Rusko – Česko 4:0 (kon.) | Kanada white – Česko 2:3 (po pr.)
po prodl.
Kanada white
2:3 (1:1, 0:1, 1:0 - 0:1)
Česko
Sobota 09.11.2019, 23:00 • Canalta Centre, Medicine Hat • World U17 Hockey Challenge • O 3. místo
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 23:00 a budeme z něj přinášet změny stavu.
     
    Neoficiální mistrovství světa kategorie U17, tedy kanadský turnaj World Hockey Challenge, dnes vrcholí! Čeští hokejisté po třech porážkách ve skupině překvapili ve čtvrtfinále Švédy výhrou 5:1, ale v semifinále padli s Ruskem 0:4. Dnes je tak čeká souboj o bronz proti jednomu ze tří výběrů domácí Kanady.

    Právě bronzové medaile slavili naposledy před dvěma lety naši hráči ročníku 2001. Povede se ročníku 2003 tenhle parádní počin zopakovat? Věřme, že ano!
     
    Jak si oba soupeři vedli na cestě turnajem?

    Výkony českého týmu na kanadské misi se postupně zlepšovaly, což bývá tak trochu zvykem. Po jasných prohrách 1:6 v generálce se Švédskem a 1:10 s USA se naši hodně zvedli. Proti Kanadě Black vybojovali první bod za prohru 4:5 v prodloužení, potom padli právě s Kanadou White 0:3 vinou špatné koncovky.

    Ve čtvrtfinále ale z posledního místa opařili vítěze druhé skupiny ze Švédska a vyprovodili je výsledkem 5:1! Zlatý sen se jim bohužel rozplynul semifinálovou porážkou 0:4 s Ruskem, opatrnou a vyrovnanou bitvu rozhodlo lepší zakončení sborné, která potrestala české chyby.

    Kanadský výběr v bílých dresech začal prohrou s domácím týmem Black 5:6 v prodloužení, následně podlehl 4:6 Američanům a poté se poprvé radoval právě v bitvě s Českem. Vyrovnané čtvrtfinále proti mužstvu Red rozhodl za stavu 2:2 v prodloužení, ale včera v semifinále vůbec nestačil na USA (3:7).

     
    Úvodní sestavy:

    Kanada white: Rousseau (Brennan) – Richard, Lambos, Plandowski, Hinds, Legault, Sward, Enright – Guenther, Kidney, McTavish – Arnsby, Savoie, Sillinger – Stillman, Robidas, Beck – Mianscum, Pellerin, Harrison – Avon. Trenér: Sylvain Favreau.

    Česko: Suchánek (Král) – Špaček, Svozil, Machů, D. Moravec, Šedivý, Ticháček, Pinkas – Ryšavý, P. Moravec, Brada – Ramik, Szturc, Menšík – Sedláček, Brabenec, Půček – Gajda, Měchura, Pajer – Altrichter. Trenér: Václav Eismann.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    05:26
    Vyloučení v týmu Kanada white (Riley Kidney – 2 min., vysoká hůl).
     
    07:17
    Kanada white právě vstřelila branku!
    Úvodní přesilovka se českému týmu vůbec nepovedla, naopak v jejím závěru sám inkasuje. Skóre zápasu otevírá BRETT HARRISON po velké české chybě na obranné modré čáře – 1:0. Asistence: Chase Stillman.
     
    13:26
    Vyloučení v týmu Kanada white (Liam Arnsby – 2 min., sekání).
     
    15:13
    Česko právě vstřelilo branku!
    Druhá početní výhoda už ale měla opačný účinek, tedy přesně ten, jaký si přejeme: Třináct sekund před vypršením trestu vyrovnává PETR MORAVEC na 1:1! Český útočník dostal dlouhou přihrávku od Jiřího Ticháčka, z levé strany si vybruslil na střed hřiště a pak vypálil přesně k bližší tyčce. Asistence: Jiří Ticháček.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Skóre po úvodní třetině tedy určily české přesilové hry. V té první svěřenci Václava Eismanna inkasovali, v té druhé naopak skórovali.
     
    Střely na branku v 1. třetině:

    Kanada white – 7
    Česko – 8
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    21:00
    Vyloučení v týmu Česko (Stanislav Svozil – 2 min., držení).
     
    28:07
    Vyloučení v týmu Kanada white (Charles-Alexis Legault – 2 min., podrážení).
     
    32:05
    Vyloučení v týmu Kanada white (Liam Arnsby – 2 min., hákování).
     
    37:29
    Česko právě vstřelilo branku!
    Paráda, Češi otáčejí skóre a před koncem druhé třetiny se ujímají vedení! JAKUB ALTRICHTER zůstal volný na pravé straně, svými kličkami oklamal brankáře a protlačil puk do brány – 1:2! Asistence: Adam Měchura, Ivo Sedláček.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Česká sedmnáctka je jednu třetinu od zisku bronzových medailí. Do vedení ji poslal Jakub Altrichter, ale ještě to bude hodně těžká dřina.
     
    Střely na branku ve 2. třetině (celkem):

    Kanada white – 10 (17)
    Česko – 14 (22)
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    48:14
    Vyloučení v týmu Česko (Ivo Sedláček – 2 min., vysoká hůl).
     
    56:52
    Vyloučení v týmu Česko (Tomáš Machů – 2 min., podrážení).
     
    57:38
    Kanada white právě vstřelila branku!
    Bohužel, čeští hokejisté vedení neudrželi. Dvě minuty před koncem za Kanadu vyrovnává z přesilové hry MATTHEW SAVOIE – 2:2. Asistence: Carson Lambos.
     
    60:00
    Třetí třetina skončila.
     
    O nových držitelích bronzových medailí tak bude muset rozhodnout prodloužení nebo samostatné nájezdy.
     
    Střely na branku ve 3. třetině (celkem):

    Kanada white – 10 (27)
    Česko – 3 (25)
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    69:46
    Česko právě vstřelilo branku!
    Je to góóól!! Češi vítězí a jsou třetí na světě! Prodloužení čtyř proti čtyřem ukončil 14 sekund před jeho vypršením MARTIN RYŠAVÝ, který se bleskově otočil kolem branky, zasunul puk za gólmana a pak už jenom mohl s celým týmem jet slavit bronzové medaile – 2:3 po prodloužení! Asistence: Jiří Ticháček, Stanislav Svozil.

     
    Konec zápasu.
     
    Česká reprezentace do 17 let tak na turnaji World Hockey Challenge v kanadských městech Medicine Hat a Swift Current získala historicky pátou medaili, z toho čtvrtý bronz. Na třetí příčku neoficiálního mistrovství světa se vrátila znovu po dvou letech, ročník 2003 napodobil předešlé hrdiny ročníku 2001.
     
    Střely na branku v prodloužení (celkem):

    Kanada white – 4 (31)
    Česko – 3 (28)
     
    Stejně jako předloni, také tentokrát stačily našemu týmu dvě výhry z šesti zápasů. Ale takový už je zkrátka formát turnaje! Češi se po velmi špatném začátku oklepali, rozehráli a už od druhého utkání ve skupině byli rovnocennými konkurenty všem soupeřům – těm zámořským i evropským. Obrovskou oporou jim byl brankář Tomáš Suchánek.
     
    Trenér Václav Eismann byl u předešlého úspěchu ještě jako asistent Petra Hakena, teď už jako hlavní kouč. A zdá se, že jeho zkušenosti opravdu pomohly.

    Ve finále turnaje si to rozdají hokejisté Spojených států a Ruska. Pro tuto chvíli vám přeju dobrou bronzovou noc! (01:47:07)

    Tomáš Marný

    Branky a nahrávky: 8. Harrison (Stillman), 58. Savoie (Lambos) – 16. P. Moravec (Ticháček), 38. Altrichter (Měchura, Sedláček), 70. Ryšavý (Ticháček, Svozil)


    Kanada white: Rousseau (Brennan) – Richard, Lambos, Plandowski, Hinds, Legault, Sward, Enright – Guenther, Kidney, McTavish – Arnsby, Savoie, Sillinger – Stillman, Robidas, Beck – Mianscum, Pellerin, Harrison – Avon. Trenér: Sylvain Favreau.
    Česko: Suchánek (Král) – Špaček, Svozil, Machů, D. Moravec, Šedivý, Ticháček, Pinkas – Ryšavý, P. Moravec, Brada – Ramik, Szturc, Menšík – Sedláček, Brabenec, Půček – Gajda, Měchura, Pajer – Altrichter. Trenér: Václav Eismann.
    thejrc.org