USA – Finsko 7:1 (kon.) | Japonsko – Česko 2:1 (kon.) | Kanada – Rusko 4:3 (po pr.)
Švédsko – Švýcarsko 2:1 (kon.)
konec
Švédsko
2:1 (1:1, 1:0, 0:0)
Švýcarsko
Sobota 12.01.2019, 10:30 • Arena 2, Obihiro (Japonsko) • Mistrovství světa žen do 18 let • O 5. - 6. místo
Partner:
     
    Já se s Vámi loučím a přeji hezký zbytek sobotního dne. (12:31:05)
     
    Ode mne je to z Obihira pro dnešek vše. Mistrovství světa hráček do 18 let ale nadále pokračuje boji o medaile. O zlato se poperou hráčky USA a Kanady, zatímco souboj o bronz připadne na Rusky a Finky. Velmi těžký úkol mají před sebou i české hráčky, které po úvodní vysoké výhře v kvalifikaci o udržení v elitní skupině domácím Japonkám podlehly a musí tedy vše vsadit na jedinou kartu v podobě třetího, rozhodujícího utkání.
     
    Nejlepší hráčky Švédska na šampionátu:
    Thea Johanssonová
    Emma Forsgrenová
    Hanna Thuviková
     
    Nejlepší hráčky Švýcarska na šampionátu:
    Saskia Maurerová
    Lara Christenová
    Alicia Pagnamentaová
     
    Nejlepší hráčky obou týmů v utkání:
    SWE: Emma Forsgrenová
    SUI: Lena Marie Lutzová
     
    Drtivý tlak bohužel Švýcarkám na srovnání nestačil. Hráčky ze země Helvétského kříže se tak musí spokojit s konečným šestým místem na šampionátu, zatímco Švédky využily svého drtivého tlaku a zaslouženě berou páté místo.
     
    Konec zápasu.
     
    59:37
    V posledních vteřinách se ještě Švýcarky pokoušejí o závěrečný tlak. Ani z něho ale bezchybnou Johanssonovou překonat nedokáží.
     
    58:55
    Na což ale záhy mohly doplatit. Ovšem prokázaly sílu v obraně, čímž zblokovaly nadějný švédský nájezd a samy se přesunuly do útočného pásma.
     
    58:45
    Jak se dalo čekat, Švýcarky to zkouší bez gólmanky!
     
    58:45
    Oddechový čas pro hosty.
     
    58:36
    Švýcarkám se povedlo vymanit z útočného tlaku Švédek a díky Nicole Vallariové zamířit na útočnou výpravu se zakončením. Johanssonová ale těsně vedení svého týmu drží i nadále.
     
    57:34
    Švýcarky se stále marně snaží dostat z obranného pásma a Švédky se marně snaží vypíchnout jim kotouč. Posléze se švýcarským hráčkám povedlo uvolnit hru vyhozením kotouče na icing, ovšem Švédky se díky tomu k němu dostaly.
     
    56:25
    Švýcarky byly vytlačeny k vlastní brance. Tam se snaží sehrát a pokračovat dále do volného prostoru. Švédský útočný blok je ale neúprosný a nechce uvolnit švýcarské hráčky z jejich vymezeného prostoru.
     
    55:30
    Hra Švýcarek i tak pokračuje v útočném duchu. Švédská gólmanka se tudíž musí držet na pozoru, přesto zvládá šance svých soupeřek blokovat.
     
    53:58
    Velkou šanci na vyrovnání ale měla Laura Zimmermannová. Švýcarská útočnice se utrhla ze švédského bloku a zcela sama se vydala středem přes celou délku ledové plochy. V závěru pokoušela kotouč uklidit doprava, leč na betony Johanssonové nevyzrála.
     
    53:10
    Po vyrovnání početních sil se hra dostala do obvyklého scénáře z času předešlého. Více ze hry ale nyní mají Švédky, které se drží v útočném pásmu.
     
    52:55
    Domácí v plném počtu.
     
    52:04
    Švýcarkám se ale tato přesilovka zatím vůbec nedaří. Nemohou se zkonsolidovat v útočném pásmu, natož nějak zahrozit na Johanssonovou. Toho Švédky využívají k vyhazování kotouče na opačný konec ledové plochy.

    Vít Trubička

    Branky a nahrávky: 3. Ljungblomová (Waxinová, Olssonová), 26. Thuviková (Ljungblomová) – 3. Ingoldová (Zimmermannová)


    Švédsko: Johanssonová (Holmová) – Lidmanová, Beverinová, Waxinová, Olssonová, G. Johanssonová, Ahoová, Forsgrenová- Ljungblomová, Bouvengová, Grundstromová – Blomová, Antonssonová, T. Johanssonová – Mogrenová, Forsbergová, Thuviková – Nordlundová, Svenssonová, Lindbergová.
    Švýcarsko: Mauerová (Spiesová) – Lutzová, Vallariová, Christenová, Gianolaová, Hauserová, Polettiová, Luternauerová, Messerliová – Zimmermannová, Ingoldová, Surdezová – Bachmannová, Leemannová, Pagnamentaová – Bessonová, Neuenschwanderová, Staubová – Harjuová, Bardillová.

    Rozhodčí: Anna Kurodaová (JPN), Radka Růžičková (CZE) – Kristin Mooreová (USA), Linnea Sainiová (FIN)
    thejrc.org