TK Úseku alpských disciplín Svazu lyžařů ČR (kon.)
konec
Tisková konference Úseku alpských disciplín Svazu lyžařů ČR

Úterý 23.10.2018, 10:15Tiskové konference
     
    Díky za pozornost a mějte se fajn! (10:44:17)
     
    Jiří Ješeta (ČD) – Jsem rád, že jste tu v tak hojném počtu. Nabízíme slevy na lyžování v sedmi partnerských skiareálech. Sleva se pohybuje mezi 20-30% v rámci akce ČD Ski. Poptávaný je lůžkový vůz do Švýcarska. Mám radost, že se toto podařilo udržet. Povedlo se nám rozšíření spojení na Slovensko a chtěli bychom spojit i Prahu a Košice.
     
    Filip Marek (šéftrenér mužů) – Reprezentační družstvo mužů se skládá ze čtyř mužů. Filip Forejtek, Jan Zabystřan, Ondřej Berndt a Kryštof Krýzl. Díky sponzorům jsme mohli tentokrát absolvovat i soustředění rychlostních disciplín.
     
    Filip Marek: Za muže bude v Söldenu startovat pouze Ondřej Berndt.
     
    Kurfürstová: Světový pohár v Rakousku nebude vůbec jednoduchý. Rakušané museli uskladnit sníh a teď ho musí na sjezdovku složitě převážet. Na jednu jízdu zkrátka budete potřebovat jedny lyže. Na šest jízd jí tam připravili šest závodních lyží. Hrany pak máte v tak špatném stavu, že už nemáte šanci. Úkolem Capové je podat co nejlepší výsledek, ale zároveň se nechce stresovat konkrétními umístěními. Sezona je velmi dlouhá a Capová by se chtěla propracovat pravidelně k bodům ze světového poháru.
     
    V Söldenu bude startovat Gabriela Capová. Martina Dubovská je aktuálně nemocná.
     
    Ladislav Forejtek o úseku alpských disciplín: U juniorů nebudeme tolik klást nápor na výsledky, ale budeme spíše pracovat na metodice. Co se týká juniorů, tam jsme zaměstnali plně placeného šéftrenéra juniorů a zaměstnali jsme kondičního trenéra, který ale bude fungovat i u týmu dospělých. V reprezentačních družstvech jsme sice pořád limitováni penězi, ale snažíme se přitom zaměstnat šéftrenéra, který by koordinoval přípravy obou družstev.
     
    Krýzl: Začnu závodit asi až v Levi. Původně jsme plánoval startovat i v Söldenu na ledovci, ale asi to prodloužíme. Dobře jsem si zajezdil nedávno v Chile. Během závodů v severní Americe zůstanu v Evropě. Nechci absolvovat časový posun. Loni jsem se vracel komplikovaně, až mě nakonec skolila nějaká viróza a neměl jsem šanci dál pokračovat. Světák pro mě vzhledem k postavení v žebříčku není až tak velkou prioritou. Chci trochu improvizovat.
     
    Kryštof Krýzl: Pro mě byly zásadní událostí zpřetrhané vazy v koleni, především pak meniskus. Jeli jsme do Innsbrucku za doktorem, který těsně přede mnou operoval Steva Nymana. Byl jsem tedy v nejlepší péči. To se rychle projevilo na rehabilitaci. Pomáhal mi i Jirka Beznoska. Těm všem bych pochopitelně chtěl hodně poděkovat. Celá událost byla načatá nepovedeným skokem ve Wengenu. Bylo to nepříjemné. Člověk se chystá na olympiádu, která má být vyústěním celé kariéry, ale načasování nebylo vhodné. Člověk se zamyslel nad tím, co bylo špatně, a co se dá nyní udělat lépe. Angažoval jsem nového kondičního trenéra Daniela Hejreta. Cítím se fyzicky naprosto fit a hodně dobře. Loňská sezona byla po lyžařské stránce nešťastná. Mého trenéra bohužel postihla mrtvice a celý tým se kolem něho začal rozpadat. Během sezony mi napomáhal i rakouský trenér, který byl také angažován ke svazu. Chtěli jsme celý mužský tým spojit tak, abychom opět mohli trénovat dohromady. Chceme spojovat dohromady mladé kluky, ale ještě to stále není na té úrovni, na jaké bychom si všichni představovali. Chybí nějaký zahraniční trenér, který by tomu dal punc a nastavil společný program. I vinou zranění zůstávám trochu jako nezávislý.
     
    Ellis Sommerová: Příprava proběhla velice dobře a těším se na závody. Startovat bych měla především na Evropském poháru a chtěla bych také ve Špindlerově Mlýně startovat na světovém poháru.
     
    Kurfürstová doplňuje: Je super, že Kateřina opět chtěla něco lyžování vrátit a pomohla třeba i juniorkám s přípravou.
     
    Pauláthová pokračuje: Na Špindl i na mistrovství světa vzpomínám dobře. Pamatuji si, že jsem ve sv. Mořici zajela v obřím slalomu dobře a ve Špindlu jsem v sedmnácti letech poprvé bodovala. Táta by ale nebyl spokojený, ani kdybych vyhrála (smích).
     
    Kateřina Pauláthová – Potřebuji být především zdravá. Pokud jsem, tak mám šanci na velmi dobré výsledky. Věřím, že na stará kolena skutečně zdravá zůstanu. Povedla se mi poslední soustředění, dobře mi navíc vycházel i obří slalom. Nemám ale moc FIS bodů a začínám od znova. Vypadá to, že pojedu do Kanady na FIS pohár, abych si vyjela nějaké body pro Evropský nebo Světový pohár. Po zdravotní stránce se cítím v pořádku a zatím vše vychází tak, jak má. Trochu mě mrzí, že přípravu musím absolvovat sama.
     
    Eva Kurfürstová – Ženská reprezentace funguje na bázi individuálních příprav. Situace je zatím taková, že se to zatím daří jen v malém určitém procentu. Ženy se tak zatím na závody připravují samy a využívají široké sítě kontaktů. Na ledovcích je aktuálně málo sněhu a je přetlak na kvalitní pisty. Bylo by záhodno, aby tým trochu lépe spolupracoval a dohromady trénoval. Tým ve složení Pauláthová, Dubovská, Capová má v technických disciplínách našlápnuto výborně. Máme tu i juniorku Ellis Sommerovou, která pochází původně z Vermontu a její tatínek je Čech, maminka Američanka. Chce si splnit lyžařský sen v ČR a zatím jí to jde velmi dobře.
     
    Začátek ovšem bude o pár minut opožděn.
     
    Vítejte na tiskové konferenci svazu alpských disciplín. Jsou připraveni třeba Kateřina Pauláthová, Jan Zabystřan nebo Ondřej Berndt.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 10:00.

    Radek Barkman

    bahis siteleri