Tirreno Adriatico - 4. etapa Víťaz: Alexey Lutsenko (Astana) (kon.)
konec
Tirreno Adriatico - 4. etapa

Víťaz: Alexey Lutsenko (Astana)

sk Sobota 16.03.2019, 14:15 • Foligno - Fossombrone, dĺžka etapy: 223 kilometrov • Cyklistika
     
    Vážení diváci, vitajte pri priamom textovom online prenose zo štvrtej etapy cyklistického závodu Tirreno Adriatico. Po včerajšom tesnom špurte na nás, no najmä na pretekárov čaká 223 kilometrov dlhá etapa z Foligna do Fossombrone.

    Náš prenos sa začne približne o 14:15, kedy by do cieľa malo zostávať približne 80 kilometrov, čo sú teda dve hodiny jazdy.
     
    VIVIANI PREŠPRINTOVAL SAGANA

    Rovnako ako dnes, tak aj včera to bola slušná porcia kilometrov. Dokopy ich bolo 226, očakával sa hromadný príjazd pelotónu. Tak sa aj stalo, o víťazstvo si to rozdali najlepší pretekári v dojazdoch. Peter Sagan doslova vystrelil z poslednej pravotočivej zákruty ako prvý, ale taliansky majster sa za ním šikovne vyviezol a napokon ho zdoláva. Elia Viviani z celku Deceuninck – Quick-Step nadviazal na štvrtkovú výhru tímového kolegu Juliana Alaphilippa. Za Saganom na treťom mieste skončil Fernando Gaviria.

    V CELKOVOM PORADÍ BEZO ZMIEN

    Nakoľko bol príjazd do cieľového mestečka hromadný, nemenilo sa ani poradie na prvých priečkach. Na čele zostáva dvojica z Mitchelton – Scott Adam Yates a Brent Bookwalter, za nimi ďalšia dvojička Primož Roglič a Laurens De Plus z Team Jumbo-Visma. Prvú sedmičku uzatvára trojica Tom Dumoulin, Sam Oomen a Soeren Kragh Andersen zo Sunwebu.
     
    Konečné výsledky 3. etapy:

    1. Elia Viviani (Deceuninck – Quick-Step) 5:26:45 hod.

    2. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) +00:00
    3. Fernando Gaviria (UAE Emirates)

    4. Giacomo Nizzolo (Dimension Data)
    5. Jens Keukeleire (Lotto Soudal)
    6. Davide Cimolai (Israel Cycling Academy)
    7. Clement Venturini (AG2R La Mondiale)
    8. Jasper Stuyven (Trek – Segafredo)
    9. Davide Ballerini (Astana)
    10. Luca Pacioni (Neri Sottoli – Selle) všetci rovnaký čas ako víťaz
     
    Priebežné celkové poradie:

    1. Adam Yates (Mitchelton – Scott) 10:37:19 hod

    2. Brent Bookwalter (Mitchelton – Scott) +00:00
    3. Primož Roglič (Team Jumbo – Visma) +00:07

    4. Laurens De Plus (Team Jumbo – Visma) +00:07
    5. Tom Dumoulin (Team Sunweb) +00:22
    6. Sam Oomen (Team Sunweb) + 00:22
    7. Soren Kragh Andersen (Team Sunweb) +00:22
     
    Preview 4. etapy:

    Pelotón sa bude presúvať z Foligna do Fossombrone už spomínaných 223 kilometrov. Pred cieľovým mestom prídu na rad dva okruhy, na ktorých sa s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodne. Kopec I Cappuccini (1,5 km; 10,6 %) bude zárukou veľkej drámy. V priebehu celého dňa budeme svedkami viacerých stúpaní, mnohé z nich však nie sú kategorizované. Po zvládnutí I Cappuccini zostane do cieľa niečo viac ako päť a pol kilometra. V záverečnom zjazde sa prípadný trhák/únik môže znovu dať dokopy s väčšou časťou pretekárov, čaká nás tak riadna zábava.
     
    75 km
    Vážení diváci, v tejto chvíli začíname náš online textový prenos. Do diania štvrtej etapy sa dostávame v pozícii 75 kilometrov pred cieľom, keď je v čele až desať pretekárov s náskokom takmer piatich minút.
     
    74 km
    Do dnešného dňa odštartovalo 156 cyklistov. Za poslednú polhodinu však odstúpili Geraint Thomas (Sky) a Dimitri Claeys (Cofidis).
     
    72 km
    Poďme si predstaviť pretekárov z úniku. Nans Peters (Ag2r), Mirco Maestri (Bardiani), Marcus Burghardt (Bora-hansgrohe), Joey Rosskopf (CCC), Krists Neilands (Israel Academy), Luis Mas (Movistar), Giovanni Visconti (Nerri Sottoli), Jenthe Biermans (Kaťuša-Alpecin), Robert Power (Sunweb) a Jasper Stuyven (Trek Segafredo). To je menoslov desiatky borcov, ktorí majú v tejto chvíli k dobru zhruba 4 minúty a 45 sekúnd.
     
    70 km
    Odstup sa ale rýchlo kráti, kleslo to na hranicu 4:30. Ak si to premietneme na vzdialenosť, tak dostávame číslo 3,2 kilometra.
     
    67 km
    Na prvej horskej prémii sa presadil Giovanni Visconti. Miestami bol náskok čela pretekov vyše deväť minút, no práve po horskej prémii sa to začalo skracovať.
     
    64 km
    V tejto chvíli po ďalších troch kilometroch pelotón stráca už len štyri a štvrť minúty. Peter Sagan bez väčších problémov v strede balíka.
     
    62 km
    Dostávame sa už pod úroveň štyroch minút. Tempo sa zrýchľuje, celkovo dnes ideme naozaj rýchlo. Po dvoch hodinách sa pohybovala priemerná rýchlosť na hranici 43,800 km/h.
     
    60 km
    Nachádzame sa v miernom stúpaní, o približne kilometer a pol je pred nami šprint o body. Náskok vedúcej skupiny sa zmenšuje každým kilometrom hromadnými skokmi. Aktuálne je to odstup 3:20.
     
    58 km
    Šprintérsku prémiu vyhráva Marco Maestri z tímu Bardiani–CSF.
     
    55 km
    Takéto stúpania hrajú v prospech väčšieho balíka, ktorý vie, čo chce. Ani sme sa nenazdali a v priebehu zhruba dvadsiatich kilometrov sa strata pelotónu znížila o rovnú polovicu na aktuálnych 2:25.
     
    52 km
    Po prémii nasleduje zhruba 12 kilometrov dlhé klesanie, sme zhruba v jeho polovici. Pelotón napriek tomu nepoľavuje a zase stiahol asi tak pätnásť až dvadsať sekúnd.
     
    50 km
    Tak toto nevyzerá vôbec dobre! Ak som dobre zahliadol, tak po nespočetných zákrutách sa na zemi objavili dvaja jazdci Jumbo – Visma, ale aj Ian Boswell z tímu Kaťuša-Alpecin. Problémy hlási i stajňa AG2R La Mondiale.
     
    48 km
    Spomínanou dvojicou z tímu Jumbo – Visma by mali byť podľa viacerých zdrojov z Twitteru Tony Martin and Laurens de Plus! Strata hlavného poľa na čelo pretekov sa dostala pod minútu a pol.
     
    46 km
    Ian Boswell (Kaťuša-Alpecin), ktorý taktiež nešťastne spadol v serpentínach pred niekoľkými minútami, odstupuje z pretekov.
     
    45 km
    Laurens De Plus síce pokračuje, v tejto chvíli ale stráca na pelotón už vyše minútu. Hlavná skupina neprestáva v ťažkej fyzickej robote. Minúta straty na čelo pretekov je už prakticky nič.
     
    44 km
    Luis Mas z Movistaru sa odtrhol z prednej desaťčlennej skupiny a vytvoril si možno náskok pätnástich až dvadsiatich sekúnd.
     
    43 km
    V tejto chvíli sme sa pozerali na Petra Sagana, ktorý začína strácať kontakt s balíkom, v ktorom ostala už len vyselektovaná skupina. Je jasné, že Slovák dnes o víťazstvo nezabojuje.
     
    40 km
    Priemerná rýchlosť po štyroch hodinách etapy činí 42,100 km/h. Strata pelotónu na lídra Masa z Movistaru sa už niekoľko minút pohybuje okolo minúty.
     
    38 km
    Na čele pretekov sa to v tejto chvíli mení veľmi rýchlo. Akýkoľvek náskok prakticky neexistuje, teraz sa začína tá pravá cyklistika. Pred nami druhé kategorizované stúpanie Monteguiduccio.
     
    37 km
    Pokope by podľa livetrackingu malo byť už takmer 50 jazdcov, pravda je iná. Na čele je Alexey Lutsenko z Astany.
     
    35 km
    Lutsenko triumfoval na horskej prémii, osamostatnil sa na čele a z jeho strany to vyzerá na naozajstný atak.
     
    33 km
    Celé sa nám to roztrhalo na viacero skupín, každý už pomaly ide sám za seba. Za Lutsenkom nechýba skupina s tými najväčšími favoritmi vrátane lídra Yatesa, Roglića či Dumoulina.
     
    31 km
    Odstup Kazacha na skupinu prenasledovateľov je zhruba polminútový. Začína ísť do tuhého.
     
    29 km
    Časové údaje sa nejako dramaticky nemenia. Osem borcov stíha Lutsenka, medzi nimi už spomínaní favoriti na celkový triumf.
     
    27 km
    Jazdec v drese Astany ide na maximum, dvihol svoj náskok na skupinu za sebou na štyridsať sekúnd. Pozostatok z pelotónu stráca rovnú minútu.
     
    25 km
    Samozrejme tie časové rozdiely mierne oscilujú, napriek tomu je aktuálny líder v úniku už približne trinásť kilometrov.
     
    23 km
    Výraznejšie sa to nehýbe ani hore, ani dole. V platnosti zostáva polminúta, respektíve minúta straty. Ustojí to Alexey Lutsenko sám až do cieľa?
     
    21 km
    V tejto chvíli si jazdci berú jedny z posledných občerstvovacích zásob od svojho realizačného tímu. Podľa tabuliek na nás čaká ešte trištvrte hodina cyklistiky.
     
    20 km
    Dvadsať kilometrov do konca, nič sa nám nemení. Štyridsať sekúnd stráca skupina ôsmich prenasledovateľov na Lutsenka, pelotón sa pohybuje už na hranici 1:10.
     
    18 km
    Medzičasom sme už vstúpili do záverečného okruhu dlhého 9,5 kilometra, ktorý bude využitý dvakrát. Na jeho začiatku má Lutsenko k dobru 44, respektíve 57 sekúnd.
     
    17 km
    Zo skupiny ôsmich prenasledovateľov a pelotónu sa stal jeden balík. Jeho odstup na vedúceho Lutsenka činí 48 sekúnd. Začíname stúpať na rozhodujúci kopec dňa.
     
    15 km
    Lutsenkovi sa podarilo vyšplhať sa na I Cappucicini ako prvému, po ďalších sto metroch už začína vyše päťkilometrové klesanie, kedy sa dostaneme druhý raz na cieľovú rovinku v mestečku Fossombrone.
     
    14 km
    Odstup Kazacha je v tejto chvíli viac ako 50-sekundový. Všetko nasvedčuje taktizovaniu v hlavnej skupine, ktorá sa bude spoliehať na druhý okruh, a teda na druhé stúpanie na I Cappucicini.
     
    12 km
    42 sekúnd, pelotón by sa predsa len rád pobil o triumf. Klesať budeme ešte necelé tri kilometre.
     
    10 km
    Obrovské rýchlosti v klesaní, Lutsenko má k dobru stále vyše trištvrte minúty. Ako sa to celé napokon vyvinie?
     
    9,3 km
    Ozýva sa nám zvonec, ktorý oznamuje vstup do posledného okruhu. Na jeho začiatku má Lutsenko k dobru bez piatich sekúnd takmer celú minútu.
     
    7,6 km
    Lutsenko má pred sebou posledné dva kilometre, ktoré ho môžu stáť triumf. Presne toľko chýba do druhého pokorenia kategorizovaného stúpania na I Cappucicini.
     
    6,5 km
    Začína sa to roztáčať, dopredu sa dostáva trojica Fuglsang, Roglič a Adam Yates!
     
    6 km
    Šesť kilometrov do cieľa, Roglič začína točiť do pedálov z plnej sily, strata na Lutsenka sa dostala pod pol minútu.
     
    5,6 km
    Alexey Lutsenko to zvládol, začína klesať prakticky až do cieľa. Musí si ale dávať pozor za seba, menej ako štvrť minúty totiž stráca trojica jeho spomínaných prenasledovateľov.
     
    4 km
    Dolu kopcom to ide rýchlo, netreba však zabúdať na bezpečnosť. Akýkoľvek pád v tomto okamihu by znamenal stratu šance na dnešné víťazstvo i prepad v celkovom poradí.
     
    3 km
    Tri kilometre a jedenásť sekúnd k dobru. Stále sa nachádzame v lese s kľukatými cestičkami.
     
    1,8 km
    Menej ako dva kilometre do cieľa, dostávame sa pomaličky na rovinu. Lutsenko stále vedie o viac ako desať sekúnd.
     
    1,4 km
    V jednej z ostrých zákrut sa ale Kazach pošmykol a padol na zem! Umne však korigoval svoj pád, stratil nanajvýš šesť-sedem sekúnd, no aj tak sa prakticky pripravil o možnosť na triumf!
     
    1 km
    Kilometer do cieľa, Roglič vedie skupinu prenasledovateľov a doslova dýcha Lutsenkovi na krk.
     
    600 m
    Šesť stovák metrov pred cieľom sa nám to pekne zoradilo. Ani jeden zo štyroch cyklistov sa nechce vyšťaviť predčasne, začína sa taktizovať.
     
    250 m
    Zozadu sa bleskovo blíži pelotón, len aby to táto skupina celé nepokazila.
     
    Cieľ
    Tak to je neuveriteľné! Alexey Lutsenko napokon predsa len víťazí v dnešnej etape po dobehnutí od trojice Roglič, Fuglsang a Adam Yates!
     
    Cieľ
    Maximálne vyčerpaný Kazach v drese Astany toho má dosť. Sklonený a opretý o svoj bicykel, doudieraný z pádu z predposledného kilometra, má čo robiť, aby zostal stáť na nohách.
     
    Cieľ
    Spomínaný pelotón prišiel do cieľa napokon s odstupom viac ako dvoch desiatok sekúnd. Sme vám dlžní ešte zvyšné pozície na pomyselnom stupni víťazov.
     
    Cieľ
    Druhú pozíciu si uchmatol Roglič, tretie miesto zase Adam Yates. Čierny Peter z úvodnej štvorice pretekárov v cieli zostali Fuglsangovi, rovnako pretekárovi z Astany.
     
    Poradie dnešnej 4. etapy:

    1. Alexey Lutsenko (Astana Pro Team) 5:16:29 hod.

    2. Primož Roglič (Jumbo – Visma)
    3. Adam Yates (Mitchelton – Scott)

    4. Jakob Fuglsang (Astana Pro Team) všetci traja rovnaký čas ako víťaz
    5. Davide Formolo (Bora – hansgrohe) +9 sekúnd
     
    Peter Sagan prestal držať kontakt s pelotónom niekde v okolí 40 kilometrov pred cieľom. O jeho príchode do cieľa nemáme žiadne informácie, no bez problémov by mal do finiša prísť a limit etapy splniť.
     
    S konštatovaním, že po úniku začínajúcom niekde 38 kilometrov pred cieľom sa z víťazstva dnes teší Alexey Lutsenko z Astany, sa s vami lúčim. Ďakujem vám za pozornosť pri sledovaní textového online prenosu a teším sa na vás opäť niekedy nabudúce.

    Do čítania, priatelia! (16:25:22)

    Viktor Kalinács

    thejrc.org