Chabarovsk – Omsk 1:2 (kon.) | Vladivostok – Spartak Moskva 0:2 (kon.) | Kunlun – Viťaz 2:1 (2:1 po s.n.)
Ufa – Jokerit 2:3 (kon.) | CSKA Moskva – Petrohrad 2:4 (kon.)
konec
Salavat Julajev Ufa
2:3 (0:1, 1:1, 1:1)
Jokerit Helsinky
Pondělí 02.12.2019, 15:00 • Ufa Arena, Ufa • KHL
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Vítám vás u střetnutí KHL, v němž bude složité hledat favorita, jelikož ani jeden z týmů se nenachází v oslnivé formě. Přesto domácí Salavat Julajev Ufa je lépe postavená v tabulce, ovšem Jokerit Helsinky budou těžkým oříškem.
     
    Představování začneme Ufou, kterou najdeme na čtvrté příčce Východní konference. Domácí mužstvo posbíralo čtyřicet bodů, ovšem rozjetá mašina se zastavila v posledních třech zápasech, kdy nebyla schopna zvítězit. Salavat Julajev má velké potíže se hrou do obrany, vždyť inkasoval už šestasedmdesát branek. Pokud budeme hledat Helsinky musíme se podívat na tabulku Západní konference. Finský tým se v ní zatím nachází na osmé příče, když získal sedmatřicet bodů. Ovšem poslední jeho zápasy jsou jako na houpačce. Také Jokerit by potřeboval zapracovat na defenzivě, jelikož inkasoval dvaaosmdesát gólů.

    V letošní sezóně se oba celky už jednou utkaly. Ve Finsku se z těsného vítězství radoval domácí Jokerit. Střetnutí v deváté sérii nájezdů rozhodl Mikko Lehtonen.

    Helsinky – Ufa 3:2 po nájezdech
     
    Československá stopa:

    Na soupiskách obou celků nefiguruje žádný český ani slovenský hráč.
     
    Úvodní sestavy:

    Salavat Julajev Ufa: Metsola (Karejev) – Panin (C), Larsen, Ar. Sergejev, Arzamascev, Pašnin, S. Garejev, A. Semjonov – Amirov, Burmistrov (A), Omark (A) – M. Majorov, Manninen, Sošnikov – V. Žarkov, Kadějkin, Kugryšev – Alalykin, Soloduchin, Kartajev – Gimatov.

    Jokerit Helsinky: Kalninš (A. Niemi) – A. Grant, Lehtonen, Lepistö (A), Lööv, Kivistö, Eronen – O'Neill, Regin (C), Joensuu – H. Ikonen, Kontiola, Savinainen – Moses, Norman, Haapala – Anttila (A), Pihlström, Oksanen – Halme.

    Rozhodčí: Bělov, Kulakov – Nikolajev, Strelcov.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v první třetině?

    Tipovat můžete do začátku 1. třetiny.

     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:10
    Úvodní buly bylo vhozeno, a tak se pojďme věnovat samotnému zápasu. Finské mužstvo nahodilo černou gumu za branku soupeře, kterého pak ve středním pásmu zastavilo.
     
    00:46
    Přihrávkou před branku se prezentoval Veli-Matti Savinainen, který hledal najíždějícího spoluhráče. Ovšem skvěle zasáhl Juha Metsola, jenž puk vyrazil k mantinelu.
     
    01:51
    Za brankou Ufy pracoval Henrik Haapala, jenž byl o kotouče odstaven. Následně ruské mužstvo ale vyhodilo na zakázané uvolnění.
     
    02:20
    Ufa nahodila černou gumu do rohu, kde byl první Alex Grant. Jenže domácím mužstvo se k puku dostalo a poslalo jej před branku, kde se nacházel Vladislav Kartajev. Jeho zakončení zamířilo jen do brankářova betonu.
     
    03:18
    Hostující gólman Janis Kalninš zaznamenal další zákrok večera, když schoval pokus do lapačky. Následuje vhazování po jeho levé ruce.
     
    03:53
    Na modré čáře byl zapomenutý Dmitrij Kugryšev, který ale neměl rychlost, a tak zakončil z pravého vrcholu kruhu. Hostující brankář zmenšil úhel a schoval kotouč na hrudi.
     
    04:25
    Po těžké přihrávce neudržel puk na modré čáře Philip Larsen, a tak se Ufa postupně schovala za vlastní branku. Oba celky využily situace a posílají do hry čerstvé síly.
     
    05:31
    Z pravého kruhu vystřelil Nikita Sošnikov, jehož pokus z velkého úhlu zamířil jen do připraveného brankáře, jenž byl přilepen k bližší tyči.
     
    06:33
    Od pravého mantinelu až na osu modré čáry si najel Michail Pašnin, který následně nahodil kotouč proti brance. Ovšem pokus byl sražen do rohu hrací plochy.
     
    07:18
    Nejprve před branku přihrál Jesse Joensuu, jehož přihrávku poslal dál spoluhráče. Následně se výborným zákrokem zaskvěl Juha Metsola. Hra se velmi rychle otočila na druhou stranu a Ufa byla v přečíslení. Do střelecké pozice se dostal Dmitrij Kugryšev, ale také Janis Kalninš byl úspěšný.
     
    09:00
    Hraje se velmi rychle a už čtyři minuty se nepřerušovalo. Ufa byla znovu v útočné třetině, ale další nahození bylo sražené k mantinelu. Finský celek poté posunul hru alespoň do neutrální zóny.
     
    10:01
    Ahti Oksanen nahodil kotouč do útočného pásma, kde kotouč zastavil jeho finský protějšek. Juha Metsola pomohl Ufě k rozehrávce, a tak jdou do akce zelení.
     
    10:57
    Přihrávka přes střed obranné modré čáře bylo sražené zpátky mezi kruhy. Z branky se vydal finský brankář Ufy, který kotouč zasáhl, čímž zachránil situaci.
     
    12:17
    Domácí brankář si počkal na černou gumu, která byla nahozená od modré čáry a následně sražená do vzduchu. Po nějakých šesti minutách se konečně přerušuje.
     
    Střely na branku: 8:4.
     
    12:41
    Helsinky se prezentovaly nepřesnou přihrávkou o mantinel, a tak se hra přesune před branku, kterou hájí lotyšský brankář v barvách Jokeritu.
     
    13:18
    Asi tři střelecké pokusy vyslala Ufa v řadě za sebou, ovšem Janis Kalninš byl znovu úspěšný. Finské mužstvo musí v následujících minutách výrazně přidat.
     
    13:58
    Jokerit právě vstřelil branku!
    Střelec branky nejprve střílel z levého kruhu, ale jeho pokus byl brankářem vyražen. Ke dvěma dorážkám se ještě prodral Jesse Joensuu, jehož znovu vychytal Juha Metsola. BRIAN O'NEILL si pak našel kotouč za brankou, najel znovu do levého kruhu a střelou zápěstím vymetl přesně vzdálenější horní růžek branky. Asistence: Jesse Joensuu.
    13:58 Brian O'NEILL - 0:1
     
    15:09
    Úvodní perioda rychle plyne ke konci, finský celek je v závěru třetiny hodně aktivní. Nahozením od mantinelu se prezentoval Viktor Lööv, jehož snažení zneškodnil domácí gólman.
     
    15:46
    Ufa se znovu nacházela pod tlakem, a tak kotouč putoval na zakázané uvolnění. Kotouč se na červené čáře snažil tečovat jeden z domácích hráčů, ovšem jeho snažení bylo nepovedené.
     
    16:11
    Brian O'Neill přihrál z mezikruží na levý kruh, odkud okamžitě pálil k první tyči Jesse Joensuu. Juha Metsola se skvěle přesunul a svého kolegu z reprezentace vychytal, skvělý zákrok.
     
    17:22
    Z rohu hrací plochy přihrával Linus Omark, který našel mezi kruhy Alexandra Burmistrova, jenž si odstoupil od soupeřů. Jeho pokus ale mířil doprostřed branky, kde byl připravený Janis Kalninš.
     
    17:59
    Alexandr Burmistrov naznačil střelu, ale přihrál na zadní tyč, kde se nacházel číhající Philip Larsen. Jeho zakončení místo do odkryté branky zamířilo jen vedle brány.
     
    18:32
    Po prohození obránce se mezi kruhy nacházel Steve Moses, jenž těžkou přihrávku zpracoval. I když byl blízko, tak kotouč stáhl, ale Juha Metsola znovu skvěle reagoval a se štěstím akci přerušil.
     
    19:30
    Nahozením ze středního pásma se prezentoval Stanislav Garejev, ovšem puk zamířil do ochranné sítě. Proto je hra vykázaná do středního pásma, kde se bude vhazovat.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhé třetině?

    Tipovat můžete do začátku 2. třetiny.

     
    Pokud vezmeme úvodní periody jako celek, tak jsme sledovali vyrovnanou partii. Ovšem Ufa lépe vstoupila do zápasu a byla mnohem nebezpečnější. Jenomže poté přišla zatím jediná branka, po které se finské mužstvo zvedlo a bylo aktivnější. Domácí tým má zatím problém proměňovat nadějné akce, což musí v následujícím průběhu duelu zlepšit.

    Střely na branku: 12:11.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:23
    Hned v úvodu druhé dvacetiminutovky vyhodila Ufa přes všechny čáry. Hra se tak vrátí před branku finského gólmana.
     
    21:17
    Elegantně se soupeře ve středním pásmu zbavil soupeře Sami Lepistö, který pak převzal kotouč znovu na modré čáře. Jeho nahození bylo spoluhráčem sražené do ochranné sítě.
     
    21:33
    Zpoza branky přihrával Linus Omark, který viděl ruského spoluhráče. Před Alexandrem Burmistrovem zasáhl soupeř, a tak bylo po nadějné akci.
     
    22:33
    Další zakončení od modré čáry bylo přizvednuté nad domácí branku. Za ní se do hry dostal Marko Anttila, který si vyjel do střelecké pozice. Ovšem místo zakončení přišla přihrávka, kterou nečekal Ahti Oksanen.
     
    23:22
    Mezi kruhy zůstal nikým nehlídaný Jesse Joensuu, který střelou švihem netrefil branku. Puk proletěl jen těsně vedle pravé tyče, Juha Metsola se jen ohlédl.
     
    24:30
    Z pravé strany, na modrou čáru a následně zleva před branku si najel Sakari Manninen. Ovšem zakončení k levé tyči čekal Janis Kalninš, jenž stále drží šanci na čisté konto.
     
    25:39
    Soupeře se snažil zbavit Steve Moses, jenže kotouč mu byl u modré čáře vypíchnut. Jokerit se ale rychle vrátil do útočného pásma a pokus od modré čáry zlikvidoval domácí gólman.
     
    Střely na branku: 13:13.
     
    26:19
    Před branku se zprava nacpal Vladimir Žarkov, jehož pokus vyrazil mezi kruhy Janis Kalninš. Ke kotouči si najel Stanislav Garejev, který bez váhání vypálil, ale na správném místě stál Alex Grant.
     
    27:08
    Vyloučení v týmu Jokerit Helsinky (Viktor Lööv – 2 min., podrážení).
     
    27:23
    Zakončením z jedné se od modré čáry prezentoval Philip Larsen. Pokus mířil pod brankářovu vyrážečku, ovšem Janis Kalninš si puk našel a znovu zakročil.
     
    27:33
    U mantinelu výborně zapracoval John Norman, jehož práci dokonal spoluhráč, jenž vyhodil. Ufa se ale znovu velmi rychle vrátila do útočného pásma.
     
    28:25
    Už to vypadalo, že přihrávka půjde na modrou čáru, Jenomže Linus Omark se rozhodl ke střele do horního rohu branky, ale lotyšský gólman byl připraven.
     
    28:52
    Ufa právě vstřelila branku!
    Už to vypadalo, že Ufa početní výhodu nevyužije, přesto se raduje po zásahu zkušeného matadora! Mezi kruhy si najel osmatřicetiletý ALEXEJ SEMJONOV, který převzal kotouč a okamžitě přesně zamířil. Asistence: Dmitrij Kugryšev a Rodion Amirov.
    28:52 Alexej SEMJONOV - 1:1
     
    30:00
    V polovině zápasu se od modré čáry napřáhl Viktor Lööv, jehož pokus byl brankářem vyražen mezi kruhy. Bekhendovou dorážkou se pak prezentoval Veli-Matti Savinainen, ale Juha Metsola zasáhl vyrážečkou.
     
    31:00
    Na střed modré čáry si odcouval Tommi Kivistö, který měl dlouhou napřaženo. Domácí brankář na dvakrát kotouč zkrotil a hru přerušil.
     
    31:18
    Juha Metsola si musel znovu poradit, když proti jeho brance letělo další nahození od modré čáry. Stav zápasu zůstává vyrovnaný a následuje vhazování před brankou ruského mužstva.
     
    31:43
    V krátkém sledu si domácí brankář připisuje už třetí možná čtvrtý zákrok. Od levého mantinelu vystřelil Brian O'Neill, jenže našel jen finského gólmana.
     
    32:33
    Znovu to zkusil z ostrého úhlu Brian O'Neill, který u první tyče našel připraveného maskovaného muže. Juha Metsola je v posledních minutách pod palbou, ale rozchytal se k parádnímu výkonu.
     
    Střely na branku: 19:20.
     
    34:12
    Rodion Amirov prohrál souboj na levé straně útočného pásma, Petri Kontiola tak mohl poslat hru alespoň do středního pásma.
     
    34:55
    Jokerit právě vstřelil branku!
    Opět se potvrdilo pravidlo nedáš – dostaneš! Nejprve z levé strany nastřelil brankovou konstrukci Grigorij Panin. Hra se ale velmi rychle otočila a zakončením z mezikruží se prezentoval HENRIK HAAPALA. Jeho zakončení bylo sražené na břevno a následně si kotouč za brankovou čáru srazil Juha Metsola. Bez asistence.
    34:55 Henrik HAAPALA - 1:2
     
    35:12
    Vyloučení v týmu Jokerit Helsinky (Peter Regin – 2 min., podrážení).
     
    36:02
    Finské mužstvo získalo černou gumu, kterou vyhodilo přes všechny čáry. Ovšem Ufa se opět rychle vrátila, a tak kombinuje před brankou Helsinek.
     
    36:40
    Po dobré kombinaci přišla spíše zbrklá střela, jelikož před lotyšským brankářem nikdo nestál. Zakončením se prezentoval Philip Larsen, ale kotouč zamířil jen do lapačky gólmana.
     
    37:15
    Rovnou z trestné lavice naskočil za obránce Peter Regin, který v samostatném úniku mířil mezi brankářovy betony. Jenomže Juha Metsola mezeru rychle utěsnil a zakročil levým betonem.
     
    38:48
    Kotouč z levé strany mířil na pravý vrchol kruhu, kde se napřáhl zkušený Sami Lepistö. Jeho dělovka mířila k první tyči, ale brankářova lapačka byla znovu na správném místě.
     
    39:44
    Před hostujícím kapitánem skočil Alexej Semjonov, a tak Peter Regin předvedl výpad mezi kruhy. Jenže v době střely se mu puk postavil na hranu, a tak ještě stihl zasáhnout Rodion Amirov, jenž pomohl brankáři.
     
    39:47
    Po vyhraném vhazování se od modré čáry napřáhl Alex Grant, jehož pokus z jedné zastavil Juha Metsola. Vypadá to, že Helsinky půjdou do kabin spokojenější.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve třetí třetině?

    Tipovat můžete do začátku 3. třetiny.

     
    Stále platí, že sledujeme velice vyrovnaný souboj. Ve vedení je sice Jokerit, který ale měl při druhé brance obrovskou porci štěstí. Jenomže Ufa má ještě dvacet minut na to, aby alespoň vyrovnala. Doufejme, že i nadále budeme sledovat vyrovnanou partii. Kdo se bude po šedesáti minutách radovat z vítězství?

    Střely na banku: 24:26.
    Střely na branku ve druhé třetině: 12:15.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:30
    Ve středním pásmu byl najetý Dmitrij Kugryšev, který musel zkrotit těžkou přihrávku, a tak z otočky přihrál před branku, odkud nepřesně vystřelil Alexandr Kadějkin. Poté černá guma zamířila na modrou čáru, z níž si blíže k brance sjel Michail Pašnin. Ovšem Janis Kalninš předvedl další famózní zákrok dnešního odpoledne.
     
    41:33
    O přihrávku z pravé strany se pokoušel Nikita Sošnikov, jenž trefil prvního bránícího hráče, od kterého se kotouč odrazil až mezi diváky.
     
    42:35
    Helsinky opustily útočné pásmo, protože je signalizovaná početní výhoda. Finské mužstvo tak pustilo do hry čerstvé síly.
     
    42:51
    Vyloučení v týmu Salavat Julajev Ufa (Maxim Majorov – 2 min., sekání).
     
    43:32
    Na pravém kruhu se nacházel Peter Regin, jemuž před odkrytou brankou přeskočil puk hokejku. Následně z osy ještě pálil Mikko Lehtonen, jehož pokus byl ale nepřesný.
     
    44:41
    Po vyhození Ufy se hostujícímu celku nepodařilo usadit před brankou soupeře. Tohle vypadá, že Salavat Julajev se ubrání a dál bude ztrácet jediný zásah do černého.
     
    45:27
    Branková konstrukce finského brankáře nebyla ve správné pozici. Gólman ruského celku se pokusil svatyni vrátit do správného postavení, což se mi nepovedlo.
     
    46:00
    Z pravé strany si na střed hrací plochy najel Nikita Sošnikov, jehož zakončení letělo těsně nad ledem a zamířilo do tyče. Při hostujícím brankáři stáli všichni svatí, a tak je Jokerit stále v těsném vedení.
     
    Střely na branku: 26:26.
     
    46:51
    Ruské mužstvo se pokusilo o přihrávku mezi kruhy, kde byl kotouč soupeře zastaven. Jenže následně přišlo vyhození obloučkem ven z pásma.
     
    47:35
    Ufa právě vstřelila branku!
    Stejně jako Ufa, tak i Helsinky inkasovaly smolnou branku a je znovu srovnáno! Alexej Semjonov nahodil puk před branku, kde dobře pracoval STANISLAV GAREJEV, jenž mohl černou gumu zasunout do branky. Ovšem kotouč mu utekl a po sérii odrazů si jej do pokladnice srazil nešťastník Steve Moses. Bez asistence.
    47:35 Stanislav GAREJEV - 2:2
     
    48:52
    Po vyhraném vhazování se střelou přes obránce připomněl Michail Pašnin. Jeho zakončení letělo k pravé tyči, ale Janis Kalninš zasáhl hranou lapačky.
     
    49:36
    Neohroženě se středem dral do akce Viktor Lööv, jenž předvedl střelu přes obránce. Jenomže černá guma se do prostoru tří tyčí nevešla.
     
    50:20
    Před brankou Ufy byl sražen Veli-Matti Savinainen, a tak nahození od modré čáry skončilo jen pod lapačkou finského brankáře ve službách ruského celku.
     
    50:58
    Z mezikruží už mohl vystřelit Vladimir Žarkov, jenž si na střelu nevěřil, a tak přihrál do levého kruhu pro vhazování. Dmitrij Kugryšev ihned vypálil, jenže Janis Kalninš se skvěle přemístil a zasáhl.
     
    52:51
    Jokerit právě vstřelil branku!
    Tohle už se bude Ufě těžko dohánět! Od branky si odstoupil obrovitý MARKO ANTTILA, jenž přebral přihrávku od Oksanena a poté zamířil přesně do bližšího horního rohu branky. Juha Metsola šel velmi brzy na led, a tak nemohl zasáhnout. Asistence: Ahti Oksanen.
    52:51 Marko ANTTILA - 2:3
     
    55:00
    Domácí celek se nadechuje k závěrečnému tlaku. Po přihrávce zpoza branky se u levé tyče nacházel Sakari Manninen, jenže výborně zasáhl Janis Kalninš.
     
    Střely na branku: 31:28.
     
    55:15
    Vysoké vyhození mířilo na hostujícího kapitána, který se černé gumy ani nedotkl, a tak je tu další zakázané uvolnění. Bude se vhazovat po levé ruce lotyšského brankáře.
     
    55:24
    V krátkém sledu je zde další icing, jelikož se k puku dostal první Philip Larsen. Celou situaci se snažil zvrátit Jesse Joensuu, ale měl to do rohu hrací plochy dále.
     
    55:40
    Kotouče se na útočné modré čáře zmocnil Brian O'Neill, který byl sice tísněn a přesto z osy hrací plochy zakončil. Jeho pokus byl ale nepřesný, ovšem to Helsinky jistě nemrzí.
     
    56:46
    Po kombinaci ruského celku přišlo další vyhození Jokeritu do středního pásma. Finský celek tak šetří cenné vteřinky, což v tuto chvíli stačí.
     
    57:52
    Zakončením z první se od modré čáry prezentoval Grigorij Panin. Jeho dělovka proletěla jen kolem levé tyče a narazila do zadního mantinelu.
     
    58:35
    Marko Anttila zastavil akci soupeře na modré čáře a opět posunul hru k soupeři.
     
    58:58
    V momentě, kdy se Juha Metsola vydal z branky a Ufa to zkusila v šesti, se kotouče zmocnil Marko Anttila. Obrovitý útočník pak z levé strany středního pásma netrefil prostor tří tyčí.
     
    59:53
    Z velké dálky nahodil kotouč na branku Philip Larsen. Puk pak mířil do rohu a z levé strany ještě vystřelil Sakari Manninen, který nemířil přesně, a tak je rozhodnuto.
     
    Konec zápasu.
     
    Čtyřicet minut jsme sledovali vyrovnanou partii, ovšem poslední perioda patřila ruskému celku, který nejprve vyrovnal a následně zase inkasoval. Dnes tedy nevyhrálo lepší mužstvo, nýbrž šťastnější. Jokerit v poslední části vystřelil na branku Ufy pouze dvakrát, přesto byl Marko Anttila úspěšný a rozhodl o vítězství Helsinek. Salavat Julajev si tak připisuje čtvrtou porážku v řadě a potřebuje v následujícím souboji nutně zvítězit.

    Střely na branku: 33:28.
    Střely na branku ve třetí třetině: 9:2.
     
    Na soupiskách obou týmů nefiguruje žádný český ani slovenský hokejista.
     
    S konstatováním, že vyrovnaný souboj rozhodl obrovitý Marko Anttila, se loučím a přeji vám příjemný zbytek pondělního večera. (17:22:05)

    Michal Luxa

    Branky a nahrávky: 29. A. Semjonov (Kugryšev, Amirov), 48. S. Garejev – 14. O'Neill (Joensuu), 35. Haapala, 53. Anttila (Oksanen)


    Salavat Julajev Ufa: Metsola (Karejev) – Panin (C), Larsen, Ar. Sergejev, Arzamascev, Pašnin, S. Garejev, A. Semjonov – Amirov, Burmistrov (A), Omark (A) – M. Majorov, Manninen, Sošnikov – V. Žarkov, Kadějkin, Kugryšev – Alalykin, Soloduchin, Kartajev – Gimatov.
    Jokerit Helsinky: Kalninš (A. Niemi) – A. Grant, Lehtonen, Lepistö (A), Lööv, Kivistö, Eronen – O'Neill, Regin (C), Joensuu – H. Ikonen, Kontiola, Savinainen – Moses, Norman, Haapala – Anttila (A), Pihlström, Oksanen – Halme.

    Rozhodčí: Bělov, Kulakov – Nikolajev, Strelcov

    Diváci: 5 432
    thejrc.org