Portimonense – Braga 1:1 (kon.)
konec
Portimonense SC
1:1 (1:0)
SC Braga
Čtvrtek 10.01.2019, 21:15 • Estádio Municipal de Portimão, Portimão • Portugalská Primeira Liga • 17. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:15.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu ze zápasu sedmnáctého kola portugalské nejvyšší soutěže. Od jednadvaceti hodin a patnácti minut se můžeme těšit na střetnutí mezi Portimonense a Bragou!
     
    Portimonense SC

    Domácí tým ve své nováčkovské sezóně obsadil konečné desáté místo, které by letos rád ještě o něco vylepšil. Portimonense k tomu má nakročeno docela dobře, neboť se po šestnácti kolech nachází na osmé příčce. Tým, ve kterém působí ještě nedávno obávaný kolumbijský snajpr Jackson Martinez, před pár dny přišel o sérii tří vítězství, když po bídném výkonu nečekaně prohrál s trápícím se Marítimem. Jeho nejlepším střelcem je s pěti zásahy japonský šikula Šoja Nakadžima. Toho však trápí zranění a navíc intenzivně jedná o přestupu do anglické Premier League.
     
    SC Braga

    Tradiční portugalský klub se už mnoho let pohybuje na místech, z nichž se pravidelně kvalifikuje do Evropské ligy. V této sezóně se mu daří ještě o něco více, neboť těží z nejednoho klopýtnutí lisabonských rivalů Benficy a Sportingu. Do sedmnáctého kola jde Braga z druhého místa. Na první Porto ztrácí šest bodů a mnohem blíže to má ke čtvrté pozici, oproti které má jen dvoubodový náskok. Svěřenci Abela Ferreiry navíc pokračují v obou národních pohárech a nijak je nepoznamenal ani výprask 2:6 od Benficy, po kterém v lize porazili bez inkasované branky Marítimo i Boavistu. S jedenácti góly je nejlepším střelcem Bragy i celé soutěže Dyego Sousa.
     
    Vzájemné ligové zápasy z minulé sezóny

    20.01.2018 Portimonense – Braga 1:2
    13.08.2017 Braga – Portimonense 2:1.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    Portimonense SC: Ri. Ferreira – Vítor Tormena, Jadson (C), Rú. Fernandes, Manafá – Paulinho, Pedro Sá, Ewerton, Wellington – Dener, Jackson Martínez.
    Náhradníci: Leonardo – João Carlos, L. Fernandes, Jamerson, Hackman, Possignolo, Tabata.

    SC Braga: T. Sá – Goiano (C), R. Silva, B. Viana, Sequeira – W. Eduardo, Fransérgio, Claudemir, Novais – Dyego Sousa, Paulinho.
    Náhradníci: Marafona – Murilo, Esgaio, R. Horta, Eduardo, Palhinha, Ricardo.

    Rozhodčí: Veríssimo – Soares, Jesus.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    O úvodní výkop se postarali hosté, kteří nastupují v červenobílých dresech, zatímco domácí budou bojovat v černobílých barvách.
     
    3
    Paulinho dostal přihrávku za obranu, ale při střele už byl v těžkém úhlu. Ferreira vyrazil balón na roh, po kterém byl faulován Wellington.
     
    3
    Portimonense právě vstřelilo branku!
    Domácí tým se velmi rychle dostává do vedení! Martínez nedosáhl na Denerův centr z pravé strany. Balón ale propadl k WELLINGTONOVI, který si ho před Novaisem navedl na pravačku a zkušeně zakončil k bližší tyči.
    3. WELLINGTON - 1:0
     
    5
    Chvíli po rozehrávce se kopalo proti brance Portimonense. Sequeirův nákop ale nebyl nebezpečný a stejně tak následný centr z pravé strany.
     
    7
    Domácí se v hodně zahuštěném prostoru prodrali až do vápna, kde po souboji s Vianou skončil na zemi Paulinho, ale místo penalty se bude konat jenom rohový kop.
     
    8
    Z něj už Portimonense nic nebezpečného nevymyslelo, ale i tak může být s úvodem zápasu nadmíru spokojeno.
     
    9
    Paulinho elegantní patičkou přihrál doprava na Denera, jehož centr z prvního doteku zablokoval Raúl Silva na další rohový kop.
     
    10
    Ten už byl zakončený, ale druhý gól z něj stejně nevyplynul, neboť Paulinhova těžká střela zpoza šestnáctky letěla mimo branku Tiaga Sá.
     
    11
    Wellington neobešel Goiana, ale získal pro domácí mužstvo další roh. Důležitý hlavičkový souboj pak lépe zvládli členové bránící jednotky Bragy.
     
    12
    Dener nechtěl dopustit ztrátu balónu a ještě šel do souboje s Novaisem, kterého poslal na zem nedovoleným způsobem.
     
    13
    Hosté u balónu dlouho nevydrželi, velmi nepřesným pasem ho poslali do autu a na řadu tak přichází Ricardo Ferreira se svým odkopem.
     
    14
    Chybička také na druhé straně. Wellington neměl šanci dosáhnout na nepřesné přenesení hry k levé autové čáře, odkud vhazuje Goiano.
     
    15
    V patnácté minutě dva zákroky pro Ferreiru! Nejprve si do velké mezery mezi stopery naběhl Paulinho, ale zakončil jen do domácího gólmana. Ten pak snadno lapil i Fransérgiovu střelu z delší vzdálenosti.
    15. Paulinho (BRG), Fransérgio (BRG)
     
    16
    O chvíli později měli hosté k dispozici také rohový kop, jenomže Novaisův centr z levé strany Ricardi Ferreira bezpečně vyboxoval.
     
    17
    Z toho resultoval rychlý protiútok na druhé straně. Wellington však dostal únikovou přihrávku o chloupek později a byl přistižen v ofsajdu.
     
    18
    Nuno Sequeira doběhl volný míč na levém křídle, ovšem přes Tormenu odcentrovat nedokázal. Naopak byl odstrčen mimo hrací plochu.
     
    19
    Manafá zkoušel vhodit do ohně dlouhý aut, který byl prodloužen přesně do náruče hostujícího gólmana. Ten ihned rozehrál na své kolegy z pole.
     
    21
    Wellingtonovi při centru z levé strany sjel balón na vnější nárt a namířil si to k tribuně za brankou vykopávajícího Tiaga Sá.
     
    22
    Pořádně se ukopl také Novais, který se vydal s míčem k ose hřiště a z nějakých třiceti metrů ho vypálil úplně mimo Ferreirovy brány.
     
    23
    Jackson Martínez sladil náběh s nákopem za obranu. Na balón ale musel chvíli čekat a pod menším tlakem nezvládl pořádně vystřelit.
     
    24
    Hráči Bragy si po rozehrávce rohového kopu žádali odpískání penalty za ruku Martíneze. Sudí zůstali v klidu a penaltu nenařídili.
     
    25
    Místo toho se kopaly další dva rohy. Novaisův druhý centr letěl k Raúlu Silvovi, který v těžké pozici nehlavičkoval přesně.
     
    27
    Fransérgiovi prošel hraniční zákrok u postranní čáry. Divákům se to samozřejmě nelíbilo, ale domácí fotbalisté pak stejně balón rychle vybojovali zpět.
     
    28
    Za tým z Portimãa zkoušel prorazit Dener, který nabral slušnou rychlost, ale kousek před vápnem doslova narazil do zpevněného obránce v červenobílém.
     
    29
    Silvův centr z hloubi pole neměl moc dobré parametry. Domácí se ubránili a míč se vzápětí octl až na kopačkách brankáře Sá.
     
    30
    Držení míče: 42% – 58%.
     
    31
    Rúben Fernandes dal hodně riskantní malou domů a Ferreira si musel pořádně pohnout s odkopem před rychle se blížícím soupeřem.
     
    32
    Pomezní sudí na útočné polovině Bragy se rozhodně nenudí. Za poslední minutku a půl odmával další dva ofsajdy. Tentokrát správně.
     
    33
    Po docela divoké úvodní čtvrthodině se hra přece jenom uklidnila. Územní převahou a větším držením míče nyní disponují hosté z Bragy.
     
    34
    Tiago Sá vykopával rovnou z voleje. Následovalo několik soubojů před jeho pokutovým územím, po nichž opět rozehrává druhý tým Primeira Ligy.
     
    35
    Goiano se dlouho chystal na provedení autového vhazování. Nic nebezpečného ale nezpůsobil a po faulu na Wellingtona už rozehrává Ricardo Ferreira.
     
    37
    Sequeira si nepohlídal své postavení u levé lajny a byl vystaven do ofsajdu. Jeho signalizace se vůbec nelíbila hostujícímu trenérovi Abelu Ferreirovi, který byl nekompromisně vyhnán z prostoru u střídaček.
     
    39
    Domácí fotbalisté začínají mít velký problém s držením míče. Dostávají se tím pod tlak a Braga neúnavně usiluje o vyrovnání.
     
    40
    Zatím nepříliš viditelný Dyego Sousa se dostal k hlavičce po centru z pravého křídla, nicméně ji nedokázal umístit mezi tři tyče.
     
    41
    Hostující Paulinho brnkl o tělo rozbíhajícího se Wellingtona a stal se prvním žlutě napomenutým hráčem v tomto utkání.
     
    42
    Menší vzrušení po domácím rohovém kopu bylo zbytečné. Dener si trochu překážel s vlastním spoluhráčem a hlavičkoval nepřesně. K tomu všemu byl pískán útočný faul.
     
    43
    Domácí kapitán Jadson se dostal do menších problémů u vlastního pokutového území. Jen s přispěním štěstí ho napadající hráč neobral o míč a nevybojoval ani roh.
     
    44
    Paulinho sebral nepřesný centr před domácí branku. Jeho kolega se pak snažil nastartovat Wellingtona, ovšem u míče byl jako první vybíhající brankář Sá.
     
    45
    Portimonense trochu zbytečně ztratilo míč na vlastní polovině a před odchodem do šatem bude muset řešit ještě jednu postupnou akci Bragy.
     
    45
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Až na jednu gólovou oslavu byla hra velmi plynulá a rozhodčí tak nenastavovali ani jednu minutu. Všechno důležité se událo již v prvních patnácti minutách, ve kterých Braga měla více šancí, ale přesto to byla ona, která inkasovala dosud jediný gól. Už ve třetí minutě se o něj postaral Wellington a Portimonense tak jde do šatny s jednobrankovým náskokem.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Ani jeden z trenérů během poločasové přestávky nestřídal, a tak na obou stranách pokračujeme v původně určených základních jedenáctkách.
     
    48
    Goianovo držení Jacksona Martíneze bylo viditelné na hony daleko. Hlavní rozhodčí ho ocenil i žlutou kartou.
     
    49
    Braga právě vstřelila branku!
    Chvíli po změně stran je vyrovnáno na 1:1! Jadson se rychle vrátil do vápna a zakřižoval Paulinha. Míč mu ukopl na rohový kop, který byl skvěle rozehrán na neuhlídaného DYEGA SOUSU a ten přesnou hlavičkou potvrdil pozici nejlepšího střelce celé ligy.
    49. Dyego SOUSA - 1:1
     
    50
    Manafá se pokusil o dlouhý aut, který další z domácích prodloužil za sebe, ale zakončení Paulinha nebylo natolik povedené, aby vážněji ohrozilo Tiaga Sá.
     
    51
    Ještě probíhá komunikace s videorozhodčím. Předchozí zakončení domácího záložníka totiž rukou tečoval Raúl Silva.
     
    52
    Hosté si mohou oddechnout. Penalta dodatečně nařízená nebude. Naopak se dá čekat, že Braga bude ze všech sil usilovat o rychlý obrat.
     
    53
    Jackson Martínez se nedostal k rychlému centru z levé strany. Braga po okamžité rozehrávce zaútočila po levé straně, ale daleko nedošla.
     
    54
    Dyego Sousa se až podezřele snadno dostal za obranu a zkušeně uklidil míč mimo dosah Ferreiry. Pomezní sudí zvedl praporek na znamení ofsajdu, který se asi bude ještě řešit s videem.
    54. Dyego Sousa (BRG)
     
    55
    Původní výrok i v tomto případě platí. Chvíli po rozehrávce dal Martínez nohu až nebezpečně blízko k hlavě soupeře a byl za to potrestán žlutou kartou.
     
    56
    Wilson Eduardo si před vápnem dal míč na levačku. Moc času na střelu ale neměl a pomalu letící balón si jednoduše sebral domácí gólman.
     
    57
    Další ofsajd, ve kterém se tentokrát zjevil domácí autor prvního gólu Wellington.
     
    58
    Hra začíná být hodně kouskovaná. Znovu byl máván a pískán ofsajd, tentokrát po nákopu Raúla Silvy.
     
    58
    Fransérgia zradil první dotek po přihrávce do zajímavého prostoru. O pár vteřin později stejný hráč fauloval Martíneze a míč dostávají domácí.
     
    59
    Wellingtonův centr z levého křídla nezachytil žádný z hráčů v pokutovém území. Do toho se balón ještě jednou vrátil, ale obrana Bragy si i v tomto případě poradila.
     
    60
    Držení míče: 43% – 57%.
     
    61
    O další centr z levé postranní čáry se pokusil Manafá, jenže výsledek byl stejný. Krajní bek Portimonense ještě vhazuje.
     
    62
    Dener nevěděl co s míčem, a tak se podle známého pořekadla rozhodl vystřelit z hodně velké dálky. Tiago Sá každopádně nemusel vůbec zasahovat.
     
    63
    Domácí záložník Paulinho táhl slibné přečíslení, které vyřešil přihrávkou na Wellingtona, ale ten na hranici pokutového území o balón přišel.
     
    64
    Žádný větší tlak Bragy se po jejím vyrovnání nekoná. Domácí znovu přeřadili na vyšší rychlostní stupeň a teď v poklidu kombinují na útočné polovině.
     
    65
    Trochu zdlouhavou akci zakončil nákop do pokutového území, kde byl Jackson Martínez v půlmetrovém ofsajdu. Dobrou práci odvedl obránce Viana.
     
    66
    Fransérgio v souboji dvou hráčů se sedmadvacítkou na zádech narazil do Wellingtona. Sudí viděl faul a nařídil rozehrávku z jednačtyřiceti metrů. Následný nákop našel nepřesně hlavičkujícího Martíneze, jenž byl znovu za posledním obráncem Bragy.
     
    67
    Střídání v týmu SC Braga: ze hřiště odchází Dyego Sousa, přichází Ricardo Esgaio.
     
    68
    Resolutní odkop do autu od jednoho z hostujících stoperů. I v příštích vteřinách se tak bude hrát poblíž brankáře Sá.
     
    69
    Hráči Bragy získali míč ve středu pole a co nejrychleji se snažili vyrazit vpřed. Ferreira ale dobře přečetl hru a vystartoval za nákopem za obranu, aby ve spolupráci s kolegou nepustil k míči Eduarda.
     
    70
    Během dlouhého centru před domácí branku si proti pravidlům počínal Paulinho. Ricardo Ferreira z klidu uvede balón zpět do středu pole.
     
    71
    Claudemirův dlouhý pas byl určen pro nabíhajícího Paulinha. I v tomto případě ale byl u míče jako první vyběhnuvší Ricardo Ferreira.
     
    72
    Wilson Mánafa po levé straně upaloval do rozevřené obrany, přičemž si dal míč daleko od nohy a toho okamžitě využil odkopávající zadák Bragy.
     
    73
    Wellington v souboji s Goianem nezískal míč a naopak se dopustil faulu. Braga může útočit do plných.
     
    74
    Před Novaisem se otevřela dálnice volného prostoru směřující až k brance Ferreiry, na kterou vystřelil z dálky, ovšem gólman Portimonense slušnou ránu vyrazil.
     
    75
    Domácí Paulinho potáhl míč po ose hřiště a roztáhl hru doleva na Wellingtona. Prvně jmenovaný byl i na konci celé akce, když střílel z rohu vápna na zadní tyč. Sá neměl míč pod kontrolou a nechybělo moc, aby se některý z dvou protihráčů dostal k dorážce.
    75. Paulinho (POO)
     
    76
    Střídání v týmu Portimonense SC: ze hřiště odchází Wellington, přichází Tabata.
     
    78
    Tormena neriskoval a odehrál dlouhé autové vhazování Sequeiry na rohový kop. Ten byl rozehrán na krátko a domácí ho s trochou problémů přečkali bez úhony.
     
    79
    Portimonense se v závěru zápasu ještě pořádně zapotí, aby remízový stav udrželo. Na střídačce Bragy se už připravuje Ricardo Horta.
     
    80
    Hostující kapitán Marcelo Goiano v souboji o vysoký balón zboural střídajícího Tabatu. Kopat se bude proti brance Tiaga Sá.
     
    80
    Střídání v týmu SC Braga: ze hřiště odchází Joao Novais, přichází Ricardo Horta.
     
    81
    Pedro Sá nedokázal zpracovat odražený míč a při snaze zamezit protiútoku si pomohl menším faulem, za který byl odměněn žlutou kartou.
     
    82
    Klub z Portimãa nařízenou standardku jednoduše ubránil a rychle přešel do útoku. Zpoza šestnáctky zakončoval Tabata a jen o kousek minul ze svého pohledu pravou tyč.
     
    83
    Jadson dobře zakročil před Paulinhem, na kterého směřoval centr z levého křídla. Ten přiletí ještě jeden, neboť se bude kopat rohový kop.
     
    84
    Domácí roh zvládli ubránit, ale pak nevyvezli míč do bezpečí. Braga pokračuje v útočné akci a bude vhazovat nedaleko od pokutového území.
     
    85
    Střídání v týmu Portimonense SC: ze hřiště odchází Vítor Tormena, přichází Lucas Possignolo.
     
    86
    Wilson Eduardo se opřel do střely z voleje, jenže po propadlém autu z pravé strany poslal míč vysoko nad břevno Ferreirovy brány.
     
    87
    Rychlou hostující akci dvou hráčů vedl Paulinho, který přihrával z levého kraje pokutového území a nenašel jediného spoluhráče, který byl precizně ustrážen.
     
    88
    Hosté rozhodně nechtějí přijít o druhé místo v tabulce a stupňují svůj závěrečný tlak. Moc času na rozhodnutí už ale nemají, nedá se očekávat žádné větší nastavení.
     
    88
    Ricardo Horta zkusil štěstí, když u něj skončil sražený centr z pravého křídla. Pozorné stopery v černobílém dresu ale nepropálil.
     
    89
    Střídání v týmu SC Braga: ze hřiště odchází Wilson Eduardo, přichází Eduardo.
     
    89
    Střídání v týmu Portimonense SC: ze hřiště odchází Dener, přichází Lucas Fernandes.
     
    90
    Ricardo Horta vracel za sebe přetažený oblouček od Claudemira. Domácím pak nevyšel protiútok a toho mohl využít Paulinho, který zleva vběhl do vápna, ovšem z úhlu Ferreiru nepřekonal.
     
    90+1
    Menší zmatky v domácím pokutovém území po nařízeném rohovém kopu žádnou další šanci nepřinesly. Naopak došlo k rychlému protiútoku, jenž skončil zablokovanou střelou Tabaty.
     
    90+2
    Domácí budou dohrávat v deseti! Hlavní sudí chtěl dát protestujícímu Manafovi žlutou kartu. Krajní bek Portimonense ale pokračoval v průpovídkách a vysloužil si rovnou červenou.
     
    90+3
    A aby toho nebylo málo, tak za pokračující protesty dostal žlutou kartu také Ewerton.
     
    90+4
    Mezitím se rozběhla už poslední ze čtyř nastavených minut. Ferreira jednoduše lapil nepřesný centr z levé strany, kterému navíc předcházel ofsajd.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Máme za sebou první utkání z programu sedmnáctého kola nejvyšší portugalské soutěže. Portimonense na svém hřišti odčinilo pár dní starou porážku s Marítimem a s druhým týmem tabulky vyválčilo cenný bod za remízu 1:1. Domácí už od třetí minuty vedli, jenže v dalším průběhu hlavně bránili a po změně stran neuhlídali hlavičkujícího Dyega Sousu, který rozhodl o konečné dělbě bodů.
     
    Držení míče: 46 % : 54 %.
    Střely na branku: 5:6. Střely mimo: 5:6. Rohy: 4:9. Ofsajdy: 4:10. Fauly: 12:9.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (23:13:22)

    Michal Břuchanský

    Branky: 3. Wellington – 49. Dyego Sousa

    Karty:   55. Jackson Martínez (POO), 81. Pedro Sá (POO), 90+3. Ewerton (POO) – 41. Paulinho (BRG), 48. Goiano (BRG)   90+2. Manafá (POO)


    Držení míče: 46 % : 54 %.
    Střely na branku: 5:6. Střely mimo: 5:6. Rohy: 4:9. Ofsajdy: 4:10. Fauly: 12:9.
    Portimonense SC: Ri. Ferreira – Vítor Tormena (85. Possignolo), Jadson (C), Rú. Fernandes, Manafá – Paulinho, Pedro Sá, Ewerton, Wellington (76. Tabata) – Dener (89. L. Fernandes), Jackson Martínez.
    Náhradníci: Leonardo – João Carlos, L. Fernandes, Hackman, Possignolo, Tabata, Jamerson.

    SC Braga: T. Sá – Goiano (C), R. Silva, B. Viana, Sequeira – W. Eduardo (89. Eduardo), Fransérgio, Claudemir, Novais (80. R. Horta) – Dyego Sousa (67. Esgaio), Paulinho.
    Náhradníci: Marafona – Murilo, Esgaio, R. Horta, Eduardo, Palhinha, Ricardo.

    Rozhodčí: Veríssimo – Soares, Jesus
    thejrc.org