída), M. Černý, Durdević, Urma (87. Kadlec) – Vorobjev (57. Miker).
    Náhradníci: Stejskal – Soukeník, Miker, Hynek, Kvída, Finěk, Kadlec.

    Rozhodčí: Julínek – Pospíšil, Podaný

    Diváci: 1432
    thejrc.org