Marítimo – Moreirense 3:2 (kon.) | Braga – Guimarães 1:0 (kon.) | Boavista – Sporting 1:2 (kon.)
konec
Boavista FC
1:2 (1:1)
Sporting Lisabon
Sobota 09.03.2019, 21:30 • Estádio do Bessa Século XXI, Porto (kapacita: 28.263 diváků) • Portugalská Primeira Liga • 25. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:30.
     
    Vítám všechny fanoušky fotbalu, portugalská nejvyšší soutěž má na programu pětadvacáté kolo, v němž se proti sobě postaví Boavista FC a Sporting Lisabon.
     
    Chtělo by se říct, že se Boavista nachází v klidném středu tabulky, ovšem opak je pravdou. Domácí celek sice najdeme na jedenáctém místě tabulky, když získal šestadvacet bodů. Ovšem na šestnáctou Tondelu má náskok pouhých tří bodů, a tak potřebuje proti silnému favoritu bodovat. V posledních pěti duelech získala Boavista deset bodů, za tři vítězství a jednu remízu. Jenže v posledním venkovním střetnutí nestačila na Aves. již jsem zmínil, že Sporting půjde do zápasu v pozici favorita. Vždyť tým z Lisabonu najdeme na čtvrté příčce, když získal devětačtyřicet bodů. Hostující celek získal v poledních pěti zápasech stejný počet bodů jako jeho soupeř, se srovnatelnou bilancí. Ovšem hosté v posledním střetnutí přehráli na domácí půdě Portimonense. V tuto chvíli by Sporting postupoval do předkola Evropské ligy.
     
    Zajímavý zápas začíná v sobotu od 21 hodin 30 minut a my pro vás opět chystáme podrobný textový přenos, k němuž jste srdečně zváni. Duelem vás provede Michal Luxa, a tak se pojďme společně bavit fotbalem. Boavista má soupeři co oplácet, vždyť v Lisabonu prohrála 0:3. Určitě bychom se nebránili, kdyby podobný počet branek padl i v zápase pětadvacátého kola.
     
    Úvodní sestavy:

    Boavista FC: Bracali – E. Machado, Jubal, Neris, Talocha – Obiora, Mandiang – Bueno, Espinho, Gustavo – Falcone.
    Náhradníci: Giovanaz – Carraça, Claro, Matheus Índio, Perdigao, Njie, R. Silva.

    Sporting Lisabon: Ribeiro – Ristovski, Coates, Mathieu, Borja – Wendel, Gudelj, B. Fernandes – Raphinha, Phellype, Acuňa.
    Náhradníci: Salin – Cabral, Diaby, I. Doumbia, F. Geraldes, Ilori, A. Pinto.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    3
    Boavista právě vstřelila branku!
    Tak to je začátek jako hrom! Domácí celek sice není považován za favorite, přesto se ujímá vedení. Jako první se mezi střelce zapisuje HUEGLO NERIS, jenž zůstal zcela sám na hranici malého vápna a zakončil přesně do pravého spodního rohu branky.
    3. Hueglo NERIS - 1:0
     
    4
    Hostující celek vybojoval rohový kop, který poslal do hry Bruno Fernandes. Jeho centr mířil na hranici malého vápna, kde se nacházeli obránci.
     
    6
    Sporting Lisabon bude v krátkém sledu rozehrávat další rohový kop, který byl stejně jako předchozí centr odvrácen. Hosté pak poslali do šestnáctky další pas, ale pro ten si vyběhl Rafael Bracali.
     
    9
    Na zelený pažit míří obě lékařské posádky, protože hráči se srazili hlavami. Nemanja Gudelj už je na nohou a čeká za postranní čárou. Hůře je na tom Silva Gustavo, který dostal na hlavu snad plaveckou čepici.
     
    11
    Na prodloužený míč z levé strany si naskočil v šestnáctce Luiz Phellype. Jeho hlavičce ale chyběla razance, a tak domácí brankář v poklidu zasahuje.
     
    12
    Lisabonští táhli další útočnou akci po levé straně, ovšem Marcos Acuňa neudržel už míč na hrací ploše.
     
    13
    Na další centr si v šestnáctce naskočil Jérémy Mathieu, jehož hlavička byla sražena mimo hrací plochu. Další roh rozehrál Bruno Fernandes, ale ani nyní Sporting nic nevyprodukoval.
     
    14
    Silva Gustavo skluzem vybojoval míč a vydal se na osu hrací plochy, odkud přihrál na pravou stranu. Z hranice velkého vápna vystřelil Perdigao, jehož pokus brankář vyrazil.
     
    15
    Domácí celek rozehrál rohový kop velmi nebezpečně. Míč byl totiž na první tyči prodloužen a na zadní celou situaci zavíral Nwankwo Obiora, jenž balon netrefil.
     
    17
    Sporting Lisabon právě vstřelil branku!
    Velmi rychle je vyrovnáno, nutno říct, že zaslouženě! Míč si do šestnáctky navedl Raphinha, před nímž soupeři dlouho couvali. Hostující hráč tak přesnou přihrávkou hledal před brankou obsazeného Marcose Acuňu. Jenže před ním poslal míč do vlastní sítě EDU MACHADO.
    17. Marcos ACUŇA - 1:1
     
    20
    Dvacet minut hry je minulostí a musíme přiznat, že sledujeme zajímavou podívanou. Oba celky už se trefily a nutno říct, že Sporting je zatím lepším týmem na zeleném pažitu.
     
    22
    Marcos Acuňa na levé straně naznačil pohyb podél lajny, ale míč si zasekl. Jenže centr se mu vůbec nepovedl a našel jen prvního bránícího hráče v pokutovém území.
     
    24
    Ve středovém kruhu byl atakován Marcos Acuňa, jehož zezadu ostře dohrál Edu Machado. Domácí hráč může být rád, že není prvním potrestaným hráčem zápasu.
     
    25
    To je neskutečné, co hostující celek nyní zahodil! Bruno Fernandes rozehrával standardní situaci z pravé strany, která byla v šestnáctce prodloužená na zadní tyč. Luiz Phellype celou situaci zavíral a dostal se k hlavičce, jenže ze dvou metrů trefil jen tyčku.
    25. Luiz Phellype (SPL)
     
    26
    Sporting se dočkal branky, která pro ofsajd nemůže být uznána! Centr z levé strany mířil na zadní tyč, odkud jsme viděli hlavičku, která mířila za brankovou čáru.
     
    30
    Perdigao ani původně neměl být v sestavě, do které se na konec dostal. Domácí útočník postupoval sám proti třem soupeřům, a až ten poslední ho o míč obral.
     
    32
    Sledujeme utkání, v němž se na žádnou kombinaci moc nečeká. Oba celky po zisku míče peláší k brance soupeře, hraje se v dobrém tempu.
     
    32
    Žlutou kartu dostává Federico Falcone (Boavista FC), jenž zezadu sestřelil soupeře. Tohle byl zbytečný atak, jenž musel být potrestán.
     
    33
    Žlutou kartu dostává Nemanja Gudelj (Sporting Lisabon), který zastavil protiútok domácího celku jen zatažením soupeře za dres.
     
    35
    Po dalším nedovoleném zákroku rozehrávala Boavista standardní situaci. Pro vysoký centr si doběhl Renan Ribeiro, jenž situaci domácím překazil.
     
    36
    U levé postranní čáry byl faulován Marcos Acuňa, a tak Sporting Lisabon měl právo dalšího ohrožení branky. To by ovšem centr musel přeletět prvního bránícího hráče v šestnáctce.
     
    38
    Sporting získal balon, který se z jedné snažil prodloužit Bruno Fernandes. Ovšem Luiz Phellype se nacházel za obránci, a tak je odpískán jen ofsajd.
     
    39
    Dlouhý pas mířil po pravé straně, kde za ním spěchal Stefan Ristovski. Jeho centr byl ale zastaven prvním bránícím hráčem.
     
    40
    Rohový kop rozehrál kdo jiný než Bruno Fernandes! Jeho centr byl znovu prodloužen na zadní tyč, ovšem hosté si v pokutovém území počínali nedovoleně.
     
    41
    Domácí mužstvo sice získalo balon, ale podle hlavního sudího nedovoleně. Nemanja Gudelj byl faulován, a tak se k míči vrací favorit dnešního střetnutí.
     
    42
    Zpoza šestnáctky vystřelil jen do soupeře Silva Gustavo, Sporting pak získal míč, o který zase přišel. K balonu se vrátil již zmíněný hráč, jehož pokus z velké dálky postrádal přesnost i razanci.
     
    44
    Snad poprvé sledujeme kombinační hru hostujícího celku, jenž si přihrává na levé straně. První centr mířil do území nikoho a druhý odvrátila obrana na další roh.
     
    44
    Další centr od rohového praporku rozehrál Bruno Fernandes, ale ani tentokrát zakončení ze strany Lisabonu nepřišlo. Boavista se zatím velmi dobře brání.
     
    45+1
    K postranní čáře přistupuje čtvrtý rozhodčí, jenž na tabuli ukazuje, že se budou hrát dvě minuty nad rámec normální hrací doby.
     
    45+1
    Bruno Fernandes rozehrál standardní situaci z pravé strany. Na zadní tyči si na míč naskočil Sebastián Coates, jehož hlavička zamířila několik desítek centimetrů vedle levé tyče.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Úvodní poločas nabízel zajímavou podívanou, která přinesla rychlý fotbal. Oba celky daly po jedné brance, i když by se dalo říct, že Boavista se prosadila hned dvakrát. Sporting je sice víc u balonu, ale zatím sám míč za brankovou čáru neposlal.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    50
    Hostující Marcos Acuňa na levé straně motal soupeře, přes kterého dokázal odcentrovat. Na zadní tyči se k hlavičce dostal Raphinha, jehož pokus chytá Rafael Bracali.
     
    52
    Sporting je dál u balonu a kombinuje kolem středového kruhu. Dlouhý pas k brankáři sklepl Hueglo Neris, jenž se nacházel ve správném prostoru.
     
    53
    Hostující tým celkem snadno opět odebral soupeři míč, ale ani bílozelení se daleko nedostali. Naopak Boavista bude rozehrávat roh, protože Jérémy Mathieu byl na správném místě.
     
    54
    Centr od rohového praporku mířil na první tyč, odkud ho nad branku poslal bránící hráč. Ovšem centr z druhé strany vyhledal Renan Ribeiro, který vyběhl z branky.
     
    55
    Jeden z domácích hráčů zůstal ležet v šestnáctce a moc se mu na nohy nechce. Protiakci zazdil Marcos Acuňa, který dlouhým pasem našel jen bránícího hráče.
     
    58
    Bruno Fernandes si navedl míč od postranní čáry na osu hrací plochy, odkud přišla tvrdá, ale nepřesná rána.
    58.
     
    60
    Nyní bude mít Boavista zajímavou situaci po faulu kousek před vápnem! Ristovski se sice cíti nevinně, avšak vinen je.
     
    61
    Jenže z celé akce vzešel pouze útočný faul Rochiho Jubaly a celá akce je tak v propadlišti dějin.
     
    61
    Domácí se nyní dostali pod tlak hostujícího útoku, zatím však statečně odolávají.
     
    62
    Rychlá kombinace Sportingu zhruba 20 metrů od branky vzešla v křižnou přihrávku vzduchem do vápna na Acuňu, který z voleje mířil přímo na gólmana. Sporting má ale rohový kop.
     
    63
    Z otočky to zkusil na hranici pokutového území nenápadně opět Acuňa a jeho přesnou střelu k levé tyči musel hasit Bracali zákrokem!
    63.
     
    63
    Sporting má opět rohový kop. Momentálně je ve velkém tlaku, stejně jako déšť, který padá na okno pokoje onlajnisty. Snad nepřijdeme o elektřinu...
     
    64
    Acuňa potřetí! Tentokrát si vyskočil na centr v malém vápně a klepákem o zem mířil na pravou tyč, míč však prolétl o milimetry vedle!
    64.
     
    66
    Boavista se nyní umně dostala z náporu, neboť si Obiora šikovně došel pro faul, ač byl faulujícím. Stačilo si jenom vyskočit bolestí výše než soupeř...
     
    67
    Další nákop do vápna od Ristovskiho na Phellypeho byl opět zajímavý, avšak Phellype těsně nedoběhl, a proto mají míč domácí.
     
    68
    Tohle byla další fotbalová paráda! Fernandes se dostal ve vzduchu nejvýše na další nakopávaný centr a kopem přes hlavu mohl poslat hosty do vedení! Proti byl však Braculi s dalším skvělým zákrokem!
     
    69
    Střídání v týmu Boavista FC: ze hřiště odchází Perdigao, přichází Matheus Índio.
     
    70
    Acuňa je sice menšího vzrůstu, ale rozhodně se debat se sudím a hráči nebojí. Přesvědčil se nyní o tom Talocha, který to od něj pěkně schytal.
     
    71
    Raphinha se dostal v souboji před jednoho z hostí, jenže si pomohl nedovoleně rukama, a proto je pískán faul lisabonskému hráči.
     
    72
    Bracali vidí svoji první žlutou kartu v sezoně. Tentokrát zdržoval s rozehrávkou tak dlouho, až kartu prostě dostal.
     
    73
    Mathiéu má sice svá léta, ale zkušenosti se v něm nezapřou. Nyní si umně pohybem odstavil ve vápně obránce a míč se mu snášel na nohu, avšak hostující hráč napálil hrací předmět vysoko nad.
     
    74
    V poslední době ojedinělý výpad Boavisty byl jednoduše pokryt stoperem a gólmanem Sportingu, nyní mohou tak hosté opět útočit a zlobit.
     
    75
    Jenže Fernandés si nedokázal potykat s balonem na první dobrou u postranní čáry, ten mu odskočil do zámezí a je tu opět přerušena hra, tentokrát leží na zemi jeden z domácích.
     
    76
    Raphinha hledal za obranou nabíhajícího Acuňu, přihrávku ale zastavil poslední obránce domácích a otáčí hru,
     
    78
    Střídání v týmu Sporting Lisabon: ze hřiště odchází Cristian Borja, přichází Abdoulay Diaby.
    Střídání v týmu Sporting Lisabon: ze hřiště odchází Wendel, přichází Idrissa Doumbia.
     
    79
    Střídání v týmu Boavista FC: ze hřiště odchází Federico Falcone, přichází Yusupha Njie.
     
    79
    Se střídáním se roztrhl pytel, stejně jako s kapkami deště padajících na komentátorovo okno. Jdeme do posledních deseti minut utkání, druhá polovina je prakticky na jednu branku.
     
    80
    Sporting rozehrával standardku po faulu u postranní čáry, nákop vzduchem mířil přímo na Fernandése, před ním se ale zjevil Njie a míč mu odebral.
     
    81
    Střídající hráči se nyní vůbec nepohodli. Zatímco Doumbia dával přihrávku „po lajně“ na Diabyho, Diaby zaběhl za obránce směrem k brance a pas tak mířil nikam. Skončila tak velmi zajímavá akce Sportingu.
     
    84
    Obiora se vydal dopředu jako jeden z mála domácích hráčů za tento poločas. Jenže byl sám proti dvěma hráčům, kteří mu míč jednoduše odebrali a bylo po srandě.
     
    85
    Ristovski mohl hrát na další dlouhý centr dopředu, nicméně se na to vykašlal a raději hrál do šířky hřiště. Sporting začíná trochu tlačit čas, pokud chce dnes vyhrát.
     
    87
    Další faul a 34,5 metrů od branky přesně bude mít Sporting možnost rozehrávky.
     
    88
    Hosté z této akce vytěžili pouze rohový kop, ze kterého vůbec nezapršelo a rázem se museli rychle vracet, Njieho ale Mathiéu pokryl bez problémů.
     
    89
    Diaby mohl rozhodnout! Využil dobíhajícího obránce jako nárazník a narazil si o něj, následná tvrdá střela zleva ale skončila na výborně chytajícím Bracalim!
     
    90
    Penalta pro Sporting v samotném závěru zápasu! Domácí toto rozhodnutí nenesou vůbec dobře, ve vzdušném souboji byl do obličeje Machadem zasažen Raphinha, který šel na zem jako po zásahu šrapnelem!
    90.
     
    90+1
    I videosudí potvrdil správnost rozhodnutí, Machado navíc vidí žlutou kartu.
     
    90+3
    Ale jestli je tohle penalta, tak je celkem zajímavě nařízená...
     
    90+4
    Sporting Lisabon právě vstřelil branku!
    Penaltu vzal na sebe BRUNO FERNANDES jako správný kapitán a tvrdou střelou k levé tyči odpálil jednak kameru za brankou, ale také radost hostujícího týmu!
    90+4. Bruno FERNANDES - 1:2
     
    90+5
    Nastavuje se pět minut, ale hrát se bude zřejmě ještě přesčas.
     
    90+6
    Boavista dostává v závěru rohový kop. Asi poslední akce na srovnání, do vápna ale nemíří domácí gólman.
     
    90+6
    Nakonec z toho vzešlo dlouhé vhazování, na bližší tyči bojoval o míč jeden z domácích, avšak míč převzal již za čárou.
     
    90+7
    Při dalším rohovém kopu došlo k útočnému (ne)faulu a Sporting bude mít odkop. Tohle již asi hosté zvládnou bez problémů.
     
    90+8
    Konec zápasu.
     
    Za námi je další utkání 25. kola portugalské nejvyšší fotbalové soutěže. Zápas nám nabídl velice solidní fotbal, ve druhé půli byl jasně lepší favorit tohoto zápasu z Lisabonu, který si zejména okolo 60. minuty vytvořil několik tutových šancí, avšak ani jednu neproměnil. Spolu s blížícím se koncem utkání Boavista prakticky rezignovala na útočné snažení a remízu by zřejmě asi udržela, jenže šikovně prodaný zákrok na Raphinhu samotným hráčem Sportingu rozhodl o tom, že v 91. minutě byla nařízena penalta a z ní se prosadil kapitán Bruno Fernandes. Boavista v samotném závěru zkoušela štěstí přes dva rohové kopy, ale hosté již závěr ubránili a berou ubojovanou výhru 2:1.

    Z naší strany je to dnes vše. Vlivem povětrnostních podmínek vás dnes utkáním provázeli dva komentátoři. Za pozornost během první půle a úvodu té druhé vám děkuje Michal Luxa, zbytkem utkání vás provedl Tomáš Kalas. Mějte příjemný zbytek víkendu a někdy příště u fotbalu napočtenou! (23:36:49)

    Michal Luxa

    Tomáš Kalas

    Branky: 3. Neris – 17. E. Machado (vla.), 90+4. B. Fernandes (pen.)

    Karty:   32. Falcone (BOA), 72. Bracali (BOA), 90+1. E. Machado (BOA) – 33. Gudelj (SPL)


    Boavista FC: Bracali – E. Machado, Jubal, Neris, Talocha – Obiora, Mandiang – Bueno, Perdigao (69. Matheus Índio), Gustavo – Falcone (79. Njie).
    Náhradníci: Giovanaz – Carraça, Claro, Matheus Índio, Espinho, Njie, R. Silva.

    Sporting Lisabon: Ribeiro – Ristovski, Coates, Mathieu, Borja (78. Diaby) – Wendel (78. I. Doumbia), Gudelj, B. Fernandes – Raphinha, Phellype, Acuňa.
    Náhradníci: Salin – Cabral, Diaby, I. Doumbia, F. Geraldes, Ilori, A. Pinto.

    Rozhodčí: João Pedro Pinheiro – Bruno Rodrigues, Nuno Eiras
    ocianews.com