Astana – Alkmaar 0:5 (kon.) | APOEL – Karabach 2:1 (kon.) | Basilej – Getafe 2:1 (kon.)
Kluž – Rennes 1:0 (kon.) | Dudelange – Sevilla 2:5 (kon.) | Kodaň – Dynamo Kyjev 1:1 (kon.)
FK Krasnodar – Trabzonspor 3:1 (kon.) | Linz – Eindhoven 4:1 (kon.) | Lazio – Celtic 1:2 (kon.)
Lugano – Malmö 0:0 (kon.) | Rosenborg – Sporting 0:2 (kon.) | Standard – Frankfurt 2:1 (kon.)
Wolfsberger – Başakşehir 0:3 (kon.) | Braga – Besiktas 3:1 (kon.) | Espanyol – Ludogorec 6:0 (kon.)
Ferencváros – CSKA Moskva 0:0 (kon.) | Feyenoord – Young Boys 1:1 (kon.) | Manchester Utd. – Partizan Bělehrad 3:0 (kon.)
Mönchengladbach – AS Řím 2:1 (kon.) | FK Oleksandrija – Saint-Étienne 2:2 (kon.) | Rangers – Porto 2:0 (kon.)
Wolfsburg – Gent 1:3 (kon.) | Wolverhampton – Slovan Bratislava 1:0 (kon.)
konec
LASK Linz
4:1 (0:1)
PSV Eindhoven
Čtvrtek 07.11.2019, 18:55 • Linzer Stadion, Linz • Evropská liga • Skupina D
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:55.
     
    Vítám všechny fotbalové nadšence u čtvrtého utkání skupinové fáze Evropské ligy. Ve skupině D jsou hned tři celky, které mají šanci na postup do jarní části. Dnes budeme sledovat rakouský LASK Linz a nizozemský PSV Eindhoven.
     
    Při pohledu na tabulku skupiny D zjistíme, že tři celky mají stále velkou šanci na postup. Pokud by zvítězil Linz, ještě více by se situace v tabulce zamotala. Ovšem kdyby se zadařilo Eindhovenu už by téměř jistě zaklepal na brány jarní části Evropské ligy.

    Představení začneme Linzem, jemuž patří se čtyřmi body třetí příčka. Rakouské mužstvo na úvod porazilo Rosenborg, poté nestačilo na portugalský Sporting a v posledním uhrálo cennou remízu na holandské půdě. LASK jistě bude sledovat výsledek týmu z Lisabonu, na který ztrácí pouhé dva body. Skupině B pak vévodí PSV, jemuž se sedmi body patří vedou pozice. Hostující celek si připsal dvě vítězství s Rosenborgem a Sportingem, poté přišla remíza s dnešním soupeřem.

    Tabulka Skupiny D:

    1. PSV Eindhoven 7 bodů
    2. Sporting Lisabon 6 bodů
    3. LASK Linz 4 body
    4. Rosenborg BK 0 bodů
     
    Úvodní sestavy:

    LASK Linz: A. Schlager – Wiesinger, Trauner (C), Filipović – Ranftl, Holland, Michorl, Potzmann – Goiginger, Raguz, Frieser.
    Náhradníci: Gebauer – Haudum, Klauss, Müller, Renner, T. Sabitzer, S. Tetteh.

    PSV Eindhoven: Zoet – Dumfries, Viergever, Schwaab, Sadílek – Ihattaren, Rosario (C), É Gutiérrez – Doan – Gakpo, Bruma.
    Náhradníci: Ruiter – Baumgartl, Boscagli, Mitroglu, Teze, Thomas.

    Rozhodčí: Petrescu – Ghinguleac, Grigoriu (všichni ROU).
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Rumunský hlavní rozhodčí pan Petrescu zahájil další střetnutí Evropské ligy. Domácí celek se chopil úvodního výkopu, ovšem nákop na pravou stranu byl obranou PSV odvrácen.
     
    2
    Do dnešního střetnutí vstoupil LASK Linz v bílých dresech, naopak PSV Eindhoven oblékl černou sadu. Vraťme se na trávník, kde se rakouský celek pokusil o centr, jenž odvrátil Petar Filipović.
     
    3
    Domácí hráči se snaží o rychlé vstřelení branky, která by jim pomohla do dalšího průběhu zápasu. Nákop za hostující obranu byl nepřesný a do hry se zapojil také Jeroen Zoet.
     
    4
    Pokutový kop pro PSV! Denzel Dumfries poslal centr do šestnáctky, ale těsně před ní došlo k ruce. Hlavní rozhodčí neměl k dispozici video, a tak nesprávně nařídil penaltu.
    4. Penaltový zákrok
     
    5
    PSV právě vstřelilo branku!
    Poprvé se stav zápasu mění a z vedení se raduje holandské mužstvo! K pokutovému kopu se postavil DANIEL SCHWAAB, jehož pokus mířil na druhou stranu než kam šel Alexander Schlager.
    5. Daniel SCHWAAB - 0:1
     
    7
    Vraťme se na zelený pažit, kde se Linz hnal do další akce, ovšem ta byla znovu přerušená. Jenomže ani PSV se daleko nedostalo, a tak rakouský tým vhazoval.
     
    8
    Zpoza šestnáctky se do balonu opřel Reinhold Ranftl, jehož pokus před brankářem skočil a mířil do levého spodního rohu branky. Jeroen Zoet se po míči natáhl a pokus vyrazil do strany.
     
    9
    Bruma se vydal do akce po levé straně, odkud se před dva soupeře probojoval až do vápna, kde našel lépe postaveného Mohammeda Ihattarena. Ten o balon přišel, a tak je v akci hostující celek.
     
    11
    Z pravé strany šestnáctky poslal míč před branku Dominik Frieser, o zakončení hlavou se pokusil Marko Raguz, jenže jeho pokus zamířil jen vedle levé tyče.
     
    12
    LASK přinutil soupeře k prohřešku proti pravidlům. Philipp Wiesinger přistrčil míč na Thomase Goigingera, jehož pokus po zemi byl nepřesný a zamířil vedle z branky.
     
    13
    Tentokrát musel z brankové čáry vystartovat Alexander Schlager, který tak přerušil akci na pravé straně. V případě, že by zůstal v brance, běžel by na něj brankář sám. Pokud by byl v souboji jako druhý, tak by zase inkasoval.
     
    15
    Dlouhý nákop mířil za obranu, kam si nabíhal Pablo Paulino Rosario. Pomezní sudí ihned zvedl praporek, ale opakovaný záběr ukazoval, že se spíše mělo pokračovat ve hře.
     
    16
    Musím přiznat, že se mi projev domácího mužstva velice líbí. Marko Raguz na hranici šestnáctky kombinoval se spoluhráčem, ale balon jim utekl jen k soupeři.
     
    17
    Na levé straně měl dost prostoru Marvin Potzmann, který rychle odcentroval. Linz se tak nacházel na pravé straně šestnáctky, odkud letěla spíše střela jen do zámezí. 19
     
    19
    Téměř za ztraceným míčem běžel Marvin Potzmann, který jej udržel na hrací ploše. Linz pak situaci na levé straně nezvládl, a tak následovalo vhazování holandského týmu.
     
    20
    Z pravé strany odcentroval Reinhold Ranftl, jehož snažení bylo odvrácené. Na hranici šestnáctky si míč hodil na pravou nohu Philipp Wiesinger, jehož pokus zase letěl jen nad bránu.
     
    22
    Rakouské mužstvo se opět usadilo na útočné polovině, ovšem další centr odvrátil do zámezí Michal Sadílek. Linz tak bude vhazovat a snažit se vyrovnat.
     
    23
    Autové vhazování bylo prodloužené na zadní tyč, kde se nacházel atakovaný Marvin Potzmann. O jeho snažení se nedá říct, že by zakončil, spíše mu balon od nohy utekl.
     
    24
    Na pravé straně měl hodně prostoru Bruma, který okamžitě přihrával před branku, kam si nabíhal Mohammed Ihattaren. Jenomže na první tyči dobře zapracoval jeden z obránců.
     
    26
    Hráči v bílých dresech byli znovu na balonu, ovšem dlouhými nákopy to prostě nepůjde. Ani PSV toho tentokrát směrem dopředu nepředvedlo a uvidíme jen odkop od branku LASKU.
     
    28
    Marko Raguz pustil na hranici vápna míč za sebe, kde se nacházel Marvin Potzmann. Jeho technický pokus asi mířil k zadní tyči, ovšem balon byl odvrácen soupeřem.
     
    29
    Rakouské mužstvo je více na balonu, ovšem zatím těžko hledá cestu k šancím. Přihrávka z pravé strany byla nepřesná, a tak se míče chopil Jeroen Zoet.
     
    30
    Eindhoven znovu jen odkopl míč, a tak se opět brání tlaku domácího celku. S dalším centrem od postranní čáry přispěchal Marvin Potzmann, ale opět našel pouze soupeře.
     
    31
    Do pokutového území se individuálně snažil dostat Mohammed Ihattaren, který narazil na dvojici Petar Filipović – Marvin Potzmann. Domácí hráči tak akci soupeře zastavili a znovu budou moci myslet na útočení.
     
    32
    Po vymyšlené penaltě Eindhoven sice vede, ale směrem dopředu nic neukázal. Jenomže ani Linz se k šancím moc nedostává, a tak sledujeme hru od šestnáctky k šestnáctce.
     
    33
    James Holland u postranní čáry oklamal Brumu a odcentroval. Před brankou byl atakovaný Marko Raguz, jenž na míč sotva hlavou dosáhl, a tak jej poslal znovu nad branku.
     
    35
    Bruma si znovu na hrací ploše hledal pozici a usadil se na pravé straně, odkud vyslal nepřesný centr. Balonu se zmocnil Alexander Schlager, který hru výhozem otočil.
     
    36
    Z velké dálky se do míče opřel Peter Michorl, jehož pokus byl velice dobrý a protáhl hostujícího brankáře. Balon ve vzduchu zaplaval, ale rychle padal, přesto skončil nad břevnem.
     
    37
    Prvním potrestaným hráčem dnešního večera je Daniel Schwaab (PSV Eindhoven), který nechal soupeři v cestě nohu, přes kterou domácí hráč přepadl. .
     
    38
    Mohlo být vyrovnáno, chtělo to jen více přesnosti! Hlavou byl míč poslán do druhé vlny, kde se nacházel Dominik Frieser. Jeho zakončení letělo na branku, ovšem míč v malém vápně zastavil Érick Gutiérrez.
    38. Dominik Frieser (LIN)

    via Gfycat

     
    40
    Rakouské mužstvo vyslalo zpoza velkého vápna další zakončení, které ale bylo dosti nepovedené. Střele chyběla razance, a tak ji v pohodě chytil Jeroen Zoet.
     
    42
    Ofsajd! Eindhovense hnal do další akce, jelikož celkem snadno překonal soupeřovu zálohu. Na levou stranu si naběhl Bruma, jenž si nepohlídal postavení. Linz se tak vrací k balonu a bude chtít ještě vyrovnat v prvním poločase.
     
    43
    Krásnou akcí se prezentoval Thomas Goiginger, který posadil jednoho soupeře na zadek, ale poté zakončil do soupeře. Po chvíli byl k vidění ještě centr z pravé strany, ale Marvin Potzmann nezamířil přesně.
     
    44
    Dominik Frieser na levé straně oklamal soupeře a přihrával před branku, kde se k míči nedostal Thomas Goiginger. Balon pak zamířil jen vedle vzdálenější tyče, a tak se Linz znovu nedočkal.
     
    45+1
    K postranní čáře přistupuje čtvrtý rozhodčí, který na tabuli ukazuje, že se bude hrát ještě šedesát vteřin navíc.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    V prvním poločase jsme viděli větší aktivitu rakouského celku, kterému se nepodařilo vstřelit branku. Naopak Linz inkasoval z pokutového kopu, jenž se rozhodně neměl rozehrávat. Rumunský rozhodčí situace zle vyhodnotil a ukázal na penaltový puntík, z něhož se nemýlil Daniel Schwaab, a tak nevýrazný Eindhoven odešel do kabin spokojenější. Ovšem jeho hra by se v dalším průběhu měla rozhodně zlepšit.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Pokračujeme druhým poločase a vypadá to, že sestavy obou celků jsou stále beze změn. PSV sice rozehrávalo, ale po chvíli se míče chopilo rakouské mužstvo.
     
    47
    Marko Raguz převzal míč na hranici šestnáctky, kde si rychle otočil a prohodil míč za obranu. Jeho myšlenku nepřečetli spoluhráči, a tak se balonu zmocnil Jeroen Zoet.
     
    48
    Linz rozehrával rohový kop, který mířil na hranici malého vápna, kde zasáhl Cody Mathès Gakpo. Domácí mužstvo se pak dopustilo prohřešku proti pravidlům, a tak akce rychle skončila.
     
    49
    Na levé straně si naběhl Bruma a těžko říct, zda hostující hráč střílel nebo přihrával. Ovšem balon do prostoru tří tyčí nezamířil. Linz opět otočil hru a Michal Sadílek srazil míč na roh.
     
    50
    Centr od rohového praporku zamířil do ideální pozice, kde si na něj naskočil Gernot Trauner. Zakončení domácího kapitána mířilo doprostřed brány, kde se zákrokem blýskl Jeroen Zoet. Hostující brankář vyrazil míč do svého kapitána, od něhož mířil do branky, ale situaci zažehnal Cody Mathès Gakpo.
    50. Gernot Trauner (LIN)
     
    52
    Gernot Trauner (LASK Linz) je dalším potrestaným hráčem, jelikož zatáhl za záchranou brzdu. Domácí kapitán zastavil protiakci podražením, a tak viděl žlutou kartu.
     
    53
    PSV vybojovalo právo rohového kopu, ale centr zamířil jen na první tyč, kde se nacházel Marko Raguz. Linz hru odvrátil do bezpečného místa a po chvíli se zase přesunul na útočnou polovinu.
     
    54
    Z pravé strany odcentroval na zadní tyč Thomas Goiginger, jehož pas byl odvrácený. Stejný hráč se po chvíli pokoušel o průnikovou přihrávku do pravé části pokutového území, kterou nepochopil Marvin Potzmann.
     
    56
    Linz právě vstřelil branku!
    Po akci rakouského mužstva se hostující zadáci nedomluvili a jejich odkop byl sražený na hranici šestnáctky, odkud rychle vypálil REINHOLD RANFTL. Jeho zakončení mířilo do pravého spodního rohu branky a ačkoliv si Jeroen Zoet na balon sáhl, tak vyrovnání nezamezil.
    56. Reinhold RANFTL - 1:1
     
    58
    PSV mohlo jít rychle zpátky do vedení, chybělo jen pár centimetrů! Na pravé straně výborně pracoval Denzel Dumfries, jehož pokus z pravé strany minul zadní tyč jen o kousek.
     
    59
    Sledujeme totální fotbal! Střelou z vápna se prezentoval Thomas Goiginger, jehož pokus na pravou stranu šestnáctky srazil Nick Viergever. Z této pozice přišlo další zakončení, které zastavil na brankové čáře Pablo Paulino Rosario.
    59. Thomas Goiginger (LIN)
     
    60
    Linz právě vstřelil branku!
    Rakouskému celku se povedlo otočit stav zápasu na svou stranu. Nutno říct, že Linz vede zaslouženě! Domácí celek se hnal do otevřené obrany a střelou z levé části šestnáctky se prezentoval Thomas Goiginger, jehož pokus Jeroen Zoet ještě vyškrábl. Ovšem DOMINIK FRIESER poté už měl situaci jednoduchou a zamířil do odkryté branky.
    60. Dominik FRIESER - 2:1
     
    61
    Střídání v týmu LASK Linz: ze hřiště odchází Dominik Frieser, přichází João Klauss.
     
    62
    Nově příchozí João Klauss se hned prezentoval zakončením z hranice pokutového území. Pokus byl ale hodně slabý, a tak si jej pohlídal brankář Eindhovenu.
     
    64
    Střídání v týmu PSV Eindhoven: ze hřiště odchází Ricu Doan, přichází Amar Čatić.
     
    64
    Další velká šance domácího týmu, když se Thomas Goiginger zbavil českého obránce ve službách PSV. Jeho centr pak mířil před branku, kde se po míči musel hodně natahovat Marko Raguz, a tak jeho hlavička zamířila těsně vedle.
     
    66
    Tak snad nám směrem dopředu předvede něco také holandské mužstvo, které se po většinu času ve druhém poločase bránilo. PSV by v případě vítězství už zaklepalo na brány jarní části Evropské ligy.
     
    68
    Domácí celek je dále aktivní a hraje opravdu výborně. Zakončení z velké dálky zamířilo jen nad břevno a za malou chvilku bude střídat.
     
    69
    Střídání v týmu LASK Linz: ze hřiště odchází Marko Raguz, přichází Samuel Tetteh.
     
    70
    Výborným obranným zákrokem se prezentoval Petar Filipović, který zastavil další akci PSV. Hostující celek začíná být aktivní a uvidíme, jak tohle utkání vlastně dopadne.
     
    71
    Eindhoven poslal přihrávku na pravou stranu, kde se na hranici ofsajdu nacházel jeden z útočníků. Rakouské mužstvo se po druhé brance stáhlo, což se nelíbí trenérovi Linze.
     
    72
    Na straně hrací plochy si balon tělem pohlídal Marvin Potzmann, kterého následně fauloval Amar Čatić. Hostující hráč se dopustil útočného faulu a Linz si znovu trochu odpočine na míči.
     
    74
    V šestnáctce si soupeře obhodil Bruma, který tak postupoval ze strany na domácího brankáře. Alexander Schlager si pokus mezi nohy pohlídal a je hrdinou situace.
     
    76
    PSV Eindhovenu stále zbývá dost času, o centr z levé strany se pokusil Michal Sadílek. Pas českého obránce mířil do pravé části pokutového území, kde se v ofsajdové pasti ocitl Denzel Dumfries.
     
    77
    Linz právě vstřelil branku!
    Nedůslednost v obraně PSV je znovu potrestána a troufnu si říct, že je rozhodnuto! Reinhold Ranftl odcentroval z pravé strany a našel v šestnáctce osamoceného spoluhráče. JOÃO KLAUSS měl tak dost času a hlavou zamířil přesně k levé tyči, kam se Jeroen Zoet nemohl dostat. Asistence: Reinhold Ranftl.
    77. João KLAUSS - 3:1
     
    80
    Eindhoven potřebuje vsítit dvě branky, aby se skupina nezamotala ještě více. Hostující mužstvo si na pravé straně vybojovalo další rohový kop.
     
    81
    Centr od rohového praporku byl odvrácen, a tak z hranice šestnáctky vystřelil Daniel Schwaab, jehož zakončení bylo odvrácené domácí obranou. Rakouský tým hraje směrem dozadu na jedničku a je zaslouženě ve vedení.
     
    81
    Střídání v týmu LASK Linz: ze hřiště odchází Reinhold Ranftl, přichází Rene Renner.
     
    82
    Linz právě vstřelil branku!
    Nechali jste mě volného jednou a dostali gól, tak vám to předvedu i podruhé! Thomas Goiginger využil toho, že před ním couvali obránci, a tak posla nadýchaný dloubáček do šestnáctky, kde si na míč naskočil JOÃO KLAUSS, který hlavou zamířil do levé části brány. Asistence: Thomas Goiginger.
    82. João KLAUSS - 4:1
     
    85
    Linz ve druhé pětačtyřicetiminutovce hraje naprosto úžasně, což vlastně hrál i v první části. Ovšem rozdíl je v tom, že rakouské mužstvo začalo proměňovat šance.
     
    86
    Za obranu si tentokrát nabíhal Thomas Goiginger, který už sám běžel na brankáře. Jenže ve vzduchu už byl praporek pomezního rozhodčího, jenž správně viděl ofsajd.
     
    87
    Na druhé straně vnikl do velkého vápna Mohammed Ihattaren, který si hodil kolem soupeře míč na střed. Ovšem nedomluvil se se spoluhráčem, a tak zasáhl domácí obrana.
     
    87
    Na Barandov by mohl být nominován Mohammed Ihattaren (PSV Eindhoven), který vložil do střetnutí hereckou vložku. Hostující hráč proskočil mezi soupeři a bez kontaktu se kácel k zemi. Hlavní rozhodčí celou situaci viděl, a tak znovu trestá.
     
    89
    Tak to byla tutovka pro nizozemský tým, ale skončila bez zakončení! Bruma se uvolnil na straně hrací plochy a poslal balon před branku, kam si nabíhal Cody Mathès Gakpo, který balon v jasné pozici netrefil.
     
    90
    Na stadionu už se slaví vysoké vedení nad PSV. Domácí fanoušci vytváří celé utkání parádní atmosféru a dohnali Linz k senzační výhře. Rakouský celek plní roli černého koně.
     
    90+1
    Bratr sparťanského útočníka se zapisuje do zápisu o utkání. Samuel Tetteh (LASK Linz), ze strany přispěchal s podražením, po kterém byl zaslouženě ohodnocen žlutou kartou.
     
    90+3
    Bruma hraje v závěru zápasu výborně a vynutil si faul. Sám se postavil k rozehrání přímého kopu, ale míč zatočil jen těsně vedle bližší šibenice.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Převaha rakouského týmu se začala potvrzovat až ve druhém poločase, kdy Linz čtyřmi zásahy otočil stav zápasu na svou stranu a zaslouženě zvítězil. Pokud se budeme věnovat hře PSV, tak to se dočkalo jen z pokutového kopu, který se neměl kopat, jelikož rukou se hrálo před pokutovým územím. Nakonec se ale spravedlivost potvrdila a LASK doslova zničil nizozemského favorita.

    Do čela skupiny se díky dnešnímu vítězství posunul Sporting, jenž má na svém kontě devět bodů. Jen o dva body zpátky je právě Linz a PSV. Ze hry o postup už vypadl Rosenborg, jenž ve všech duelech prohrál.
     
    S konstatováním, že LASK Linz pořádně zamotal situaci ve skupině, se loučím a přeji vám příjemný zbytek čtvrtečního večera, který můžete trávit u dalších zápasů Evropské ligy. (20:57:02)

    Michal Luxa

    Branky: 56. Ranftl, 60. Frieser (Goiginger), 77. Klauss (Ranftl), 82. Klauss (Goiginger) – 5. Schwaab (pen.)

    Karty:   52. Trauner (LIN), 90+1. S. Tetteh (LIN) – 37. Schwaab (PSV), 87. Ihattaren (PSV)


    Držení míče: 50 % : 50 %.
    Střely na branku: 9:2. Střely mimo: 12:4. Rohy: 2:2. Ofsajdy: 3:5. Fauly: 11:12.
    LASK Linz: A. Schlager – Wiesinger, Trauner (C), Filipović – Ranftl (81. Renner), Holland, Michorl, Potzmann – Goiginger, Raguz (69. S. Tetteh), Frieser (61. Klauss).
    Náhradníci: Gebauer – Haudum, Klauss, Müller, Renner, T. Sabitzer, S. Tetteh.

    PSV Eindhoven: Zoet – Dumfries, Viergever, Schwaab, Sadílek – Ihattaren, Rosario (C), É Gutiérrez – Doan (64. Čatić) – Gakpo, Bruma.
    Náhradníci: Ruiter – Baumgartl, Boscagli, Mitroglu, Teze, Thomas, Čatić.

    Rozhodčí: Petrescu – Ghinguleac, Grigoriu (všichni ROU)
    ocianews.com