Buffalo – St. Louis 4:3 (2:1 po s.n.) | Minnesota – NY Islanders 2:3 (po pr.) | Dallas – Vancouver 2:3 (0:1 po s.n.)
Pittsburgh – Philadelphia 1:2 (po pr.) | Anaheim – Florida 3:2 (kon.) | Vegas – Edmonton 6:3 (kon.)
konec
Mountfield HK
1:3 (0:2, 1:0, 0:1) Stav série: 0:1
HC Kometa Brno
Pondělí 18.03.2019, 17:00 • ČPP Aréna, Hradec Králové • Generali play off Tipsport extraligy • Čtvrtfinále
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Dámy a pánové, přeji krásné pondělí z Hradce Králové. Dnešním dnem startuje to, na co se všichni hokejoví fanoušci těší už od září – je tu play off extraligy! První duel čtvrtfinálové série čeká pod Bílou věží na Mountfield HK a HC Kometa Brno.
    Třaskavá série mezi Hradcem a Kometou začíná!
     

    Mountfield HK (4. místo, 93 bodů)

    Hradečtí zažili parádní vstup do sezóny, když po úvodní prohře zapsali sedm výher v řadě. Na skvělou sérii navázali především v prosinci a lednu, protože z jedenácti mačů na přelomu roku ztratili jediný. Poslední velkou sérii výher zaznamenali Lvi v únoru, tehdy zapsali pět vítězných mačů. Jenže od triumfu nad Litvínovem se už do konce dlouhodobé části ročníku ani jednou neradovali, po pěti porážkách a desetidenní pauze se tak nyní pokusí navázat na únorovou sérii.

    Východočechy provázela po celou základní část dobrá hra na domácí půdě, před svými fanoušky získali o 21 bodů více než na kluzištích soupeřů. Také proto bude na jejich straně možná hrát roli fakt, že sérii začínají právě na svém domácím stadionu.
     

    HC Kometa Brno (5. místo, 88 bodů)

    Jestliže Hradec posbíral během základní části hned několik vítězných sérií, Kometa má na kontě jedinou výraznější. Zato ji však mají v živé paměti, šňůra pěti skalpů soupeřů totiž přišla spolu se závěrečnými koly. Kaňku na dobrém závěru udělal Brnu jen duel se Zlínem, kterému v posledním mači před pauzou podlehli 1:3. Úřadující mistři sice neskončili na úplně nejvyšších příčkách, jak ale známe Kometu z minulých let, v play off se z ní stává jiný tým, který jde sebevědomě do každého duelu.

    Pomoci mohou Moravanům také početní výhody, v jejich využívání totiž patří Brnu třetí místo v celé extralize. S procentem využití 19,17 % jsou na tom znatelně lépe než Východočeši a právě přesilovky by tak mohly hrát důležitou roli.
     
    Vzájemné zápasy? Letos vládne Hradec

    Východočechům se proti Moravanům nikdy nehrálo dobře, v minulé sezóně ale přišel zlom. V říjnu 2017 nastartovali vítěznou sérii, která ještě neskončila. Lvi ovládli už sedm vzájemných zápasů v řadě, čtyři z nich v základní hrací době. Tato statistika tedy vypovídá, že Kometa ještě letos na Hradecké recept nenašla, v play off však platí víc než kdy jindy pravidlo, že statistiky prostě nehrají hlavní roli.
     
    Jak to vypadá s brankáři?

    Gólmanská otázka je velmi zajímavá na obou stranách, především ale na té hradecké. Brandon Maxwell s Jaroslavem Pavelkou si totiž rozdělili téměř totožnou porci zápasů, také procentuální úspěšnost a průměr obdržených branek na zápas mají podobné: Maxwell disponuje čísly 91,78 % – 2,06, Pavelka zase 90,79 % – 2,41.

    Do Brna se nedávno vrátil Marek Čiliak, který v osmi duelech stihl vyšponovat úspěšnost zákroků na 93,5 % a průměr obdržených branek na 1,61. Většinu sezóny ale odchytal Karel Vejmelka, jenž v 31 utkáních uspěl v 91,5 % a za zápas inkasoval 2,38 gólu.
     
    Semifinále 2016/17

    Hradec s Kometou se ve vyřazovacích bojích potkají znovu po dvou letech, na rozdíl od roku 2017 se tak ale nestane v semifinále, nýbrž už ve čtvrtfinále. Pokud vzpomeneme na tehdejší sérii, vybaví se nám zcela jistě vlna emocí, pohledný hokej, skvělé výkony brankářů a napínavé duely.

    V úvodních čtyřech kláních série vítězný tým neinkasoval branku, toho pravidlo se porušilo až v pátém a šestém semifinále. Kometě se tehdy podařilo poprvé vyhrát dvakrát za sebou a po výhře série 4:2 postoupila do finále a následně získala titul šampiona. Bude tedy velmi zajímavé sledovat, zda bude letošní série vykazovat podobné rysy, či zda se bude jednat o úplně jiné souboje.
     
    Úvodní sestavy:

    Mountfield HK: Maxwell (J. Pavelka) – Zámorský, Linhart (A), Nedomlel, Cibulskis, F. Pavlík, Graňák (C), Štindl – Smoleňák, Rákos (A), M. Chalupa – Vincour, Cingel, R. Pavlík – Paulovič, Bičevskis, Miškář – Vopelka, Kukumberg, Koukal.

    HC Kometa Brno: Čiliak (Vejmelka) – O. Němec (A), Barinka, Štencel, Gulaši, Z. Michálek, Bartejs, Malec – Mueller, P. Holík, Zaťovič (A) – M. Erat, Hruška, Orsava – Vondráček, L. Čermák (C), Dočekal – Köhler, Kusko, Mallet.

    Rozhodčí: Šír, Kika – Bryška, Gebauer.
     
    Sestavy pro dnešní mač jsou známy, karty jsou tedy již jasně rozdány. Hradečtí se v závěru základní části potýkali se značnou marodkou, zdá se však, že většina lehčích šrámů je vyléčena. Oproti zápasu v Pardubicích totiž dnes nastoupí tradičnější a zkušenější kádr Mountfieldu, než ten omlazený, který bojoval v derby.

    Na straně Brna je zajímavé především jméno Martina Erata, jenž byl potrestán šesti zápasovou stopkou za zákrok na Tomáše Havránka. Výkonný výbor však trest snížil na pět utkání, a tak tahounovi Komety neunikne ani první duel play off.

    Zodpovězena je nyní také otázka gólmanů, mezi tři tyče se na samém začátku série postaví hradecký Brandon Maxwell a brněnský Marek Čiliak.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje první třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 1. třetiny.

     
    Hokejisté obou celků už stojí na modrých čarách a halou zní státní hymna, první čtvrtfinále mezi Hradcem Králové a Brnem co nevidět začne!
     
    Dominik Graňák s Leošem Čermákem ještě jakožto kapitáni zahájí sérii čestnou buly, po této slavnostní události už začne samotný mač.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:11
    Tomáš Linhart obral ve středním pásmu o puk svého protihráče, nedokázal ale založit útok, a tak je u puku znovu Kometa.
     
    00:40
    Projektil vypálil od modré lajny na bránu Ondřej Němec, mířil ale nepřesně a přestřelil vzdálenější tyč.
     
    01:13
    Ránu Radovana Pavlíka vytěsnil Čiliak těsně mimo, brněnský gólman odolal i následné dorážce. Hradec za to od začátku vzal!
     
    01:24
    A je tu také první přesilovka, zahraje si ji právě Mountfield. Jakub Orsava jde totiž pykat za podrážení.
     
    01:47
    Petr Koukal vlétl z marodky rovnou do přesilovky a pálil zprava, do brány nedokázal puk ze vzduchu dorazit Smoleňák.
     
    02:00
    Síly na ledě se vyrovnají, Radek Smoleňák totiž neudržel nervy na uzdě v útočném pásmu a jde na trestnou lavici za hrubost.
     
    02:21
    Brněnský pokus byl sražen těsně před Maxwellem mimo bránu a domácí gólman tak nemusel zasahovat. Následně Lvi otočili hru na druhou stranu.
     
    02:58
    Matěj Chalupa mohl být prvním střelcem, obral totiž Brněnské o puk a byl před Čiliakem úplně sám. První ránu mu ale hostující brankář vyrazil, poradil si také s následnou dorážkou!
     
    03:24
    Matej Paulovič si dlouho zpracovával puk, nakonec se mu ale povedlo ho nahrnout bekhendem na Čiliaka. A ten si musel hlídat místo u bližší tyčky.
     
    04:00
    Oba celky jsou na ledě v plném počtu, uvidíme tedy opět hru pět na pět.
     
    04:16
    A aktivity se v ní hned ujali Východočeši, kteří se sjeli před Marka Čiliaka a donutili ho v nepřehledné situaci přikrýt kotouč svou výstrojí.
     
    04:44
    O kousíček nedosáhl na letící puk Martin Erat a hrací předmět tak dolétl až na zakázané uvolnění.
     
    04:58
    Lukáš Cingel nahodil kotouč do útočné třetiny, tam ale byli pouze hráči v modrém, kteří se snaží najít cestu opačným směrem.
     
    05:25
    K bráně se jim sice doputovat nepovedlo, alespoň ale donutili Mountfield k vyhození na icing.
     
    05:36
    Bedřich Köhler chtěl využít momentu překvapení a vypálil krátce po vhazování, jeho rána však minula Maxwellovu svatyni.
     
    06:19
    Lukáš Vopelka dobře zapracoval před svým gólmanem, když vyčistil prostor mezi kruhy a poslal puk do rohu.
     
    06:44
    Tomáš Linhart napřáhl vysoko k tvrdé střele, tu ale Marek Čiliak dobře viděl. A tak neměl problém s přesunem a zákrokem. Následuje komerční přestávka.
     
    07:13
    Daniel Rákos protečoval do útočného pásma a z následné akce mohl jít Hradec už podruhé v duelu do vedení. Tomáš Vincour měl totiž před sebou úplně prázdnou bránu, z první ale promáchl!
     
    07:57
    Východočeši poslali touš přes všechny lajny, vhazovat se tedy bude nedobrovolně před jejich brankářem.
     
    08:13
    A znovu byl v akci Tomáš Vincour. Tentokrát i s trochou štěstí vystihl brněnskou rozehrávku, stáhl si puk k levé tyči a pokoušel se najít prostor u bližší brankové konstrukce.
     
    08:54
    Kometě dělá problém hradecká obrana, která zatím funguje výborně a hosty nepouští do příliš mnoha šancí.
     
    09:24
    Marek Čiliak nyní dobře vyjel z brány, aby vypíchl puk před dojíždějícím Romanem Kukumbergem, jenž by se ocitl před bránou úplně sám.
     
    09:59
    Jan Hruška nemohl z vrcholu mezikruží pálit z první, a tak si kotouč potáhl ještě k pravé tyči, odtamtud však trefil jen připravenou Maxwellovu vyrážečku.
     
    10:07
    Petr Štindl předvedl důraz na brankovišti, když Martinovi Eratovi ukázal, že Maxwella obtěžovat nebude, jinak skončí v bráně sám místo puku.
     
    10:43
    Kometa za hry prostřídala a teď se poprvé v zápase drží delší dobu v útočné třetině.
     
    10:49
    A hned z této situace vybojovala faul, rozhodčí poslali na dvě minuty sedět Dominika Graňáka z důvodu podrážení.
     
    11:07
    Mountfield podržel soupeře u mantinelu a poté se zmocnil puku, čehož využil k vyhození.
     
    11:30
    Kometa měla v základní části třetí nejlepší procento využitých přesilovek, teď se ale nemůže dostat za modrou, Hradec znovu vyhazuje až k Čiliakovi.
     
    12:04
    Až teď se hosté dostali do útočné zóny a zahájili kombinace.
     
    12:19
    Kometa právě vstřelila branku!
    Ale Brno svou příležitost využilo do puntíku a už je ve vedení! Od modré čáry putoval kotouč do prostoru mezi kruhy, kde si vzal na starost JAKUB ORSAVA. Ten nezazmatkoval, potáhl si puk dále na bekhend a zasunul hrací předmět pod skákajícím Maxwellem do sítě – 0:1. Asistence: Jan Hruška, Martin Erat.
    12:19 Jakub ORSAVA - 0:1
    Zdroj: Hokejka TV
     
    12:45
    Druhá komerční pauza přichází na řadu poté, co domácí gólman vytasil lapačku proti střele z pravého kruhu.
     
    13:13
    Tomáš Vondráček dobře viděl, že mu k levé tyči najíždí spoluhráč a také tím směrem chtěl poslat kotouč. Jenže do nahrávky si lehl jeden z hradeckých beků a neumožnil soupeři střelu.
     
    13:45
    Východočeši se při přechodu modré čáry dopustili ofsajdu a vhazovat se tak bude v neutrální zóně.
     
    14:10
    Lukáš Vopelka přiklepl kousek za modrou čarou spoluhráči z obrany, který se do rány opřel a puk skončil v Čiliakově lapačce.
     
    14:37
    Matěj Chalupa vypíchl na modré puk a ujížděl dopředu, kvůli dojíždějícímu obránci ale nemohl lépe zakončit a vypálil na bližší tyč, což Marek Čiliak přečetl.
     
    15:20
    Po střele na Maxwella se strhla menší mela u hradecké brány, celá akce se ale obešla bez trestů.
     
    15:36
    Bedřich Köhler vyslal přízemní střelu směrem na bránu, kterou Maxwell lapil do výstroje. Brněnský útočník poté okusil, že v rukavičkách se hrát nebude, hned k němu totiž přijel Tomáš Vincour.
     
    15:52
    Petr Zámorský spíše nahodil na bránu než vystřelil, nikdo z jeho spoluhráčů ale nedokázal puk udržet v pásmu.
     
    16:28
    Brněnští hráči byli rychlejší než puk, a tak sudí pískají postavení mimo hru.
     
    16:43
    Filip Pavlík se sice ve středním pásmu pěkně zorientoval a proháčkoval puk mezi soupeřovými holemi, následná nahrávka už ale mířila jen k Brněnským.
     
    17:20
    Kotouč se nebezpečně povaloval podél hostující střídačky právě v okamžiku, kdy hosté střídali, na rozdíl od hradeckých fanoušků ale sudí usoudili, že se o hru v šesti nejednalo.
     
    17:55
    Peter Mueller posílal touš na druhou stranu na Martina Zaťoviče, ten ale nakonec přihrávku neobdržel. Zblokovala ji totiž domácí hůl.
     
    18:37
    Kometa právě vstřelila branku!
    Teď už se ale Kometě nahrávka povedla a je z toho další branka! JAKUB ORSAVA byl v souboji s domácím bekem, jehož lehkým přistrčením poslal k ledu. Poté zaujal pozici před brankářem, v níž tečoval střílenou nahrávku Ivana Baranky. Orsavovi při teči sice vypadla hůl z ruky, na gólu v hradecké síti to ale nic nezměnilo – 0:2. Asistence: Ivan Baranka, Jan Hruška.
    18:37 Jakub ORSAVA - 0:2
    Zdroj: Hokejka TV
     
    19:43
    Kometa nerozehrála přesně a je z toho zakázané uvolnění.
     
    19:53
    U brněnské střídačky se zvedla vlna emocí, pustili se do sebe téměř všichni hráči, kteří byli na ledě. Rozhodčí teď řeší, jak situaci vyhodnotí.
     
    19:53
    Na trestnou lavici odchází Michal Gulaši, který stál za zrodem celé potyčky, neboť narazil na mantinel jednoho z hradeckých hokejistů. Je vyloučen za napadení a Východočeši mají k dispozici přesilovku.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhou třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 2. třetiny.

     
    Většinu z početní výhody ale odehrají Hradečtí až ve druhé třetině, ta první totiž právě skončila. Mountfield vlétl do zápasu po hlavě a hned dvakrát byl blízko první brance, momentu překvapení ale nevyužil. A tak se Kometa postupně dostala do tempa, a když dostala možnost přesilové hry, přetavila střely v úvodní branku. Své vedení Brňané navýšili necelou minutu a půl před sirénou, když Jakub Orsava podruhé v duelu dostal puk do sítě. Po dvaceti minutách je na tom tedy lépe Brno, které půjde do další fáze zápasu sice v početní nevýhodě, zato ale s vedením 2:0.
     
    Střely na branku v 1. třetině:

    Hradec Králové – 17
    Brno – 10

    Druhá třetina začne přibližně v 18:01.
     
    Východočeští fanoušci si připravili na první komerční přestávku choreo, kterým vyjádřili podporu svým hokejistům. Uvidíme, na co naváží brněnští fanoušci v DRFG Areně.
    Choreo hradeckých fanoušků
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:17
    Filip Pavlík hned zkraje třetiny napřáhl na modré a poslal na Čiliaka slušnou bombu, brněnský gólman ale odolal. Stejně jako proti následným dorážkám.
     
    20:58
    Petr Koukal chtěl od pravé tyče nahrát na druhou stranu brankoviště, přihrávku ale zablokoval bránící hráč.
     
    21:25
    A do třetice se snažil tečovat Radek Smoleňák, Marek Čiliak měl však proti puku beton.
     
    21:55
    Kometa je v plném počtu, hradecké šance tedy ustála bez inkasování.
     
    22:26
    Silvester Kusko poslal žabku v přečíslení dva na jednoho, neposedný puk ale jeho spoluhráči nedosedl na hůl a nemohl tak zakončit.
     
    23:22
    Kukumberg s Koukalem operovali před brankou a Petr Zámorský vypálil od modré, hostující muž v masce však i tak dokázal zasáhnout.
     
    23:25
    A je tu další početní výhoda pro Hradec, Peter Mueller se totiž provinil podrážením. Využije Mountfield tuto přesilovku?
     
    23:56
    Zatím se Hradečtí drží v pásmu, Brno ale blokuje střely a vykrývá případné nahrávky.
     
    24:11
    Střela Filipa Pavlíka se zastavila v klubku hráčů před gólmanem, následně se Moravanům povedlo vyhodit touš přes všechny čáry.
     
    24:48
    A znovu míří puk až na druhý konec hřiště, domácí musejí založit další útok.
     
    25:14
    Hokejisté Brna ale teď dobře eliminují východočeské snahy o útok, oslabení už mají skoro za sebou.
     
    25:32
    A teď už ho mají za sebou úplně, dokonce se hned vydali k Brandonu Maxwellovi. Ten si se střelami poradil.
     
    25:56
    Michal Gulaši chtěl využít clony před brankou, jeho projektil ale mířil jen do clonících hráčů.
     
    26:30
    Marek Čiliak poslal mimo tyče pokus Tomáše Linharta, následně Kometa rozehrála na icing.
     
    26:50
    Daniel Rákos chtěl posunout puk do jízdy svému levému křídlu, místo toho našel jen brněnskou hokejku.
     
    27:19
    Radek Smoleňák parádně přišpendlil na mantinel Zbyňka Michálka, ani po výstavním hitu ala NHL ale Hradec nevyprodukoval střelu na bránu. Na řadě je komerční pauza.
     
    27:28
    Nedlouho po vhazování se puk odrazil mimo hrací plochu, buly se tak po levici Maxwella bude opakovat.
     
    27:43
    Kotouč nyní létá z jedné strany na druhou a k vidění je tvrdá hra, nicméně brankáři mají chvíli oddechu.
     
    28:12
    V pozoru teď bude muset být ten hradecký, který bude čelit buly po své pravici po zakázaném uvolnění.
     
    28:34
    A opět se po sérii vlažných nahrávek nepovedlo Východočechům protečovat do útoku, je z toho další icing.
     
    28:52
    Brandon Maxwell si počíhal na vysoký oblouček a lapil ho do své lapačky. Vidíme teď nepříliš záživnou hru, protože Hradec se chce dostat do útoku, jenže Kometa dobře brání a domácí nevědí, jak se za modrou čáru dostat.
     
    28:56
    Píšťalka rozhodčích je neustále v permanenci, hra ubíhá po vteřinkách. Další přerušení hry totiž vynutil vystřelený kotouč.
     
    29:13
    Časoměřiči ohlásili, že se vyskytly problémy s časomírou, uplynulý čas 17 vteřin tak bude nahrazen.
     
    29:59
    Východočeské duo Miškář – Bičevskis bylo příliš nedočkavé a do pásma proklouzlo dřív než puk. Jedná se o ofsajd.
     
    30:49
    Brandon Maxwell pomohl s rozehrávkou, ani to ale domácím nepřineslo podporu v založení útoku.
     
    31:30
    Tomáš Vincour zabojoval na brankové lajně a vyškrábl ze souboje puk, který poslal na Čiliaka. Ten puk vyrazil mimo.
     
    31:57
    Nabito dostal na vrchol levého kruhu Filip Pavlík, místo rány z první ale zvolil potažení touše směrem k bráně a nahrávku na vrchol brankoviště, ta ale neprošla přes hostující hokejku.
     
    32:09
    Ani Kometě se však nyní nepovedlo založit útok, také hradecká obrana ukázala své silné stránky.
     
    32:37
    Brno se stáhlo do obrany na modré lajně, což se hradeckým hráčům překonává jen těžko. Teď budou mít šanci zůstat v pásmu po brněnském icingu.
     
    33:12
    Jenže tuto možnost nevyužili a na druhé straně musel vytáhnout lapačku Brandon Maxwell. Po jeho zákroku je tu komerční přestávka.
     
    33:34
    Bedřich Köhler lehce postrčil puk z mezikruží k hradecké bráně, tam ale byly domácí hokejky.
     
    34:05
    Po delší době si Hradec vybojoval větší šanci, ta ale nakonec nevedla ani ke střele. Radek Smoleňák totiž v přečíslení poslal příliš dlouhou nahrávku, na kterou dojíždějící Tomáš Vincour nedosáhl.
     
    34:48
    Po ráně od modré strhli Východočeši vlnu dorážek, ani jedna ale nedoputovala za Čiliakova záda.
     
    34:54
    Krátce po vhazování se ocitl Petr Zámorský ve spodní části pravého kruhu, odkud se snažil trefil místo u tyče. Neúspěšně.
     
    35:14
    Petr Holík natahoval hůl do brankoviště, kde poskakovala černá pryž, rychlejší než brněnský forvard byl ale hradecký brankář.
     
    35:41
    Kometa vyhazuje puky ze třetiny, protečovává je do pásma a snaží se nepouštět Lvy na své území. To jí v tuto chvíli stačí, vede totiž o dvě branky a soustředí se tak především na zadní vrátka.
     
    36:04
    Teď se Mountfieldu povedlo nahodit na Čiliaka a vhazovat se tak bude po levici moravského muže v masce.
     
    36:22
    Daniel Rákos se dobře rozjel středem hřiště a vypadalo to, že jeho nahrávka založí nadějnou akci, Matěj Chalupa byl ale v pásmu příliš brzy a je z toho jen ofsajd.
     
    36:47
    Hradec právě vstřelil branku!
    Dlouho se Brnu dařilo betonovat modrou čáru, nyní ale Hradečtí hradbu překonali a je z toho kontaktní gól! Od modré lajny putovala střela, kterou Čiliak vyrazil před sebe a dvojice hráčů se pokoušela o dorážku. Podařilo se to nakonec RADOVANU PAVLÍKOVI, který si touš stáhl k levé tyčce a našel volnou skulinu – 1:2. Asistence: Lukáš Cingel, Tomáš Linhart.
    36:47 Radovan PAVLÍK - 1:2
    Zdroj: Hokejka TV
     
    37:57
    Hradecký stadion ožil, s ním také hokejisté. Další střela Mountfieldu ale skončila v ochranné síti.
     
    38:45
    A už mohlo být dokonce vyrovnáno! Radek Smoleňák poslal zadovku do brankoviště, tam ho jeho spoluhráč sice minul, ale puk doputoval až na levý kruh. Bomba z tohoto místa prosvištěla těsně kolem brány, další rána od modré v podání Nedomlela taktéž neuspěla.
     
    39:29
    O kotouč se bojovalo v rohu hradeckého útočného pásma, nakonec touš doletěl na modrou čáru. Rána ale jen minula bránu.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje třetí třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 3. třetiny.

     
    Po většinu prostřední periody jsme nesledovali příliš pohledný hokej. Kometa totiž s vědomím dvoubrankového náskoku především bránila, vyhazovala puky od svého gólmana a nepouštěla Hradec přes modrou čáru. Hru kouskovaly časté technické přestupky a ani jeden z celků nijak zvlášť neohrožoval soupeřova brankáře, tento obraz se prolomil až v závěru třetiny. Ve 37. minutě se domácím povedlo zásluhou Radovana Pavlíka dotlačit puk za brankovou lajnu a do třetí části si tak Brno ponese už jedno jednobrankovou výhodu.
     
    Střely na branku ve 2. třetině (celkem):

    Hradec Králové – 12 (29)
    Brno – 2 (12)

    Třetí třetina začne přibližně v 18:59.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:10
    Hned na startu třetiny se kotouč zakutálel do mezikruží, kde jej našel Radek Smoleňák. Ten také rychle vystřelil, Čiliak byl ale připraven.
     
    40:55
    Radovan Pavlík pálil z levého kruhu na bližší tyč, neseřídil však tentokrát mířidla a puk zaduněl o zadní mantinel.
     
    41:11
    O puk se bojovalo u hostující střídačky, z čehož vzešlo přerušení hry z důvodu ofsajdového postavení.
     
    41:46
    Mountfield raději podržel puk za bránou a odešel střídat, v této činnosti ho Kometa napodobila.
     
    42:22
    Teď ale Východočeši nebudou moci upalovat na střídačku, jejich vyhození totiž mířilo pouze na zakázané uvolnění.
     
    42:26
    Ivan Baranka nabalil puk příliš na hokejku a od modré čáry přestřelil horní tyč.
     
    42:59
    Hra je po vzoru druhé třetiny hodně rozkouskovaná, po nepřesné rozehrávce Oskarse Cibulskise tu máme další icing.
     
    43:19
    Daniel Rákos sebral za brankou puk a okamžitě ho poslal do mezikruží, kam si najížděl Matěj Chalupa. Ten ale trefil osamocen jen brankáře!
     
    43:42
    Radek Smoleňák odchází na trestnou lavici, provinil se hákováním. Brno tak bude hrát početní výhodu, ve které může domácím opět odskočit!
     
    44:11
    Petr Holík dlouho míchal s pukem, vyměnil si ho se spoluhráčem na modré a nakonec z pravého kruhu vypálil. Trefil masku Brandona Maxwella a rozhodčí tak hru přerušili.
     
    44:16
    Petr Zámorský se po vhazování opřel do puku a jeho oblouk přelétl celé hřiště.
     
    44:38
    Petr Holík se nyní znovu dostal do akce, u levé tyče se snažil najít skulinu ve výstroji. Marně.
     
    45:02
    Hradečtí další kombinace Komety zvládli a vyhodili přes všechny čáry.
     
    45:24
    Kometa právě vstřelila branku!
    Brno ale teď ukazuje, že jeho síla tkví v rychlých přesilovkových kombinacích! Jan Hruška rychle přiklepl zpoza brankové čáry JAKUBU ORSAVOVI, jenž z první bez zbytečných průtahů poslal puk do sítě. A tímto zásahem také zpečetil svůj hattrick – 1:3! Asistence: Jan Hruška.
    45:24 Jakub ORSAVA - 1:3
    Zdroj: Hokejka TV
     
    46:08
    Východočeši mohou odpovědět nyní, mají totiž po hostujícím icingu k dispozici vhazování v útočné třetině.
     
    46:30
    Tomáš Linhart mířil od modré čáry křížem, Čiliak ale i přes řadu hráčů stojících před ním našel dráhu letu puku a vytáhl svou lapačku. Následuje komerční pauza.
     
    46:48
    Kometa opět vede o dvě branky, začala se tedy znovu stahovat spíše k obranné činnosti.
     
    47:22
    Puk se ale teď dostal až k Marku Čiliakovi a moravský brankář jej pro jistotu přikryl v lapačce, nechtěl riskovat pokusy dojíždějících hráčů.
     
    47:48
    Dominik Graňák měl před sebou kousek volného prostoru a ten využil ke střele od modré, proti puku se však vrhl na led Martin Zaťovič, od nějž se černá pryž odrazila do ochranné sítě.
     
    48:17
    Východočeši si dávali v rozehrávce přednost, a tak puk doputoval až do střední třetiny na brněnské hokejky.
     
    48:27
    A ty také obrátily hru hned na druhou stranu, po střele z velké dálky se kotouč otřel o horní tyč a vyletěl mezi diváky.
     
    48:54
    Oskars Cibulskis přiklepl na střed modré čáry Radovanu Pavlíkovi, který z první trefil špičku Čiliakovy výstroje.
     
    49:43
    Ze souboje u mantinelu se puk odrazil mimo hrací plochu, je tu tedy další přerušení hry.
     
    50:06
    Roman Kukumberg si najížděl k levé tyči před odkrytou bránu, nahrávka na něj skrze brankoviště ale nedoputovala.
     
    50:27
    Brněnští staví proti hradeckým výpadům modrou hradbu na modré lajně, Východočeši se přes tento val nemohou dostat. Možná jim nyní pomůže zakázané uvolnění Komety.
     
    51:02
    Radovan Pavlík vypálil z mezikruží do klubka těl před bránou, bohužel pro něj však hrací předmět na místo určení nedoputoval.
     
    51:50
    Brnu tohle nyní stačí, dalším zakázaným uvolněním potvrzuje své zatažení do obranné činnosti a střežení náskoku.
     
    52:13
    Petr Zámorský nahodil puk do útočného pásma z úrovně středové čáry, sudí tento počin vyhodnotili jako zakázané uvolnění.
     
    52:39
    Peter Mueller se nenechal rozhodit dotírajícím bekem, vyvezl si puk na osu hřiště a tvrdě vypálil. Jeho pokus pokryl připravený Maxwell, jenž odstartoval poslední komerční pauzu zápasu.
     
    52:50
    Radek Smoleňák se na modré lajně otočil kolem volného puku jako kolem osy a poté vyslal střelu na bránu, tu Marek Čiliak viděl.
     
    53:05
    Michal Gulaši přišpendlil na mantinel jednoho z hradeckých hráčů, za což si vysloužil trest 2+10 minut za vražení na hrazení. Hradec má přesilovku.
     
    53:29
    Petr Koukal si najel do palebné pozice a krásnou žabka Radka Smoleňáka proměnil v ránu do tyče, to byla velká příležitost!
     
    54:01
    Dominik Graňák nejprve prověřil brankářův beton, poté na modré čáře nezachytil puk a Hradec musel vyklidit pásmo.
     
    55:06
    Kometa je v plném počtu, Hradečtí ale kombinují v útočném pásmu.
     
    55:27
    Jenže využít nedokázali Lvi ani skrumáže před bránou, a tak se hra otočila na druhou stranu, kde si vzala slovo ochranné síť.
     
    55:52
    Prudké nahození téměř přes celé hřiště se neujalo, hra se po zakázaném uvolnění vrátí před Maxwella.
     
    56:23
    Čas rychle ubíhá, Brno hraje přesně tu obrannou hru, kterou potřebuje. Naopak Hradečtí se nemohou dostat do větší šance.
     
    56:57
    Sotva jsem to dopsala, ocitl se před bránou Roman Kukumberg, který prakticky sám před gólmanem zametl touš těsně kolem tyče.
     
    57:56
    Východočeši se nevzdávají, jejich nahození do útočné třetiny ale většinou končí na brněnských holích.
     
    58:28
    A když už se Lvi dostali k šanci, tak tu Vincourovu vyrazil Čiliak a další bekhendová dorážka šla mimo bránu.
     
    59:00
    Do konce třetí části zbývá přesně minuta, Hradec se uchyluje ke hře bez gólmana!
     
    59:31
    Mountfield byl ale vyhnán z pásma a začíná další útok.
     
    59:46
    Blízko gólu byl Dominik Graňák, který si sjel od modré čáry na vrchol mezikruží, jeho rána ale trefila pouze zadní mantinel!
     
    59:46
    Do třetí sirény zbývá 14 vteřin, Hradec má vhazování v útočném pásmu a bere si oddechový čas.
     
    59:52
    Brno se po vhazování dostalo k puku a poslalo ho na icing.
     
    59:57
    Dnešní mač sleduje v ČPP Aréně 6588 diváků.
     
    59:57
    Po dalším přerušení hry se do potyčky hrnul Radek Smoleňák, nikoliv ale brněnský hráč.
     
    Konec zápasu.
     
    Šedesát minut uplynulo, s nimi také hradecké naděje na srovnání. První bod v sérii tedy bere brněnská Kometa! Ta byla sice střelecky o poznání pasivnější než Hradec, dokázala však být efektivní. Už po první části Brno vedlo 2:0 a stáhlo se k obranné činnosti, kterou lehce povolilo po východočeské kontaktní brance. Jenže ve třetí části přišla v pořadí druhá brněnská využitá přesilovka a Kometa měl zpět svůj náskok, tentokrát v poměru 3:1. Ten dokázala precizní obranou ubránit až do konce a ujímá se vedení v sérii!
     
    Nejlepšími hráči jsou vyhlášeni brněnský autor hattricku Jakub Orsava a hradecký bojovník Radek Smoleňák.
     
    Střely na branku ve 3. třetině (celkem):

    Hradec Králové – 13 (42)
    Brno – 4 (16)
     
    Ode mě je to v tuto chvíli již vše. Přeji příjemný zbytek večera a zítra v 19:00 se těším u druhého dílu série mezi Hradcem a Brnem na shledanou! (19:44:58)

    Klára Petrásková

    Branky a nahrávky: 37. R. Pavlík (Cingel, Linhart) – 13. Orsava (Hruška, M. Erat), 19. Orsava (Baranka, Hruška), 46. Orsava (Hruška)


    Mountfield HK: Maxwell (J. Pavelka) – Zámorský, Linhart (A), Nedomlel, Cibulskis, F. Pavlík, Graňák (C), Štindl – Smoleňák, Rákos (A), M. Chalupa – Vincour, Cingel, R. Pavlík – Paulovič, Bičevskis, Miškář – Vopelka, Kukumberg, Koukal.
    HC Kometa Brno: Čiliak (Vejmelka) – O. Němec (A), Baranka, Štencel, Gulaši, Z. Michálek, Bartejs, Malec – Mueller, P. Holík (A), Zaťovič – M. Erat, Hruška, Orsava – Vondráček (C), L. Čermák, Dočekal – Köhler, Kusko, Mallet.

    Rozhodčí: Šír, Kika – Bryška, Gebauer

    Diváci: 6588
    Mountfield HK 0 4 Kometa Brno
    #1 Pondělí 18.03.2019 • 17:00
    Mountfield HK - Kometa Brno 1:3
    #2 Úterý 19.03.2019 • 19:00
    Mountfield HK - Kometa Brno 0:5
    #3 Pátek 22.03.2019 • 19:00
    Kometa Brno - Mountfield HK 2:1
    #4 Sobota 23.03.2019 • 19:00
    Kometa Brno - Mountfield HK 3:2
    thejrc.org