Breda – Zwolle 0:0 (kon.) | Den Haag – Willem II 6:2 (kon.) | Excelsior – Alkmaar 4:2 (kon.)
Emmen – Groningen 1:0 (kon.) | Graafschap – Ajax 1:4 (kon.) | Eindhoven – Heracles 3:1 (kon.)
Sittard – Feyenoord 1:4 (kon.) | Utrecht – Heerenveen 3:1 (kon.) | Venlo – Arnhem 1:3 (kon.)
konec
SBV Excelsior
4:2 (1:1)
AZ Alkmaar
Středa 15.05.2019, 19:30 • Van Donge & De Roo Stadion • Nizozemská Eredivisie • 33. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Držení míče: 46 % : 54 %.
    Střely na branku: 8:4. Střely mimo: 2:8. Rohy: 2:9. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 6:7. (21:21:55)
     
    Je konec! Dnešní utkání nakonec končí vítězstvím Excelsioru, který svého soupeře porazil poměrem 4:2. V tomto zápase jsme sledovali velice bojovanou podívanou, přičemž se oba celky snažily neustále útočit. Nakonec si více brankových příležitostí vytvořil domácí celek, jenž navíc většinu z nich dokázal využít. Excelsior se dokonce dostal do tříbrankového vedení, přičemž soupeř reagoval další brankou, což bylo z tohoto utkání naprosto vše.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    90+1
    Nakonec jsme sledovali ještě jedno zakončení z hostující strany, to ale proletělo vysoko nad branku. Dnešní utkání spěje ke konci...
     
    90
    Druhý poločas bude nastaven o dvě minuty.
     
    89
    Zanedlouho se nám rozběhne poslední minuta řádné hrací doby, o vítězi se zdá být rozhodnuto. Ještě můžeme počítat s nastavením.
     
    88
    Damen v tomto případě vykopával kousek za středový kruh, kde se do hlavičkového souboje pouštěl Bruins, který ale nedokázal uspět.
     
    85
    Alkmaar zahrával standardní situaci z pětadvaceti metrů od branky. Rozehrávku si nakonec vzal na starost Stengs, který trefil pouze zeď.
     
    84
    Do konce zápasu zbývá něco málo kolem pěti minut, Excelsior stále vede o dvě branky. V posledních minutách sledujeme vyrovnanou partii.
     
    83
    Střídání v týmu SBV Excelsior: ze hřiště odchází Elías Már Ómarsson, přichází Robin van der Meer.
     
    82
    Do volného prostoru si chtěl seběhnout Fortes, avšak přihrávka byla o něco delší. To znamená, že Alkmaar bude vhazovat z levé strany.
     
    81
    Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Fredrik Midtsjö, přichází Kenzo Goudmijn.
     
    81
    Před protihráčem se podařilo zakročit Horemansovi, který nekompromisně odkopával k hranici pokutového území, kde zasahoval Van Rhijn.
     
    80
    K velice nebezpečnému zakončení se dostal Bruins, který zkoušel vypálit z ostrého úhlu, avšak nakonec branku úplně minul. Štěstí pro Alkmaar.
     
    79
    Hodně důrazně si u postranní čáry počínal hostující Wijndal, který si ale počínal v rámci pravidel. Nakonec z toho bude pouze aut.
     
    78
    Johnsen se už dostával k zakončení, avšak to mu nakonec překazil praporek pomezního, který uviděl jasný ofsajd hostujícího mužstva.
     
    77
    Vlaar se po rohovém kopu obtočil s míčem, načež nedokázal propálit přehuštěný prostor u malého vápna. Damen bude moci vykopávat.
     
    76
    Sám na sebe to vzal Idrissi, který chtěl proskočit až do pokutového území, v čemž mu zabránil Mattheij. Rychlý protiútok domácích nevyšel.
     
    75
    Posléze Svensson obstaral autové vhazování z pravé strany, přičemž se pokoušel najít Johnsena, který ale rychlostní souboj nezvládl.
     
    74
    Následně Damen obstaral rozehrávku od své svatyně, přičemž přihrával na osamoceného Matthyse, jenž okamžitě vyvezl míč na druhou stranu.
     
    71
    Na opačné straně se o centrovanou nabídku pokoušel obránce Svensson, který našel obětavého Matthyse – rohový kop pro Alkmaar.
    70. Björn Maars Johnsen - 4:2
     
    70
    Alkmaar právě vstřelil branku!
    Je tu kontaktní branka z pohledu hostujícího celku! V pokutovém území totiž číhal střídající BJORN JOHNSEN, který si seběhl až do malého vápna, kde povedený rohový kop uklidil za bezmocného brankáře Damena, který neměl moc šancí na reakci.
    66. Elías Már Ómarsson - 4:1
     
    66
    Excelsior právě vstřelil branku!
    Je tu čtvrtá branka domácího celku! Bruins měl u pokutového území hodně prostoru na centr, míč si nakonec přehodil na levou nohu, načež se mu velice přesně podařilo najít ELIASE MARA ÓMARSSONA, který přesnou hlavičkou nedal brankář Bizotovi šanci.
     
    66
    Alkmaar měl k dispozici rohový kop z pravé strany. Centr se snášel do malého vápna, kde si na padající míč dokázal počíhat brankář Damen.
     
    65
    Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Albert Gudmundsson, přichází Björn Maars Johnsen.
    Střídání v týmu SBV Excelsior: ze hřiště odchází Jerdy Schouten, přichází Marcus Edwards.
     
    64
    Bizot si musel s rozehrávkou od své brany pospíšit, neboť ho při odkopu napadal Omarsson. Dalekonosný pas nakonec skončil u Haspolata.
     
    63
    Nakonec se jednalo o Matthyse, přičemž hlavní sudí raději přerušil hru. Domácí zadák se okamžitě postavil na nohy, o nic vážného se nejednalo.
     
    62
    Zároveň za sebou máme něco málo přes hodinu hry, domácím se dýchá o poznání lépe. Nyní ale na zemi skončil právě jeden z hráčů Excelsioru.
     
    61
    Alkmaar to nyní bude mít o to složitější, neboť prohrává už o dvě branky. Do konce zápasu stále zbývá hodně času, stav se klidně může otočit.
    60. Luigi BRUINS - 3:1
     
    60
    Excelsior právě vstřelil branku!
    Domácí se dostávají do dvoubrankového vedení! Rozehrávku pokutového kopu si vzal na starost LUIGI BRUINS, který zkoušel vypálit k pravé tyči, kam se vydal také brankář Bizot, jenž na tento projektil nakonec nedosáhl.
     
    60
    Je tu pokutový kop pro domácí!
     
    60
    Na opačné straně si Fortes narazil s vedle stojícím Haspolatem, načež se pokusil o přízemní nabídku, která přistála do náruče brankáře Bizota.
     
    59
    Žlutou kartu dostává Albert Gudmundsson (AZ Alkmaar).
     
    59
    Nakonec se ke střeleckému pokusu dostal Koopmeiners, kterému se nepodařilo kloudně zamířit. Damen nemusel v tomto případě zasahovat.
     
    58
    Stengs dokázal vyhrát souboj o míč, načež došlo k roztažení hry na levou stranu, kde Midtsjo ještě udřel míč na hrací ploše.
     
    57
    Na vlastní polovině se podařilo zakročit Vlaarovi, který poté úspěšně přenášel hru na volného Wijndala, kterému se centr vůbec nepovedl.
     
    56
    Střídání v týmu SBV Excelsior: ze hřiště odchází Ali Messaoud, přichází Dennis-Yerai Eckert.
     
    55
    Krátká souhra nakonec přinesla pouze ztrátu míče, což vedlo k protiútoku soupeře. Svensson se dostal k centru, který skončil na noze protihráče.
     
    54
    Excelsior už delší dobu pobývá na polovině soupeře, kde se zatím k ničemu vážnějšímu nedostává. Horemans bude opět moci vhazovat.
     
    53
    Na pravém křídle měl hodně prostoru domácí Messaoud, který možnost k centru prováhal. Toho využil Van Rhijn, jenž ho dokázal zastavit.
     
    52
    U postranní čáry se podařilo zakročit právě Wijndalovi, který dokázal vypíchnout míč ven z hrací plochy. Horemans tak obstará další aut.
    51. Ricardo van Rhijn - 2:1
     
    51
    Excelsior právě vstřelil branku!
    Domácí hráči se dostávají zpět do vedení! Horemans se v tomto případě rozhodl o centr do pokutového území, který nebezpečně plachtil až do malého vápna, kde si nešťastnou vlastní branku vstřelil RICARDO VAN RHIJN. Bizot neměl šanci na okamžitou reakci.
     
    50
    Už se opět pokračuje ve hře. Mezitím se o provedení autového vhazování postaral obránce Matthys, který si pro spolupráci vybral Schoutena.
     
    49
    Nakonec to trochu hůř odnesl hostující Wijndal, jenž musel odejít za postranní čáru. Jeho celek by ale neměl podruhé v tomto utkání střídat.
     
    48
    Hned v úvodu druhého poločasu jsme sledovali celkem ostrou srážku dvou protihráčů, přičemž na scénu musel přispěchat také lékařský personál.
     
    47
    Odstartoval nám druhý poločas, jehož úvodní rozehrávku si tentokráte vzali na starost domácí, kteří budou pro změnu hrát zleva doprava.
     
    46
    Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Stijn Wuytens, přichází Ricardo van Rhijn.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Máme za sebou první poločas, který nám nakonec přinesl hned dva přesné zásahy. Do vedení se dostal domácí celek, jenž byl v úvodu utkání o něco aktivnějším celkem. Postupem času se do hry začal dostávat také Alkmaar, který se nakonec dočkal vyrovnávací branky, načež byl o něco aktivnějším celkem. Žádné branky jsme se přeci jenom už nedočkali, doufejme, že druhý poločas bude probíhat podobným způsobem.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    45
    První poločas skončil.
     
    43
    Míč se snášel do malého vápna, kde se podařilo zakročit obránci Kottemu. Následoval rychlý protiútok, jenž skončil na prvním protihráči.
     
    42
    Alkmaar se opět usadil s míčem u pokutového území soupeře, kde si nedovoleným zákrokem pomohl Mesaoud, jenž přišlápl protihráče.
     
    41
    Ke střeleckému pokusu se před malým momentem dostal domácí Schouten, jehož rána sice nebyla špatná, avšak směřovala doprostřed.
     
    41
    Žlutou kartu dostává Jurgen Mattheij (SBV Excelsior).
     
    40
    První poločas se neúprosně blíží ke svému konci, hrát se bude ještě něco málo kolem pěti minut. Uvidíme, zda se bude nastavovat.
     
    36
    Po levém křídle postupoval vpřed Idrissi, který po krátkém driblinku chtěl oslovit kolegu Seuntjense, jenž na jeho přihrávku vůbec nedosáhl.
     
    35
    Před malým momentem jsme sledovali další autové vhazování, i v tomto případě v podání Alkmaaru. Ten se bleskově dostal na druhou stranu.
     
    34
    Nakonec se k provedení autového vhazování postavil Svensson, který rychlou rozehrávkou našel Vlaara, jenž okamžitě přenášel hru vlevo.
     
    33
    Ten sice nabídl hlavičkový pokus, avšak míč směřoval vysoko nad branku. Damen bude rozehrávat, zřejmě se bude jednat o přízemní rozehrávku.
     
    32
    Navíc se jako poslední dotkl balónu domácí zadák Mattheij, od kterého šel za brankovou čáru. Hosté budou moci rozehrávat další rohový kop.
     
    31
    Diváci se tak dočkali už dvou přesných zásahů, což je pro nezaujatého fanouška určitě dobrou zprávou. Alkmaar se po rozehrávce dostal k míči.
    30. Teun KOOPMEINERS - 1:1
     
    30
    Alkmaar právě vstřelil branku!
    Rázem tu máme vyrovnávací branku! Idrissi se dostával do zakončení, avšak to mu na poslední chvíli dokázal vypíchnout soupeř, což paradoxně hrálo do karet osamocenému TEUNU KOOPMEINERSOVI, jehož parádní technická rána směřovala přesně k brankové konstrukci.
     
    30
    Fortes mohl využít zaváhání obrany soupeře, avšak místo individuálního počínání ještě přihrával pod sebe, čímž celou akci zastavil.
     
    29
    K rozehrávce se nakonec postavil Koopmeiners, který to zkoušel na brankářovu stranu. Damen vyrazil míč před sebe, načež ho sevřel do rukavic.
     
    28
    Hra se nám o poznání uklidnila, sledujeme celkem nezáživnou pasáž tohoto utkání. Alkmaar si ale přesto vybojoval standardní situaci.
     
    27
    Na opačné straně měl na levém křídle hodně prostoru kolem sebe Wijndal, který i přesto raději spolupracoval s Stengsem, jenž v tuto chvíli váhá.
     
    26
    Jenomže domácí hráči opět obléhají polovinu soupeře, kde nyní rozjíždějí kombinaci na malém prostoru. Stará se o to kompletní záložní řada.
     
    25
    V tuto chvíli to bude mít Alkmaar hodně složité, prohrává totiž o jednu branku. Do konce zápasu zbývá ještě dostatek času na vyrovnávací branku.
    22. Jeffry FORTES - 1:0
     
    22
    Excelsior právě vstřelil branku!
    Domácí se dostávají do vedení! Přízemní přihrávka směřovala na Messaouda, který trefil pouze protihráče před sebou. Míč se příhodně odrazil k Omarssonovi, jenž trefil brankáře, přičemž si podobně počínal také JEFFREY FORTES, který uspěl až s druhou dorážkou, která už byla úspěšná.
     
    19
    Kolmice měla směřovat na domácího Messaouda, který s tím vůbec nepočítal. Prudká nabídka tak prolétla až k brankáři hostujícího mužstva.
     
    18
    Excelsior trochu uklidnil hru, načež začal kombinovat na polovině soupeře. To přineslo další centr, který pouze proletěl celým vápnem.
     
    17
    Do nadějné šance se dostával hostující Idrissi, který si potáhl míč do pokutového území, kde jeho přízemní zakončení dokázal Damen zneškodnit.
     
    16
    Vlaar dokázal v pokutovém území odklidit přízemní nabídku, následně se domácí dostali k dalšímu centru, jenž opět přistál na hlavě Vlaara.
     
    15
    Podél postranní čáry posílal míč domácí Mattheij, kterému se nepodařili nikoho najít. I tak se jako poslední dotkl balónu jeden z protihráčů.
     
    14
    Jenomže rychlá akce Alkmaaru postrádala větší přesnost, Gudmundsson na přihrávku neměl šanci dosáhnout. Matthys tak bude moci vhazovat.
     
    13
    U středového kruhu operoval s míčem hostující Stengs, který raději vyprodukoval zpětnou přihrávku na Wuytense, jenž pro změnu uklidnil hru.
     
    12
    Na útočnou polovinu se dostal domácí Fortes, kterému ale uskočil míč od kopačky. Následoval nedovolený zákrok, kterého si všiml pomezní.
     
    11
    Alkmaar rovněž dostal možnost zahrozit prostřednictvím rohového kopu. Ten se nebezpečně snášel k zadní tyči, kde Svensson netrefil balón.
     
    10
    Seuntjens čekal na přihrávku na pravé straně, přičemž posléze ještě počkal na podporu svých spoluhráčů, což přineslo závar v pokutovém území.
     
    9
    Nechtěným způsobem se do hry připletl hlavní sudí, který zastavil přihrávku domácího Haspolata. Následně se sám sudí za svůj čin omluvil.
     
    8
    Snad poprvé si s míčem zahrál domácí brankář Damen, který navíc konstruktivně rozehrál do strany, kde jeho celek přišel o hrací předmět.
     
    7
    Na jistotu se rozhodl zahrát zkušený zadák Vlaar, který raději poslal míč za brankovou čáru. Excelsior bude mít k dispozici úvodní rohový kop.
     
    6
    Nakonec si rozehrávku standardní situace vzal na starost Bruins, který kroutil do pokutového území nadýchanou nabídku, jenž se ale neujala.
     
    5
    Kotte se dobře zorientoval u středového kruhu, načež se mu přesně podařilo přenést hru na Matthyse, načež si faulem pomohl hostující Midtsjo.
     
    4
    Na opačné straně to sám na sebe vzal Seuntjens, který se daleko nedostal. Domácí ještě zachytili míč před autovou čárou, nyní začali kombinovat.
     
    3
    Po pravém křídle to zkoušel domácí Horemans, který u pokutového území našel kolegu Matthyse, jehož centr dokázal odklidit do bezpečí Wuytens.
     
    2
    Hlavní sudí poprvé pískl do své píšťalky, utkání tak může začít. Úvodní slovo si vzali hosté, kteří budou hrát zleva doprava.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    SBV Excelsior: Damen – Horemans, Mattheij, Oude Kotte, Matthys – Haspolat, Messaoud, J. Schouten – Fortes, Ómarsson, Bruins.
    Náhradníci: De Fockert, Stevens – van der Meer, Edwards, Eckert, Hadouir, Anderson.

    AZ Alkmaar: Bizot – J. Svensson, Vlaar, S. Wuytens, Wijndal – Midtsjö, Stengs, Koopmeiners – A. Gudmundsson, M. Seuntjens, Idrissi.
    Náhradníci: Schendelaar, Velthuizen – Bergsma, Boadu, Hatzidiakos, Goudmijn, Helmer, Maher, Johnsen, Ouwejan, van Rhijn.

    Rozhodčí: Higler – Polman, Kleinjan.
     
    AZ Alkmaar

    Na opačné straně stojí o poznání lépe hrající Alkmaar, který se pro změnu nachází na čtvrté pozici, na které také strvá. Alkmaar si díky tomu zajistil kvalifikaci o Evropskou ligu, což bylo cílem pro letošní ročník. Hostující celek dnešního zápasu překonal špatnou formu z posledních zápas, navíc v posledních dvou dokázal zvítězit. Nejprve totiž na domácím stadionu porazil Heracles poměrem 2:1, posléze si díky jediné brance poradil také s PSV Eindhoven, což bylo velké překvapení kola. Alkmaar tak bude vstupovat do dnešního zápasu v roli favorita, při posledním kole to ale vůbec nemusí hrát roli.
     
    SBV Excelsior

    Fotbalisté Excelsioru se kolo před koncem ročníku nacházejí na šestnácté pozici, což znamená baráž o setrvání v nejvyšší soutěži. Excelsior má v tuto chvíli na svém kontě třicet bodů, čtyřbodové manko na poslední nesestupové místo tak už nepůjde dohnat. Domácí celek tohoto zápasu v minulém kole po dlouhé době dokázal zvítězit, v divoké přestřelce totiž celkem překvapivě uspěl na hřišti Heraclesu, kde se mu podařilo zvítězit poměrem 5:4. Excelsior je v rámci domácím zápasů třetím nejhorším celkem, dohromady zde odehrál šestnáct zápasů, ve kterých dokázal zvítězit pouze v pěti případech.
     
    Hezký den všem fanynkám a fanouškům fotbalu! V dnešním utkání budeme sledovat souboj mezi SBV Excelsior a AZ Alkmaar.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:30.

    David Suchý

    Branky: 22. Fortes, 51. van Rhijn (vla.), 60. Bruins (pen.), 66. Ómarsson – 30. Koopmeiners, 70. Johnsen

    Karty:   41. Mattheij (EXC) – 59. A. Gudmundsson (ALK)


    Držení míče: 46 % : 54 %.
    Střely na branku: 8:4. Střely mimo: 2:8. Rohy: 2:9. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 6:7.
    SBV Excelsior: Damen – Horemans, Mattheij, Oude Kotte, Matthys – Haspolat, Messaoud (56. Eckert), J. Schouten (65. Edwards) – Fortes, Ómarsson (83. van der Meer), Bruins.
    Náhradníci: De Fockert, Stevens – van der Meer, Edwards, Eckert, Hadouir, Anderson.

    AZ Alkmaar: Bizot – J. Svensson, Vlaar, S. Wuytens (46. van Rhijn), Wijndal – Midtsjö (81. Goudmijn), Stengs, Koopmeiners – A. Gudmundsson (65. Johnsen), M. Seuntjens, Idrissi.
    Náhradníci: Schendelaar, Velthuizen – Bergsma, Boadu, Hatzidiakos, Goudmijn, Helmer, Maher, Johnsen, Ouwejan, van Rhijn.

    Rozhodčí: Higler – Polman, Kleinjan
    thejrc.org