Rusko – Česko 3:2 (2:0 po s.n.) | Kanada – Finsko 1:3 (kon.)
po s.n. (2:0)
Rusko
3:2 (1:2, 1:0, 0:0 - 0:0)
Česko
Neděle 26.05.2019, 15:45 • Ondrej Nepela Arena • Mistrovství světa • O 3. místo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Od našeho novinářského dua Lukáš FoffKlára Petrásková je to pro tuto chvíli již vše. Děkujeme, že jste s námi sledovali napínavou bitvu o bronz i předchozí mače nejen české reprezentace, rádi bychom vás rovněž pozvali ke sledování finálového duelu. Tím vás provedou naši kolegové, kteří už se na vrchol sezóny netrpělivě připravují. Na shledanou v dalším hokejovém ročníku! (18:49:18)
     
    Přestože nyní převládá na české straně smutek, národní tým se rozhodně nemá za co stydět. Základní skupinu odehrál na turnaji parádně a do čtvrtfinále šel z druhého místa, po skalpu Němců narazil na Kanadu. S tou sice svěřenci Miloše Říhy prohráli 1:5, dnes ale bylo vidět, že se z porážky oklepali. Rusko přestříleli téměř o dvacet pokusů a drželi s ním i gólový krok. Za stavu 2:2 byly k vidění šance na obou stranách, a to jak v závěru třetí třetiny, tak v prodloužení. O držiteli bronzové medaile nakonec rozhodly samostatné nájezdy, v nichž si lépe počínala sborná a Česká republika tak znovu odjíždí po bitvě o třetí místo jako bramborový celek. Je ale potřeba vyzdvihnout, že medaile byla letos opravu nejblíže za poslední roky.
     
    Nejvytěžovanější hráči zápasu:

    Rusko – Dmitrij Orlov (23:44, 39 střídání)
    Česko – Filip Hronek (25:17, 34 střídání)
     
    STATISTICKÉ OKÉNKO

    Střely: 31:50 (9:11, 14:15, 5:18 – 2:6 – 1:0).
    Vyloučení: 1:2.
    Využití: 0:0.
    Vhazování: 28:35.
     
    A zatímco Rusové se na středovém kruhu skládají ke společné bronzové fotografii, čeští reprezentanti pomalu odešli poskytnout rozhovory médiím a následně do kabiny.
     
    Čeští hokejisté objeli pro své fanoušky kolečko kolem kruhu pro vhazování a potleskem jim děkují za podporu, které se jim v Bratislavě po celou dobu šampionátu dostávalo.
     
    Přichází ještě čas na státní hymnu Ruska – bronzového medailisty z Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2019. Češi na protější modré čáře zklamaně přihlížejí, medaili byli z posledních světových akcí dnes nejblíž. Už jen proto, že vstřelili dvě branky a drželi se silným soupeřem krok.
     
    Ilja Kovalčuk, s medailí na krku, přijel znovu k předávajícím, aby převzal ještě týmovou trofej pro třetí místo. Rusové si ji předávali z ruky do ruky a po chvilce skončila v rukou kustodů na střídačce.
     
    Hokejisté sborné si ve většině případů nechávají bronzovou medaili na krku, sundalo ji minimum hráčů. Mezi nimi například Jevgenij Malkin, který je zřejmě i po zisku světové medaile zklamaný, že není zlatá.
     
    Bronzové medaile už byly připraveny na podnosech a Rusům dlouhou dobu trvalo, než si pro ně přijeli. Jako první ji převzal kapitán Ilja Kovalčuk, který poté také jel pogratulovat českému soupeři. Stejně tak jeho spoluhráči.
     
    Prezident IIHF René Fasel už je na ledě a nejprve ocení rozhodčí bronzového duelu, kteří dostanou upomínkový předmět na to, že pískali tak důležitý mač.
     
    I v medailovém duelu byli vybráni nejlepší hráči za každé mužstvo. Ze smutnícího českého celku si cenu převzal útočník Michal Řepík, za Rusko byl zvolen brankář Andrej Vasilevskij.

     
    Je dobojováno... Češi předvedli naprosto výtečný výkon, ale v nájezdech zřejmě rozhodlo to, že čeští hráči moc chtěli. Rusové měli chladné hlavy, neboť výsledek turnaje pro ně stejně je zklamáním. Kovalčuk s Gusevem to provedli senzačně, ale hrdinou souboje o třetí místo je jednoznačně Andrej Vasilevskij. Ten pochytal neskutečné věci a v nájezdech byl jako skála.
     
    Konec zápasu.
     
    V samostatných nájezdech zvítězil tým Rusko.
    Autorem vítězné branky je ILJA KOVALČUK, který vytáhl velmi rychlý bekhendový blafák a hned v prvním nájezdu rozhodl o ruské medaili.
    Filip HRONEK
     
    4. série
    2:0
    Filip Hronek sice hodně míchal s pukem, ale Vasilevskij zůstal ledově klidný. Je rozhodnuto...
    Nikita GUSEV

    Lukáš Foff

    Klára Petrásková

    Branky a nahrávky: 13. Grigorenko (Sergačjov), 21. Anisimov (N. Gusev), rozh. náj. Kovalčuk – 14. Řepík (D. Sklenička, Rutta), 19. D. Kubalík (Jan Kovář, Gulaš)

    Samostatné nájezdy:

    1. série:
    0:0   Jakub Vrána (CZE)
    1:0   Ilja Kovalčuk (RUS)
    2. série:
    1:0   Dominik Kubalík (CZE)
    1:0   Nikita Kučerov (RUS)
    3. série:
    1:0   Jan Kovář (CZE)
    2:0   Nikita Gusev (RUS)
    4. série:
    2:0   Filip Hronek (CZE)


    Rusko: Vasilevskij (Georgijev) – Orlov, N. Zajcev, Sergačjov, Gavrikov, Chafizullin, Zadorov, Zub – Grigorenko, Malkin (A), Dadonov – Ovečkin (A), Kuzněcov, Kaprizov – N. Gusev, Anisimov, Kučerov – Kovalčuk (C), Andronov, S. Plotnikov – Barabanov.
    Česko: Hrubec (Bartošák) – D. Sklenička, Rutta, J. Kolář, Gudas (A), D. Musil, Hronek, Zámorský – H. Zohorna, T. Zohorna, Řepík – D. Kubalík, Jan Kovář, Gulaš – Frolík (A), Simon, Voráček (C) – Palát, Faksa, Jaškin – J. Vrána.

    Rozhodčí: Gouin (CAN), Kaukokari (FIN) – Malmqvist (SWE), Oliver (USA)

    Diváci: 9085
    thejrc.org