Opava – Slavia 1:1 (kon.) | Teplice – Karviná 0:0 (kon.) | Jablonec – Ostrava 2:1 (kon.)
Č. Budějovice – Zlín 2:0 (kon.) | Sparta – Olomouc 3:3 (kon.)
konec
SK Dynamo Č. Budějovice
2:0 (1:0)
FC Zlín
Neděle 01.09.2019, 16:30 • Fotbalový stadion Střelecký ostrov, České Budějovice • FORTUNA:LIGA • 8. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:30.
     
    Vítejte při sledování online přenosu z utkání 8. kola FORTUNA:LIGY, ve kterém se v neděli od 16:30 představí na Střeleckém ostrově v Českých Budějovicích domácí Dynamo proti hostům ze Zlínu.
     
    Českobudějovické Dynamo po nadějném startu do ligy vyklidilo pozice. Prohra na hřišti Mladé Boleslavi byla již třetí v řadě a Jihočeši se propadli do ligového suterénu. Základní část sice ještě není ani ve třetině, je však třeba začít opět bodovat. Důležitost nedělního duelu se Zlínem si všichni na Střeleckém ostrově dobře uvědomují. Do lepší nálady se černobílí dostali v týdnu v rámci pohárového duelu, kdy splnili roli favorita a po výhře 2:0 v Ústí nad Orlicí jdou dál. V lize je Horejšův tým jen o skóre předposlední před Teplicemi.

    Jihočechy v posledních zápasech trápí zejména chyby v defenzivě, i proto trenéři zřejmě sáhnou do zadních řad. Oni budou muset ať chtějí, nebo ne, protože kapitán Jiří Kladrubský dostal za vyloučení v posledním zápase třízápasový trest. Jeden duel už si odpykal v poháru, proti Zlínu ani za týden v Ostravě však nastoupit nemůže. Realizační tým Dynama může sáhnout i k dalším změnám, nejisté jsou však starty posledních posil Poloma a Rabušice.
     
    FC Fastav Zlín je klub, jenž v roce 2019 slaví sto let od svého založení. Ševci po sedmi prvoligových letech v novém tisíciletí zamířili na šest sezon do druhé nejvyšší soutěže a od roku 2015 jsou již opět stálým prvoligovým celkem. Po třinácté a šesté příčce Fastav v posledních dvou letech končil okolo středu tabulky. Start do nového ročníku FORTUNA:LIGY byl ze zlínského pohledu průměrný. Po sedmi kolech devět bodů, což značí jedenáctou příčku. Výsledky týmu kouče Josefa Csaplára jsou jako na houpačce. Například po vyplenění opavského stadionu (3:0) ševci naposledy doma podlehli do té doby poslední Karviné vysoko 1:4.

    Zlínští disponují kvalitní brankářskou dvojicí. Jedničkou však zůstává Stanislav Dostál, který Mateje Rakovana pustil do branky zatím jen v poháru. Obranná trojice Hlinka – Buchta – Azackij se pro nedělní duel měnit nemusí, protože ukrajinský obránce si trest za vyloučení proti Karviné odpykal v poháru. Zálohu diriguje bývalý reprezentant Petr Jiráček, z krajů hrozí rychlonozí Džafič a Fantiš. V útoku operují Poznar s Janetzkým, připraven je i Železník. Ve zlínském kádru figuruje poměrně hodně cizinců, konkrétně sedm.
    Dynamu se musí obejít bez svého kapitána
     
    Vzájemné zápasy:

    Úspěšnější jsou ve vzájemných zápasech českobudějovičtí fotbalisté. Ze čtyřiadvaceti jich vyhráli takřka polovinu, sedmkrát uspěl Zlín, šestkrát se hrálo nerozhodně. Příznačné pro vzájemné duely je, že v nich nepadá moc branek. Pouze jedinkrát se urodily čtyři branky, hned devětkrát zápas skončil výsledkem 1:0. Oba celky se potkaly naposledy před šesti lety ve druhé lize, kdy doma uspěli Jihočeši, odveta na zlínské Letné skončila 1:1.
     
    Utkání bude jako hlavní rozhodčí řídit Karel Hrubeš, na čarách mu budou jako asistenti pomáhat Petr Blažej a David Hock.
    Vzájemná bilance graficky
     
    Úvodní sestavy:

    SK Dynamo Č. Budějovice: Staněk – Čolić, L. Havel, Kulhánek, Provod – Havelka, Čavoš (C) – Brandner, Javorek, Schranz – Ledecký.
    Náhradníci: Křížek – P. Novák, Táborský, Mustedanagić, Helešic, Mršić, Rabušic.

    FC Fastav Zlín: S. Dostál – Hlinka, P. Buchta, Azackij – Džafić, Mašek, Jiráček (C), Podio, Čanturišvili – Fantiš, Poznar.
    Náhradníci: Rakovan – Hnaníček, Bartošák, Železník, Cedidla, Slaměna, Pejša.

    Rozhodčí: Hrubeš – Blažej, Hock.
    Sestava Dynama graficky
     
    Již známe úvodní sestavy, Dynamo trošku zatočilo se základní jedenáctkou. Nebezpečný ofenzivní hráč Lukáš Provod byl stažen na levého beka, na stoperu bude hrát jindy střední záložník Kulhánek. Už na lavičce se objevila nová posila Rabušic. Hosté příliš neexperimentovali, do sestavy se vrátil po zranění Čanturišvili, na lavičce je nová posila Pejša.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Rozcvička je již minulostí, v Českých Budějovicích panuje velké dusno, avšak odpolední bouřka se krajskému městu vyhnula.
     
    Rozhodčí Karel Hrubeš přivádí oba celky na trávník Střeleckého ostrova. Domácí Dynamo bude hrát v černobílém, Zlín oblékl žluté dresy a modré trenýrky.
     
    Před utkáním ještě převzal dárkový koš a pamětní dres Jiří Jurásek, bývalý trenér Dynama oslavil v týdnu 60. narozeniny.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Brandnerův únik po pravém křídle byl zablokován, Jihočeši mají k dispozici rohový kop.
     
    3
    K hlavičce se dostal Patrik Čavoš na přední tyči, jeho pokus šel asi mimo tři tyče, ale jeden ze zlínských fotbalistů jej vyhlavičkoval. Následně se otevřel prostor před Javorkem, ale před tím domácí záložník sestřelil Podia, a tak velice sportovně zakopl míč, byť se před ním otevřela šance.
     
    4
    Jihočeši dál aktivní, tentokrát se Brandnerovi nepodařilo získat roh na soupeři.
     
    5
    Tak Podio nemůže v zápase pokračovat, a tak musí přijít brzké střídání Zlína. Do hry naskočil Lukáš Železník.
     
    6
    Poprvé musel do vážnější akce Lukáš Provod, pro dnešní duel českobudějovický levý bek. Využil své dispozice, Džafiče odtlačil a míč mají domácí.
     
    8
    Zdaleka tak jistě si nepočínal zlínský brankář Dostál, který trefil rozehrávkou Brandnera, ale ke svému štěstí se balon odrazil do jeho blízkosti.
     
    9
    Poprvé se na delší časový úsek usadili na míči ševci. Zatím však ale jen kombinují okolo poloviny hřiště.
     
    10
    První vážnější šance! Dlouhý výkop Staňka prodloužil hlavou Javorek na Ledeckého, ten hned rozběhl Brandnera, který už chystal gólové zakončení pro Schranze, ale Azackij balon v poslední chvíli odehrál na roh.
     
    11
    Balon letěl od rohového praporku do ohně, Dostál ale zasáhl před Havlem a hosté se ubránili.
     
    13
    Domácí obrana se nyní trošku otevřela, Mašek hledal pasem Železníka, jehož slabé zakončení v tísni snadno stáhl Staněk.
     
    15
    Oba celky v minulém kole inkasovaly čtyři branky. Dynamo ztratilo vedení 2:0 v Mladé Boleslavi a čtyřmi brankami ho odpálil Komličenko. Zlínští doma překvapivě vyhořeli s Karvinou 1:4. Oba týmy si spravily chuť v týdnu v domácím poháru, Jihočeši uspěli v Ústí nad Orlicí, ševci přešli přes Uničov.
     
    16
    Provod ve snaze obejít Džafiče svého soupeře zboural. Faul to asi byl, ale hostující záložník by to nemusel teatrálně přehrávat.
     
    17
    Po úvodní dominanci černobílých se na míč v posledních minutách častěji dostávají hráči ve žlutomodrém. Zatím jde pouze o výměnu územní převahy.
     
    19
    Dvojitá šance Dynama! Nejprve centroval zprava Brandner, brankář Dostál míč podskočil, ale Ledecký nedokázal pohotově zakončit. Akce pokračovala, zprava poslal centr tentokrát Čolič, balon propadl ke Schranzovi, který ale zblízka nedokázal propálit hostujícího gólmana.
    19. Po sérii centrů nedokázal přesně zakončit Schranz
     
    20
    Patrik Čavoš taktickým faulem zastavil útok soupeře, vidí žlutou kartu.
     
    21
    Standardní situaci hostů odvrátil Havel, následně Mašek poslal na zem Havelku a je z toho míč pro Dynamo.
     
    23
    Při absenci Jiřího Kladrubského dnes navlékl kapitánskou pásku Patrik Čavoš. Kladrubský byl vyloučen v Mladé Boleslavi a vynechá ještě duel v Ostravě. I Zlín naposledy dohrával o deseti, Oleksander Azackij si však trest odpykal právě v poháru.
     
    23
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    Zasloužené vedení aktivních Jihočechů! Havelka vybojoval míč ve středu hřiště pro Ledeckého, ten jej potáhl a dal doprava na PATRIKA BRANDNERA, jenž nádhernou ranou o břevno otevírá skóre.
    23. Patrik BRANDNER - 1:0
     
    25
    Jihočeši dál útočí a opět v tom má prsty střelec první branky. Brandner centroval do vápna, domácí hlásili ruku, ale hra pokračuje.
     
    26
    Ze střední vzdálenosti natáhl Patrik Čavoš, ale jeho táhlá rána šla do středu branky.
     
    27
    Připomněli se i zlínští fotbalisté, po centru z pravé strany zakončoval Železník, ale hlavička neměla patřičnou razanci ani umístění.
     
    28
    Z poloviny hřiště se pokusil přehodit Staňka zlínský Džafič, ale to nemělo naději na úspěch.
     
    30
    Půlhodina hry je za námi, Dynamo bylo za aktivitu odměněno vedoucím gólem. Naopak Fastav musí přidat, směrem dopředu je zatím nulový.
     
    31
    Adnan Džafič nesmyslně zajel nohama napřed do Čoliče a nemůže se divit, že dostává žlutou kartu. I když se tedy diví...
     
    33
    Hra stále stojí, protože Čoličovi se moc nechce na nohy. Jsou u něj zdravotníci, ale asi by měl být k dispozici pro další minuty.
     
    34
    Už se hraje dál, následná Provodova standardka ale byla krátká. K míči se tak dostávají hráči ve žlutém.
     
    35
    Sám proti čtyřem si náramně poradil Petr Javorek, ještě Hlinku počastoval jesličkami. Následný centr na Brandnera byl sice dlouhý, ale v těžké situaci těžko něco vyčítat.
     
    36
    Roh pro českobudějovické fotbalisty.
     
    37
    Rozehrávka na krátko nevedla k úspěchu, opět krátký centr, který sebral první bránící hráč.
     
    38
    Rychlá akce Dynama, Javorek obloučkem našel rozběhnutého Schranze, který z první napálil břevno! Veškeré vzrušení však nakonec bylo zbytečné, mával se ofsajd.
    38. Schranz ve skvělé příležitosti natrefil pouze břevno
     
    40
    Ševci mají na lavičce čerstvou posilu, útočník Petr Pejša přišel v týdnu na roční hostování s opcí z třetiligového Vltavínu.
     
    41
    Po nepřesném výkopu Staňka mohli jít hosté dopředu. K hlavičce se dostal Mašek, ale v záklonu branku minul.
     
    42
    Ze střední vzdálenosti se pokusil vypálit Petr Javorek, ale měl míč za sebou, proto nemohl pořádně vystřelit. Dostál byl bez práce.
     
    44
    Tentokrát domácí středopolař s dvacítkou na zádech zakončoval z lepší pozice. Po přiťuknutí Brandnera ale svatyni Zlínu opět přestřelil.
     
    45
    V prvním poločase se bude nad rámec hrát jedna minuta.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    První poločas je u konce. Dynamo po něm zaslouženě vede 1:0, když o jedinou branku se postaral ve 23. minutě Brandner. Jihočeši hýří aktivitou a mají i územní převahu, kromě gólu ještě Schranz spálil dvě šance. Zlínští nevymysleli směrem dopředu nic a do druhé půle budou muset řadu věcí změnit.
     
    Hráči se vracejí na trávník, utkání bude za malý moment pokračovat.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Opět Dynamo začne poločas rohovým kopem, tentokrát to bylo snad ještě rychlejší než v úvodním dějství.
     
    48
    Na Čoličův centr si naskočil David Ledecký, ale hlavička nejlepšího střelce druhé ligy z minulé sezony skončila na jednom z obránců na brankové čáře! Ledecký tak stále čeká na první ligový gól.
     
    49
    Pozor, živo i před domácí brankou! Poznar si individuálně poradil, otevřel prostor pro Čanturišviliho, jehož sice zbrzdil Havel, ale zlínský záložník z úhlu pozlobil Staňka!
    49. Poznar vybojoval míč ve středu hřiště pro Tchanturishviliho, který z úhlu prověřil gólmana Staňka
     
    50
    Havelka dobře nezasáhl při bránění, Fantiš mohl pálit, ale domácí svatyni možná o dva metry minul.
     
    51
    Trošku kostrbatý průnik černobílých rozštípl Havelka, ale rána z nepřipravené pozice šla vysoko nad.
     
    53
    Standardní situace hostů nebyla špatná, ale Čolič při bránění ubránil Maška.
     
    54
    Ve vzdušném souboji se nepříjemně střetli Fantiš s Provodem, zejména domácí bek dopadl nepříjemně na kostrč. Ale měl by být v pořádku, ani není třeba asistence masérů.
     
    56
    Dobrý tah na branku prokázal Brandner, jenž se protáhl po pravé straně do vápna, Zpětnou přihrávkou ale nedokázal najít nikoho ze spoluhráčů.
     
    57
    Po nápadité kombinace ševci proklouzli až k šestnáctce, Havel dal poměrně dost prostoru Poznarovi k otočení. Zlínský forvard toho využil, ale rána levačkou se nedá ani považovat za ránu, spíš lehký pozdrav Staňkovi.
     
    58
    Zbytečně si Jihočeši zavařili, několikrát byli nedůrazní. Zlín toho využil a nastěhoval se k vápnu. Výsledkem je zatím standardní situace z pětadvaceti metrů, u míče Džafič.
     
    59
    Centr do šestnáctky se ani nedohrával, pískal se útočný faul a navíc mával i ofsajd.
     
    60
    Dvojitá šance hostů na vyrovnání! Nejprve vlétl do otevřené obrany Poznar, oslovil Železníka, jehož technickou ránu vyškrábl Staněk. Akce pokračovala, přišel centr z pravé strany, Železník předskočil Čoliče, ale Staněk se zaskvěl.
     
    61
    Nakonec dorazila na Střelecký ostrov slušná návštěva. Bude asi nejnižší v sezoně, ale utkání má slušnou kulisu. Na konkrétní údaj si ještě počkáme.
     
    62
    Ostrý centr Čoliče z přímého kopu. Brankář Dostál šel neohroženě do klubka hráčů a nakonec uspěl, když balon vyrazil.
     
    63
    Stanislav Dostál si však žádá ošetření, drží se za stehno a rozcvičovat se vyrazil náhradní gólman Rakovan. Uvidíme, jak to bude vážné, pro hosty by to byla druhá vynucená změna.
     
    64
    Hra zatím pokračuje, Dostál také. Tak uvidíme dál.
     
    65
    Z pravé strany centroval Čolič, ale Ledeckého nenašel, jeho centr byl příliš dlouhý.
     
    66
    Josef Hnaníček nahrazuje Adnana Džafiče, a Zlín tak podruhé střídá.
     
    68
    Na hranici vápna byl sražen aktivní Brandner, prostor pro leváka, zřejmě Lukáše Provoda, a dobrá možnost pro Dynamo.
     
    69
    Lukáš Provod však naložil se situací prachbídně, balon příliš podkopl a branku přestřelil o půl druhý metr.
     
    71
    Zlínští pochopitelně více útočí, snaží se dostat na míč. Ale časté nepřesnosti zatím Csaplárovu partu brzdí.
     
    72
    První střídání Dynama. Dohrál David Ledecký, premiéru v novém působišti si odbude Michael Rabušic.
     
    73
    Fatální chyba Lukáše Havla dopadla pro domácí dobře, prchající Lukáš Železník zvolil zakončení šajtlí, ale branku přestřelil.
     
    74
    Přichází premiéra v dresu Zlína pro Petra Pejšu, jenž nahrazuje v rámci posledního zlínského střídání Oleksandra Azackije.
     
    76
    Poslední čtvrthodinka a k tomu nějaké nastavení. Dynamo drží těsný náskok, ale pro hosty je to stále dost času minimálně vyrovnat.
     
    77
    Čavoš hledal za obranou Havelku, také ho našel, ale ten se nacházel v ofsajdu.
     
    78
    3447 diváků dorazilo na dnešní utkání Dynama se Zlínem.
     
    79
    Zlínský roh nebyl nebezpečný, Kulhánek poslal míč do bezpečí. Následně Rabušic oslovil Havelku, brankář Dostál byl u míče dřív.
     
    80
    Druhé střídání Dynama, Filipa Havelku nahrazuje Pavel Novák, který se postavil na levého beka. Provod jde do středu zálohy.
     
    82
    Dynamo i Zlín se po vzájemném duelu a reprezentační pauze chystají na výrazné domácí šlágry. Zlínští přivítají doma pražskou Spartu, Dynamo pojede do Ostravy a o týden později dorazí na Střelecký ostrov Viktoria Plzeň.
     
    83
    Přímý kop černobílých nevyšel podle představ týmu trenéra Horejše. Čoličův centr byl nízký.
     
    83
    Pěkná jedovka Patrika Čavoše ze střední vzdálenosti! Dostál nepříliš jistým zákrokem vyboxoval mimo tři tyče.
     
    84
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    To je premiéra jako hrom! Na Čoličův roh si naskočila nejčerstvější domácí posila MICHAEL RABUŠIC a hlavou trošku se štěstím pokořil Dostála.
    84. Michael RABUŠIC - 2:0
     
    86
    Stále ještě pár minut zbývá, nicméně Dynamo se výrazně přiblížilo k první domácí výhře v sezoně.
     
    87
    Jihočeši mají navíc k dispozici další roh.
     
    88
    Petr Buchta vyskočil nejvýše a hlavou lízl balon do zámezí. U míče však nadále černobílí.
     
    89
    Taktická změna a poslední střídání Dynama. Ze hry jde Ivan Schranz, zápas dohraje Matěj Helešic.
     
    90
    Čolič centrem našel hlavu Provoda, ten zakončil do protipohybu brankáře, ale svatyni soupeře o kousek minul.
     
    90
    Budou se hrát tři minuty navíc ve druhém poločase.
     
    90+1
    Jihočeši měli roh, sice z něj třetí gól nepřidali, ale smutnit nemusí. Jihočeši zvítězí poprvé doma po návratu do ligy a cítí to hráči i diváci.
     
    90+2
    U míče jsou sice hráči týmu trenéra Csaplára, ale čas na dvě branky se hostům zoufale krátí.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Utkání 8. kola FORTUNA:LIGY mezi Dynamem a Zlínem je ve svém závěru. Jihočeši poprvé v sezoně zvítězili doma, když přetlačili ševce 2:0. V prvním poločase byli domácí lepší, dali Brandnerem vedoucí gól a měli další možnosti. Hosté byli neškodní. Po pauze se ale hra vyrovnala a nerozhodný mohl být i stav. Staněk ale několikrát svůj tým podržel. V 84. minutě potvrdil výhru domácích střídající Rabušic, jenž se trefil při své premiéře za Dynamo. Ode mne je to pro dnešek všechno, hezký zbytek dne. (18:22:48)

    Pavel Kortus ml.

    Branky: 23. Brandner (Ledecký), 84. Rabušic (Čolić)

    Karty:   20. Čavoš (CEB) – 31. Džafić (ZLN)


    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 7:5. Střely mimo: 6:6. Rohy: 7:1. Fauly: 16:16.
    SK Dynamo Č. Budějovice: Staněk – Čolić, L. Havel, Kulhánek, Provod – Čavoš (C), Havelka (80. P. Novák) – Brandner, Javorek, Schranz (89. Helešic) – Ledecký (72. Rabušic).
    Náhradníci: Křížek – P. Novák, Táborský, Mustedanagić, Helešic, Mršić, Rabušic.

    FC Zlín: S. Dostál – Hlinka, P. Buchta, Azackij (74. Pejša) – Džafić (66. Hnaníček), Mašek, Jiráček (C), Podio (5. Železník), Čanturišvili – Fantiš, Poznar.
    Náhradníci: Rakovan – Hnaníček, Bartošák, Železník, Cedidla, Slaměna, Pejša.

    Rozhodčí: Hrubeš – Blažej, Hock

    Diváci: 3447
    thejrc.org