Dánsko – Francie 5:4 (3:2 po s.n.) | Švýcarsko – Itálie 9:0 (kon.) | Německo – Velká Británie 3:1 (kon.)
Lotyšsko – Rakousko 5:2 (kon.) | Slovensko – Finsko 2:4 (kon.) | Norsko – Česko 2:7 (kon.)
konec
Slovensko
2:4 (1:2, 1:0, 0:2)
Finsko
Sobota 11.05.2019, 20:15 • Steel Arena • Mistrovství světa • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Výsledek zápasu byl dlouho otevřený, v polovině třetí třetiny ale vykročili vstříc tříbodovému zisku Finové, když se podruhé v utkání prosadil Kaapo Kakko. Domácí se snažili vyrovnat, seveřané ale v závěru zavřeli vlastní pásmo a Slováci se jen těžko dostávali do šancí. Nakonec se trefil do prázdné brány teprve osmnáctiletý Kaapo Kakko a zařídil svému mužstvu další tři body do tabulky. Ve Steel Areně se podruhé na tomto šampionátu rozezní finská hymna.

    Cenu za nejlepšího hráče utkání si přebírá Erik Černák (SVK) a kdo jiný, než Kaapo Kakko (FIN), který hattrickem rozhodl o osudu utkání. Talentovaný mladík ještě přímo na hrací ploše poskytuje rozhovor pro televizi a košickou arenou se ozývá skandování Kakko.

    Střely na bránu po třetí třetině: 25:27 (22:49:28)
     
    Konec zápasu.
    59:45 Kaapo KAKKO - 2:4
     
    59:45
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Domácím se ale nepodařilo prosadit přes obranu soupeře. Naopak kotouč získal Sakari Manninen a našel na pravém křídle rozjetého KAAPA KAKKA, který se trefuje do prázdné brány a dovršením hattricku pojišťuje vítězství Finska! Asistence: Sakari Manninen.
     
    58:57
    Marek Čiliak opustil brankoviště a Slováci hrají v šesti!
     
    58:53
    Slovensko hnáno mohutnou podporou publika kombinuje v pásmu Finska, od mantinelů se ale do střeleckých pozic nedostává.
     
    58:28
    Adam Liška zpracoval puk mezi kruhy a pohotově vypálil, finský brankář byl ale znovu připravený.
     
    58:04
    Martin Marinčin měl nabito na modré čáře, trefil ale jenom blokujícího protihráče.
     
    57:44
    Adam Liška nahodil puk z levé strany, ale bránu netrefil.
     
    57:07
    Na domácích je vidět obrovská snaha, přes zformovanou obranu soupeře se ale jen těžko dostávají. Kevin Lankinen je bez práce.
     
    56:02
    Slovensko se snaží přejít do útoku, Finsko ale vytvořilo ve středním pásmu neprostupný blok a obratně vrací kotouče zpátky na území domácích.
     
    55:19
    Richard Pánik obral soupeře o kotouč a okamžitě vystřelil, Kevin Lankinen jeho pokus ale pohotově ukryl do lapačky a hra je přerušena.
     
    54:42
    Tomáš Tatar si sjel k levé tyči finské svatyně a ze vzduchu se snažil usměrnit kotouč mezi tři tyče, to se mu ale nepodařilo.
     
    53:54
    Finové už jsou kompletní, Slováci se ale vrátili do útoku. Martin Fehérváry vystřelil z levé strany, Kevin Lankinen si ovšem připisuje další úspěšný zákrok.
     
    53:24
    Juhani Tyrväinen vybojoval kotouč u levého mantinelu a vysokým obloučkem jej poslal ven z vlastního pásma.
     
    52:47
    Martin Marinčin se vydal na útočný výlet a po pravém křídle se prodral až do zakončení, jeho pokus ale zůstal ve výstroji Kevina Lankinena.
     
    52:16
    Po střele Erika Černáka tam tribunami jenom zahučelo, jeho tvrdá rána ale do sítě neprošla. Finsko se následně osvobodilo vyhozením přes všechny čáry.
     
    51:29
    Vyloučení v týmu Finsko (Marko Anttila – 2 min., hákování).
     
    51:29
    Do ochozů košické Steel Areny si na utkání domácího Slovenska našlo cestu 7 421 diváků.

    Milan Sochor

    Branky a nahrávky: 11. Černák (Sekera, Pánik), 40. Marinčin (Studenič, Jaroš) – 15. Lindbohm (Savinainen, Rajala), 17. Kakko (Mikkola, Manninen), 50. Kakko (Mikkola), 60. Kakko (Manninen)


    Slovensko: Čiliak (Rybár) – Sekera (C), Černák, Marinčin, Jaroš, Fehérváry, Ďaloga, Koch, Čajkovský – Tatar (A), Krištof, Pánik – Nagy (A), Sukel', Studenič – Daňo, Zigo, Lantoši – Lunter, Buc, Liška.
    Finsko: Lankinen (Vehviläinen) – Ohtamaa, Lehtonen (A), Jokiharju, Lindbohm, Kaski, Mikkola, Hakanpää, Koivisto – Savinainen (A), Ilomäki, Rajala – Kakko, Manninen, Pesonen – Ojamäki, Tyrväinen, Kiviranta – Anttila (C), Lammikko, Sallinen.

    Rozhodčí: Manuel Nikolič (AUT), Max Sidorenko (BLR) – Rene Jensen (DEN), Dustin McCrank (CAN)

    Diváci: 7421
    thejrc.org