Finsko – Německo 2:4 (kon.) | Česko – Švýcarsko 5:4 (kon.) | Slovensko – Dánsko 2:1 (2:0 po s.n.)
Norsko – Lotyšsko 1:4 (kon.) | Kanada – USA 3:0 (kon.) | Švédsko – Rusko 4:7 (kon.)
konec
Švédsko
4:7 (1:0, 0:6, 3:1)
Rusko
Úterý 21.05.2019, 20:15 • Zimný štadión Ondreje Nepely, Bratislava • Mistrovství světa • Skupina B
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Tento textový přenos byl navíc tím posledním, který jsme vám ze základní skupiny B v Bratislavě mohli přinést. Z hlavního města Slovenska se vám přihlásíme až ve čtvrtek, neboť zítra je volný den mistrovství. Doufáme, že jsme vás dokázali pobavit a potěšit. Dobrou noc a příjemný zbytek pracovního týdne vám přejí Tomáš Kalas a Jonáš Majtyka! (22:40:12)
     
    Nasazení pro čtvrtfinále:

    Rusko vs. USA (Bratislava)
    ČESKO vs. Německo (Bratislava)
    Finsko vs. Švédsko (Košice)
    Kanada vs. Švýcarsko (Košice)

    Česko může být po dnešním výsledku spokojeno, neboť se nemusí stěhovat do Košic. Tam naopak pojedou Švédové, kteří v severském derby vyzvou Finsko. Přesun čeká také Švýcary, na něž čeká vítěz základní skupiny A z Kanady. Rusové ovládli skupinu B a ve slovenském hlavním městě se ve čtvrtek postaví hráčům USA. Naše reprezentace se poté utká s Německem.
     
    Rusové rozebrali švédský tým poměrem 7:4 a zajistili si první místo ve skupině!

    Skupina B je v Bratislavě dohrána a diváci mohli v jejím vyvrcholení vidět celkem 11 gólů! V poměru 4 ku 7 byli lepší ruští hráči, kteří turnajem tak jedou stále bez jediné porážky. Švédové si naopak druhou prohrou na turnaji zpečetili pětihodinovou cestu na východ Slovenska.

    Přitom to tak v úvodu nevypadalo. Aktivnější Švédové jednak svého soupeře přestříleli, ale také trávili hodně času u něj v pásmu. Z jedné méně nápadné šance se povedlo skórovat, v osmé minutě totiž Gabriel Landeskog tečováním nahození od Marcuse Petterssona poslal Švédy do vedení.

    Ve druhé třetině to však bylo zcela něco jiného. Švédsko v ní vyhořelo, neboť ji prohrálo hrozivě 0:6. Leccos už naznačila první pětiminutovka, ve které dostali Švédové dvě branky z hole Arťoma Anisimova a Jevgenije Dadonova. To ale zcela nebylo vše, svůj druhý zásah na turnaji přidal Alexandr Ovečkin a bylo to již 1:3. Suverénně nejhorší pasáž pro Švédy přišla ale v rozmezí 34:39 – 37:47. Za tři minuty sborná nastřílela tři góly, nejprve z buly propálil Markströma Kirill Kaprizov, z předbrankového prostoru se pak během půl minuty prosadili Michail Grigorenko a Jevgenij Malkin.

    Třetí třetina nabídla sice nezáživný hokej, ale celkově čtyři góly, které navíc padly během posledních osmi minut hry. Za Švédy v čase 52:02 snížil William Nylander, během 55 sekund ale zařídil zpět pětigólové vedení pro Rusko Dmitrij Orlov. Švédové pak ještě dvakrát snížili, nejprve dotloukl puk do kasy v polovině 57. minuty Oliver Ekman-Larsson, přesilovou hru během pěti sekund bleskově využil pak i John Klingberg. I posedmé tak zní stadionem ruská hymna.
     
    Nejlepšími hráči byli zvoleni Gabriel Landeskog (SWE) Andrej Vasilevskij (RUS).
     
    Střely na bránu ve třetí třetině (celkem):

    Švédsko: 14 (37)
    Rusko: 9 (34)
     
    Konec zápasu.
     
    59:37
    Švédové ale vyvezli puk jako nějaký nebezpečný odpad a je jasné, že skóre se již dnes měnit nebude.
     
    59:03
    Jak poznamenal jeden nedaleko sedící novinář: „Aspoň padají góly.“ Zápas se již skutečně dohrává a Rusové chtějí přidat osmý gól.
    58:49 John KLINGBERG - 4:7
     
    58:49
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Švédové snižují na rozdíl tří branek! Oliver Ekman-Larsson přihrál podél modré čáry JOHNU KLINGBERGOVI, který si sjel na pravý kruh a poslal kotouč za záda Andreje Vasilevského, který nic neviděl přes jednoho z ruských hráčů. Asistence: Oliver Ekman-Larsson, William Nylander.
     
    58:42
    78 sekund před koncem přichází další vyloučení. Ledové království Bratislavy opouští Ilja Kovalčuk, který byl vykázán na lavici hanby za držení protihráče.
     
    58:01
    Probíhají poslední dvě minuty třetí třetiny a s největší pravděpodobností i celého zápasu.
     
    57:36
    Malkin si převzal puk od Guseva a trochu na krásu chtěl nahrávat pro Kovalčuka, jenže přes pozorného Wennberga puk neprošel.
     
    56:42
    Sergačjov prohodil jednoduše kotouč do útočného pásma a odjel střídat. Zajímavější byly momenty následující, když kotouč opustil přes mantinel ledovou plochu a jeden z fanoušků jej chytil přímo ze vzduchu.
    56:22 Oliver EKMAN-LARSSON - 3:7
     
    56:22
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    A máme tu ještě jednu snižující branku Švédska. Rusové trestuhodně nechali OLIVERA EKMANA-LARSSONA dojet až do brankoviště. Napoprvé sice Andreje Vasilevského nepřekonal, jenže puk zůstal ležet těsně před brankovou čarou, a tak jej obránce Arizony Coyotes dorazil do brány. Asistence: Elias Pettersson.
     
    55:53
    Oliver Ekman-Larsson se vzápětí dostal do vlastní šance, jenže si vylámal zuby na Andreji Vasilevském.
     
    55:24
    Malkin se přes Ekmana-Larssona lehce se štěstím protlačil až do koncovky, z ostrého úhlu hledal prostor na delší tyči, tam ale otevřeno nebylo.
     
    54:49
    Nikita Kučerov se z ničeho nic dostal do samostatného úniku, neměl už ale moc sil, a tak ze své bekhendové kličky zamířil mimo tři tyče.

    Jonáš Majtyka

    Tomáš Kalas

    Branky a nahrávky: 8. Landeskog (M. Pettersson, E. Pettersson), 53. W. Nylander (Wennberg), 57. Ekman-Larsson (E. Pettersson), 59. J. Klingberg (Ekman-Larsson, W. Nylander) – 21. Anisimov (N. Gusev, Kučerov), 25. Dadonov (Sergačjov, Kuzněcov), 29. Ovečkin (Malkin, Chafizullin), 35. Kaprizov (Kuzněcov), 38. Grigorenko, 38. Malkin (Zadorov, Dadonov), 53. Orlov (Barabanov, Tělegin)


    Švédsko: Markström (H. Lundqvist) – J. Klingberg, Ekman-Larsson (C), A. Larsson, Ekholm (A), M. Pettersson, E. Gustafsson, Hägg, Krüger – Hörnqvist (A), Wennberg, W. Nylander – E. Pettersson, E. Lindholm, Landeskog – A. Kempe, Lander, Eriksson – Lindblom, Bratt, Rasmussen.
    Rusko: Vasilevskij (Georgijev) – Nestěrov, Sergačjov, Orlov, N. Zajcev, Chafizullin, Gavrikov, Zadorov, Tělegin – Dadonov, Malkin (A), Grigorenko – Kaprizov, Kuzněcov, Ovečkin (A) – Kučerov, Anisimov, N. Gusev – Barabanov, Andronov, Kovalčuk (C).

    Rozhodčí: Gouin (CAN), Hribik (CZE) – McCrank (CAN), Ondráček (CZE)

    Diváci: 9 085
    ocianews.com