USA – Finsko 7:1 (kon.) | Japonsko – Česko 2:1 (kon.) | Kanada – Rusko 4:3 (po pr.)
Švédsko – Švýcarsko 2:1 (kon.)
konec
Švédsko
2:1 (1:1, 1:0, 0:0)
Švýcarsko
Sobota 12.01.2019, 10:30 • Arena 2, Obihiro (Japonsko) • Mistrovství světa žen do 18 let • O 5. - 6. místo
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 10:30.
     
    Zdravím Vás u souboje o páté místo Mistrovství světa žen do 18 let v japonském Obihiru. Proti sobě nastoupí dva evropské celky Švédsko a Švýcarsko. Přeji vám příjemné hokejové počtení.
     
    Oba týmy si cestu do této fáze šampionátu proklestily velmi složitě. A zatímco Švédky v základní skupině skončily zcela bez bodu po prohrách 1:2 s Kanaďankami, 3:5 s Ruskami a 0:2 s Američankami, tak vývoj skupiny pro švýcarské hráčky byl přecijen o něco příznivější. V celkovém vyučtování ji zakončily na druhém místě díky těsným výhrám nad Češkami a domácími Japonkami. Pouze Finky, jakožto vítězky celé skupiny, byly nad jejich síly.
     
    Velmi podobnou cestu měly jak Švédky, tak Švýcarky i ve čtvrfinálovém souboji. Švédské hráčky narazily ve skandinávském derby na hráčky Finska, zatímco Švýcarky zápolily s Ruskami. Obě dvě utkání měly dlouhého trvání. K rozzuzlení utkání Švédska s Finskem došlo až v prodloužení, v němž měly více štěstí Finky. Duel mezi Švýcarskem a Ruskem pak musely rozhodnout samostatné nájezdy. Díky tomu se Švédky a Švýcarky poperou o konečné páté místo na šampionátu.
     
    Úvodní sestavy:

    Švédsko: Johanssonová (Holmová) – Lidmanová, Beverinová, Waxinová, Olssonová, G. Johanssonová, Ahoová, Forsgrenová- Ljungblomová, Bouvengová, Grundstromová – Blomová, Antonssonová, T. Johanssonová – Mogrenová, Forsbergová, Thuviková – Nordlundová, Svenssonová, Lindbergová.

    Švýcarsko: Mauerová (Spiesová) – Lutzová, Vallariová, Christenová, Gianolaová, Hauserová, Polettiová, Luternauerová, Messerliová – Zimmermannová, Ingoldová, Surdezová – Bachmannová, Leemannová, Pagnamentaová – Bessonová, Neuenschwanderová, Staubová – Harjuová, Bardillová.

    Rozhodčí: Anna Kurodaová (JPN), Radka Růžičková (CZE) – Kristin Moore (USA), Linnea Sainio (FIN).
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:09
    Po úvodním vhazování se do útočné situace vydaly švédské hráčky. Po nájezdu Liny Ljungblomové podél pravého mantinelu se Saskia Maurerová dočkala prvního prověření. Příliš práce to ale pro švýcarskou gólmanku nebylo.
     
    01:40
    Švédkám se povedlo vyhodit kotouč daleko od vlastní branky. Ten nakonec dopadl až k mantinelu za zády Maurerové.
     
    02:18
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    Jsou to ale Švýcarky, které se ujaly vedení! Laura Zimmermannová si nejprve krásně za brankou obhodila Beverinovou, načež našla u branky volnou EMMU INGOLDOVOU, která velmi přesně zavěsila kotouč do branky. Asistence: Laura Zimmermannová.
     
    02:56
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Netrvalo ale příliš dlouho a máme srovnáno! LINA LJUNGBLOMOVÁ se ocitla v mezikruží, odkud dokázala prostřelit dvojici dotírajících Švýcarek, navíc vyšší střelou překonat i Maurerovou. Asistence: Mina Waxinová, Vendela Olssonová
     
    05:40
    Jsou to ale Švýcarky, které jsou poslední dobou aktivnějším týmem a neustále se pokouší přenést hru před Johanssonovou. Švédská obrana je ale důsledná a jakoukoliv švýcarskou šanci hned na modré čáře blokuje.
     
    06:42
    Švédky pozvolna rozehrávají od vlastní branky. Kombinaci zprvu i podruhé založila Mina Waxinová. Napoprvé se k ní kotouč rychle vrátil, s druhým passem již byla úspěšnější.
     
    07:37
    Švédky se usídlily před švýcarskou branku. Hráčky ze země helvétského kříže ale brání velmi důsledně ve čtyřech před brankovištěm.
     
    09:05
    Tlak Švédek na švýcarskou branku nadále vytrvává. Švýcarkám se nedaří zcela vytěsnit švédské hráčky z útočného pásma. Jsou ale úspěšnější v jejich držení daleko od své branky.
     
    10:04
    Zprvu nadějný průnik předvedla Anouk Bessonová. Švýcarská útočnice ale nedala do pohybu potřebnou rychlost a v útočném pásmu na úrovni pravého kruhu o kotouč přišla. Švédkám se posléze povedlo vrátit se před Maurerovou.
     
    11:08
    Nadějná střela Miny Waxinové! Švédská obránkyně vypálila tvrdě od modré čáry přímo na Maurerovou. Švýcarské gólmance se ale posledu střelu ztlumit a lapačkou přikrýt kotouč k tělu.
     
    12:29
    Další výjezd Bessonové. Tentokrát to zkusila středem pole a dojela o kousek dál než v prvním případě. Při napřahování se k finální střele z mezikruží ale i nyní přišla zásluhou Beverinové o puk.
     
    13:52
    Švýcarské hráčky vyhodily kotouč ze středního pásma podél mantinelu směrem k Johanssonové. Díky tomu dostaly Švédky kvantum volného prostoru k další rozehrávce.
     
    14:45
    Znovu se Švédky pokoušejí o rozehrávku od vlastní branky. Tentokrát ale jejich soupeřky zvolily taktiku vysokého napadání, díky čemuž Švédky opakovaně přicházejí o kotouč.
     
    15:48
    Švýcarky vytěsnily své protivnice ve žlutém z útočného pásma. Samy se tam pokoušely o rozehrávku. Ovšem po výjezdu do středního pásma se kotouče opět zmocnily Švédky, které tentokrát i nebezpečně prověřily Maurerovou.
     
    16:45
    Úspěšný obranný zákrok švýcarských hokejistek. Znovu se jim povedlo vyvézt kotouč do středního pásma, ovšem i v tomto případě volily vyhození k brankovišti soupeře, čímž se Švédky rychle dostaly zpět před Maurerovou.
     
    18:13
    Přes dvě švédské hráčky drze procházela Sinja Leemannová. Nutno říci, že si vedla velmi úspěšně, leč v závěru přecijen přes další Švédku nepřešla. To ale nezabránilo švýcarským hráčkám od zakončení na Johanssonovou.
     
    19:41
    V posledních vteřinách se ještě Švédky pokoušejí o útočnou situaci.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina souboje o páté místo zde v Obihiru je u konce. Švédkám patřil celý úvod periody, byť první gól vstřelily Švýcarky. Díky rychle odpovědi ale švédské hráčky byly nadále aktivnější, což se zlomilo až v závěru třetiny. Na výsledku to ale nic nezměnilo, oba týmy vstupují do další fáze utkání za vyrovnaného stavu.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:10
    I úvodní buly druhé třetiny patřilo švédským hráčkám. Ty rychle zvolily průnik směrem do útočného pásma, ovšem krátce za jeho přechodem narazily na švýcarské obránkyně, přes které nedokázaly projít dále.
     
    21:08
    Švýcarky se dostaly do celkem slibné šance. Na několikrát započaly ostřelovány Johanssonové, ale ani ty nedokázaly obstřelit švédskou obranu a hra se přesunula na druhý konec ledové plochy.
     
    22:15
    Zprvu velmi slibný průnik Anouk Bessonové po křídle narazil na trojúhelník švédských hokejistek. Hráči z Tre Kronen tudíž dokázaly přenést hru k Maurerové. Tam se kotouče ale opětovně zmocnily Švýcarky a jejich druhá šance už byla zakončena střelou na Johanssonovou.
     
    23:05
    Křižmo vyvezla Nathalie Lidmanová kotouč do středního pásma. Byť sama dále s kotoučem na holi nepokračovala, její spoluhráčky ano.
     
    23:37
    Vyloučení v týmu Švýcarsko (Janine Hauserová – 2 min., vysoká hůl).
     
    24:29
    Svou úvodní přesilovku zatím sehrávají Švédky velmi aktivně. Střelami z mnoha úhlů nekompromisně prověřují Maurerovou, ta je ovšem v jejich blokaci úspěšná.
     
    25:25
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    A tuto přesilovku Švédky také v jejím závěru využívají! Chaosu před Maurerovou po svém nahození využila HANNA THUVIKOVÁ, která střelou pod víko posílá Švédky v tomto zápase poprvé do vedení. Asistence: Lina Ljungblomová
     
    25:25
    Hosté v plném počtu.
     
    27:40
    Vstřelený gól Švédky nabudil k další aktivitě. A i když ty se ne vždy nemohou dostat do útočného pásma, alespoň nepustí Švýcarky do toho svého.
     
    28:43
    Přes dvě Švýcarky nedokázala Felicia Nordlundová prostřelit kotouč směrem na Maurerovou. Na pomoc ji tak přijela její spoluhráčka, ovšem i tak skončila celá akce vyhozením kotouče až k Johanssonové.
     
    30:03
    Velkou šanci na srovnání měla Janine Hauserová! Švýcarská obránkyně si to šinula po levé straně, ze které přiklepla kotouč k bližší tyči švédské branky. Amanda Johanssonová ale nakonec dokázala svůj vymezený prostor zcela ohlídat a kotouč přikrýt.
     
    31:43
    Na druhé straně se dostala do velké šance Thea Johanssonová. Ta si obloukem najížděla do mezikruží z něhož se pokusila vystřelit. Přecenila však hrozbu švýcarské obránkyně, která ji kotouč vypíchla do rohu ledové plochy. Johanssonová si ale pro něj sjela a v akci pokračovala.
     
    33:07
    Švédky se marně pokoušejí o vyhození kotouče od vlastní branky. Své obranné pásmo totiž mají hustě obsazené hráčkami v červeném. Nakonec se jim ale přecijen vyhodit povedlo, na zakázané uvolnění.
     
    33:58
    Přímou, důraznější střelou z mezikruží prověřila Maurerovou Maria Lindbergová. Švýcarská gólmanka ale měla celou situaci na očích a kotouč bez sebevětších obtíží přivinula k tělu.
     
    34:50
    Švédky se ustálily ve švýcarském obranném pásmu a rozehrávaly v důrazném útočném čtverci. Střeleckou smršť ale Švýcarky přežily bez újmy na výsledku.
     
    36:07
    Tlak Švédek pokračuje. Tentokrát ale Švýcarky přišly s obrannou taktikou vyhazování kotouče. Díky tomu se švédské hráčky musí vždy sehrávat před vlastní brankou, aby mohly pokračovat dále. Ovšem to dává Švýcarsku příležitost zformovat si obranu.
     
    36:49
    Vyloučení v týmu Švédsko (Mina Waxinová – 2 min., hrubost).
     
    38:22
    Švédky zatím své oslabení brání velmi úspěšně. Daří se jim držet Švýcarky daleko od vlastní branky, díky čemuž je Johanssonová téměř bez práce.
     
    38:49
    Domácí v plném počtu.
     
    39:03
    Vyloučení v týmu Švédsko (Josefin Bouvengová – 2 min., krosček).
     
    39:11
    I krátké mezidobí mezi přesilovkami zvládly Švýcarky velmi aktivně. Díky tomu se v další početní výhodě mohou nadále držet před Johanssonovou a pokoušet se o její nekompromisní prověření.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá třetina přinesla zpočátku drtivý tlak Švédek, které jej přetavily v gólovou trefu. Ta zatím znamená jejich prozatímní vedení. Nutno ale říct, že zcela zasloužené, Švédky byly po většinu třetiny aktivnější. Švýcarské hráčky se chopily režie hry až v závěru díky početním výhodám.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:04
    První vhazování závěrečné třetiny vyhrály švýcarské hráčky, které se s kotoučem vrátily k vlastní brance. Po krátkém sehrání v tomto prostoru se vydaly na útočnou výpravu, jejíchž závěry musela hasit až Johanssonová.
     
    41:03
    Švýcarský přesilovkový tlak pokračuje i nadále. Hráčkám v červeném se daří najíždět a zaměřovat přesně na švédskou branku, ovšem gólmanka Tre Kronen zatím drží vše pod kontrolou.
     
    41:03
    Domácí v plném počtu.
     
    42:36
    Vyrovnání početních sil přeneslo Švédky před švýcarskou svatyni. Nyní se tak musí na pozoru držet Saskia Maurerová, ovšem ta i díky spolupráci s obránkyněmi stále drží svůj tým na dostřel Švédek.
     
    43:01
    Švédským hráčkám se nedaří zcela přesně rozehrát od vlastní branky. Když už se dostanou dále, narazí ve středním pásmu na švýcarskou obranu. Naopak Švýcarkám se konsolidace povedla a přesun do útočného pásma též.
     
    44:16
    Nakonec ale Švédky prolomily bariéru a dostaly se do útočného pásma. V něm se ovšem dostaly pouze k jedinému zakončení, které navíc Maurerová vyrazila nad sebe.
     
    45:23
    Hra se posléze přesunula do středního pásma, z něhož se oba celky snaží přenášet její těžiště na jednu či druhou stranu.
     
    46:18
    Tak nějak průběžně si Švédky převzaly kotouč při švýcarském průniku. Pro švýcarské hráčky to mělo následek v podobě přesutí jejich soupeřek před Maurerovou. Bez většího závanu šance ale byly přecijen vytlačeny ven.
     
    47:31
    V rytmu přenášení hry nyní padla šance na švédský přesun. Ten ale nekompromisně zastavila jediná česká zástupkyně na ledové ploše, sudí Růžičková, která rozmáhla rukou a zapískala postavení mimo hru.
     
    48:30
    Poté se k rozehrávce od vlastní branky dostaly švýcarské hráčky. V přesunu před Johanssonovou sice byly úspěšné, ovšem ke správnému postavení v útočném pásmu již nikoliv. Švýcarky totiž zajely až za branku, kde je navíc sevřely protihráčky.
     
    49:54
    Ze středního pásma kombinují Švédky a pokoušejí se o průnik dále. Jak už to ale v tomto utkání vypadá, i tentokrát rychle ztratily herní důraz a byly vytlačeny. Přesto se nakonec dokázaly vrátit.
     
    50:55
    Švýcarky mají před sebou další přesilovku. Maja Beverinová trochu nešťastně srazila tělem k zemi samostatně pronikající Bessonovou, čímž si vysloužila dvě minuty za nedovolené bránění.
     
    52:04
    Švýcarkám se ale tato přesilovka zatím vůbec nedaří. Nemohou se zkonsolidovat v útočném pásmu, natož nějak zahrozit na Johanssonovou. Toho Švédky využívají k vyhazování kotouče na opačný konec ledové plochy.
     
    52:55
    Domácí v plném počtu.
     
    53:10
    Po vyrovnání početních sil se hra dostala do obvyklého scénáře z času předešlého. Více ze hry ale nyní mají Švédky, které se drží v útočném pásmu.
     
    53:58
    Velkou šanci na vyrovnání ale měla Laura Zimmermannová. Švýcarská útočnice se utrhla ze švédského bloku a zcela sama se vydala středem přes celou délku ledové plochy. V závěru pokoušela kotouč uklidit doprava, leč na betony Johanssonové nevyzrála.
     
    55:30
    Hra Švýcarek i tak pokračuje v útočném duchu. Švédská gólmanka se tudíž musí držet na pozoru, přesto zvládá šance svých soupeřek blokovat.
     
    56:25
    Švýcarky byly vytlačeny k vlastní brance. Tam se snaží sehrát a pokračovat dále do volného prostoru. Švédský útočný blok je ale neúprosný a nechce uvolnit švýcarské hráčky z jejich vymezeného prostoru.
     
    57:34
    Švýcarky se stále marně snaží dostat z obranného pásma a Švédky se marně snaží vypíchnout jim kotouč. Posléze se švýcarským hráčkám povedlo uvolnit hru vyhozením kotouče na icing, ovšem Švédky se díky tomu k němu dostaly.
     
    58:36
    Švýcarkám se povedlo vymanit z útočného tlaku Švédek a díky Nicole Vallariové zamířit na útočnou výpravu se zakončením. Johanssonová ale těsně vedení svého týmu drží i nadále.
     
    58:45
    Oddechový čas pro hosty.
     
    58:45
    Jak se dalo čekat, Švýcarky to zkouší bez gólmanky!
     
    58:55
    Na což ale záhy mohly doplatit. Ovšem prokázaly sílu v obraně, čímž zblokovaly nadějný švédský nájezd a samy se přesunuly do útočného pásma.
     
    59:37
    V posledních vteřinách se ještě Švýcarky pokoušejí o závěrečný tlak. Ani z něho ale bezchybnou Johanssonovou překonat nedokáží.
     
    Konec zápasu.
     
    Drtivý tlak bohužel Švýcarkám na srovnání nestačil. Hráčky ze země Helvétského kříže se tak musí spokojit s konečným šestým místem na šampionátu, zatímco Švédky využily svého drtivého tlaku a zaslouženě berou páté místo.
     
    Nejlepší hráčky obou týmů v utkání:
    SWE: Emma Forsgrenová
    SUI: Lena Marie Lutzová
     
    Nejlepší hráčky Švýcarska na šampionátu:
    Saskia Maurerová
    Lara Christenová
    Alicia Pagnamentaová
     
    Nejlepší hráčky Švédska na šampionátu:
    Thea Johanssonová
    Emma Forsgrenová
    Hanna Thuviková
     
    Ode mne je to z Obihira pro dnešek vše. Mistrovství světa hráček do 18 let ale nadále pokračuje boji o medaile. O zlato se poperou hráčky USA a Kanady, zatímco souboj o bronz připadne na Rusky a Finky. Velmi těžký úkol mají před sebou i české hráčky, které po úvodní vysoké výhře v kvalifikaci o udržení v elitní skupině domácím Japonkám podlehly a musí tedy vše vsadit na jedinou kartu v podobě třetího, rozhodujícího utkání.
     
    Já se s Vámi loučím a přeji hezký zbytek sobotního dne. (12:31:05)

    Vít Trubička

    Branky a nahrávky: 3. Ljungblomová (Waxinová, Olssonová), 26. Thuviková (Ljungblomová) – 3. Ingoldová (Zimmermannová)


    Švédsko: Johanssonová (Holmová) – Lidmanová, Beverinová, Waxinová, Olssonová, G. Johanssonová, Ahoová, Forsgrenová- Ljungblomová, Bouvengová, Grundstromová – Blomová, Antonssonová, T. Johanssonová – Mogrenová, Forsbergová, Thuviková – Nordlundová, Svenssonová, Lindbergová.
    Švýcarsko: Mauerová (Spiesová) – Lutzová, Vallariová, Christenová, Gianolaová, Hauserová, Polettiová, Luternauerová, Messerliová – Zimmermannová, Ingoldová, Surdezová – Bachmannová, Leemannová, Pagnamentaová – Bessonová, Neuenschwanderová, Staubová – Harjuová, Bardillová.

    Rozhodčí: Anna Kurodaová (JPN), Radka Růžičková (CZE) – Kristin Mooreová (USA), Linnea Sainiová (FIN)
    thejrc.org