Samara – CSKA Moskva 2:0 (kon.) | Zenit – Tambov 2:1 (kon.) | Groznyj – FK Krasnodar 1:0 (kon.)
konec
FK Zenit Petrohrad
2:1 (0:0)
FC Tambov
Neděle 14.07.2019, 18:00 • Petrovskij, Petrohrad • Ruská Premier Liga • 1. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Vítám všechny příznivce ruské Premier Ligy. V neděli večer budeme svědky zápasu prvního kola nové sezóny mezi Zenitem Petrohrad a hosty z Tambova.


    Zenit Petrohrad:

    Petrohradští jsou lonští vítězové titulu, takže do utkání vstupují bezesporu jako velcí favorité. V minulé sezóně byl Zenit na domácí půdě zcela bezchybný. Před svými fanoušky dokázali kromě jedné prohry a jedné remízy pokaždé zvítězit za tři body. Dalším výborným faktorem je průměr vstřelených branek – 2,6 na zápas.

    FC Tambov:

    Tambov je v utkání outsiderem a může tak jen překvapit. Tento celek se v minulé sezóně ve druhé ruské lize FNL dral o postupovou pozici právě do nejvyšší soutěže, čehož nakonec s náskokem bodů docílil. Nyní se postaví jednomu z nejlepších celků co Rusko nabízí.

    Vzájemný zápas:

    V historii tyto dva týmy svedly pouhý jeden mač. Tehdy se psalo 22. září 2016, když Petrohrad zvítězil venku vysoce 5:0.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Zenit Petrohrad: Luňov – Smolnikov, Ivanović, Rakyckyj, Santos – Jerochin, Ozdojev, Žirkov – Azmún, Dzjuba, Driussi.
    Náhradníci: M. Keržakov, Rybikov – Barrios, Djorděvić, Mak, Mammana, Noboa, Rigoni, Terentěv, Suťormin.

    FC Tambov: Šelija – Takazov, Ade, Osipenko, Tetrašvili – Markelov, Karasev, Ciupercă, Kilin – Mamtov, Appajev.
    Náhradníci: Sugrobov – Černyšov, Klenkin, Kosťukov, Kulik, Benito, Rybin, Usman.

    Rozhodčí: Jeskov – Mosjakin, Bolotěnkov.
     
    Ještě jednou vás vítám u dnešního střetnutí, které začne za pár okamžiků Oba celky si už podávají ruce a bude následovat týmová fotka, poté už duel prvního kola začne.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Hlavní rozhodčí pan Alexej Jeskov právě zahájil utkání prvního kola, v němž bude plnit roli obrovského favorita Zenit. Domácí hráči se také jako první dotkli balonu, ale nákop byl odvrácen.
     
    2
    Pro dnešní střetnutí oblékl Zenit Petrohrad modrou sadu dresů, naopak Tambov se oblékl do červeného. Právě hostující hráči drží míč a kombinují.
     
    3
    Řekněme si, že hostující mužstvo je nováčkem soutěže, a tak se chce především v nejvyšší soutěži zachránit. Tambov je v úvodu zápasu více na balonu, ovšem to je zatím vše.
     
    4
    Hráči v modrých dresech drží balon a jsou s ním na útočné polovině. Po chvilce přišla přihrávka do vápna, kde se nacházel Sardár Azmún, jenž byl zády k brance a navíc o míč přišel.
     
    5
    Po chvilce přišlo zakončení z továrny domácího mužstva. Pokusem se prezentoval Jurij Žirkov, ale jeho pokus byl zablokován. Následně Zenit centroval z levé strany, ovšem Giorgi Šelija byl připraven.
     
    6
    Favorit zápasu se opět nachází v kombinaci na útočné polovině. Zenit se rozhodl překonat obranu přenesením hry na levou stranu, kde Douglas Santos zvolil jen přihrávku zpátky.
     
    7
    Petrohrad se stále nachází u balonu, který soupeři už moc nepůjčuje. Ovšem po laciné ztrátě bude hostující mužstvo vhazovat.
     
    8
    Arťom Dzjuba měl na levé straně hodně prostoru a rozhodl se pro centr do zadní části šestnáctky. Ovšem tam si bránící hráč zpracoval míč na prsa a přenechal jej brankáři.
     
    9
    Zenit přebírá otěže zápasu a musím říct, že za vedoucí brankou ho ženou fantastičtí diváci. Další centr zleva byl ale před brankou odvrácen.
     
    10
    Další tažení útoku vymyslel Petrohrad po levé straně, ovšem přihrávku do vápna si znovu pohlídala obrana. Škoda, jelikož Sardár Azmún byl dobře postaven.
     
    11
    Nováček soutěže rozehrával rohový kop z levé strany. Centr od praporku mířil na první tyč, kde se nejvýše do vzduchu pověsil Branislav Ivanović, který založil protiútok Zenitu. Ovšem pas za obranu byl příliš dlouhý a skončil u gólmana.
     
    12
    Tambv se hnal do další útočné akce, jenomže výborně se vrátil Sardár Azmún, jenž balon získal zpátky. Další snažení Zenitu končí po centru, který obrana odvrátila.
     
    13
    Hráči v modrých dresech se sice snaží o překonání obrany, ovšem ta zatím funguje na jedničku. Další centr byl odvrácen do bezpečné zóny.
     
    14
    Hostující obrana si může na malou chvilku odpočinout. Nováček soutěže je totiž u balonu a kombinuje kolem středového kruhu. Ke střele zpoza vápna se odhodlal Chasan Mamtov, jehož zakončení zamířilo jen do boční sítě.
    14. Chasan Mamtov (TAM)
     
    15
    Na druhé straně se do šestnáctky procpal Igor Smolnikov, jenž přihrával před branku. Ovšem míč lapil Giorgi Šelija, který situaci přerušil.
     
    17
    Znovu se hraje na polovině domácího celku, který se snaží získat míč. Ovšem Tambov neriskuje a míří přihrávkami zpátky na svou polovinu.
     
    18
    Osmnáct minut je minulostí a ani jeden brankář nemusel řešit žádnou výraznou šanci. Oba celky se spíše oťukávají a uvidíme, komu se podaří vsítit první gól.
     
    19
    Na levé straně pracoval Anton Kilin, který se snažil dostat přes soupeře. Ovšem Douglas Santos si na jeho rameno položil ruku a hostující hráč se ochotné kácel k zemi.
     
    20
    Na pravé straně zatáhl za záchranou brzdu Ivan Markelov, který podrazil Arťoma Dzjubu. Zenit tak bude rozehrávat zkrácenou verzi rohového kopu.
     
    21
    Centr z volného kopu se kroutil do branky, ovšem na první tyči zasáhl bránící hráč. Následně přišel ještě další centr, který vyřešil Giorgi Šelija.
     
    22
    Zenit bude rozehrávat další rohový kop, ale situace je ještě zastavena. Hráči jsou nastěhováni v malém vápně, kde do sebe strkali. Po chvilce byl centr rozehrán na zadní tyč, kam si pro míč vyběhl hostující gólman.
     
    23
    Standardní situaci rozehrával také hostující cele. Ovšem centr od postranní čáry vyboxoval Andrej Luňov, který skvěle vyběhl a cestou zboural také útočníka.
     
    25
    Petrohradští jsou sice více u balonu, ale k vyloženým šancím se nedostávají. Naopak se museli bránit, jelikož ve vápně byl u míče Chasan Mamtov. Ovšem hostující kapitán se ke střele nakonec nedostal.
     
    26
    Mohlo se jedna o první žlutou kartu, jelikož domácí hráč stál k zemi soupeře. Hlavní rozhodčí sice píská faul, ale kartu ještě udělovat nebude.
     
    27
    Hostující tým zase na malou chvilku získal míč a mohl jít do akce. Ovšem přišla nepřesná přihrávka na pravou stranu a tím i vhazování pro Zenit.
     
    28
    Petrohrad kombinoval u postranní lajny, až se k centru dostal Jurij Žirkov. Na první tyči se k míči dostal obránce, který zvedl balon jen do vzduchu. O uklidnění situace se postaral až brankář Giorgi Šelija.
     
    29
    Favorit utkání se opět nachází v kombinaci na útočné polovině. Do šestnáctky letěl další centr z levé strany, ale ani tentokrát Zenit nenašel recept na vstřelení gólu.
     
    30
    Po centu z levé strany se na zadní tyči srazili dva bránící hráči. Celé situace mohl využít Arťom Dzjuba, jehož pokus z jasné pozice byl nepřesný. Domácí hráč se okamžitě podíval do nebes – šlo o gesto zmaru.
    30. Arťom Dzjuba (PET)
     
    31
    Fanoušci domácího celku se stále baví fotbalem, ovšem jejich tým je začíná napínat. Navíc v těchto chvílích se hraje na polovině Zenitu Petrohrad.
     
    32
    Hostující obrana si znovu mohla trochu odfrknout, jelikož akce Tambova ještě chvíli trvala. Ovšem hosté se k ničemu velkému nedostali a musejí se naopak rychle vracet.
     
    33
    Do šestnáctky opět vnikl po pravé straně Igor Smolnikov, který okamžitě přihrával před branku, kde byl připravený brankář. Arťom Dzjuba byl trochu jinde, než by si fanoušci Zenitu přáli.
     
    34
    Zenit zahazuje další velkou šanci! Po centru z pravé strany se k míči prodral aktivní Arťom Dzjuba, jehož hlavička zamířila těsně nad břevno.
    34. Arťom Dzjuba (PET)
     
    35
    Domácí mužstvo je sice aktivnější, ovšem gólově to nedokáže potvrdit. V posledních minutách Zenit přikládá pod oheň, už tomu chybí jen vedoucí branka.
     
    37
    Úvodní poločas se blíží ke svému konci a Zenit by potřeboval do závěru přidat gól. Ovšem míč se aktuálně nachází až v moci domácího gólmana.
     
    38
    Když vezmeme hru Tambova, tak ten se soustředí na obranu. Hostující celek hraje směrem dozadu zatím výborně, ale nyní dopřál soupeři další rohový kop.
     
    39
    Po centru od rohového praporku přišlo zakončení hlavou, ovšem míč šel znovu do míst, kde byl připravený Giorgi Šelija. Nováček tak dál drží bezbrankový stav.
     
    40
    Hráči v modrých dresech opět kombinují, ale po napadání soupeře přišla opět jen přihrávka zpátky. Zenit tak přenesl hru na pravou stranu, odkud přišla přihrávka do vápna. Ovšem bránící hráč předskočil Sardára Azmúna a míč odehrál.
     
    41
    Tak to byla obrovská šance nováčka soutěže! Po kombinaci se na levé straně pokutového území uvolnil Chyzyr Appajev, jehož tvrdá rána zamířila do bližší tyče!
    41. Chyzyr Appajev (TAM)
     
    43
    Za šestnáctkou obešel dva soupeře Valeriu Ciupercă, který následně po zemi zakončil. Ovšem jeho pokus šel jen doprostřed branky, kde byl připravený Andrej Luňov.
     
    44
    Další centr Zenitu zlikvidoval hostující brankář. Giorgi Šelija si zatím centrované míče hledá a akce spolehlivě přerušuje.
     
    45
    Běží poslední minuta normální hrací doby prvního poločasu. Aktuálně jsou u balonu hráči v červených dresech, kteří chtějí odejít do kabin bez inkasovaného gólu.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    V úvodním kole ruské nejvyšší soutěže se setkává nováček s loňským vítězem. Ovšem na výsledku zápasu to zatím není poznat. Tambov se soustředí na bránění a zatím se mu to daří. Naopak Zenit je více u balonu, ovšem dvě velké šance zahodil Arťom Dzjuba. V prvním poločase jsme vstřelenou branku neviděli a snad se jí dočkáme po přestávce. Petrohrad jistě nebere nic jiného, než vítězství.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Hlavní rozhodčí zahájil druhý poločas, jako první se balonu dotkli hráči v červených dresech. Jde o poločas, v němž Zenit potřebuje dát branku.
     
    46
    Petrohrad právě vstřelil branku!
    Tak to byla opravdu rychlá odpověď na můj předešlý příspěvek a Zenit jde do vedení. Z levé strany odcentroval Jurij Žirkov, který ve vápně našel hlavu spoluhráče. ALEXANDR JEROCHIN zamířil přesně do vzdálenějšího spodního rohu branky, tam Giorgi Šelija už nemohl být.
    46. Alexandr JEROCHIN - 1:0
     
    48
    Petrohrad právě vstřelil branku!
    A další centr a další branka! Zprava se k centru odhodlal Sebastián Driussi, jenž našel osamoceného ARŤOMA DZJUBU. Vysoký útočník hlavou zamířil do protipohybu gólmana a posílá Petrohrad do dvoubrankového vedení.
    48. Arťom DZJUBA - 2:0
     
    50
    Domácí mužstvo zahodilo další velkou příležitost, obrana hostujícího celku se najednou zhroutila jako domeček z karet. Hráči Petrohradu šli dva na brankáře, ovšem střela mířila jen doprostřed branky.
     
    52
    Nováček soutěže rozehrával standardní situaci od pravé postranní čáry. Jenže centr ještě ani nedoletěl do vápna a hlavní sudí už pískal útočný faul.
     
    53
    Nebezpečně šel do souboje Sardár Azmún, který šlapákem zamířil jen těsně vedle soupeřovy hlavy. Tambov už chystá první střídání.
     
    53
    Střídání v týmu FC Tambov: ze hřiště odchází Chasan Mamtov, přichází Michail Kosťukov.
     
    54
    Ze strany odcentroval Sebastián Driussi, který opět našel vytáhlého útočníka. Arťom Dzjuba se dostal k hlavičce, která zamířila jen těsně vedle levé tyče.
    54. Arťom Dzjuba (PET)
     
    55
    Za míčem mířícím do šestnáctky se vydal Alexandr Jerochin, který už přihrával před branku. Ovšem dle pomezního sudího se balon nacházel už mimo hrací plochu.
     
    56
    Střídání v týmu FC Tambov: ze hřiště odchází Anton Kilin, přichází Benito.
     
    56
    Hostující celek si vynutil faul na prostředku hrací plochy a jen nějakých sedm metrů za šestnáctkou. K rozehrání volného kopu se postavil Soslan Takazov, jenž branku přestřelil.
     
    58
    Zenit se opět nastěhoval na útočnou polovinu, kde znovu kombinuje. Zatím se hraje velmi slušné utkání, jelikož hlavní rozhodčí zatím nemusel trestat žádného hráče.
     
    59
    Hráči v červených dresech obrali soupeře o míč a chvíli ho měli na kopačkách. Jenomže nováček se opět ani nedostal přes půlící čáru.
     
    60
    Skvěle hrající Arťom Dzjuba si seběhl k postranní čáře, kde si vynutil další faul. Zenit vyslal centr na zadní tyč, kde se nacházel Sardár Azmún, jehož zradilo zpracování.
     
    60
    Prvním potrestaným hráčem dnešního střetnutí je Jaroslav Rakyckyj (Zenit). Ukrajinský hráč zastavil pronikajícího soupeře podražením a jako první vidí žlutý kartónek.
     
    62
    Další útočnou akci táhl Douglas Santos, který se pokusil o centr, ovšem nastřelil ruku střídajícího Benita.
     
    63
    Zenit z volného kopu poslal centr do šestnáctky, kde si pro balon vyběhl Giorgi Šelija. Hostující brankář chtěl založit protiútok, ale jeho jednání bylo příliš zbrklé.
     
    64
    Hostující celek se pokoušel o překonání obrany nákopem na pravou stranu, ovšem Douglas Santos se výborně vrátil. Zenit jde znovu do útoku a v přerušené hře bude poprvé střídat.
     
    65
    Střídání v týmu FK Zenit Petrohrad: ze hřiště odchází Alexandr Jerochin, přichází Alex Suťormin.
     
    66
    Po vystřídání už zenit rozehrál volný kop. Za centrem mířil Branislav Ivanović, jenž na balon nedoskočil, a tak skončil jen v moci hostujícího brankáře.
     
    67
    Po jednom ze soubojů zůstal na zeleném pažitu ležet Igor Smolnikov, který se srazil Valeriuem Ciupercăem. Domácí hráč je v přerušené hře ošetřován.
     
    69
    Už se znovu hraje, Igor Smolnikov totiž opustil hrací plochu. Zenit se nachází v útoku, ale Sardár Azmún zapomněl balon za sebou.
     
    70
    Na levé straně se přes soupeře pokusil odcentrovat Jurij Žirkov, jenže nastřelil právě prvního bránícího hráče. Už se bude hrát pouze dvacet minut plus nastavení.
     
    71
    Tambov právě vstřelil branku!
    První branku nováčka v nejvyšší soutěži dává BENITO! Nigerijský hráč se dostal z vlastní poloviny až za šestnáctky, odkud vyslal střelu, která trochu zaplavala a ještě před brankářem skočila. Tambov se tak dostává na dostřel a bude moci myslet na remízu.
    71. BENITO - 2:1
     
    73
    Zenit je znovu u balonu a kombinuje, tentokrát na vlastní polovině. Chyzyr Appajev vytáhl napadání hodně vysoko, ale přitom fauloval Branislava Ivanoviće.
     
    74
    Střídání v týmu FC Tambov: ze hřiště odchází Ivan Markelov, přichází Vladislav Kulik.
    Střídání v týmu FK Zenit Petrohrad: ze hřiště odchází Jurij Žirkov, přichází Wílmar Barrios.
     
    75
    Fanoušci v modrém se dál baví zápasem, který v posledních minutách dostal pořádné koření. Hostujícímu celku se podařilo snížit a bude chtít i vyrovnat. Ovšem Tambov to bude mít ohromně těžké.
     
    77
    Už to vypadalo, že Igor Smolnikov pronikne do pokutového území, ovšem tělem se do něj opřel Michail Kosťukov. Míč doputoval do zámezí a bude se jen kopat od branky.
     
    78
    Tambov kombinoval na vlastní polovině a pod tlakem se ocitl Soslan Takazov. Hostující hráč se pokusil zrychlit hru, ale Branislav Ivanović byl znovu na správném místě.
     
    79
    Hráči v modrých jsou znovu u balonu, ale nikam moc nespěchají. Zenit kombinuje dobrou minutu kolem půlící čáry, že by hrál favorit na hubené vedení?
     
    80
    Wílmar Barrios (FK Zenit Petrohrad) a Chyzyr Appajev (FC Tambov) dostávají žlutou kartu. Oba hráči se do sebe zaklesli ve středovém kruhu a strkanice pokračovala.
     
    82
    Na pravé straně se rozeběhl Chyzyr Appajev, který odcentroval před domácího kapitána. Ovšem v šestnáctce se nenacházel nikdo v červeném, a tak v klidu zasáhl Andrej Luňov.
     
    83
    Zenit hraje trochu ustrašeně, člověk by čekal, že se více požene za třetí brankou. Ovšem není tomu tak, i když se hráči v modrých dresech nacházejí na útočné polovině.
     
    84
    Soslan Takazov se snad potřetí chytá za kotník, asi nebude úplně v pořádku. Přesto hostující celek pokračuje v kombinaci a přesouvá se na útočnou polovinu. Zleva přišel centr, na který nedoskočil Chyzyr Appajev.
     
    86
    Utkání se blíží ke svému konci a vypadá to, že Petrohrad se v úvodním kole protrápí k vítězství. Domácí hráči jsou stále u balonu, ale k vidění je jen přihrávka zpátky na brankáře.
     
    87
    Zenit opět odcentroval z levé strany a míč mířil za obranu, kam si nabíhal také Arťom Dzjuba. Domácímu útočníkovi chybělo pár centimetrů k tomu, aby míč zasáhl. Takhle balon doputoval do moci brankáře.
     
    89
    V závěru zápasu si balon zprava navedl na střed Douglas Santos, jenž následně mířil do pravého spodního rohu branky. Jenže Giorgi Šelija byl připravený a míč chytil.
     
    90
    Běží poslední minuta normální hrací doby, hostujícímu celku už moc času nezbývá. Hráči v červených dresech vyslali centr do vápna, ale balon byl znovu odvrácen.
     
    90+1
    K postranní lajně přistupuje čtvrtý rozhodčí, který na tabuli ukazuje, že se budou hrát ještě tři minuty. Zenit v nastavení drží míč a nechce o něj přijít.
     
    90+3
    Nováčkovi už moc času nezbývá a navíc se nachází hodně daleko od branky. O průnik se na levé straně pokusil Benito, který byl míče ale zbaven.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Kdo by před utkáním čekal, že Zenit bude hrát v závěru ustrašeně! Domácí celek těžký duel zvládl a může se radovat z prvních třech bodů. Petrohrad urval vítězství na začátku druhého poločas, kdy zaznamenal dvě slepené branky, o které se postarali Alexandr Jerochin a Arťom Dzjuba. Ovšem nováčkovi se podařilo snížit, jelikož se parádní individuální akcí prezentoval Benito. Tambov se za premiéru nemusí stydět, jelikož hodně potrápil favorita na titul.
     
    S konstatováním, že Zenit potvrdil roli favorita a nováčka těsně porazil, se s vámi loučím a přeji vám příjemný zbytek nedělního večera. (19:59:03)

    Michal Luxa

    Branky: 46. Jerochin (Žirkov), 48. Dzjuba (Driussi) – 71. Benito

    Karty:   60. Rakyckyj (PET), 80. Barrios (PET) – 80. Appajev (TAM)


    Držení míče: 68 % : 32 %.
    Střely na branku: 6:2. Střely mimo: 3:3. Rohy: 2:1. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 18:14.
    FK Zenit Petrohrad: Luňov – Smolnikov, Ivanović (C), Rakyckyj, Santos – Jerochin (65. Suťormin), Ozdojev, Žirkov (74. Barrios) – Azmún, Dzjuba, Driussi.
    Náhradníci: M. Keržakov, Rybikov – Barrios, Djorděvić, Mak, Mammana, Noboa, Rigoni, Terentěv, Suťormin.

    FC Tambov: Šelija – Takazov, Ade, Osipenko, Tetrašvili – Markelov (74. Kulik), Karasjov, Ciupercă, Kilin (56. Benito) – Mamtov (C) (53. Kosťukov), Appajev.
    Náhradníci: Sugrobov – Černyšov, Klenkin, Kosťukov, Kulik, Benito, Rybin, Usman.

    Rozhodčí: Jeskov – Mosjakin, Bolotěnkov
    thejrc.org