Astana – Alkmaar 0:5 (kon.) | APOEL – Karabach 2:1 (kon.) | Basilej – Getafe 2:1 (kon.)
Kluž – Rennes 1:0 (kon.) | Dudelange – Sevilla 2:5 (kon.) | Kodaň – Dynamo Kyjev 1:1 (kon.)
FK Krasnodar – Trabzonspor 3:1 (kon.) | Linz – Eindhoven 4:1 (kon.) | Lazio – Celtic 1:2 (kon.)
Lugano – Malmö 0:0 (kon.) | Rosenborg – Sporting 0:2 (kon.) | Standard – Frankfurt 2:1 (kon.)
Wolfsberger – Başakşehir 0:3 (kon.) | Braga – Besiktas 3:1 (kon.) | Espanyol – Ludogorec 6:0 (kon.)
Ferencváros – CSKA Moskva 0:0 (kon.) | Feyenoord – Young Boys 1:1 (kon.) | Manchester Utd. – Partizan Bělehrad 3:0 (kon.)
Mönchengladbach – AS Řím 2:1 (kon.) | FK Oleksandrija – Saint-Étienne 2:2 (kon.) | Rangers – Porto 2:0 (kon.)
Wolfsburg – Gent 1:3 (kon.) | Wolverhampton – Slovan Bratislava 1:0 (kon.)
konec
FC Astana
0:5 (0:1)
AZ Alkmaar
Čtvrtek 07.11.2019, 16:50 • Astana Arena, Astana • Evropská liga • Skupina L
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:50.
     
    FC Astana (4) zatím ve skupině nezískala ani bod, nicméně ve skupinové fázi je již popáté za sebou a s předstihem obhájila titul v Kazachstánu. AZ Alkmaar (2) bojuje o postup s Manchesterem United a Partizanem Bělehrad. AZ si vede výtečně i v nizozemské lize, kde je na druhém místě za suverenním Ajaxem Amsterdam.
     
    Vzájemné utkání:

    AZ Alkmaar – FC Astana 6:0 (2:0)

    Branky: 39. a 83. (obě z penalt) Koopmeiners, 43. Boadu, 77. Stengs, 85. Sugawara, 90+2. Idrissi

    Alkmaar: Bizot – J. Svensson, Vlaar (69. Hatzidiakos), S. Wuytens (80. Clasie), Wijndal – Midtsjö, de Wit (71. Sugawara), Koopmeiners (C) – Stengs, Boadu, Idrissi.

    Astana: Jerić (C) (25. Mokin) – Bejsebekov (44. Antonio Rukavina), Logviněnko (68. Postnikov), Simunovic, Šomko – Percuch, Majevski, Mužikov – Rotariu, Janga, Žalmukan.
     
    Forma AZ Alkmaar:

    Alkmaar – Twente Enschede 3:0

    PSV Eindhoven – Alkmaar 0:4

    Alkmaar – Astana 6:0 – Evropská liga

    Alkmaar – Heerenveen 2:4

    Willem II Tilburg – Alkmaar 1:1
     
    Forma FC Astana:

    Tobol Kostonaj – Astana 0:1

    Okžepes – Astana 0:1

    Astana – Aktobe 5:0

    Alkmaar – Astana 6:0 – Evropská liga

    Astana – Kairat Almaty 3:1
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    FC Astana: Jerić (C) – Antonio Rukavina, Postnikov, Logviněnko, Šomko – Tomasov, Percuch, Majevski – Bejsebekov, Chižničenko, Rotariu.
    Náhradníci: Mokin – Janga, Mužikov, Murtazajev, Žalmukan, Prokopenko.

    AZ Alkmaar: Bizot – J. Svensson, Hatzidiakos, S. Wuytens, Wijndal – Midtsjö, de Wit, Koopmeiners (C) – Stengs, Boadu, Idrissi.
    Náhradníci: de Boer – Clasie, Aboukhlal, Druijf, Ouwejan, Sugawara, Reijnders.

    Rozhodčí: Kristoffersen – Rasmussen, Skytte (všichni Dánsko).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Hlavní sudí poprvé pískl do své píšťalky, utkání tak může začít. Úvodní slovo si vzali na starost hostující hráči, kteří budou hrát zleva doprava.
     
    3
    Hned v úvodu tohoto zápasu to domácí Bejsebekov zkoušel nahrávkou na levou stranu, jenomže jeho kolega Rotariu tento úmysl nedokázal včas přečíst.
     
    4
    Poté se hrací předmět dostal za brankovou čáru, Bizot si tak vyzkoušel vůbec první práci s míčem. Rozehrávku poslal konstruktivně na volného Svenssona.
     
    5
    Nizozemský celek se celkem v poklidu dostal ke středovému kruhu, kde rozjel kombinaci. Nakonec Chatzidiakos přenášel hru na volného kolegu Idrissiho.
     
    6
    Poté se k pokutovému území chtěl dostat Chižničenko, jenže míč mu utekl daleko od kopačky. Toho okamžitě využil pozorný Wuytens, který uklidnil hru.
     
    7
    Alkmaar ani tentokráte neměl problémy s rozehrávkou, naopak si na levém křídle řekl o nahrávku Idrissi, kterému ale hrací předmět utekl za postranní lajnu.
     
    8
    Na pořadu dne byla standardní situace pro domácí, jenomže Percuch poslal nadýchanou nabídku pouze do rukavic brankáře Bizota, který rozehrál po zemi.
     
    9
    Koopmeiners se dostal pod menší nátlak, nakonec vyprodukoval zpětnou nahrávku na kopačku Bizota, který raději dalekonosně odkopával na druhou stranu.
     
    10
    Za pokutovým územím si našel prostor pro zakončení Stengs, který to zkoušel velice zajímavým způsobem. Rána levačkou směřovala pouze doprostřed.
     
    11
    Následovalo autové vhazování z levé strany, o které se postaral Wijndal. Jeho nahrávka putovala na vedle stojícího Koopmeinerse, který ještě hledal Bizota.
     
    12
    Bizot to i tentokráte zkoušel prudkým odkopem na druhou stranu, jenomže Boadu měl k míči hodně daleko. Nakonec se ven z branky vydal brankář Erić.
     
    13
    Stengsovi se povedlo narazit na pravou stranu, kde měl Svensson příliš málo času na ideální řešení. Míč se nakonec dostal k de Witovi, který pálil nad.
     
    14
    Obrannou povinnost si splnil hostující Wuytens, který celkem bez problémů odstavil od míče Chižničenka. Navíc si druhý jmenovaný pomohl nedovoleným způsobem.
     
    15
    Chatzidiakos se opět dostal na druhou stranu, kde si v přehuštěném prostoru vybral Boadua, jehož roztažení hry k postranní lajně bylo hodně nepřesné.
     
    16
    Z ochozů se začíná ozývat pískot, domácím fanouškům se zřejmě nelíbí výkon jejich miláčků. Alkmaar totiž opět kombinuje na útočné polovině hrací plochy.
     
    21
    Hosté se bleskovým způsobem prodrali až k pokutovému území, kde jsme nakonec sledovali zakončení. Erić vyrazil míč na rohový kop, který rozehraje Midtsjö.
     
    22
    Alkmaar nakonec zahrával hned dva rohové kopy, přičemž ten druhý putoval k hranici malého vápna. Ven z branky musel Erić, který padající předmět vyrazil.
     
    23
    V ofsajdovém postavení se zjevil domácí Rotariu, kterému tak nevyšel náběh za obranu. U postranní lajny ale chyboval Wijndal, kterému utekl míč do zámezí.
     
    24
    Také Astana si vyzkoušela rozehrávku rohového kopu. Na zadní tyči se povedlo zakročit Stengsovi, poté z velké vzdálenosti hlavičikoval forvard Rotariu.
     
    25
    Na opačné straně naprosto nepochopitelně chyboval velezkušený Rukavina, který vůbec netrefil míč. K němu se dostal Boadu, kterému vůbec nesedla střela.
    25. Boaduovi nesedla střela.
     
    26
    Rotariu se opět chtěl vydat za obranu, což se také povedlo. Následná kolmice usedla na jeho kopačku, jenomže kontakt s hracím předmět nebyl ideální.
     
    27
    Idrissi si potáhl míč k zakončení, které mu nevyšlo dle představ. Nakonec jsme sledovali střelu výrazně vedle branky, v tuto chvíli bude následovat odkop od branky.
     
    28
    Další ofsajdové postavení, i tentokráte se v něm nacházel domácí útočník Rotariu. Tuto skutečnost potvrdil také opakovaný záběr, Alkmaar bude moci rozehrávat.
     
    29
    Do pokutového území se dostával Boadu, který byl vytlačen ze střelecké pozice. Místo zakončení jsme sledovali nahrávku na Stengse, který pálil doprostřed.
     
    29
    Alkmaar právě vstřelil branku!
    Na první branku tohoto zápasu jsme čekali necelou třetinu hry! Alkmaar sice dlouho kombinoval na vlastní polovině, avšak poté jsme sledovali sklepnutí v podání de Wita, který přihrával do běhu na MYRONA BOADUA. Ten přetlačil protihráče a poté pohotovou střelou překonal brankáře Eriće.
    29. Myron BOADU - 0:1
     
    30
    Astana to bude mít v tuto chvíli nesmírně složité, prohrává totiž o jednu branku. Máme za sebou teprve třetinu zápasu, na vyrovnání zbývá hodně času.
     
    31
    Téměř ihned po rozehrávce se k míči dostal brankář Erić, který tentokráte odkopával daleko na opačnou polovinu, kde ve vzdušném prostoru kraloval Percuch.
     
    33
    Žlutou kartu dostává Dani de Wit (AZ Alkmaar).
     
    36
    Chatzidiakos tentokráte rozehrával na vedle stojícího Wuytense, který si dával s rozehrávkou hodně načas. Nakonec s míčem zamířil na vlastní polovinu.
     
    37
    Kolmice z kopačky de Wita byla hodně dlouhá, naběhnuvší Stengs na ní neměl šanci dosáhnout. Erić tak nemusel řešit nic vážnějšího, nyní bude odkopávat.
     
    38
    Bizot se po delší době rovněž seznámil s hracím předmětem, kterého se jako poslední dotkl útočník Chižničenko. Tomu ale uskočil daleko od kopačky.
     
    39
    Domácí obrana si nepohlídala náběh Boadua, který v dobré pozici zkoušel ještě nahrávat pod sebe, jenomže to bylo špatné řešení. Včas se totiž vrátil Postnikov.
     
    41
    Sledovali jsme autové vhazování z pravé strany. Rukavina si pro spolupráci vybral Tomasova, jehož únik po pravém křídle dokázal včas zastavit Wijndal.
     
    42
    První poločas se neúprosně blíží ke svému konci, hrát se bude ještě něco málo kolem pěti minut. Uvidíme, zda se bude něco málo nastavovat.
     
    44
    Percuch celkem dlouho hledal vhodného adresáta nahrávky, přičemž se mu na levém křídle nabídl Šomko, který dle gest Svenssona, zahrál rukou, což sudí neviděl.
     
    45
    První poločas bude nastaven o jednu minutu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Máme za sebou první poločas, který nám nakonec přinesl jediný přesný zásah, o který se postaral hostující Boadu. Alkmaar měl v prvním dějství o něco více ze hry, vytvořil si několik slibných střeleckých možností, ze kterých pramenila jediná branka. Astana se směrem dopředu stále hledá, na vyrovnání má ještě celý druhý poločas.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Odstartoval nám druhý poločas, jehož úvodní rozehrávku si pro změnu vzali na starost domácí hráči, kteří budou tentokráte hrát zleva doprava.
     
    48
    Hned v úvodu druhého poločasu jsme sledovali kombinaci Astany. Následně se do kombinace zapojil také Rukavina, jenž přenášel hru na levou stranu.
     
    49
    Míč se nakonec snesl ven z hrací plochy, což znamenalo autové vhazování pro Wijndala. Tomu jako první přispěchal na pomoc Koopmeiners, který rozjel kontr.
     
    50
    Idrissi si příliš nevěřil na průnik kolem zkušeného Rukaviny, místo tohoto počínání se s míčem vrátil ke středovému kruhu, kde mu na pomoc přiběhl de Wit.
     
    51
    Majevskij hodně přitvrdil, což si vyžádalo také odpískání nedovoleného zákroku. Soupeř se přesto daleko nedostal, tentokráte čistě zasahoval Logviněnko.
     
    52
    Alkmaar právě vstřelil branku!
    Na druhou branku tohoto zápasu jsme nečekali moc dlouho! Alkmaar totiž rozjel akci středem hrací plochy, kde si FREDRIK MIDTSJÖ narazil se spoluhráčem, což vedlo k zakončení z nebezpečné vzdálenosti. Jeho přízemní rána byla natolik přesná, že putovala přesně k tyči.
    52. Fredrik MIDTSJÖ - 0:2
     
    53
    Šomko se s míčem vydal na druhou stranu, jenomže proti sobě měl pořádnou přesilu protihráčů. Logickým výsledkem bylo přenesení hry do volného prostoru.
     
    54
    Stengs ukořistil míč kousek od poloviny hrací plochy, načež se po jeho nahrávce ocitl na zemi kolega Boadu. Dle sudího v tom nebyl nedovolený zákrok.
     
    55
    Alkmaar tentokráte pracoval s míčem na pravém křídle, kde Svensson celkem dlouho hledal vhodného adresáta, přičemž si nakonec vybral Koopmeinerse.
     
    56
    Chatzidiakos vyvezl balón na opačnou stranu, kde měl hodně času kolem sebe Midtsjö. Jeho nadýchaná nabídka našla Boadua, který mířil úplně vedle.
     
    57
    Málem to bylo o tři branky! Idrissi šikovně počkal na náběh svého kolegu Boadua, který se dostal před brankáře, jenomže střelu poslal kousek vedle.
     
    57
    Alkmaar právě vstřelil branku!
    Tady to zavání pořádným debaklem! Tentokráte si domácí obrana nepohlídala náběh hned několika protihráčů, přičemž se k míči dostal Boadu, který ještě v tandemu našel OUSSAMU IDRISSIHO, jenž pohotově zakončil do prázdné branky kazašského mužstva.
    57. Oussama IDRISSI - 0:3
     
    58
    Na opačné straně to na sebe zkoušel vzít zatím nenápadný Chižničenko, který narazil do dobře postaveného Wuytense, jenž se postaral o založení kontru.
     
    59
    S Astanou to nevypadá vůbec dobře, což se pokoušel změnit Šomko. Jeho prudké zakončení z velké vzdálenosti přinutilo Bizota k prvnímu těžšímu zákroku.
     
    60
    Domácí ještě zahrávali rohový kop, který se nebezpečně snášel do malého vápna. Tam se do vzduchu dostával Logviněnko, jenž na balón sotva dosáhl.
     
    61
    Máme za sebou něco málo přes hodinu hry, o vítězi se zdá být pomalu a jistě rozhodnuto. Alkmaar vede už o tři branky, což bude pro soupeře hodně složité.
     
    61
    Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Jonas Svensson, přichází Jukinari Sugawara.
     
    62
    Alkmaar se radoval ze čtvrté branky, avšak ten nakonec neplatí kvůli ofsajdu. Nutno dodat, že opakovaný záběr žádný ofsajd neprokázal.
     
    63
    Idrissi si potáhl míč směrem k pokutovému území, kde si ještě vybral vedle stojícího Stengse, jehož blesková nahrávka putovala na kopačku protihráče.
     
    64
    Midtsjö čistě zasáhl kousek od středového kruhu, nakonec si nedovoleně počínal jeden z protihráčů. Alkmaar rozehrál standardní situaci po zemi nakrátko.
     
    66
    Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Fredrik Midtsjö, přichází Jordy Clasie.
     
    70
    Idrissi se s ničím nerozpakoval, naopak padající míč odehrál na branku soupeře. Jeho ránu srazil dobře postavený protihráč, kterým byl zadák Postnikov.
     
    71
    Střídání v týmu FC Astana: ze hřiště odchází Dorin Rotariu, přichází Roman Murtazajev.
     
    72
    Idrissi šikovně patičkou vyslal do šance Wijndala, který se snažil celou akci vyšperkovat nahrávkou do malého vápna, což přečetl dobře postavený Percuch.
     
    73
    Alkmaar ještě zahrával rohový kop, který byl rozehrán cvičeným signálem. Idrissi to zkoušel přízemní nahrávkou k penaltovému puntíku, kde číhal Majevskij.
     
    74
    Střídání v týmu FC Astana: ze hřiště odchází Abzal Bejsebekov, přichází Serikžan Mužikov.
     
    75
    Murtazajev vybojoval další rohový kop, který si vzal na starost Šomko. Jeho vysoký centr se snesl daleko od branky, nakonec ho za sebe prodloužil Wuytens.
     
    75
    Žlutou kartu dostává Jevgenij Postnikov (FC Astana).
     
    76
    Do zajímavé pozice se dostával Stengs, který to ještě zkoušel nahrávkou do tandemu na Boadua, jenomže včas se povedlo zakročit pozornému soupeři.
     
    76
    Alkmaar právě vstřelil branku!
    Nakonec tu máme čtvrtý přesný zásah nizozemského celku! Koopemeiners totiž obstaral další standardní situaci, kterou poslal na hlavu jednoho z protihráčů. Ten odvracel pouze k volnému PANTELISOVI HATZIDIAKOSOVI, který nekompromisním zakončením poslal míč ke vzdálenější tyči.
    76. Pantelis HATZIDIAKOS - 0:4
     
    77
    Alkmaar právě vstřelil branku!
    Netrvalo dlouho a máme tady pověstného bůra! Domácí obrana naprosto nepochopitelně zmatkovala u své šestnáctky, kde Postnikovovi uskočil míč daleko od nohy. Toho dokázal využít dotírající Idrissi, který se dostal až před brankáře, kde po jeho nahrávce pálil do prázdné branky MYRON BOADU.
    77. Myron BOADU - 0:5
     
    78
    Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Calvin Stengs, přichází Zakaria Aboukhlal.
     
    79
    S Astanou to skutečně nevypadá vůbec dobře, do této doby inkasovala už v pěti případech. Tentokráte se Rukavinovi povedlo vybojovat autové vhazování.
     
    79
    Žlutou kartu dostává Jurij Percuch (FC Astana).
     
    84
    Hostující celek se celkem pohodlně dostal na opačnou polovinu, kde rozjel další dlouhou kombinaci. Koopmeiners to zkoušel centrem, který se ale neujal.
     
    85
    Na zadní tyč si ještě zkoušel seběhnout Clasie, avšak ani on na vzdušnou nabídku neměl šanci dosáhnout. Brankář Erić tak bude rozehrávat od své svatyně.
     
    86
    Do pokutového území se Šomko snažil propasírovat svůj centr, který se stal snadnou kořistí Wuytense. Protiakce Alkmaaru ale skončila ještě před vápnem.
     
    87
    Na druhé straně si domácí dvojice hráčů absolutně neporozuměla, Šomko se na svého spoluhráče hodně zlobí. Domácí celek bude alespoň moci vhazovat.
     
    88
    Rukavina si nakonec u autové lajny vybral Majevskiho, který svůj centr poslal pouze do protihráče. Výsledkem je zisk rohového kopu z pravé strany.
     
    89
    Zanedlouho se nám rozběhne poslední minuta řádné hrací doby, zcela jistě ještě můžeme počítat s nastaveným časem.
     
    90
    Druhý poločas bude nastaven o dvě minuty.
     
    90+1
    Boadu se pokoušel dostat k volnému míči, nicméně jako první se k němu dostal brankář Erić, který ho posléze vyhodil do volného prostoru na Šomka.
     
    90+2
    Boadu měl blízko ke třetí brance, tedy hattricku, jenomže v tomto případě vůbec netrefil prázdnou branku!
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Je konec! Dnešní utkání nakonec končí vítězstvím Alkmaaru, který svého soupeře porazil vysoko 5:0. Druhý poločas byl jednoznačně v režii nizozemského celku, který si připsal další čtyři přesné zásahy. Hráči Alkmaaru dokázali využít špatného výkonu domácí obrany, která sotva stačila reagovat. Astana toho směrem dopředu moc nepředvedla, z tohoto utkání tak nezískala vůbec nic.
     
    Držení míče: 34 % : 66 %.
    Střely na branku: 2:10. Střely mimo: 2:6. Rohy: 3:5. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 10:8. (18:39:00)

    David Suchý

    Branky: 29. Boadu (de Wit), 52. Midtsjö (de Wit), 57. Idrissi (Boadu), 76. Hatzidiakos, 77. Boadu (Idrissi)

    Karty:   75. Postnikov (ATN), 79. Percuch (ATN) – 33. de Wit (ALK)


    Držení míče: 34 % : 66 %.
    Střely na branku: 2:10. Střely mimo: 2:6. Rohy: 3:5. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 10:8.
    FC Astana: Jerić (C) – Antonio Rukavina, Postnikov, Logviněnko, Šomko – Tomasov, Percuch, Majevski – Bejsebekov (74. Mužikov), Chižničenko, Rotariu (71. Murtazajev).
    Náhradníci: Mokin, Pavlov – Janga, Mužikov, Murtazajev, Žalmukan, Prokopenko.

    AZ Alkmaar: Bizot – J. Svensson (61. Sugawara), Hatzidiakos, S. Wuytens, Wijndal – Midtsjö (66. Clasie), de Wit, Koopmeiners (C) – Stengs (78. Aboukhlal), Boadu, Idrissi.
    Náhradníci: de Boer – Clasie, Aboukhlal, Druijf, Ouwejan, Sugawara, Reijnders.

    Rozhodčí: Kristoffersen – Rasmussen, Skytte (všichni Dánsko)
    thejrc.org