Švýcarsko – Finsko 0:6 (kon.) | USA – Švédsko 4:5 (2:3 po s.n.) | Česko – Kanada 1:7 (kon.)
Slovensko – Rusko 1:2 (po pr.)
konec
Švýcarsko
0:6 (0:2, 0:3, 0:1)
Finsko
Středa 07.08.2019, 15:30 • Zimní stadion města Břeclavi, Břeclav • Hlinka Gretzky Cup • Skupina A
Partner:
     
    To je z naší strany vše, my děkujeme za pozornost a někdy zase na viděnou. Třeba u večerního duelu mezi Českem a Kanadou. (17:33:18)
     
    Dnešní utkání je u konce. Finové nakonec s přehledem vyhrávají 6:0 a postupují tak do semifinále! Švýcaři naopak končí v základní skupině poslední a budou tak hrát o 7. místo.

    Gólové konto středečního utkání otevřel finsko-kanadský střelec Brad Lambert v 6. minutě. Jeho dělovku z levého kruhu švýcarský gólman nezastavil, a ta tak mohla vymést pravou šibenici. O dvě minuty později šli Finové do dvougólového vedení, Roni Hirvonen projel obranou Švýcarska jak nůž máslem a bekhendovou střelou skóroval pod víko branky.

    Jako první ve druhé třetině se do švýcarské branky trefil Aatu Räty, když se po jeho dělovce Andri Henauer jen marně natahoval. Ve 27. minutě Roby Järventie při přesilové hře dostal vynikající pas zpoza branky a střelou pod víko přidal čtvrtou branku Finů. V 32. minutě se opět Finové radovali po gólu z přesilové hry, od mantinelu se puk odrazil k Bradu Lambertovi, který našel škvíru mezi gólmanem a levou tyčí.

    Ve třetí třetině padla pouze jedna branka. Po nepřesné střele se od zadního mantinelu odrazil puk před branku k Bradu Lambertovi, který trefou do odkryté branky zkompletoval hattrick!
     
    Konec zápasu.
     
    59:36
    Eero Niemi se z ničeho nic dostal ke střele z osy hřiště. S tou si nakonec ale dokázal Noah Patenaude poradit a připisuje si tak zřejmě poslední zákrok v dnešním utkání.
     
    59:15
    Oba týmy na závěr dnešního utkání trápí kombinace.
     
    58:00
    Poslední dvě minuty do konce utkání.
     
    57:22
    Závar před švýcarskou ukončil Noah Patenaude, když puk v brankovišti doslova zalehl.
     
    57:10
    Střela Josselina Dufeyho nepředstavovala pro finského gólmana větší problémy, Joel Blomqvist dokázal totiž po dobrém zákroku ještě rozehrát puk jednomu ze spoluhráčů.
     
    56:05
    Obrovská finská akce! Juuso Mäenpää ukázal, jak umí Finové parádně bruslit, když o dobrý metr utekl všem dojíždějícím obráncům. V souboji jeden na jednoho byl však úspěšnější švýcarský gólman Noah Patenaude, který si poradil i s dorážkou Oskarise Luotoa.
     
    54:36
    Nahození Topiho Niemelä parádně tečoval Roni Hirvonen. Puk ale nakonec dokázal srazit mimo tři tyče dobře postavený švýcarský gólman.
     
    54:17
    Švýcarské zakázané uvolnění.
     
    54:02
    Nahození Mikeho Zaugga k levé tyči vyrazil finský gólman betonem do rohu kluziště.
     
    52:03
    Aatu Räty shodil puk pod sebe na najíždějícího Topiho Niemelä, který z pokleku z první vypálil. Jeho střela však letěla vysoko nad branku Noaha Patenaudea.
     
    Dnešní utkání sleduje 268 diváků.
     
    50:32
    Joel Blomqvist si se střelou doprostřed branky bez problémů poradil. Vhazovat se bude po jeho levici.
     
    48:29
    Aatu Räty prokázal proč patří k největším talentům finského hokeje, když parádním naznačením střely obelstil dva švýcarské obránce. Jeho následnou střelu vyrazil střídající Noah Patenaude vyrážečkou mimo kluziště do ochranné sítě nad brankou.
     
    47:26
    Nadějná švýcarská akce. Simon Knak se protlačil až do bezprostřední blízkosti finské branky, odkud i zakončoval. Joel Blomqvist si s jeho střelou i následnými dorážkami poradil a uchránil tak čisté finské konto v dnešním zápase.
     
    46:14
    Tohle smrdělo dalším finským gólem! K puku se po krátké straknici dostal na ose hřiště Eetu Liukas a vystřelil. Puk se otřel o břevno švýcarské branky a vyletěl zpět do hřiště.
    44:30 Brad LAMBERT - 0:6
     
    44:30
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Máme tu další finský gól. Ruben Rafkin vypálil od modré lajny do mantinelu vedle švýcarské branky, puk se odrazil zpět před branku, kde do odkryté branky skóroval BRAD LAMBERT. Ten třetím gólem v dnešním zápase kompletuje hattrick! Asistence: Ruben Rafkin a Rami Määttä.
     
    43:44
    Roni Hirvonen na ose hřiště až moc dlouho čekal na vhodnou pozici pro střelu, nakonec ho o puk obral jeden ze švýcarských obránců.
     
    42:59
    Finové se marně snaží probít do útoku. Švýcaři na rozdíl od první a druhé třetiny výborně brání.
     
    41:44
    Rami Määttä z příklepu pálí vysoko nad švýcarskou branku, jeho střela nakonec přeletěla plexisklo a skončila v ochranné síti.
     
    40:30
    Švýcaři vstupují do druhé třetiny aktivněji. Střelu Louise Robina z pravého kruhu vyrazil finský gólman Joel Blomqvist vyrážečkou mimo tři tyče.
     
    40:01
    Střídání v týmu Švýcarsko: ze hřiště odchází Andri Henauer, přichází Noah Patenaude.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Třetí třetina začne přibližně v 17:01.
     
    Druhá třetina je u konce. Finové vsítili další tři branky a takřka rozhodli utkání.

    Jako první ve druhé třetině se do švýcarské branky trefil Aatu Räty, když se po jeho dělovce Andri Henauer jen marně natahoval. Ve 27. minutě Roby Järventie při přesilové hře dostal vynikající pas zpoza branky a střelou pod víko přidal čtvrtou branku Finů. V 32. minutě se opět Finové radovali po gólu z přesilové hry, od mantinelu se puk odrazil k Bradu Lambertovi, který našel škvíru mezi gólmanem a levou tyčí.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    39:30
    Další šance Finů! Roby Järventie však po dobré přihrávce před odkrytou švýcarskou branku miinul.
     
    38:49
    Pohledná akce Švýcarů! Liekit Reichle si ťuknul puk s Giancarlem Chantonem a dostal se do nadějné střelecké pozice na hranici pravého kruhu. Ani tentokrát ale nebyl finský gólman Joel Blomqvist překonán, jelikož střelu k levé tyči vyrazil vyrážečkou.
     
    38:07
    Nepřesná přihrávka končí jako zakázané uvolnění. Vhazovat se bude před švýcarskou brankou.
     
    37:27
    Finové sice obléhají švýcarskou branku, na nějakou větší šanci ale čekáme marně.
     
    35:43
    Roni Hirvonen se dobře procpal až před švýcarskou branku, Andri Henauer však dobře odhadl jeho záměr o dlouho kličku na brankáře a prostor u levé tyče zakryl betonem.
     
    34:53
    Hosté v plném počtu.
     
    34:39
    Švýcaři si během své přesilovky nevytvořili takřka žádnou větší šanci. Finům se povedlo několikrát dobře vyhodit, čímž získali cenný čas do konce oslabení.
     
    32:54
    Vyloučení v týmu Finsko (Ruben Rafkin – 2 min., podrážení).
     
    32:46
    Domácí v plném počtu.
     
    31:48
    Oddechový čas pro domácí.
    31:48 Brad LAMBERT - 0:5
     
    31:48
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Tak to byl gól! Topi Niemelä vystřelil od modré pouze do mantinelu vedle švýcarské branky, puk se však odrazil zpět před branku, kde se k němu jako první dostal BRAD LAMBERT, který z první vymetl šibenici! Asistence: Topi Niemelä.
     
    31:24
    Roni Hirvonen to nevymyslel dobře a nahrál puk přímo na čepel švýcarského obránce. Ten ihned vyhazuje.
     
    30:52
    Už na úvod dvojitého oslabení Švýcaři vyhazují puk do bezpečí.
     
    30:46
    Finsko bude hrát proti třem! Uvidíme pátou branku skandinávského celku?
     
    30:46
    Vyloučení v týmu Švýcarsko (Maxmilian Streule – 2 min., zdržování hry / vystřelení nebo vyhození puku mimo).
     
    30:25
    Střelu Aatua Rätyho z hranice levého kruhu vyrazil švýcarský gólman zásahem vyrážečkou.
     
    30:04
    Vyloučení v týmu Švýcarsko (2 min. pro hráčskou lavici – příliš mnoho hráčů). Trest odpyká Keanu Derungs.
     
    29:05
    Tak to muselo bolet! Rémy von Allmen srazil finskou střelu z příklepu kolenem a zůstal ležet na ledu, za pomoci kustoda odjel na lavičku, kde už je v péči týmového doktora. Vypadá to, že drobné zranění rozchodí a bude v duelu s Finskem pokračovat.
     
    28:46
    Závar před švýcarskou brankou! Po nahození Kaspera Puutia propadl puk k pravé tyči na Oskariho Luotoa, který však nedokázal puk protlačil za brankovou lajnu.
    26:31 Roby JÄRVENTIE - 0:4
     
    26:31
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Po parádní přihrávce zpoza branky od Olivera Suniho ROBY JÄRVENTIE parádní střelou z první poslal puk pod víko švýcarské branky. Přesouvající se Andri Henauer se po Finově trefě jen marně natahoval. Finský tým tak vede už o čtyři branky a nad českým i švýcarským týmem se smráká. Vypadá to, že večerní utkání mezi Kanadou a domácím výběrem bude už pouhou formalitou. Asistence: Oliver Suni, Roni Hirvonen.
     
    26:14
    Vyloučení v týmu Švýcarsko (Stefano Bottini – 2 min., podrážení).
     
    25:47
    Nahození Valentina Hofera srazil finský gólman betonem do rohu kluziště. Ani z tohohle žádná větší šance nebude.
     
    23:32
    Další hluchá pasáž hry, ani jeden z týmů se není schopen dostat do větší šance, i když by se dalo říct, že lehce navrch má Švýcarsko.
    21:28 Aatu RÄTY - 0:3
     
    21:28
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Tak to bylo rychlé! Necelé dvě minuty po začátku druhé třetiny se před švýcarskou brankou dostal k puku AATU RÄTY, který neváhal a parádní dělovkou poslal puk pod víko soupeřovy branky. Finsko vede 3:0 a dá se říct, že je rozhodnuto. Asistence: Topi Niemelä.
     
    20:31
    Valtteri Karnaranta se dostal v prostoru mezikruží k puku, který ihned vyslal směrem ke švýcarské brance. Netrefil ale puk ideálně, a ten tak letěl několik metrů nad braku Andriho Henauera.
     
    20:02
    Úvodní buly druhé třetiny vyhrávají Finové.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    Druhá třetina začne přibližně v 16:14.
     
    První třetina je minulostí. Finové zaslouženě vedou 2:0 a mají nakročeno k postupu do semifinále prestižního mládežnického turnaje!

    Gólové konto středečního utkání otevřel finsko-kanadský střelec Brad Lambert v 6. minutě. Jeho dělovku z levého kruhu švýcarský gólman nezastavil, a ta tak mohla vymést pravou šibenici. O dvě minuty později šli Finové do dvougólového vedení, Roni Hirvonen projel obranou Švýcarska jak nůž máslem a bekhendovou střelou skóroval pod víko branky.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    19:04
    Další velká šance Finů! Střelu Joela Määttäiho z osy hřiště dorážel Oliver Suni, dokázal puk trefit ale pouze do míst, kde už měl švýcarský gólman postavený beton.
     
    18:51
    Nahození od modré Rubena Rafkina schoval švýcarský brankář Andri Henauer ve výstroji. Hra bude pokračovat vhazováním po jeho levici.
     
    17:08
    Další velká šance! Aatu Räty švihem vypálil z osy hřiště do břevna!
     
    16:29
    Ruben Rafkin se už napřahoval ke střele od modré, když v tom se mu odkryla úplně celá levá strana kluziště, kudy mohl bez větších problémů probluslit až ke švýcarské brance. Se střelou z bezprostřední blízkosti si ale nakonec Andri Henauer poradil.
     
    15:17
    Střelu Topiho Niemelä od modré z příklepu vyrazil švýcarský gólman lapačkou ven z branky.
     
    13:45
    Tak tohle přečíslení 4 na 3 nevyřešili Švýcaré optimálně. Ke střele z bekhendu se nakonec dostal Liekit Reichle , s tou ale neměl finský gólman větší problémy a vyrazil ji tak výstrojí do rohu kluziště.
     
    12:33
    Další velká šance před finskou brankou! Ani jeden z dorážejících švýcarských útočníků ale nedokázal prostřelit dobře postaveného Joela Blomqvista.
     
    11:18
    Hosté v plném počtu.
     
    09:18
    Vyloučení v týmu Finsko (Joel Määttä – 2 min.).
     
    09:08
    Tak to byla šance! Liekit Reichle se dostal na kraji levého kruhu ke střele švihem! Gólová siréna v břeclavské hale se už rozezněla, puk se nakonec od břevna odrazil z branky!
    08:51 Roni HIRVONEN - 0:2
     
    08:51
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Tak to byla trefa! RONI HIRVONEN probruslil od mantinelu až na osu hřiště, kde parádní střelou z bekhendu podobně jako jeho spoluhráč vymetl pravou šibenici! Finové vedou už o dvě branky a mají velmi blízko k postupu mezi nejlepší čtveřici turnaje. Bez asistence.
     
    08:12
    I na druhé straně to smrdí gólem. Joel Blomqvist měl co dělat, aby Švýcarovy najíždějícímu před branku vypíchl puk z hokejky.
     
    07:31
    Brad Lambert měl blízko další brance! Po souboji u levého mantinelu totiž získal puk, sjel si s ním před švýcarskou branku a vypálil. Tentokrát ale nebyl natolik přesný a svůj pokus zamířil pouze do betonů švýcarského gólmana.
     
    06:53
    Valentin Hofer si úplně sám v útočné třetině udělal jednoduchou stahovačku a vypálil. Joela Blomqvista sice Švýcarova střela nepřekvapila, útočící hráč získal ale pro svůj tým aspoň vhazování v útočné třetině.
    05:51 Brad LAMBERT - 0:1
     
    05:51
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Z první finské přesilovky ihned padá gól. BRAD LAMBERT se dostal na hranici levého kruhu ke střele, kterou vymetl pavouky v pravé šibenici švýcarské branky! Asistence: Juuso Mäenpää a Topi Niemelä.
     
    05:04
    Závar před švýcarskou brankou. Jesse Seppälä ale dokázal ze vzduchu zavěsit puk pouze do míst, kde už čekal švýcarský gólman.
     
    04:15
    Švýcarům se ihned na úvod přesilovky povedlo vyhodit puk mimo ledovou plochu. Jako poslední se ale puku dotkl jeden z Finů, takže se bude vhazovat ve střední třetině hry.
     
    04:00
    Vyloučení v týmu Švýcarsko (Maxmilian Streule – 2 min., podrážení).
     
    03:50
    Finský tlak na branku končí. Topi Niemelä si se svým spoluhráčem moc nerozuměl a na přihrávku na modrou lajnu nedosáhl.
     
    03:04
    Na úvod utkání tu máme hluchou pasáž hry, kdy ani jeden tým za poslední dvě minuty nevystřelil na branku. Blíže k tomu měli Švýcaři, Simon Knak ale šel ještě do kličky a o puk přišel.
     
    01:12
    Finové od začátku utkání vyvíjí tlak na branku svého soupeře. Nahození Topiho Niemelä vyrazil výstrojí Andri Henauer.
     
    01:00
    Jesse Seppälä dostal parádní pas na levý kruh, clonícího švýcarského obránce však prostřelit nedokázal.
     
    00:20
    Utkání právě začalo. Úvodní buly vyhráli Finové, kteří ihned přesouvají hru před branku Švýcarů.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Švýcarsko: Henauer (Patenaude) – Streule, Meier, Sidler, Delémont, von Allmen, Chanton, Nussbaumer – Knak (C), Fahrni, Reichle – Robin, Allenspach, Dufey (A) – Hofer, Lindemann, Zaugg – Bottini, Bieri, Derungs – Ritzmann (A).

    Finsko: Blomqvist (Jatkola) – Viro, Puutio (A), Nyman (A), Niemelä, Määttä, Rafkin, Koskela, Karnaranta – Järventie, Hirvonen (C), Suni – Seppälä, Aatu Räty, Lambert – Luoto, Mäenpää, Korkalainen – Niemi, Määttä, Liukas.

    Rozhodčí: Oldřich Hejduk, Robin Šír – Lukáš Rampír, Vladimír Rožánek.
     
    FINSKO – 2. místo, 3 body, skóre 5:7

    Finové klíčový duel s Českem zvládli perfektně, přesto ještě nemají jistý postup mezi nejlepší čtyřku turnaje. Proti Švýcarům každopádně nastoupí jako favoriti, jejichž prohra by byla velkým překvapením. Finsko zatím může vyhlížet svého soupeře do semifinále, tím by zatím bylo Rusko se kterým by se Finové utkali na Slovensku.

    Finskou jedničkou je Joel Blomqvist, ten zatím odchytal obě dvě utkání s úspěšností 89,55%.

    Mezi tahouny Finska patří Roni Hirvonen, který se proti Česku prosadil rovnou třikrát a ihned tak vylétl do čela kanadského bodování svého týmu. Tři kanadské body získal i Kasper Puutio, který má na svém kontě tři asistence. Pozadu o jeden bod je jeden z největších talentů finského hokeje Aatu Räty a Oliver Suni.

    ZÁPASY NA TURNAJI:

    05.08.2019 Finsko – Kanada 0:6
    06.08.2019 Česko – Finsko 1:5
     
    ŠVÝCARSKO – 4. místo, 1 bod, skóre 3:12

    Po dobrém výkonu z úvodního kola proti Česku Švýcary potkala hvězdná Kanada. Ta podle očekávání svého evropského soka k ničemu nepustila a zaslouženě vyhrála vysoko 8:0. Švýcaři však stále, díky zisku bodu z úvodního zápasu, můžou postoupit ze základní skupiny, což by byl pro Švýcarsko historický úspěch. Zatím nikdy se totiž mezi nejlepší čtyřku turnaje neprobojovalo.

    Švýcarskou jedničkou bude v zápase proti Finsku podle všeho Andri Henauer. Ten sice nenastoupil proti Kanadě, Noah Patenaude je ale přeci jen o něco méně zkušenější a do tak důležitého utkání ho švýcarský trenér nejspíš nepustí.

    Zatím nikdo ze Švýcarů nemá více než bod, takže je těžké posuzovat na koho by si Fini měli dávat největší pozor. Největší tahoun Švýcarů – Noah Delémont – se na turnaji zatím trápí. Nezískal zatím žádný kanadský bod a krom jednoho plusového bodu do +/- a dvou dvouminutových vyloučení ho není na kluzišti takřka vidět.

    ZÁPASY NA TURNAJI:

    05.08.2019 Česko – Švýcarsko 4:3 po nájezdech
    06.08.2019 Kanada – Švýcarsko 8:0
     
    PREVIEW ZÁPASU

    Třetí hrací den Hlinka Gretzky Cupu nabídne klíčový duel mezi Finskem a Švýcarskem. Fini potřebují k postupu mezi nejlepší čtyři vyhrát aspoň v prodloužení, nebo doufat ve výhru Kanady nad Českem. Švýcaři k posunutí na druhé místo potřebují vyhrát po základní části a zároveň aby Češi ve večerním duelu nezískali víc než bod, pokud vyhrají až v prodloužení, pravděpodobně skončí třetí a čeká je tak souboj o 5. místo. Nejhorším možným scénářem pro hráče helvetského kříže je prohra a 4. místo ve skupině.

    Jako papírově silnější tým do utkání vstoupí skandinávské Finsko, to je navíc po vysoké výhře nad českým týmem rozjeté a plné sebevědomí. Švýcaři za sebou mají naopak osmi gólový výprask od Kanady, který se nikdy nenese lehce.

    Na poslední vzájemné střetnutí s Finy nevzpomínají Švýcaři v dobrém. Finové v utkání se Švýcaři nenechali nic náhodě a vyhráli vysoko 12:0.
     
    Krásné odpoledne všem hokejovým nadšencům! Vítáme vás u on-line přenosu z utkání Hlinka Gretzky Cupu mezi Švýcarskem a Finskem. Zápas začíná v 15:30 a bude vás jím provázet Libor Kokoška.

    Libor Kokoška

    Branky a nahrávky: 6. Lambert (Mäenpää, Niemelä), 9. Hirvonen, 22. Aatu Räty (Niemelä), 27. Järventie (Suni, Hirvonen), 32. Lambert (Niemelä), 45. Lambert (Rafkin, Määttä)


    Švýcarsko: Henauer (41. Patenaude) – Streule, Meier, Sidler, Delémont, von Allmen, Chanton, Nussbaumer – Knak (C), Fahrni, Reichle – Robin, Allenspach, Dufey (A) – Hofer, Lindemann, Zaugg – Bottini, Bieri, Derungs – Ritzmann (A).
    Finsko: Blomqvist (Jatkola) – Viro, Puutio (A), Nyman (A), Niemelä, Määttä, Rafkin, Koskela, Karnaranta – Järventie, Hirvonen (C), Suni – Seppälä, Aatu Räty, Lambert – Luoto, Mäenpää, Korkalainen – Niemi, Määttä, Liukas.

    Rozhodčí: Oldřich Hejduk, Robin Šír – Lukáš Rampír, Vladimír Rožánek

    Diváci: 268
    thejrc.org