Rusko – Švýcarsko 5:2 (kon.) | USA – Finsko 2:3 (kon.)
konec
USA
2:3 (0:0, 0:1, 2:2)
Finsko
Neděle 06.01.2019, 02:08 • Rogers Arena, Vancouver, Kanada (kapacita: 18 910 míst) • Mistrovství světa do 20 let • Finále
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Je konec. 43. mistrovství světa juniorů v ledním hokeji dopsalo svou poslední kapitolu. Pro českého fanouška sice skončilo neslavně. Výběr Václava Varadi skončil už ve čtvrtfinále, když padl se stříbrnými medailisty z USA. Ti budou hodně smutní, dokázali se totiž v průběhu finálového boje vrátit zpátky do hry a stáhnout dvoubrankový náskok. Mladíček Kaapo Kakko však dokázal v 59. minutě celý duely rozseknout veledůležitou dorážkou. Je nutno podotknout, že Finové sice patřili mezi okruh širších favoritů, v základní skupině skončili stejně jako Češi až třetí. I přesto však dokázali díky své vyrovnanosti v útoku (Haponiemi, Talvienieni), obraně (Jokiharju) i bráně (fantastický Ukko-Pekka Luukkonen) přehrát postupně všechny tři soupeře v play-off, hlavně ve čtvrtfinále šokovali triumfem nad Kanadou. Američanům pak scházel v rozhodujícím boji jen kousek, aby dosáhli prodloužení. Jack Hughes sice prokázal svoji genialitu, na první medaili dvacítek si podobně jako zkušenější Poehling bude muset počkat.

    Mistrovství světa pořádané kanadskými městy Vancouver a Victoria je minulostí. I od našeho týmu přímo z místa dějiště patří dík, že jste po celou dobu šampionátu četli naše exkluzivní přenosy a zažívali všechny emoce včetně vyřazení Čechů. Od nás je to z Rogers Areny pro letošek vše, přejeme krásný zbytek lednové neděla a u juniorského hokeje někdy napočtenou. Třeba na dalším šampionátu dvacítek, který pořádá na přelomu prosince a ledna Ostrava a Třinec. (05:02:17)
     
    Celkové pořadí 43. mistrovství světa v ledním hokeji hráčů do 20 let

    1. Finsko
    2. USA
    3. Rusko
    4. Švýcarsko
    5. Švédsko
    6. Kanada
    7. Česká republika
    8. Slovensko
    9. Kazachstán
    10. Dánsko (sestup do divize I A)
    Kapitán Finska Aarne Talvitie zvedl nad hlavu pohár pro mistry světa.
     
    A na řadě je předání poháru, který přebírá od prezidenta IIHF Reného Fasela finský kapitán Aarne Talvitie. Obrovská euforie může právě začít!
     
    Právě zazní státní hymna Finska, po ni už následuje moment, na který mnozí diváci netrpělivě čekají. Bude se předávat pohár novým světovým šampionům.
     
    Finští hráči nyní dostávají své zlaté medaile, moderátor vyvolává jednotlivé hráče jednotlivě. Velké odezvy dostal brankář Ukko-Pekka Luukkonen, zejména ale mladíček Kaapo Kakko, jemuž se povedlo rozhodnout celý duel.
     
    Americký kapitán Mikey Anderson přebírá ocenění za druhé místo na juniorském šampionátu. USA prohrály finále tohoto turnaje jen v roce 1997, historicky tak jde pro ně teprve o druhé stříbro. Za poslední čtyři roky neodjely z mistrovství dvacítek. Skvostná bilance!
     
    Na řadu v této chvíli přichází předávání stříbrných medailí zklamaných amerických bojovníků, přemožitelů českého výběru ve čtvrtfinále. Největší aplaus sklízí Jack Hughes, s největší pravděpodobností jednička letošního draftu NHL.
     
    Své ocenění za odpískání finále mistrovství světa do 20 let obdrželi všichni čtyři rozhodčí. A to včetně českého zástupce Daniela Pražáka.
     
    Nejlepší hráči dle direktoriátu IIHF

    BRANKÁŘ: Pjotr Kočetkov (Rusko)
    OBRÁNCE: Alexander Romanov (Rusko)
    ÚTOČNÍK: Ryan Poehling (USA)
     
    Media All-star tým turnaje

    BRANKÁŘ: Ukko-Pekka Luukkonen (Finsko)
    OBRANA: Alexander Romanov (Rusko), Erik Brännström (Švédsko)
    ÚTOK: Grigorij Děnisenko (Rusko), Philipp Kurashev (Švýcarsko), Ryan Poehling (USA)

    MVP: Ryan Poehling (USA)
     
    Nejlepší hráči utkání: Alexander Chmelevski (USA) – Kaapo Kakko (Finsko)
     
    Střely na branku celkem: USA – Finsko 27:31
     
    Střely na branku ve 3. třetině: USA – Finsko 10:9
    Zlatá finská radost.
     
    Mistry světa do 20 let se stávají popáté v historii. Své předchozí triumfy zaznamenali v letech 1987, 1998, 2014 a 2016.
     
    Konec zápasu.
     
    59:25
    Santeri Virtanen se hnal na branku, puk ale nestihl dostatečně rychle. zahnán je tak do rohu, Američané ještě zkoušejí odjet s pukem rychle do útočného pásma.
     
    59:08
    Američané riskují power-play!
    Marken.cz

    Johan Čáp

    Branky a nahrávky: 48. Chmelevski (J. Hughes, Cates), 49. Norris (Chmelevski, Cates) – 32. Ylönen (Laaksonen, Puustinen), 46. Latvala (Heponiemi, Kupari), 59. Kakko (Lundell, Jokiharju)


    USA: Primeau (Keyser) – Samberg (C), M. Anderson (A), Q. Hughes, Kemp, M. Samuelsson, Miller, St. Ivany – Farabee (A), Norris, Robertson – Cates, Barratt, Madden – Cockerill, Poehling, Wahlstrom – Drury, J. Hughes, Chmelevski – O'Brien.
    Finsko: Luukkonen (Lindberg) – Utunen, Jokiharju (A), Vaakanainen (A), Laaksonen, Honka, Latvala – Heponiemi, Kupari, Talvitie – Tolvanen (C), Lundell, Kakko – Puustinen, Virtanen, Ylönen – Engberg, Vainionpää, Moilanen – Nyman.

    Rozhodčí: Pražák (CZE), Romasko (RUS) – Chaput (CAN), Yletyinen (SWE)

    Diváci: 17206
    thejrc.org