Nové Veselí – Red Boys Differdange 21:22 (kon.) | Dukla – Gračanica 26:21 (kon.)
konec
TJ Sokol Nové Veselí
21:22 (13:13)
Red Boys Differdange
Neděle 17.11.2019, 17:30 • ZDT Aréna, Nové Veselí • Challenge cup • 3. kolo
     
    Hostující trenér i po tiskovce působil ve velmi dobrém rozmaru, upíjel pivo a vyprávěl všem historky ze své trenérské kariéry. Tisková konference navíc tímto i skončila a končí i můj přenos. Děkuji vám za pozornost a bylo mi velikou ctí tímto utkáním vás provázet. Ve středu se budu těšit napočtenou opět odtud, tentokrát z extraligového zápasu proti Zubří. Přeji vám krásný konec svátečního dne a budu se těšit někdy příště napočtenou! (19:27:02)
     
    Pavel Hladík (Nové Veselí): (nejprve gratuluje soupeři) Diváci si museli přijít na své. Differdange mělo ohromnou kvalitu a ukázalo to, my zase výborně bojovali. Za týden se připravíme na soupeře, abychom zápas zvládli. Dost se to lámalo v úvodu za stavu 1:5, kdy jsme platili tu nováčkovskou daň, soupeř měl navrch. Stálo nás to moc sil na dotáhnutí. Myslím si, že na konci to bylo štěstí, když se k hostujícímu hráči odrazil míč. My jedeme do Lucemburska s čistou hlavou a nemáme co ztratit. Děkujeme také fanouškům, i hosté museli být z tohoto překvapení. Ale ta prohra nás mrzí.
     
    Sylvain Brosse (Differdange): Viděli jsme výborné utkání. Je pro nás dobré, že jsme vyhráli, ale přiští týden to je stále otevřené.
     
    Během chvíle by měla proběhnout tisková konference, pokusím se o přepis angličtiny hostujícího týmu do toho domácího.
     
    V tvářích domácích hráčů se skví slzy a zklamání. Nové Veselí bylo totiž blízko remízovému stavu, který by orámoval tohle skvělé utkání. Sokol poprvé na domácí palubovce padl. Rozhodl zřejmě už samotný úvod zápasu. Veselí jej nezachytilo, prohrávalo už 1:5 a i když čtyřgólový rozdíl stáhlo, každý gól se v této soutěži počítá a právě ten jeden zásah pak ve finále chyběl. Přesto může Sokol opouštět hřiště se vztyčenou hlavou. Předvedl výborný výkon, podpořený Michalem Studeným v domácí brance. Ve výborném světle se ukázali i domácí fanoušci, kterým aplaudovali dlouho i ti hostující.

    Hosté však mohli vyhrát větším rozdílem. Ale doplatili na velký počet technických chyba a lehkovážnost, kterou předváděli v určitých fázích utkání. Tak či tak, výhra Differdange je asi v kontextu celého zápasu spravedlivá, domácí by si však alespoň remízu za bojovnost a svůj výkon zasloužili.
     
    Konec zápasu. (21:22)
    60
    Domácí ztrácí zápas pouhou sekundu před koncem, v čase 59:59! Hosté zahráli fantasticky poslední akci, nechali prostor pro Yanna Hoffmanna, který přesnou střelou na zem z osy hřiště k levé tyči překonává Studeného v domácí brance! (21:22)
     
    60
    Čas 59:45, hostující trenér Brosse bere poslední timeout zápasu! Situace se však má tak, že Differdange zůstane v útoku, neboť byl pískán technický přestupek domácím. (21:21)
     
    60
    Poslední minuta zápasu, hosté jsou již v pasivní hře. Faber mohl poslat hosty do vedení, ale Studený proti němu z pivota fantasticky zasáhl nohou! (21:21)
    59
    Luboš Bartůněk ustál těžký moment a ve výborné pozici z levého křídla srovnává na 21:21! (21:21)
     
    59
    Ale pozor! Scheid nedovoleně bránil Ptáčníka a poslední minutu a půl budou hrát hosté v oslabení! (20:21)
     
    59
    Domácí jdou do útoku. Pokud by nyní nedali, bude to dost možná klíčový moment. (20:21)
    58
    Batinovič to jako správný tahoun vzal na sebe a z ničeho prostřelil Studeného mezi nohama! Minutu a 58 sekund před koncem bere trenér Hladík timeout! (20:21)
     
    58
    Přehoz Meise z křídla zamířil mimo branku, Differdange nicméně na míči zůstává, dvě minuty před koncem! (20:20)
     
    57
    Batinoviče přerušil Štohanzl klasickým „štohanzlovským“ stylem, tedy ještě něco přidat soupeři na cestu. Hosté pokračují v útoku a možná si vezme trenér hostí time. Alespoň na to tak vypadá. (20:20)
    56
    Sekulič to na pivotu opět urval pro sebe a do posledních čtyř minut vstupují týmy srovnané na dvaceti gólech! (20:20)
     
    56
    Kocich šel do průrazu a hosté zase do brejku, ale opět je zradila technická chyba. Skutečně vidíme velké množství technických chyb... (19:20)
     
    55
    Další tragické zakončení Fabera z pivota mířilo ve vyložené šanci mimo branku a hosté se díky tomu můžou zlobit jenom na sebe. Jinak už tak o pět branek vedli... (19:20)
     
    54
    Hosté jsou ve vlastní přesilovce v pasivitě. Střílet zkoušel Hoffmann, ale střelu blokuje obrana na roh. (19:20)
     
    54
    Bartůněk zasáhl do obličeje Scheida a je vyloučen na dvě minuty. (19:20)
     
    53
    Kocich zadovkou za sebe nahrával na Bassombena, který to měl ale na dlouhou ruku a míč ztratil. V útoku jsou nyní hosté. (19:20)
    53
    Díky přiznané teči ale zůstali Red Boys v útoku a Alen Zekan zcela bez problémů proměnil nabídnutou šanci. (19:20)
     
    52
    Další velké fiasko hostujícího útoku! Brejk v situaci 4 na 3 zakončoval Scheid z naprosto luxusního úhlu na křídle, ale trefil jenom tyčku. Hosty tohle může skutečně mrzet... (19:19)
     
    51
    Ptáčník zalehl míč, který se válel na hřišti a domácí z toho získali míč do dalšího útoku. V čase 50:55 bere trenér Hladík druhý timeout! (19:19)
     
    50
    Sekulič z pivota střílel do levé tyče, od ní se balon odrazil k Hottonovi, míč se válel po brankové čáře, ale gól to není! A správně. (19:19)
     
    49
    Studený skvěle zasáhl proti další střele od Meise z pravé spojky. Hosté ale neřekli poslední slovo, neboť jenom o pár sekund později šli do brejkové situace, Faber ale ze šestky ani netrefil branku! (19:19)
    49
    Voika využil toho, že mu rozhodčí neodpískali viditelné kroky, proto se dostal až za obránce a překonal zkoprnělého Hottona. (19:19)
     
    48
    Meis zahodil Ptáčníka při pokusu o rusák na levé spojce. Hosté tvrdí obranu a domácím to činí určité problémy. (18:19)
     
    47
    Tu si ale odčinil vykopnutím obstřelu Scheida z pravého křídla v brejku! (18:19)
    47
    Zekan vyskočil na deseti metrech, klepákem usadil Studeného, zatímco míč vylétl přesně pod víko. Slabší chvilka domácí jedničky. (18:19)
     
    46
    Ptáčník už po rozehrávce musel střílet, svoji tvrdou střelu ale napálil na bližší tyč do Hortona. (18:18)
     
    46
    Veselí je v pasivitě, Dodica to zkoušel podstřelem, Ostrihon však ale proti němu dobře vystoupil a přerušil jej. (18:18)
     
    45
    Ostrihon přerušil Sekuliče v krkolomné pozici a nadějná akce Veselí je pryč. (18:18)
     
    44
    Batinovič nalétl do Štohanzla, čímž je pískán průraz a domácí jdou do útoku. (18:18)
    43
    A to se také stalo! Voika si zaběhl ze své pozice pravé spojky na pivota, čímž vytvořil dokonalý zmatek v obraně hostí. Pak už to bylo jednoduché, Ptáčník na něj nahrál a Voika nedal Hottonovi šanci. (18:18)
     
    43
    Pokus o sklepnutí na Fabera od Reziče nestál za nic a domácí mohou v tomhle útoku srovnat skóre. (17:18)
    42
    Sekulič využil toho, že se Rezič věnoval všemu, jenom ne hře. Hostující #2 si oběhl, dostal míč za něj a ze šestky klepákem zakončil. (17:18)
     
    41
    Batinovič zabral za dres Sekuliče zezadu a v maximálním sprintu, aby nestihl něco na hřišti udělat, odbíhá na lavičku s dvěma minutami. (16:18)
    40
    Trenér Hladík skoro prorazil strop svým výskokem, když se dozvěděl, že gól Batinoviče bude uznán. Batinovič šel totiž ostře tělem do Voiky a čekalo se pískání průrazu, hra ale pokračovala a hostující spojka dostala míč do branky! (16:18)
    40
    Z kontru, který vznikl, se prosadil hned Scheid a léty známé pravidlo nedáš-dostaneš, se nyní ve veselské hale projevilo. (16:17)
     
    39
    Sekulič měl v ruce další gól, skvělý zákrok nohou na konci přesilovky ale předvedl Hotton! (16:16)
    39
    Batinovič zcela rozhodil naznačením pohybu domácí obranu, posunul na pravou spojku pro Kratoviče, který neomylně zakončil a dává gól hostí po dlouhých třech minutách. (16:16)
     
    38
    Faber se nyní zlobí oprávněně, neboť sudí necitlivě přerušili hru v době, kdy se hostující pivot chystal k dorážce ze šestky. Na domácí straně je však vyloučení, odpočinout si jde Ptáčník. (16:15)
     
    38
    Faber ani tentokrát nepřešel přes Melichara a Red Boys jsou již v pasivní hře. (16:15)
     
    37
    Meisovu střelu vytěsnil Studený, odražený míč však má pivot Differdange, který tímto bude po krátké úpravě plochy rozehrávat. (16:15)
     
    37
    Na druhé straně chtěl odpovědět Melichar, tvrdou střelu z deseti metrů ale pouze orazítkoval pravou tyč! (16:15)
    36
    Plantin to v přesilové hře vzal na sebe a proskokem z pravé spojky překonal Studeného. (16:15)
    36
    Domácí poprvé v zápase odskakují na dvě branky, Bartůněk z levého křídla překonal přehozem Hottona! (16:14)
     
    35
    Kocich dostal na devítce na rozhraní obličeje a brady od Reziče. Nešetrný zákrok končí vyloučením Reziče na dvě minuty. Kocich je ošetřován a nebude moci na tří útoky hrát. (15:14)
     
    35
    Bassomben byl při zakončení stažen za dres a celý útok Sokolu se bude opakovat. (15:14)
     
    34
    Průraz na hostující straně a Veselí jde do útoku. Vstup do druhé půle se tak hostům moc nepovedl. (15:14)
    33
    Kocich má i do druhé půle suverénní vstup a překonal nováčka v brance, Hottona. Moldrup totiž za celou první půli chytl ani ne pět pokusů... (15:14)
     
    33
    Melichar dostal přihrávku na levé křídlo už na obránci, proto byl rychle přerušen. (14:14)
    33
    Gól vstřelil tým Red Boys Differdange (Scheid). (14:14)
     
    32
    Batinoviče přerušil Bassomben a na hostujícím špílmachrovi je trochu vidět už frustrace z výkonu, který asi není úplně dle jeho představ. (14:13)
    32
    Voika ze sedmičky vymetl levý vingl a domácí jsou opět ve vedení o jednu trefu! (14:13)
     
    31
    Další sedmička pro domácí! Tentokrát opět za bránění v brankovišti. (13:13)
     
    31
    Batinovič zakončoval kombinaci z levé spojky, jenže trefil jenom střed branky, kde stál Studený. (13:13)
     
    31
    Začíná druhá půlka, tentokrát uvádějí míč do hry hosté. (13:13)
     
    31
    Začal druhý poločas. (13:13)
     
    První poločas je za námi a domácí fanoušci vyprovází své miláčky potleskem. Ti totiž předvedli velice kvalitní výkon, nezabalili to ani za stavu 1:5 hned v úvodu a postupně se dotáhli na svého soupeře. Herně je však jednoznačně lepší Differdange. Lucemburčané ale hrají místy až moc bohorovně a spoustu míčů ztrácí. Za očekáváním zůstává Damir Batinovič, který vsítil všehovšudy snad dvě branky, na té domácí září Martin Kocich s Adamem Ptáčníkem.

    Za 11 minut se vracíme, mezitím si v pohodě odskočte!
     
    30
    První poločas skončil. (13:13)
     
    30
    Red Boys však zaveleli k poslednímu útoku, neskutečně přesnou střelu Batinoviče z dobrých 15 metrů ale před brankovou čárou zachytil Studený! (13:13)
    30
    Kocich 16 sekund před koncem v době pasivní hry prostřelil Moldrupa povedenou střelou ze země. (13:13)
    30
    Scheidovi pomohl úspěšný zákrok Studeného, odražený míč došel přímo k němu a pravý křídelník hostí překonal domácího gólmana. (12:13)
    29
    Ptáčník po kříži střílel na druhou stranu oproti pohybu Moldrupa a domácí díky tomu drží znovu remízový stav. (12:12)
    28
    Sokol si technickou chybou v útoku připomněl úvod zápasu a Differdange opět potrestalo, Ostrihon z brejku prostřelil Studeného. (11:12)
    28
    Meis se ale v pasivní hře včas prosadil a vrací zpátky remízový stav. (11:11)
    27
    Kroky Batinoviče znamenaly otočení hry a založení dalšího rychlého brejku. Domácí toho bleskově využili, z pivota vykoupal přehozem Moldrupa Sekulič a Sokol poprvé v zápase vede! (11:10)
    26
    Domácí vyrovnávají poprvé v zápase a ZDT Arena je na nohou! Bartůněk dostal od Sekuliče parádní úhel a technickým přehozem jej využil! (10:10)
     
    25
    Kratovič si může jenom drbat hlavu! Sice skvěle naznačil a posadil Studeného, místo prázdné kasy ale trefil jenom břevno! (9:10)
     
    25
    Žlutá karta pro tým TJ Sokol Nové Veselí (Voika). (9:10)
     
    24
    Sedmička i pro Differdange! Voika sice zblokoval střelu Batinoviče, ale v brankovišti! (9:10)
     
    24
    V polovině 24. minuty se po nepříjemné srážce píská faul domácích, kteří se proti vůli diváků budou muset opět bránit útočné síle Red Boys. (9:10)
    24
    Z tohoto pak vznikl brejk, který přesně zakončil Ondřej Veselý. Je to už jenom o gól a hra se postupně vyrovnává. (9:10)
     
    23
    Kuriózní nahazovačka na hostující straně dopadla naprostým fiaskem, když míč letěl napříč brankovištěm, zatímco Hoffmann už byl někde v ochranné síti. (8:10)
     
    23
    V čase 22:03 bere timeout i hostující trenér Sylvain Brosse. (8:10)
     
    22
    Kocich sice skvěle odstranil Meise na levé spojce, ale udělal kroky, tím pádem se hra otáčí znovu na druhou stranu. (8:10)
     
    22
    Meis zabránil míčí nohou, což domácí reklamují a chtějí trest, sudí však nevylučují. (8:10)
     
    22
    Ostrihon stáhl Bassombena za dres zezadu, odměnou jsou mu dvě minuty pobytu na lavičce. (8:10)
     
    21
    Voika se obtočil okolo obránce na devítce, ze šestky už ale nedokázal zakončit. Byl nicméně odpískán faul, který vrací hru zpět. (8:10)
     
    20
    Ohromná euforie zachvátila domácí, kteří získali míč a v útoku se mohou dotáhnout na jedinou branku. Halou mezitím zní nová odpovídačka na jediné tribuně a potenciál to jistě má. (8:10)
    20
    Bassomben má double-goal sérii, ze stejného místa, stejným provedením. (8:10)
    19
    Díky tomu založili hosté brejk a Scheid překonal Studeného naprosto v poklidu. (7:10)
     
    19
    Kocich už s novým dresem střílel přes obránce, Moldrup ale skvěle celou akci vycítil a byl včas na místě. (7:9)
     
    18
    Došlo k drobnému přerušení zápasu, Kocich má již od prvního střídání roztržený dres, až nyní si toho delegát všiml a přerušil hru. Nové číslo tahouna Veselí je #80. (7:9)
     
    18
    Studený uchránil domácí podruhé! Domácí obrana neskutečně zachybovala a Hoffmann měl připraveno na střelu z náskoku, poslal ji jenom do Studeného. (7:9)
    17
    Bassomben se do toho v běhu pořádně opřel, opřel se i o obránce a z kroku vymetl pavučinku v levém vinglu! (7:9)
    17
    Síla Differdange je však v tom, že i ze zdánlivě nevýchodné situace dokáže dát gól. Diváci se o tom přesvědčili, když si Faber dokázal naběhnout do otevřeného prostoru a z těžkého úhlu protlačit míč do branky! (6:9)
    15
    Krásné akce na obou stranách, na domácí straně to je však gól! Hosté naprosto rozebrali do posledního šroubku veselskou obranu a z levé spojky pálil na branku Aldin Zekan, jenže orazítkoval jenom břevno. Míč se odrazil přimo k Flajsarovi, který předvedl hru 2 na 1 se Sekuličem a přehozem zakončil své představení! (6:8)
     
    14
    Hoffmann byl v koncích a z kroku střílel okolo Ptáčníka, ale mimo branku. Domácí chtěli rychle rozehrát brejk, ani podruhé v zápase to však nevyšlo a míč mají opět hosté. (5:8)
    14
    Ptáčník vystřídal v gólové tahanici Kocicha a přidává ve druhém útoku za sebou druhý gól. (5:8)
    13
    Scheid si zaběhl do pivota z křídla, což absolutně uniklo Bartůňkovi. Díky tomu dostal Scheid možnost ke střele ze šestky, kterou využil úspěšně. (4:8)
    13
    Ptáčník si zapisuje první zářez do pažby, zvládl to po dlouhém kříži z nějakých deseti metrů pokusem na protější tyč. (4:7)
    12
    Batinovič to opět vzal na sebe ze střední spojky a Studený neměl daleko k tomu, aby zabránil střele podruhé. Ale teď už to nevyšlo. (3:7)
     
    11
    Výborný zákrok Studeného proti Scheidovi z pravého křídla! Lucemburčané však skvěle hrají i v oslabení a nemusí se díky tomu pískat pasivní hra. (3:6)
     
    11
    Žlutá karta pro tým TJ Sokol Nové Veselí (Ptáčník). (3:6)
     
    11
    Kratinovič to nakonec zvládl proti Sekuličovi urvat, ale měl to s kroky. Prvně je však pískán faul domácího pivota. (3:6)
    10
    Voika očekávaně proměnil, i když to měl lehce se štěstím. Snižuje tak na rozdíl tří branek. (3:6)
     
    10
    Vyloučení v týmu Red Boys Differdange (Ostrihon). (2:6)
     
    10
    První sedmička zápasu! Sekulič ji urval na pivotu, zatímco Ostrihon jej zezadu povalil k zemi. (2:6)
    9
    Jenže hosté se nevzdali ani v pasivitě a důsledkem toho je šestý gól. Senjin Kratovič dostal přihrávku do běhu od Fabera, míč i tentokrát končí v síti! (2:6)
     
    9
    Voika složil na zem chvatem Fabera a přerušil tím kombinaci, hosté jdou už navíc do pasivní hry. (2:5)
    7
    Martin Kocich se usadil na pravé spojce a střelou z dálky, navíc přetahem, zajistil druhý gól domácího týmu. (2:5)
     
    7
    Do branky domácích už zamířil Michal Studený, v lehce pozměněné sestavě se pokusí Veselí stáhnout ztrátu. (1:5)
    7
    Batinovič využil další chyby domácích v útoku, co se týče přestupku, šel sám přes celé hřiště a nekompromisním podstřelem do vinglu dává hostům už vedení o čtyři branky. V čase 6:53 už tak přichází první timeout domácích! (1:5)
    6
    Naprosto neočekáváná střela Meise ze střední spojky překvapila celou veselskou obranu a i Šimovčeka, který na pokus k pravé tyči nedosáhl. (1:4)
     
    6
    Žlutá karta pro tým Red Boys Differdange (Batinovič). (1:4)
     
    6
    Kocich to vzal opět v útoku na sebe, střela z deseti metrů však letěla o dost nad. V prvních minutách se skutečně ukazuje síla soupeře Nového Veselí. (1:3)
    5
    Krásná a rychlá akce Differdange končí třetím gólem! Scheid měl na pravém křídle skoro spojkový úhel a rozhodně jej neodmítl – 1:3! (1:3)
     
    5
    Kocich šel do střetu a zkoušel obloučkem nahodit na Ptáčníka doleva, Kratovič však včas vylezl a míč vypíchl. Přesto domácí zůstávají na míči. (1:2)
     
    4
    Veselí ubránilo útok hostí a domácí znovu útočí, mocně hnáni 520 fanoušky v domácí hale. (1:2)
    3
    Ten se ale za zničení svého dresu pomstil rusákem přes levou spojku a neomylným zakončením na stojnou nohu Moldrupa. (1:2)
     
    3
    Tvrdá obrana Differdange působí domácím značné problémy, roztržený dres má už navíc Martin Kocich. (0:2)
    3
    Další technická chyba domácích při přechodu na levou stranu, míč vypíchl Kratovič a založil brejk, na jehož konci byla přesná střela Batinoviče. (0:2)
     
    2
    Dodica šel přes devět metrů a Rezič jej tvrdě zastavil, stále zůstáváme bez vyloučení či karty. (0:1)
     
    2
    Žlutá karta pro tým Red Boys Differdange (Rezič). (0:1)
    1
    Batinovič nejprve z proskoku nedokázal propálit Šimovčeka. Jenže domácí rychlý útok zbabrali a z kontrbrejku se Kratovič tentokrát prosadil už právoplatně. (0:1)
     
    1
    Kocich výborně uvolnil Bartůňka na levém křídle, jeho obstřel na zadní tyč však minul o hodně branku. (0:0)
     
    1
    V brance domácích začíná netradičně Šimovček, v brance hostí logicky Moldrup. První kombinace domácích byla přerušena. (0:0)
     
    1
    Domácí zahajují zápas výhozem a budou hrát tradičně zprava doleva. Přeji vám příjemný zážitek! (0:0)
     
    1
    Utkání právě začalo. (0:0)
     
    -12
    Výzvu domácího klubu na červené peklo vyslyšela drtivá většina fanoušků. Hosté odchází do kabiny na poslední týmovou poradu před zápasem, domácí se ještě stále rozcvičují. Rozhodčími dnešního utkání budou pánové Dorian Sirbu a Victor Serdiuc, oba z Moldavska, tedy krajané veselského hráče Romana Dodici. Na zápas z pozice delegáta pak bude dohlížet Kenan Sivrikaya z Turecka.
     
    -28
    Dobrý sváteční podvečer ze sportovní haly v Novém Veselí! Půlhodinu před začátkem je hala už narvaná a reálně se obávám, že se na některé pozdě příchozí nemusí také dostat. Ke sportovní hale by se dal trochu použít příměr Potěmkinovy vesnice, bráno s velkou nadsázkou. Všechno nablýskané, skvěle připravené, místo dřevěných lavic, na kterých hráči tradičně sedí během extraligy, se skví vypůjčené čalouněné červené židle z nedaleké sokolovny. I na mém tradičním místě je více židlí než obvykle, o tento zápas je zkrátka veliký zájem.
     
    Úvodní sestavy:

    TJ Sokol Nové Veselí: Studený, Šimovček – Veselý, Kocich, Dodica, Bartůněk, Melichar, Bassomben, Parolly, Flajsar, Sekulič (C), Krčál, Štohanzl, Voika, Ptáčník, Řepa
    trenér: Pavel Hladík

    Red Boys Differdange: Moldrup, Hotton – Rezič, Ostrihon, Manderscheid, Reding, Alen Zekan, Meis, Batinovič, Faber, Marzadori, Kratovič, Aldin Zekan, Scheid, Plantin, Hoffmann
    trenér: Sylvain Brosse

    Rozhodčí: Sirbu, Serdiuc (oba MDA).
     
    Zajímavostí může také být, že měsíční plat Damira Batinoviće, tedy hvězdy Differdange, je zhruba srovnatelný s měsíčním platem celého týmu Veselí. I to ukazuje velký rozdíl mezi oběma nedělními soupeři.
     
    TJ SOKOL NOVÉ VESELÍ

    česká extraliga: 4. místo, 14 bodů, skóre 244:217, bilance 7-0-2
    postup v Challenge Cupu: celkové skóre 81:37 (35:23, 46:14) proti Dobrudji

    Nové Veselí se samozřejmě nemůže pyšnit takovou historií a úspěchy, jako má Differdange. Svým způsobem je to strašně zvláštní. Asi se lucemburskému soupeři už nikdy nepovede vidět relativně moderní sportovní komplex, který je hned naproti „průmyslové zóně“ a pastvě, kde se neustále pase přežvýkavý skot.

    Veselí rok od roku jde nahoru, po loňském překvapivém čtvrtém místě po základní části a konečnému pátému po celém ročníku Sokoli letí střemhlavě vzhůru. Letos je to suverénně nejlepší start sezony a pomyslný vrchol byl ve šlágru osmého kola extraligy. Veselí před narvanou halou přejelo silnou Karvinou 29:22, přičemž zápas vzbudil skutečně mnoho emocí jak na hřišti, tak tribunách.

    „Spoléháme na fanoušky. Doufám, že přijde úplně našlapaná hala, my se o ně budeme moct opřít a zvládneme uhrát co nejlepší výsledek do odvety,“ plánuje domácí trenér Pavel Hladík. „Je to jeden z největších zápasů, které jsme kdy hráli.“ Taková slova zní z domácího tábora. Je pravdou, že Veselí rozhodně není v takové pozici, jako ve druhém kole proti bulharské Dobrudji.
     
    I Differdange má zkušenost s bulharskou Dobrudjou, oproti Sokolu však dva roky před. Dvojzápas měl podobný průběh, jako ve Veselí před měsícem, Differdange naprosto smetlo bulharský tým a šlo dále. „Červené chlapce“ navíc v prvním utkání hnala vyprodaná aréna, jejíž kapacita je 2000 diváků. Mimochodem, kapacita differdangské haly přesahuje skoro dvojnásobně celkový počet obyvatel zde v Novém Veselí (1200).
     
    RED BOYS DIFFERDANGE

    lucemburská nejvyšší soutěž: 1. místo, 14 bodů, skóre 297:201, bilance 7-0-1
    postup v Challenge Cupu: tým nasazen až do třetího kola

    Město na jihu Lucemburska, o nic moc větší než Žďár nad Sázavou – město nejblíže Novému Veselí – se pyšní svoji bohatou průmyslovou a sportovní historií. Differdange bylo založeno ve 13. století jako cisterciátecké opatství a díky tomu, že se celé 19. století zpracovávala v místní továrně železná ruda, bylo město v roce 1907 povýšeno. Zajímavostí může také být, že se v nedalekém dole Hondsbësch skrývali za druhé světové války mladí Lucemburčané, aby nemuseli narukovat do Wehrmachtu.

    Teď už ale přejdeme k sportovní stránce věci. Zejména na přelomu tisíciletí bylo Differdange silným evropským týmem a tři sezony za sebou v letech 1997 – 2000 došlo v házenkářské Lize mistrů až do osmifinále. Na tento úspěch navázali Red Boys až v roce 2005, kdy se v Challenge Cupu dostali do čtvrtfinále. Po desetileté přestávce se jiholucemburské město vrátilo zpět do pohárů a významným úspěchem je neúspěšná kvalifikace do Champions League v sezoně 2016/2017, tím nejvýznamnějším pak předloňské tažení v Challenge Cupu až do osmifinále.

    Tým Red Boys je složený z mnoha zahraničních hráčů. V týmu najdete hráče z Dánska, Chorvatska, Bosny a Hercegoviny či Francie. Mezi největší hvězdy týmu patří dánský brankář Mikkel Moldrup. Další hvězdou týmu je levá spojka Damir Batinović. Chorvatský kanonýr má bohaté zkušenosti z Champions League, kterou si zahrál v letech 2003–2005 za chorvatský klub RK Metković a v letech 2011–2013 za makedonský HC Metalurg Skopje. Kromě těchto klubů má za sebou angažmá například ve francouzském Cesson Rennes nebo Tremblay HB, slovinském Mariboru Branik nebo chorvatských týmech RK Varteks Varaždin a RK Medveščak (Agram Medveščak).
     
    Krásný nedělní podvečer z Nového Veselí! Po skoro dvou týdnech se vám hlásím z novoveselského sportovního komplexu, který bude hostit další utkání evropského Challenge Cupu. Snadný postup přes bulharskou Dobrudju je minulostí, tentokrát čeká Nové Veselí úplně jiná výzva. Lucemburský vládce Red Boys Differdange je na evropské půdě zavedený pojem a je pasován do role mírného favorita celého dvojzápasu. V ZDT Areně se však dá tradičně čekat bouřlivá atmosféra a Differdange to mít jednoduché rozhodně nebude. Z Nového Veselí začínáme v 17:30, zápasem vás provede Tomáš Kalas. Příjemnou zábavu!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:30.

    Tomáš Kalas

    TJ Sokol Nové Veselí: Studený, Šimovček – Veselý, Kocich, Dodica, Bartůněk, Melichar, Bassomben, Parolly, Flajsar, Sekulič (C), Krčál, Štohanzl, Voika, Ptáčník, Řepa
    trenér: Pavel Hladík

    Red Boys Differdange: Moldrup, Hotton – Rezič, Ostrihon, Manderscheid, Reding, Alen Zekan, Meis, Batinovič, Faber, Marzadori, Kratovič, Aldin Zekan, Scheid, Plantin, Hoffmann
    trenér: Sylvain Brosse

    Rozhodčí: Sirbu, Serdiuc (oba MDA)

    Diváci: 650 (vyprodáno)
    thejrc.org