Anglie – Kosovo 5:3 (kon.) | Černá Hora – Česko 0:3 (kon.) | Litva – Portugalsko 1:5 (kon.)
Lucembursko – Srbsko 1:3 (kon.) | Albánie – Island 4:2 (kon.) | Francie – Andorra 3:0 (kon.)
Moldavsko – Turecko 0:4 (kon.)
konec
Černá Hora
0:3 (0:0)
Česko
Úterý 10.09.2019, 20:45 • Gradski Stadion Podgorica, Podgorica • Kvalifikace ME • Skupina A
Předzápasové kurzy
     
    Češi napravili předchozí zaváhání v Kosovu dnešním jasným vítězstvím nad Černou Horou. S tímto konstatováním se s Vámi loučím, děkuji za pozornost a přeji pěkný zbytek večera. (22:50:59)
     
    Průběžná tabulka skupiny A:
    1. Anglie – 12 bodů, skóre 19:4, 4 zápasy
    2. Česko – 9 bodů, skóre 9:8, 5 zápasů
    3. Kosovo – 8 bodů, skóre 10:10, 5 zápasů
    4. Černá Hora – 2 body, skóre 3:13, 5 zápasů
    5. Bulharsko – 2 body, skóre 5:11, 5 zápasů
     
    Při pohledu na statistiky zjistíme, že držení míče je velmi vyrovnané. Češi alespoň soupeře značně přestříleli a také je dost zajímavé, že Česko nasbíralo strašně moc faulů, celkem jich bylo 33!
     
    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 3:8. Střely mimo: 2:6. Rohy: 2:10. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 12:33.
     
    Druhý zápas skupiny A nám přinesl nesmírně zajímavou podívanou. Kosovo se představilo v Anglii, kde od první minuty překvapivě vedlo. Angličané však nenechali nic náhodě a ještě v první půli otočili utkání z 0:1 na 5:1. To už o výhře favorita prakticky rozhodlo, ale Kosované se přesto nevzdali a upravili skóre na konečných 5:3. Za zmínku určitě stojí také to, že Harry Kane, hvězdný útočník Tottenhamu, nedokázal proměnit penaltu.

     
    Česko napravuje zaváhání z předchozího zápasu a vcelku bez problémů vítězí nad Černou Horou 3:0. První poločas sice branku nepřinesl, druhou půli už ale čeští reprezentanti zvládli na jedničku. První gól si připsal Tomáš Souček, který se po skvělém centru Jakuba Jankta prosadil hlavou. I u druhé branky byl přítomen Jakub Jankto, který od rohového praporku našel Lukáše Masopusta, který se prosadil tvrdou volejí. V nastaveném čase ještě potvrdil výhru Vladimír Darida, který zkušeně proměnil pokutový kop. Česi se tak díky tomuto vítězství posouvají na druhé místo skupiny A, protože Kosované podle očekávaní nestačili na Angličany. Naopak Černá Hora už je skoro mimo hru o postup, i když ještě nějakou teoretickou šanci má.
     
    90+5
    Konec zápasu.
    90+5. Vladimír DARIDA - 0:3
     
    90+4
    Česko právě vstřelilo branku!
    Nakonec to bude stejným poměrem jako to dopadlo v Olomouci! VLADIMÍR DARIDA penaltu proměňuje bez problémů, Danijel Petković sice dobře odhadl směr, ale k pravé tyči šel moc rychle, takže střelu českého hráče doslova přeletěl.
    90+4. Penaltový zákrok
     
    90+4
    Bude tady penalta! Alex Král se dostával přes Deniho Hočka, který ho ale úplně zbytečně podkopl, takže ještě je tady pokutový kop!
     
    90+3
    Černohorský hráč nevěděl co dělat, tak dopředu prostě nakopl, ale míč skončil jen u Tomáše Vaclíka, který s rozehrou samozřejmě moc nespěchal.
     
    90+2
    Střídající Michael Krmenčík na útočné polovině získává co nejvíce času. Český forvard tak získal cennou minutku.
     
    90+2
    Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Patrik Schick, přichází Michael Krmenčík.
     
    90+1
    Český tým se budu muset bránit ještě čtyři minuty.
     
    90
    Přímý kop nic nebezpečného nepřinesl, po chvíli sice přišel docela nadějný centr do vápna, ale ten bez problémů lapil Tomáš Vaclík.
     
    89
    Domácí ještě mohou snížit, Marko Vešović donutil k faulu Vladimíra Coufala, který s výrokem hlavního sudího není vůbec spokojen.
     
    88
    Konec utkání se velmi rychle blíží, Černohorci stále nedokázal výrazně ohrozit Tomáše Vaclíka. Nyní se o to snažil Žarko Tomašević, ten ale svým centrem našel jen Jakuba Brabce.
     
    87
    Po přihrávce Tomáše Součka byl u míče Jakub Jankto, který uslyšel hvizd a míč zakopl. Hlavní sudí ale signalizuje, že on nepískal. To se vůbec nelíbí Jaroslavu Šilhavému, který se za postranní čárou docela vzteká.
     
    86
    Vladimír Darida si nyní moc nerozuměl s Patrikem Schickem, což jim asi moc nevadí, hlavně že získali trochu času.
     
    85
    Černá Hora rohový kop bez problémů ubránila a ihned spěchala do protiútoku, Fatos Bećiraj však nedoběhl dlouhý nákop, který nakonec skončil v rukavicích českého brankáře.
    84. Daridův dobře zahraný přímý kop
     
    84
    Vladimír Darida to nakonec vzal na sebe, jeho střela měla opravdu slušné parametry! Danijel Petković se ale nenechal překvapit a tvrdou ránu zkušeně vyrazil na roh.
     
    83
    Češi zatlačili soupeře až k jeho brankáři. Poté navíc vybojoval míč Alex Král, který ho posunul na Vladimíra Daridu, který vybojoval další standardní situaci.
     
    82
    Tomáš Souček už žlutou kartu uvidí, zničehonic šel do souboji s Vukanem Savičevičëm, což se hlavnímu sudímu vůbec nelíbilo.
     
    82
    Aleksandar Boljević si sice našel dobrou střeleckou pozici, ale střelou k levé tyči nemohl Tomáše Vaclíka zaskočit, český brankář míč chytil přímo do rukavic.
     
    81
    Česko brání velmi zodpovědně, kombinaci Černé Hory znepříjemňuje napadáním hned po přechodu půlící čáry. Domácím fotbalistům navíc dochází energie.
     
    80
    Adam Marušić nastřelil ruku Jakuba Jankta, a i když to bylo omylem, tak domácí samozřejmě dostanou míč.
     
    79
    Kopi našel pěkným dloubáčkem Vladimíra Daridu, který míč ještě prodlužoval na hroťáka Patrika Schicka, ale k tomu míč nakonec nedoputoval, pro českou přihrávku si vyběhl Danijel Petković.
     
    78
    Aleksandar Boljević si nerozuměl se svým spoluhráčem, útok svého celku pohřbil nepřesnou přihrávkou, která skončila až za brankovou čárou.
     
    77
    Dlouhý aut skončil na pravé noze Jakuba Jankta, který tak musel zakočovat slabší nohou, což k ničemu nebezpečnému nevedlo.
     
    77
    Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Lukáš Masopust, přichází Jan Kopic.
     
    75
    Žlutou kartu vidí také Jakub Jankto, i když mi není úplně jasné z jakého důvodu.
     
    75
    Adam Marušić zbytečně dohrál souboj s Janem Bořilem, českého beka dost tvrdě strhnul na zem, za což zaslouženě vidí žlutý kartónek.
     
    74
    Zbytek zápasu budou pravděpodobně útočit domácí fotbalisté, Češi se však stále skvěle brání, i když tomu nyní moc nepomohl faul Vladimíra Daridy.
     
    73
    Střídání v týmu Černá Hora: ze hřiště odchází Risto Radunović, přichází Fatos Bećiraj.
    Střídání v týmu Černá Hora: ze hřiště odchází Nebojša Kosović, přichází Vukan Savičevič.
     
    72
    Po úspěšné obraně se hosté okamžitě ženou do protiútoku, Patrik Schick ale nikam nespěchal a počkal na své spoluhráče, až ho v útoku podpoří.
     
    71
    Na stadionu se ozval první výbuch, snad už k dalšímu využití pyrotechniky nedojde.
     
    70
    Jan Bořil si při souboji pomohl dost tvrdým zákrokem, který byl dle rozhodčího čistý. Nebojša Kosović zůstal ležet na zemi a po chvíli musel být ošetřován.
     
    69
    Češi musí být při rozehrávce maximálně obezřetní, Černohorci totiž velmi aktivně napadají. Míč nakonec přece jen získali, ale až na své polovině.
     
    68
    Střídání v týmu Černá Hora: ze hřiště odchází Nikola Vukčević, přichází Marko Bakić.
     
    67
    Nikola Vukčević končí se zakrváceným rtem, jeden z ošetřovatelů dokonce signalizuje, že to je na střídání.
     
    66
    Alex Král docela nešťastně trefil Nikolu Vukčeviće kopačkou, rozhodčí si toho nevšiml, takže se ve hře pokračovala. Nakonec ale hra musela být přerušena kvůli ošetření černohorského kapitána.
     
    65
    Dušan Lagator byl v souboji s Jakubem Janktem. Český hráč nakonec vytlačil soupeře za brankovou čáru, takže to bude další roh pro Jakuba Jankta.
     
    64
    Černohorci vědí, že je zle, a tak se co nejrychleji tlačí za kontaktní brankou. Ani centr Adama Marušiće však ke gólu nevede, Stefan Mugoša pálil jen nad českou klec.
     
    62
    Jakub Brabec docela tvrdě poslal k zemi Aleksandara Boljeviće. Rozhodčí mu naštěstí jen vysvětlil, že toto dělat nemá, kartu český bek nedostal.
     
    61
    Alex Král teď chvíli nehrál, měl totiž roztržený dres. Z kabiny už se přinesl nový, takže český mladík může naskočit zpět do zápasu.
     
    60
    Český asistent tentokrát ale našel jen Danijela Petkoviće, který míč srazil na Vladimíra Coufala. Ten ihned vypálil, ale zamířil jen do náruče černohorského gólmana.
     
    59
    Češi pokračují v aktivním útočením, gól si chtěl připsat také Vladimír Darida, který ale napálil jen domácího beka. To znamená další roh, který rozehraje opět Jakub Jankto.
    58. Lukáš MASOPUST - 0:2
     
    58
    Česko právě vstřelilo branku!
    Český národní tým udeřuje podruhé a jde si za třemi body! U zrodu dalšího gólu byl opět Jakub Jankto, který od rohového praporku našel na protějším rohu šestnáctky LUKÁŠE MASOPUSTA. Ten se do míče hodně tvrdě opřel a volejí propálil všechno, co mu stálo v cestě. Asistence: Jakub Jankto.
     
    57
    Po přihrávce Patrika Schicka centroval do vápna opět Jakub Jankto. Ten tentokrát hledal Lukáše Masopusta, na kterého se míč nakonec nedostal, protože zasáhl Risto Radunović.
     
    55
    Domácí se pochopitelně pokouší o rychlou reakci, Risto Radunović centroval hned dvakrát. Napodruhé našel Stefana Mugoši, který ale českou bránu přestřelil.
    54. Tomáš SOUČEK - 0:1
     
    54
    Česko právě vstřelilo branku!
    Češi jdou přece jen konečně do vedení! Standardní situaci poblíž pravé postranní čáry si vzal pod palec Jakub Jankto, který skvělým centrem našel vyskakujícího TOMÁŠE SOUČKA, který z hranice malého vápna nedal tvrdou hlavičkou domácímu brankáři sebemenší šanci. Asistence: Jakub Jankto.
     
    53
    Je tady první žlutá karta, vysloužil si ji Risto Radunović, který raději fauloval pronikajícího Lukáše Masopusta.
     
    52
    Černá Hora je ve druhém poločase zatím mnohem aktivnější. Nyní to dopředu zkoušela pomocí nákopu, u kterého byl první Aleksandar Boljević, který z první centroval, ale míč poslal jen do rukavic Tomáše Vaclíka.
     
    51
    Nikola Vukčević prodloužil míč na Marka Vešoviće, který přízemní přihrávkou hledal spoluhráče ve středu české šesnáctky, což se mu ale nepovedlo, míč skončil jen u českého hráče.
     
    50
    Jakub Jankto sice dostal nákop přesně na prsa, ale i přesto míč nedokázal ideálně zpracovat, balón mu sebral první soupeř v cestě.
     
    49
    Útok přes pravou stranu nevyšel, domácí míč odkopli zpět k Ondřeji Čelůstkovi, který do hry opět zapojuje českého gólmana.
     
    48
    Adam Marušić se dlouho rozmýšlel, kam hodí svůj aut. Nakonec se nerozhodl moc dobře, míč poslal k Jakubu Brabcovi, který ihned uklidnil hru přihrávkou na Tomáše Vaclíka.
     
    47
    Centr Aleksandara Boljeviće pokryl Patrik Schick, který si nyní plní obranné povinnosti.
     
    46
    Úvodní výkop tentokrát patřil Černohorcům, kteří s míčem kombinovali, dokud nebyl Stefan Mugoša poslán k zemi.
     
    46
    Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Marek Suchý, přichází Jakub Brabec.
     
    46
    Začal druhý poločas.

     
    První půle nám přinesla dost šancí na obou stranách, dost důležité zákroky museli vytahovat oba brankáři. Asi v největší šanci byl v samotném závěru prvního poločasu Vladimír Darida, který s mírnou tečí černohorského gólmana trefil břevno domácí branky! I Černohorci už ale pořádně zahrozili, třeba Stefan Mugoša, který z bezprostřední blízkosti pořádně protáhl Tomáše Vaclíka. Branky jsme se však stále nedočkali, takže uvidíme, jak dopadne druhá polovina zápasu.
     
    Druhý poločas začne přibližně ve 21:47.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    45+1
    K prvnímu poločasu se přidá ještě jedna minuta.
    45. Darida trefil parádní ranou břevno domácí brány
     
    45
    Vladimír Darida si míč navedl na střed hřiště a poblíž šestnáctky se odhodlal k pořádné ráně. Ta byla sražena domácím brankářem na břevno!
    44. Češi opět zahrozili z rohového kopu
     
    44
    Další výtečný centr Vladimíra Daridy, v další šanci byl tak opět Tomáš Souček. Ten míč ještě prodlužoval na Jakuba Jankta, ale ten opět přihrával. Tato přihrávka už nenašla českého adresáta.
     
    44
    Jakub Jankto svou ránou dost zaskočil Danijela Petkoviće, který se dlouho rozmýšlel, jestli pro míč půjde. Nakonec pro něj šel a srazil míč na rohový kop pro Česko.
     
    43
    Nyní už ale kapitán Slavie fauloval docela blízko české klece. Domácí rozehráli standardku nakrátko, po levé straně si nabíhal Aleksandar Boljević, ale ten svým přízemním pasem našel jen náruč Tomáše Vaclíka.
     
    42
    Tomáš Souček dost viditelně podrazil Nikolu Vukčeviće. Byla to však téměř u půlící čáry, takže z toho žádná standardní situace nebude.
     
    41
    Češi velmi aktivně napadají, Lukáš Masopust teď naběhl až ke stoperovi Žarku Tomaševiće, který vůbec nevěděl, komu míč dát. Nakonec ho nahrál Danijelu Petkovićovi, který je na tom podobně.
     
    40
    Černá Hora na nic nečekala a dopředu se okamžitě hrnula pomocí nákopu, Aleksandar Boljević však zpracovával dlouhý nákop v ofsajdu.
     
    40
    Lukáš Masopust si při zpracovávání nákopu střetl s Ristem Radunovićem. Podle hlavního sudího to ale faul nebyl, takže domácí budou vhazovat.
    38. Souček v dobré pozici hlavičkoval vedle branky
     
    38
    Tomáš Souček skákal na centr Vladimíra Daridy ve středu vápna úplně sám, ale hlavička se mu vůbec nepovedla, míč skončil jen vedle levé tyče.
     
    37
    Krátké přerušení hry si vyžádel Alex Král, který si musel chvíli poležet na trávníku. Mezitím se ještě čeští hráči domlouvali na taktice se svým koučem.
     
    36
    Centr od rohového praporku odvrátil Tomáš Souček, černohorský útok poté ještě chvíli pokračoval, ale po útočném faulu Žarka Tomaševiće definitivně končí.
     
    35
    Do další střelecké pozice se tlačil Marko Vešović, Ondřej Čelůstka jeho záměr skvěle odhadl a srazil míč na rohový kop.
    34. Dvě dobré šance domácího celku
     
    34
    Stefan Mugoša si skvěle všimnul nabíhajícího Rista Radunoviće, který byl chvíli před celou českou obranou, ale nakonec se jeden z Čechů stačil vrátit a černohorskou střelu zblokoval! O chvíli později přidal další ránu Aleksandar Boljević, opět ale zasáhla pozorná česká defenziva.
     
    33
    Brankář Sevilly následně nakopává až na druhou polovinu hřiště, kde Češi vyhráli hlavičkový souboj a poté se opět uchylují ke klidné kombinaci.
    32. Vaclík musel zasahovat proti střele Mugoši
     
    32
    Pozor, nepřehlednou situaci musel tentokrát řešit Tomáš Vaclík! Stefan Mugoša si šikovně obhodil Marka Suchého a poté velmi rychle zakončil, ale jeho přízemní ránu vytěsnil český gólman svou pravou nohou.
     
    31
    Vladimír Coufal byl uprostřed kličky, když ho zničehonic poslal k zemi Nikola Vukčević. Ten může být rád, že od tureckého rozhodčího neviděl žlutou kartou.
     
    30
    Češi opět spolehájí na přesnou kombinaci, ale to se zase vůbec nevyplatilo. Po chvíli prostě musel přijít nákop na Patrika Schicka, který ale hlavičkový souboj o míč prohrál.
     
    29
    Na vidění je opravdu hodně faulů, po odkopu domácího gólmana přichází další, který trochu ublížil Nikolu Vukčevićovi, který skončil na zemi.
     
    28
    Patrik Schick byl v dalším souboji, tentokrát s Dušanem Lagatorem. Míč sice nakonec vydoloval, ale s dalším obráncem soupeře si už nedokázal poradit.
     
    27
    Po odkopu Danijela Petkoviće si Patrik Schick pomohl při hlavičkém souboji s Žarkou Tomaševićem nedovoleným zákrokem, tudíž míč zůstane na černohorských kopačkách.
     
    26
    Lukáš Masopust si chytře všiml volného Jakuba Jankta, který se po pár kličkách nakonec dostal k centru, který mířil na prvního jmenovaného, míč ale šel moc před něj, takže u balónu byl první černohorský obránce.
     
    25
    Černá Hora vidí příležitost ke gólu, české hráče proto při rozehrávce velmi aktivně napadá. To nyní pocítil Tomáš Souček, který nakonec udržel míč jen díky tomu, že byl faulován.
     
    24
    Aleksandar Boljević se sice dostal přes Alexe Krále, ale jeho následná přízemní přihrávka skončila jen na boční síti české brány.
    22. Boljević pořádně natáhl Vaclíka
     
    22
    Černohorci se snad poprvé v zápase uchylují ke kombinaci na vlastní půlce. Po chvíli se dopředu vydali přes pravou stranu hřiště, odkud vyslal vzdušnou přihrávku do vápna Aleksandar Boljević. Ta zamířila přímo na nohu Deniho Hočka, který tvrdou volejí přestřelil českou bránu je o několik centimetrů!
     
    21
    Stefan Mugoša po nákopu svého gólmana při hlavičkovém souboji fauloval Lukáše Masopusta, takže Česko má míč velmi rychle zpět v držení.
     
    20
    Nepřesný aut domácích dostal k nebezpečné hlavičce Alexe Krále, který však nedal do míče potřebnou sílu. Balón tak skončil jen v zámezí.
     
    20
    Hosté to zase zkoušeli pomocí dlouhé nákopu, tentokrát to bylo po levé straně, ale míč se zatočil až do autu.
     
    19
    Aleksandar Boljević si dost nebezpečně zpracovával nákop, ale nakonec ho čeští stopeři připravili o míč. Ten končí u Tomáše Vaclíka, který se zatím do hry moc nezapojuje.
     
    18
    Češi vedou další útok přes pravou stranu, kde si však nerozuměl Vladimír Darida s Vladimírem Coufalem, český záložník poslal míč za postranní čáru.
     
    17
    Při hlavičkovém souboji si Žarko Tomašević pomohl nedovoleným zákrokem, jinak by mohl domácí hráč vyslat na českou bránu dost nebezpečnou střelu.
     
    17
    Černá Hora po dlouhé době zaútočila a rovnou vybojovala standardku. Nebojša Kosović si sice do Marka Suchého spíše naběhl, ale rozhodčí to už odpískal.
     
    16
    Jakub Jankto sice našel pěkným nákopem Lukáše Masopusta, který se ale nerozhodl, co přesně udělá, takže nakonec poslal míč jen do volného prostoru, kde žádný český reprezentant nebyl.
     
    15
    Ani dvě vzdušné přihrávky do domácího pokutového území neprošly. Následovat bude odkop černohorského gólmana, který chvíli počká, aby jeho spoluhráči načerpali nové síly.
     
    14
    Vladimír Darida se snažil najít nabíhajícího Jana Bořila, přihrávku ale na poslední chvíli srazil za brankovou čáru Aleksandar Boljević.
     
    13
    Rohový kop nic nebezpečného nepřináší, na vysoký centr si vyskočil Nikola Vukčević, který uklidil míč mimo černohorskou šestnáctku.
     
    12
    Alex Král se podílel na další útočné akci, po jeho přihrávce byl s míčem ve vápnu Jakub Jankto, ale ten se moc dlouho rozmýšlel, takže domácí nakonec míč srazili na roh.
     
    11
    Útok českého týmu byl opět veden přes pravou, kde Vladimír Coufal vybojoval aut. Následně míč poslal na Alexe Krále, který míč opět prodloužil před bránu, ale tam opět byli Černohorci. Sražený míč ještě našel Vladimír Darida, jeho rána však k Danijelu Petkovićovi nedoputovala.
     
    10
    Jan Bořil si šikovně zpracoval nákop Tomáše Součka, následně hledal Patrika Schicka, ale míč se opět přes domácí obranný val nedostal.
    9. Nebezpečná standardka českého týmu
     
    9
    Přímý kop rozehrál Jakub Jankto, který míč poslal na Alexe Krále. Hráč Spartaku prodlužoval míč hlavou před bránu, kde se o zakončení pokoušelo několik českých hráčů, což se ale nepovedlo, lépe to tentokrát zvládla černohorská defenziva.
     
    8
    Bude tu první standardní situace pro Česko! Tu vybojoval po krátkém sólu Vladimír Coufal, který chtěl najít Lukáše Masopusta, to však nestihl.
     
    7
    Aleksandar Boljević dostal nadějný nákop na střed hřiště, který si ale nedokázal ideálně zpracovat, čeští beci mu míč velmi rychle sebrali.
     
    6
    Marko Vešović má pravděpodobně něco se stehenním svalem, zničehonic padá na trávník a vyžádá si ošetření.
     
    5
    Další přihrávka mířila na útočníka Lipska, tentokrát ho hledal Vladimír Coufal, ale jeho přízemní přihrávka se na jeho spoluhráče nedostala.
     
    5
    Jakub Jankto prodlužoval nákop na hrotového útočníka Patrika Schicka, ten ale byl v těsném ofsajdu, čehož si samozřejmě všimnul pomezní sudí.
     
    4
    Risto Radunović si při vhození autu neporadil vůbec dobře, míč poslal přímo na Ondřeje Čelůstku, který si však také nepočínal příliš dobře. Míč vrátil za pomezní čáru a vhazovat bude opět Černá Hora.
     
    3
    Do útoku se vydávají také domácí fotbalisté. Přihrávka po pravé straně ale byla moc dlouhá, takže skončila až u českého kapitána Marka Suchého.
     
    2
    Češi následně vybojovali rohový kop, který rozehrál Vladimír Darida. Ten ale žádného spoluhráče v černohorském vápnu nenašel a odkopávat bude Danijel Petković.
     
    1
    Úvodní výkop zápasu obstaral Patrick Schick. Ten míč posílá až na Marka Suchého, který okamžitě nakopává směrem na Vladimíra Coufala.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Hymny jsou za námi, hráči si teď podají ruce a pak jdeme na to.
     
    Nyní budou odehrány statní hymny dnešních týmů. Nejprve si budeme moci poslechnout tu českou, poté samozřejmě černohorskou.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.


     
    Naopak Jaroslav Šilhavý udělal od posledního zápasu s Kosovem, které zrovna nedopadlo podle představ, jedinou změnu. Místo Pavla Kadeřábka nastupuje na pravém bekovi Vladimír Coufal. Jinak je sestava úplně totažná, platí i stejná formace.
     
    U Černé Hory dochází docela k rozsáhlé změně sestavy od posledního přátelského utkání s Maďarskem. V bráně začíná místo Milana Mijatoviće Danijel Petković, také se změnil jeden stoper, Marko Šimič už není ani na lavičcce, místo něj nastupuje Dušan Lagator. Na hrotu vystřídal Fatose Bećiraje Stefan Mugoša, což je nejlepší černohorský střelec kvalifikace.
     
    Úvodní sestavy:

    Černá Hora: Petković – Marušić, Lagator, Tomašević, R. Radunović – Hočko, N. Vukčević (C) – Boljević, Kosović, Vešović – Mugoša.
    Náhradníci: Mijatović, Dragojević – Sekulić, Bakić, M. Janković, Bećiraj, Savičevič, Jovović, Hakšabanović, Šćekić, B. Jankovič, Kojašević.

    Česko: Vaclík – Coufal, Čelůstka, Suchý (C), Bořil – Darida, T. Souček – Masopust, Král, Jankto – Schick.
    Náhradníci: Koubek, Pavlenka – Kadeřábek, Brabec, Simič, Krejčí, Kalvach, Hušbauer, Krmenčík, J. Kopic, Doležal, Novák.

    Rozhodčí: Palabıyık – Eyisoy, Olguncan (všichni TUR).

     
    Průběžná tabulka skupiny A:
    1. Anglie – 9 bodů, skóre 14:1, 3 zápasy
    2. Kosovo – 8 bodů, skóre 7:5, 4 zápasy
    3. Česko – 6 bodů, skóre 6:8, 4 zápasy
    4. Černá Hora – 2 body, skóre 3:10, 4 zápasy
    5. Bulharsko – 2 body, skóre 5:11, 5 zápasů
     
    Před utkáním řekli:

    Faruk Hadžibegič (hlavní trenér Černé Hory): Něco vymyslíme. Zápas s Maďarskem mi ukázal, že máme potenciál. To je základ. A teď se musíme snažit bojovat dál. Ale pozor, nepanuje žádná euforie, nikdo si nemyslí, že to bude snadné. V minulých dnech došlo v kvalifikaci k překvapením, proč by se jedno nemohlo stát v Podgorici?“

    Jaroslav Šilhavý (hlavní trenér Česka): "Co já vím, tak hráči po zápase v Kosovu měli sezení. Samozřejmě jim ta porážka nebyla jedno, něco si asi vyříkali. Nicméně ten výsledek už vrátit nejde. Soustředíme se na analýzu, co jsme udělali špatně, co dobře a už se připravujeme na další zápas. Věřím, že se poučíme z chyb, které jsme udělali, a zítra to zvládneme."

    Pavel Kadeřábek (obránce Česka): "Je dobře, že máme hned další zápas, že se v tom nepovedeném utkání nemusíme babrat týden nebo nějakou dobu. Máme možnosti to hned odčinit. Naše reakce musí být taková, že si všichni řeknou: OK, byl to ojedinělý výpadek a tady zase vidíme ty kluky, které jsme viděli před třemi měsíci."

    Tomáš Vaclík (brankář Česka): "Je to hodně důležitý zápas, ale jestli je klíčový, to nechci soudit. Víme, jak se skupina vyvíjí. Kosovo má ještě před sebou oba zápasy s Anglií, navíc ho máme doma. Druhé postupové místo držíme pořád ve svých rukách. Rozebereme si, co bylo v Kosovu špatně, z negativních věcí se poučíme a v úterý v Černé Hoře to zvládneme."
     
    Vzájemná utkání
    Dnešní soupeři se v historii potkali třikrát a vždy se radovali Češi. První dva zápasy se odehráli v rámci kvalifikace na Euro 2012, český národní tým v nich zvítězil 2:0 a 1:0. Třetí duel se tedy odehrál v červnu, Česko v Olomouci vyhrálo 3:0. To znamená, že Černohorci nám v soutěžním zápase zatím nevsítili gól. Změní se to dnes nebo Češi udrží fantastickou bilanci proti Černé Hoře?

     
    Česko
    Češi mají co napravovat, všechny fanoušky rozhodně zarazila sobotní prohra s Kosovem, která svěřencům Jaroslava Šilhavého může ještě hodně zkomplikovat hru o postup. Česko se kvůli této porážce propadlo na třetí místo skupiny A, tedy nepostupovou příčku.
    Začátek kvalifikace se Čechům také vůbec nepovedl. Ti odcestovali na slavný Wembley Stadium, na který však dobré vzpomínky mít nebudou. Angličané si se soupeřem ze středu Evropy v klidu poradili, výhru 5:0 řídil hattrickem Raheem Sterling. Následovalo dost důležité vítězství nad Bulharskem. Bulhaři sice začali lépe, už ve třetí minutě šli do vedení zásluhou Ismaila Isy, Češi se však prezentovali skvělým obratem, o což se postaral hlavně Patrick Schick, který zapsal dvě přesné trefy. I o druhé kvalifikační vítězství se zasloužil aktuální nejlepší střelec českého týmu. Proti Černé Hoře se jako první prosadil Jakub Jankto, následoval vlastní gól Borise Kopitoviče a jasné vítězství podtrhl třetí brankou Patrik Schick. Po letní přestávce se Česko představilo na horké půdě v Prištině, ale tento zápas se Čechům vůbec nepovedl. První branku střetnutí si sice připsal Patrick Schick, ale Kosované ještě před koncem první půle vyrovnali a v 67. minutě rozhodl o vítězství domácích Mergim Vojvada. Jak jsem již zmiňoval, svěřenci Jaroslava Šilhavého dnes musí povinně vyhrát, jinak se cesta na Euro opravdu hodně zkomplikuje.

    Poslední tři utkání
    Kosovo vs. Česko – 2:1
    Česko vs. Černá Hora – 3:0
    Česko vs. Bulharsko – 2:0
     
    Černá Hora
    Černá Hora rozhodně není týmem, který by bojoval o postup ne Euro 2020, kvalifikaci spíše hraje z povinnosti. Podle toho vypadají výsledky, Černohorci zatím nezaznamenili jedinou výhru, nejlepším výsledkem byla remíza, kterou si dnešní domácí připsali rovnou dvakrát. V úplně prvním zápase remizovali s Bulharskem 1:1, a i podruhé to byla remíza 1:1, bylo to v utkání hrané bez diváků, kde se Černohorci střetli s Kosovem. Jinak si Černá Hora připsala dvě jasné porážky, podle očekávaní dostala pět gólů od Anglie a při tripu do Olomouce inkasovala třikrát. Černohorci jsou tak mimo hru o postup, favorizovanému Česku se ale jistě pokusí ukrást nějaké body.

    Poslední tři utkání
    Česko vs. Černá Hora – 3:0
    Černá Hora vs. Kosovo – 1:1
    Černá Hora vs. Anglie – 1:5
     
    Zdravím všechny fanoušky českého národního týmu při sledování dnešního onlajn přenosu. Dnešní večer nám nabídne spoustu kvalifikačních zápasů, nejvíc nás ale bude zajímat utkání hrané v Podgorici, kde nastoupí domácí Černá Hora proti České republice. Tímto jste k utkání srdečně zváni a přeji příjemnou počtenou.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.

    Lukáš Mihal

    Branky: 54. T. Souček (Jankto), 58. Masopust (Jankto), 90+4. Darida (pen.)

    Karty:   53. R. Radunović (CHO), 75. Marušić (CHO) – 75. Jankto (CZE), 82. T. Souček (CZE)


    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 3:8. Střely mimo: 2:6. Rohy: 2:10. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 12:33.
    Černá Hora: Petković – Marušić, Lagator, Tomašević, R. Radunović (73. Bećiraj) – Hočko, N. Vukčević (C) (68. Bakić) – Boljević, Kosović (73. Savičevič), Vešović – Mugoša.
    Náhradníci: Mijatović, Dragojević – Sekulić, Bakić, M. Janković, Bećiraj, Savičevič, Jovović, Hakšabanović, Šćekić, B. Jankovič, Kojašević.

    Česko: Vaclík – Coufal, Čelůstka, Suchý (C) (46. Brabec), Bořil – Darida, T. Souček – Masopust (77. J. Kopic), Král, Jankto – Schick (90+2. Krmenčík).
    Náhradníci: Koubek, Pavlenka – Kadeřábek, Brabec, Simič, Krejčí, Kalvach, Hušbauer, Krmenčík, J. Kopic, Doležal, Novák.

    Rozhodčí: Palabıyık – Eyisoy, Olguncan (všichni TUR)
    thejrc.org