Kvalifikace na VC Austrálie Vítěz: L. Hamilton (Mercedes) (kon.)
konec
Kvalifikace na VC Austrálie

Vítěz: L. Hamilton (Mercedes)

Sobota 16.03.2019, 07:00 • Trať: Albert Park, Melbourne, Austrálie • Formule 1
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a nezapomeňte zítra od 6.10 hodin sledovat online přenos ze samotného závodu. Mějte se fajn a užijte si dnešní den. (08:23:31)
     
    Máme za sebou kvalifikaci na Velkou cenu Austrálie, kterou nakonec opanoval Lewis Hamilton, jenž získal v Albert Parku už šestou pole position v řadě. Jeho týmový kolega Valtteri Bottas byl pomalejší o 112 tisícin sekundy. Třetí dojel Sebastian Vettel a do druhé řady se spolu s Vettelem postaví Max Verstappen. Výborný výsledek zajel ve svém novém angažmá Charles Leclerc, který obsadil pátou pozici. Skvěle si počínal nováček Lando Norris, jenž zajel osmý čas. Dobrý dojem zanechal také Alexander Albon, který se dostal do druhé části kvalifikace a nakonec skončil třináctý. Zklamáním je naopak Daniel Ricciardo, jenž zůstal před branami třetí fáze kvalifikace. Více se čekalo také od Pierra Gaslyho, když dostal k dispozici lepší auto, než jaké měl vloni.
     
    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Austrálie: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Bottas (Mercedes), 3. Vettel (Ferrari), 4. Verstappen (Red Bull), 5. Leclerc (Ferrari), 6. Grosjean (Haas), 7. Magnussen (Haas), 8. Norris (McLaren), 9. Räikkönen (Alfa Romeo), 10. Pérez (Racing Point), 11. Hülkenberg (Renault), 12. Ricciardo (Renault), 13. Albon (Toro Rosso), 14. Giovinazzi (Alfa Romeo), 15. Kvjat (Toro Rosso), 16. Stroll (Racing Point), 17. Gasly (Red Bull), 18. Sainz (McLaren), 19. Russell (Williams), 20. Kubica (Williams).

     
    Konec kvalifikace.
    Závěr dnešní kvalifikace, ve které si pole position vyjel Lewis Hamilton
     
    0:00
    Pole position získal časem 1:20.486 LEWIS HAMILTON, který zaznamenal nejlepší čas v historii okruhu v Albert Parku. Druhý Valtteri Bottas ztratil v posledním kole 112 tisícin sekundy. Třetí místo obsadil Sebastian Vettel a druhou řadu na startovním roštu nakonec uzavře Max Verstappen, který na poslední chvíli odsunul na páté místo Charlese Leclerca.
     
    0:00
    Čas vymezený pro třetí část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
     
    0:50
    Sergio Pérez je stále bez zajetého času a mexický pilot už má opravdu nejvyšší čas, aby toto své zaváhání napravil.
     
    1:50
    Max Verstappen trochu zaváhal při výjezdu z garáže, ale vypadá to, že závěr kvalifikace bez problémů odjede.
     
    2:45
    Trochu načas si dali piloti stáje Ferrari. Ale už i Sebastian Vettel a Charles Leclerc se vydali zpět na okruh. Kvalifikace na Velkou cenu Austrálie vrcholí!
     
    3:23
    Malá přestávka skončila a Lewis Hamilton s Valtterim Bottasem přivádí své soupeře zpět na dráhu.
     
    4:10
    Na trati panuje absolutní klid, protože všichni jezdci se právě teď nachází v garážích.
    Do čela jde Bottas
     
    5:19
    Valtteri Bottas zamířil do boxů, aby nabral síly na poslední minuty kvalifikace. Ke stejnému kroku se odhodlal také Sebastian Vettel. Měřený čas dosud nezajeli Kimi Räikkönen a Sergio Pérez.
     
    6:52
    Je to tak! Valtteri Bottas překonal týmového kolegu Lewise Hamiltona o téměř půl vteřiny, což je docela velký rozdíl. Nicméně do konce kvalifikace zbývá necelých sedm minut, což je hodně času na případné vylepšení.
     
    7:45
    Mezitím první místo pro sebe uzmul Lewis Hamilton, ale pozor! Valtteri Bottas je ve všech třech sektorech okruhu mnohem rychlejší a pravděpodobně odsune Hamiltona na druhou pozici.
     
    8:02
    Jako první zajel měřený čas Kevin Magnussen, jehož napodobil jeho týmový kolega Romain Grosjean. V čele ale tito dva dlouho nevydrží.
     
    9:41
    Na trati krouží také Lewis Hamilton, který je spolu s Valtterim Bottasem a Sebastianem Vettelem favoritem na zisk pole position.

    Michal Šandor

    ocianews.com