Salzburg – Znojmo 2:4 (kon.)
konec
EC Red Bull Salzburg
2:4 (0:1, 1:2, 1:1)
HC LERAM Orli Znojmo
Neděle 23.12.2018, 16:00 • Eisarena Salzburg • bet-at-home ICE Hockey League • 23. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Nejofenzivnějšímu týmu soutěže ze Salzburgu se v posledních dvou zápasech trochu zasekl jeho brankostroj. V obou případech prohrál svá utkání po samostatných nájezdech (s Vídní a Villachem), přesto stále zuby nehty drží třetí místo ligové tabulky. „Máme čas se připravit na nedělní zápas se Znojmem a znovu začít předvádět naši hru. Doufáme, že se k nám vrátí střelecké štěstí,“ nechal se slyšet útočník Salzburgu Michael Schiechl.
     
    Znojemští hokejisté mají za sebou dvě těsné prohry. Po úterním emotivním duelu s Villachem přišla další porážka i v Bolzanu. Přestože Orli v italském prostředí dvakrát vedli, nakonec museli překousnout trpké konečné skóre 4:3. Ze sedmého místa v tabulce tak rázem klesli na osmou příčku, na magickou šestou pozici však nadále ztrácí pouhých šest bodů.
     
    Se Salzburgem se Orli v letošním ročníku popasovali již dvakrát a v obou případech se museli před soupeřem sklonit. V domácím utkání ke konci října prohráli 3:4 a z listopadové odvety na rakouském ledě si odnesli vysokou porážku 2:6. Stále tedy platí, že v Salzburgu zvítězili Jihomoravané naposledy 5. dubna 2016.
     
    Orli se budou muset nadále obejít bez hlavního kouče Miroslava Fryčera, jenž bude kvůli disciplinárnímu trestu mimo střídačku ještě tři zápasy. Na marodce se stále nachází David Bartoš a Petr Mrázek.
     
    Úvodní sestavy:

    EC Red Bull Salzburg: Michalek (Herzog) – Raymond, Viveiros, Jakubitzka, Pallestrang, Heinrich, Regner, Štajnoch, Winkler – Baltram, van de Velde, Harris – Cijan, Schiechl, Hochkofler – Raffl, Duncan, Hughes – Huber, Rauchenwald, Herburger.

    Orli Znojmo: Lassila (Halász) – Lattner, Sedlák, Vainonen, Tejnor, Stehlík, Kruckovyč – Kalus, Stretch, McPherson – Kujawinski, Matuš, Němec – Špaček, Bulín, Oščádal.

    Rozhodčí: Berneker, K. Nikolić – Tschrepitsch, Kontschieder.
     
    Orli se dnes v Salzburgu představí ve značně oslabené sestavě a budou hrát jen na tři pětky. Chybí útočníci Mrázek, Bartoš, Novák, Luciani, Hlava a obránce Parkkonen. Druhý zápas svého trestu odpykává také kouč Miroslav Fryčer. Oproti tomu domácí jsou téměř kompletní, chybí jim jen potrestaný kapitán Trattnig.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:48
    První formace Orlů odehrála dobré střídání, Stretch si vybruslil ke střele na pravý kruh, ovšem puk z jeho hole míří těsně mimo.
     
    01:40
    Matuš obětavě padl do rány Hochkoflerovi, chvíli před tím se pohotovým zákrokem prezentoval taky Lassila, který rozklekem zastavil blafák jednoho z útočníků Red Bullu.
     
    02:01
    Kujawinski se před brankou dostával do velké šance, nataženou holí zkoušel tečovat rychlou přihrávku, brankář Michalek byl ale na místě. Znojmo si nicméně zahraje přesilovku.
     
    02:01
    Vyloučení v týmu EC Red Bull Salzburg (Raffl – 2 min., hákování).
     
    02:36
    Orli ztratili puk u zadního mantinelu, Salzburg vyhazuje.
     
    03:04
    Střela z hole Stretche končí na clonícím hráči, Znojmo ale zůstává u puku.
     
    03:48
    Znojmu se kombinace v početní výhodě nedaří. Kalusova přihrávka nenašla adresáta a Raffl už se chystá zpátky na led.
     
    04:01
    Salzburg je v plném počtu.
     
    04:18
    Hra se po úmyslném ofsajdu stěhuje před Lassilu-
     
    04:40
    Na útok znojemských mladíků teď vyšla elitní formace domácích Raffl, Duncan, Hughes. Přesto se Bulín dostal k nahození kousek za modrou a vybojoval útočné pásmo-
     
    05:42
    Matuš a chvíli po něm Kujawinski pálili nebezpečně z otočky v útočném pásmu, Michalek se štěstím vyráží betony.
     
    05:56
    Hezká akce Orlů, kteří zahrozili rychlým protiútokem. Lattner dostal pas do druhé vlny a střelou přes obránce mířil do horního růžku, puk nakonec mířil nad břevno.
     
    06:18
    Zakázané uvolnění vrací hru před Lassilu.
     
    06:40
    Štajnochova stahovačka v útočném pásmu přinesla úspěch, s následnou střelou slovenského beka si poradil bez větších problémů Lassila. Následovat bude komerční přestávka.
     
    07:09
    Duncan s Hughesem hodně akrobaticky kombinovali v útočném pásmu, nakonec se ale do jejich přihrávek vloudila nepřesnost a Salzburg přichází o pásmo.
     
    07:44
    Mario Huber sebral kotouč ve vlastním pásmu, projel celé kluziště až na pravý kruh a švihem prověřil Lassilovu připravenost. Znojemský gólman kryje hrudí.
     
    08:41
    McPherson nabil na modrou Sedlákovi, jeho projektil končí nad brankou.
     
    09:45
    Zatím se hraje vyrovnaný duel. Nahození od pravého mantinelu pokryl Lassila bez větších problémů.
     
    10:53
    Huber vsadil na svou rychlost, zpracoval dlouhý pas až za zády znojemské defenzivy, ale zakončení mu nevyšlo, z úhlu vůbec netrefil branku a Lassila nemusel zasahovat.
     
    12:01
    Orli právě vstřelili branku!
    Skvěle! Dlouhou pasáž bez přerušení ukončuje znojemský gól, který doslova a do písmene vybojovala třetí znojemská formace mladíků. Bulín nejprve na útočné modré sebral kotouč rozehrávajícím obráncům, následnou Špačkovu střelu Michalek jen vyrazil a důrazný VLADIMÍR OŠČÁDAL objel gólmana a do odkryté branky otevírá skóre! Asistence: Marek Špaček, Jan Bulín.
     
    13:15
    Domácí teď působí lehce opařeně. McPherson žabkou našel u levé tyče Stretche, jeho jednoručné usměrnění puku končí těsně mimo branku.
     
    14:03
    Teď ale Salzburg tlačí a vynutil si faul. Předchozí Schiechlova střela z ideální pozice mezi kruhy minula branku, stále se ale pokračuje ve hře.
     
    14:35
    Vyloučení v týmu Orli Znojmo (Sedlák – 2 min., držení).
     
    15:33
    Salzburg kombinuje v útočném pásmu a tlačí znojemskou čtveřici, ale Raffl ani Duncan svými pokusy hradbu těl v černém nepropálili.
     
    16:03
    Matuš s Němcem se v oslabení dostali do málo vídané situace dva na nikoho, ale chyběla jim rychlost a vracející se obránce jim stihl život znepříjemnit natolik, že přihrávka na Matuše nebyla přesná. Michalek nemusel zasahovat.
     
    16:35
    Znojmo v plném počtu.
     
    17:13
    McPherson nahodil překvapivě z ostrého úhlu a Michalek měl co dělat, aby betony u bližší tyče sklapl včas.
     
    17:44
    Jan Lattner si připomněl časy, kdy nastupoval jako útočník. Na modré si prohodil obránce, dostal se na levý kruh k zakončení, ovšem do rány mu padl jeden z domácích hráčů.
     
    18:35
    Lassila si poradil s nepříjemným tečovaným nahozeným pukem, který se vrtěl s skákal. Za pomoci obrany jej likviduje.
     
    19:40
    Nejnebezpečnějším hráčem domácích je zatím Mario Huber. Rychlý útočník s číslem 96 na zádech si vyměnil kotouč se spoluhráčem, uvolnil se mezi kruhy a měl před sebou jen Lassilu, švihem ale v dobré šanci zcela míjí branku.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Znojmo po první třetině na ledě favorizovaného Salzburgu vede 1:0. Navzdory velmi oslabené sestavě a jen třem formacím, které může nasadit, bylo aktuálnímu semifinalistovi Ligy mistrů zcela vyrovnaným soupeřem. Je příhodné, že o gól se nakonec postaral třetí útok složený z mladíků a znojemských odchovanců, trefil se Vladimír Oščádal. Další šance na obou stranách zatím zůstaly nevyužity. Další třetina začne přibližně v 16:48.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:26
    V prostoru střídaček je nějaký problém s ledem, který teď rozhodčí řeší.
     
    20:51
    Už se pokračuje. Nepřesná rozehrávka domácích končí zakázaným uvolněním.
     
    21:17
    Red Bull chyboval v rozehrávce, Kalus se dostal v útočném pásmu k puku a Raffl zatáhl za záchrannou brzdu v podobě faulu. Znojmo si zahraje přesilovku.
     
    21:17
    Vyloučení v týmu EC Red Bull Salzburg (Raffl – 2 min., držení).
     
    22:02
    Kalus to zkusil z ostrého úhlu střelou pod břevno, ale nemířil přesně.
     
    22:23
    Kombinaci Orlů zakončoval ranou z první od modré Lattner, Michalek dobře viděl a vyráží betony.
     
    22:54
    Domácí čtveřice v druhé části oslabení výborně brání a drží Znojmo daleko od Michalka.
     
    23:17
    Salzburg v plném počtu.
     
    23:30
    Fantastický Teemu Lassila! Salzburg ujel do přečíslení dvou na jednoho, van de Velde dostal pas na hůl přímo před brankou, položil si brankáře a zakončoval bekhendovým blafákem, ale finský gólman udržel puk před čarou. Akce pokračovala a další šanci měl Raffl, ale Lassila se bleskurychle zvedl, přesunul a i bez hokejky vyráží pokus rakouského ostrostřelce!
     
    24:22
    Orli právě vstřelili branku!
    No to je odpověď, jak se patří. Znojmo po tisíciprocentní šanci Red Bullu převzalo iniciativu, dostalo se do útočného pásma, kde Kalus vybojoval puk v souboji u mantinelu, přihrál za sebe na střed kluziště, kde byl zcela osamocený C.J. STRETCH, a jeho švih ke vzdálenější tyči nemohl být přesnější! Michalek neměl nárok. Asistence: Marek Kalus, Allan McPherson.
     
    25:59
    Salzburg právě vstřelil branku!
    Je tu rychlá odpověď domácího týmu, poté co se třetí útok Orlů dostal pod tlak ve vlastním pásmu. RYAN DUNCAN nejprve udržel puk na modré čáře, založil útočnou akci, následně dostal přihrávku mezi kruhy, kde měl hodně času a zamířil přesně k bližší tyči. Lassila tentokrát nemohl reagovat. Asistence: Thomas Raffl.
     
    26:51
    Heinrich v rychlém brejku tří na dva míří vysoko nad branku.
     
    27:32
    Podle očekávání tahle branka Salzburg nakopla a Orly teď budou čekat složité chvíle.
     
    28:28
    Orli právě vstřelili branku!
    A nebo taky ne! Znojmu pomohla chyba domácích ve středním pásmu, kde jeden z hráčů v bílém přišel o puk právě ve chvíli, kdy Salzburg střídal. ALLAN McPHERSON pak prásknuk do koní, ujel po pravém křídle do situace dvou na jednoho, naznačil přihrávku a následně vymetl Michalkovi prostor mezi betony. Asistence: Jakub Stehlík, Michal Kruckovyč.
     
    28:55
    Mohlo to být 1:4, jenže Kalus ve velké šanci sám před Michalkem přestřeluje!
     
    29:59
    Vyloučení v týmu EC Red Bull Salzburg (Raffl – 2 min., hákování). Už potřetí jde dnes na trestnou lavici Thomas Raffl, tentokrát hasil brejk tři na jednoho.
     
    30:48
    Stretch to udělal hodně kreativně, na brankové čáře naznačil, že pojede s pukem na holi za branku, následně nahodil puk zpátky na Michalkova záda a domácí brankář měl spoustu problémů. Nakonec udržel puk před brankovou čarou.
     
    31:05
    Raymond odpaluje puk příklepem přes celé hřiště.
     
    31:31
    Orli bojují o puk u zadního mantinelu v útočném pásmu, domácí jsou ale úspěšnější.
     
    31:59
    Domácí v plném počtu.
     
    32:48
    Až nyní se domácí vymanili z dlouhého tlaku po přesilovce a míří opět dopředu.
     
    34:05
    První útok Orlů na ledě dominuje, dostává dnes opravdu velké množství času, ale Kalus, Stretch a McPherson jsou aktuálně nejlepšími hráči na ledě.
     
    34:13
    Vyloučení v týmu EC Red Bull Salzburg (Rauchenwald – 2+2 min, vysoká hůl). Právě Stretch nebo McPherson inkasovali v souboji od Rauchenwalda vysokou holí a Znojmo má k dispozici čtyřminutovou početní výhodu.
     
    34:55
    Přesilovky, to je dobře známá bolest znojemského týmu. První minuta přinesla více vzruchu před Lassilou. Herburger si nabruslil na střed kluziště, jeho pokus však byl sražen do ochranné sítě.
     
    35:26
    Až nyní se Orli usadili v útočném pásmu, opět je u toho Stretchova formace.
     
    35:46
    Stretch našel před brankou Kaluse, ten zády k Michalkovi zkusil rychlou otočku a zakončení, gólman Red Bullu se ale roztáhl a teď podržel svůj tým.
     
    36:31
    Stehlík se zjevil neobsazený na pravém kruhu blízko branky, ale jeho střela míjí branku. Velká šance pro znojemského obránce.
     
    36:57
    Salzburg vyhazuje až za Lassilu.
     
    37:45
    První dvě formace Orlů teď v přesilovce dostávají slušný zápřah, výhoda se každopádně chýlí ke konci.
     
    38:13
    Domácí v plném počtu.
     
    38:47
    Duncan se prokličkoval do zakončení, mířil pod břevno na bližší tyč, ale Lassila si prostor pohlídal.
     
    39:35
    Zakázané uvolnění domácích, hra se vrací před Michalka.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Tohle skóre asi čekal málokdo, ale Orli pokračovali ve velmi bojovném a sympatickém výkonu i ve druhé části hry. Skvělý výkon předvádí první útok Znojma, který se postaral o dvě branky. Na Stretchovu trefu sice vzápětí odpověděl Duncan, ještě před polovinou zápasu ale zpět na dvoubrankový rozdíl zvýšil McPherson. Znojmo si pak zahrálo i dlouhou čtyřminutovou přesilovku, tu však nevyužilo. Uvidíme, zda oslabené sestavě vydrží síly až do konce. Další třetina začne přibližně v 17:37.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    41:03
    Znojmo začíná třetinu s pukem na holi, snaží se hrát aktivně.
     
    41:57
    Salzburgu málem pomohl šťastný odraz od mantinelu, po něm se najednou k puku dostal volný Cijan u levé tyče. Lassila byl ale rychle na ledě, naskládal betony na sebe a nedovolil rakouskému útočníkovi zakončit.
     
    42:04
    Finský brankář chytá ve velké pohodě, nyní si našel v klubku těl nahození Raffla od modré.
     
    42:26
    Zakázané uvolnění po nepovedené rozehrávce Orlů.
     
    42:38
    Obránce Raymond měl hodně prostoru na levé straně, dostal puk na hůl, ale svůj švih nenasměroval na branku.
     
    43:15
    Orli byli pod tlakem a Thomas Raffl s pukem na holi kroužil útočným pásmem, jeho střelu ale znojemský obrana zblokovala a následně vyváží puk, aby dovoluje první formaci vystřídat.
     
    43:57
    Kujawinski s Matušem se drali do zakončení, o kotouč ale v útočném pásmu přišli.
     
    44:08
    Domácí hrají v signalizované výhodě, budou hrát přesilovku.
     
    44:11
    Vyloučení v týmu Orli Znojmo (Němec – 2 min., sekání).
     
    44:20
    Raffl číhající u levé tyče si nepřišel na Lassilu.
     
    44:34
    Znojemská čtveřice prostor brankoviště uhlídala, volný puk zakrývá Lassila.
     
    44:59
    Heinrich na modré čáře vymýšlel, co s pukem, nakonec nahodil před branku. Lassila kryje.
     
    45:48
    Dlouhý zámek Red Bullu končí špatnou přihrávkou, kterou Znojemští zachytili a vyhazují.
     
    46:10
    van de Velde se na pravém kruhu vytočil do zakončení, Lassila jeho pokus vyráží betonem.
     
    46:33
    Orli už jsou v pěti, ale stále pod tlakem soupeře.
     
    47:15
    Orli právě vstřelili branku!
    Tak to je lekce z efektivity. Hned jak se Znojmo po dlouhém sevření dostalo z pásma, je z toho gól. Postaral se o něj ALLAN McPHERSON, který nejprve založil rychlý brejk v obranném pásmu, následně předvedl skvělé zrychlení a po přihrávce od pravého mantinelu tváří v tvář brankáři nezaváhal! Asistence: C.J. Stretch, Marek Špaček.
     
    48:36
    Red Bull už nemá na co čekat, nyní vrhá všechny síly do útoku.
     
    49:00
    Domácí zřejmě snižují, poté co Pallestrang zůstal osamocený na vrcholu kruhu, dostal přihrávku od mantinelu a přesnou střelou k tyči skóruje. Lassila nicméně protestuje, protože se před ním odehrával souboj a znojemský brankář měl pocit, že mu bylo bráněno ve hře. Rozhodčí se po konzultaci odebírají na video a budou celou situaci zkoumat.
     
    49:00
    Branka nakonec neplatí! Rozhodčí ze záznamu usoudili, že Lassilovi bylo opravdu bráněno ve hře, a tak skóre zůstává 1:4!
     
    49:25
    Vyloučení v týmu Orli Znojmo (McPherson – 2 min., držení). McPherson u mantinelu složil k ledu protihráče a je z toho přesilovka Red Bullu.
     
    50:00
    Heinrich z vrcholu kruhu míří nepřesně, jeho další ránu vyráží Lassila. Red Bull utahuje zámek.
     
    50:29
    Domácí budou hrát v pěti proti třem, Kruckovyč sekl pronikajícího Raffla.
     
    50:29
    Vyloučení v týmu Orli Znojmo (Kruckovyč – 2 min., sekání).
     
    50:56
    Lassila vyráží střelu Harrise z vrcholu kruhu.
     
    51:08
    Salzburg právě vstřelil branku!
    Tenhle gól už platit bude a domácí snižují ve dvojnásobné přesilovce. BRANT HARRIS si s pukem na holi sjel do prostoru mezi kruhy a trefuje se přesně pod břevno. Pěkná střela, s tímhle Lassila moc dělat nemohl.
     
    51:40
    Tejnor s Vainonenem uhájili brankoviště proti Rafflovi s Duncanem a vyhazují přes celé kluziště.
     
    52:25
    Jen to zašumělo, když Raymond napřáhl na levém křídle a z první těsně míjí vzdálenější tyč.
     
    52:29
    Orli už jsou v plném počtu.
     
    53:14
    Matuš dobruslil vyhozený puk přes všechny čáry, zakázané zvolnění se tak pískat nebude. Red Bull ale rychle spěchá zpátky do útoku.
     
    54:01
    Schiechl to zkusil přes obránce z mezikruží, Lassila nic neviděl, ale špičkou pravého betonu vyráží.
     
    54:02
    Pískána přihrávka rukou, domácí vykázáni do středního pásma.
     
    54:40
    Harrisova nebezpečná střela prosvištěla nad břevnem, Znojmo se poté na chvíli dokázalo dostat do útočného pásma díky McPhersonovi, ale hra se opět otáčí směrem k Lassilovi.
     
    55:13
    Heinrichův pokus od modré je zblokován, puk ve středním pásmu.
     
    55:48
    Salzburg jde agresivně za pukem s jediným cílem, nedovolit znojemským hráčům vůbec rozehrát z vlastního pásma.
     
    56:12
    Lassila je ale klidný a nahození Viveirose od modré kryje v lapačce. Přerušuje hru, Orli mohou vystřídat.
     
    56:53
    Tejnor si sklepával puk ze vzduchu, přišel o něj, vzápětí ale obětavě padl do rány z pravého kruhu a zastavil nebezpečnou akci. Vzápětí Orli vyhazují na zakázané uvolnění.
     
    57:13
    Salzburg k zámku před Lassilou přidal šestého hráče, hraje bez brankáře.
     
    57:32
    Zakázané uvolnění Znojma.
     
    58:04
    Zámek Red Bullu pokračuje, ale teď mu chybí střelba, Znojmo drží soupeře u mantinelu nebo v rozích.
     
    58:25
    Další icing Orlů, čas pomalu odtikává.
     
    58:25
    Tomáš Jakeš s Jiřím Berounem si berou oddechový čas.
     
    58:32
    Heinrich pálil od modré, jeho pokus sražen.
     
    58:54
    Duncan to zkusil nadvakrát, ani jednou ale hradbu v černém nepropálil.
     
    59:08
    To je tlak jako hrom, ale Znojmo se drží, i proti Hughesově střele z mezikruží.
     
    59:27
    Znojmo trefuje tyč odkryté branky, ale to mu teď stačí, protože se nepíská zakázané uvolnění.
     
    59:35
    Vyloučení v týmu EC Red Bull Salzburg (Duncan – 2 min., hákování). No a Duncan zřejmě definitivně pohřbil naděje svého týmu zbytečným faulem mimo puk.
     
    59:35
    Michalek musí zpět do brány a tohle už Orli dohrají v klidu.
     
    Konec zápasu.
     
    Je konec, Znojmo poráží favorizovaný Red Bull Salzburg na jeho ledě 4:2 a pod stromeček si domů odveze všechny tři body. Před zápasem při pohledu na oslabenou sestavu Orlů by tenhle výsledek tipoval málokdo, ale český celek předvedl velmi obětavý a bojovný výkon podpořený výborným Lassilou v brance. Stejně kvalitní výkon předvedl i celý zbytek týmů vedený první formací, která se postarala o tři ze čtyř branek.
     
    Orli se po Štědrém dnu poprvé představí na Štěpána, 26. prosince, doma od 17:30 v přímém souboji o play-off proti Fehérváru. Do té doby díky za pozornost a klidné svátky. (18:16:54)

    Lukáš Peroutka

    Branky a nahrávky: 26. Duncan (Raffl), 52. Harris – 13. Oščádal (Špaček, Bulín), 25. Stretch (Kalus, McPherson), 29. McPherson (Stehlík, Kruckovyč), 48. McPherson (Stretch, Špaček)


    EC Red Bull Salzburg: Michalek (Herzog) – Raymond, Viveiros, Jakubitzka, Pallestrang, Heinrich, Regner, Štajnoch, Winkler – Baltram, van de Velde, Harris – Cijan, Schiechl, Hochkofler – Raffl, Duncan, Hughes – Huber, Rauchenwald, Herburger.
    HC LERAM Orli Znojmo: Lassila (Halász) – Lattner, Sedlák, Vainonen, Tejnor, Stehlík, Kruckovyč – Kalus, Stretch, McPherson – Kujawinski, Matuš, Němec – Špaček, Bulín, Oščádal.

    Rozhodčí: Berneker, K. Nikolić – Tschrepitsch, Kontschieder
    thejrc.org