Slovácko – Teplice 1:1 (kon.) | Opava – Liberec 1:1 (kon.) | Příbram – Karviná 0:2 (kon.)
Č. Budějovice – Plzeň 0:3 (kon.)
konec
SK Dynamo Č. Budějovice
0:3 (0:2)
FC Viktoria Plzeň
Sobota 21.09.2019, 19:00 • Fotbalový stadion Střelecký ostrov, České Budějovice • FORTUNA:LIGA • 10. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Vítejte při sledování online přenosu z utkání 10. kola FORTUNA:LIGY, ve kterém se v sobotu od 19 hodin na Střeleckém ostrově v Českých Budějovicích utká domácí Dynamo s plzeňskou Viktorií.
     
    FC Viktoria Plzeň je v posledních letech jedním z nejúspěšnějších českých klubů. Západočeši získali za posledních deset sezon pět mistrovských titulů, dvakrát ovládli i domácí pohár, dvakrát se probojovali do základní skupiny Ligy mistrů a dvakrát do osmifinále Evropské ligy. V probíhající sezoně Viktoria hrát evropské poháry nebude, a tak se tým trenéra Pavla Vrby může soustředit pouze na domácí soutěž. V ní jsou plzeňští fotbalisté po devíti kolech na druhé příčce o tři body za první Slavií, když aktuálně vyhráli třikrát za sebou. Naposledy doma otočili vývoj utkání s Jabloncem.

    Jednoznačnou jedničkou mužstva je zkušený Aleš Hruška, obraně v posledních zápasech při zranění Hubníka šéfují Brabec s Hejdou, ale druhý jmenovaný bude kvůli vyloučení chybět. Po odchodu Hrošovského řídí zálohu Lukáš Kalvach, v ofenzivě jsou velice nebezpeční Kopic s Hořavou a Kovaříkem, na jejichž centry čekají útočníci Krmenčík s Chorým. Mimo hru je zraněný Beauguel. Plzeňský kádr je plný kvalitních hráčů a reprezentantů, takže i případné absence může kouč Vrba řešit adekvátní náhradou.
     
    Českobudějovické Dynamo neprožilo po reprezentační přestávce šťastné utkání a na půdě Baníku Ostrava prohrálo 1:2. Domácí zvítězili zaslouženě, Jihočechům to zejména směrem dopředu moc nešlo. Zápas navíc nedohrál kapitán Tomáš Sivok, jenž byl při svém návratu po druhé žluté kartě v nastavení vyloučen. V tabulce černobílí klesli po dohrávce a úspěchu Teplic na čtrnáctou pozici, o bod zpátky je Karviná a Opava. Po duelu s Plzní otevřou českobudějovičtí fotbalisté druhou třetinu základní části o týden později v Liberci.

    Kromě Sivoka budou trenéru Horejšovi v sobotu chybět i Pavel Novák a Patrik Čavoš, kteří inkasovali čtvrté žluté karty v sezoně. Naopak do sestavy už se může po karetním trestu vrátit kapitán Jiří Kladrubský a k dispozici je i Matěj Helešic. S mužstvem už se naplno připravuje i Dzon Delarge a k týmu se připojil už i Ubong Ekpai.
     
    Vzájemné zápasy:

    Mírně nakloněna na plzeňskou stranu je vzájemná bilance obou celků. Ta se však veze na rozdílných vlnách. Od roku 2000 do roku 2006 vyhráli Jihočeši šest utkání v řadě, pak se hrálo sedmkrát za sebou nerozhodně, z posledních osmi duelů jich Viktoria vyhrála hned sedm. Naposledy se Dynamo s Plzní potkalo v sezoně 2014/15 a Západočeši zapsali dvě vysoké výhry 4:0 a 6:0. Celková bilance je z pohledu černobílých 7-15-10.
     
    Utkání bude jako hlavní rozhodčí řídit Ondřej Berka, na čarách mu budou jako asistenti pomáhat Jiří Moláček a Zdeněk Vaňkát.
     
    Úvodní sestavy:

    SK Dynamo Č. Budějovice: Staněk – Kladrubský (C), L. Havel, Kulhánek, Helešic – Javorek, Havelka – Delarge, Brandner, Schranz – Rabušic.
    Náhradníci: Křížek – Táborský, Čolić, Mustedanagić, Ledecký, Mršić.

    FC Viktoria Plzeň: A. Hruška – Řezník, Pernica, Brabec (C), Limberský – Kalvach, Procházka – J. Kopic, Hořava, J. Kovařík – Krmenčík.
    Náhradníci: Kozáčik – Hloušek, R. Hubník, Beauguel, Chorý, Mihálik, Janošek.

    Rozhodčí: Berka – Moláček, Vaňkát.
     
    Již jsou odtajněny základní jedenáctky obou celků. Dynamo vzhledem k mnoha absencím zatočilo se sestavou. Poprvé vpravo bude v obraně hrát Kladrubský, zleva poprvé v sezoně od začátku Helešic, na stoperu Havel s Kulhánkem. Do pořádku se dal Javorek, jehož start byl nejistý. Poprvé v základu je i Delarge a Rabušic.

    Hosté udělali jen jednu změnu, která byla vynucená. Vyloučeného Hejdu nahradí ve středu obrany Pernica. Na lavičce je po zranění i Roman Hubník.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Rozcvička je u konce, zápas začne zhruba za deset minutek.
     
    Sudí Ondřej Berka přivádí na trávník Střeleckého ostrova oba celky. Dynamo nastoupí v tradičních černobílých dresech, Plzeň bude hrát v červenomodrém.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Jak Dynamo skončilo minulý zápas, začíná i ten další. Po sporném vyloučení Sivoka v nastavení v Ostravě hned na začátku druhé minuty dostává za faul na Hořavu žlutou kartu Lukáš Havel. Pro stopera krajně nepříjemná situace.
     
    3
    Domácí se zlobí, protože obdobný souboj podstoupil i Řezník s Brandnerem, domácí záložník zůstal ležet, ale sudí nepíská ani faul.
     
    5
    Hosté rozehrávali první rohový kop, ale po prodloužení Procházky se žádný další z hráčů v modročerveném k balonu nedostal.
     
    6
    Jihočeši se snaží být aktivní, rozhodně hned nezalézají do obrany, ale směrem dopředu rychle ztrácí míče.
     
    8
    Viktoria se po kombinaci dostala k centru ze strany, ten se ale Řezníkovi vůbec nepovedl. Staněk bude odkopávat.
     
    10
    Po ztrátě Krmenčíka se dopředu vydal Havelka, dal míč doleva na Brandnera, jenž předal Javorkovi. Ten se k centru nedostal, byl zápasnickým chvatem zastaven Kopicem, ale sudí opět nepíská, přestože se domácí hodně zlobí.
     
    11
    Pernica hledal na hraně ofsajdu Krmenčíka, dlouhý pas na poslední chvíli odkopl Havel, jinak by měl hostující forvard slušnou příležitost.
     
    12
    Ani Vrbův tým zatím není v kombinaci úplně stoprocentní, chyby jsou k vidění na obou stranách.
     
    13
    Největší šance zápasu! Havelka mrštně předskočil Hořavu ve středu hřiště, poslal do sóla Rabušice, který ale Hrušku neprostřelil.
    13. Rabušic se dostal za obranu, střelu mu ale vyrazil Hruška
     
    14
    Řezníkův přetažený centr vracel do šestnáctky Kopic a Helešic musel zvládnout nelehkou hlavičkou za sebe. Ale poradil si.
     
    15
    Rabušic se ocitl netradičně na křídle, pokusil se vypálit, ale jeho zblokovaný pokus odhlavičkoval Pernica do zámezí.
     
    17
    Jihočeši podávají zatím srdnatý výkon podobný tomu jako na tomto stadionu se Spartou či Jabloncem. Plzeň se zatím nikam nehrne.
     
    18
    Plzeň právě vstřelila branku!
    Domácí se vydali do útoku, ale do té doby bojovný Delarge snadno přišel o balon kvůli zásahu Brabce. Viktoria vyrazila dopředu, Hořava dal míč doleva na MICHAELA KRMENČÍKA, jenž střelou levačkou obstřelil Staňka.
    18. Michael KRMENČÍK - 0:1
     
    20
    Trenér Pavel Vrba měl před utkáním respekt a ocenil budějovický klub. Potvrdil, že Dynamo je pro ligu přínosem, byť platí trošku nováčkovskou daň. Naopak domácí trenér Horejš věřil, že se jeho tým i v oslabené sestavě semkne.
     
    21
    Vedoucí branka je samozřejmě tím, co si Plzeň přála. Hra se nyní musí otevřít, což by hostům mělo svědčit víc.
     
    22
    A mohlo to být 2:0! Po signálu ze standardky se kolem míče točil Kopic, nakonec zakončoval Brabec a Staněk tentokrát předvedl skvělý zákrok.
    22. Brabcův obstřel pokryl Staněk
     
    23
    Na druhé straně bylo ve vápně také živo. Dynamo bylo ve velkém počtu u soupeřovy branky, Kladrubský posílal ostrý míč, po němž se natahoval Brandner, ale nedosáhl.
     
    24
    Další útočná akce Jihočechů. Kladrubský rozehrál standardku, Kulhánek zakončoval hlavou, ale byl zády k brance a jeho pokus neměl patřičnou razanci.
     
    25
    Viktorie bude rozehrávat od rohového praporku. První exekuce nevyšla, nyní je další šance.
     
    26
    Složitou situaci domácí zvládli, balony odvraceli Havel a Havelka, oba svoji úlohu v danou chvíli zvládli.
     
    27
    Liberský se hnal po levé straně, aby mohl nacentrovat. Toho se také nakonec dočkal, ale přízemní pas byl snadnou kořistí Lukáše Havla.
     
    29
    Domácím v dnešním duelu proti favoritovi chybí z různých důvodů hned několik hráčů. Po červené kartě z minulého utkání nemůže nastoupit Tomáš Sivok, čtyři žluté karty postavily mimo hru Nováka a Čavoše. Hrát nemůže ani právě z Plzně zapůjčený Ekpai. Naopak se do sestavy vrátil po třízápasové stopce kapitán Jiří Kladrubský.
     
    30
    Třicet minut za námi. Dynamo do první branky drželo s favoritem krok, od změny skóre ale hře jasně vládne Viktoria.
     
    31
    Velká možnost hostů! Po akce Kovaříka se ve vápně otočil a vypálil Krmenčík, branku těsně minul!
     
    32
    Akce ještě pokračovala, zpoza vápna pálil Jan Kopic. Brankář Staněk toho moc neviděl, nakonec balon reflexivně vyrazil nad branku.
     
    32
    Plzeň právě vstřelila branku!
    Svůj tlak dokázala Viktoria přetavit ve druhý zásah. Přízemní centr Kovaříka nedokázali domácí odvrátit, Havel míč spíše jen prodloužil k ROMANU PROCHÁZKOVI, jenž prostřelil Staňka.
    32. Roman PROCHÁZKA - 0:2
     
    34
    Stadion tleská individuální akci Michaela Rabušice, jenž se zbavil dvou soupeřů, z úhlu vypálil, ale Hrušku neprostřelil. Následuje roh.
     
    35
    Luděk Pernica byl tím, který odhlavičkoval Kladrubského roh.
     
    36
    Po další standardce bylo opět živo ve vápně Plzně, po zmatcích ale některý z hostů odpálil míč do bezpečí.
     
    38
    Dvougólový náskok je pro hosty v danou chvíli hodně komfortní. Jihočeši se snaží, ale cesta k šancím je zatím hodně trnitá.
     
    40
    Rychlá akce hostů do otevřené obrany, Plzeň to vezla až do kuchyně, ale Kovařík se na malém vápně neprosadil.
     
    42
    Přímý kop Viktorie zhruba z pětadvaceti metrů rozehrál Kovařík a branku Staňka přestřelil o dobré dva metry.
     
    44
    Kopic si snadno obhodil Helešice a šel do vápna. Podélnou přihrávkou vápnem hledal někoho ze spoluhráčů, Kovařík ale míč do branky nedokázal uklidit!
     
    45
    Tlak hostů graduje, Staněk vytáhl Kalvachovu tečovanou střelu, ale poločas ještě nekončí.
     
    45
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    První poločas je u konce. Plzeň po něm vede v Budějovicích 2:0, když se o branky postarali Krmenčík a Procházka. Do první trefy domácí drželi krok, pak ale hosté zcela ovládli zbytek poločasu. Gólů mohlo být i víc. Dynamo to bude mít hodně těžké, aby s výsledkem ještě něco udělalo.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu SK Dynamo Č. Budějovice: ze hřiště odchází Dzon Delarge, přichází Zinedin Mustedanagić.
     
    47
    Řezník ve vápně poslal k zemi Rabušice, který zůstal ležet na zemi. O intenzitě zákroku si přes celé hřiště netroufnu debatovat, nicméně hra pokračuje.
     
    48
    Pernica jasně podrazil Brandnera, teď už se pískat musí. Trestný kop pro domácí z levé strany.
     
    49
    Rozehrávku si vzal na starosti Kladrubský, jeho střílený centr však plzeňská obrana odrazila.
     
    51
    Dnešní duel je jubilejním třístým pro Tomáše Hořavu v nejvyšší soutěži. Plzeňský záložník prošel přes Drnovice, Brno a Olomouc až na západ Čech, odehrál přes desítku duelů i v reprezentaci.
     
    52
    Rychlou kombinaci Plzně až do vápna zastavil útočný faul hostů.
     
    54
    Byť už se zdálo, že akce Dynama skončila, tak Havelka překvapil kopem přes sebe a Rabušic byl za obranou. Na míč ale o krok nedosáhl!
     
    55
    Mohlo být asi definitivně rozhodnuto! Krmenčík byl sám před Staňkem, tentokrát ho však nepropálil. Míč se však odrazil přímo proti noze Kovaříkovi, ten byl v podobně výhodné pozici, ale šanci zahodil!
    55. Krmenčíka vychytal Staněk, v dorážce selhal Kovařík
     
    56
    Dynamo neskládá zbraně, má k dispozici roh.
     
    57
    Jenže na Kladrubského centr nereagoval nikdo ze spoluhráčů.
     
    58
    Akce pokračovala, Havelka znovu předskočil Hořavu a levačkou vypálil, Hruška vyrazil. Míč byl stále ve hře, Javorek ještě pálil z dálky, plzeňský brankář opět zasahoval.
    58. Střelu Havelky vyrazil Hruška, který hlídal i pokus Javorka
     
    59
    Nyní to jsou asi nejlepší minuty Dynama v tomto zápase. Kladrubský na zadní tyči centrem nalezl Mustedanagiče, ten ještě vracel míč ke Schranzovi, který ale zakončení prováhal.
    59. Dělovku Helešice vyrazil Hruška
     
    60
    Jihočeši očividně ožili a rozhodně neskládají zbraně. Helešic si narazil a vypálil, Hruška raději boxoval na jistotu.
     
    62
    Rohový kop Kladrubského se bude opakovat.
     
    63
    A do třetice, Helešicův centr byl zablokován.
     
    64
    K zakončení se Dynamo ani jednou nedostalo, ale u míče zůstává.
     
    64
    Střídání v týmu FC Viktoria Plzeň: ze hřiště odchází Jan Kovařík, přichází Adam Hloušek.
     
    66
    Dnešním utkáním končí pro českobudějovický klub fotbalové superléto. Na stadion nováčka během úvodních deseti kol dorazily nejlepší české celky posledních let – Slavia, Sparta, Jablonec a dnes i Plzeň. Byť je zájem o fotbal v jihočeské metropoli velice slušný, tak fotbalisté možná na náročný los trošku doplatili.
     
    68
    Dynamo sympaticky kombinuje a snaží se snížit. Ale vypadá to, že si Plzeň průběh zápasu hlídá.
     
    69
    Helešicovi se nepovedl centr z levé strany, ale paradoxně mohl překvapit Hrušku. Balon se však snesl jen na horní síť.
     
    70
    Ivan Schranz potrestán žlutou kartou za vysokou nohu v souboji s Hlouškem.
     
    71
    6143 diváků dnes dorazilo na Střelecký ostrov, stadion je krásně zaplněn.
     
    72
    Hloušek se drží za obličej, Vrba se tradičně vzteká u postranní čáry. Ale asi bude muset střídat.
     
    73
    Střídání v týmu FC Viktoria Plzeň: ze hřiště odchází Adam Hloušek, přichází Ondřej Mihálik.
     
    75
    Po delší době se chvíli hraje, trenéři obou týmů si vyměnili svoje názory. A Dynamu zbývá něco přes čtvrthodinky, aby se stavem něco udělalo.
     
    77
    Oba celky čeká po dnešním 10. kole FORTUNA:LIGY v následujícím týdnu pohárové střetnutí. Jihočeši pojedou v rámci 3. kola MOL Cupu na půdu Loko Vltavín, Viktoria se představí v Hlučíně.
     
    78
    Narážečka Javorka s Havelkou skončila zřejmě střelou prvně jmenovaného, která se ale domácí dvacítce vůbec nepovedla.
     
    80
    Útok domácích zastavuje domácí faul, přičemž se zdálo, že do Rabušice zajel Liberský, ale hostující obránce zakřičel na celý stadion. Takže se píská pro Plzeň a navíc ještě žlutá pro Rabušice, i když jsou domácí vzteky bez sebe.
     
    80
    Střídání v týmu SK Dynamo Č. Budějovice: ze hřiště odchází Patrik Brandner, přichází Matej Mršić.
     
    83
    Dynamu se čas zatraceně krátí, hosté nikam nespěchají a šetří čas.
     
    84
    Mustedanagič podruhé za sebou nezpracoval míč v dobré příležitosti. Pak vzal odpovědnost na sebe Mršič, ale rána to byla nepovedená.
     
    85
    Jihočeši jsou nastěhováni u soupeřova vápna, ale do šance se dostat nemohou.
     
    86
    Tlak se na chvíli otupil, protože "manželské obejmutí" Krmenčíka opět posouzeno v jeho prospěch.
     
    88
    Další sporný verdikt ve prospěch hostů a stadion už sborově křičí na sudího, co si o něm myslí...
     
    89
    Krmenčík získal míč ve vápně, ale okamžitě ho odvezl k rohovému praporku a šetří čas.
     
    89
    Střídání v týmu FC Viktoria Plzeň: ze hřiště odchází Michael Krmenčík, přichází Tomáš Chorý.
     
    90
    Nastavovat se budou tři minuty.
     
    90+1
    Ještě možnost na snížení pro domácí, Rabušic tentokrát prý byl faulován.
     
    90+2
    Balon poslal přímo na branku Mustedanagič, rána to nebyla špatná, ale šla o zhruba metr vedle.
    90+2. Mustedaganič ze standardky minul cíl jen těsně
     
    90+3
    Mršič hledal mezi stopery Havla, který ale ve skluzu nedosáhl.
     
    90+3
    Plzeň právě vstřelila branku!
    Ještě jeden gól, který trošku zkresluje vývoj utkání. Do otevřené obrany se vydal Kalvach, poslal míč na TOMÁŠE CHORÉHO, který prostřelil Staňka potřetí.
    90+3. Tomáš CHORÝ - 0:3
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Utkání 10. kola FORTUNA:LIGY je u konce. Viktoria Plzeň zvítězila v Českých Budějovicích 3:0 a dotáhla se v tabulce na Slavii. Naopak Jihočeši se propadli na předposlední pozici. Domácí se drželi do první inkasované branky, pak Viktoria jasně dominovala, dvakrát skórovala a mohla dát gólů i víc. Po pauze se Jihočeši ještě vzepjali ke snaze o snížení, Západočeši se zatáhli a hlídali si stav. Nakonec ještě v závěru potřetí skórovali. Ode mne je to pro dnešek vše, hezký zbytek večera. (20:50:46)

    Pavel Kortus ml.

    Branky: 18. Krmenčík (Hořava), 32. Procházka, 90+3. Chorý (Kalvach)

    Karty:   2. L. Havel (CEB), 70. Schranz (CEB), 80. Rabušic (CEB)


    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 5:6. Střely mimo: 5:6. Rohy: 6:6. Fauly: 17:17.
    SK Dynamo Č. Budějovice: Staněk – Kladrubský (C), L. Havel, Kulhánek, Helešic – Havelka, Javorek – Delarge (46. Mustedanagić), Schranz, Brandner (80. Mršić) – Rabušic.
    Náhradníci: Křížek – Táborský, Čolić, Mustedanagić, Ledecký, Mršić.

    FC Viktoria Plzeň: A. Hruška – Řezník, Pernica, Brabec (C), Limberský – Kalvach, Procházka – J. Kopic, Hořava, J. Kovařík (64. Hloušek, 73. Mihálik) – Krmenčík (89. Chorý).
    Náhradníci: Kozáčik – Hloušek, R. Hubník, Beauguel, Chorý, Mihálik, Janošek.

    Rozhodčí: Berka – Moláček, Vaňkát

    Diváci: 6143
    ocianews.com