Uvedení nových členů do Síně slávy IIHF (kon.) | TK Slavie po předání mistrovského titulu (kon.)
konec
Uvedení nových členů do Síně slávy IIHF

Neděle 26.05.2019, 12:05 • Double Tree by Hilton • Tiskové konference
     
    Na úplný závěr všem přítomným poděkoval a popřál hezký den. Nyní proběhnou individuální rozhovory se všemi hráči. Z této události je to všechno, ale za necelé tři hodiny začíná pro Českou republiku extrémně důležitý souboj o třetí místo, u kterého nás, doufám, také budete sledovat. (12:59:21)
     
    Moderátor debaty připomněl tragicky zesnulého Pavola Demitru, načež se ozval smělý potlesk.
     
    Na závěr své řeči poděkoval své rodině a hlavně ženě, která to s ním údajně neměla vůbec jednoduché.
     
    „My starší hráči, kteří jsme si zažili úspěch, cítíme potřebu pomoci své zemi, aby se vrátila tam, kde byla v našich dobách,“ pokračuje ve svém motivačním monologu.
     
    „Pouze šest zemí si rozdělovalo medaile na mistrovstvích světa, než jsme jim to se Slovenskem rozbili. Nejprve stříbrem a pak dokonce památnou zlatou medailí,“ řekl hrdě Šatan.
     
    „Začal jsem v Topoľčanech. Měli jsme jediný hokejový klub a v sedmi letech jste se museli dostat do sestavy 25 hráčů. To bylo mé první štěstí, že jsem se tam dostal. Druhé štěstí bylo na trenéra Josefa Nemce, kterého jsem tam měl.“
     
    Šatan: „Mnohokrát děkuji René Faselovi a celé federaci a gratuluji dalším novým členům.“
     
    Miroslav Šatan byl nejlepším střelcem olympiády v roce 2004. Vstřelil 40 gólů za Buffalo v sezóně 1998/99 a dostal se s ním do finále Stanley Cupu. V roce 2002 skóroval v památném vítězném finále proti Rusku a nakonec získal také Stanleyův pohár s Pittsburghem.
     
    Skvělý hokejista a lídr Šatan přichází na pódium.
     
    A jako poslední bude uveden další člen zlaté generace slovenského hokeje Miroslav Šatan.
     
    „Mike byl pravděpodobně nejlepším hráčem v americké historii,“ řekl.
     
    Mike Modano bohužel není přítomen na ceremoniálu, takže o něm krásná slova pronáší člen amerického hokejového svazu.
     
    Modano byl jednou z nových hvězd USA. V roce 1998 pomohl získat medaile na olympiádě v Naganu, s Dallasem vyhrál Stanleyův pohár. Zúčastnil se deseti velkých hokejových akcí a v NHL je nejlepším střelcem, který se kdy narodil v USA.
     
    Dalším hráčem je legendární Američan Mike Modano, který působil v Dallasu.
     
    „Každý den byl pro něj nejlepším dnem. Za každé situace byl pozitivní a měl neocenitelný smysl pro humor. Potkalo mě neskonalé štěstí, že jsem mohla být jeho ženou.“
     
    „Děkuji všem lidem, kteří pro Jima tolik znamenali. Miloval hokej a všechny jeho aspekty. Užíval si hraní i trénování,“ řekla jeho žena.
     
    Cenu si jde převzít jeho žena s malou dcerkou. Další krásný a dojemný moment dnešního ceremoniálu.
     
    In memoriam bude udělena Jimu Johannsonovi, bývalému americkému hráči a trenérovi, který zemřel v lednu roku 2018 ve věku 55 let. Reprezentoval USA na juniorských i seniorských mistrovstvích světa a olympiádách. Jako generální manažer vyhrál tři zlaté medaile v řadě s hráči do dvaceti let.
     
    Nyní bude udělena Paul Loicq Award pro mimořádný přínos pro hokej a mezinárodní federaci.
     
    Mihajlov: „Je pro mě obrovská čest stát tu po boku těchto hráčů. Bohužel, někteří už mezi námi nejsou. Toto ocenění nevnímám jako individuální cenu, ale jako trofej pro celý bulharský hokej. Je skvělé být oceněn za něco, co jsem celý život dělal s láskou.“

    Lukáš Foff

    thejrc.org