Třinec – Ústí n. L. 0:1 (kon.) | Vyšehrad – Vlašim 2:1 (kon.) | Chrudim – Dukla Praha 3:2 (kon.)
Žižkov – Brno 1:0 (kon.) | Líšeň – Vítkovice 5:1 (kon.)
konec
FK Viktoria Žižkov
1:0 (0:0)
FC Zbrojovka Brno
Sobota 26.10.2019, 13:00 • Seifertova ulice, Praha-Žižkov • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 13. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Krásné poledne! Vítáme vás u on-line přenosu z utkání Fortuna : Národní liga mezi FK Viktoria Žižkov a FC Zbrojovka Brno. Zápas začíná v 13:00 a bude vás jím provázet Libor Kokoška.
     
    PREVIEW ZÁPASU

    Druhá liga se nezadržitelně blíží do své poloviny. Důležitý souboj 13. kola před kamerami České televize se sehraje na pražském Žižkově, kde se proti sobě postaví tamní Viktorka a brněnská Zbrojovka. Sobotní duel bude důležitý zejména pro tým z jihu Moravy, svěřenci Miroslava Machálka pomalu dotahují ztrátu na poslední třetí barážové místo, případná prohra v Praze by jim tak postupové ambice lehce zkomplikovala.

    Žižkovu se ale na rozdíl od loňské sezóny, ve které si dokázal udržet druholigovou příslušnost až díky výhře v posledním kole, daří. Po jedenácti odehraných kolech se hráči červeno-bílého celku nacházejí přesně ve středu tabulky.

    Na poslední vzájemné střetnutí zejména Pražané nevzpomínají v dobrém. Brno tehdy na svém domácím stadionu v Srbské rozstřílelo hostující tým vysoko 6:0.

    Utkání odřídí Ondřej Ginzel, na lajnách mu budou pomáhat Zdeněk Dobrovolný a Jakub Bureš.

    POSLEDNÍ 3 VZÁJEMNÁ UTKÁNÍ:

    30.10.2013 Brno – Žižkov 3:2
    12.08.2018 Žižkov – Brno 3:2
    10.03.2019 Brno – Žižkov 6:0
     
    FK VIKTORIA ŽIŽKOV – 8. místo, 17 bodů, skóre 20:17

    Přes léto o několik nových tváří posilněný Žižkov je zatím jedním z překvapení druhé ligy. Tým, co minulou sezónu takřka zázrakem uhájil svou druholigovou příslušnost, letos hraje v poklidném středu tabulky. Hráčům z Prahy se navíc daří i v národním poháru, ve třetím kole si totiž překvapivě poradili s prvoligovou Karvinou a postoupili do další fáze, ve které je pohár zavede do Uherského Hradiště.

    Žižkov je ve slušné formě, z posledních pěti zápasů vyhrál třikrát, mimo to remizoval i se silnou Jihlavou a připsal si tak velmi cenný bod do ligové tabulky. Naposledy Viktorka padla v Prostějově 1:2.¨

    Jedničkou pražského celku je zkušený Milan Švenger, na hřišti zatím v druhé lize nechyběl ani minutu, v posledních osmi zápasech na sebe navíc navlékl kapitánskou pásku.

    Nejvytíženějším hráčem v poli je talentovaný stoper David Březina, který je kmenovým hráčem pražské Sparty. Důležitým stavebním kamenem žižkovské základní jedenáctky je i pravý záložník Josef Bazal, ofenzivní záložní Slovák Igor Súkenník či Američan se zkušenostmi ze zámořské MLS Luis Gil.

    Nejlepším střelcem červeno-bílého celku je momentálně David Čapek s pěti gólovými zásahy.
     
    FC ZBROJOVKA BRNO – 5. místo, 22 bodů, skóre 24:14

    Miloslav Michálek (trenér): "Hru Žižkova jsem osobně viděl v posledním utkání v Prostějově a vím, jak náročný soupeř nás čeká. Viktorka měla více šancí a jen díky obrovské vůli a bojovnosti Prostějova nebodovala. Před utkáním tak máme zdravý respekt a musíme k němu přistoupit s maximální zodpovědností."

    --------------------------------------------

    Brněnská Zbrojovka je žhavým kandidátem na postup z druhé ligy zpět mezi českou fotbalovou smetánku. Oproti loňské sezóně se ale začíná čelo tabulky jihomoravskému celku pomalu vzdalovat, na první Pardubice už tým pod taktovkou Miloslava Machálka ztrácí sedm bodů, na poslední třetí barážové místo pak pouze dva. Vedení Zbrojovky na nepříznivý vývoj sezóny reagovalo výměnou na postu trenéra, Pavla Šustra nahradil trenér nedaleké Líšně Miloslav Machálek.

    Brno je ve velmi dobré formě. V posledních pěti ligových zápasech získalo dvanáct bodů. Velkou devízou Zbrojovky je dobře pracující útok, na zápas si totiž drží slušný průměr dvou vstřelených branek.

    Raketový vzestup ve své profesionální kariéře zažila brněnská brankářská jednička Jiří Floder, ještě v loňském podzimu chytal v dresu třetiligové Kroměříže, nyní už ale stabilně hájí branku brněnské Zbrojovky.

    Kádr jihomoravského celku je vhodně složený z mladých talentovaných hráčů a zkušených veteránů. Na postu levého obránce operuje Pavel Eismann, který má za sebou takřka 70 startů v nejvyšší soutěži či pětileté angažmá ve slezské Karviné. Dalším důležitým veteránem v červeno-bílém dresu je Lukáš Magera, ten v Brně působí už druhou sezónu a pomalu se přibližuje k metě stovky odehraných zápasů.

    Nejlepším střelcem Zbrojovky je teprve dvacetiletý mládežnický reprezentant Antonín Růsek, který má v uplynulé sezóně na svém kontě už čtyři vstřelené branky.
    Malý náhled do statistik od brněnské Zbrojovky.

     
    SITUACE PŘED ZÁPASEM:

    Domácí Viktorka by podle všeho měla nastoupit do zápasu proti Brnu v plné polní, nasvědčuje tomu i návrat Michala Řezáče, který si musel odpykat zápasovou stopku za vyloučení v utkání s Vyšehradem.

    Na straně Zbrojovky je situace složitější, zranění Michala Šmída se sice lepší, začít naplno trénovat by ale měl až v průběhu příštího týdne. Nejistá je i pozice Juraje Kotuly, který si po svém návratu minulý víkend poprvé zahrál za jihomoravskou rezervu.
     
    Ještě vás zdravíme, tentokrát už přímo z pražského Žižkova, kde zanedlouho vypukne televizní duel mezi domácí Viktorkou a brněnskou Zbrojovkou. Přejeme příjemnou zábavu.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Viktoria Žižkov: Švenger (C) – Bazal, Opluštil, Březina, Tusjak – Batioja, Súkenník – Jaroslav Diviš, Gil, Martan – Čapek.
    Náhradníci: P. Soukup – Muleme, Urbanec, Petrlák, Cabadaj, Řezáč, Halgoš.

    FC Zbrojovka Brno: Floder – Eismann (C), Pavlík, Jakub Šural, Sedlák – Šumbera, Vaněk, Bariš, Štepanovský – Růsek, Přichystal.
    Náhradníci: Halouska – Krška, Černín, Magera, Kotula, A. Fousek.

    Rozhodčí: Ginzel – Dobrovolný, Bureš.
     
    Hráči za bouřlivého potlesku fanoušků vstupují přicházejí na hrací plochu. Domácí hráči nastoupí v legendárních červeno-bílých dresech, hosté z Brna přijeli v černé.
     
    Milan Švenger si už potřásá s rukou jihomoravského kapitána Pavla Eismanna. Vypadá to, že by Žižkov měl v první poločase hájit polovinu hřiště blíže nejzaplněnější domácí tribuně. Úvodní výkop budou mít ale na starost hosté z Brna.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Antonín Růsek rozehrává úvodní výkop dnešního mače, zápas může začít!
     
    1
    Brno se ihned snaží dostat do útoku po levé straně, Šimon Šumbera poslal po lajně míč na nabíhajícího Pavla Eismanna, ten se ale od míče nechal odtlačil Augustem Batiojou. Žižkov bude vykopávat od vlastní branky.
     
    2
    Ze série hlavičkových soubojů na polovině hřiště vycházejí lépe domácí fotbalisté, kteří získávají míč.
     
    3
    Pavel Eismann zezadu poslal k zemi Josefa Bazala. Žižkovská Viktorka bude rozehrávat nadějně vypadající standardní situaci, hráči v červeno-modrém už se staví do brněnské šestnáctky.
     
    4
    Nízký centr na přední tyč nakonec srazil jeden z brněnských obránců do náruče Jiří Flodera.
     
    5
    A máme tu první hostující střelu dnešního zápasu! Po sraženém centru z pravé strany se míč odrazil kousek za hranicí šestnáctky k Šimonu Šumberovi, ten z nadějné střelecké pozice poslal míč k pravé tyči, tam ho ale schoval do rukavic zkušený Milna Švenger.
     
    6
    Útočné snažení Brna ukončuje faul Jakuba Šurala, který ve vápně soupeře stáhl k zemi ekvádorského záložníka Augusto Batioju.
     
    7
    Damián Bariš na vlastní polovině sice dokázal šikovně vybojovat míč, z následného rychlého brejku ale nakonec nic nebylo. Jakub Přichystal totiž nedokázal nabíhajícímu jihomoravskému pořádně vrátit míč, ten tak nakonec po dobrém zákroku jednoho z obránců o balón přišel.
     
    8
    Obrovská šance pro Žižkov! Parádní pas za brněnskou obranu teď dostal rychlonohý Josef Bazal, Jiří Floder dobře přečetl hru a vyběhl tak, aby domácímu záložníkovi co nejvíce zmenšil úhel pro střelu. To se mu nakonec povedlo, trefu k levé tyči totiž zastavil dobrým zákrokem tělem.
     
    9
    Po faulu na ekvádorského záložníka Augusta Batioju se jeden z domácích hráčů postavil do zakončení nadějného přímého kopu, dobře zatočené střela nakonec nadělala Jiřímu Floderovi velké problémy, dokázal ji totiž vyrazit pouze před sebe. Tam se naštěstí pro hostující Zbrojovku dostal k míči jako první jeden z obránců, který míč ihned odkopl do zámezí.
     
    10
    Po rohu si už Žižkov nedokázal vytvořit žádnou střeleckou příležitost. Do útoku se teď tak naopak vydá brněnská Zbrojovka.
     
    11
    Pas Luise Gila po pravé straně vystihl jeden z moravských obránců, tohle bude dalších rychlý brejk pro brněnskou Zbrojovku.
     
    13
    Ondřej Vaněk (Brno) na soupeřově polovině tvrdě zajel do Ladislava Martana. Za surový zákrok si zkušený brněnský záložník vysloužil žlutou kartu, žižkovský útočník ale bude potřebovat ošetřit a je velkou otázkou, zda bude v dnešním zápasem pokračovat.
     
    16
    Ladislav Martan se už zvedá a v péči doktorů odchází do zámezí. V utkání by ale nakonec pokračovat měl.
     
    18
    Centr z hloubi pole z levé strany od Luboše Tusjaka schoval vybíhající Jiří Floder do rukavic. Tudy Viktorce pšenka nepokvete.
     
    19
    Brněnští fotbalisté si teď v útoku moc nerozuměli. Pas Šimona Šumbery do uličky mezi dva žižkovské obránce Pavel Eismann nepochopil a zůstal stát u lajny. Míč nakonec končí v rukavicích Milana Švengera.
     
    20
    Jakub Přichystal se pokusil prorvat vápnem Žižkova až do zakončení, trojnásobná přesila obránců ho ale nakonec od míče odtlačila.
     
    21
    Po faulu u pravé lajny bude Brno zahrávat nadějně vypadající standardní situaci, hráči v černém se už staví na hranici šestnáctky a čekají na centr.
     
    21
    Centr Ondřeje Vaňka nakonec našel pouze hlavu prvního ze žižkovských obránců, tohle branku Milana Švengera neohrozí.
     
    22
    Střílený centr Pavla Eismanna z levé strany hřiště byl příliš razantní, nakonec přeletěl celé vápno domácí Víktorky a skončil až v zámezí za brankou Milna Švengera.
     
    23
    Hra je přerušena, dva hráči zůstali po tvrdém střetu hlavami ležet na zemi.
     
    24
    Josef Bazal i Pavel Eiesmann už vstávají a vypadá to, že i přes tvrdý přes, který před chvilkou utrpěli, budou v dnešním utkání pokračovat.
     
    Dnešní zápas je speciální pro pětatřicetiletého Pavla Eismanna, ten totiž před dvanácti lety nastupoval právě za Žižkov. Nyní zastává v Brně pozici kapitána týmu.
     
    25
    Míč se po sraženém centru z levé strany odrazil k Viktoriánovi Luisu Gilovi na hranici šestnáctky. Bývalý americký reprezentant z nadějné střelecké pozice zakončil míč pouze do před ním stojícího obránce.
     
    26
    Do nadějné střelecké pozice teď vyslal Augusto Batioja střelce Ladislava Martana. Žižkovský útočník z nadějné pozice z ostrého úhlu poslal přízemní trefou míč k pravé tyči brněnské branky, Jiří Floder ale nakonec dokázal dobrým zákrokem vytěsnit balón mimo tři tyče brněnské branky. Viktorka teď tak bude kopat roh.
     
    27
    Luboš Tusjak svým centrem do prostoru penaltového puntíku našel pouze hlavu jednoho z bránících hostujících hráčů, který míč ihned odhlavičkoval do bezpečné vzdálenosti od vlastní branky.
     
    28
    Šimon Šumbera si v souboji s Ladislavem Martanem pomohl rukou, což neuniklo hlavnímu arbitrovi, který ihned odpískal faul pro brněnské Zbrojovce. K míči už sestaví David Březina a vypadá to, že opět pošle míč před hostující branku.
     
    29
    Pro razantní centr Davida Březiny si odvážně vyskočil Jiří Floder, který balón vyboxoval pryč z vlastní šestnáctky.
     
    30
    Do nadějného zakončení zpoza hranice šestnáctky se teď dostal domácí Josef Bazal. Jeho trefu k pravé tyči ale dokázal dobrým zákrokem zneškodnit zatím bezchybně chytající Jiří Floder.
     
    31
    Do další střely zpoza vápna se dostal Ladislav Martan. Ani tentokrát ale žižkovský střelec nedokázal překonat brněnského gólmana Jiřího Flodera.
     
    32
    Damián Bariš teď kousek za polovinou hřiště tvrdě přejel jednoho z domácích hráčů, Rozhodčí jasně naznačil, že další takový zákrok už zřejmě bude trestat žlutou kartou.
     
    33
    Centr Davida Březiny z hloubi hřiště srazil jeden z bránicích hráčů na roh.
     
    34
    Z rohu si už žižkovská Viktorka nevytvořila žádnou větší příležitost, Brno se naopak vydalo do rychlého brejku. Situaci 2 na 2 nakonec nevyřešil Peter Štepanovský ideálně, jeho nerazantní přihrávku na Jakuba Přichystala totiž jednoduše vystihl jeden z obránců.
     
    35
    Výborný obranná zákrok teď předvedl Josef Bazal, když nejprve srazil centr Pavla Eismanna a později vybojoval i sražený míč.
     
    36
    Tak tohle byla zatím největší šance Brna! Pavel Eismann vyslal parádní přihrávkou do uličky nabíhajícího Šimona Šumberu, který se svou střelou pod víko žižkovské branky pokusil překonat Milana Švengera. To se mu nakonec kvůli dobrému zákroku domácího brankáře nepovedlo, jeden z dobíhajících útočníků se navíc při pokusu dorazit míč do branky hlavou dopustil faulu.
     
    38
    Hra je teď na chvíli přerušena, domácí gólman Milan Švenger i obránce David Březina totiž museli být ošetřeni.
     
    39
    Ekvádorec Augusto Batioja v hlavičkovém souboji nepříjemně trefil jednoho z hostujících hráčů, fotbalista v černém už ale vsátá a vypadá to, že by měl v dnešním zápase bez problémů pokračovat.
     
    Brno naposledy zvítězilo na Žižkově před dvanácti lety, když po dramatickém závěru vyhrálo 4:3. V dresu pražské Viktorky tehdy pálil Petr Švancara, na druhé straně pak zářil talentovaný Milan Pacanda.
     
    41
    Přihrávka Josefa Bazala před brněnskou branku z hranice pokutového území nenašla nikoho z hráčů v červeno-bílém dresu a skončila v náručí hostujícího gólmana Jiřího Flodera.
     
    42
    Tak tohle byl velmi sporný moment! Peter Štepanovský byl v domácí šestnáctce stažen k zemi, hlavní rozhodčí ale neposoudil zákrok na brněnského obránce jako faul. Každopádně se hraje dál, žižkovská Viktorka navíc může jít do útoku.
     
    43
    Viktoriáni si teď v útoku moc nerozuměli, Luis Gil poslal míč Davidu Čapkovi na paty, tomu tak nakonec míč utekl do zámezí.
     
    45
    Rozhodčí nastavuje tři minuty.
     
    45+1
    Ondřej Vaněk byl v hlavičkovém souboji kousek za polovinou hřiště zfaulován. Tohle bude velmi nadějně vypadající volný kop pro jihomoravskou Zbrojovku.
     
    45+1
    Ondřej Vaněk sice dokázal nadějný centrem najít volného Šimona Šumberu, ten se už ale nakonec nedokázal procpat ani do zakončení. Celý útok Zbrojovky navíc ukončuje útočný faul jednoho z hráčů v černém na Davida Březinu.
     
    Zajímavou osobností brněnské sestavy je Ondřej Vaněk, ten má totiž na kontě dva triumfy v české nejvyšší soutěži. Zazářil zejména v plzeňském dresu, odkud nakonec odešel do ruské Ufy. V září se vrátil zpět do Čech do Zbrojovky, kde se pokusí restartovat svou kariéru.
     
    45+2
    Šimon Šumbera se dobře prosmýkl okolo levé lajny až k vápně Žižkova. Jeho přízemní centr nakonec ale branku domácího celku neohrozil, jeden z obránců ho totiž srazil nohou.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    První poločas je u konce. Úvodních 45 minut střetnutí domácí Viktorky a brněnské Zbrojovky žádný gól zatím nenabídlo, utkání je vcelku vyrovnané, i když ze začátku poločas tahal za kratší konec domácí Žižkov.

    Do utkání vstoupila aktivněji domácí Viktorka. Už v 8. minutě dostal Josef Bazal parádní pas za brněnskou obranu. Dobře postaveného Jiřího Flodera ale nakonec překonat nedokázal. O minutu později se do dalšího nadějného zakončení přímého volného kopu postavil David Březina, i jeho pokus ale jihomoravský gólman zlikvidoval.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 14:04.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Úvodní výkop druhého poločasu měli na starosti domácí fotbalisté, zápas může pokračovat!
     
    47
    Druhý poločas začíná pěkně zostra. Damián Bariš zůstává po tvrdém zákroku za polovinou hřiště ležet na zemi. Už se ale zvedá a vypadá to, že v dnešním zápase bude bez nějakých problémů pokračovat.
     
    48
    Centr Ondřeje Vaňka z hloubi hřiště našel pouze hlavu jednoho z obránců, který míč ihned odhlavičkoval do zámezí.
     
    Poslední vzájemné utkání dopadlo debaklem hostujícího Žižkova. Trápící se Viktorka tehdy během dvaceti minut obdržela čtyři branky, utkání nakonec skončilo tenisovým výsledkem 6:0 pro Zbrojovku.
     
    49
    Do nadějné střelecké pozice z hranice šestnáctky se dostal Josef Bazal. Jeho zakončení ale nakonec letělo pouze do ochranné sítě za hostující brankou.
     
    50
    Další nadějná šance Brna! Ondřej Vaněk vyslal vysokým pasem na pravé křídlo do úniku Šimona Šumberu, ten se přes obránce uvolnil podél zadní lajny a dobrým centrem našel u zadní tyče nabíhajícího Petera Štepanovského. Ten míč trefil pouze temenem hlavy, balón tak letěl pouze nad břevno žižkovské branky.
     
    51
    Po sraženém centru z levé strany bude brněnská Zbrojovka zahrávat roh.
     
    52
    Nízký centr Ondřeje Vaňka propadl až k jednomu z domácích fotbalistů, který bez váhání odklidil míč do bezpečí daleko od vlastní branky. Domácí Pražané teď navíc můžou jít do rychlého brejku.
     
    53
    Další nedorozumění v brněnském útoku. Jan Sedlák poslal míč zpět na pravou stranu na Petera Štěpánovského, ten se ale zrovna vracel z ofsajdu, míč se tak už nesnažil ani dostihnout.
     
    Dnešní utkání sleduje 1 453 diváků.
     
    54
    Dalekonosný centr z hloubi pole od Petra Pavlíka nebyl přesný a skončil daleko v zámezí za žižkovskou brankou.
     
    55
    Brněnské útočné snažení ukončuje faul u pravé lajny. Do útoku se teď opět podívá domácí Viktorka.
     
    56
    David Čapek teď u rohového praporku i přes dvojnásobnou početní výhodu brněnských obránců zabojoval o míč a získal pro Viktorku alespoň autové vhazování.
     
    57
    Pro centr z hloubi pole z pravé strany si teď vyskočil Ekvádořan Augusto Batioja. Míč ale trefil pouze temenem hlavy, balón tak branku brněnské Zbrojovky pouze přeletěl.
     
    58
    Luboš Tusjak nedokázal dobře bránícímu Petru Pavlíkovi nasadit jesle a přišel o míč. Při pokusu o jeho zpětné vybojování navíc poslal Petera Štepanovského k zemi, což rozhodčí posoudil jako nedovolený zákrok.
     
    59
    Střídání v týmu FK Viktoria Žižkov: ze hřiště odchází David Čapek, přichází Jakub Urbanec.
     
    Nejzkušenějším hráčem pražské Viktorky je třiatřicetiletý Milan Švenger. Ten si ve své kariéře zkusil i angažmá ve Spartě, či se dopracoval k zisku trofeje pro vítěze národního poháru.
     
    60
    Peter Štepanovský se vypořádal se žižkovským tlakem na brněnskou rozehrávku přihrávkou o nohy domácího Augusta Batioji do zámezí.
     
    61
    Nadějnou brněnskou akci ukončuje ofsajd, ve kterém se nacházel nabíhající Jakub Přichystal. Milan Švenger tak bude vykopávat takřka od vlastní branky.
     
    63
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno: ze hřiště odchází Antonín Růsek, přichází Lukáš Magera.
     
    Velkou osobností jihomoravské kabiny je Lukáš Magera. Opavský rodák, který si ale ligovou soutěž zkusil až v Ostravě, se dostal přes exotické Rumunsko až do Anglie, kde nastupoval za Swindon Town. Posledních šest let své kariéry spojil se středočeskou Mladou Boleslaví, těsně před koncem kariéry se rozhodl přestoupit do Brna.
     
    64
    Tohle byla první velká šance Žižkova ve druhém poločase! Luboš Tusjak parádním centrem z levé strany našel v prostoru penaltového puntíku volného Jaroslava Diviše, pražský záložník z nadějné pozice zakončil hlavou jen těsně nad břevno brněnské branky.
     
    65
    Po faulu těsně za hranicí vápna bude Ondřej Vaněk rozehrávat další volný kop.
     
    66
    Tak to byla obrovská šance! Parádní pas za brněnskou obranu dostal Ladislav Martan, jednoduchým naznačením střely se zbavil dobíhajícího obránce, gólově ale nakonec zakončit nedokázal. Jeho technickou střelu k pravé tyči srazil dobře postavený Jiří Floder parádním zákrokem do zámezí. Žižkov bude kopat roh.
     
    67
    Další nadějná střela pro Viktorku! Pro centr z pravé strany si vyskočil Jakub Urbanec, z těžké pozice pro zakončení ale nakonec razantně míč poslal hlavou těsně vedle levé tyče brněnské branky. Domácím tým je teď na vlně a pokud s tím Zbrojovka něco neudělá, je možné, že z Prahy dnes odjede bez bodového zisku.
     
    68
    Velmi nadějně vypadající standardní situace pro Žižkov! Josef Bazal byl kousek před hranicí vápna zfaulován jedním z hostujících hráčů, Viktoriáni tak budou zahrávat volný přímý kop.
     
    70
    Žižkov právě vstřelil branku!
    Tak to byla fotbalová paráda! DAVID BŘEZINA se napřáhl k zakončení přímého volného kopu kousek za hranicí vápna a dělovou ránou o břevno posílá domácí Viktorku do jednobrankového vedení! Jiří Floder se jen marně natahoval po krásném zakončením žižkovského obránce.
     
    70
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno: ze hřiště odchází Ondřej Vaněk, přichází Adam Fousek.
     
    72
    Petr Pavlík (Brno) musel zatáhnout za záchranou brzdu a nedovoleným způsobem zastavit jednoho z unikajících domácích hráčů. Rozhodčí mu za to ukázal žlutou kartu a jasně naznačil, že za další takový zákrok ho už pošle do kabiny.
     
    74
    Střídání v týmu FC Zbrojovka Brno: ze hřiště odchází Peter Štepanovský, přichází David Krška.
     
    75
    Další velká šance pro hostující Zbrojovku! Výbornou přihrávku na levou stranu teď dostal jeden z útočících hráčů, šikovně se uvolnil přes dobíhajícího Davida Březinu a vystřelil. Jeho trefa nakonec ale skončila pouze ve vnější síti domácí branky.
     
    76
    Hra je na chvíli přerušena. Hlavní rozhodčí domlouvá brněnskému trenérovi Miloslavu Michálkovi kvůli nevhodnému chování jihomoravský fanoušků. Ti zatím, frustrovaní nečekaným vývojem zápasu, zásobují fotbalové hřiště kelímky od piva.
     
    Pro brněnského kouče Miloslava Machálka to bude už druhý zápas v této s pražskou Viktorkou. Ten prví absolvoval ještě před svým odchodem z Líšně, nováček druhé ligy tehdy na svém domácím hřišti v Brně vyválčil remízu 3:3.
     
    78
    Zbrojovka obléhá branku pražského Žižkova. Zatím ale bez většího úspěchu, Viktoriáni velmi dobře brání a svého soupeře nepouští takřka do žádných větších šancí.
     
    79
    David Březina nepříjemnou situaci, kdy míč získal jako poslední před vlastní brankou, vyřešil odkopem do zámezí.
     
    80
    Nadějný pas za brněnskou obranu teď dostal Jaroslav Diviš, nakonec ale neustál silový souboj s Jakubem Šuralem, který ho obral o míč.
     
    81
    Střídání v týmu FK Viktoria Žižkov: ze hřiště odchází Luis Gil, přichází Miroslav Petrlák.
     
    82
    Kousek před polovinou hřiště byl jedním z hostujících hráčů k zemi stažen Ekvádorec Augusto Batioja. Brnu utíká čas nezvykle rychle, na vyrovnání mají Jihomoravané už pouze osm minut.
     
    Velmi poutavou kariéru má za sebou žižkovský záložník Augusto Batioja. Ten totiž už ve svých devatenácti letech zamířil do Srbska, kde si nakonec zahrál i například za OFK Bělehrad. Odtud nakonec přes Černou Horu a Maďarsko zamířil do Jihlavy. Na Vysočině strávil dvě sezóny, než se nakonec přestěhoval do pražského Žižkova.
     
    83
    Nadějný brněnský centr z pravé centr orazítkoval břevno žižkovské branky. Ani tentokrát ale míč neskončil za zády zatím bezchybně chytajícího Milana Švengera.
     
    85
    Jakub Šural (Brno) poměrně hokejovým způsobem na polovině hřiště zastavil jednoho z unikajících domácích hráčů, rozhodčí mu za tento nevybíravý zákrok udělil zaslouženou žlutou kartu.
     
    86
    Na polovině hřiště byl zfaulován hostující Damián Bariš. Rychlý brejk Viktorky tak končí ještě dříve, než začal.
     
    87
    Lukáš Magera šikovně našel za domácí obranou volného Jakuba Přichystala, ten se ale v době přihrávky nacházel v ofsajdové pozici.
     
    88
    Augusto Batioja v přečíslení 3 na 2 poslal míč na Jaroslava Diviše, ten se šikovně uvolnil přes hráče a vystřelil. Jeden z brněnských obránců se ale nakonec stačil rychle vrátit a do střely domácího záložníka obětavě skočil.
     
    88
    Střídání v týmu FK Viktoria Žižkov: ze hřiště odchází Jaroslav Diviš, přichází Tomáš Cabadaj.
     
    89
    Dalekonosná střela Adama Fouska neměla gólové kvality, nerazantní zakončení totiž letělo několik metrů vedle žižkovské branky.
     
    Brněnští fanoušci jsou i přes nepříznivý vývoj utkání v dobrém rozmaru. V jejich sektoru se rozhořelo několik stroboskopů a je očividně vidět, že Jihomoravané se fanděním dobře baví.
     
    90
    Rozhodčí nastavuje dvě minuty.
     
    90+1
    Po tvrdém zákroku na Adama Fouska bude Zbrojovka rozehrávat nadějně vypadající přímý kop.
     
    90+1
    Hostující Adam Fousek z volného přímého kopu poslal míč vysoko nad břevno žižkovské branky. Hráčům Zbrojovky už moc času na vyrovnání nezbývá.
     
    Nevšedním oživením druhé ligy je Američan Luis Gil, který momentálně hájí barvy pražské Viktorky. Dříve velmi talentovaný mladík, který okusil zámořskou MLS či si připsal dva starty za americkou reprezentaci, skončil po letech stěhování mezi americkými a mexickými kluby bez angažmá. Po půl sezóně bez fotbalu si nakonec vybral Prahu, kde se mu zatím náramně daří a vypadá to, že by se z něj mohla stát jedna z opor týmu.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Dnešní utkání je u konce. Brněnská Zbrojovka poměrně překvapivě padla se žižkovskou Viktorku 1:0 a komplikuje si tak své postupové ambice. Na poslední postupové třetí místo totiž už ztrácí pět bodů. Žižkov naopak získal tři cenné a poměrně nečekané body do druholigové tabulky.

    Do utkání vstoupila aktivněji domácí Viktorka. Už v 8. minutě dostal Josef Bazal parádní pas za brněnskou obranu. Dobře postaveného Jiřího Flodera ale nakonec překonat nedokázal. O minutu později se do dalšího nadějného zakončení přímého volného kopu postavil David Březina, i jeho pokus ale jihomoravský gólman zlikvidoval.

    I ve druhém dějství lépe začali domácí fotbalisté. V 66. minutě se do nadějného úniku na brněnskou branku dostal Ladislav Martan, překonat dobře chytajícího Jiřího Flodera střelou k tyči ale nepřekonal. O čtyři minuty později už ale hráči pražské Viktorie skórovali, David Březina parádním způsobem skóroval z volného přímého kopu. Brno se do konce utkání sice ještě snažilo snížit, do žádné vážnější šance se ale za celých devadesát minut nedostalo.
     
    To je z naší strany pro dnešek vše, my děkujeme za pozornost a někdy zase na viděnou. (15:05:52)

    Libor Kokoška

    Branky: 70. Březina

    Karty:   13. Vaněk (BNO), 72. Pavlík (BNO), 85. Jakub Šural (BNO)


    FK Viktoria Žižkov: Švenger (C) – Bazal, Opluštil, Březina, Tusjak – Batioja, Súkenník – Jaroslav Diviš (88. Cabadaj), Gil (81. Petrlák), Martan – Čapek (59. Urbanec).
    Náhradníci: P. Soukup – Muleme, Urbanec, Petrlák, Cabadaj, Řezáč, Halgoš.

    FC Zbrojovka Brno: Floder – Eismann (C), Pavlík, Jakub Šural, Sedlák – Šumbera, Vaněk (70. A. Fousek), Bariš, Štepanovský (74. Krška) – Růsek (63. Magera), Přichystal.
    Náhradníci: Halouska – Krška, Černín, Magera, Kotula, A. Fousek.

    Rozhodčí: Ginzel – Dobrovolný, Bureš

    Diváci: 1 453
    thejrc.org