Tisková konference Svazu futsalu ČR (kon.) | Tisková konference BK Mladá Boleslav (kon.)
Tisková konference Mountfieldu HK (kon.) | Tisková konference Handball Club Zubří (kon.)
konec
Tisková konference Svazu futsalu ČR

Úterý 03.09.2019, 11:00Tiskové konference
     
    Oficiální část tiskové konference končí, díky za pozornost a mějte se fajn. (11:24:15)
     
    Nový ročník VARTA futsal ligy budou tvořit týmy: Sparta Praha, Svarog FC Teplice, ERA-PACK Chrudim, Slavia Praha, SK Interobal Plzeň, SK Olympik Mělník, Démoni Česká Lípa, FTZS Liberec, Tango Hodonín, Nejzbach Vysoké Mýto, České Budějovice, Helas Brno.
     
    Otakar Mestek o postupu ČB do nejvyšší soutěže a dalších týmech v soutěži: Nejzbach si svoje odehraje, do futsalu určitě patří. Na Hodonín jsem velmi zvědavý, jsou tam šikovní funkcionáři a budou se potýkat se záchranou. České Budějovice představují velkou šanci, ale mám o to obrovskou obavu. Strašně rád bych se mýlil, ale bojím se, že podceňují úroveň nejvyšší soutěže. Moc neposilovali, spoléhají na to, že to odehrají s tím, co mají. Jsem přesvědčen, že rozdíl mezi první a druhou ligou je obrovský. Ty další ligové týmy mají velkou ligovou kvalitu, ale moc bych si přál, aby to Budějovice zvládly a zabydlely se v ligové elitě. Tak, jak to ale zatím vidím, jsou pro mě České Budějovice jedním z hlavních kandidátů sestupu.
     
    Otakar Mestek: UEFA založila další mistrovství U19 a hned jsme se přihlásili. Tým je po trenérské stránce výborně zajištěn, jsou tam Bruna a Kopecký. V sezoně 2019/2020 se bude jednat o přípravu na šampionáty devatenáctek a žen, budeme jezdit na přípravné turnaje a samotná kvalifikace začíná na podzim 2020. Pořádáme ty turnaje na Vsetínsku, Hodonínsku a tak dále. Ženy pojedou na Ukrajinu, budou hrát se Švédkama, Finkama a tak dále. Neposunete se, když hrajete se slabšími soupeři.
     
    Tomáš Neuman pokračuje: Máme velmi kvalitní trenéry. Díky nim mohu těžit i já v reprezentaci a mohu se spolehnout, že všichni budou připraveni.
     
    Otakar Mestek o kvalitě české ligové soutěže: Nakonec to vypadá dobře. Před třemi měsíci byly zprávy, že některé kluby sníží své rozpočty a ambice, ale dopadlo to dobře. Kromě Sparty a Chrudimi to velmi dobře funguje v Teplicích a dobře to funguje i na Slavii a v Plzni. Zde dochází k profesionální přípravě. Zbytek ligy je trochu odskočený. Je potřeba především, aby se ostatní kluby v lize adaptovaly. Důležitou fází je pak náročný krok výrazně navýšit rozpočet, což řada z nich neudělala. Máme pět velmi kvalitních týmů a sedm horších. Chtělo by to, aby se velké zápasy hrály co nejčastěji a ne jen jednou za čas. V soupisce musíme být navzdory velkému množství cizinců i určitý počet Čechů a jsem rád, že to tak některé kluby vnímají. Byl bych rád, kdybychom v horizontu dvou let udělali úpravu, aby bylo třeba nutné nasadit o jednoho Čecha do soupisky povinně navíc.
     
    Tomáš Neuman o postupu na MS: Každý rok je to čím dál tím těžší. Fotbalových asociací, které začínají hrát futsal a dávat do toho velké peníze, je čím dál tím více. V Evropě už dnes nejsou vyloženě slabé týmy. Před x lety byly karty víceméně jasně dány, teď je tomu jinak. Do postsovětských zemí chodí Brazilci, čímž se vše strašně vyrovnává. Bude záležet na maličkostech a optimální formě, potažmo zkušenostech. Každý zápas začíná od 0:0 a chceme se porvat a vrátit na MS. Budeme se rvát až do konce a uvidíme, jak to skončí.
     
    Beni Simitči o LM: Věděl jsem o tom, že náš rumunský soupeř dost posílil. Ten tým má největší sílu právě v trenérovi. V této skupině určitě nejsou slabí soupeři. Těší mě, že postupuje jenom jeden, protože musíme hrát všechny zápasy naplno. Všichni víme, že naším největším konkurentem budou Rumuni. Doma jsme neporaženi a věřím, že to tak zůstane. Cílem je postoupit do Elite 1.
     
    Michal Seidler o LM: Na zápas s Bielsko-Bialou se moc těším, ale největším favoritem budou dle mého názoru Rumuni.
     
    Michal Seidler: Kádr je podle jmen určitě silnější, ale nemohu to posoudit, noví kluci jsou tady sotva měsíc. První měsíc byly ale na programu spíše silovější tréninky a běhání, uvidíme. Jestli máme na Final four Ligy mistrů, je těžká otázka. Naším prvním úkolem bude především postoupit přes první fázi. Co se týká reprezentace, máme určitě na to postoupit. S Německem už jsme hráli a ty bychom porazit měli. O Lotyších moc nevím a Portugalsko zas není takovým týmem, který by se nedal porážet. Budeme určitě chtít postoupit.
     
    Beni Simitči (Sparta Praha o sezoně): Pocity už máme za sebou. Splnili jsme cíl, který jsme měli dlouho v plánu. Hráči jsou tak silní, že se chystají na novou sezonu tak, jakoby se nic v té předchozí nestalo. Kdybychom do ní vstupovali jako mistři, nedopadlo by to dobře. Jsme sice obhájci, ale necítím na nás nějak extra tlak. Ten byl naopak vyvíjen i v předchozích letech, kdy jsem trénoval Benago, vždy ty cíle byly nejvyšší. Kádr je u nás na 80% stejný, máme nové posily a jdeme postupně. Září pro nás bude stále ještě dost o přípravě. Celý srpen a září bude tým připravován fyzicky a pak teprve pořádně začne sezona. Teprve pár dnů před Ligou mistrů budeme mít generálku s Era-Packem. Před zápasem si dáme krátké soustředění v Kutné Hoře, která se nám už několikrát osvědčila. Jsem na to připraven a věřím, že hráči jsou na tom stejně.
     
    Tomáš Neumann o klíčové sezoně: Jako každý rok je těžké skládat nominaci. Hráče v létě není možno vidět v nějakých zápasech. Ještě nám do toho vlezla kvalifikace. Zkoušel jsem na těchto turnajích vždy spoustu nováčků, teď nám ale nic jiného nezbývá, než do polského turnaje nasadit to nejlepší. Uděláme vše proto, abychom se zase dostali na MS. Tým je velmi zkušený a spousta hráčů už toho má dost odehráno. Tomuto týmu věřím a budeme všichni pracovat na tom, abychom se dostali na MS. V přípravě si budeme zkoušet nové věci a budeme se chystat na kvalifikaci. Jedeme v té nejsilnější sestavě, která je k dispozici.
     
    Otakar Mestek o další sezoně: Na novou sezonu se těším velmi. Máme za sebou volby, s členy výkonného výboru jsme si rozdělili spoustu úkolů a kompetencí. Liga slibuje výborný souboj Sparty s Chrudimí. Těším se také na Ligu mistrů v České republice. Těším se a jsem nervózní ohledně kvalifikace na světový šampionát. Je toho hodně, ale myslím si, že jsou to krásné souboje.
     
    Michal Pavlík o novinkách v českém futsale. VARTA pokračuje v roli hlavní sponzora soutěže. Česká reprezentace bude bojovat o mistrovství světa 2020 v Litvě. Český tým letí na kvalifikační skupinu do Portugalska, z níž postoupí dva týmy. Jeden přímo postupuje na MS a druhý do dubnové baráže. V Praze se poprvé bude hrát futsalová Liga mistrů (10-13. října). Sparta přivítá vždy od 20:00 polského, rumunského a maltského mistra.
     
    Přítomni jsou Michal Pavlík, Tomáš Neumann, Otakar Mestek, Beni Simitči a Michal Seidler.
     
    Česká reprezentace také odcestuje do Polska na turnaj Visegrad4. Tam se utká s Maďarskem, Slovenskem a Polskem.
     
    Absolutním nováčkem soutěže jsou České Budějovice, které sází na kádr plný hráčů se zkušenostmi z velkého fotbalu.
     
    Sparta má jasný cíl v nové sezoně opanovat domácí ligovou soutěž i domácí pohár, ráda by uspěla také v tomtoročníku Ligy mistrů.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:00.

    Radek Barkman

    thejrc.org