Benešov – Dukla Praha 0:5 (kon.) | Bohemians 1905 – Žižkov 2:0 (kon.) | Plzeň – Sokolov 7:2 (kon.)
Sereď – Karviná 0:1 (kon.) | Zlín – Zlaté Moravce 2:0 (kon.) | Trenčín – Olomouc 0:3 (kon.)
Mladá Boleslav – Dobrovice 10:1 (kon.) | Teplice – Oberlausitz 5:1 (kon.) | Vítkovice – Zlín B 1:0 (kon.)
Žilina – Opava 0:1 (kon.) | Trenčín – Olomouc 5:2 (kon.) | Mladá Boleslav – Olympia Radotín 1:0 (kon.)
Cottbus – Sparta 0:2 (kon.) | Slovácko – Žetisu 3:1 (kon.)
konec
Energie Cottbus
0:2 (0:1)
AC Sparta Praha
Sobota 12.01.2019, 14:00 • Stadion der Freundschaft • Přípravný zápas
Předzápasové kurzy
     
    Je konec! Sparta Praha nakonec zvládla druhé přátelské utkání, v dnešním souboji dokázala porazit německou Energii Cottbus poměrem 2:0. Pražané nevstoupili do druhého poločasu vůbec dobře, soupeř si totiž vytvořil několik slibných šancí, avšak pokaždé se musel činit brankář Heča. Sparta udeřila ze své první příležitosti ve druhém poločase, druhou a zároveň poslední branku obstaral Chipciu. Sparta dnes vyzkoušela řadu hráčů, postupně se na hrací plochu dostala téměř celá lavička náhradníků. (15:51:56)
     
    90
    Konec zápasu.
     
    90
    Mohlo být sníženo! Z pravé strany si to před brankáře namířil domácí Scheidhauer, jehož ránu po zemi dokázal Heča zneškodnit.
     
    89
    Zanedlouho se nám rozběhne poslední minuta řádné hrací doby. Uvidíme, zda se bude něco nastavovat.
     
    88
    Sparta zahrávala rohový kop z levé strany, na který si i tentokráte seběhl Červak. Ani tentokráte se nejednalo o nic přesného, Rauhut nezasahoval.
     
    87
    Sáček obstaral standardní situaci z pravé strany, po které zakončoval střídající Červak. Jeho hlavičku ještě srazil jeden z protihráčů.
     
    85
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Nhamoinesu Costa, přichází Vadym Červak.
     
    85
    Žlutou kartu dostává Andrej Starcev (Energie Cottbus).
     
    83
    Celkem zdlouhavá akce Sparty nepřinesla nic nebezpečného, naopak Baude dokázal otřít balón o napadajícího Sáčka.
     
    82
    Radaković si nyní pohlídal Broschinskiho, který se vůbec nedostal k prudké přihrávce. Naopak si další práci s kulatým nesmyslem připsal Heča.
     
    81
    Do konce zápasu zbývá něco málo přes deset minut, Sparta stále vede o dvě branky. Cottbus bude rozehrávat od své branky.
     
    80
    Poslední minuty nenabízejí nic moc závratného. Pražané zaútočili po pravém křídle, kde měl daleko k přihrávce kapitán Vácha.
     
    79
    Stein vyprodukoval kolmici na již zmiňovaného Schlütera, který měl k míči o něco daleko. Sparta bude vhazovat od pravé postranní lajny.
     
    78
    Domácí Schlüter si hodil míč celkem daleko od nohy, i přesto ho ještě dokázal odehrát. Jako poslední se ho dotkl hostující Wiesner.
     
    77
    Na levé křídlo si sbíhal Hložek, kterému se nepodařilo kloudně přihrát pod sebe. To nemusí vadit, Sparta je i nadále na útočné polovině.
     
    76
    Chipciuovi se podařilo udržet míč proti přesile protihráčů, načež ho přihrával zpět na obrannou polovinu, kde s ním momentálně pracuje Costa.
     
    75
    Přenesení hry mělo na levém křídle najít domácího Scheidhauera, který si ale s padajícím míčem vůbec neporadil. Sparta si tak může oddychnout.
     
    74
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Nicolae Stanciu, přichází Sharani Zuberu.
     
    73
    Ćivić se snažil projít kolem autové čáry, kde ho ale čistým způsobem zastavil bránící Grundmann. Spartak tak bude vhazovat.
     
    69
    Rauhut se i tentokráte rozhodl rozehrát nakrátko, načež přeci jenom musel odkopávat. Jako první se k míči dostal spoluhráč jménem Beyazit.
     
    68
    Ostrý centr našel před brankou Wiesnera, jehož zakončení hlavou jen těsně minulo vzdálenější šibenici. Po delší době šance na straně Sparty.
     
    67
    Na druhé straně se k velice pohotové ráně dostal Zickert, jehož zakončení směřovalo kousek vedle. Heča se pouze prolétl vzduchem.
     
    66
    Za pokutovým územím si rovnal míč ke střele Stanciu, který byl zřejmě faulován. Ani tentokráte se dle sudího nejednalo o nedovolený zákrok.
     
    65
    Energie ještě vhazovala z levé strany, kde proběhl hraniční zákrok. Hlavní sudí nechal pokračovat ve hře, hru ale uklidnil brankář Heča.
     
    64
    Wiesner se nakonec nedostal k míči, naopak po levém křídle zaútočil Schlüter, jehož vzdušnou nabídku dokázal odklidit pohotový Costa.
     
    63
    Máme za sebou něco málo přes hodinu hry. Sparta stále drží dvoubrankové vedení, avšak domácí jsou ve druhém poločase hodně nebezpeční.
     
    62
    Střídání v týmu Energie Cottbus: ze hřiště odchází Streli Mamba, přichází Kevin Scheidhauer.
     
    62
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Guelor Kanga, přichází Lukáš Vácha.
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Marek Zahustel, přichází Eldar Ćivić.
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Marek Hanousek, přichází Tomáš Wiesner.
     
    60
    Zahustel dokázal přetlačit Beyazita, čímž vybojoval míč pro brankáře Heču. Ten rovněž zvolil rozehrávku do strany, avšak na nohu Radakoviće.
     
    59
    S míčem si zahrál také brankář Rauhut, který si počkal na náběh kolegů, kteří se rozhodli nekompromisně odklidit míč na druhou stranu.
     
    58
    Posléze to z pravé strany ještě zkoušel Mamba, jehož přízemní nabídka pouze prosvištěla šestnáctkou. Sparťané si ale pořádně koledují.
    57. Heča podržel svůj celek.
     
    57
    Heča zachránce! Energie podnikla rychlý protiútok, přičemž se do zajímavé šance dostal Grundmann, který ale napálil pouze českého brankáře.
     
    56
    Také domácí mužstvo si vybojovalo rohový kop, který z levé strany rozehrál Schlüter. Jeho nabídku ale prodlužoval za sebe Radaković.
     
    55
    Radaković měl hodně práce s napadajícím Broschinskim, který se málem dostal k míči. Sparťanský obránce nakonec stačil přihrát vedle stojícímu Costovi.
     
    54
    Schlüter chtěl narychlo rozehrávat volný kop, jenomže míč poslal pouze do Sáčka. Soupeř se ale místo útoku raději snažil uklidnit hru.
     
    53
    Ta se ale nepovedla dle představ. I tak si Sparta vybojovala další rohový kop, který přinesl centr, jenž se snesl přímo na hlavu domácího Beyazita.
     
    52
    Kanga měl na zádech přilepeného Bendera, který sáhl k nedovolenému zákroku. Sparta bude zahrávat další standardní situaci.
     
    51
    Německý celek to nyní bude mít hodně složité, prohrává totiž o dvě branky. Do konce zápasu zbývá ještě dostatek času, skóre se klidně může obrátit.
    50. CHIPCIU - 0:2
     
    50
    Sparta právě vstřelila branku!
    Je tu další branka v domácí síti! Za pokutovým územím si hodil míč na střelu ALEXANDRU CHIPCIU, jenž pohotovým nártem nedal brankáři sebemenší šanci. To byla opravdu výstavní trefa!
     
    50
    Zahustel ještě šperkoval akci centrem do pokutového území, kde se do něj akrobaticky pokládal Hložek. Míč se mu ale nepovedlo trefit dle představ.
     
    49
    Heča opět v akci! Mamba pelášil po pravém křídle, důraznou střelu směřoval pod břevno, nicméně brankář Heča předvedl další důležitý zákrok.
     
    48
    Hned v úvodu druhého poločasu velká šance pro Cottbus! Mamba si navedl míč na pravou nohu, následnou tvrdou ránu vyrazil brankář Heča.
     
    47
    Odstartoval nám druhý poločas, Pražené do něj vstoupili z řadou změn. Rozehrávku si vzali na starost hosté, kteří budou hrát zleva doprava.
     
    Sestava Sparty ve druhém poločase: Heča – Zahustel, Radaković, Costa, Hanousek – Stanciu, Frýdek, Kanga, Sáček, Chipciu – Hložek.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Máme za sebou první poločas, který nám nabídl jedinou branku, o kterou se postaral Benjamin Tetteh. Sparta pochopitelně měla územní převahu, avšak dlouhou dobu se jí nedařilo proniknout do nějaké vážnější šance. Pražané si nakonec několik šancích vypracovali, jedninou ale dokázal proměnit již zmiňovaný Tetteh. Domácí celek se snaží vycházet ze zajištěné obrany, avšak také brankář Nita si připsal několik zákroků.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    45
    V poslední minutě prvního poločasu rozezvučel brankovou konstrukci Zahustel, jenomže i tak se jednalo o zakončení z ofsajdu.
     
    44
    Frýdek si po delší době vyzkoušel rozehrávku rohového kopu. Jeho centr plachtil k hranici malého vápna, kde se málem k hlavičce dostal Costa.
     
    43
    Stanciu u postranní čáry zablokoval odkop od Schlütera, míč se tak dostal za postranní čáru. Cottbus bude vhazovat kousek od rohového praporku.
     
    40
    Z obrovské vzdálenosti to zkoušel Radaković, který to nemyslel vůbec špatně. Urostlý zadák vypálil pod břevno, Spahić ale dokázal zasáhnout.
     
    39
    Sparta se ujala dalšího rohového kopu, který byl rozehrán nakrátko, což nebylo dobré řešení. Kanga totiž nedokázal prostrčit míč na Stanciua.
     
    39
    První poločas se neúprosně blíží ke svému konci, hrát se bude ještě něco málo kolem pěti minut. Uvidíme, zda se bude nastavovat.
     
    38
    Nakonec z toho bylo autové vhazování, po kterém skončil na zemi Tetteh. Jednoznačný faul, rozehrávky se ujme středopolař Kanga.
     
    37
    Nakonec to na sebe vzal Geisler, jehož slabá střela skončila v rukavicích rumunského brankáře. Sparta se ale nedokázal dostat přes střed hřiště.
     
    36
    Na pořadu dne bude zajímavá standardka pro Cottbus. U míče stojí hned trojice hráčů, každopádné dotyčný zřejmě bude pálit přímo na bránu.
     
    35
    Nita musel pečlivě rozehrát na levou stranu, jenomže poté přišel nedovolený zákrok od Kangy. Tady se zřejmě mohlo také žlutit.
    34. TETTEH - 0:1
     
    34
    Sparta právě vstřelila branku!
    Máme tady úvodní branku dnešního zápasu! Pražané podnikli rychlý protiútok, přičemž Stanciu parádní přihrávkou za obranu oslovil BENJAMINA TETTEHA, jenž tentokráte prostřelil vyběhnuvšího brankáře Spahiće.
     
    34
    Střelu z dálky vyprodukoval domácí Zickert, jehož rána prosvištěla vysoko nad branku. Nita nemusel zasahovat, nyní bude rozehrávat od branky.
     
    33
    Radaković zasahoval ve vlastním pokutovém území, kde raději zahrál na jistotu za cenu rohového kopu. K exekuci již kráčí Holthaus.
     
    32
    Hanousek si hrudí zpracoval míč, načež oslovil obsazeného Stanciua. Sparta se i přesto dostala do zakončení, Spahić ale vychytal rumunského reprezentanta.
     
    31
    Kanga možná trochu zkomplikoval postupnou akci, kterou stačil zachytit Zickert. Německý celek se ale nedostal ani z vlastní poloviny.
     
    30
    K následnému rohovému kopu se postavil Frýdek, který sice kroutil míč směrem do branky, avšak na přední tyči zasáhl jeden z protihráčů.
     
    29
    Spahić měl další práci. Hanousek vyprodukoval centr, na který si naskočil Tetteh, jehož hlavičku domácí brankář vyrazil nad branku.
     
    24
    Karlsson by postupoval sám na brankáře, jenomže zpracování míče neproběhlo dle představ. K míči se tak dostal brankář Spahić.
     
    23
    Máme za sebou něco málo přes dvacet minut, zatím jsme branku neviděli. Český celek je pochopitelně aktivnější, avšak stav je i nadále bezbrankový.
    22. Tetteh selhal v šanci.
     
    22
    Obrovská šance pro Spartu! Kanga tak dlouho táhl míč na kopačce, až nakonec oslovil Tetteha, kterému se ale nepodařilo obstřelit Spahiće.
     
    21
    K oné rozehrávce se postavil Holthaus, jehož vzdušná nabídka směřovala do malého vápna, kde zasahoval Zahustel. Posléze nad branku vypálil právě Holthaus.
     
    20
    Hanousek si u postranní čáry dokázal pohlídat Mambu, který otřel míč o nohy protihráče. Cottbus tak bude zahrávat rohový kop z pravé strany.
     
    19
    Sparta měla k dispozici rohový kop, který nepřinesl nic nebezpečného. Brankář Spahić ho vyboxoval do bezpečnějšího prostoru.
     
    18
    Po delší době výstraha ze strany Energie. Schneider zkoušel odcentrovat z levé strany, v pokutovém území si ale dobře počínal naskakující Costa.
     
    17
    Spahić musel rychle odkopnout od vlastní branky, ve středu hrací plochy se k němu dostal Kanga, kterému ale uskočil daleko od kopačky.
    16. Kanga prověřil brankáře.
     
    16
    Tetteh se prezentoval velmi dobrým napadáním, díky kterému vybojoval míč. Za pokutovým územím napřáhl Kanga, Spahić měl nečekané problémy.
     
    15
    Plavšić zatím nehraje moc dobře, nyní si neporadil s pomalou přihrávkou od Hanouska. Energie tak bude vhazovat od pravé postranní čáry.
     
    14
    Posléze si nedovoleným zákrokem pomohl Radaković, jenž spíše taktickým způsobem skolil k zemi Rangelova. Energie okamžitě rozehrála.
     
    13
    První zákrok pro Nitu. Z velké vzdálenosti zkoušel své štěstí domácí Mamba, jehož táhlá rána směřovala do náruče rumunského strážce tyčí.
     
    12
    Kanga chtěl za obranou soupeře najít Stanciua, jenž si sice poradil s neposedným míčem, avšak pomezní rozhodčí signalizoval ofsajdové postavení.
     
    11
    Zickert opět vhazoval od pravé postranní čáry, jeho útoční kolegové ale nic moc nevymysleli. Nita tak okamžitě vyhodil balón do strany na Radakoviće.
     
    10
    Kanga předvedl hodně špatnou přihrávku, poté toto zaváhání ale napravil. V osobním souboji proti Rangelovovi vytasil čistý zákrok.
     
    9
    Hanousek se chtěl zbavit Zickerta, který ale místo míče trefil nohu protihráče. Sparta rozehrála nakrátko, postaral se o to středopolař Kanga.
     
    8
    Nakonec se ale o nedovolený zákrok nejednalo, avšak se klidně mohlo pískat. Aby toho nebylo málo, tak taktický zákrok vytasil Costa.
     
    7
    Stanciu měl v pokutovém území celkem hodně času na zakončení, jenomže rána se mu moc nepovedla. Následně se chytil za hlavu Zahustel, jenž schytal úder kopačkou do hlavy.
     
    6
    Kanga byl donucen ke zpětné přihrávce až na Nitu, který si počkal na náběh svých spoluhráčů. Jako první se k míči dostal obránce Costa.
     
    5
    Nyní si nedovoleným zákrokem pomohl napadající Matuwila, jenž poslal na zem Frýdka. Pražané budou rozehrávat z vlastní obranné poloviny.
     
    4
    Od pravé postranní čáry vhazoval domácí Zickert, který si pro spolupráci vybral Mambu, jenž ale nedokázal projít přes důrazného Hanouska.
     
    3
    Sparta to zkoušela po levém křídle, kde se Plavšić pokoušel oslovit Hanouska. To se nepodařilo, avšak český celek bude ještě vhazovat.
     
    2
    Hlavní sudí poprvé pískl do své píšťalky, úvodní slovo si vzali domácí. Ti budou v úvodním poločase hrát zleva doprava.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Start utkání se o něco protáhne.
     
    Úvodní sestavy:

    Energie Cottbus: Spahić – Schlüter, Stein (C), Matuwila, Bender – Holthaus, Zickert, Schneider, Geisler – Rangelov, Mamba
    Náhradníci: Rauhut – Starcev, Knechtel, Grundmann, Bauder, Graudenz, Vocaj, Scheidhauer, Beyazit, Broschinski, Raak

    AC Sparta Praha: Nita – Zahustel, Radaković, Costa, Hanousek – Karlsson (C), Frýdek, Kanga, Stanciu, Plavšić – Tetteh
    Náhradníci: Heča – Wiesner, Vácha, Chipciu, Červak, Sáček, Zuberu, Hložek, Ćivić.
     
    Pražané absolutně nezvládli koncovku úvodní poloviny sezóny, poslední čtyři zápasy totiž přinesly pouze dva body. Sparta se tak v tabulce propadla až na pátou pozici, přičemž na vedoucí Slavii ztrácí propastných sedmnáct bodů. Celek z Letné má za sebou úvodní přípravný zápas, a sice proti Českým Budějovicím. Sparta potvrdila roli favorita a v tomto zápase zvítězila poměrem 3:1. Na opačné straně stojí Energie Cottbus, která hraje až třetí německou ligu, ve které se nachází na čtrnácté pozici. Energie má na sestupové pásmo náskok pouhých dvou bodů, druhá polovina sezóny tak bude hodně důležitá.
     
    Hezký den všem fanynkám a fanouškům! Pražská Sparta se neúnavně připravuje na druhou polovinu sezóny, v dnešním souboji se střetne s Energií Cottbus.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.

    David Suchý

    Branky: 34. Tetteh, 50. Chipciu

    Karty:   85. Starcev (COT)


    Energie Cottbus: Spahić – Schlüter, Stein (C), Matuwila, Bender – Holthaus, Zickert, Schneider, Geisler – Rangelov, Mamba
    Náhradníci: Rauhut – Starcev, Knechtel, Grundmann, Bauder, Graudenz, Vocaj, Scheidhauer, Beyazit, Broschinski, Raak

    AC Sparta Praha: Nita (46. Heča) – Zahustel (61. Wiesner), Radakovič, Costa (85. Červak), Hanousek (61. Čivič) – Karlsson (46. Sáček), Frýdek, Stanciu (74. Zuberu), Kanga (61. Vácha), Plavšić (46. Chipciu) – Tetteh (46. Hložek).
    Náhradníci: Heča – Wiesner, Vácha, Chipciu, Červak, Sáček, Zuberu, Hložek, Ćivić
    thejrc.org