Plzeň – Sparta 4:0 (kon.) | Slavia – Jablonec 2:1 (kon.)
konec
SK Slavia Praha
2:1 (1:1)
FK Jablonec
Středa 15.05.2019, 20:00 • Sinobo Stadium, Praha-Vršovice • FORTUNA:LIGA - Skupina o titul • 3. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:00.
     
    Hezký večer z pražského Edenu, kde se dohraje třetí kolo ligové nadstavby, Slavia přivítá Jablonec a až necelou hodinu před zápasem se dozvíme, zda-li se tady už bude hrát o definitivu mistrovského titulu!
     
    SK Slavia Praha

    Slavia v neděli zvládla zřejmě klíčový zápas celého ligového ročníku, když v domácím prostředí zdolala Viktorii Plzeň 3:1 a obhájcům titulu v tabulce odskočila na pět bodů, přičemž do konce nadstavby ji čekají poslední tři zápasy.

    Situace je taková, že k jistotě titulu Slavia potřebuje v dnešním programu FORTUNA:LIGY získat více bodů než Plzeň, která už od 17:30 hostí Spartu. V případě, že Plzeň prohraje, bude Slavii stačit remíza. Pokud Plzeň remizuje, Slavia potřebuje vyhrát a pokud Západočeši získají všechny tři body, bude si muset Slavia odložit oslavy nejméně na příští týden.

    Do historicky premiérové nadstavby Slavia vstoupila s náskokem čtyř bodů na Plzeň, ale už v prvním zápase ztratila body bezbrankovou remízou v Liberci, čímž dala Plzni šanci dotáhnout se na rozdíl dvou bodů a Viktoria to využila, proti Jablonci ale otáčela nepříznivě se vyvíjející duel až v posledních deseti minutách. V neděli to ale byla Slavia, která právě proti Plzni ovládla závěr zápasu, dlouho bezbrankový průběh zlomila ve svůj prospěch právě v závěrečné desetiminutovce a nakonec vyhrála 3:1.

    Slávisté mají Jablonci co oplácet, neboť tým Petra Rady je v Česku vůbec jediný, který je letos dokázal v domácím prostředí porazit. Stalo se tak už v srpnu mezi dvojzápasem s Dynamem Kyjev v kvalifikaci o Ligu mistrů, Jablonec tehdy v metropoli zvítězil 2:0 díky brankám Michala Doležala a Tomáše Holeše. Není tajemstvím, že právě Holeš má namířeno do Slavie.
     
    FK Jablonec

    Jablonec přijíždí na Slavii s jednou velkou jistotou, v letošním ligovém ročníku obsadí konečné čtvrté místo a na postupu do kvalifikace o Evropskou ligu už nezmění nic ani závěrečné tři zápasy.

    Hosté rozhodně nezažívají špatnou sezónu. Už v podzimní části obsadili čtvrtou příčku, byť poprvé v klubové historii museli bojovat ve skupinové fázi evropských pohárů a ani při své premiéře v Evropské lize rozhodně neudělali ostudu. Na jaře si Jablonec sice propadl za Spartu, přeskočil ale ostravský Baník a nyní už má jistotu, že se na jeho čtvrtém místu nic nezmění.

    Do nadstavby Jablonec vstupoval právě ze čtvrtého místa a byť v prvním kole i přes velmi dobrý výkon prohrál v Plzni 1:2, tak náladu si Severočeši zlepšili v sobotu, kdy v domácím prostředí zdolali Baník Ostrava 2:0.

    O srpnové výhře Jablonce 2:0 už byla řeč, Jablonci se ale celkově až neuvěřitelně v Edenu daří. Od vysoké prohry 1:5 v září 2013 dokázal už šest zápasů v řadě vyválčit na trávníku Slavie minimálně bod a v posledních dvou zápasech bral dokonce všechny.
     
    Úvodní sestavy:

    SK Slavia Praha: O. Kolář – Coufal, Ngadeu, Deli, Bořil – T. Souček, Traoré – Masopust, Hušbauer, Olayinka – Milan Škoda (C).
    Náhradníci: Kovář – Van Buren, Kúdela, Stoch, A. Baluta, Frydrych, Král.

    FK Jablonec: V. Hrubý – Holeš, Hovorka, Břečka, Sobol – Hübschman (C) – Kratochvíl, Trávník, Považanec, R. Acosta – Doležal.
    Náhradníci: Hanuš – D. Ikaunieks, Chramosta, T. Pilík, Jovović, Fábry, Peřina.

    Rozhodčí: Nenadál – Vlasjuk, Poživil.
     
    V prvním dnešním zápase Viktoria Plzeň jasně přehrála Spartu výsledkem 4:0 a zařídila tak, že se o mistrovský titul ještě bude bojovat i po zápase Slavie s Jabloncem bez ohledu na výsledek nadcházejícího zápasu ve Vršovicích.

    Západočeši se Slavii přiblížili na rozdíl dvou bodů, Slavia ale stále má tento zápas k dobru a pak ještě budou do konce sezóny chybět dvě ligová kola.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Slavia se dnes kvůli trestu od disciplinární komise musí obejít bez podpory fanoušků ze severní tribuny, ti se ale ve velké většině přesunuli na jižní.
     
    Rozhodčí Nenadál už přivedl fotbalisty na velmi dobře připravený trávník, ačkoliv v Praze dnes po celý den pršelo.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Úvodní desítky sekund se odehrávají výhradně ve středu hřiště, oba týmy se zatím marně snaží dostat míč pod svoji kontrolu.
     
    3
    Po nedovoleném zákroku Bořila bude Jablonec rozehrávat standardní situaci na útočné polovině.
     
    4
    Po nákopu do pokutového území byl Tomáš Břečka pokryt domácími fotbalisty a volného míče se snadno zmocnil brankář Kolář.
     
    5
    Při prvním slávistickém výpadu do pokutového území Olayinka padl k zemi a dožadoval se odpískání nedovoleného zákroku, rozhodčí Nenadál ale nechává pokračovat ve hře.
     
    5
    Coufal po průniku po pravém křídle nedokázal odcentrovat přes Acostu, ten srazil míč za brankovou čáru a pokračovat se bude od rohového praporku.
     
    6
    Po domácím rohu míč po Deliho hlavičce propadl k Ngadeuovi, ten se ale nedokázal srovnat ke střeleckému zakončení a míč nasměroval mimo jabloneckou branku.
     
    8
    Slávisté podnikli rychlý přechod do útoku, Milan Škoda posunul míč do běhu Masopustovi, ten si ale nedokázal poradit s dobře bránícím Břečkou, akci výrazně přibrzdil a pak zakončil nepřesnou přihrávkou.
     
    9
    Jablonec právě vstřelil branku!
    Šok ve Vršovicích! Tomáš Holeš si při individuálním průniku pohrál s Olayinkou a přes Jana Bořila nasměroval senzační ránu do bližšího horního rohu slávistické branky! To může být i jedna z tref sezóny!
    9. Tomáš HOLEŠ - 0:1
     
    10
    Slavia mohla okamžitě vyrovnat! Josef Hušbauer se nadechl k dalekonosné ráně a byť mířil přímo doprostřed, tak štiplavou střelu Hrubý jen vyrazil před sebe, Milan Škoda už se ale k dorážce neprotlačil.
    10. Hušbauerovu střelu Hrubý vyrazil jen k Součkovi, ten hlavičkoval vedle
     
    12
    Po Masopustově centru se na hranici pokutového území nedokázal prosadit Olayinka, Hušbauer pak ale ještě vybojoval míč, následná Bořilova přihrávka před branku se neujala.
     
    13
    Slávisté znovu velmi nebezpečně zahrozili, Hrubý nejdříve dokázal vyrazit jedovatou ránu Součka a o pár sekund později Olayinka hlavou přestřelil!
    13. Součkův nepříjemný volej znovu protáhl Hrubého
     
    15
    Slávisté už jsou zase usazeni na třiceti metrech od jablonecké branky, hosté ze severu se brání s vypětím všech sil.
     
    15
    Po slávistickém rohu končí tento nápor sešívaných odpískáním útočného faulu Petera Olayinky.
     
    17
    Olayinka na levém křídle vybojoval takřka ztracený míč, slávisté pak ale nedokázali už nijak zahrozit a po odrazu míče do zámezí bude vhazovat střelec první branky zápasu.
     
    19
    Josef Hušbauer byl při zakládání další útočné snahy faulován, domácí budou rozehrávat ze středu hřiště.
     
    20
    Hosté dostali příležitost zahrávat standardní situaci od postranní čáry, do odraženého míče se pokusil opřít Kratochvíl, v těžké pozici jej ale netrefil dobře a Ondřej Kolář si připsal snadný zákrok, svůj první v dnešním zápase.
     
    22
    Slavia tentokrát rozehrávala až u vlastního pokutového území, pokusila se vylákat hostující fotbalisty ze středu hřiště a otevřít si tam více prostoru a byť se domácí postupně probojovali až k soupeřově "šestnáctce", tak ohrozit Hrubého tentokrát nedokázali.
     
    23
    Slávisté budou brzy střídat, u postranní čáry už je do dresu vysvlečen Miroslav Stoch.
     
    25
    Střídání v týmu SK Slavia Praha: ze hřiště odchází Lukáš Masopust, přichází Miroslav Stoch.
     
    26
    Milan Škoda ve středu hřiště zakombinoval s Miroslavem Stochem, čímž vyšachovali jabloneckou defenzivu a rozběhli se ve dvou proti samotnému Hovorkovi, ten ale výborně načasovaným skluzem dokázal zastavit finální Stochovu přihrávku na domácího kapitána.
     
    27
    Olayinka se probil do pokutového území kolem Hovorky a poté z úhlu prudce střílel, Hrubý míč vyrazil jen před sebe, kde ale po dorážce lačnící slávisté neuspěli.
     
    29
    Tentokrát sehráli kvalitní akci hosté po levé straně hřiště, Sobolův centr pak sice proletěl pokutovým územím, na jeho vzdálenějším okraji ale ještě míč zachytil Holeš a připravil střeleckou parketu pro Acostu, ten však nezvládl první dotyk s míčem, špatně si jej zpracoval a pak v pádu branku netrefil.
    29. Acosta v pádu střílel těsně vedle
     
    31
    Acosta u postranní čáry fauloval Coufala a Slavia se při standardní situaci bude moci znovu nastěhovat před Vlastimila Hrubého.
     
    32
    Acosta po předchozím souboji s Coufalem sice vstal na nohy, krátce poté ale padl k zemí a za pískotu domácího publika musí být ošetřen.
     
    33
    Slavia právě vstřelila branku!
    Slávistům vyšla standardní situace a vyrovnávají na 1:1! Při skrumáži v pokutovém území se ke střeleckému pokusu nadechl Tomáš Souček a jeho zřejmě nepovedenou střelu u vzdálenější tyče nasměroval do sítě IBRAHIM TRAORÉ.
    33. Ibrahim Benjamin Traoré - 1:1
     
    35
    Střídání v týmu FK Jablonec: ze hřiště odchází Rafael Acosta, přichází Vladimir Jovović.
     
    36
    Ondřej Kolář nepříliš vhodnou přihrávkou dostal pod tlak Ngadeua, ten jen posunul míč ke Kratochvílovi, jablonecký fotbalista ale byl nabídnutou příležitostí zřejmě natolik překvapen, že si míč ukopl od kopačky.
     
    38
    Po sérii soubojů ve středu hřiště se k míči dostal Peter Olayinka, ten prošel přes dva protihráče, pak ale domácí fotbalisté příšli o balón.
     
    40
    Další nebezpečně vyhlížející akce Slavie, Coufal nejdříve dokázal z úhlu protlačit míč přes brankáře Hrubého, ten se ale míče ještě dokázal zmocnit i díky šťastnému odrazu od sedícího Břečky.
    40. Coufal sám před Hrubým! Ale Holeš zasáhl proti zpětné přihrávce dobře
     
    40
    Slávisté se brzy znovu probojovali k pokutovému území, tentokrát ale jejich snahu zakončil nedovolený zákrok Jana Bořila.
     
    41
    Po ataku Doležala nad rámec fotbalových pravidel se těžce zvedá ze země Simon Deli, ten z hlavičkového souboje tvrdě dopadl na trávník.
     
    43
    Coufal si na pravém křídle posunul míč kolem Eduarda Sobola, ten jej poté viditelně stáhl k zemi a stává se prvním žlutě napomenutým hráčem tohoto zápasu.
     
    43
    Po následném centru Stocha ze standardní situace se nikdo v červeno-bílém neprotlačil do střeleckého zakončení.
     
    45
    Jablonečtí vybojovali míč ve středu pole a vyrazili do rychlého brejku ve třech proti jedinému obránci, tím byl Simon Deli a dokázal srazit pokus Považance o finální přihrávku.
     
    45+1
    Rozhodčí Nenadál k prvním pětačtyřiceti přidává tři nastavené minuty.
     
    45+1
    Bořilův centr Traoré zády k brance patičkou nasměroval na horní síť jablonecké branky.
    45+1. Traorého patička málem zapadla do sítě
     
    45+3
    Coufalův centr stáhl ze vzduchu Vlastimil Hrubý. První poločas už se dohrává za neustále sílícího deště.
     
    45+3
    Slávisté v samém závěru prvního poločasu ještě jednou zaútočili, Hušbauerova rána z dobrých pětadvaceti metrů ale prosvištěla nad břevnem jablonecké branky a vzápětí rozhodčí Nenadál ukončil úvodní dějství.
    45+3. Hušbauerovu táhlou ránu si Hrubý pohlídal
     
    45+3
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhý poločas?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Je za námi nesmírně zajímavý poločas, po němž oba týmy odcházejí do šaten za nerozhodného výsledku.

    Jablonec vstoupil do zápasu parádně, když Tomáš Holeš svůj individuální průnik po útočné polovině zakončil fantastickou ránou do horního rohu domácí branky. Slavia pak převzala iniciativu do svých nohou, hýřila aktivitou a po několika neproměněných šancích se ve 33. minutě ujala standardní situace zakončená Ibrahimem Traorém.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Slavia se hned po úvodním výkopu nastěhovala na útočnou polovinu, Bořilův centr ale byl příliš vysoký pro Milana Škodu.
     
    47
    O přestávce se nekonala žádná změna v sestavách, nicméně oba týmy už musely nuceně střídat během prvního poločasu, který kvůli zdravotním potížím nedohráli Lukáš Masopust s Rafaelem Acostou.
     
    49
    Bořilův nákop hledal Josefa Hušbauera, ten se ale neprobil kolem Tomáše Holeše.
     
    50
    Slávisté se teď bouřlivě rozčilují, když na trávníku zůstal klečet Traoré a rozhodčí Nenadál přerušil hru v momentě, kdy Slavia mohla nebezpečně zahrozit, domácím ale byl máván ofsajd.
     
    51
    Rozhodčí Nenadál ještě řešil s kolegou u videa Traorého pád po souboji s Hovorkou, už se ale může pokračovat ve hře.
     
    52
    Žlutou kartu dostává Tomáš Břečka (FK Jablonec).

    Hostující obránce ostře vletěl do souboje s Hušbauerem u postranní čáry.
     
    54
    Tentokrát je pískáno proti Slavii po souboji Milana Škody s Tomášem Břečkou u jabloneckého pokutového území.
     
    54
    Olayinka se pokusil zasprintovat kolem Tomáše Holeše, ten se ale nenechal obelstít, přesto Slavia bude pokračovat alespoň rohovým kopem.
     
    55
    Slávisté ze svého třetího rohu nedokázali nijak ohrozit brankáře Hrubého. Stále platí, že Jablonec je s rohovými kopy na nule.
     
    57
    Hra se nadále často kouskuje, tentokrát Olayinku fauloval David Hovorka a Slavia bude rozehrávat od postranní čáry.
     
    58
    Ještě před volným kopem si rozhodčí Nenadál volá ze skrumáže před brankou Hovorku s Břečkou, nelíbilo se mu počínání aktérů tohoto souboje.
     
    59
    Následně si na centr přetažený ke vzdálenější tyči nabíhal Deli, míč ale zasáhl jen v záklonu a nasměroval jej daleko za jabloneckou branku.
     
    60
    Bořil se na levém křídle neprobil kolem nadále výborně hrajícího Tomáše Holeše a pak zklamaně sledoval rozhodnutí sudích, kteří Jablonci přidělili odkop od branky.
     
    61
    Ngadeu v osobním souboji u laviček srazil k zemi Trávníka a po odpískaném faulu to bouří v hledišti.
     
    62
    Emoce vřou už i na trávníku, závěrečná půlhodina ještě může být velmi zajímavá.
     
    63
    Coufalův centr Eduard Sobol srazil rukou, Slavia bude zahrávat standardní situaci z pravého křídla.
     
    63
    Ohromná šance Jablonce! Ten se totiž ubránil standardní situaci Slavie, čehož využil Hübschman nákopem na útočnou polovinu před rozběhnutého Jovoviće, proti němu velmi špatně vyběhl brankář Kolář, jenž byl v souboji pozdě, Jovović jej obešel, od postranní čáry ale nedokázal přesně vystřelit do zcela prázdné branky!
     
    65
    Simon Deli svůj útočný výlet zakončil šikovnou kolmicí do běhu Janu Bořilovi, jeho centr je sražen na roh.
     
    65
    Hušbauerově centru se pak Jablonec ubránil, před brankou byl navíc faulován Tomáš Holeš a hosté budou moci uklidnit hru.
     
    66
    Ngadeu propadl na vlastní polovině, pomohl mu ale kolega ze stoperské dvojice Simon Deli, jenž nepustil Doležala do střelecké pozice.
     
    68
    Střídání v týmu SK Slavia Praha: ze hřiště odchází Milan Škoda, přichází Mick Van Buren.
     
    69
    Jablonec vybojoval standardní situaci u rohu pokutového území Slavie, to by mohla být příležitost pro Severočechy.
     
    70
    Na Trávníkův centr si naskočil Martin Doležal a jeho hlavičku skvělým zákrokem vytáhl Kolář!
     
    71
    Další výborné obranné počínání Tomáše Holeše proti Josefu Hušbauerovi, Slavia bude jen vhazovat.
     
    72
    Po závaru před brankou Jablonce spadl k zemi Josef Hušbauer, penaltu si ale nevymodlil. Tedy alespoň zatím, neboť probíhá diskuze rozhodčího Nenadála s kolegy u videa.
     
    72
    Hlavní arbitr už ale dává pokyn k navázání hry, pokračuje se odkopem od Hrubého branky.
     
    73
    Traoré byl faulován ve vzdálenosti nějakých pětadvaceti metrů od branky a to by mohla být nebezpečná parketa pro Hušbauera či Stocha.
     
    74
    Miroslav Stoch zakončoval jen do jablonecké zdi.
     
    75
    Žlutou kartu dostává Josef Hušbauer (SK Slavia Praha).

    Hušbauer pozdním skluzem vletěl pod nohy Kratochvíla.
     
    76
    Nepovedený Olayinkův centr snadno odkopl Jakub Považanec.
     
    77
    Další standardní situace pro Slavii ze střelecké pozice, Tomáš Břečka nedovoleně srazil Josefa Hušbauera.
     
    78
    Miroslav Stoch tentokrát už obstřelil jabloneckou zeď, mířil ale přímo do středu branky, kde míč s jistotou zachytil Vlastimil Hrubý.
    78. Stochovu placírku z přímého kopu kryl Hrubý
     
    79
    Střídání v týmu FK Jablonec: ze hřiště odchází Michal Trávník, přichází Tomáš Pilík.
    Střídání v týmu SK Slavia Praha: ze hřiště odchází Peter Olayinka, přichází Alexandru Baluta.
     
    81
    Rozeběhla se závěrečná desetiminutovka a v Edenu se nadále hraje smírně 1:1.
     
    82
    Hušbauerův přetažený centr vrátil před branku Tomáš Souček, Alexandru Baluta si zpracoval míč na hruď a pak zády k brance zakončoval nad břevno.
    82. Baluta vysekl parádní nůžky, ale střílel nad bránu
     
    84
    Slávisté už jsou znovu usazeni na útočné polovině a atakují pokutové území Severočechů.
     
    85
    Slavia právě vstřelila branku!
    A domácí se dostávají poprvé v utkání do vedení! Na hranici šestnáctky dostal přesný balon na své kopačky TOMÁŠ SOUČEK, který si ho rychle dal na pravou nohu a nádhernou střelou na zadní tyč nedal jabloneckému brankáři sebemenší šanci k zákroku!
    85. Tomáš SOUČEK - 2:1
     
    88
    Střídání v týmu FK Jablonec: ze hřiště odchází Jakub Považanec, přichází Jan Chramosta.
     
    88
    Na polovině Jablonce se dopustil faulu rumunský záložník Alexandru Baluta, který fauloval Vladimíra Jovoviće a od hlavního sudího Nenadála vidí žlutou kartu.
     
    90
    Hlavní sudí Martin Nenadál nastavuje čtyři minuty nad rámec základní hrací doby.
     
    90+3
    Jablonec se dostal na polovinu domácího týmu a pokouší se kombinovat.
     
    90+3
    Vladimir Jovović se dostal ke střele, ovšem nedokázal trefit domácí branku, a tak bude od své branky odkopávat brankář Ondřej Kolář.
     
    90+4
    Vladimír Coufal byl faulovaný na polovině Jablonce a dá se říci, že je před námi poslední standardní situace v dnešním utkání.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Utkání je za námi! Jablonec se dostal v úvodu zápasu do vedení díky parádní střele Tomáše Holeše. Domácí tým postupně přidával na tempu a ještě v prvním poločase srovnal Ibrahim Benjamin Traoré. Během druhého poločasu měly oba týmy šanci, ovšem v 85. minutě se parádně trefil Tomáš Souček, jehož branka se nakonec ukázala jako vítězná.
     
    Po dnešním obratu mají slávisté nadále pětibodový náskok a k zisku mistrovského titulu už jim stačí jediný bod z posledních dvou kol, přičemž o víkendu hrají v Ostravě s Baníkem a na závěr soutěže hostí Spartu.

    Jablonec už s jistotou zůstane čtvrtý, v závěru soutěže se pak ještě představí v neděli na Spartě a příští týden v severočeském derby přivítá Liberec. (22:10:55)

    Tomáš Kohlmann

    Petr Peleška


    Hledáme zpravodaje pro tým FK Jablonec. Více informací zde.

    Branky: 33. Traoré (T. Souček), 85. T. Souček (Traoré) – 9. Holeš (Trávník)

    Karty:   75. Hušbauer (SLA), 88. A. Baluta (SLA) – 43. Sobol (JAB), 52. Břečka (JAB)


    Držení míče: 69 % : 31 %.
    Střely na branku: 6:2. Střely mimo: 10:4. Rohy: 7:0. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 19:16.
    SK Slavia Praha: O. Kolář – Coufal, Ngadeu, Deli, Bořil – T. Souček, Traoré – Masopust (25. Stoch), Hušbauer, Olayinka (79. A. Baluta) – Milan Škoda (C) (68. Van Buren).
    Náhradníci: Kovář – Van Buren, Kúdela, Stoch, A. Baluta, Frydrych, Král.

    FK Jablonec: V. Hrubý – Holeš, Hovorka, Břečka, Sobol – Hübschman (C) – Kratochvíl, Trávník (79. T. Pilík), Považanec (88. Chramosta), R. Acosta (35. Jovović) – Doležal.
    Náhradníci: Hanuš – D. Ikaunieks, Chramosta, T. Pilík, Jovović, Fábry, Peřina.

    Rozhodčí: Nenadál – Vlasjuk, Poživil

    Diváci: 11124
    thejrc.org