Leganés – Real Betis 3:0 (kon.) | Valencia – Real Sociedad 0:0 (kon.) | Sevilla – Eibar 2:2 (kon.)
Ath. Bilbao – Barcelona 0:0 (kon.)
konec
Athletic Bilbao
0:0 (0:0)
FC Barcelona
Neděle 10.02.2019, 20:45 • San Mamés Barria • Španělská LaLiga • 23. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Hezký den všem fanynkám a fanouškům! Španělská Primera Division má na programu další zápasy, my budeme společně sledovat souboj mezi Athletic Bilbao a FC Barcelona.
     
    Athletic Bilbao

    Ačkoliv se Athletic v jednu dobu nacházel v sestupovém pásmu, nyní okupuje třináctou pozici, což by mohlo znamenat lepší zítřky. Bilbao se v posledních zápasech nachází v ideální formě, v minulém kole ale přišlo o svojí neporazitelnost, neboť v derby podlehlo Realu Sociedad poměrem 1:2. Athletic tak má na svém kontě šestadvacet bodů, avšak od sestupového pásma ho dělí pouze tři body. Bilbau se na domácím stadionu zrovna moc nedaří, dohromady zde odehrálo jedenáct zápasů, přičemž hned sedmkrát přišlo o body. Domácí celek dnešního utkání ale posledních pět domácích zápasů ani jednou neprohrál, dokonce porazil čtvrtou Sevillu 2:0.
    Nominace Athleticu Bilbao na dnešní zápas, nechybí v ní ani hráč měsíce ledna Iñaki Williams.

     
    FC Barcelona

    Fotbalisté Barcelony se i v letošním ročníku vyhřívají na vedoucí pozici domácí soutěže, na druhé Atlético Madrid mají náskok šesti bodů. Katalánci se v posledních týdnech nacházeli ve vynikající formě, což se nepotvrdilo v minulém ligovém zápase. Na Camp Nou totiž přijížděla ve formě hrající Valencia, která se dokonce dostala do dvoubrankového vedení, avšak soupeř nakonec dokázal zápas dotáhnout do remízového konce 2:2. Barceloně se v letošním ročníku daří také v ligovém poháru, ve kterém dokráčela až do semifinále, které přineslo El Clásico. Úvodní duel se hrál tento týden, Katalánci v něm remizovali 1:1, což znamená lepší výchozí pozici do odvety pro Real Madrid.
    Barcelonský kouč Ernesto Valverde včera oslavil 55. narozeniny. V minulosti vedl také Athletic Bilbao.

     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    Athletic Bilbao: Herrerín – de Marcos, Yeray, I. Martínez, Balenziaga – Beñat, Dani García – Susaeta (C), Raúl García, Berchiche – I. Williams.
    Náhradníci: Simón – I. Córdoba, I. Gómez, Muniain, Núñez, San José, Kodro.

    FC Barcelona: ter Stegen – Semedo, Piqué, Lenglet, Roberto – Arturo Vidal, Busquets, Rakitić – Messi (C), L. Suárez, Coutinho.
    Náhradníci: Pena – Aleñá, K-P. Boateng, O. Dembèlé, Murillo, Malcom, Vermaelen.

    Rozhodčí: Del Cerro – Yuste, Álvarez.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Hlavní sudí poprvé pískl do své píšťalky, utkání tak může začít. Úvodní slovo si vzali domácí, kteří budou hrát zleva doprava.
     
    3
    Hned v úvodu utkání se na hrací ploše ocitl Busquets, kterého poslal na zem jeden z napadající hráčů. Barcelona se dostává ke své klasické kombinaci.
     
    4
    Ve středu hrací plochy se nejlépe zorientoval domácí García, který se rozhodl uklidnit hru přihrávkou na Balenziagu, jenž oslovil také Herrerína.
     
    5
    Krátce poté ale přišla nepřesnost, díky které se k míči dostal hostující celek. Ter Stegen si poprvé okusil práci s balónem, který posléze poslal na Semeda.
     
    6
    Messimu se nepodařilo přenést hru na levou stranu, kde číhal Semedo. Před ním totiž dokázal zasáhnout de Marcos, jenž odvrátil balón do bezpečí.
     
    7
    Portugalský zadák Semedo se dostal až k hranici šestnáctky, kde se pokoušel dostat přes Yeraye, jenž ale zasáhl čistě. Domácí budou vhazovat.
     
    8
    Posléze se Coutinho nadechoval ke kolmici na Roberta, avšak druhý jmenovaný měl k míči daleko. Herrerín si tak vyzkouší odkop od své branky.
     
    9
    Busquets sice vyhrál hlavičkový souboj, avšak následně ho málem prodloužil na rychlonohého Williamse, před kterým ale včas zasahoval Lenglet.
     
    10
    Po levém křídle se prodíral kupředu Semedo, kterého čistým způsobem zastavil Yeray. Barcelona bude zahrávat svůj první rohový kop v tomto zápase.
     
    11
    Busquetsovi se zatím daří ovládat střed hrací plochy, kde i tentokráte vyhrál hlavičkový souboj. Jeho celek se tak postupně prodírá na útočnou polovinu.
     
    12
    Následně si Vidal musel dát pozor na napadajícího Williamse, který se pokoušel zachytit jeho zpětnou přihrávku. Prvně jmenovaný to ale stihl celkem rychle.
     
    13
    To nebylo vůbec špatné. Berchiche se po Vidalově nepřesnosti dostal k hranici šestnáctky, načež jeho rána levou nohou směřovala kousek vedle branky.
     
    14
    Domácí se museli bránit standardní situaci. Messi se pokoušel najít Piquého, který se ale nacházel v ofsajdu, což potvrdil také opakovaný záběr.
     
    15
    Herrerín si opět zahrál s míčem, který posléze předal naběhnuvšímu Garcíovi, jenž okamžitě přenášel hru na zcela osamoceného Susaetu.
     
    16
    Athleticu se konečně podařilo uspět ve vzduchu, což mohlo vést k vyložené šanci. Semedo se ale včas zorientoval, díky čemuž za sebe nepustil Susaetu.
     
    17
    Brankář Herrerín celkem dost zariskoval s odkopem od branky, který poslal přímo do nohy napadajícího Suáreze, od které se míč odrazil vedle brány.
     
    18
    Susaeta si za pokutovým územím přehodil míč na levou nohu, načež kroutil balón ke vzdálenější tyči. Ter Stegen ale předvedl fantastický zákrok rukou.
    18. Ter Stegen vytasil důležitý zákrok.
     
    19
    Logicky tak následoval rohový kop, který mohl skončit vlastní brankou německého brankáře. Ter Stegen totiž boxoval míč kousek vedle vlastní svatyně.
     
    20
    Také hostující celek si připsal další rohový kop. Messi ho rozehrál nakrátko na Coutinha, načež se do kombinace zapojil také Busquets, který ale nenašel prvně jmenovaného.
     
    21
    Máme za sebou úvodní dvacetiminutovku, která nám zatím nepřinesla žádnou branku. O něco aktivnější jsou domácí, kteří už několikrát zaměstnali brankáře.
     
    22
    Jenomže Barcelona spustila napadání rozehrávky, díky čemuž vybojovala hrací předmět. To trvalo opravdu jen chvíli, Messiho přihrávku zastavil Balenziaga.
     
    23
    Na druhé straně se po levém křídle probíjel vpřed Berchiche, který ale narazil na důrazného Roberta. Hosté se tak dostali k centru, po kterém Suárez hlavičkoval vedle.
     
    24
    Beñat se za každou cenu snažil získat míč, avšak Busquets to udělal natolik zkušeně, že ho protihráč fauloval. Rozehrávky se ujal zadák Piqué.
     
    25
    Další šance pro baskický celek! Piqué odvracel nepříjemný centr pouze na volného Raúla Garcíu, jehož akrobatické zakončení dokázal ter Stegen vyrazit.
    25. Ter Stegen měl další práci.
     
    26
    Herrerínova dalekonosná nabídka se i v tomto případě snášela na Garcíu, který ale neodhadl dopad míče, což přineslo zisk balónu pro číhajícího Busquetse.
     
    27
    Tady chybělo opravdu málo! Messi vyprodukoval kolmici na Semeda, před kterým odehrál míč Herrerín. Domácí brankář našel pouze Messiho, jehož levačka skončila na břevně.
     
    28
    Hodně důležitý zákrok předvedl Roberto, který za sebe nepustil tvrdou ránu od Berchicheho. Míč se odrazil do zámezí, Bilbao bude zahrávat rohový kop.
     
    29
    Došlo k nedovolenému zákroku kousek od šestnáctky. K rozehrávce se pochopitelně postavil Beñat, jehož střílená nabídka přinesla zakončení na horní síť.
     
    34
    Poslední minuty nenabízejí nic moc závratného. Za zmínku stojí pouze nedovolený zákrok v podání Roberta, který na levém křídle fauloval Garcíu.
     
    35
    Aby toho nebylo málo, tak si ve vzduchu pomáhal rukama hostující Lenglet, který se tvrdě opřel do protihráče. Budeme sledovat další standardku pro Bilbao.
     
    36
    Mělo se jednat o cvičený signál, který se absolutně nevydařil. Obrana Barcelony totiž včas zareagovala, nakonec nepřesnou přihrávku pustila k ter Stegenovi.
     
    37
    Zatím hodně nevýrazný Coutinho neúnavně napadal rozehrávajícího Yeraye, který nakonec vyprodukoval zpětnou přihrávku na brankáře Herrerína.
     
    38
    Také opačný strážce tyčí se zapojil do rozehrávky. Po jeho přenesení hry se po pravém křídle dostal ke střele Messi, Herrerín měl nečekané problémy.
     
    39
    To vše znamenalo další rohový kop pro Barcelonu. Messi ho stáčel směrem k přední tyči, kde číhal kolega Suárez, před kterým na jistotu odehrál balón Martínez.
     
    40
    První poločas se neúprosně blíží ke svému konci, hrát se bude ještě něco málo kolem pěti minut. Uvidíme, zda se bude nastavovat.
     
    41
    Další nepřesnost v kombinaci Barcelony. Rakitić postupoval středem hřiště, avšak následnou přihrávku levou nohou poslal přímo na hruď Balenziagy.
     
    42
    Athleticu není přáno! Susaeta se dostal k dalšímu centru, který za sebe prodlužoval Piqué, kde číhal pozorný García. Jeho rána prosvištěla kousek vedle.
    42. García pálil vedle.
     
    43
    Messimu se podařilo projít přes protihráče, načež se pokoušel vypálit levou nohou, což čekal také obránce Martínez, který mu zakončení stačil zablokovat.
     
    45
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Máme za sebou první poločas, který nám nabídl celkem zajímavou podívanou. Směrem dopředu byl totiž nebezpečnější domácí celek, který si vytvořil několik velice nebezpečných šancí, avšak ter Stegen byl pokaždé na svém místě. Barcelona se směrem dopředu zatím hodně hledá, její jediná vyložená šance přišla po chybě soupeře, Messi ale orazítkoval pouze břevno. Kataláncům nefunguje především záložní řady, která před tou domácí hodně zaostává.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Odstartoval nám druhý poločas, jehož úvodní rozehrávku si tentokráte vzali na starost hosté, kteří budou pro změnu hrát zleva doprava.
     
    48
    Hned v úvodu druhého poločasu zahrál jeden z domácích hráčů rukou, Barcelona tak rozehrávala volný kop, který se pokusila rozehrát narychlo.
     
    49
    Poprvé se s míčem seznámila také obrana Athleticu, která posléze odklízela míč na druhou stranu, avak hrací předmět nakonec skončil v zámezí.
     
    49
    Suárez se pokoušel vrátit míč zpět branku, avšak vzápětí reklamoval hraní rukou, avšak hlavní sudí nechává pokračovat ve hře. Poradí se s videorozhodčím?
     
    50
    Jeden z domácích skutečně zahrál rukou, avšak hlavní rozhodčí se radit nebude. Mimo jiné bude mít Barcelona k dispozici standardní situaci.
     
    51
    Ter Stegen se rozhodl rozehrát do strany na Semeda, který pro změnu oslovil zcela volného Coutinha, jenž se ještě snažil roztáhnout hru do křídla.
     
    52
    Podobně to zamýšlel také Messi, který na pravém křídle našel Roberta, jehož okamžitý centr skončil na noze Martíneze. Barcelona ale začala hodně aktivně.
     
    52
    Žlutou kartu dostává Dani García (Athletic Bilbao).
     
    53
    Messi se chopil také další standardky, tentokráte z větší vzdálenosti od branky. I tentokráte se nejvýše do vzduchu vyškrábal protihráč, který zažehnal nebezpečí.
     
    54
    Brankář Herrerín si opět stavil zeď, což značilo další přímý kop pro soupeře. Messi to tentokráte zkoušel přímo na branku, míč ale vyletěl nad břevno.
     
    55
    Obrana Athleticu se trochu rozestoupila, čehož soupeř nedokázal využít. Messi totiž přiťukl Coutinhovi, kterého náramně čistým zákrokem zastavil Beňat.
     
    56
    Posléze to z hranice velkého vápna zkoušel defenzivně laděný Vidal, jehož rána byla spíše propagační. Herrerín nemusel zasahovat, nyní bude rozehrávat.
     
    57
    Střídání v týmu Athletic Bilbao: ze hřiště odchází Beñat, přichází Mikel San José.
     
    58
    Barcelonští se dostali k autovému vhazování, které si vzal na starost obránce Semedo. Jeho rychlá rozehrávka přinesla zpětnou přihrávku ter Stegenovi.
     
    59
    Dobrou obrannou práci nyní odvedl Lenglet, který se v rychlostním souboji dostal dříve k míči, načež ho ještě konstruktivně rozehrál na Roberta.
     
    60
    Vidal to zkoušel okamžitým centrem do malého vápna, kde se nacházel pouze Suárez. Nabídka ale směřovala daleko od něj, naopak zasahoval Yeray.
     
    61
    Máme za sebou něco málo přes hodinu hry, na první branku tohoto zápasu stále čekáme. Barcelona je ve druhém dějství aktivnější, avšak stále naráží na obranu soupeře.
     
    62
    Střídání v týmu Athletic Bilbao: ze hřiště odchází Markel Susaeta, přichází Iker Muniain.
     
    63
    Messi je ve druhém poločase často faulován, což se Argentinci pochopitelně nelíbí. Před malým momentem se dožadoval žluté karty pro Balenziagu, hlavní sudí ale ještě vyčkává.
     
    63
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Arturo Vidal, přichází Carles Aleñá.
     
    64
    Roberto se ujal autového vhazování od pravé postranní čáry. Jako první k němu přiběhl Suárez, který se ale nedokázal protancovat do šestnáctky.
     
    65
    Z druhé vlny ještě doplňoval své útočné spoluhráče Semedo, který byl zastaven hodně riskantním zákrokem. O faulu ale nemohla být v žádném případě řeč.
     
    66
    Muniain se po svém příchodu na hrací plochu zapojil do útočné akce, po které zakončoval San José. Jeho pohotová navštívenka směřovala vedle branky.
     
    67
    Roberto se sice ocitl na zemi, avšak nedovolený zákrok to nakonec neznamenalo. Athletic si tak bude moci oddychnout, Herrerín bude vykopávat.
     
    68
    Krátká kombinace domácích přinesla nepřesnou přihrávku v podání Williamse. Míč sice doskákal za brankovou čáru, nakonec to ale bude autové vhazování pro Barcelonu.
     
    69
    Coutinho byl zastaven taháním za dres, žlutou kartu tak vyfasoval domácí de Marcos.
     
    69
    Kolem Messiho se seběhla snad trojice protihráčů, která sledovala jeho kolmici na Semeda. Portugalský zadák se k míči nedostal, následně ho ale sebral Aleñá.
     
    72
    Lenglet šel do souboje s Williamsem celkem zbytečně nohama napřed, za což si vysloužil žlutý kartónek. Navíc to bude standardka pro Bilbao.
     
    74
    Ten z levé strany hrací plochy obstaral Muniain, který ho kroutil do přehuštěného prostoru. Naskakující Williams se ale i přesto nacházel v jasném ofsajdu.
     
    75
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Philippe Coutinho, přichází Ousmane Dembèlé.
     
    76
    Suárez se za šestnáctkou dokázal uvolnit ke střele, avšak jeho zakončení šajtlí se stočilo daleko vedle branky. Míč doplachtil někam k reklamním bannerům.
     
    77
    Dembélé hned při svém prvním kontaktu s míčem vybojoval volný kop. K němu se postavil obránce Semedo, který z vlastní poloviny přihrál na kopačku Lengleta.
     
    78
    Barcelona už celkem dlouhou dobu obléhá opačnou polovinu, avšak stále to nevede k ničemu nebezpečnému. Bilbao zvolilo vyčkávací taktiku, která se zatím vyplácí.
     
    78
    Navíc jsme sledovali rychlý protiútok, který faulem zastavil Busquets. Hostující středopolař rovněž obdržel kartu žluté barvy.
     
    79
    I tuto standardku si vzal na starost technicky dobře vybavený Muniain. Jeho střílená nabídka byla hodně nebezpečná, Williams ale zakončoval vedle branky.
     
    80
    Právě po jednom ze soubojů skončil na zemi obránce Lenglet, ke kterému okamžitě přispěchal lékařský personál. Vypadá to, že se pár vteřinek hrát nebude.
     
    81
    Lenglet i nadále leží na trávníku, mezitím se na za postranní čárou připravuje Vermaelen. Zatím to nevypadá příliš dobře, čehož si je vědom také kouč Valverde.
     
    82
    Lenglet nakonec odkulhal za postranní čáru, avšak na nic vážnějšího to nevypadá. Hostující zadák by měl pokračovat ve hře, momentálně čeká na pokyn sudího.
     
    83
    Fantastický ter Stegen! Muniainovi se podařilo přeposlat přihrávku na Williamse, který se zjevil ve vynikající střelecké pozici, avšak ještě lepší zákrok vytasil ter Stegen, který reflexivně zasáhl pravou rukou.
    83. Williams selhal v šanci.
     
    84
    Do konce zápasu zbývá něco málo kolem deseti minut. Na světelné tabuli stále svítí bezbrankové skóre, což se pochopitelně příliš nelíbí ani jednomu z celků.
     
    85
    Do pokutového území zamířil také domácí obránce Yeraye, který pouze fauloval Piquého. Katalánci se rychlým způsobem dostali na útočnou polovinu.
     
    86
    Muniain se dostal do nepříjemného obležení, což mu ale nemuselo tolik vadit. Míč si dokázal pokrýt, navíc ho zezadu nedovoleně zastavil Busquets.
     
    87
    Williams to zkoušel dalším střeleckým pokusem, který i tentokráte zneškodnil pozorný ter Stegen. Německý brankář okamžitě rozehrál do strany.
     
    87
    Střídání v týmu FC Barcelona: ze hřiště odchází Clément Lenglet, přichází Thomas Vermaelen.
     
    89
    Zanedlouho se nám rozběhne poslední minuta řádné hrací doby. Ještě můžeme počítat s nastaveným časem, Barceloně se ale krátí čas.
     
    90
    Střídání v týmu Athletic Bilbao: ze hřiště odchází Iñaki Williams, přichází Kenan Kodro.
     
    90
    Druhý poločas bude nastaven o pět minut.
     
    90+1
    Baskickému celku se podařilo vybojovat další rohový kop. Tentokráte se k němu postavil Muniain, jehož centr doplachtil přesně na hlavu Piquého.
     
    90+1
    Barcelona zakládala protiakci, kterou ale rukou zastavil obránce Yeray. Ten se ještě u sudího snaží naznačit, že zahrál ramenem.
     
    90+2
    Následovat bude jedna z posledních šancí pro Barcelonu, k dispozici bude mít standardní situaci. I tentokráte se k ní staví Messi, na přímý pokus to ale nebude.
     
    90+2
    Nakonec je to ještě druhá žlutá karta pro domácího de Marcose, Bilbao tak bude dohrávat v početní nevýhodě.
     
    90+3
    Messimu se v pokutovém území podařilo najít Piquého, který ale hlavičkoval z velké vzdálenosti. Pro míč si tak v poklidu seběhl Herrerín.
     
    90+4
    Katalánci se usadili na polovině soupeře, kde se snaží proniknout přes blok protihráčů.
     
    90+4
    Z dálky to nakonec zkoušel Roberto, který ale mířil doprostřed branky.
     
    90+5
    Dembélé upadl v pokutovém území, hlavní sudí se ještě radí s videorozhodčím.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Je konec! Dnešní utkání nakonec končí překvapivou remízou 0-0. Do druhého poločasu vstoupila aktivněji Barcelona, která se ale nedokázala dostat do žádné vyložené šance. Katalánci za celé utkání registrovali pouze jednu příležitost, přičemž Messi napálil břevno. To Athletic byl směrem dopředu nebezpečnější, hned několikrát výrazně prověřil brankáře ter Stegen, který se stal hrdinou tohoto zápasu. Zejména zákrok po Williamsově střele byl skutečně obdivuhodný, německý brankář si tak zajistil čisté konto. Barcelona tak přichází o další body, na druhý Real Madrid má náskok šesti bodů.
     
    Držení míče: 33 % : 67 %.
    Střely na branku: 5:2. Střely mimo: 4:4. Rohy: 6:4. Ofsajdy: 2:3. Fauly: 22:10. (22:37:58)

    David Suchý

    Branky:

    Karty:   52. Dani García (ATB), 69. de Marcos (ATB), 90+1. Yeray (ATB) – 72. Lenglet (BAR), 78. Busquets (BAR)   90+2. de Marcos (ATB)


    Držení míče: 33 % : 67 %.
    Střely na branku: 5:2. Střely mimo: 4:4. Rohy: 6:4. Ofsajdy: 2:3. Fauly: 22:10.
    Athletic Bilbao: Herrerín – de Marcos, Yeray, I. Martínez, Balenziaga – Beñat (57. San José), Dani García – Susaeta (C) (62. Muniain), Raúl García, Berchiche – I. Williams (90. Kodro).
    Náhradníci: Simón – I. Córdoba, I. Gómez, Muniain, Núñez, San José, Kodro.

    FC Barcelona: ter Stegen – Semedo, Piqué, Lenglet (87. Vermaelen), Roberto – Arturo Vidal (63. Aleñá), Busquets, Rakitić – Messi (C), L. Suárez, Coutinho (75. O. Dembèlé).
    Náhradníci: Pena – Aleñá, K-P. Boateng, O. Dembèlé, Murillo, Malcom, Vermaelen.

    Rozhodčí: Del Cerro – Yuste, Álvarez

    Diváci: 47557
    thejrc.org