Kvalifikace na VC Brazílie Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) (kon.)
konec
Kvalifikace na VC Brazílie

Vítěz: M. Verstappen (Red Bull)

Sobota 16.11.2019, 19:00 • Trať: Interlagos, Sao Paulo, Brazílie • Formule 1
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a nezapomeňte zítra od 18.10 hodin sledovat online přenos ze samotného závodu. Mějte se fajn a užijte si sobotní večer. (20:16:55)
     
    Máme za sebou kvalifikaci na Velkou cenu Brazílie, kterou celkem v pohodě vyhrál Max Verstappen. Už od samotného začátku dával jasně najevo, že se s ním musí počítat a jezdci Ferrari a Mercedesu to tak nebudou mít vůbec jednoduché. V první řadě jej doplní Sebastian Vettel. Do druhé řady se postaví Lewis Hamilton a jeho týmový kolega Valtteri Bottas. Původně čtvrtý Charles Leclerc dostane penalizaci v podobě ztráty deseti míst na startu za výměnu motoru. V kvalifikaci se moc nepředvedl Carlos Sainz, jehož zradily technické problémy.
     
    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Brazílie: 1. Verstappen (Red Bull), 2. Vettel (Ferrari), 3. Hamilton (Mercedes), 4. Leclerc (Ferrari), 5. Bottas (Mercedes), 6. Albon (Red Bull), 7. Gasly (Toro Rosso), 8. Grosjean (Haas), 9. Räikkönen (Alfa Romeo), 10. Magnussen (Haas), 11. Norris (McLaren), 12. Ricciardo (Renault), 13. Giovinazzi (Alfa Romeo), 14. Hülkenberg (Renault), 15. Pérez (Racing Point), 16. Kvjat (Toro Rosso), 17. Stroll (Racing Point), 18. Russell (Williams), 19. Kubica (Williams), 20. Sainz (McLaren).
     
    Konec kvalifikace.
     
    0:00
    Žádné drama se v posledních sekundách nakonec nekonalo. MAX VERSTAPPEN se ještě o něco zlepšil a bere pole position on. Druhý dojel Sebastian Vettel a třetí Lewis Hamilton. Charles Leclerc sice skončil čtvrtý, ale čeká jej penalizace kvůli výměně motoru.
    Závěr třetí části dnešní kvalifikace
     
    0:00
    Čas vymezený pro třetí část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola!
     
    1:52
    Všichni zainteresovaní jsou na dráze a za chvíli najedou do závěrečných jízd. Max Verstappen ukázal, že by to mohl být klidně on, kdo se bude radovat ze zisku prvního místa na startu nedělního závodu.
     
    2:10
    Piloti po krátkém intermezzu se opět vrací na trať a závěrečné boje o zisk pole position začínají. Nejprve budou závodníci v letmém kole, po němž najedou do posledních měřených pokusů. Vyhrát by určitě chtěl Lewis Hamilton, který na vítězství v kvalifikaci čeká už pár měsíců.
     
    3:36
    Brazilští fanoušci, kteří se starají o dobrou atmosféru na Interlagosu, se teď musí zabavit po svém, protože jezdci stále zůstávají u svých mechaniků. Za chvilku však budou svědky, doufáme, napínavého boje o pole position.
     
    4:07
    Také Sebastian Vettel měl plné ruce práce, aby svůj monopost ukočíroval a neskončil někde, kde rozhodně nechtěl. Zajímavostí je, že Max Verstappen se ještě nikdy na Interlagosu nekvalifikoval mezi prvními třemi.
     
    5:41
    Stejné problémy měl také Charles Leclerc, jemuž také nechybělo moc a mohl se ocitnout až na trávě. Piloti pomalu zajíždí zpět do boxů a na okruhu tak panuje naprostý klid před závěrečnou bouří. Kdo z ní vyjde vítězně, se dozvíme za pět minut.
    Verstappen si nahlas řekl o pole position
     
    6:24
    Je to nakonec Max Verstappen, který zajel čas 1:07.623 a prozatím porazil Sebastiana Vettela o pouhých osm tisícin sekundy. Opakované záběry ukázaly, že Verstappen měl ale co dělat, aby udržel svůj vůz na trati, protože v jedné ze zatáček málem opustil trať.
     
    7:09
    Do čela se dostal Romain Grosjean, ale ani Francouz si snad nedělá naděje, že na výsluní zůstane nějak dlouho. Za ním totiž jedou Hamilton, Vettel, Leclerc a Verstappen. Kdo z nich se vyhoupne na první místo?
     
    8:18
    Piloti právě začínají se svými prvními měřenými pokusy. Všichni borci, kromě Kevina Magnussena, jsou na okruhu. Pro stáj Haas je to dílčí úspěch, že se jak Grosjean, tak Magnussen prokousali do třetí fáze kvalifikace.
     
    9:30
    Je tomu skutečně tak. Oba jezdci, kteří se zasloužili o to, že Mercedes opět získal titul v Poháru konstruktérů, jsou už na dráze. Jak dlouho bude trvat hegemonie německého týmu, není vůbec jasné. Max Verstappen už tuto nadvládu označil za nudnou.
     
    10:10
    Jako první opustili své mechaniky Kimi Räikkönen a Pierre Gasly. Za nimi pak vyrazil Romain Grosjean. Za chvíli budou určitě následovat také Lewis Hamilton a Valtteri Bottas.

    Michal Šandor

    thejrc.org