Tisková konference s trenérem Tomášem Pacinou (kon.)
konec
Tisková konference s trenérem hokejových dovedností Tomášem Pacinou

Středa 16.10.2019, 10:00Tiskové konference
     
    Díky za pozornost a mějte se fajn. (10:30:26)
     
    Oficiální část tiskové konference je u konce. 30. října v 11 hodin v hotelu Clarion pak bude následovat nominační tisková konference před první akcí sezony, turnajem Karjala.
     
    Filip Pešán o prostředí: Já jsem hovořil pouze o kategorii U14 a U15, což je malý fragment. Chceme však pospojovat nejen dovednosti, včetně soutěží, což je ale otázka na jinou debatu než na debatu dnešního dne.
     
    Pacina o vlivu internetu: Není to ale chyba jen u nás, ale totéž je i v zámoří. Když jsme vyrůstali my, tak jsme ty dovednosti cvičili sami i bez trenéra. Když se tyto dovednosti pilují odmalička a pak se to srovná s někým, kdo je nedělá, tak mají tyto děti velký náskok.
     
    Tomáš Pacina o změně: Svět se posunul před dvaceti lety. V roce 1998, když jsme vyhráli Nagano, byla v Kanadě velká krize. Tehdy o tom mluvili několik dnů, analyzovali, co se neděje správně. Tehdy si uvědomili, že jsou za světem v dovednostech. Začali se na to soustředit. Před dvaceti lety jsem byl jediný, kdo dělal skills trénink a ostatní se mi za to smáli. Nemyslím si, že tu děláme něco špatně, nebo jsou tu jiní trenéři než dřív. Především jsme se dostatečně nekoncentrovali na individuální dovednosti. Proto jsme za Ruskem, Švédskem i Finskem. Já se v tomto inspiroval ruským trenérem Jurzinovem na začátku 90. let. My jsme se však na tu vlnu nepřipojili. Možná jsme se koncentrovali na něco jiného, ale nikoli na ty samotné základy.
     
    Pešán o zvýšeném počtu hráčů okolo 15-19 let v zahraničí: Nejsem si jist, jestli je lepší možnost učit se tyto dovednosti jinde, důvodem jejich odchodu. Když ale pozměníme systém českého hokeje, bude tu šance, aby odcházeli méně, protože dostanou lepší servis i v českých klubech.
     
    Ščerban o délce hokejky: Ještě bych doplnil, že u nás děti používají příliš dlouhé hokejky a je potřeba, aby měli kratší.
     
    Pacina: V Česku vidím jako nedostatek třeba velikost bruslí. Dalším problémem je i délka hokejky. Musíme to změnit, aby tyto děti šli do boje rovnocenní se světovou špičkou. Důležité je, že se trenéři od nás chtějí učit a byli pokorní. Máme i celou řadu mladých trenérů, kteří nehráli na velké úrovni, ale mají talent učit. I s nimi jsem spokojen a doufám, že s nimi budu mít možnost dál pracovat. Chápou důležitost detailů a chápou, že je potřeba něco změnit. Musí se změnit kultura českého hokeje. Individuální dovednosti se odmalička musí pilovat ve všech klubech až po juniorku i po reprezentace dospělých. Mám zkušenost, že hráči se neustále zlepšují a individuální dovednosti nikdy nekončí.
     
    Pacina: Naprosto souhlasím se svými předchůdci, kteří tu už mluvili. Musíme to vše především sjednotit. Je potřeba tahat za jeden provaz, abychom společně posouvali hráče a dovedli je v budoucnu posílat do rovnocenného boje.
     
    Nyní jsou promítána videa, na nichž Tomáš Pacina zdůrazňoval práci s detailem a byla tam ukázána i klička Derricka Pouillota, kterou on právě s Pacinou trénoval a následně ji uplatnil i v zápase.
     
    Tomáš Pacina má za sebou zkušenost až 28 let jako hlavní kouč, asistent, byl také hlavní trenér na předsezonních kempech NHL a působil i jako skill kouč Jeroma iginly. Jako skills coach působil i u reprezentace mužů a žen.
     
    Letos proběhly dvě akce. Seminář proběhl v Praze a v Jihlavě, tréninkové dny VTM pak třeba v Jablonci, v Jihlavě, v Pardubicích, v Plzni, ve Vítkovicích nebo ve Zlíně. Další program pak probíhal právě teď mezi 13. a 16. říjnem. Byl tu na pořadu dne tréninkový den VTM, seminář skills trenérů VTM a Akademií ČH.
     
    Ščerban: Vytipovali jsme si i lektora Tomáše Pacinu a jsem rád, že naši pozvánku přijal. Pochopitelně jsme dávali dohromady i tým trenérů, kteří by tomuto projektu mohli být nápomocni.
     
    Projektu VTM se v průběhu sezony účastní až 1400 hokejistů a je do něj zapojeno 56 trenérů z celé republiky. Je tu přes 400 soustředění a 52 turnajů ročně. Celý čtyřletý cyklus (2015-2019) zažili Martin Nečas, Martin Kaut, Jakub Škarek nebo Albert Myšák. Projekt VTM je financován z veřejných, svazových (i z MS 2015) a soukromých prostředků.
     
    Ščerban pokračuje: Počítáme i s výměnou trenérských zkušeností. Na druhou stranu kempů a zápasů není tolik, abychom mohli pracovat na všem. Přesto se snažíme jim ukazovat, kde mají slabiny a na čem mají pracovat. Není to o jednom tréninku, ale o dalších desítkách nebo stovkách individuálního tréninku,
     
    Bedřich Ščerban o VTM: V tomto projektu jde o výchovu talentované mládeže. Pracujeme na úrovni krajských výběrů. Zde máme nejtalentovanější hráče z kraje. Předtím jsme to zkoušeli v kraji Vysočina, pak to rozšířili. Chtěli jsme hráčům poskytnout zrcadlo, aby se porovnali navzájem v kraji. Zdůraznili jsme jim, že pokud chtějí něco v kariéře dosáhnout, budou na sobě muset nadále pracovat.
     
    Pešán: S kolegy samozřejmě pracujeme i na metodice nejmladších kategorií, která by se měla stát jednotnou. Chceme, aby všichni hráči pak měli v osmnácti letech podobnou úroveň dovedností, abychom se pak mohli zaměřit na herní myšlení.
     
    Pešán: Jsem rád za spolupráci s takto erudovaným člověkem a snažíme se vytvořit tým kvalitních koučů. Zatím se ale jedná pouze o kategorie okolo patnáctého roku věku, chceme aby se tato metodika v budoucnu ale rozšířila i ke starším či mladším generacím.
     
    Pešán: Jedním z hlavních problémů našeho hokeje je chabá úroveň dovedností našich hráčů. Snažíme se šlápnout do metodiky a sjednotit ji. Tomáš Pacina by nám v tomto měl být nápomocen.
     
    Projekt VTM (výchova talentované mládeže) by měl doplnit tréninky speciálních dovedností. Přítomni jsou Filip Pešán, Tomáš Pacina a Bedřich Ščerban.

    Radek Barkman

    thejrc.org