Mexiko – Japonsko 0:3 (kon.) | Senegal – Kolumbie 2:0 (kon.) | Ekvádor – Itálie 0:1 (kon.)
Polsko – Tahiti 5:0 (kon.)
konec
Polsko
5:0 (3:0)
Tahiti
Neděle 26.05.2019, 20:30 • Stadion Widzewa, Lodž • Mistrovství světa U20 • Skupina A
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:30.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu ze zápasu mistrovství světa hráčů do dvaceti let. Od dvaceti hodin a třiceti minut se v rámci základní skupiny A utkají výběry Polska a Tahiti!
     
    Polsko

    Hostitelská země se na světovém šampionátu hráčů do dvaceti let představuje popáté, z toho teprve podruhé od roku 1983, kdy v Mexiku získala bronzové medaile. Poslední účast se datuje k roku 2007, kdy polská reprezentace v osmifinále nestačila na budoucí vítěze z Argentiny. Do domácího turnaje však vstoupila příšerným výkonem proti dobře organizované Kolumbii. V Lodži neměla jednu jedinou šanci ke skórování a porážkou 0:2 se dostala do situace, kdy si už nesmí dovolit zaváhat, jinak červenobílé barvy z osudí rychle zmizí.
     
    Tahiti

    Nikoho asi nepřekvapí, že zástupci ani ne dvousettisícového ostrovního státu ležícího v Tichém oceánu přijeli do Polska jako největší outsideři. Není to ale poprvé, co reprezentace Tahiti na mistrovství světa dvacítek hraje. Její debutová účast proběhla před deseti lety v Egyptě, kde v základní skupině prohrála 0:8 se Španělskem i Venezuelou a pak ještě 0:5 s Nigérií. Vstup do tohoto turnaje byl od finalisty mládežnického Oceánského poháru výrazně povedenější – proti Senegalu prohrál „jen“ 0:3, přestože poprvé inkasoval už v desáté vteřině.
     
    Úvodní sestavy:

    Polsko: Majecki – Szota, Sobociński, Stanilewicz, Bednarczyk – Zalewski, Kopacz, Slisz, Zylla – Łyszczarz (C), Steczyk.
    Náhradníci: Mleczko, Niemczycki – Gryszkiewicz, Nawrocki, Puchacz, Walukiewicz, Bogusz, Skóraś, Makowski, Benedyczak.

    Tahiti: Pito – Liparo, Teumere, Tehaamoana, Holozet – Morgant, Bremond – Tufariua, Tehau (C), Vivi – Kaspard.
    Náhradníci: Capel, Tamatai – Heitaa, Tave, Amau, Araneda, Ferrand, Boube, Maro, Beaumert..
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Úvodní výkop zápasu obstarali domácí, kteří nastupují v kompletně bílých, zatímco Tahiťané v celočervených dresech.
     
    3
    Bremondův faul napomohl brzkému tlaku Poláků, kteří na konci třetí minuty získali i premiérový rohový kop.
     
    4
    Zajímavě nacvičený signál defenzivu fotbalového trpaslíka nepřekvapil.
     
    6
    Od začátku je to hra na jednu branku. Hodně zatažený obranný val Tahiti však odolává bez nějakých kritických problémů.
     
    8
    První šance pro Poláky! Bednarczyk doplnil situaci na pravém křídle, kde pronikl do vápna a přihrávkou pod sebe našel trestuhodně nepokrytého Zyllu, kterého dobře postavený Pito vychytal.
    8. Marcel Zylla (POL)
     
    9
    Také Tahiti se poprvé dostalo do polského vápna, nicméně Tufariua byl kousek před koncovou čáru čistě odzbrojen.
     
    10
    Adrian Łyszczarz fauloval a na pár vteřin půjčil balón soupeřům, kteří se s ním nedostali ani na půlku. Naopak se zrodila možnost pro Steczyka, kterou zlikvidoval až Pito.
     
    11
    S bráněním rohového kopu si Tahiti vědělo rady. Definitivní uklidnění přišlo poté, co Łyszczarz nakopl míč do gólmanových rukavic.
     
    13
    Poláci zadrželi míč na útočné polovině, jenže Bednarczykův následný centr z prvního doteku letěl mimo hrací plochu.
     
    14
    Bezbrankové skóre polské fanoušky příliš nerozptyluje. Většina z nich nyní skáče a tradičním chorálem žene domácí hráče do útoku.
     
    15
    Jan Sobociński zezadu postrčil Tehaua a Tahiti díky tomu získalo přímý kop z takřka ideální palebné pozice.
     
    16
    O zakončení z jednadvaceti metrů se postaral Yann Vivi, který sice překonal zeď, ale společně s ní překopl i celou Majeckého bránu.
     
    17
    Tentokrát se provinil Bednarczyk, který poslal k zemi Bremonda. Tahiťané se však vydali směrem k vlastní brance a mizernou přihrávkou darovalo Polákům roh.
     
    18
    Polsko právě vstřelilo branku!
    No tak to byla fantazie, po které je čekání na první domácí gól u konce! Zalewského centr z rohového kopu byl odvrácen před pokutové území, odkud z voleje napřáhl JAKUB BEDNARCZYK a nádhernou ranou nasměroval balón do pravého horního rohu Pitovy brány.
    18. Jakub BEDNARCZYK - 1:0
     
    20
    Rozdíl v kvalitě obou výběrů je znát hlavně ve středu pole. Hráči z Tahiti prohrávají drtivou většinu osobních soubojů v zahuštěném prostoru.
     
    21
    David Kopacz nezkrotil přihrávku do špeku. Míč prosvištěl za koncovou čáru a zpět do pole ho pošle Moana Pito.
     
    22
    Steczyk měl u penalty tolik prostoru, že se mohl rozhlédnout kolem a přihrát pod sebe na spoluhráče, jehož střela byla sražená.
     
    24
    Málem to bylo o dva kousky! Marcel Zylla se jednoduše dostal k nákopu z hloubi pole. Propasíroval se přes nedůrazného obránce a pak vypálil do horní tyče!
     
    25
    Po několika vteřinách se pískal faul na levém křídle, odkud bude Łyszczarz rozehrávat standardní situaci. Ještě předtím dostali Sabociński a Tehau menší kázání.
     
    26
    Jenom to zahučelo! Łyszczarz zvolil střílený centr, který proletěl celým malým vápnem, nicméně u zadní tyče na něj nečekal nikdo, kdo by doklepl míč do sítě.
     
    27
    Pito úplně neodhadl výšku diagonálního centru a protečoval balón na roh. Další polská možnost se ale nekonala.
     
    28
    Nicola Zalewski se hezky položil do odraženého balónu zpoza pokutového území, ale balón prosvištěl pár decimetrů nad břevnem.
     
    29
    Kopacz chtěl na Tehaamoanaovi získat pokutový kop. Rozhodčí zůstal i po jeho pádu úplně v klidu a nařídil pouze Pitovu rozehrávku.
     
    30
    Držení míče: 60% – 40%.
     
    31
    Hra je na pár desítek vteřin zastavena. Na trávníku zůstává zdravotně indisponovaný tahitský kapitán Roonui Tehau.
     
    32
    Bremond zkusil vymyslet nějakou tu překvapivou přihrávku za polskou obranu. Míč za ní prošel, jenomže letěl do prostoru, kde nebyl nikdo v červeném.
     
    33
    Łyszczarz nevypustil sprint za přetaženou přihrávkou, což se stalo osudným Pitovi. Gólman Tahiti si ze vzájemné srážky odnesl menší zranění.
     
    35
    Hennel Tehaamoana fauloval při rychlém protiútoku a v pětatřicáté minutě se stal prvním žlutě napomenutým hráčem.
     
    36
    Adrian Łyszczarz nekopl přímý kop z neúplně ideálního úhlu vůbec špatně. Pito ale vyskočil k levé tyči včas a připsal si už několikátý dobrý zákrok.
     
    37
    Polsko právě vstřelilo branku!
    Žádné překvapení na úkor polského favorita se pravděpodobně konat nebude! Dominik Steczyk doběhl přihrávku za obranu a zprava vyslal lehce přetažený centr. MARCEL ZYLLA netrefil střelu z voleje vůbec čistě, ale balón odrazem o zem do sítě stejně dostal.
    37. Marcel ZYLLA - 2:0
     
    39
    Polsko právě vstřelilo branku!
    Další domácí akce a další míč v tahitské síti! Marcel Zylla ho z půlky nakopl mezi rozestoupené obránce, kde už čekal DOMINIK STECZYK. Ten ustál souboj s opatrně bránícím Teumerem a s trochou štěstí si píchl balón kolem gólmana, aby mohl z bezprostřední blízkosti jednoduše zakončit.
    39. Dominik STECZYK - 3:0
     
    41
    Tahiti už má na vlastním kontě stejný počet gólů jako na konci zápasu se Senegalem. A byl by to velký zázrak, kdyby se počet polských zásahů na trojce zastavil.
     
    42
    Moana Pito vykopával balón ve chvíli, kdy těsně vedle něj běžel Szota. Přitom si zranil pravou nohu a už podruhé musí být ošetřován.
     
    43
    I tentokrát se Pito rychle vzchopil a nakopl dlouhý míč dopředu. Tahiti bude útočit prostřednictvím Morgantova vhazování.
     
    44
    Na dlouho to ale nebylo, neboť Bremond v křídelním prostoru nedovoleně atakoval Zyllu. Svátečně si do balónu kopne i Majecki.
     
    45
    Dominik Steczyk si naběhl na přízemní centr z pravé strany a zvýšil už na 4:0. Gólová radost však trvala jen krátce, přihrávající Łyszczarz byl v ofsajdu.
     
    45+1
    Nastavují se 2 minuty.
     
    45+2
    Bednarczyk ledabyle přihrával na vlastní půlku, kde balón zachytil Tufariua, jenomže Poláci se o něj během tří vteřin zkušeně postarali.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Polský výběr po zpackaném střetnutí s Kolumbicji nedopustil žádné podcenění slaboučkého soupeře a jednoznačně kráčí za vítězstvím. Ostrovní státeček odolával jen do osmnácté minuty, kdy se do soutěže o nejhezčí gól turnaje přihlásil Jakub Bednarczyk. Polsko mělo hru pod kontrolou a v rozmezí 37. až 39. minuty přidalo další dvě trefy, když velké díry v obraně využili Zylla a Steczyk.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Tahiti: ze hřiště odchází Yann Vivi, přichází Kitin Maro.
     
    46
    Střídání v týmu Tahiti: ze hřiště odchází Samuel Liparo, přichází Etienne Tave.
     
    47
    Kopacz šel proti přihrávce do druhé vlny, ale na hranici pokutového území neměl prostor na žádnou kloudnou střelu.
     
    48
    Tutehau Tufariua prohrál osobní souboj u levé postranní čáry a po ztrátě balónu okamžitě fauloval. To samé na půlce zopakoval Bremond.
     
    49
    Střídající Tave hned třikrát vhazoval z pravé strany, jenže ve všech případech to skončilo okamžitými ztrátami.
     
    50
    Poláci rozhodně nemají důvod polevovat. I skóre totiž může za pár dní hrát důležitou roli v boji o postup do osmifinále.
     
    51
    Krátce po nevyužitém rohovém kopu to z dálky zkusil aktivní Łyszczarz, jenže balón se sotva došoural k čekajícímu brankáři Pitovi.
     
    52
    Jakub Bednarczyk nechal vzpomenout na svůj parádní úvodní zásah a znovu se pokusil skórovat z necelých třiceti metrů. Pito však ránu letící k levé tyči vyrazil.
    52. Jakub Bednarczyk (POL)
     
    53
    A ještě jedna střela z obrovské vzdálenosti. Szota to s ní už trochu přehnal a ohrozil jen fanoušky za tahitskou bránou.
     
    54
    Roonui Tehau nakopl Slisze někam do oblasti kostrče, což je vždy velmi bolestivá záležitost. Vše se ale obešlo bez ošetřování.
     
    55
    Stanilewicz měl moře volného prostoru na levé straně. Centr mu však vůbec nesedl a míč skončil za koncovou čarou.
     
    56
    Kaspardovi byl písknut faul nalevo od polského pokutového území. Hráči v bílém se balónu zbavili pro změnu přetaženým nákopem.
     
    57
    Zalewski se jednoduše dostal přes Tavea a centroval na Steczyka, který byl pomezním arbitrem přistižen v milimetrovém postavení mimo hru.
     
    58
    Střídání v týmu Polsko: ze hřiště odchází David Kopacz, přichází Adam Benedyczak.
     
    59
    Se střelami z dálky polští mladíci rozhodně nešetří. Také Stanilewicz ale nakopl balón nad břevno Pitovy brány.
     
    60
    Łyszczarz hrál na levém křídle, kde se Teumere nechal opít jeho rychlou kličkou a mohl jen doufat, že střela z rohu vápna poletí mimo tři tyče, což se také stalo.
     
    61
    Držení míče: 60% – 40%.
     
    61
    Polsko právě vstřelilo branku!
    Teď už to tam Polákům spadlo a stav se tedy mění na 4:0. Pito při odkopu podklouzl, což způsobilo lacinou ztrátu míče. Toho se nalevo ujal Zalewski a přesně odcentroval na hlavu neuhlídaného DOMINIKA STECZYKA. Balón letěl vzduchem poměrně dlouho, ale tahitský gólman na něj stejně nedosáhl.
    61. Dominik STECZYK - 4:0
     
    62
    Střídání v týmu Polsko: ze hřiště odchází Bartosz Slisz, přichází Adrian Gryszkiewicz.
     
    63
    Tehau se zjevil ve vápně, kde hledal ještě mnohem volnějšího parťáka. K němu balón nepustil Sobociński za cenu jednoduše ubráněného rohového kopu.
     
    64
    Opět Poláci trochu lehkovážně přistoupili k bránění a měli pořádnou kliku, že Holozet hlavičkoval do vlastního spoluhráče, který stál o metřík v ofsajdu.
     
    65
    Dnešní utkání sleduje 15 894 diváků.
     
    66
    Domácí po čtvrtém gólu trochu polevili. Napadající hráči Tahiti je nyní donutili nepříjemně kombinovat poblíž vlastního vápna.
     
    67
    Dost možná první dotek s míčem Gryszkiewiczovi vůbec nevyšel. Nepochopená přihrávka umožnila Pitovi vykopávat.
     
    68
    Pito vyběhl k hranici šestnáctky a nakopl míč na polovinu soupeře, kde byl jeden z jeho spoluhráčů viděn v ofsajdu.
     
    69
    Zylla prodlužoval centr z úplně opuštěné levé strany do ofsajdu. Hra je přerušena a na řadu přichází střídání.
     
    70
    Střídání v týmu Tahiti: ze hřiště odchází Terai Bremond, přichází Herehaunui Ferrand.
     
    71
    Tahiťané měli možnost aktivně napadat ve vysokém počtu. Místo toho ale stáli na místě a nechali Poláky vykombinovat se do klidnějších vod.
     
    72
    Marcel Zylla si pohlídal ofsajdovou linii a na chvíli se dostal za obranu. Křižnou střelou však balón k vzdálenější tyči nevměstnal.
     
    73
    Gryszkiewicz centr z jedničky do vápna neprošel. Míč se zastavil o rohový praporek a nakonec se bude jenom vhazovat.
     
    74
    Polsko právě vstřelilo branku!
    A už je to o pět gólů! ADRIAN BENEDYCZAK dostal do vápna přihrávku z levé strany a pohotově vystřelil do blokujícího Tehaamoany. Balón se předním ale zastavil ještě jednou a na druhý pokus už rozvlnil síť za Pitovými zády.
    74. Adam BENEDYCZAK - 5:0
     
    76
    Slušně vypadající kontr Tahiti umřel na nepřesném přenesení balónu, který skončil až mimo hrací plochu. Zcela nezaměstnaný Majecki si může užít odkop od branky.
     
    77
    Střídání v týmu Polsko: ze hřiště odchází Marcel Zylla, přichází Michał Skóraś.
     
    78
    Eddy Kaspard se dnes do hry moc nedostává, a tak využil alespoň možnosti vystřelit z dobrých třiceti metrů. Majeckého branku nicméně minul o velký kus.
     
    79
    Nicola Zalewski se po absolvovaném sprintu musí poprat s křečemi v pravé noze. Sám se odklidil do autu a počká si na ošetření.
     
    80
    Velké štěstí pro Tahiti! Dezorientovaný Dozadu klopýtající Tehaamoana ztečoval střelecký pokus Benadyczaka do pravé tyče, načež přes Tavea neprošla ani dorážka z bezprostřední blízkosti.
    80. Adam Benedyczak (POL)
     
    81
    Znovu se nehraje, neboť u Pitovy branky podstupuje ošetření Roonui Tehau. Rozehrávka rohového kopu se o pár vteřin odkládá.
     
    82
    Moana Pito vyběhl do prázdna a vůbec netrefil Łyszczarzův centr. Jeho spoluhráči každopádně zabránili jakékoliv další střele.
     
    83
    První a zákonitě největší šance pro Tahiti! Tutehau Tufariua využil volného prostoru před sebou a ze sedmnácti metrů tlačil míč ze svého pohledu k pravé tyči. Nerozchytaný Majecki tam byl včas a vyrazil dobrý pokus na roh.
     
    84
    Nakonec z toho byly rohy hned dva, ale polská defenziva si s trochou problémů poradila. Neobešlo se to bez menšího zdravotního problému u brankáře Majeckého, který špatně dopadl na levou nohu.
     
    86
    Talentovaný gólman varšavské Legie byl dobré dvě minuty ošetřován. Zápas však musí dochytat, Poláci už použili všechny tři střídání.
     
    87
    Různých zdravotních problémů je na obou stranách opravdu dost. Další křeče se tentokrát dostaly do nohy Zalewského.
     
    88
    Hennel Tehaamoana má po turnaji. Obránce Tahiti eliminoval hrozící únik stažením nabíhajícího protihráče a kvůli druhé žluté kartě odpustil bojiště předčasně.
    88. Červená karta po 2. žluté
     
    89
    Z nařízené standardní situace resultovalo jen neškodné zakončení Łyszczarze. Vypadá to, že se pětigólovém rozdílu už nic měnit nebude.
     
    90
    Adam Benedyczak se prodral k pravému kraji pokutového území, jenže následný centr poslal až za vzdálenější postranní čáru.
     
    90+1
    Nad rámec druhého poločasu jsou přidány tři minuty.
     
    90+2
    Pito jenom vyrazil střílený centr z levého křídla a pak se musel spolehnout na své kolegy z oslabené obrany, která zaznamenala důležitý blok.
     
    90+3
    Ani z této situace šestý gól nepadl. Zalewského ráně nad břevno předcházelo přečíslení tři na dva a vyražená střela Steczyka, který byl navíc v ofsajdu.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Výběr hostitelské země si spravil chuť po nepovedeném utkání proti Kolumbii a připsal si naprosto povinné tři body za jednoznačnou výhru 5:0 nad trpaslíkem z Tahiti. Rozhodnuto bylo ještě před koncem první půle, kdy Bednarczyk, Zylla a Steczyk upravili skóre na 3:0. Po změně stran létala kolem Pitovy brány spousta dalších střel, z nichž se ujaly jen ty od Steczyka a Benedyczaka. Tahiti bylo bez jediné šance až do třiaosmdesáté minuty, kdy Majeckého čisté konto vydatně ohrozil Tufariua.
     
    Poláci se díky přesvědčivé výhře posunuli v tabulce skupiny A na druhé místo. O přímém postupujícím mezi nejlepších šestnáct se ale rozhodně až ve středu, kdy červenobílí vyzvou první Senegal a třetí Kolumbijci jednoznačně poslední Tahiti.
     
    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 10:1. Střely mimo: 10:3. Rohy: 13:3. Ofsajdy: 4:3. Fauly: 12:16.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (22:36:17)

    Michal Břuchanský

    Branky: 18. Bednarczyk, 37. Zylla (Steczyk), 39. Steczyk (Zylla), 61. Steczyk (Zalewski), 74. Benedyczak

    Karty:   35. Tehaamoana (TAH)   88. Tehaamoana (TAH)


    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 10:1. Střely mimo: 10:3. Rohy: 13:3. Ofsajdy: 4:3. Fauly: 12:16.
    Polsko: Majecki – Szota, Sobociński, Stanilewicz, Bednarczyk – Zalewski, Kopacz (58. Benedyczak), Slisz (62. Gryszkiewicz), Zylla (77. Skóraś) – Łyszczarz (C), Steczyk.
    Náhradníci: Mleczko, Niemczycki – Gryszkiewicz, Nawrocki, Puchacz, Walukiewicz, Bogusz, Skóraś, Makowski, Benedyczak.

    Tahiti: Pito – Liparo (46. Tave), Teumere, Tehaamoana, Holozet – Morgant, Bremond (70. Ferrand) – Tufariua, Tehau (C), Vivi (46. Maro) – Kaspard.
    Náhradníci: Capel, Tamatai – Heitaa, Tave, Amau, Araneda, Ferrand, Boube, Maro, Beaumert.

    Rozhodčí: Al Amrí (OMA) – Alarcón (PER), Aljeneibi (UAE)

    Diváci: 15 894
    ocianews.com