Atlanta United – Portland 2:0 (kon.)
konec
Atlanta United FC
2:0 (1:0)
Portland Timbers
Neděle 09.12.2018, 02:00 • Mercedes-Benz Stadium, Atlanta • Americká MLS • Finále
Předzápasové kurzy
     
    Z MLS je to pro tuto sezónu už všechno, děkujeme za pozornost! (04:56:41)
     
    Třiadvacátý ročník zámořské Major League Soccer tedy vstoupil do minulosti. Ze zisku cenné trofeje se raduje vítěz Východní konference Atlanta, která má ve svém středu i nejužitečnějšího hráče celé soutěže. Tím se stal venezuelský útočník Josef Martínez, jenž v základní části nastřílel 31 a výrazně zastínil i největší hvězdu Zlata Ibrahimoviće. Své zastoupení měla také Česká republika, jejíž reprezentant Bořek Dočkal posbíral nejvíce asistencí (18). Nejlepším brankářem se stal strážce branky New Yorku Red Bulls Luis Robles, který nastřádal hned čtrnáct čistých kont.
    Tradiční oslavy s pohárem, který jako první zvedl nad hlavu kapitán Michael Parkhurst.
     
    Statistiky zápasu:
    Střely na branku: 4 – 3
    Střely mimo branku: 5 – 2
    Držení míče: 48% – 52%
    Rohové kopy: 2 – 2
    Ofsajdy: 2 – 1
    Fauly: 12 – 13
    Žluté karty: 1 – 1.
     
    Když před dvěma lety United přibyli na mapu MLS, asi nikdo si nedokázal představit, jaký dopad to na celou ligu bude mít. Atlanta se okamžitě stala ozdobou americké kopané, připsala si několik návštěvnických rekordů a hned ve své druhé sezóně slaví zisk MLS Cupu. Je to pro ni o to sladší, že se ji to podařilo na svém stadionu, který dnes neviděl příliš atraktivní úvod zápasu. Vše se změnilo až ve 39. minutě, kdy vítězný gól United vstřelil nejužitečnější hráč celé soutěže Josef Martínez. Za ještě důležitější moment by se ale dal označit druhý gól Escobara z 54. minuty, jenž na dlouhou dobu nahlodal sebevědomí hostů z Portlandu. Ten si vytvořil tlak až v poslední čtvrthodině, nicméně žádnou vyloženou gólovku neměl. United si svůj náskok uhlídali až do samétného konce a kromě titulu mohou slavit i vydařenou derniéru svého trenéra Gerarda Martina, jenž se po úspěšné štaci v Atlantě přesune na lavičku mexického národního týmu.
    Bezprostřední radost Atlanty
     
    Je dobojováno! Atlanta se své druhé sezóně stává šampionem MLS pro rok 2018!
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    90+4
    Chris McCann strávil na hřišti jen pár vteřin a hned se stihl zapsat do statistik. Za tvrdší zákrok ve středu hřiště si vysloužil žlutou kartu.
     
    90+3
    Brad Guzan si stáhl ze vzduchu neškodný centr z pravé strany a před rozehrávkou si ještě pohrál s publikem, které vybídl k ještě bouřlivější atmosféře.
     
    90+2
    Poslední střídání této sezóny MLS. Na trávník se ještě podívá Chris McCann, který na kraji obrany nahradí Grega Garzu.
     
    90+1
    Slastné pocity si nyní vychutnává Miguel Almirón, kterého slavící tribuny doprovází na střídačku. Zbytek zápasu místo něj odehraje Ezequiel Barco.
     
    90
    K mírné nelibosti sedmdesáti tisícovek fanoušků je nad rámec druhého poločasu přidáno celých pět minut.
     
    89
    United se chvíli rozmýšleli, zda skutečně vyrazí do nabízejícího se rychlého protiútoku. Villalba z levého konce vápna přihrával do druhé vlny na Gressela, jehož střela ze sedmnácti metrů proletěla nad horní tyčkou.
     
    88
    Dairon Asprilla se rozběhl vstříc pokutovému území a zpoza něj natáhl pravou nohou ke střele, která měla jen průměrné parametry a nemohla stačit na vstřelení potřebného gólu.
     
    87
    Diego Valeri převzal přihrávku z levé postranní čáry a zajímavou kolmicí se snažil uvolnit Lucase Melana. Před argentinským útočníkem však stihl zasáhnout Guzan.
     
    86
    Po jednom z faulů Valeri pokazil rozehrávku standardní situace. Nákop poslal do velké výšky a míč proletěl nad hlavami všech hráčů do rukavic Brada Guzana.
     
    85
    S odchodem Martíneze se Atlanta prakticky vůbec nedostává do ofenzivy. V závěru zápasu se zaměřuje pouze na bránění svého náskoku, který se zdá být jako dostatečný.
     
    84
    Alvas Powell mohl vykřesat jiskřičku naděje pro Portland. Během cesty z pravé strany k ose hřiště si parádně narazil se spoluhráčem a pronikl do vápna. Střela z první mu ale nesedla a Guzan nemusel zasahovat.

    Michal Břuchanský

    Branky: 39. Martínez (Parkhurst), 54. Escobar (Martínez)

    Karty:   90+4. McCann (ATA) – 81. Chará (POTS)


    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 4:3. Střely mimo: 5:2. Rohy: 2:2. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 12:13.
    Atlanta United FC: Guzan – Escobar, Parkhurst (C), González Pirez, Garza (90+2. McCann) – Larentowicz, Nagbe, Remedi – Gressel, Martínez (76. Villalba), Almirón (90+1. Barco).
    Náhradníci: Kann – McCann, Kratz, Barco, Robinson, Vazquez, Villaba.

    Portland Timbers: Attinella – Valentin, Mabiala, Ridgewell, Villafaña – Chará, Guzmán (82. Powell) – Polo (68. Asprilla), Valeri (C), Blanco – Ebobisse (59. Melano).
    Náhradníci: Clark – Powell, Tuiloma, Asprilla, Flores, Melano, Olum.

    Rozhodčí: Kelly – Anderson, Weisbrod

    Diváci: 73 019
    thejrc.org