Třinec – Žižkov 4:2 (kon.) | Dukla Praha – Ústí n. L. 3:2 (kon.) | Chrudim – Vlašim 1:1 (kon.)
Líšeň – Prostějov 3:0 (kon.) | Varnsdorf – Pardubice 1:2 (kon.) | Hr. Králové – Vyšehrad 1:0 (kon.)
konec
SK Líšeň 2019
3:0 (1:0)
1. SK Prostějov
Sobota 21.09.2019, 16:30 • Líšeň • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 9. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:30.
     
    Hezký den, všem fanynkám a fanouškům fotbalu! Dnes se v rámci dalšího kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY představí na domácím hřišti SK Líšeň, která přivítá 1. SK Prostějov.
     
    SK Líšeň

    Nováček soutěže po úchvatném startu do ročníku trochu zabrzdil svého motory a už čtyři ligová kola čeká na výhru. Marvani jsou momentálně v tabulce druhé nejvyšší soutěže na 8. místě se ziskem 10 bodů, přičemž na barážové příčky ztrácejí jen pět bodů. Primárním cíle brněnského klubu v této sezóně je ale udržení se a také adaptace na vyšší soutěž.

    V minulém kole sehráli Líšenští očekávané brněnské derby na hřišti Zbrojovky, ovšem branky ani bodů se nedočkali.
     
    1. SK Prostějov

    Hosté mají vlastně velmi podobný osud jako jejich dnešní soupeř, když se rok adaptovali ve vyšší soutěži a nyní už vědí, co je čeká, Prostějov má ve svém týmu řadu zkušených hráčů a zatím je na tom v tabulce velmi podobně jako Líšeň – po osmi kolech má na svém kontě 10 bodů, je však v tabulce o dvě příčky za brněnským klubem díky horšímu skóre. Prostějovští už šest zápasů neprohráli, naposledy doma přehráli Varnsdorf 3:2.
     
    Úvodní sestavy:

    SK Líšeň: Šustr – Bačo, O. Vintr, Jeřábek (36. Minařík), O. Ševčík – Ad. Čermák, Demeter, Reteno Elekana – Hladík, T. Machálek (C), Zikl.
    Náhradníci: Vítek – Minařík, M. Vintr, Rolinek, Málek.

    1. SK Prostějov: Bréda – Biolek, Janíček (C), Schuster, Lutonský – Polák, Píchal, Slaměna, Střeštík – Koudelka, Rolinc.
    Náhradníci: Mucha – Kiška, Kotouč, Pernackyj, Šteigl, Zapletal, Kroupa.

    Rozhodčí: Cihlář – Hock, Klupák..
     
    Oba celky jsou již na hrací ploše. Domácí nastupují tradičně v bílém, hosté v neonově žluté barvě.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Domácí fotbalisté na pokyn píšťalky sudího uvedli míč do hry a samotném úvodu duelu kombinují na své vlastní polovině.
     
    2
    Dlouhý aut do vápna domácí odvrátili, přičemž kupředu se chtěl vydat Machálek, jenže kolem Janíčka se neprotáhl.
     
    3
    První velká šance hostů! Koudelka táhl akci tři na dva, vzal ji na sebe, míč si zasekl do vápna na levou nohu, ale Šustr jeho ránu k tyči dokázal pohotově vyrazit.
     
    4
    Do další akce se chtěli vydat domácí, ale zastavil je útočný faul. Akci obratem rozjeli hosté, Streštík dostal průnikovou kolmici do šestnáctky, jenže centr z první byl sražen na rohový kop.
     
    5
    Po rohu se na přední tyči dostal k hlavičce hostující obránce Aleš Schuster, ale mířil zhruba metr nad branku. Vykopávat bude Šustr.
     
    6
    Zkušený Jan Polák vyhrál dva souboje ve středu hřiště a hru roztáhl na Píchala. Ten zkusil vypálit z velké dálky, ale rána mu nesedla a domácí brankář pohodlně sebral míč.
     
    7
    Domácí zatím směrem dopředu hodně paběrkují, což chtěl změnit na levém křídle Zikl, jenže při průniku si moci předkopl míč a navíc běžecký souboj s obráncem prohrál. U balónu bude Breda.
     
    8
    Prostějovští jsou aktivnější, ale o míč znovu přijdou, protože se Střeštík při převzetí míče provinil faulem. Rozehrávat může Líšeň.
     
    9
    Hra je v úvodní desetiminutovce zároveň hodně kouskována, oba celky se snaží hrát ze zabezpečné obrany.
     
    10
    Poprvé v zápase mohl na pravé lajně rozkmitat své rychlé nohy Reteno, jenže neprošel přes vracejícího se Koudelku.
     
    11
    Nejprve Hladík nepropálil blok na hranici vápna, k míči se dostal Čermák. Hru přenesl na Retena, který mu chtěl balón vrátit ke střele, ale hosté míč vypíchli a šli do brejku. Byla z toho akce čtyři na čtyři, pas na Rolince šel ale do ofsajdu.
     
    12
    Také další akce Prostějova neměla přesnou finální přihrávku na Rolince, míč si sebral Šustr a rychle rozehrává.
     
    13
    Po zisku míče se v kombinaci drželi fotbalisté z Hané, jenže na Slaměnu míč po křídle neprošel. Domácí hru otáčejí.
     
    14
    A byla z toho velká šance! Zikl skvěle doběhl dlouhý pas, natáhl na sebe dva obránce a vysunul do úniku Hladíka, jenže ten si sám před brankou míč špatně zpracoval a ve skluzu střílel jen do Brédy. Do toho posléze navíc zajel, ale o nic vážného nepůjde.
     
    15
    Znovu několik nepřesností na obou stranách, Hladíka fauloval ve středu hřiště Střeštík a domácí rychle rozehrávají.
     
    16
    Hra se nakonec přenesla doleva k Vintrovi, ale novic v sestavě Líšně a bratr Marka neprošel přes bránící hráče. Míč si předkopl příliš daleko.
     
    17
    Na druhé straně zabojoval vpravo u lajny Píchal a vybojoval pro svůj celek druhý rohový kop zápasu.
     
    18
    Centr dokázali domácí už na přední tyči zneutralizovat a nakonec přišel faul na vracejícího se Retena.
     
    19
    Opět to na líšeňském stadionu zahučelo! Machálek sice nedosáhl v plném běhu na centr, akce však pokračoval. Reteno pálil tvrdě po zaseknutí na střed, Breda vyboxoval míč před sebe, nicméně dorážející Demeter v těžké pozici mířil nad odkrytou část branky.
     
    20
    Další zajímavé akce na obou stranách, kdy nejprve Zikl v obležení pro přiťuknutí Machálka nezakončil a na druhé straně Koudelka v brejku přihrával pozdě na volného spoluhráče.
     
    21
    Hra se tak přelila opět na opačný pól hřiště, kde po centru zakončoval Machálek, jenže mířil jen do Bredy, který dalším zákrokem podržel svůj celek. Závar pokračoval, nicméně Demeter pálil nad.
     
    22
    Hra následně byla přerušena, protože ve vápně zůstal ležet Zikl a jeden z hostů, nicméně po krátkém ošetření je patrné, že oba budou ve hře moci pokračovat.
     
    23
    Líšeňští opět využili rychlého zisku míče a dobře zakombinovali na pravé straně, kdy Reteno vysunul Machálka, ten ještě stihl v těžké situaci odcentrovat pod sebe, ale jen do rukavic připraveného Brédy.
     
    24
    Koudelka se uvolnil na levé straně po sérii přihrávek a postupoval do malého vápna, jenže Ševčík výborně zasáhl v obraně a odvrátil míč na roh.
     
    25
    Z rohu opět nic nebylo, jeden z hostů totiž mířil vedle branky a Šustr může rychle vykopnout.
     
    26
    Líšeň právě vstřelila branku!
    Domácí tribuny bouří, marvani se ujímají vedení. Dlouhý nákop stopoval Hladík, který míč zachytil a na hranici vápna nabil spoluhráči pro střelu. Ta Demeterovi sice nesedla, ale šikovně ji tečoval do protipohybu brankáře GUY RETENO ELEKANA. Změnu směru ještě Bréda vystihl, ale domácí křídelník si míč našel u dorážky a doslova jej napral zblízka pod břevno – 1:0.
     
    27
    Hosté chtěli co nejrychleji odpovědět a vydali se středem dopředu, rána Píchala však neměla ty správné parametry a mířila nad branku.
     
    28
    Líšeň se nyní snaží uklidnit hru v kombinaci, hosté ale velmi dobře napadají a znepříjemňují soupeři život.
     
    29
    Další velká šance Líšně, která je teď na koni! Stačily dvě přihrávky, aby se na středu hřiště otočil Hladík a parádní kolmicí vysunul po levé straně Vintra. Domácí obránce šel zleva sám na branku, z hranici vápna zkusil vystřelit, ale obstřel mířil nad svatyni Hanáků.
     
    30
    Úvodní půlhodina hry je za námi, po nezáživném úvodu viděli diváci už velké množství šancí a Brněnští pokračují ve své aktivitě.
     
    31
    Reteno nevzdal souboj s obráncem na levé straně a nakonec jej o míč obral. V plném sprintu si jej píchl kolem něj do běhu, odcentroval, ale Bréda dobře povyběhl a sebral si jej do rukavic.
     
    32
    Opět Machálkovi svěřenci těžili ze zisku míče na útočné polovině a začal se rodit brejk. V akci pěti proti čtyřem ale Hladík bral zakončení zbytečně na sebe a dalekonosná rána mířil vysoko nad.
     
    34
    Zajímavou akci nyní předvedli po delší době také hosté, když se k hlavičce po centru zprava dostal Rolinc, jeho zakončení šlo ale naštěstí pro domácí nad branku.
     
    35
    Šustr nyní odvážně vyběhl hluboko z branky, když Koudelka zpracovával míč, ale dobe uděla. Míč ve skluzui zachytil, navíc si ještě troufl na kličku a poté balón odklidil pryč.
     
    36
    Žlutou kartu dostává Jan Polák (1. SK Prostějov).
     
    36
    Střídání v týmu SK Líšeň: ze hřiště odchází Michal Jeřábek, přichází Václav Minařík.
     
    37
    Dnes již poněkolikáté měli hosté slibnou šanci přejít do brejku, ale opět se jim nepovedla finálmní přihrávka, kdy Píchal dostal míč jen na paty a vůbec nevystřelil.
     
    38
    Na jedné straně se neprodral vpřed Hladík, na té druhé dostal šanci střílet z pravého křídla Slaměna, leč jen do boční sítě
     
    39
    Aktivní Rolinc vyhrál první souboj s Bačem a vypadalo to, že půjde sám na branku, ale domácí bek se dobře vrátil a jeho ránu zablokoval. Právě Rolinc se hnal poté i za centrem Koudelky, míč si však našel dříve Šustr.
     
    40
    Zprvu nenápadný odkop Čermáka přes půl hřiště všichni hráči ignorovali, až se za ním vydal Zikl, který pláchl obraně. Zkusil vypálit z první a moc nechybělo, aby parádně obstřelil překvapeného Brédu.
     
    41
    Domácí poté rozběhli další zajímavou akci kolem vápna, jenže Demeter nesklepl míč spoluhráči. Protiakce se nekonala, protože hosté si nepřesně nahráli.
     
    42
    Hosté měli k dispozici na středu útočné poloviny přímý kop, ten rozehráli nakrátko. Dobře zapracoval u levé lajny Reteno, který nakonec zůstal ležet na zemi, ale nic vážného mu není.
     
    43
    Lutonský se dostal na střed a zkusil vystřelit ze střední vzdálenosti, jeho rána proletěla těsně vedle levé tyče.
     
    44
    Následně Koudelka na levé straně vymotal dva soupeře a už byl opět u malého vápna, ale centr domácí obětavě nadvakrát srazili a z akce Hanáků tak nic nebylo.
     
    45
    Po rohovém kopu se míče zmocnil Hladík, který přesprintoval s míčem na noze na levém křídle téměř celé hřiště. Akci mohl vyšperkovat přihrávkou šajtlí na nabíhajícího Elekana, jenže balón poslal jen k Brédovi.
     
    45+1
    Nastavují se dvě minuty.
     
    45+2
    Žlutou kartu dostává Ondřej Vintr (SK Líšeň).
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 17:35.
     
    Úvodní dějství je za námi a domácí odcházejí do kabin spokojenější, když po necelé půlhodině hry otevřel skóre duelu po dorážce vlastní střely Reteno. Hosté měli několik šancí už v úvodu, ale Šustr svůj celek podržel a poté mohl sledovat, jak jeho spoluhráči mohli přidat ještě dobré dvě tři branky. Uvidíme, co nabídne druhý poločas.
     
    Utkání sleduje 1300 diváků.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Hosté zahájili druhou půli dlouhým nákopem na polovinu soupeře, ale míč domácí odvrátili a Prostějov začíná znovu od Brédy.
     
    47
    Aktivita hostů se dala očekávat, k míči se ve vápně dostal Lutonský, ale jeho pokus byl sražen na rohový kop.
     
    48
    Také rohový kop domácí přežili, Čermák míč dobře odhlavičkoval a Minařík odkopl míč do autu.
     
    49
    Po zisku míče navíc Reteno dobře obešel dva hráče a ve sprintu šel aktivně po pravé straně. Akci však mohl táhnout déle sám, místo toho však přihrával a pas zachytil stoper Schuster.
     
    50
    První akci hostů sice zastavil ofsajd, ale Prostějovští v tlaku pokračují. S centrem přispěchal také Střeštík, ale i s jeho pasem si marvani poradili.
     
    51
    Další centr také sražen a byl z toho rohový kop, Schuster ale na přední tyči nezakončil. Domácí míč sice odkopli, ale v úvodu druhé půle jsou až moc pasivní.
     
    52
    Streštík s Koudelkou dobře vykombinovali celou akci na levé straně, finálnín centr druhého jmenovaného byl ale zablokován. Domácí po dobré práci Machálka mohli jít vpřed, jenže Zikl míč nezpracoval.
     
    53
    Několik přerušení teď na obou stranách, při tom posledním Hladík fauloval ve středu hřiště Poláka.
     
    54
    Hosté velmi rychle rozehráli a do přízemního centru zprava se chtěl ve skluzu opřít nabíhající Píchal, chybělo mu však pár centimetrů. Míč sebral Šustr.
     
    55
    Souvislý tlak hostů ale pokračuje, opět musela obrana domácích zpozornět, nicméně Bačo centr odvrátil a Šustr už míč nezachytil. Následuje rohový kop.
     
    56
    Ani tentokrát ale akce neměla dlouhého trvání, sudí Cihlář odpískal útočný faul. Rozehrávat bude opět domácí gólman Šustr.
     
    57
    Po jeho nákopu se k individuální akci vydal Vintr, jenže míč si kolem beka píchl přespříliš, a tak o něj Bréda pohodlně otřel svůj výkop a hosté budou vhazovat.
     
    58
    Znovu hosté nebezpečně centrovali, domácí ale zvládli míč odvrátit a uvidíme další rohový kop celku z Hané.
     
    59
    Hosté se poprvé dostali po rohu do zakončení, když na malém vápně hlavičkoval Jan Polák, jenže zády k brance nakonec poslal balón jen nad svatyni soupeře.
     
    60
    A po hodině hry se nevedlo ani Koudelkovi, který si sice dobře míč navedl a zasekl na střed, rána pravou se však vykroutila od branky a skončila v ochranné síti.
     
    61
    Koudelka se zbavil soupeře lehkým propíchnutím, ale znovu měli domácí všechny náběhy pokryty a přízemní centr odvrátili. Pasivita je ale stále velká.
     
    62
    Líšenští si zahrávají. Rolinc se dostal ke střele ve vápně, ale obránce ji zablokoval a obranný val domácích zvládl zastavit i další dva střelecké pokusy.
     
    62
    A málem marvani udeřili podruhé! Zikl na sebe natáhl obránce, míč propadl za něj a z celé akce mohl profitovat Hladík, jenže jeho obstřel z hranice vápna šel těsně nad břevno.
     
    63
    Reteno dobře centroval a odražený míč chtěl napálit Hladík, ale hosté jeho pokus zablokovali. Poté Rolinc trefil loktem soupeře a bude se žlutit.
     
    64
    Žlutou kartu dostává Marek Střeštík (1. SK Prostějov).
    Žlutou kartu dostává Jakub Rolinc (1. SK Prostějov).
     
    65
    Střílený centr zprava sice nedolétl k Hladíkovi, ale jeho z hostů jej odrazil přímo proti noze Minaříkovi, který se do míče mohl opřít z první a zamířit, ale i tento pokus byl sražen a bude z toho jen roh...
     
    66
    Opět centroval Reteno, do jeho pasu se netradičně hrudí položil Zikl, ale překvapený útočník domácích nasměroval balón jen k Brédovi.
     
    67
    Velká šance hostů! Píchal se uvolnil přes obránce, který vůbec neodhadl situaci, zprava šel sám na branku, ale v tutovce mířil jen vedle branky!
     
    68
    Střídání v týmu 1. SK Prostějov: ze hřiště odchází Patrik Slaměna, přichází Karel Kroupa.
     
    69
    Ani další brejková situace hostům nevyšla, protože Bačo šikovně sáhl do přihrávky a míč srazil k Šustrovi.
     
    70
    Střídání v týmu SK Líšeň: ze hřiště odchází Martin Zikl, přichází Marek Vintr.
     
    71
    Penalta pro Líšeň!
     
    71
    Hladík si ve vápně šikovně píchl míč kolem Janíčka a hostující kapitán jej zcela jasně podrazil. Pětka!
     
    71
    Žlutou kartu dostává Tomáš Janíček (1. SK Prostějov).
     
    72
    Líšeň právě vstřelila branku!
    Domácí vedou už o dvě branky a jsou blízko první výhře na domácím hřišti v sezóně. Penalty se chopil MAREK VINTR, který byl do té doby na hrací ploše všehovšudy minutu a míč umístil parádně placírkou k pravé tyči. Bréda si vybral opačný kout branky, a tak neměl šanci zasáhnout – 2:0.
     
    73
    Hosté už nyní nemají pochopitelně nač čekat a musí se tlačit ještě více dopředu, naopak domácí budou hru kouskovat.
     
    74
    Například tak jako nyní Čermák, který taktickým faulem ve středu hřiště zastavil akci hostů.
     
    75
    Ševčík míč srazil na roh, z něj pro hosty nezapršelo a domácí na přední tyči hlavou míč odvrátili.
     
    76
    Marek Vintr šel po pravém křídle vpřed a moc dobře věděl na zadní tyči o nabíhajícím bratrovi Ondřejovi, ale k němu se míč nakonec nedostal.
     
    77
    A nevyšla ani akce Retena, který míč opět posunul Marku Vintrovi, ale ten svého bratr znovu nevysunul.
     
    78
    Pro hosty už to vypadalo hodně zajímavě, když do vápna pronikl Lutonský a míč dal pod sebe, ale nakonec to Prostějovští znovu celé přikombinovali a nevymodlili si ani penaltu.
     
    78
    Střídání v týmu 1. SK Prostějov: ze hřiště odchází Marek Střeštík, přichází Jan Šteigl.
     
    78
    Střídání v týmu SK Líšeň: ze hřiště odchází Patrik Demeter, přichází Jaroslav Málek.
     
    79
    Domácí dobře zakombinovali u pravé lajny, kde nakonec vybojovali faul a s rozehrávkou rozhodně nebudou pospíchat.
     
    80
    Míč nakonec prosvištěl vápnem až na jeho okraj pro Čermáka, ten se opřel do voleje, ale balón poslal vysoko nad.
     
    80
    Další tutovka domácích na pojištění výhry! Marek Vintr zatáhl míč středem až k hranici vápna, kde vybídl přihrávkou doleva ke skórování bratra Ondřeje, ale ten znovu nepropálil Brédu!
     
    81
    Žlutou kartu dostává Marek Vintr (SK Líšeň).
     
    82
    Akci hostů zastavuje ofsajd, domácí opět mohou naspořit cenné vteřinky.
     
    82
    Žlutou kartu dostává Tomáš Machálek (SK Líšeň).
     
    84
    Centry hostů jsou zatím hodně nepřesné, domácí nemusí čelit většímu tlaku.
     
    85
    Líšeň právě vstřelila branku!
    Je hotovo, domácí slaví potřetí a tuhle výhru už si utéct nenechají. V dalším z mnoha brejků sice Marku Vintrovi míč mírně utekl do strany, ale přesto dokázal odcentrovat na malé vápno, kde se objevil GUY RETENO ELEKANA a podruhé dnes napálil balón přesně pod břevno – 3:0.
     
    86
    Hosté to ani teď ale stále nebalí a jsou nastěhováni na polovině soupeře, jenže jejich tlak je již spíše platonický.
     
    87
    Domácí jsou na útočné polovině u míče a budou se jej snažit podržet co možná nejdéle.
     
    88
    Líšeň zvládá závěr takticky skvěle a drží se na míči, čímž nedovoluje hostům žádný případný tlak.
     
    89
    Žlutou kartu dostává Jan Koudelka (1. SK Prostějov).
     
    90
    Fanoušci doprovázejí závěr duelu potleskem, ten si hráči za dnešní výkon rozhodně zaslouží.
     
    90+1
    Nastavují se dvě minuty.
     
    90+2
    Jednu šanci měl ještě Čermák, který pronikl do vápna, zprava ale přestřelil branku.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Utkání končí a Líšeň zaslouženě slaví první tři domácí body v letošní sezóně a celkově třetí výhru.

    Ve druhé půli měli hosté v úvodu navrch, ale ani jednu z velkých šancí neproměnili a o osudu definitivně rozhodla penalta, kterou proměnil střídající Marek Vintr. Hostům už síly na případné drama a nezbyly a definitivu výsledku dal v samotném závěru přesnou ranou zblízka uzavřel výsledek na 3:0.
     
    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 5:2. Střely mimo: 7:10. Rohy: 1:10. (18:25:31)

    Daniel Kinc

    Branky: 26. Reteno Elekana, 72. M. Vintr (pen.), 85. Reteno Elekana

    Karty:   45+2. O. Vintr (LIS), 81. M. Vintr (LIS), 82. T. Machálek (LIS) – 36. Polák (PRO), 64. Střeštík (PRO), 64. Rolinc (PRO), 71. Janíček (PRO), 89. Koudelka (PRO)


    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 5:2. Střely mimo: 7:10. Rohy: 1:10.
    SK Líšeň 2019: Šustr – Bačo, O. Vintr, Jeřábek (36. Minařík), O. Ševčík – Ad. Čermák, Demeter (78. Málek), Reteno Elekana – Hladík, T. Machálek (C), Zikl (70. M. Vintr).
    Náhradníci: Vítek – Minařík, M. Vintr, Rolinek, Málek.

    1. SK Prostějov: Bréda – Biolek, Janíček (C), Schuster, Lutonský – Polák, Píchal, Slaměna (68. Kroupa), Střeštík (78. Šteigl) – Koudelka, Rolinc.
    Náhradníci: Mucha – Kiška, Kotouč, Pernackyj, Šteigl, Zapletal, Kroupa.

    Rozhodčí: Cihlář – Hock, Klupák.

    Diváci: 1300
    ocianews.com