Kvalifikace HS140, Engelberg Vítěz: R. Kobajaši (JPN) (kon.)
konec
SP - kvalifikace HS140, Engelberg

Vítěz: R. Kobajaši (JPN)

Pátek 14.12.2018, 18:00 • Engelberg (Švýcarsko) • Skoky na lyžích
     
    S konstatováním, že kvalifikační klání na sobotní závod vyhrál Rjoju Kobajaši před Stefanem Kraftem a Robertem Johanssonem, přičemž postup vybojovali i dva Češi – Roman Koudelka a Viktor Polášek – se s Vámi loučí a hezký pátek přeje Tomáš Lysý. (19:02:11)
     
    V kvalifikaci hodně dlouho vedl Peter Prevc se startovním číslem 12. Ale v závěru přišly opravdu dlouhé skoky. Robert Johansson a Kamil Stoch šli na 135 metrů, jen o půl bod méně měl Stefan Kraft, ale s jasně lepšími stylovými známkami. Pak se z věže spustil nejlepší skokan letošní sezony Rjoju Kobajaši, vystřihl nejdelší skok dnešního dne na 137 metrů a vyhrál! Na prvních šesti místech je tak opět šest skokanů z různých zemí.
     
    V kvalifikaci jsme viděli dnes hodně vyrovnané a regulérní podmínky. České fanoušky určitě potěšil Roman Koudelka, který skočil 128 metrů a figuruje v kvalifikaci na výborném 15. místě. Postup si zajistil z 35. pozice i Viktor Polášek. Naopak druhý pod čarou byl Lukáš Hlava a o příčku za ním Čestmír Kožíšek, kteří tak jsou mezi třináctkou nepostupujících.
     
    Konec
    Kvalifikace skončila.
     
    63
    Budeme! Rjoju Kobajaši je totiž stále o něco vpřed před světovou špičkou! 137 metrů je vůbec nejlepší skok dnešního dne. Délkově určitě, bodově tolik ne, ale na první místo to stačí. Rjoju poráží Stefana Krafta o 1,5 bodů a opět tak vítězí v kvalifikaci.
     
    63
    Poslední nahoře je Rjoju Kobajaši. Budeme mít v první šestce zastoupení šesti různých národů?
     
    62
    Piotr Žyla toto pořadí nerozbije. 130,5 metrů je ale také slušných a stačí na průběžné deváté místo.
     
    61
    Na prvních pěti místech máme pět skokanů různých národností. Vede Rakušan Kraft, druhý je Nor Johansson, třetí místo si nyní vyskočil Kamil Stoch za 135 metrů, čímž vyrovnává Johanssona, čtvrtý je Němec Geiger a pátý Slovinec Peter Prevc.
     
    61
    Pojďme na polské duo, první z nich je Kamil Stoch.
     
    60
    Johann-André Forfang krajana Johanssona neporazí. Druhý muž kvalifikace skočil 135 metrů, což je zatím nejdále, Forfang oproti němu ubral o tři metry. Což je i tak skvělé a stačí na průběžné páté místo.
     
    59
    Stephan Leyhe svého krajana Geigera nepřekoná. 128,5 metrů při dvoubodovém odpočtu jde na třinácté místo. Připomeňme, že Roman Koudelka je aktuálně jedenáctý!
     
    58
    Karl Geiger je nejlepší z německých závodníků! Jde sice za Krafta a Johanssona, ale jeho 132,5 metrů mělo hodně vysokou úroveň. Třetí místo před slovinským duem Prevc-Damjan.
     
    57
    Andreas Wellinger se zatím trápí, v kvalifikaci až průběžné 23. místo za 123,5 metrů. Němcovi se, zdá se, zatím nedaří ani teď v Engelbergu.
     
    56
    Jevgenij Klimov, vítěz letní Grand Prix, o metr překonává hranici sto třicítky a je průběžně na pátém místě.
     
    55
    To bylo velmi těsné! Robert Johansson ukázal délkově nejlepší skok dnešního dne – 135 metrů. Ale měl o něco menší známky za styl než Kraft, konkrétně o 2,5 bodů, proto je o jeden a půl bodíku druhý.
     
    54
    Timi Zajc předvádí 128 metrů, což je navlas stejný výkon jako u Romana Koudelky, ale Slovinec odečítá 13 desetin a je tak desátý.
     
    53
    Peter Prevc bude mít v závodu bratra Domena. Ten sice má dobrou formu, ale přece jen 126,5 metrů asi není tolik, kolik by chtěl. Čtrnácté místo, hlavní závod z toho je, a to je důležité.
     
    52
    Anti Aalto také bez problému. Nejlepší Fin této sezony zapisuje 128,5 metrů, což o onen půl metřík stačí na sedmé místo, o jedinou desetinku před aktuálně osmým Romanem Koudelkou.
     
    51
    Stefan Kraft je novým vedoucím mužem kvalifikace. 134,5 metrů je naprosto jasné první místo a Rakušanova forma jde nahoru. Vede o 6,6 bodů před Peterem Prevcem, který jde po 39 skocích z piedestalu.
     
    50
    Dawid Kubacki neohrozí Romana Koudelku. Je to 126,5 metrů, což je o metr a půl méně než u českého skokana, a Polášk jde na jedenáctou pozici. Aktuálně je z polských skokanů nejlepší.

    Tomáš Lysý

    Průběžné pořadí světového poháru:
    1. Rjoju Kobajaši (JPN) 420 bodů
    2. Piotr Żyła (POL) 285 b.
    3. Kamil Stoch (POL) 276 b.
    4. Johann André Forfang (NOR) 255 b.
    5. Stephan Leyhe (GER) 191 b.
    6. Karl Geiger (GER) 177 b.
    7. Andreas Wellinger (GER) 173 b.
    8. Jevgenij Klimov (RUS) 161 b.
    9. Robert Johansson (NOR) 152 b.
    10. Timi Zajc (SLO) 144 b.
    ...
    17. Roman Koudelka (CZE) 54 b.
    27. Viktor Polášek (CZE) 31 b.
    36. Lukáš Hlava (CZE) 15 b.
    48. Čestmír Kožíšek (CZE) 2 b.
    thejrc.org