Finsko – Švédsko 0:3 (kon.) | Česko – Rusko 4:0 (kon.)
konec
Finsko
0:3 (0:0, 0:2, 0:1)
Švédsko
Neděle 25.08.2019, 13:30 • Tréninková hala Horáckého zimního stadionu, Jihlava • Euro Hockey Tour (ženy U18)
Partner:
     
    Švédky opanovaly severské derby poměrem 3:0. Ve třetí třetině navýšily náskok až v 56. minutě, kdy trefila prázdnou branku Hanna Thuviková. Tím pádem se ve virtuální tabulce dostávají Švédky na první místo se šesti body, Finky končí průběžně na místě třetím. Za hodinu a půl se budu hlásit znovu, tentokrát v souboji Česko – Rusko! (15:28:50)
     
    Konec zápasu.
     
    59:28
    5 na 3 však zůstává bez odezvy v podobě gólu a hraje se nyní klasicky 5 na 4.
     
    59:07
    V samotném závěru dostanou Švédky přesilovku 5 na 3! Tervonenová podrazila protihráčku a je z toho 26 sekund dvojnásobné výhody.
     
    58:15
    105 sekund před koncem zápasu spáchaly Švédky ofsajd a vhazuje se tak v neutrální zóně.
     
    57:50
    Švédky okupují útočné pásmo a zcela v poklidu dohrávají dnešní utkání.
     
    57:28
    Vyloučení v týmu Finsko (Salonenová – 2 min., hákování).
     
    57:16
    Zápas se nyní skutečně jenom dohrává. Do boxu časoměřičů míří Pavel Falta, bývalý gólman, který bude dnes předávat ceny pro nejlepší hráčky.
     
    55:28
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Je rozhodnuto. Švédky dnes získají tři body! Jenže je také nutno podotknout, že rozhodčí chybovala, neboť jasný faul švédské hráčky na tu finskou zcela přešla. Při hlášení gólu však sama uznala, že chybu vytvořila.

    HANNA THUVIKOVÁ vyvezla kotouč z vlastního obranného pásma přímo až do branky – 0:3! Bez asistence.
     
    54:34
    Vyhození Švédek do středního pásma alespoň prozatím stačí.
     
    54:13
    Finsko jde do hry bez gólmanky. Teď už není co ztratit.
     
    54:10
    Jistý zákrok Bomanové zase o něco přibližuje Švédky ke tříbodovému zisku. Finsko to však ale nebalí a pět minut a 50 sekund před koncem si bere oddechový čas!
     
    53:25
    Z druhé vlny střílela v závaru finská hráčka Tervonenová, od jedné z hráček ve změti těl se ale kotouč odrazil do ochranné sítě nad brankou.
     
    52:24
    Forsfrenová se trošku ustřelila od modré, Finky reagují rychlým založením útočné akce.
     
    51:44
    Ještě ale není samozřejmě konec, což ukázala důrazným tlakem do branky Antti-Roiková. Ta sice dostrkala puk za brankovou čáru, ale stalo se tak až po přerušení hry!
     
    51:06
    Pomalu se posouváme do samotného závěru zápasu. Švédky stále drží vedení 2:0 a jdou si v poklidu pro tříbodovou výhru.
     
    50:16
    Thea Johanssonová si zleva najela před branku a okamžitě střílela, Lahtinenová v brance Finska připisuje další zákrok.
     
    49:19
    Keränenová přejela do útoku rychleji než kotouč, a to dává dohromady ofsajdové postavení Suomi.
     
    47:59
    Lindbergová zatlačila na svojí sokyni za její brankou a dokázala tím získat kotouč. Větší rozruch to na stadionku nepřineslo, Švédky vypadají, že svoje vedení již rozhodně nepustí.
     
    47:08
    Na ledě se toho prakticky moc neděje. Oba týmy sice bruslí a hrají ve velkém pohybu, jenže herně je to plné nepřesností a bez šancí či střel.
     
    46:18
    Keränenová se natlačila do dvou obránkyň mezi kruhy a pustila puk na branku, slabou střelu ale Bomanová jednoduše vyrazila do rohu kluziště.
     
    45:09
    Skvělá angličtina čárové sudí Svobodové pomohla upřesnit situaci při vhazování po ofsajdu Švédek. Buly vyhrály právě žlutomodré hráčky.
     
    44:30
    Grundströmová si najela na levý kruh a po přesné přihrávce okamžitě vypálila kotouč na branku. Lahtinenová si rozhodně na práci nemůže stěžovat a poslední momenty hry patří jí.
     
    43:55
    A o podržení týmu to platilo hned po buly, opět z toho byl šikovný zákrok finské gólmanky.
     
    43:52
    Salonenová si najela z levé strany do útočného pásma a vystřelila na Lahtinenovou, která zákrokem podržela svůj tým.
     
    43:25
    Timonenová si šikovně najížděla za obránkyni a začala se z toho rodit zajímavá akce. Ta je ale přerušena včasným odpískáním ofsajdu.
     
    42:07
    Finský tým se v úvodních minutách prakticky nedostal na delší dobu dotyku s kotoučem. Všechno to jsou jednorázové přihrávky, které jsou i často nepřesné.
     
    40:53
    Hra se přesunuje za finskou branku a Švédky v nástupu do třetí třetiny působí zcela klidně a nepřipouští si zatím žádné drama.
     
    40:43
    Zakázané uvolnění finského týmu stěhuje hru zpátky před finskou branku.
     
    40:01
    Třetí úvodní buly vyhrály Finky, které musí dotahovat dvoubrankovou ztrátu ve třetí třetině. Třeba se jim to povede, třeba také ne.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Ve druhé třetině byly lepším celkem Švédky a také se to odrazilo na skóre. Aktivnější hra byla odměněna dvěma góly v poslední pětiminutovce, nejprve se ve 35. minutě prosadila z tlaku Amanda Ahlmová, o tři minuty později slavily Švédky v oslabení, když nabídnutý brejk proměnla Thea Johanssonová. Jestli dvougólové vedení Švédky udrží do konce zápasu, to se dozvíme za 13 minut.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    39:49
    V posledních sekundách se Švédky pokouší o rozhodující gól, to jim asi ale úplně nevyjde.
     
    38:42
    Přesilovka Finek nestála prakticky za nic, navíc to mohlo být už o tři branky. Annie Silénová naskočila z trestné a dostala přímo puk do jízdy, sama ale na Lahtinenovou nevyzrála!
     
    37:32
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Silénová na trestné vyskočila radostí, protože se Švédky dostávají do dvoubrankového vedení, navíc v oslabení! Zanderová z hloubi ledové plochy vytáhla přesnou přihrávku na THEU JOHANSSONOVOU, která se odpoutala od obránkyně a přesnou střelou na delší tyč může slavit s parťačkami – 0:2! Asistence: Annelie Zanderová.
     
    36:53
    Jako druhá hráčka na trestné lavici ke mně přisedne Annie Silénová. Švédská obránkyně nedovoleně bránila v pohybu soupeřce a dostává dvě minuty.
     
    36:23
    Švédky se snaží další šanci upracovat na sílu, ale nepovedlo se jim to a Finky podnikly kontr. Bohužel pro ně se jednalo o ofsajdový přechod modré čáry.
     
    35:40
    Linnea Johanssonová sprintovala za pukem marně, sudí odpískala zakázané uvolnění Tre Kronor.
     
    34:51
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Švédky se na konci druhé třetiny dostávají do důležitého vedení! Po chybě finské obrany Thea Johanssonová nahrála zpoza branky na AMANDU AHLMOVOU, která z první prostřelila Lahtinenovou a spustila radost zhruba dvaceti švédských fanoušků – 0:1! Asistence: Thea Johanssonová
     
    33:59
    Salonenová se protlačila přes bekyni až do útočného pásma, jenže špatnou nahrávkou posunula hru do rohu kluziště. Z něj Švédky přechází do útoku a operují za finskou brankou.
     
    32:56
    Další přerušení, kotouč skončil v ochranné síti za švédskou brankou a dolů se mu vůbec nechtělo. Proto si čárová sudí Povová vyžádala nový.
     
    32:46
    Zákrok Bomanové proti střele z úhlu značí další přerušení hry.
     
    31:43
    Souboje u střídaček k ničemu zásadnímu nevedly, Finky vyslaly následně na kasu Švédek dvě střely od modré, žádné nebezpečí to však pro Švédsko nepředstavovalo.
     
    31:06
    Icing švédského výběru, který po srovnání stavu hráček na ledě lehce vypadl ze hry.
     
    30:10
    Koukkolová kličkou odeslala mimo svůj směr švédskou bekyni, ale nešetrné střídání jejích spoluhráček přineslo jenom odpískaný ofsajd.
     
    29:25
    Yrjänenová proskočila mezi obránkyněmi a dostala se na kotouč, který pomalu opouštěl střední pásmo. Dostala se i ke střele, ta ale nebyla moc povedená a Bomanová si připsala snadný zákrok.
     
    28:10
    Ani další pokus Švédek ke gólu nevede! Okamžitě po buly nastala před finskou kasou zmatečná situace, ve které přišly čtyři střely zblízka na branku, Lahtinenová si ale ve všech situacích výborně poradila!
     
    27:51
    Na řadu přichází úprava branky, ta totiž vyskočila ze svého postavení a kolík se musí navrtat znovu.
     
    27:51
    No... a mohlo to být 0:1! Rychlou kombinaci zakončovala na pravé tyči Thuviková, místo toho ale trefila pouze beton Lahtinenové společně s pravou tyčkou!
     
    27:37
    Parkkonenová dostává dvě minuty za krosček mezi kruhy na svoji švédskou soupeřku. Švédky dostávají k dispozici druhou přesilovku v třetině.
     
    26:32
    Finky uzavřely hermeticky útočné pásmo a nepouští Švédky na kotouč. Stačila však pouze jedna nepřesná přihrávka a najednou se hra úplně přesunula.
     
    25:28
    Švédky se nedokázaly zcela dostat ze třetiny a Finky z toho mohly skoro udeřit, finální přihrávka před branku byla ale nepřesná, což bylo štěstím pro hráčky Sverige.
     
    24:56
    Ofsajd Thuvikové přerušuje útočné snažení Švédek, které chytly ve druhé třetině jiné tempo a své soupeřky jasně přehrávají.
     
    24:30
    Přes pravou stranu se natlačila do zakončení Ahlmová a zkusila překonat finskou gólmanku na bližší tyči. Ta si prostor pohlídala a za zvuku Cest La Vie od Karla Gotta se bude vhazovat.
     
    23:25
    Sundelinová podél mantinelu neprošla, narazila totiž na důraznou Gabriellu Johanssonovou. Na druhé straně se to ale nepovedlo ani Švédkám a hra se odehrává prakticky ve středním pásmu.
     
    22:25
    Trošku odvážnější rozehrávka švédské gólmanky nesla ovoce, protože současně s koncem přesilové hry se dostala ke střele Albinssonová a Lahtinenová měla puk v lapačce trochu neposedný. Nakonec se ale skóre nemění.
     
    21:39
    Vanhanenová zajistila Finkám oddych vyhozením kotouče až na druhou stranu.
     
    21:03
    Vyhození Finek našlo pouze vracející se obránkyni Švédska, která na středové čáře podržela kotouč a rychle vrátila své kamarádky do útoku.
     
    20:35
    Švédsko dostane do začátku druhé třetiny přesilovku. Vyloučenou je Tervonenová za podražení
     
    20:06
    Druhá třetina taktéž začala a bylo to soubojem u švédské branky, po které se na zemi ocitly dvě hráčky. Nebylo to však důsledkem faulu, proto se pokračuje dále.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    První třetina mezi severskými rivaly je za námi a oba týmy na gól stále čekají. Herně na tom byly lépe rozhodně Finky, avšak šance se vyskytovaly spíše na straně Švédek. Tak jako tak, gól nepadl a skóre zůstává bezbrankové. Na druhou třetinu přijdeme za 14 minut.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    19:34
    Necelou půlminutu před koncem se opět přerušuje a Finky končí tuto třetinu daleko od své branky.
     
    19:16
    Švédky hrají již v plném počtu a nejkritičtější moment v první třetině již zvládly.
     
    19:04
    Další pokus přišel z levé strany, ten si Bomanová shrábla jednoduše do lapačky.
     
    18:48
    Tvrdá střela Parkkonenová od modré skončila v nízkém stropu Horáckého zimního stadionu. Proto je přerušena hra.
     
    18:20
    Finsko na to konto neúspěšně založilo akci a poslalo puk až na druhou stranu kluziště. Jedná se tak o zakázané uvolnění.
     
    18:01
    Yrjänenová od modré nastřelila pouze švédskou obránkyni, která na nic nečekala a vyhodila kotouč přes všechny čáry.
     
    17:15
    Na trestnou lavici ke mně usedá Hanna Thuviková, čímž ji tady srdečně vítám. Odpykává si dvě minuty za podrážení.
     
    16:57
    Chyba při založení finského útoku a ke střele se dostala Hanna Thuviková, Bomanová však její pokus vyrazila vyrážečkou.
     
    15:45
    Už se nám hraje v plném počtu, Finy toho využily na rychlý přechod do útoku. Pokus o střelu od Kuopallové byl ale zblokován a pádí se na druhou stranu.
     
    15:15
    Sama toho švédská hráčka v útoku moc nevymyslela a přesilovka se pomalu chýlí ke konci.
     
    14:42
    Minuta přesilovky prakticky za námi a Švédkám se zcela nedaří usadit v pásmu a založit kombinaci.
     
    13:36
    Huuskonenová bude první hráčkou, která okusí trestnou lavici na zimáčku. Své dvě minuty dostává za podrážení.
     
    13:31
    Nenápadné vyhození a hned z toho mohl být švédský gól! Finskou soupeřku předstihla Maria Lindbergová a byla sama před brankářkou, zakončení na delší tyč jí ale nevyšlo!
     
    12:58
    Antti-Roiková přetlačila Koukkulaovou a dostala se k nahrávce zpoza branky, Švédky pouze reagovaly zakázaným uvolněním.
     
    12:06
    Beverinová byla při průniku po levém křídle stíněna a posléze i zastavena. Tohle byla také jediná akce Švédek v útoku pro tuto dobu.
     
    11:31
    První přerušení po delší době. Vhazovat se bude po pravici Bomanové.
     
    10:30
    Yrjänenová se natlačila až do střelecké pozice, celou akci ale chtěla ještě šperkovat přihrávkou za sebe na najíždějící spoluhráčku. Nedopadlo to však ani gólem, ani šancí.
     
    09:42
    Švédky pokračují v ofenzivní minutovce a byla to znovu Linnea Johanssonová, její střela od modré skončila na chráničích Saarenpääové.
     
    08:45
    Z první pořádné šance, respektive brejku, mohly jít Švédky do vedení! Před stíhající obránkyni se natlačila Linnea Johanssonová a píchla do přihrávky, Lahtinenová ale lapačkou zabránila gólu!
     
    08:24
    Ofsajd finského výběru při přechodu do útočného pásma.
     
    07:29
    Yrjänenová hledala před brankou kohokoliv na teč nastřeleného kotouče, jediná hráčka byla však ze své pozice tělem odtlačena a hra pokračuje dále.
     
    07:07
    A nepovedlo se jim to ani teď, tentokrát z toho bylo zakázané uvolnění žlutomodrých.
     
    06:22
    Täksová se v rohu kluziště otočila s pukem a vracela se za švédskou kasu. Nikdo jí však nenajížděl před branku, přesto se nedokázaly Švédky z náporu soupeřek dostat.
     
    05:36
    Antti-Roiková nahrávala od mantinelu najíždějící Havanové na ose hřiště, přihrávka křížem ale byla od švédských defenzivních žen zblokována.
     
    05:18
    Parkkonenová se neprotlačila přes švédskou kapitánku a při návratu zbourala nešetrně ještě jednu soupeřku. Švédská lavička vyskočila nahoru a chtěla trest, místo toho ale přichází pouze odpískaný ofsajd.
     
    04:13
    Timonenová se do toho opřela od modré čáry, tvrdá střela ale pouze rozduněla zadní plexisklo. Při střídání formací na obou stranách si finské spoluhráčky daly navzájem tvrdý hit a o zábavu je postaráno. Obecně si Finové na kvalitní střídání potrpí...
     
    03:19
    Od mantinelu přišla přihrávka pro Linneu Johanssonovou na pravém kruhu, švédská křídelnice v první formaci však ani pořádně nevystřelila.
     
    02:38
    Ahlskogová při průniku podél mantinelu přišla v souboji s Thuvikovou o hůl, lehké protesty finské obránkyně zůstávají bez odezvy.
     
    02:06
    Finský tým v úvodních minutách drží více hru na svých holích, Švédky se prakticky dopředu nedostaly.
     
    01:33
    Lehtoová však pokračuje v důrazné hře před brankou a dvakrát se dostala ke kotouči, ani jednou ho ale přes švédskou gólmanku nedotlačila do branky.
     
    00:47
    Střela G. Johanssonové od modré byla sražena první finskou obránkyní a vznikl rychlý brejk, pokus Lehtoové si však Bomanové ve švédské kase pohlídala.
     
    00:28
    Timonenová se snažila vyhodit puk ze své třetiny, načež šel kotouč přes plexi mimo hru.
     
    00:01
    Úvodní buly vyhrály Švédky, které zakládají okamžitě útok od své branky. Aktivní napadání Finek ale vedlo k odpískání ofsajdu Suomi a z toho plyne první přerušení hry.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Poslech obou státních hymen provázely drobné organizační chybky. Finskému týmu se zahrála zprvu špatná hymna, nakonec ale dokázal vše stolek zapisovatelů opravit a pustit tu správnou. Teď už jdeme na zápas!
     
    Dámy a pánové, ještě jednou přijměte mé přivítání z promrzlé vedlejší haly HZS! Za pár minut začne třetí den a severské derby mezi Švédskem a Finskem. Jako první jdou na led Švédky, které mají větší diváckou podporu v publiku.
     
    Zápas se nakonec odehraje na malé hale Horáckého zimního stadionu. Důvodem je špatný led a nemožnost jej připravit na hlavní hale pro oba dnešní zápasy. Ideální pro někoho s tričkem, kraťasy a sandálemi...
     
    Úvodní sestavy:

    Finsko: Lahtinenová (Laitinenová) – Timonenová, Yrjöläová, Suorantová, Parkkonenová, Ahlskogová, Koukkulaová, Bergová, Saarenpääová – Tervonenová, Yrjänenová, Sundelinová – Salonenová, Lehtoová, Vanhanenová – Keränenová, Havanová, Antti-Roiková – Täksová, Kuopallová, Huuskonenová

    Švédsko: Bomanová (Svensonová) – Forsfrenová, Zanderová, Beverinová, Berggrenová, G. Johanssonová, Silénová – Solbergová, Tärnfjordová – L. Johanssonová, Blomová, Thuviková – Albinssonová, Ahlmová, T. Johanssonová – Grundströmová, Lindbergová, Svenssonová – Bjurvénová, Nilssonová, Böökariová

    Rozhodčí: Růžičková – Svobodová, Povová.
     
    První Rusky tak mají čtyři body, v závěsu jsou Finky se Švédkami po třech bodech a Češky mají dva. Už zítřejší severské derby tak může ukázat, kdo bude bojovat o prvenství v turnaji až do konce.
     
    Druhý den EHT v Jihlavě nabídl pořádně vyrovnané souboje a výsledkem je naprosto otevřený souboj o vítězství v tomto turnaji.

    Finský výběr porazil ten ruský až v prodloužení poměrem 2:1. Vedení Ruska od páté minuty zásluhou Varvary Boriskovové smazala Nea Tervonenová v čase 29:23 a bojovný zápas muselo rozseknout až nastevení, ve kterém rozhodla Krista Parkkonenová a přisoudila seveřankám dva body.

    Souboj švédských juniorek s domácími byl taktéž vyrovnaný. Švédky však dokázaly vrátit středeční porážku z přípravného utkání, nejprve ve 12. minutě vsítila branku Malou Berggrenová. Češky nicméně bojovaly, ve druhé třetině měly ohromný tlak, jenže gól Linney Johanssonové rozhodl o tom, že výsledek bude znít 2:0 pro Švédsko.
     
    Slunečné odpoledne přeji všem příznivcům ženského hokeje! Po dlouhé době se vám opět hlásím z Jihlavy. Tentokrát však v rámci ženské Euro Hockey Tour kategorie U18. V neděli nás čeká závěrečný den celého turnaje, od 13:30 jej zahájí severské derby mezi Finskem a Švédskem!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:30.

    Tomáš Kalas

    Branky a nahrávky: 35. Ahlmová (Johanssonová Thea), 38. Johanssonová Thea (Zanderová), 56. Thuviková


    Finsko: Lahtinenová (Laitinenová) – Timonenová, Yrjöläová, Suorantová, Parkkonenová, Ahlskogová, Koukkulaová, Bergová, Saarenpääová – Tervonenová, Yrjänenová, Sundelinová – Salonenová, Lehtoová, Vanhanenová – Keränenová, Havanová, Antti-Roiková – Täksová, Kuopallová, Huuskonenová
    Švédsko: Bomanová (Svensonová) – Forsfrenová, Zanderová, Beverinová, Berggrenová, G. Johanssonová, Silénová – Solbergová, Tärnfjordová – L. Johanssonová, Blomová, Thuviková – Albinssonová, Ahlmová, T. Johanssonová – Grundströmová, Lindbergová, Svenssonová – Bjurvénová, Nilssonová, Böökariová

    Rozhodčí: Růžičková – Svobodová, Povová
    thejrc.org