VC Brazílie Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) (kon.)
konec
VC Brazílie

Vítěz: M. Verstappen (Red Bull)

Neděle 17.11.2019, 18:10 • Trať: Interlagos, Sao Paulo, Brazílie • Formule 1
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 18:10.
     
    Příjemný nedělní podvečer při sledování textového online přenosu z 20. závodu letošní sezony mistrovství světa vozů formule 1, Velké ceny Brazílie.
     
    PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ MS JEZDCŮ


    Už po Velké ceně USA si Lewis Hamilton z Mercedesu zajistil šestý titul mistra světa. Na čele průběžného pořadí mezi jezdci má totiž 381 bodů a druhý Valtteri Bottas, Hamiltonův týmový kolega, má 314 bodů. Vzhledem k tomu, že do konce sezony chybí dva závody, už Hamiltona nemůže nikdo sesadit. Třetí je Charles Leclerc z Ferrari s 249 body.


    PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ POHÁRU KONSTRUKTÉRŮ


    Mezi konstruktéry bylo o vítězi rozhodnuto ještě dříve. Šestý triumf v řadě si připsala stáj Mercedes, která má aktuálně na svém kontě 695 bodů. Druhé Ferrari disponuje 479 body a třetí Red Bull má k dispozici 366 bodů.

     
    TRÉNINKY


    Na úvod závodního víkendu byl nejrychlejší Alexander Albon z Red Bullu, který zajel čas 1:16.142. Druhému Valtterimu Bottasovi z Mercedesu nadělil 551 tisícin a třetímu Sebastianu Vettelovi z Ferrari dokonce 899 tisícin sekundy. Charles Leclerc z Ferrari dojel čtvrtý a Max Verstappen (Red Bull) s Lewisem Hamiltonem (Mercedes) odjeli pouhá tři kola. Průběh prvního tréninku narušil déšť, ale jakmile se podmínky zlepšily, havaroval vítěz tréninku Albon, po jehož nehodě byl trénink předčasně ukončen. Do smyku se dostali i Max Verstappen a Daniil Kvjat.


    Druhý trénink se stal kořistí Ferrari. Vyhrál jej Sebastian Vettel časem 1:09.217. Jeho týmový kolega Charles Leclerc na něj ztratil pouhých 21 tisícin sekundy. Třetí Max Verstappen byl pomalejší o 134 tisícin sekundy. Valtteri Bottas skončil čtvrtý a Lewis Hamilton pátý. Vítěz úvodního tréninku Alexander Albon až devátý. Ani prostřední tréninkové jízdy se neobešly bez komplikací. Havarovali Robert Kubica a Daniil Kvjat, po jehož karambolu byly vyvěšeny červené vlajky.


    Generálku na kvalifikaci ovládl časem 1:08.320 Lewis Hamilton, který za sebou nechal Maxe Verstappena o pouhých 26 tisícin sekundy. Třetí Charles Leclerc nabral manko 291 tisícin vteřiny. Vettel se umístil na čtvrté pozici a Bottas na šesté.

     
    KVALIFIKACE


    Na rozdíl od tréninků proběhla kvalifikace bez potíží. Do druhé části kvalifikace nepostoupili Daniil Kvjat (Toro Rosso), Lance Stroll (Racing Point), George Russell (Williams), Robert Kubica (Williams) a Carlos Sainz (McLaren). Nutno podotknout, že na voze Sainze se objevily technické problémy, kvůli kterým se Španěl jízd prakticky nezúčastnil.


    Do závěrečných kvalifikačních bojů neproklouzli Lando Norris (McLaren), Daniel Ricciardo (Renault), Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo), Nico Hülkenberg (Renault) a Sergio Pérez (Racing Point).


    Pole position si na Interlagosu vyjel Max Verstappen, kterého v první řadě doplní Sebastian Vettel. Druhou linii zaplní Lewis Hamilton a Valtteri Bottas. Původně čtvrtý Charles Leclerc dostal penalizaci poklesu deseti míst na startu za nasazení nového motoru.

     
    TRAŤ


    Okruh Interlagos měří 4 309 metrů a závod je vypsán na 71 kol. Traťový rekord ze závodu zde drží Valtteri Bottas, který vloni zajel čas 1:10.540. Loňské prvenství bude obhajovat Lewis Hamilton.


    První Grand Prix se na této trati jela v roce 1973. Dráha, na které jezdci ujedou dohromady 305,909 km, čítá deset levých a pět pravých zatáček. Jezdí se tady proti směru hodinových ručiček.


    Formule 1 začala být v Brazílii populární díky úspěchům Emersona Fittipaldiho, na kterého později navázal Ayrton Senna. Dalším známým brazilským pilotem byl Carlos Pace, po jehož tragickém úmrtí v roce 1977 byl po něm okruh pojmenován.


    Velká cena Brazílie se už několikrát zapsala do historie. Například v letech 1991 a 1993, kdy vyhrál Ayrton Senna. Odehrála se zde také velkolepá finále v letech 2008 a 2012. Interlagos patří mezi nejkratší tratě v kalendáři.

     
    Startovní rošt Velké ceny Brazílie: 1. Verstappen (Red Bull), 2. Vettel (Ferrari), 3. Hamilton (Mercedes), 4. Bottas (Mercedes), 5. Albon (Red Bull), 6. Gasly (Toro Rosso), 7. Grosjean (Haas), 8. Räikkönen (Alfa Romeo), 9. Magnussen (Haas), 10. Norris (McLaren), 11. Ricciardo (Renault), 12. Giovinazzi (Alfa Romeo), 13. Hülkenberg (Renault), 14. Leclerc (Ferrari), 15. Pérez (Racing Point), 16. Kvjat (Toro Rosso), 17. Stroll (Racing Point), 18. Russell (Williams), 19. Kubica (Williams), 20. Sainz (McLaren).


    Penalizace: Charles Leclerc z Ferrari dostal trest v podobě poklesu deseti míst na startovním roštu za nasazení nového motoru.

     
    Jezdci právě vyrazili do zaváděcího kola.
     
    Piloti se pomalu seřazují na startovním roštu a Velká cena Brazílie za malou chvíli začne.
     
    Závod právě odstartoval.
    Start dnešní VC
     
    1
    Max Verstappen si udržel po startu první místo, zatímco Sebastian Vettel se nechal předjet Lewisem Hamiltonem, který jde na druhou pozici. Zezadu se bude tlačit také Valtteri Bottas, před kterým bude muset být Vettel na pozoru.
     
    2
    Start se povedl také Charlesi Leclercovi, jenž se posunul na jedenáctou příčku a desátého Giovinazziho má na dohled. Dá se očekávat, že Leclerc se co nevidět probojuje do bodované desítky. Hamilton bude z druhého fleku nahánět Maxe Verstappena.
     
    3
    Nejrychlejší kolo závodu (1:13.099) zaznamenal lídr závodu Max Verstappen. Ředitelství závodu vydalo zprávu, že jezdci mohou využívat systém DRS. Mimochodem Verstappen si vybudoval dvousekundový náskok na Lewise Hamiltona.
     
    4
    Kimi Räikkönen zaútočil na Romaina Grosjeana, kterého nechal za sebou a dostal se na sedmé místo. Poslední bodovanou pozici drží Grosjeanův týmový kolega Kevin Magnussen. Mezitím zapsal Verstappen další nejrychlejší kolo závodu.
     
    5
    Charles Leclec se tlačí směrem dopředu, jeho entuziasmus teď odnesl Romain Grosjean, jenž během krátké chvíle přišel o další pozici a je až devátý. Před Leclercem krouží Kimi Räikkönen, zato Grosjean bude muset odrážet ataky týmového kolegy Magnussena.
     
    5
    Průběžné pořadí: 1. Verstappen (Red Bull), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Vettel (Ferrari), 4. Bottas (Mercedes), 5. Albon (Red Bull), 6. Gasly (Toro Rosso), 7. Räikkönen (Alfa Romeo), 8. Leclerc (Ferrari), 9. Grosjean (Haas), 10. Magnussen (Haas).
     
    6
    Charles Leclerc nadále doráží na Kimiho Räikkönena a nebude asi trvat dlouho a před svého soupeře se dostane. Dobrou možnost bude mít v prostoru startu a cíle, kde může zkusit svého soupeře překonat.
     
    7
    Je tomu skutečně tak. Charles Leclerc na to pořádně šlápnul a na cílové rovince se dostal před Kimiho Räikkönena. Monačan bude v současné chvíli nahánět Pierra Gaslyho, zatímco Räikkönen bude muset dávat pozor před Grosjeanem.
     
    8
    Daniel Ricciardo narazil do Kevina Magnussena, který vzápětí dostal hodiny a vyjel mimo dráhu. Ricciardo ale bude muset do boxů, protože si poničil přední přítlačné křídlo. K mechanikům možná bude muset také Kevin Magnussen.
    Kolize mezi Ricciardem a Magnussenem
     
    9
    Je to tady. Daniel Ricciardo zajel do boxů, kde se ale hodně zdržel, což bude mít za následek propad až na poslední místo. Incident mezi Kevinem Magnussenem a Danielem Ricciardem budou zkoumat sportovní komisaři.
     
    10
    Průběžné pořadí: 1. Verstappen (Red Bull), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Vettel (Ferrari), 4. Bottas (Mercedes), 5. Albon (Toro Rosso), 6. Leclerc (Ferrari), 7. Gasly (Toro Rosso), 8. Räikkönen (Alfa Romeo), 9. Grosjean (Haas), 10. Giovinazzi (Alfa Romeo).
     
    11
    Charles Leclerc je nadále při chuti. Tentokrát se prohnal kolem Pierra Gaslyho a už je šestý. Lídr závodu Max Verstappen na čele nadále akceleruje, protože jeho náskok na druhého Lewise Hamiltona činí už 2,5 sekundy.
     
    12
    Když už je řeč o Maxi Verstappenovi, můžeme prozradit, že jeho týmovým kolegou pro sezonu 2020 zůstane Alexander Albon. Thajský jezdec začal v letošním ročníku v partnerské stáji Toro Rosso, ale poté byl povýšen místo Pierra Gaslyho.
     
    13
    Daniel Ricciardo se kvůli ťukesu s Kevinem Magnussenem a následné zastávce v boxech propadl až na samotný chvost a nějakou chvíli tam asi zůstane, protože na předposledního George Russella ztrácí osm vteřin. Posunout by se mohl po Russellově pit stopu.
     
    14
    Sebastian Vettel dostal do týmového rádia informaci, že platí plán A plus dvě kola. Tahle šifra zřejmě znamená, že Vettel zastaví u mechaniků o dvě kola později, než bylo původně v plánu. Uvidíme, kterak pit stopy zamíchají pořadím.
     
    15
    Průběžné pořadí: 1. Verstappen (Red Bull), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Vettel (Ferrari), 4. Bottas (Mercedes), 5. Albon (Red Bull), 6. Leclerc (Ferrari), 7. Gasly (Toro Rosso), 8. Räikkönen (Alfa Romeo), 9. Grosjean (Haas), 10. Giovinazzi (Alfa Romeo).
     
    16
    Daniel Ricciardo bude mít boj o posunutí se v průběžném pořadí o něco těžší, protože za způsobení kolize s Kevinem Magnussenem mu sportovní komisaři napařili trest pěti sekund. Tímhle si Australan hodně zavařil, co se týče výsledku ve Velké ceně Brazílie.
     
    17
    Daniel Ricciardo se ale nevzdává a teď zamával Georgeovi Russellovi. Pilot stáje Renault tak už není poslední a tuto nelichotivou pozici přenechal muži, který je na podobné umístění zvyklý spolu s Robertem Kubicou.
     
    18
    Max Verstappen si neúnavně drží vedoucí pozici, na které má k dobru přes dvě sekundy na Lewise Hamiltona. Nechme se překvapit, kdo nakonec sáhne k undercutu, tedy dřívější zastávce v boxech. Teď do pit lane míří Sergio Pérez.
     
    19
    Úvodní trénink na Velkou cenu Brazílie pozlobilo počasí, což se projevilo také ve volbě pneumatik. Od té doby se ale nebe nad Interlagosem umoudřilo a v Sao Paulu panuje celkem pěkné počasí. Snad to vydrží až do konce závodu.
     
    20
    Průběžné pořadí: 1. Verstappen (Red Bull), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Vettel (Ferrari), 4. Bottas (Mercedes), 5. Albon (Red Bull), 6. Leclerc (Ferrari), 7. Gasly (Toro Rosso), 8. Räikkönen (Alfa Romeo), 9. Grosjean (Haas), 10. Giovinazzi (Alfa Romeo).
     
    21
    Jako první z velké trojky staví u mechaniků Lewis Hamilton, který tedy vsadil na dva pit stopy. Hamilton se na trať vrátil na šestém místě. Na druhou pozici se tak posunul Vettel a na stupně vítězů pak Bottas. Hamilton má nyní před sebou Leclerca.
     
    22
    O kolo později povolali mechanici Red Bullu k výměně pneumatik Maxe Verstappena, kterého při výjezdu z pit lane zdržel Robert Kubica, jenž si také dojel pro čerstvé gumy. Verstappen se tak propadl na šestou příčku a do čela závodu jde Sebastian Vettel!
    Kubica málem sestřelil Verstappena
     
    23
    Lewis Hamilton využil čerstvějších pneumatik na svém voze a předjel Charlese Leclerca. Ovšem co předvedl Max Verstappen, bylo neskutečné! Ten se bez skrupulí natlačil před Lewise Hamiltona a je čtvrtý. Před sebou bude mít Albona.
    Verstappen jde na čtvrté místo
     
    24
    Max Verstappen si bez problémů poradil také s Alexanderem Albonem, kolem kterého se vzápětí prohnal rovněž Lewis Hamilton. Albon už má docela dost opotřebované pneumatiky a ztráta míst se tak dala čekat. Sportovní komisaři se podívají na nebezpečné počínání Kubici v boxech.
     
    25
    Průběžné pořadí: 1. Vettel (Ferrari), 2. Bottas (Mercedes), 3. Verstappen (Red Bull), 4. Hamilton (Mercedes), 5. Leclerc (Ferrari), 6. Grosjean (Haas), 7. Albon (Red Bull), 8. Norris (McLaren), 9. Sainz (McLaren), 10. Stroll (Racing Point).
     
    26
    Z prvního místa míří k mechanikům Sebastian Vettel, jehož zastávka se obešla bez komplikací. Štafetu lídra závodu převzal Valtteri Bottas, za nímž krouží Max Verstappen. Bottas ještě nestavěl, a tak se dá čekat, že brzy se na první místo znovu dostane Verstappen.
     
    27
    Valtteri Bottas si dojel pro novou sadu pneumatik a Max Verstappen se znovu ujímá role vedoucího závodníka. Na druhou pozici se vyhoupl Lewis Hamilton a na třetí Charles Leclerc. Čtvrtý je Sebastian Vettel. První dva jezdci jedou na červené sadě pneumatik.
     
    28
    Své mechaniky přijel pozdravit Romain Grosjean. Tým Haas se tak propadá pořadím daleko za bodovanou desítku. Pro rok 2020 ovšem zůstane jezdecké složení americké stáje stejné. V boxech rovněž Lando Norris.
     
    29
    Když už jsme u jezdeckých dvojic pro další ročník, můžeme říct, že Antonio Giovinazzi prodloužil smlouvu u Alfy Romeo. U Toro Rosso zůstávají Pierre Gasly a Daniil Kvjat. O setrvání Alexandera Albona u Red Bullu už řeč byla. Jediné neznámé duo je u Williamsu, kde by měl zůstat Russell, ale kdo bude jeho týmovým kolegou, to se neví. Možná to bude rezervní jezdec Nicholas Latifi.
     
    30
    Charles Leclerc si dojel pro nové pneumatiky a znovu se tak vzdálí od stupňů vítězů. Na trať se vrátil až na šestém místě, ale oproti svým soupeřům bude mít výhodu čerstvějších gum a může tak snadněji předjíždět.
     
    30
    Průběžné pořadí: 1. Verstappen (Red Bull), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Vettel (Ferrari), 4. Bottas (Mercedes), 5. Albon (Red Bull), 6. Leclerc (Ferrari), 7. Gasly (Toro Rosso), 8. Räikkönen (Alfa Romeo), 9. Giovinazzi (Alfa Romeo), 10. Pérez (Racing Point).
     
    31
    Sportovní komisaři stále vyšetřují incident mezi Robertem Kubicou a Maxem Verstappenem, při kterém Kubica ohrozil svého soupeře při výjezdu z pit lane. Zcela určitě musí polský závodník počítat s nějakým časovým trestem.
     
    32
    Je tomu skutečně tak. Robert Kubica dostává penalizaci pěti sekund za své nebezpečné počínání v boxech, během kterého málem sestřelil Maxe Verstappena, jenž měl co dělat, aby se svému sokovi vyhnul a nedošlo ke srážce.
     
    33
    Nejrychlejší kolo závodu má ve svém drží Sebastian Vettel, který také pamatuje mnohem lepší a hezčí časy. Když působil u Red Bullu, dokázal čtyřikrát za sebou vyhrát titul mistra světa. V současné době pro změnu kraluje Mercedes.
     
    34
    Sebastian Vettel dostal do týmového rádia pokyn, že se přistupuje na plán B. To může znamenat, že čtyřnásobný mistr světa bude muset ještě jednou stavět. Momentálně je třetí s devítivteřinovým mankem na Hamiltona.
     
    35
    Průběžné pořadí: 1. Verstappen (Red Bull), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Vettel (Ferrari), 4. Bottas (Mercedes), 5. Albon (Red Bull), 6. Leclerc (Ferrari), 7. Gasly (Toro Rosso), 8. Räikkönen (Alfa Romeo), 9. Giovinazzi (Alfa Romeo), 10. Pérez (Racing Point).
     
    36
    Sebastian Vettel by zcela určitě chtěl v Brazílii zajet nějaký dobrý výsledek okořeněný účastí na stupních vítězů a pokud možno na tom vůbec nejvyšším. Svůj 100. start ve formuli 1 by tak oslavil tím nejlepším možným způsobem.
     
    37
    Grand Prix Brazílie si nenechaly ujít ani známé osobnosti, mezi kterými je i bývalý jezdec formule 1, který dosud drží rekord v počtu odjetých závodů, Rubens Barrichello. Ten byl přímo u toho, když tragicky zahynul idol všech Brazilčanů, Ayrton Senna.
     
    38
    Max Verstappen na čele závodu znovu začínal zrychlovat, protože si vybudoval náskok tři vteřiny na druhého Lewise Hamiltona. Ten se nechal po svém šestém titulu mistra světa slyšet, že rozhodně končit nehodlá, protože vytváří umělecké dílo.
     
    39
    Poslední bodované, tedy desáté místo drží Sergio Pérez z Racing Pointu, kterého možná za chvíli dojede Daniel Ricciardo. Ten si určitě taky představoval lepší výsledku v Renaultu, než jaké zatím má. Od nové sezony bude mít nového kolegu v podobě Estebana Ocona, protože Nico Hülkenberg končí.
     
    40
    Průběžné pořadí: 1. Verstappen (Red Bull), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Vettel (Ferrari), 4. Bottas (Mercedes), 5. Albon (Red Bull), 6. Leclerc (Ferrari), 7. Gasly (Toro Rosso), 8. Räikkönen (Alfa Romeo), 9. Giovinazzi (Alfa Romeo), 10. Pérez (Racing Point).
     
    41
    Fanoušci určitě s povděkem kvitují, že dosud nebyl nucen předčasně odstoupit žádný jezdec. Všech dvacet pilotů pokračuje v jízdách, i když ke konci neměl daleko Kevin Magnussen, do kterého vrazil Daniel Ricciardo.
     
    42
    Valtteri Bottas měl velmi krátký stint, který trval čtrnáct kol a je znovu u mechaniků. Tentokrát nasadil žluté pneumatiky. V pit lane byl přitom očekáván spíš Hamilton, který má své pneumatiky už opravdu hodně sjeté.
     
    43
    Lewis Hamilton se do týmového rádia divil, na co mechanici čekají, že ho ještě nepovolají do boxů. Podle svých slov tak blízko Maxi Verstappenovi už možná nebude. Tak kdo z nich zajede do boxů pro nové gumy?
     
    44
    Je to Lewis Hamilton! Brit nazul žlutou sadu pneumatik a na trať se vrací díky svému velkému náskoku na třetím místě. Na stříbrný flek se tak dostal Sebastian Vettel. Daniel Ricciardo viděl, že je mnohem pomalejší než Hamilton, a tak se svým soupeřem nezávodil a pustil jej před sebe.
     
    45
    Lídr závodu Max Verstappen si dal povinné dostaveníčko v boxech! Nizozemec se na dráhu vrátil před Lewisem Hamiltonem, čímž odrazil undercut ze strany Mercedesu. Na prvním místě tak je momentálně Sebastian Vettel.
     
    45
    Průběžné pořadí: 1. Vettel (Ferrari), 2. Verstappen (Red Bull), 3. Hamilton (Mercedes), 4. Albon (Red Bull), 5. Leclerc (Ferrari), 6. Bottas (Mercedes), 7. Gasly (Toro Rosso), 8. Räikkönen (Alfa Romeo), 9. Giovinazzi (Alfa Romeo), 10. Pérez (Racing Point).
     
    46
    Z bodované příčky vypadne Sergio Pérez, který jede pozdravit své mechaniky. Díky tomu se na jeden jediný bod posunul Romain Grosjean, který má za sebou Landa Norrise. Pérez je až patnáctý. Mezitím Bottas hodně dotírá na Leclerca.
     
    47
    Valtteri Bottas má na svém voze čerstvé pneumatiky a využil toho k zajetí nejrychlejšího kola závodu. Jeho ataky bude muset Leclerc odrážet, pakliže si chce udržet alespoň nějaký kontakt se stupněmi vítězů.
     
    48
    V Brazílii už jsme v historii byli svědky dramatických soubojů do posledních kol a možná, že nás něco podobného čeká také tentokrát. Vettel bude muset do boxů a Verstappen by tak měl jít znovu do čela Velké ceny Brazílie.
     
    49
    Valtteri Bottas dvakrát během krátkého časového sledu zaútočil na Charlese Leclerca. Nechybělo mnoho a mezi oběma jezdci došlo ke kontaktu. Sebastian Vettel odbočil do pit lane a Grand Prix Brazílie znovu vede Max Verstappen.
    Souboj mezi Leclercem a Bottasem
     
    50
    Průběžné pořadí: 1. Verstappen (Red Bull), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Albon (Red Bull), 4. Vettel (Ferrari), 5. Leclerc (Ferrari), 6. Bottas (Mercedes), 7. Grosjean (Haas), 8. Gasly (Toro Rosso), 9. Norris (McLaren), 10. Sainz (McLaren).
     
    51
    Pneumatiky Alexandera Albona už toho měly také plné zuby, a tak jej Albon vyměnil. Zajel do boxů a na okruh se vrátil jako šestý v průběžném pořadí předposledního závodu letošní sezony. Bottas stále nahání Leclerca.
     
    52
    Valtteri Bottas bude muset nakonec na dotírání Charlese Leclerca zřejmě zapomenout, protože z jeho motoru se začíná kouřit. Bottas na to ale nijak nereaguje a stále dotírá na svého soupeře Charlese Leclerca.
     
    53
    Tak nakonec přeci jen je nucen Valtteri Bottas úplně zastavit, protože ztratil výkon motoru. Fin to ale udělal dobře, protože svůj monopost odstavil v bezpečné zóně, a tak na trať nemusí safety car. Bottas je tak prvním jezdcem, který musel předčasně odstoupit.
     
    54
    Všechno je jinak! Ředitelství závodu vyslalo na trať safety car, čímž se sjede celé startovní pole dohromady. Všechny najeté náskoky budou rázem smazány. Max Verstappen jede do boxů a do vedení se dostává Lewis Hamilton!
     
    55
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Verstappen (Red Bull), 3. Vettel (Ferrari), 4. Albon (Red Bull), 5. Leclerc (Ferrari), 6. Gasly (Toro Rosso), 7. Grosjean (Haas), 8. Sainz (McLaren), 9. Räikkönen (Alfa Romeo), 10. Giovinazzi (Alfa Romeo).
     
    56
    Zatímco Max Verstappen zajel do boxů, Lewis Hamilton zůstal na trati. Jaká strategie bude nakonec úspěšnější? Teď to vypadalo, že se Hamilton snaží předjet i safety car. To by se asi Berndu Mayländerovi pranic nelíbilo.
     
    57
    Jezdci, kteří jsou o kolo zpátky, dostali instrukci, že mohou předjet safety car. Mezi Red Bullem a Ferrari došlo v minulých dnech k zajímavé slovní přestřelce, kdy rakouská stáj obvinila italskou z podvádění ohledně zvyšování průtoku paliva. Verstappen ještě přilil olej do ohně tím, že prohlásil, že se Ferrari přestalo dařit, protože už nepodvádí.
     
    58
    Bezpečnostní vůz je stále na trati a jezdci se snaží jakkoliv zahřát své pneumatiky. Max Verstappen, Sebastian Vettel a Alexander Albon mají na svých monopostech mnohem čerstvější pneumatiky, než jakými disponuje Lewis Hamilton.
     
    59
    Charles Leclerc za přítomnosti zpomalovacího vozu málem předjel Alexandera Albona, ale své počínání si hned uvědomil a před svého soupeře se nedostal. Tohle by sportovní komisaři trestat neměli, protože Leclerc žádnou výhodu nezískal. Safety car zajede do boxů na konci tohoto kola!
    Leclerc málem nepovoleně předjel Albona
     
    60
    Průběžné pořadí: 1. Hamilton (Mercedes), 2. Verstappen (Red Bull), 3. Vettel (Ferrari), 4. Albon (Red Bull), 5. Leclerc (Ferrari), 6. Gasly (Toro Rosso), 7. Grosjean (Haas), 8. Sainz (McLaren), 9. Räikkönen (Alfa Romeo), 10. Giovianzzi (Alfa Romeo).
     
    60
    Safety car je pryč a jezdci mohou opět závodit! Toho hned využil Max Verstappen, který má na svém voze čerstvé gumy a předjel Lewise Hamiltona! Hamilton chtěl okamžitě oplatit stejnou mincí, ale Verstappen si stopu pohlídal. Na stupně vítězů se dostal Alexander Albon.
     
    61
    Velkou cenu Brazílie tak znovu vede Max Verstappen, který Lewisi Hamiltonovi poodjel o dvě vteřiny. Albon je sice třetí, ale bude muset dávat majzla před dotírajícími Sebastianem Vettelem a Charlesem Leclercem.
     
    62
    Ředitelství závodu opět povolilo využívat systém DRS. Prvním pilotem, který neuvidí šachovnicový praporek, je Valtteri Bottas, jemuž selhal motor. Po zajetí safety caru zpět do boxů se ale začaly dít na Interlagosu věci.
     
    63
    Zajímavostí je, že ačkoliv Valtteri Bottas už skončil, má stále v držení nejrychlejší kolo závodu. Pokud by to vydrželo až do konce závodu, tak by si Bottas připsal bod, aniž by dokončil závod. Byl by možná prvním jezdcem v historii, komu by se to povedlo.
     
    64
    Sebastian Vettel se natlačil na Alexandera Albona, který si nakonec pohlídal závodní stopu a zůstává na třetím místě. Jak známe čtyřnásobného mistra světa, určitě to nebude poslední pokus, který Němec uskuteční.
     
    65
    Průběžné pořadí: 1. Verstappen (Red Bull), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Albon (Red Bull), 4. Vettel (Ferrari), 5. Leclerc (Ferrari), 6. Gasly (Toro Rosso), 7. Sainz (McLaren), 8. Räikkönen (Alfa Romeo), 9. Giovinazzi (Alfa Romeo), 10. Ricciardo (Renault).
     
    66
    Nádherný souboj spolu svedli oba piloti Ferrari Charles Leclerc a Sebastian Vettel! Mezi nimi ale došlo ke kontaktu a oba si ze vzájemného boje odnesli defekty pneumatik! Tak to je neuvěřitelné! Oba závodníci se vyřadili navzájem a ve Velké ceně Brazílie končí!
    Oba vozy Ferrari se navzájem vyřadily ze závodu
     
    67
    Ředitelství závodu opět povolalo na trať safety car. Je možné, že za zpomalovacím vozem se dojede zbytek závodu, protože bezpečnostní vůz bude nějakou chvíli na dráze kroužit. Před námi jsou jen poslední čtyři kola.
     
    68
    Na prvních dvou místech se nachází piloti Red Bullu Max Verstappen a Alexander Albon. Rakouská stáj je hodně blízko doublu! Další překvapivý výsledek má na dosah Pierre Gasly z Toro Rosso, který je třetí.
     
    69
    Je hodně pravděpodobné, že se závodit už nebude. Na trati je totiž spousta karbonových úlomků. Nakonec je tomu ale jinak! Safety car zajede do boxů na konci tohoto kola! Ale tohle nemohli traťoví maršálové stihnout, aby vše uklidili!
     
    70
    Safety car je pryč a smečka jezdců je znovu puštěna z řetězu. Finále Velké ceny Brazílie je tady!
     
    70
    Lewis Hamilton chtěl předjet Alexandera Albona, kterého ale sestřelil a thajský pilot se propadá pořadím dolů! To je neuvěřitelné! Tohle budou určitě vyšetřovat sportovní komisaři a Hamilton tak v tuto chvíli nemá jisté ani to třetí místo!
     
    71
    Jezdci najeli do posledního kola a Max Verstappen si jede pro vítězství ve Velké ceně Brazílie!
     
    71
    MAX VERSTAPPEN jako první proťal cílovou pásku a vítězí ve Velké ceně Brazílie. Jako druhý dojel senzačně Pierre Gasly, který na cílové rovince nakonec uhájil svoji pozici před dotírajícím Lewisem Hamiltonem.
    Verstappen vítězí v dnešní VC Brazílie
     
    Konec závodu.
     
    Konečné pořadí Velké ceny Brazílie: 1. Verstappen (Red Bull), 2. Gasly (Toro Rosso), 3. Hamilton (Mercedes), 4. Sainz (McLaren), 5. Räikkönen (Alfa Romeo), 6. Giovinazzi (Alfa Romeo), 7. Ricciardo (Renault), 8. Norris (McLaren), 9. Pérez (Racing Point), 10. Kvjat (Toro Rosso). Závod nedokončili: Bottas (Mercedes), Vettel (Ferrari), Leclerc (Ferrari) a Stroll (Racing Point).
     
    PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ MS JEZDCŮ PO GP BRAZÍLIE:


    1. Lewis Hamilton (Mercedes) 396 bodů


    2. Valtteri Bottas (Mercedes) 314 bodů


    3. Max Verstappen (Red Bull) 260 bodů


    4. Charles Leclerc (Ferrari) 249 bodů


    5. Sebastian Vettel (Ferrari) 230 bodů


    6. Pierre Gasly (Toro Rosso) 95 bodů


    7. Carlos Sainz (McLaren) 92 bodů


    8. Alexander Albon (Red Bull) 84 bodů


    9. Daniel Ricciardo (Renault) 52 bodů


    10. Sergio Pérez (Racing Point) 46 bodů


    11. Lando Norris (McLaren) 45 bodů


    12. Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) 41 bodů


    13. Nico Hülkenberg (Renault) 37 bodů


    14. Daniil Kvjat (Toro Rosso) 35 bodů


    15. Lance Stroll (Racing Point) 21 bodů


    16. Kevin Magnussen (Haas) 20 bodů


    17. Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) 12 bodů


    18. Romain Grosjean (Haas) 8 bodů


    19. Robert Kubica (Williams) 1 bod


    20. George Russell (Williams) 0 bodů

     
    PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ POHÁRU KONSTRUKTÉRŮ PO GP BRAZÍLIE:


    1. Mercedes 710 bodů


    2. Ferrari 479 bodů


    3. Red Bull 391 bodů


    4. McLaren 137 bodů


    5. Renault 89 bodů


    6. Toro Rosso 83 bodů


    7. Racing Point 67 bodů


    8. Alfa Romeo 53 bodů


    9. Haas 28 bodů


    10. Williams 1 bod

     
    Všichni tři jezdci už jsou na stupních vítězů a my si poslechneme hymny vítěze a vítězné stáje. Následovat bude předání cen a tradiční šampaňské.
     
    Máme za sebou předposlední závod letošní sezony, Velkou cenu Brazílie, která přinesla opravdu emotivní a dramatický závěr. Nejprve se totiž po vzájemné kolizi vyřadili oba piloti Ferrari Sebastian Vettel a Charles Leclerc. Poté chtěl Lewis Hamilton předjet Alexandera Albona, do kterého vrazil a vyřadil ho z boje. Vítězství uhájil Max Verstappen a druhé místo si podržel i přes do posledních metrů dotírajícího Lewise Hamiltona Pierre Gasly, pro něhož to jsou první stupně vítězů v kariéře. Třetí tedy dojel Lewis Hamilton, ale je pravděpodobné, že o bronzový stupínek dodatečně přijde, protože jeho počínání budou vyšetřovat sportovní komisaři. Nechybělo mnoho a Red Bull mohl po dlouhé době slavit double.
     
    Poslední závod letošní sezony, Velká cena Abú Dhabí, je na programu 1. prosince. Za dva týdny tedy skončí další ročník královny motorsportu, který si podmanil opět Lewis Hamilton a Mercedes. Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a přeji hezký nedělní večer. (20:18:37)

    Michal Šandor

    Pořadí po 45. kole
    1. Sebastian Vettel (GER/Ferrari)
    2. Max Verstappen (NED/Red Bull) +6.454
    3. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) +7.926
    4. Alexander Albon (THA/Red Bull) +16.236
    5. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +28.704
    6. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +28.911
    7. Pierre Gasly (FRA/Toro Rosso) +45.129
    8. Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo) +50.409
    9. Antonio Giovinazzi (ITA/Alfa Romeo) +55.685
    10. Sergio Pérez (MEX/Racing Point) +59.931
    Pořadí po 30. kole
    1. Max Verstappen (NED/Red Bull)
    2. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) +2.342
    3. Sebastian Vettel (GER/Ferrari) +12.760
    4. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +20.817
    5. Alexander Albon (THA/Red Bull) +26.054
    6. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +39.071
    7. Pierre Gasly (FRA/Toro Rosso) +41.125
    8. Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo) +44.429
    9. Antonio Giovinazzi (ITA/Alfa Romeo) +47.410
    10. Sergio Pérez (MEX/Racing Point) +52.031
    Pořadí po 15. kole
    1. Max Verstappen (NED/Red Bull)
    2. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) +2.114
    3. Sebastian Vettel (GER/Ferrari) +6.025
    4. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +11.095
    5. Alexander Albon (THA/Red Bull) +14.960
    6. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +17.730
    7. Pierre Gasly (FRA/Toro Rosso) +23.254
    8. Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo) +25.751
    9. Romain Grosjean (FRA/Haas) +28.783
    10. Antonio Giovinazzi (ITA/Alfa Romeo) +30.033
    thejrc.org