Rio Ave – Porto 2:2 (kon.)
konec
Rio Ave FC
2:2 (0:2)
FC Porto
Pátek 26.04.2019, 21:30 • Estádio do Rio Ave Futebol Clube, Vila de Conde (kapacita: 12.815 diváků) • Portugalská Primeira Liga • 31. kolo
Předzápasové kurzy
     
    S konstatováním, že FC Porto ztratilo v posledních pěti minutách základní hrací doby vedení 2:0 a s Riem Ave se rozešlo smírně 2:2, což pro Porto může znamenat v boji o mistrovský titul proti Benfice výraznou ztrátu, se s Vámi loučí a hezký páteční večer přeje Tomáš Lysý. (23:42:55)
     
    Porto se sice posunulo do čela tabulky Primeira Ligy o bod před Benfiku, ale ta má zápas k dobru a tato ztráta tak může hosty hodně hodně mrzet. Možná i mrzet titulově, protože Benfica má v závěru soutěže vskutku skvostnou formu.
     
    Statistiky zápasu:
    Góly: 2-2
    Střely na branku: 3-3
    Zásahy gólmanů: 1-1
    Střely mimo: 5-1
    Držení míče: 46% – 54%
    Rohy: 3-4
    Ofsajdy: 4-2
    Fauly: 12-13
    Žluté karty: 3-1
    Červené karty: 1-0.
     
    Tohle bude Porto asi hodně mrzet. Tým, který se s Benfikou přetahuje o první místo tabulky, si šel za výhrou, když se v 18. minutě trefil Yacine Brahimi a o čtyři minuty později se hosté prosadili podruhé, když si střelu Moussy Maregy srazil do vlastní sítě Júnio Rocha. Ve druhé půli to dlouho vypadalo, že se domácí ani nedostanou do pořádného ohrožení branky Porta. Více šancí měli právě hosté, když například Brahimimu na poslední chvíli před brankářem ve skluzu vypíchl míč obránce. V 73. minutě přišla první obrovská šance domácích, když Tarantini dělovkou zpoza vápna pořádně roztřásl břevno. Když už se zdálo, že Porto udrží vedení, přišlo posledních pět minut a kolaps týmu usilující o titul. Pět minut před koncem totiž Nuno Santos krásným dloubáčkem překonal Ikera Casillase a v poslední minutě základní hrací doby ztrestali domácí laické bránění hostí, když ve finále celé akce vystřelil z otočky Ronan a jeho střelu zpoza vápna, která by šla vedle, si do vlastní sítě srazil Pepe. Na tříbodovou odpověď se už Porto nezmohlo, bylo hodně málo času – 2:2.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    90+5
    Jenže míč šel přesně do zdi domácích a už je jasné, že dnešní zápas skončí dělbou bodů.
     
    90+4
    Nikola Jambor přišel na trávník v 69. minutě a během čtrnácti minut se stihl vyfaulovat, když nyní šel dva metry před vápnem šlapákem do soupeře. Poslední šance hostí na tři body – přímý volný kop z výborné pozice.
     
    90+2
    Hosté se rázem hrnou do útoku, ale zatím jejich snahy přichází vniveč.
     
    90
    Ve druhém poločasu se bude hrát pět minut nad rámec základní hrací doby.
    90. RONAN - 2:2
     
    90
    Rio Ave právě vstřelilo branku!
    Tohle je voda na mlýn pro Benfiku Lisabon. Divíte se, když tým z hlavního města Portugalska nehraje? Spolu s Portem se totiž přetahuje o první místo tabulky a to je nyní pro Porto hodně vzdálené! Danilo naprosto zbytečně přišel o míč v souboji s Fernandesem. Ten jen přistrčil pro spoluhráče, který přihrál před vápno na RONANA. Útočník Rio Ave z otočky vystřelil a míč by patrně šel vedle levé tyče z pohledu Casillase, který se vzápětí marně natahoval po balonu, který si do vlastní sítě srazil Pepe. Z takřka vítězného zápasu tak Porto získá patrně jen bod, který mu bude stačit k posunu do tabulky, ale Benfica má s výbornou formou zápas k dobru.
     
    89
    Rozbíhá se předposlední minuta základní hrací doby, aktuální lídr Primeira Ligy brání nejtěsnější náskok.
     
    88
    Porto se snaží hrát ze zabezpečené obrany. Ačkoliv se domácí snaží vyrovnat, prostor v defenzívě hostí zatím nenachází.
     
    87
    Porto má k dispozici už jen jedno střídání. Nyní totiž odchází z placu Otávio a na jeho místo jde Bruno Costa.
     
    86
    Porto ihned odpovědělo útokem, ale s přízemním centrem z pravé strany si gólman Jardim věděl rady.
    85. Nuno SANTOS - 1:2
     
    85
    Rio Ave právě vstřelilo branku!
    A zase je o co hrát! Gelson přebral za půlící čárou míč a rychle jej poslal dopředu na NUNA SANTOSE. Ačkoliv se Pepe snažil přihrávce zabránit, spíše jen ztlumil míč pro záložníka Rio Ave. Ten byl rychlejší než obránci, sběhl si do vápna a krásným dloubáčkem přehodil Ikera Casillase.
     
    85
    Střídání v týmu FC Porto: ze hřiště odchází Jesús Manuel Corona, přichází Tiquinho Soares.
     
    83
    Felipe se na půlce dopustil faulu, ač se mu to nelíbí. U míče tak budou domácí a zkouší postupný útok po levé straně, při kterém si další faul vykoledoval Nikola Jambor.

    Tomáš Lysý

    Branky: 85. N. Santos, 90. Ronan – 18. Brahimi, 22. Rocha (vla.)

    Karty:   38. Rocha (AVE), 81. Jambor (AVE) – 21. Marega (PRT)   90+4. Jambor (AVE)


    Držení míče: 46 % : 54 %.
    Střely na branku: 3:3. Střely mimo: 5:1. Rohy: 3:4. Ofsajdy: 4:2. Fauly: 12:11.
    Rio Ave FC: Jardim – Rocha, Semedo, Borevković, Figueiredo – Gabrielzinho (82. J. Fernandes), Augusto, Tarantini (69. Ronan), N. Santos – Gelson, B. Moreira (69. Jambor).
    Náhradníci: Paulo Vítor – Reis, Carlos, Ronan, Jambor, J. Fernandes, Messias.

    FC Porto: Casillas – Militao, Felipe, Pepe, Telles – J. M. Corona (85. Tiquinho Soares), H Herrera, Danilo, Brahimi (76. Manafá) – Otávio (87. B. Costa), Marega.
    Náhradníci: Vaná – Maxi Pereira, B. Costa, Ó. Torres, Manafá, Mbemba, Tiquinho Soares.

    Rozhodčí: Artur Soares Dias – Rui Licínio, Paulo Soares
    thejrc.org