Kvalifikace HS135, Val di Fiemme Vítěz: R. Kobajaši (JPN) (kon.)
konec
SP - kvalifikace HS135, Val di Fiemme

Vítěz: R. Kobajaši (JPN)

Pátek 11.01.2019, 18:00 • Val di Fiemme (Itálie) • Skoky na lyžích
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 18:00.
     
    Dobrý den, ještě jednou vítejte u dalšího závodu světového poháru ve skocích na lyžích. Ten se opět vrací do Itálie, konkrétně do skokanského střediska Val di Fiemme, kde uvidíme v pátek od 18 hodin kvalifikaci na sobotní závod. Uvidíme, jak Turné čtyř můstků zamávalo s formou nejlepších skokanů a jak si povede pátý muž celkového pořadí letošního slavného závodu Roman Koudelka.
     
    Průběžné pořadí světového poháru:
    1. Rjoju Kobajaši (JPN) 956 bodů
    2. Piotr Żyła (POL) 529 b.
    3. Kamil Stoch (POL) 504 b.
    4. Stephan Leyhe (GER) 411 b.
    5. Karl Geiger (GER) 394 b.
    ...
    13. Roman Koudelka (CZE) 250 b.
    34. Viktor Polášek (CZE) 40 b.
    46. Lukáš Hlava (CZE) 15 b.
    58. Čestmír Kožíšek (CZE) 3 b.
     
    Kvůli kvótám může český skok vyslat na světový pohár do Val di Fiemme pouze tři závodníky. V Itálii tak bude o co nejlepší výsledky usilovat trio Roman Koudelka, Viktor Polášek a Čestmír Kožíšek.
    Aktuální zpravodajství z českého skoku na lyžích
     
    Startovní listina:
    1. Giovanni Bresadola (ITA)
    2. Federico Cecon (ITA)
    3. Dominik Peter (SUI)
    4. Tilen Bartol (SLO)
    5. Sabiržan Muminov (KAZ)
    6. Eetu Nousiainen (FIN)
    7. Šohei Točimoto (JPN)
    8. Davide Bresadola (ITA)
    9. Sandro Hauswirth (SUI)
    10. Andreas Alamommo (FIN)
    11. Sebastian Colloredo (ITA)
    12. Sergej Tkačenko (KAZ)
    13. Noriaki Kasai (JPN)
    14. Markus Schiffner (AUT)
    15. Jan Hörl (AUT)
    16. Čestmír Kožíšek (CZE)
    17. Alex Insam (ITA)
    18. Maciej Kot (POL)
    19. MacKenzie Boyd-Clowes (CAN)
    20. Robin Pedersen (NOR)
    21. Kevin Bickner (USA)
    22. Anže Semenič (SLO)
    23. Marius Lindvik (NOR)
    24. Philipp Aschenwald (AUT)
    25. Stefan Hula (POL)
    26. Jernej Damjan (SLO)
    27. Peter Prevc (SLO)
    28. Viktor Polášek (CZE)
    29. Naoki Nakamura (JPN)
    30. Daiki Ito (JPN)
    31. Michael Hayböck (AUT)
    32. Simon Ammann (SUI)
    33. David Siegel (GER)
    34. Manuel Fettner (AUT)
    35. Anže Lanišek (SLO)
    36. Jakub Wolny (POL)
    37. Jukija Sato (JPN)
    38. Anders Fannemel (NOR)
    39. Richard Freitag (GER)
    40. Vladimir Zografski (BUL)
    41. Junširo Kobajaši (JPN)
    42. Halvor Egner Granerud (NOR)
    43. Killian Peier (SUI)
    44. Andreas Stjernen (NOR)
    45. Antti Aalto (FIN)
    46. Daniel Huber (AUT)
    47. Andreas Wellinger (GER)
    48. Roman Koudelka (CZE)
    49. Timi Zajc (SLO)
    50. Robert Johansson (NOR)
    51. Markus Eisenbichler (GER)
    52. Stefan Kraft (AUT)
    53. Dawid Kubacki (POL)
    54. Johann André Forfang (NOR)
    55. Karl Geiger (GER)
    56. Stephan Leyhe (GER)
    57. Kamil Stoch (POL)
    58. Piotr Żyła (POL)
    59. Rjoju Kobajaši (JPN)
     
    Postupový klíč bude tentokrát o něco jednodušší, z 59 skokanů jich nepostoupí do zítřejšího hlavního závodu pouze devět.
     
    Start
    Závod byl zahájen.
     
    1
    Giovanni Bresadola skáče spíš v Kontinentálním poháru, doma to je za 95 metrů a tohle stačit nebude.
     
    2
    Federico Cecon dokáže skákat výrazně lépe, než na 98 metrů. Ani zde to stačit nebude.
     
    3
    Dominik Peter, další nováček ve Světovém poháru, překvapil na 110,5 metrů a tohle by stačit mohlo. Jasné první místo pro Švýcara.
     
    4
    Tilen Bartol jej ale hned střídá na první pozici, 117,5 metrů je jasně nejlepší výkon a první překonaná hranice sta bodů.
     
    5
    I Sabiržan Muminov, který zaujal v Innsbrucku svým pádem přes hrazení při úplném konci skoku, si nyní vedl lépe. 112,5 metrů, průběžné druhé místo a potřebuje porazit ještě šest skokanů.
     
    6
    Eetu Nousiainen je na tom s délkou skoku o metr lépe než Muminov a střídá ho na druhém místě. Také Fin má dobré naděje na postup.
     
    7
    Tím spíše, že Šohei Točimoto skok na délce 105,5 metrů úplně vypustil a řadí se až na páté místo. Hodně nepovedený pokus.
     
    8
    Ani od domácího Davide Bresadoly to není nic světoborného, pouze 105 metrů. Stylově je to o něco lepší než od Točimota, ale průběžné páté místo nenechává moc šancí na postup do sobotního závodu.
     
    9
    Sandro Hauswirth svůj skok natáhl na 111,5 metrů, nevypadalo to totiž úplně nejlépe. Navíc měl přípočet dvou bodů za zadní vítr. Jde na třetí místo a nyní už budeme vědět, kteří skokani se kvalifikovali přímo do závodu.
     
    10
    Prvním je Tilen Bartol, kterého pouští do závodu Andreas Alamommo. 112,5 metrů sice zatím na postup nestačí, ale Fin je druhý pod čarou a dá se čekat, že i on bude mít v brzké době jistotu hlavního závodu.
     
    11
    Špatný výkon Sebastiana Colloreda. Jen 102 metrů, další domácí závodník zklamal. Italům se v dnešní kvalifikaci vůbec nedaří. Až osmá pozice, porazil pouze tři skokany (z toho dva své krajany).
     
    12
    Do hlavního závodu jde také Eetu Nousiainen, kterému pomohl výkon Sergeje Tkačenka. Kazach dokázal jít na 107,5 metrů, což ale není z jeho pohledu úplně špatné.
     
    13
    Noriaki Kasai nezvládl odraz a navíc měl zadní vítr, za který připočítává 7,1 body. Velezkušený Japonec je na sedmé pozici a bude muset čekat, jak dopadne. Dál jde i Sandro Hauswirth.
     
    14
    Markus Schiffner skáče 111 metrů, navíc měl zatím největší přípočet za zadní vítr, k dobru 7,4 bodů. Průběžně druhé místo a jistá kvalifikace.
     
    15
    A jistou kvalifikaci do zítřejšího závodu má také Jan Hörl za 110,5 metrů. Opět v silném zadním větru, takže je Rakušan třetí za krajanem Schiffnerem a vedoucím Bartolem.
     
    16
    Zadní vítr měl také Čestmír Kožíšek, který připočítává 6,3 body. Teď zapisuje český skokan 110 metrů rovných a i díky kompenzaci ho uvidíme také v sobotním prvním kole. Dobře!
    Čestmír Kožíšek
     
    17
    Snad první povedený výkon Italů. Alex Insam jde na 112,5 metrů a je průběžně na druhém místě, což samozřejmě na postup stačí. První pod čarou je tak stále Sabiržan Muminov.
     
    18
    Maciej Kot skáče 110 metrů a z jeho pohledu je to stále šeď nepovedené sezony. Polák je zvyklý skákat určitě dále. První příležitost bude mít zítra, protože se kvalifikuje.
     
    19
    Mackenzie Boyd-Clowes také s jistotou. Kanaďan byl v letové fázi hodně vysoko a byť rychle padal, vytáhl z repertoáru skok o délce 111 metrů. Za zadní vítr navíc připočítává nejvíce bodů, co zatím bylo, 7,8. Je třetí.
     
    20
    Robin Pedersen to má hodně s odřenými uši. První Nor v kvalifikaci skáče na 108,5 metrů a je tak na jedenáctém, aktuálně posledním postupovém, místě. Pedersen přičítá za vítr do zad dokonce 8,1 body, zatím nejvíce.
     
    21
    A nyní se už Sabiržan Muminov dočkal, jelikož Kevin Bickner se s podmínkami nevypořádal nejlépe a skočil jen 106,5 metrů. Američan aktuálně navazuje na nevydařené Turné čtyř můstků. Až patnácté místo a potřebuje k postupu tři horší skoky.
     
    22
    Konečně pořádný výkon a konečně za 120 metrů. Anže Semenič se dokonce přiblížil hranici sto třicítky, ale nakonec skáče 128 metrů. Jasné první místo, navíc v zadním větru. 133,6 bodů je výsledná hodnota jeho skoku a Slovinec může být v kvalifikaci klidně i v první desítce, nebo i výše.
     
    23
    Také Marius Lindvik předvedl slušný výkon, délka 115 metrů v zadním větru stačí na třetí místo. Bezproblémový postup do hlavního závodu, Lindvik může být spokojený.
     
    24
    Philipp Aschenwald je zatím nejlepším Rakušanem dnešní kvalifikace. Vidíme druhý skok za 120 metrů, konkrétně na 121,5 metrů, a je z toho průběžné druhé místo za suverénním Semeničem, který má náskok téměř patnácti bodů.
     
    25
    Stefan Hula také neprožívá žádnou dobrou sezonu. Za 118,5 metrů a průběžné třetí místo v kvalifikaci tak musí být určitě spokojen.
     
    26
    Jernej Damjan sice nešel tak daleko, jako třeba Anže Semenič. Ale i 121 metrů je slušný výkon, který samozřejmě bez problémů stačí na postup. Za zadní vítr přičítá 3,9 bodů a je průběžně třetí, kde střídá Hulu.
     
    27
    Peter Prevc také s jistotou postupu, ale nic více. 113 metrů není vůbec dobrý výkon, navíc problémy na doskoku. Slovinec může být rád, že z kvalifikace nepostoupí jen devět skokanů.
     
    28
    No a bohužel jedním z nich může být i Viktor Polášek, který zapisuje pouze 108,5 metrů a nenavázal tak na dobré tréninky. Nevypadalo to úplně špatně, ale zřejmě přišel nějaký poryv větru, který českého skokana hodně rozhodil a je to až dvacátá pozice. Polda je první pod čarou o 1,1 body.
     
    29
    Ani u Naoki Nakamury to není žádný super výkon, ale 111 metrů stačí Japonci k postupu. Průběžné dělené čtrnácté místo s Maciejem Kotem.
     
    30
    Daiki Ito ukázal hodně slušný výkon! 119,5 metrů je skok, který v pohodě stačí na průběžné čtvrté místo a jistý závod.
     
    31
    Michael Hayböck také atakoval sto dvacítku, ale nakonec se mu to o dva metry nepodařilo. Ale ani Rakušanovi to vadit nemuší, jelikož postupuje. Průběžné páté místo.
     
    32
    Simon Ammann, švýcarská legenda skoku na lyžích, předvádí 120,5 metrů. Za zadní vítr zapisuje k dobru 3,3 body a jako nejlepší ze Švýcarů je aktuálně čtvrtý.
     
    33
    David Siegel byl také v letu hodně nahoře, ale nedokázal toho využít k nějakému delšímu skoku. 119,5 metrů je podobná vzdálenost, jako u skokanů před ním, a podobné je i umístění – šesté místo.
     
    34
    Manuel Fettner se přibližoval Anže Semeničovi. Jeho 124,5 metrů je jen o 3,5 metrů kratší než u vedoucího Slovince a zařazuje se o rovných devět bodů za něj. Třetí je jeho krajan Philipp Aschenwald.
     
    35
    Také Anže Lanišek je bezproblémový a rozbíjí tak rakouský dvojblok na druhé a třetí pozici. 125 metrů, daleký skok, i když za zadní vítr nepřipočítává skoro nic. Na prvních pěti místech jsou nyní: Slovinec, Rakušan, Slovinec, Rakušan a opět Slovinec.
     
    36
    Jakub Wolny nešel na vzdálenost, jako třeba Fettner nebo Lanišek. Za 117,5 metrů si postup zajišťuje, ale zítra bude muset přidat, pokud bude chtít do finále a bodovat.
     
    37
    Jukija Sato skáče 125 metrů, což je spolu s Laniškem druhý nejlepší výkon dnešní kvalifikace. Samozřejmě ani tento skok na Anže Semeniče nestačí, ale Japonec se Slovinci přiblížil na 8,7 bodů.
     
    38
    Šance pro Viktora Poláška. Anders Fannemel jde jen na 106 metrů.
     
    38
    Viktor Polášek měl 108,5 metrů, Anders Fannemel jen 106. Nor sice bere kompemzaci o devět desetin větší než český skokan, ale tohle určitě na Poláška stačit nebude a také Viktora uvidíme zítra. Je devětadvacátý, postupuje, zatímco Andersi patří 33. pozice. To je obrovské zklamání pro Nora.
     
    39
    Skáče se stále v zadním větru a Richard Freitag se s podmínkami oproti Fannemelovi popral dobře. Němec dal 117,5 metrů, je na průběžné dvanácté pozici a postupuje. Ale také u Richiho to bude chtít zítra lepší výkon.
     
    40
    Nahoře už máme jen dvacet skokanů. Čtvrtou desítku uzavřel Vladimir Zografski, který jde za 115,5 metrů na čtrnácté místo před Bartola, který zkraje kvalifikace chvilku vedl. Na 23. pozici se drží Čestmír Kožíšek, jednatřicátý je Viktor Polášek.
     
    41
    Junširo Kobajaši zapisuje rovných 120 metrů. Japonec započítává k dobru 2,7 bodů za zaďáček a vidíme ho nyní na desáté pozici. Také zde je to postup v klidu a v pohodě.
     
    42
    Halvor Egner Granerud napravuje výpadek svého krajana Anderse Fannemela. Také 120 metrů, což je stejné jako u Junšira Kobajašíiho, ale s výrazně lepšími známkami za styl a také při větrné kompenzaci osmi bodů k dobru. Páté místo, zatím nejlepší norské umístění.
     
    43
    Killian Peier, aktuální švýcarská jednička, doskakuje na 116,5 metrů. Nebyl to z jeho strany úplně povedený skok, na druhou stranu i tento skokan má poměrně velký přípočet za zadní vítr. Postup z průběžného třináctého místa.
     
    44
    Andreas Stjernen jde také dále, za 118 metrů neproměnil Kasaiovu čekající naději v realitu. Nor, který by určitě zapomněl závod Turné v Bischofshofenu, kde pohřbil své naděje na stupně vítězů, je čtrnáctý.
     
    45
    Z pohledu finské jedničky Antii Aalta to byl výrazně hodnotnější skok. 121 metrů, k dobru 4,3 body za zadní vítr a slušné stylové známky. Tři osmnáctky, dvakrát o půl bod méně – šestá pozice.
     
    46
    Daniel Huber není za 123 metrů spokojen, sám asi moc dobře ví, že to šlo dále. Větrné podmínky neměl vůbec špatné, ale i tak je to páté místo.
     
    47
    Andreas Wellinger měl hodně rozporuplné Turné čtyř můstků. To mu nevyšlo, jak by si přál, ale nyní se přece jen lepší. 125,5 metrů, dobrý výkon, odpočet desetinu za minipomoc větru pod lyže a čtvrtá pozice.
     
    48
    Krásný, krásný výkon! Roman Koudelka předvedl 129 metrů, navíc při zadním větru, za který přičítá dva body. Nejdelší skok dnešního dne, dokonce čtyři devatenáctky, a jasné první místo. Na Semeniče má Roman náskok 1,6 bodů!
    Roman Koudelka
     
    49
    Bude to Romanovi stačit třeba i na první pětku? Uvidíme, každopádně Timi Zajc ho za 126,5 metrů neporazí a je třetí.
     
    50
    Romana Koudelku jsme bohužel viděli na prvním místě jen chvilku, neboť Robert Johansson z Norska se dnes jako první dostává na 130 metrů a vede s náskokem 3,1 bodů.
     
    51
    Markus Eisenbichler nebyl tak daleký, i když 127,5 metrů je také výborný výkon. Průběžné čtvrté místo.
     
    52
    Také Robert Johansson vydržel na první pozici jen dva skoky. Stefan Kraft totiž předvádí nejdelší skok dnešního dne na 132 metrů a je z toho vedení, navíc v přípočtu 3,1 body za zadní vítr. Rakušan je první o 3,3 body.
     
    53
    A nyní Kraft těsně ustál nápor Dawida Kubackého, který skočil také 132 metrů, ale stylově to bylo u Poláka výrazně horší, byť měl Kubacki větší přípočet za zadní vítr. Je tak druhý.
     
    54
    Johann André Forfang si nevedl zle, ale na nejlepší to nebylo ani náhodou. 123,5 metrů, průběžné osmé místo a i z pohledu na Nora je vidět, že je nespokojen.
     
    55
    Karl Geiger za 126 metrů. Romana Koudelku tento německý skokan určitě neohrozí, je z toho průběžné sedmé místo. Z Němců je druhý nejlepší, za průběžně šestým Eisenbichlerem.
     
    56
    Stephan Leyhe dává délkově naprosto stejný výkon jako Geiger a střídá svého krajana na sedmé pozici. Od šestého do osmého místa jsou nyní tři němečtí skokani – Eisenbichler, Leyhe a Geiger.
     
    57
    Kamil Stoch se na Turné nepotkal s úplně dobrou formou, ale 129 metrů ve Val di Fiemme je pro něj už dobrý výkon. Stejné metry jako u Romana Koudelky, za styl také 57 bodů, což je stejné jako u českého skokana, ale Polák měl o 1,8 bodů větší přípočet za zadní vítr, proto je o právě tento rozdíl před Koudelkou na čtvrtém místě.
     
    58
    Piotr Zyla oproti Stochovi metr ubírá, navíc nezvládl dopad, kde měl velké problémy. Šel totiž na obě dvě nohy bez telemarku a měl do dělat, aby skok vůbec ustál. Až šestnáctá pozice.
     
    Do hlavního závodu se posouvá také Nori Kasai, neboť Markus Eisenbichler, který měl jasně jistý postup, je diskvalifikován.
     
    59
    Kraft nebo Kobajaši?
     
    59
    Ačkoliv Stefan Kraft předvedl hodnotný skok na 132 metrů a jeho bodový součet byl 142,7 bodů, na Rjoju Kobajašiho to prostě nestačí. Téměř shodné podmínky jako měl Kraft, ale Japonec dokázal skočit o 2,5 metry více a dnešní kvalifikaci vyhrává s náskokem necelých čtyř bodů.
     
    Konec
    Kvalifikace skončila.
     
    Konečné pořadí kvalifikace:
    1. Rjoju Kobajaši (JPN) 146,5 bodů
    2. Stefan Kraft (AUT) 142,7 b.
    3. Dawid Kubacki (POL) 141,6 b.
    4. Robert Johansson (NOR) 138,3 b.
    5. Kamil Stoch (POL) 137 b.
    6. Roman Koudelka (CZE) 135,2 b.
    7. Anže Semenič (SLO) 133,6 b.
    8. Stephan Leyhe (GER) 131,3 b.
    9. Karl Geiger (GER) 130,2 b.
    10. Timi Zajc (SLO) 129,3 b.
    ...
    41. Čestmír Kožíšek (CZE) 98,8 b.
    50. Viktor Polášek (CZE) 92,2 b.
     
    Kvalifikace na sobotní závod ve Val di Fiemme se českým skokanům povedla. Roman Koudelka skončil na výborném šestém místě, když po svém skoku chvilku vedl, a postoupit dokázal také Čestmír Kožíšek (41. místo) a Viktor Polášek (49. místo).

    Hodně kvalitní skok předvedl Stefan Kraft a vyzval za 132 metrů Rjoju Kobajašiho, ale suverén letošní sezony si věděl rady. 134,5 metrů byl jeho výkon, navíc při lehce horších podmínkách, a vyhrál s náskokem 3,8 bodů. Třetí skončil Dawid Kubacki, čtvrtý Robert Johansson, pátý Kamil Stoch a výborné šesté místo získal již zmiňovaný Roman Koudelka.
     
    S konstatováním, že kvalifikaci ve Val di Fiemme vyhrál Rjoju Kobajaši a české trio Koudelka, Kožíšek, Polášek dokázalo postoupit také, se s Vámi loučí a hezký den přeje Tomáš Lysý. (19:03:48)

    Tomáš Lysý

    Startovní listina:
    1. Giovanni Bresadola (ITA)
    2. Federico Cecon (ITA)
    3. Dominik Peter (SUI)
    4. Tilen Bartol (SLO)
    5. Sabiržan Muminov (KAZ)
    6. Eetu Nousiainen (FIN)
    7. Šohei Točimoto (JPN)
    8. Davide Bresadola (ITA)
    9. Sandro Hauswirth (SUI)
    10. Andreas Alamommo (FIN)
    11. Sebastian Colloredo (ITA)
    12. Sergej Tkačenko (KAZ)
    13. Noriaki Kasai (JPN)
    14. Markus Schiffner (AUT)
    15. Jan Hörl (AUT)
    16. Čestmír Kožíšek (CZE)
    17. Alex Insam (ITA)
    18. Maciej Kot (POL)
    19. MacKenzie Boyd-Clowes (CAN)
    20. Robin Pedersen (NOR)
    21. Kevin Bickner (USA)
    22. Anže Semenič (SLO)
    23. Marius Lindvik (NOR)
    24. Philipp Aschenwald (AUT)
    25. Stefan Hula (POL)
    26. Jernej Damjan (SLO)
    27. Peter Prevc (SLO)
    28. Viktor Polášek (CZE)
    29. Naoki Nakamura (JPN)
    30. Daiki Ito (JPN)
    31. Michael Hayböck (AUT)
    32. Simon Ammann (SUI)
    33. David Siegel (GER)
    34. Manuel Fettner (AUT)
    35. Anže Lanišek (SLO)
    36. Jakub Wolny (POL)
    37. Jukija Sato (JPN)
    38. Anders Fannemel (NOR)
    39. Richard Freitag (GER)
    40. Vladimir Zografski (BUL)
    41. Junširo Kobajaši (JPN)
    42. Halvor Egner Granerud (NOR)
    43. Killian Peier (SUI)
    44. Andreas Stjernen (NOR)
    45. Antti Aalto (FIN)
    46. Daniel Huber (AUT)
    47. Andreas Wellinger (GER)
    48. Roman Koudelka (CZE)
    49. Timi Zajc (SLO)
    50. Robert Johansson (NOR)
    51. Markus Eisenbichler (GER)
    52. Stefan Kraft (AUT)
    53. Dawid Kubacki (POL)
    54. Johann André Forfang (NOR)
    55. Karl Geiger (GER)
    56. Stephan Leyhe (GER)
    57. Kamil Stoch (POL)
    58. Piotr Żyła (POL)
    59. Rjoju Kobajaši (JPN)

    Průběžné pořadí SP:
    1. Rjoju Kobajaši (JPN) 956 bodů
    2. Piotr Żyła (POL) 529 b.
    3. Kamil Stoch (POL) 504 b.
    4. Stephan Leyhe (GER) 411 b.
    5. Karl Geiger (GER) 394 b.
    ...
    13. Roman Koudelka (CZE) 250 b.
    34. Viktor Polášek (CZE) 40 b.
    46. Lukáš Hlava (CZE) 15 b.
    58. Čestmír Kožíšek (CZE) 3 b.
    thejrc.org