Táborsko – Sokolov 0:1 (kon.) | Znojmo – Vítkovice 0:3 (kon.) | Pardubice – Hr. Králové 0:0 (kon.)
Č. Budějovice – Varnsdorf 3:0 (kon.) | Ústí n. L. – Jihlava 2:3 (kon.) | Brno – Třinec 5:0 (kon.)
Prostějov – Chrudim 0:0 (kon.) | Žižkov – Vlašim 2:0 (kon.)
konec
1. SC Znojmo FK
0:3 (0:0)
MFK Vítkovice
Sobota 18.05.2019, 15:00 • Městský stadion v Horním parku, Znojmo • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 29. kolo
Předzápasové kurzy
     
    1. SC Znojmo FK je pouhý zápas od sestupu do MSFL. V sobotu odpoledne nezvládlo domácí duel proti MFK Vítkovice, ačkoliv bylo aktivnějším a lepším týmem. Situace se změnila v třiašedesáté minutě, kdy David Machalík neproměnil pokutový kop. Hosté poté přečkali deset minut, aby se v rozmezí 73. – 82. minut prosadili třikrát. Pro oslabený tým z Vítkovic se tak jedná o cennou výhru. (17:34:54)
     
    Konec zápasu.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje tři minuty.
     
    88
    Znojemští se dostali k zahrávaní rohového kopu, branku Květoně ale neohrozili.
     
    86
    Domácí hráči se pokoušejí o nemožné. Za snahou o snížení na 1:3 centroval Helísek do šestnáctky, Vítkovice se však ubránily.
     
    85
    Střídání v týmu MFK Vítkovice: ze hřiště odchází Martin Bzirský, přichází Jaroslav Tilscher.
     
    82
    Vítkovice právě vstřelily branku!
    O utkání je s největší pravděpodobností rozhodnuto, Vítkovice se dostávají do vedení 3:0. Martin Bzirský sice byl ve vápně Znojma hlídaný, přesto se uvolnil a hlavičkou o zem překonal Bučka!
     
    78
    Vítkovice právě vstřelily branku!
    MATĚJ PRAUS přibližuje hosty k výhře. Na hranici vápna vystřelil a míč se od tyče dostal za bezmocného Antonína Bučka!
     
    76
    Střídání v týmu 1. SC Znojmo FK: ze hřiště odchází Mahamadou Dramé, přichází Van-Dave Harmon.
     
    75
    Domácí tým se ihned pokouší o vyrovnání, obrana Vítkovic je však velmi důsledná.
     
    73
    Vítkovice právě vstřelily branku!
    A hosté se dostávají do vedení! Antonín Buček nejprve ještě vytáhl skvělou střelu Kaloče na roh. Jeho zahrání sice devátému týmu Fortuna:Národní ligy nevyšlo ideálně, krátce na to se však JIŘÍ JANUŠKA dostal ke střele k dálky a jeho pokus krásně zaplaval k tyči!
     
    72
    Vítkovice čistě spoléhají na brejkové situace. Jednu z nich založil Jiří Januška, neporozuměl si však nikým ze svých spoluhráčů.
     
    70
    Filip Maksič se po rohu nejlépe zorientoval ve vápně, dokázal ale jen hlavičkovat nad bránu soupeře.
     
    69
    Znojemští budou zahrávat rohový kop. Cihlář unikal po levé straně hřiště, Matěj Praus byl při bránění pozorný.
     
    68
    Ondřej Chvěja se dvakrát ukázal v zajímavé příležitosti. Nejprve se mu nepovedl centr, pár vteřin na to ve vápně Znojma nezachytil nadýchaný míč od svého spoluhráče.
     
    66
    Na druhé straně se ukázaly Vítkovice. Januška nadvakrát centroval do vápna, pozorná defenzíva včele s Helískem nebezpečí odvrátila.
     
    65
    Krásná akce znojemského týmu po ose Beganovič, Machalík, Kunca skončila na posledně jmenovaném, který nezvládl centrovat do vápna.
     
    64
    Znojemští fotbalisté jsou však při chuti. Helísek centroval do vápna, kde se k hlavičce prodral Šmehyl, Květoně pořádně neohrozil.
     
    63
    Stav zápasu se však stále nemění! K exekuci se postavil David Machalík, který mířil do středu brány! Z dorážky k tyči neuspěl ani David Helísek.
     
    61
    Domácí tým bude zahrávat pokutový kop poté, co ve vápně byl sražený Tomáš Cihlář!
     
    59
    Střídání v týmu 1. SC Znojmo FK: ze hřiště odchází Alex Kuffour, přichází Jakub Teplý.
     
    58
    Dramé nastřelil tyč! Defenzivní hráč Znojma si vyměnil míč se Šmehylem, aby krásně mohl vystřelit dvacet metrů za vápnem!
     
    54
    Krásnou kombinaci předvedlo duo Beganovič, Kunca. Byl to Kunca, který centroval do vápna, nikoho ze svých spoluhráčů však nenašel.
     
    52
    Vítkovice se následně dostaly do útoku a zásluhou velkých zmatků domácího týmu měly menší tlak, ze kterého však skórovat nedokázaly.
     
    51
    Znojemští se dostali k zajímavé příležitosti. Po centru do vápna se v šestnáctce uvolnilDominik Kunca, jeho hlavička v ofsajdové pozici mířila těsně nad bránu Květoně.
     
    50
    Dženis Beganovič se po chybě soupeře dostal ke střele za vápnem, jeho pokusu ovšem chyběla razance.
     
    49
    Souboj dvou čtrnáctek, Davida Helíska a Michala Surzyna, odnesl druhý jmenovaný, který skončil na zemi. Oba hráči můžou pokračovat ve hře.
     
    47
    Znojmo zahrávalo roh poté, co Kunca ve vápně uvolnil Machalíka, který sice míč nezpracoval ideálně, ale hosté jen odvrátili na roh.
     
    46
    Druhou půli rozehráli domácí hráči. Velmi krátce po zahájení poločasu se Dženis Beganovič objevil v ofsajdu.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Úvodní půle je za námi. Domácí v ní měli navrch, větší příležitost si však vypracoval pouze Dženis Beganovič v závěru poločasu, skvělý Josef Květoň ale vytáhl jeho pokus nad svatyni Vítkovic. Druhý poločas začne přibližně v 16:03.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    45
    Machalík na první pohled nezahrál ideální rohový kop. K míči se však nakonec dostal Filip Maksič, který vystřihl krásné nůžky, jeho kop ale letěl na bránu Josefa Květoně.
     
    45
    V závěru poločasu uvidíme roh. Šmehyl z nepřímého kopu zasílal míč do vápna, hosté odvrátili do bezpečí.
     
    44
    Šmehyl prokázal skvělou bojovnost, jejíž zásluhou připravil šanci pro Kuffoura, ten ale ve vápně mířil vedle brány.
     
    43
    Jihomoravané začínají svého protivníka pořádně svírat. Dvě minuty před koncem úvodní půle se až ke střele dostal Alex Kuffour. Navezl si míč směrem k vápnu, střelou se do brány netrefil.
     
    42
    Znojemští v této chvíli rozjeli útok středem hřiště. Konkrétně Dominik Kunca, který skvěle našel Dženise Beganoviče, ten si však s míčem nerozuměl.
     
    41
    Domácí tým nejvíce hrozí z pravé strany. Helísek nadvakrát nedokázal odcentrovat, další centr Znojma již našel Dženise Beganoviče, na jehož pokus pod horní tyč si výborně počkal Josef Květoň.
     
    39
    K exekuci se postavil Šimon Šmehyl, slovenský univerzál ale mířil nad branku Květoně.
     
    38
    David Machalík nadělává obraně soupeře velké problémy, především jeho skvělý pohyb. Přibližně dvacet metrů od brány ho ke všemu fauloval kapitán Vítkovic David Mikula, nabízí se nám zde tak velmi zajímavá standardní situace.
     
    35
    Znojmo se dvakrát během krátké chvíle dostalo k útoku na pravé straně. Střela Helíska však netrefila branku Květoně, centr Šmehyla byl až příliš přetažený.
     
    33
    Mahamadou Dramé se těsně za vápně pokusil o střelu, dokázal však jen trefit protihráče před sebou. Po třiatřiceti minutách tak stav zůstává bezbrankový.
     
    31
    Vítkovice se nejdéle v zápase zdržely na útočné polovině hřiště, jednalo se však spíše o přihrávky na krátkou vzdálenost, než aby ohrozily branku Bučka.
     
    30
    Po půl hodině hry Alex Kuffour měl hodně prostoru na levé straně hřiště, zradilo ho však přesné zpracování.
     
    29
    Ze standardní situace nic vážnějšího nevzniklo, o následnou střelu z dálky se pokusil Michal Surzyn, mířil však velmi nepřesně.
     
    28
    Znojemští však ztratili míč a Vítkovice se hnaly do útoku. Ondřej Chvějka se dostával k míči, tvrdě však narazil na brankáře Antonína Bučka, který se snažil získat míč deset metrů před polovinou hřiště. Buček za své počínání obdržel žlutou kartu.
     
    27
    Cukovič vyvezl míč na útočnou polovinu soupeře, přihrál Cihlářovi, který však fauloval Vasiljeva. Hosté však dlouho u míče nepobyli.
     
    25
    Standardní situace se kopala také na druhé straně. Martin Bzirský sice našel svého spoluhráče, Buček si však na hlavičku počkal na středu lajny.
     
    24
    Byl to prvně jmenovaný. Slovenský útočník do vápna Vítkovic zaslal nadýchaný míč, ze kterého však Znojmo neudeřilo.
     
    23
    Znojemský výběr bude zahrávat standardní situaci, postavila se k ní dvojice Dominik Kunca, David Machalík. Kdo se ji nakonec ujme?
     
    22
    Domácí obecenstvo se cítilo ukřivděno, Tomáš Cihlář totiž po kontaktu s Tomášem Vasiljevem ve vápně soupeře skončil na zemi, rozhodčí však jasně ukazoval, že pokutový kop se kopat nebude.
     
    21
    Hostující výběr se osmělil, jsou to však domácí, kteří po polovině úvodní půle zakládají útočnou akci.
     
    20
    Vítkovice se po delší odmlce dostali na útočnou polovinu soupeře a hned z toho byla nebezpečná příležitost. Filip Kaloč se výborně uvolnil před vápnem Znojma, dostal se až do šestnáctky, jeho střela se však k Bučkovi nedoplížila.
     
    17
    V krátkém sledu se Znojmo dostalo ke dvěma solidním příležitostem. Kuffour nejprve vybídl Beganoviče, který z blízka přestřelil bránu Květoně. Za chvíli se ke střele dostal Dramé, ten přibližně ze třiceti metrů mířil jen těsně vedle brány Vítkovic.
     
    15
    Za vápnem se ke střele odhodlal Šimon Šmehyl. Jeho pokus trefil jednoho z bránicích hráčů Vítkovic, domácí budou kopat roh.
     
    15
    Velice zajímavou pobídku do vápna připravil David Machalík, jeho myšlenku nezachytil ani Kuffour, ani Beganovič. Následný výpad Vítkovic skončil tak rychle, jak začal.
     
    14
    Maksič z vlastní poloviny vyvážel míč na útočnou polovinu Vítkovic, Kaloč ho včas zastavil faulem.
     
    13
    Znojemským se nedá upřít snaha, se kterou vstoupili do velmi důležitého zápasu, zatím ovšem dochází k řadě neporozumění. Tak jako v této chvíli, kdy centr Dramého znovu nikoho nenašel.
     
    12
    Rohový kop byl zahraný do míst, kde se nacházel Filip Maksič, jeho hlavička se však sotva k Josefu Květoňovi.
     
    11
    Domácí tým bude kopat první roh v zápase. Nastalo tak po útočné aktivitě z pravé strany.
     
    9
    Vítkovice postupně přecházeli do útoku, což vyústilo v centr Vasiljeva, pozorný Buček však míč bez problémů stáhl ze vzduchu.
     
    8
    David Machalík napřáhl k prudké střele, trefil však Dženise Beganoviče, který se v daném okamžiku ocital ve vápně soupeře. Míč se nakonec odrazil z hlavy Beganoviče mimo hřiště, Josef Květoň tak může v klidu odkopávat od vlastní brány.
     
    7
    Aktivnějším týmem jsou zatím znojemští hráči. Nyní však vytvořili lacinou chybu u středu hřiště, osamocený Ondřej Chvěja se však daleko nedostal.
     
    5
    Domácí fotbalisté potřetí v zápase poslali míč do vápna Vítkovic, ani nyní z toho nebyla nebezpečná akce. Květoň bez problémů stáhl centr Šmehyla.
     
    3
    Domácí hráči na svého soupeře zatím vyvíjejí nátlak, hosté se dopouštějí menších chyb. Zajímavý centr Davida Helíska do vápna zastavil útočný faul.
     
    2
    Filip Maksič se snažil o míč přes polovinu hřiště, nikoho ze svých spoluhráčů nenašel.
     
    1
    Úvodní výkop duelu provedli hosté z Vítkovic, kterým se však nepovedl dlouhý nákop. Znojemští fotbalisté tak začínají s postupným útokem.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Duel začne již za pár minut, oba týmy za chvíli vyjdou z útrob stadionu.
     
    Úvodní sestavy:

    1. SC Znojmo FK: Buček (C) – Cihlář, Cuković, Maksić, Helísek – Machalík, Dramé, Šmehyl, Kunca – Kuffour, Beganović.
    Náhradníci: Pohanka, Avdić, Čereda, Hlůže, Mudra, Harmon, Teplý.

    MFK Vítkovice: Květon – Praus, Vasiljev, Holiš, Bzirský – Chvěja, Kaloč, Surzyn, V. Cverna – Mikula (C), Januška.
    Náhradníci: Simkanič – Leixner, Vrzal, Motyčka, Tilscher..
     
    Hra o záchranu je v letošní sezóně Fortuna:Národní ligy pořádně vyrovnaná. Dvě kola před koncem nemá jistotu účast v příštím ročníku druhé nejvyšší soutěže ani dvanáctý FK Baník Sokolov s 30 body. Hned za ním se ocitá MFK Chrudim (28 bodů) a zmíněné 1. SC Znojmo s FAC MAS Táborskem (shodně 25 bodů).

    Znojemští fotbalisté do zbývajících dvou zápasů mají velmi složitou výchozí situaci. V sobotu se nejprve utkají s MFK Vítkovicemi, v závěrečném kole zajedou na půdu FK Varnsdorfu. K jistotě setrvání jim však nemusí stačit ani případný plný šestibodový zisk. Do následujícího střetnutí ke všemu nebudou moci nasadit dvojici Andrew Conner, Jan Mudra, oba budou chybět kvůli čtyřem žlutým kartám.

    Naproti tomu hráči Vítkovic mají záchranu již jistou, v současné době se nachází na deváté pozici se ziskem 34 bodů. O motivaci do zápasu se Znojmem však budou mít jednoznačně postaráno, v prvním vzájemném zápase sezóny s jihomoravským týmem padli vysoko 0:6, o čtyři branky se postaral Jakub Teplý. Trenér Jiří Balcárek se vinou karet nebude moci spolehnout na Josefa Celbu (4 žluté karty) a Davida Paška (8 žlutých karet).
     
    Fotbalové nadšence vítám u 29. kola Fortuna:Národni ligy. V sobotu od 15:00 čeká velmi důležitý zápas na domácí 1. SC Znojmo FK, které se sice v současné době nachází na 14. místě, kvůli horším vzájemným utkání s FC MAS Táborskem momentálně sestupuje do MSFL. V předposledním duelu sezóny přivítá MFK Vítkovice.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.

    Radek Štohl

    Branky: 73. Januška, 78. Praus, 82. Bzirský

    Karty:   28. Buček (ZNO)

    Neproměněná penalta: 63. Machalík (ZNO), brankář Květon zneškodnil


    1. SC Znojmo FK: Buček (C) – Cihlář, Cuković, Maksić, Helísek – Machalík, Dramé (76. Harmon), Šmehyl, Kunca – Kuffour (59. Teplý), Beganović.
    Náhradníci: Pohanka, Avdić, Čereda, Hlůže, Mudra, Harmon, Teplý.

    MFK Vítkovice: Květon – Praus, Vasiljev, Holiš, Bzirský (85. Tilscher) – Chvěja, Kaloč, Surzyn, V. Cverna – Mikula (C), Januška.
    Náhradníci: Simkanič – Leixner, Vrzal, Motyčka, Tilscher.
    thejrc.org