Zlín – Pardubice 4:1 (kon.) | Kladno – Liberec 2:0 (kon.) | Olomouc – Plzeň 2:3 (0:2 po s.n.)
Mountfield HK – Kometa Brno 2:1 (po pr.)
po prodl.
Mountfield HK
2:1 (0:0, 1:0, 0:1 - 1:0)
HC Kometa Brno
Pátek 03.01.2020, 18:00 • ČPP Aréna, Hradec Králové • Tipsport extraliga • 33. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Vítejte na soutoku Labe s Orlicí, ve východočeské metropoli Hradci Králové, kde se dnes odehraje utkání 33. kola Tipsport extraligy mezi domácím Mountfieldem HK a hostující Kometou Brno.
     
    Mountfield HK


    Královéhradecký hokejový tým prožívá výsledkově turbulentní sezónu a momentální osmá příčka v tabulce rozhodně není pozice, na které by se ambiciózní celek chtěl nacházet a na jakou by byli hradečtí fanoušci zvyklí. V prosinci zapsali Lvi v lize čtyři porážky v řadě, ze kterých dokázali vydolovat jediný bod, tři z těchto nezdarů navíc přišly před vlastními diváky. Reputaci si ale před koncem roku svěřenci Vladimíra Růžičky a Tomáše Martince přece jen trochu vylepšili, když nejprve zdolali odvěkého rivala z Pardubic 4:1 a posléze si v ČPP Aréně poradili 5:2 s lídrem tabulky ze Sparty.

    Po nepřesvědčivých výkonech těžko v kádru Východočechů hledat tahouny, jedno jméno je ale třeba přeci jen vyzdvihnout. Marek Mazanec se v brance rozchytal do obdivuhodné formy. V prosinci se postavil mezi tři tyče v součtu s Ligou mistrů desetkrát, úspěšnost vyšponoval na 95,2 %, průměr smáčkl na perfektních 1,3 a pětkrát byl vyhlášen hvězdou zápasu. Byl také nominován na cenu nejužitečnějšího hráče Champions Hockey League.

    Mountfield byl také aktivní na přestupovém trhu. Výměnou za Daniela Rákose získal z Brna Jakuba Lva, teprve včera bylo potvrzeno hostování Lukáše Žejdla z Mladé Boleslavi do konce sezóny. Hradec ale nedávno přišel o snajpra Tomáše Vincoura, který se vrátil z hostování právě do Brna předčasně. Na marodce jsou aktuálně kvůli zranění Rudolf Červený, Tomáš Linhart a Michael Gaspar.

    Poslední zápasy Mountfieldu HK:
    Mountfield HK – Liberec 2:3p
    Kladno – Mountfield HK 3:1
    Mountfield HK – Plzeň 0:3
    Pardubice – Mountfield HK 1:4
    Mountfield HK – Sparta 5:2

    Nejproduktivnější hráči:
    Radek Smoleňák – 22b (11+11)
    Rudolf Červený – 16b (5+11)
    Lukáš Cingel – 15b (8+7)
    Aleš Jergl – 14b (5+9)
    Matěj Chalupa – 13b (5+8)
     
    HC Kometa Brno


    Ani brněnský hokejový klub však neprožívá zrovna snové období. Z prvních 14 zápasů odešel sice bez bodu jen jednou, jenže v říjnu padla na tým krize, kterou po pěti porážkách v řadě a propadu mimo postupovou šestku odnesl trenér Petr Fiala. Toho nahradil spasitel Libor Zábranský, jenže ani jeho návrat na lavičku okamžitý efekt nepřinesl. Z dalších deseti duelů Kometa šestkrát shořela a od dalšího pádu tabulkou ji zachránila až série tří domácích duelů v řadě. Všechny tři totiž dokázali Moravané opanovat, když naposledy výsledkem 9:1 doslova zadupali do země Karlovy Vary.

    Dobrou zprávou pro Brno je, že se opět může spolehnout na své elitní ofenzivní komando Mueller-Holík-Zaťovič. Petr Holík je se 37 body nejproduktivnějším hráčem týmu, Martin Zaťovič je s 19 zářezy zase druhým nejpilnějším střelcem celé ligy. Americký vousáč Peter Mueller sice v kádru dlouhé dva měsíce vinou zranění chyběl, po návratu ale hraje ve fenomenální formě. Vždyť za šest zápasů stihl posbírat 14 bodů a proti Energii se blýskl bilancí 3+3!

    I v Brně v posledních týdnech řádně zahýbali svým kádrem. Kromě zmíněných akvizic v podobě Vincoura s Rákosem získala Kometa do svých řad nedávno i amerického beka Jacka Glovera, který se zároveň rozehrává v Třebíči. Návrat na led ohlásil domácí miláček Martin Erat, z hostování ve Zlíně se vrátila brankářská modla Marek Čiliak. V Brně se však také s několika hráči rozloučili. Na začátku prosince byl do Vítkovic uvolněn Jan Štencel. Do Hradce putoval Jakub Lev, stejným směrem ale o 20 km jižněji pak formou hostování zamířili Vladimír Svačina a Pavel Jenyš. Zranění jsou momentálně Petr Holík a Tomáš Bartejs.

    Poslední zápasy Komety Brno:
    Litvínov – Kometa 5:2
    Ml. Boleslav – Kometa 5:4p
    Kometa – Sparta 5:3
    Kometa – Vítkovice 3:1
    Kometa – K. Vary 9:1

    Nejproduktivnější hráči:
    Petr Holík – 37b (11+26)
    Martin Zaťovič – 33b (19+14)
    Tomáš Plekanec – 23b (8+15)
    Jan Hruška – 22b (9+13)
    Peter Mueller – 20b (8+12)
     
    Kometa dnes kromě zmíněných Petra Holíka a Tomáše Bartejse postrádá i Martina Erata a Ondřeje Němce. Šanci v obraně tak letos poprvé dostane osmnáctiletý Jan Mlčák, který nastupoval v této sezóně primárně v Litoměřicích a má na kontě 10 startů za reprezentaci U20. Letošní premiérový start v brněnském dresu si odbyde i navrátilec Marek Čiliak.

    V hradecké sestavě se po lehčím otřesu mozku při zápase proti Spartě přece jen do sestavy podívá Radovan Pavlík, trenéři Růžička s Martincem tak zvolili totožnou sestavu jako ve dvou posledních extraligových utkáních.
     
    Úvodní sestavy:

    Mountfield HK: Mazanec (Š. Lukeš) – Cibulskis, Zámorský, Šalda, F. Pavlík (A), Nedomlel (A), Rosandić, Čáp – M. Chalupa, Cingel, Smoleňák (C) – Perret, Koukal, Jergl – Klíma, Lev, R. Pavlík – Paulovič, Dragoun, R. Pilař.

    HC Kometa Brno: Čiliak (Vejmelka) – Baranka, Mlčák, Pyrochta, Glover, Gulaši (A), Svozil (A), Malec – Zaťovič, Plekanec, Mueller – Orsava, Hruška, Vincour – Dočekal, Rákos, Kucsera – Kunc, Kusko, L. Horký (C).

    Rozhodčí: Svoboda, Pražák – Hynek, Ganger.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v první třetině?

    Tipovat můžete do začátku 1. třetiny.

     
    Do startu utkání zbývá jen pár minutek, ještě před úvodním vhazováním ale proběhne slavnostní předání šeku na 33 tisíc korun. Částka je výtěžkem za měsíc leden v charitativní akci Skóruj pro..., kterou organizuje hradecký klub a v uplynulém měsíc podpořila Davida Jarkovského, který trpí leukémií.
     
    Teď už se ale pojďme věnovat radostnějším věcem, a sice dnešnímu extraligovému utkání. Vše je připraveno k úvodnímu vhazování.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:05
    Úvodní buly ovládl Plekanec, po průniku Zaťoviče a faulu na jeho osobu je hra přerušena.
     
    00:11
    Čáp zboural na útočné modré hostujícího kapitána a odsedí si menší trest za faul kolenem.
     
    00:34
    Právě faulovaný Zaťovič je na ledě v elitním přesilovkovém komandu a rýsoval přihrávku na Muellera, pozorný Lev ale pas překazil.
     
    01:01
    Hradec se osvobodil a poslal na led čerstvou čtyřku.
     
    01:24
    I Kometa se rozhodla vystřídat a Pyrochta se hned po zisku pásma snažil ohrozit z dálky Mazancovu klec. Po teči se natahoval Rákos, který ještě nedávno pod Bílou věží působil.
     
    02:05
    Mislav Rosandić dokázal vyhodit a po zmatcích v rozehrávce se Brňané dopustili icingu. Vhazuje se před Čiliakem.
     
    02:12
    Hradec je kompletní a první přesilovku soupeře bez problémů ustál.
     
    02:35
    Ihned poté se vstříc brněnské bráně vrhl Lev a v ideální moment předložil puk na teč Klímovi. Ten ho opravdu zasáhl, touš se ale odrazil do připraveného Čiliaka.
     
    03:18
    Hosté ani na dvakrát neprošli do útočného pásma, Hradečtí je zastavili už v tom středním.
     
    03:45
    Jergl byl při přechodu do útoku až příliš horlivý a přejel čáru dříve než kotouč. Píska se tedy ofsajd.
     
    04:10
    Stejný hráč tentokrát na modré přibrzdil, puk nabídl Rosandičovi, který ještě hledal na vzdálenější tyči Perreta. Francouz by zakončoval do prázdné branky, puk ale těsně nezasáhl.
     
    04:36
    Po vyhraném buly v útočném pásmu v podání Rákose vyslal dělovku od modré Gulaši, našel jen připravený beton Mazance.
     
    04:58
    První početní výhodu si zahraje i Mountfield, Dočekal si počínal u mantinelu neobratně a pyká za podrážení.
     
    05:10
    Ihned po buly pálil Filip Pavlík, po chvíli z blízkosti brankoviště dorážel Matej Paulovič. V obou případech byl Čiliak tak, kde měl.
     
    05:55
    Další ostrý projektil z hole Filipa Pavlíka se nevešel mezi tři tyče, bombu Jergla zase zablokoval obětavý Gulaši, kterému lehání do střel rozhodně není cizí.
     
    06:34
    Lvi tráví většinu času vyměřeného pro trest Dočekala před Čiliakem, poslední minutu jim však notně schází střelba.
     
    07:04
    Po vypršení trestu vypálil od modré Cingel, ale spíš hledal někoho na teč, než že by touto střelou chtěl sám skórovat.
     
    07:36
    Mueller srdnatě napadá rozehrávku Hradce za Mazancovou brankou, proti přesile ale nakonec neuspěl a Mislav Rosandić vyvezl puk do středu hřiště.
     
    08:08
    Když už se Brno přece jen dostalo ke kotouči, poměrně neuváženě ho Plekanec poslal přes všechny čáry tak prudce, že ho nikdo v modrém nebyl schopný zasáhnout. Zakázané uvolnění.
     
    08:12
    Ostřílený matador Tomáš Plekanec však chybu napravil hned na buly a získal kotouč pro svůj tým.
     
    08:38
    Orsava dlouhým křižným pasem hledal Hrušku, do dráhy kotouče se však holí vložil Šalda a odrazil ho mimo Hruškův dosah.
     
    09:11
    Už se ale hraje opět před brankou Brna. Cibulskis napřáhl na modré a jeho několikrát tečovaná střela prolétla jen těsně mimo branku Čiliaka. Klíma se po teči či dorážce natahoval marně.
     
    09:20
    Hru přerušuje dnes poprvé komerční přestávka a vhod přijde zejména hostům, kteří se ocitli pod rostoucím tlakem Lvů.
     
    09:35
    Boj v rohu vyzněl lépe pro Moravany, než ale stihli založit útok, obral Baranku o puk ve středu hřiště Chalupa a nahrnul ho na Čiliaka, který přerušuje hru.
     
    10:02
    Vyhrané Koukalovo vhazování zužitkoval Mislav Rosandić, jenž okamžitě z voleje vyslal na branku Komety prudkou ránu. Brněnský fantom ale střelu dobře viděl a zasáhl bez problémů.
     
    10:18
    Smoleňák vystihl další zpackanou brněnskou rozehrávku a rázem z toho bylo přečíslení tři na dva. Pas na Cingela byl přesný, ten ale další přihrávkou nenašel Chalupu a Hradec se vlastní chybou připravil o šanci.
     
    10:47
    Radek Smoleňák se nachomýtl k odraženému puku v blízkosti brankoviště, puk se ale ze skrumáže před Čiliakem neodrazil pro hradeckého kapitána příhodně a ten tak ani nezakončil.
     
    11:16
    Hra se po delší době na chvíli přestěhovala před Mazance, Brno ale z držení kotouče nevytěžilo ani střelu.
     
    11:46
    To po akci na druhé straně to v ochozech jen zahučelo. Puk se odrazil do ideální pozice v mezikruží na hokejku Jakuba Lva, ten se snažil střílet do protipohybu Čilaka a trefil jen brankovou konstrukci.
     
    12:30
    K dalšímu nebezpečnému zakončení směrem na brněnskou branku se blýskl Koukal, i on ale ztroskotal na zatím pozorném Čilakovi. Hradečtí hokejisté brněnskou modlu v brance slušně rozchytali.
     
    12:54
    Hradec je zatím silnější v osobních soubojích, Nedomlel za brankou přimáčkl Plekance k hrazení a čistě ho obral o puk.
     
    13:25
    Hradec zatím trpí na vlastní nepřesnosti jako teď, kdy Chalupa nenašel hůl Smoleňáka, i když nebyl nikým atakován.
     
    13:53
    Do poloúniku se dral Jan Hruška, který další kličkou obešel obránce, následně se však do vlastních technických fines sám zamotal a Mazance ani nezaměstnal.
     
    14:40
    Hra se několikrát přelila z jedné strany na druhou, kromě několika ostřejších soubojů ale nepřinesla žádnou další šanci ani na jedné straně.
     
    15:30
    Dlouhý souboj o kotouč v rohu za brněnskou brankou vyzníval nerozhodně, nakonec ale puk přece jen vyplul na hradecké hole.
     
    16:05
    Po nevinné střele od hrazení Čiliak přerušuje hru a připisuje si další bezproblémový zásah.
     
    16:15
    Hradečtí fanoušci se očividně baví a mají k tomu pádný důvod. Jejich oblíbenci zatím svého soupeře výrazně přehrávají, jenže bez kýženého gólového efektu.
     
    16:29
    Filip Pavlík napálil puk z otočky skrz hradbu těl a ten prošel až na Čiliaka, kterého trefil do masky. Brněnský gólman měl štěstí, že ho rána trefila, vůbec ji totiž neviděl.
     
    16:46
    Po odrazu se do dobré palebné pozice dostal Koukal, tentokrát však brankář Komety situaci viděl a nechal vyniknout svou lapačku.
     
    17:09
    Kometa se v závěru třetiny chce připomenout Marku Mazancovi, zatím se jí to ale hrubě nedaří. Střelecké pokusy Dočekala i Kuscery byly odraženy mimo jeho branku.
     
    17:26
    Lev přetlačil bývalého parťáka Plekace na vhazování a ve spolupráci s Klímou dostali puk do bezpečí.
     
    18:02
    První formace Brna je zatím takřka neviditelná a i když se teď na chvíli udržela s pukem na holi v útoku, střela z toho nevyústila.
     
    18:40
    Po průniku středem hřiště a přiklepnutí od Nedomlela střílel Smoleňák, jeho švih ale Čiliak dávno viděl a zůstává nepřekonaný.
     
    19:07
    Hradečtí zkušené drží kotouč co nejdále od vlastní branky, tu soupeřovu se ale první formaci Lvů ohrozit nepodařilo.
     
    19:14
    Po icingu se hra přece jen ještě jednou přesune před Mazance.
     
    19:18
    Cingel zvítězil na buly nad mnohem zkušenějším Plekancem a Hradec odehraje zbytek třetiny v poklidu.
     
    19:40
    Ještě jedna nebezpečná skrumáž před Čiliakem! Dorážet se pokoušeli Perret i Jergl, brněnský maskovaný muž ale zůstává bezchybný a první perioda skončí nerozhodně.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhou třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 2. třetiny.

     
    První třetina dnešního utkání přinesla jednoznačnou střeleckou i herní převahu domácího celku. Ten zasypal Čiliaka sprškou šestnácti střel, naopak Kometa ohrozila zamrzlého Mazance jen čtyřikrát. Mountfield ale znovu doplácí na svou střeleckou neefektivitu v koncovce, což ho může v konečném účtování přijít draho. Kometa, jak má venku ve zvyku, trpělivě čeká na své šance, kterých ale zatím příliš mnoho nepřišlo.
     
    Statistiky po 1. třetině:
    Střely – 16:4
    Vyloučení – 1:1
    Buly – 8:10
    Hity – 3:2
    Bloky – 2:1
     
    Další třetina začne přibližně v 18:53.
     
    Vše je připraveno ke startu druhé třetiny.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:08
    Ofsajd domácích přerušuje poprvé v druhé třetině hru.
     
    20:18
    Icing Komety přesouvá hru před Čiliaka.
     
    20:24
    Lev je dnes proti bývalému zaměstnavateli pravdu nahecovaný a při chuti. Po bombě Filipa Pavlíka se dostal k dorážce, kdy mohl po otočce mířit do poloodkryté klece, tísněný obráncem Brna ale situaci přejel.
     
    20:50
    Hradec právě vstřelil branku!
    Hradec jde přeci jen do vedení! Když se domácí neprosadili z vyložených šancí, museli si pomoci haluzí. LUKÁŠ CINGEL dostal pas od Chalupy na modrou čáru, poslal ho nejkratší cestou směrem na branku a ten po zemi zapadl za bezmocného Čiliaka, který situaci přes chumel hráčů před sebou vůbec neviděl. Asistence: Matěj Chalupa
    20:50 Lukáš CINGEL - 1:0
     
    21:30
    Hradec je v rauši. Nedomlel si dovolil útočný výpad a po stahovačce vypálil do betonu Čilaka, puk se odrazil znovu ke nebezpečnému Jakubu Lvovi, který bekhendem minul.
     
    22:15
    Mountfield je nadále aktivnějším týmem s soupeři puk nehodlá půjčit.
     
    22:40
    Cibulskis prověřil Čiliaka střelou od modré a doufal, že směr letu puku ještě někdo z jeho spoluhráčů změní, to se však nestalo.
     
    23:15
    Kometa se ještě nedostala s pukem na holi na útočnou polovina a když se přece jen pokusila projít přes modrou čáru, provinila se ofsajdem. Tlak domácích je drtivý.
     
    23:31
    Radovan Pavlík si chtěl puk přikopnout do jízdy, Svozil mu ale nedaroval ani centimetr ledu a přístup do pásma mu odepřel.
     
    23:55
    Třetí útočná formace Hradce je dnes k nezastavení, po nezištném pokusu Lva přes obránce Čiliak zasáhl na poslední Chvíli, činit se musel i proti dvojnásobné dorážce Klímy.
     
    24:39
    Čáp čistě poslal k zemi Hrušku, což vzbudilo v ochozech velký ohlas.
     
    24:50
    První velká šance hostů a v akci nikdo jiný než Peter Mueller, který pláchl všem strážcům a řítil se na Mazance úplně sám. Hradecký gólman však v poslední době chytá v obrovské formě a poradil si i se střelou mezi betony i s následnou dorážkou.
     
    25:26
    Kometa se probouzí! Nejprve puk do pásma zavezl Kunc a nebezpečné pálil zápěstím, ke dvěma dorážkám se propracoval Horký a Kusko. Mazanec s vypětím všech sil odolal.
     
    25:44
    Poprvé se hra odvíjí po delší dobu před hradeckou klecí, obranu Mountfieldu pořádně zaměstnala Hruškova lajna, která si vytvořila slušný závar.
     
    25:55
    Brňané se ze všech sil ženou za vyrovnáním, Plekanec to zkoušel na dvakrát z levého kruhu. Mazanec připraven.
     
    26:30
    Chalupa v souboji jeden na jednoho v rychlosti proti Pyrochtovi neuspěl, zpětný pas se nevydařil ani Smoleňákovi.
     
    27:11
    Puk okamžitě po tom, co ho získal, nahodil na branku Horký, Kometa se následně drží v pásmu.
     
    27:35
    Lukáš Kucsera objel branku a snažil se z otočky překvapit Mazance, ten v posledních minutách svůj tým hodně drží a potvrzuje své famózní prosincové statistiky.
     
    27:55
    Hradec najednou působí značně bezradně a v podstatě jen odpaluje kotouče co nejdále od své branky.
     
    28:20
    Hra po souboji v rohu přerušena, viditelně podrážděný Klíma se ještě dostal do křížku s Barankou. Nastalou situaci museli uklidňovat čároví sudí.
     
    28:34
    Perret s Jerglem si vyměnili puk, jenže finální přihrávka druhému jmenovanému nevyšla dle představ a Hradec musel pozice před Čiliakem vyklidit.
     
    29:15
    K zakončení se po sérii pasů ve slotu dostal Dragoun, Čiliak si proti němu dobře povyjel a hradecký centr neměl kudy procpat puk za jeho záda.
     
    29:31
    Chalupa se lehkovážně nechal odzbrojit Lubošem Horkým, který s pukem okamžitě vystartoval vstříc Mazancovi, projel celé hřiště a natlačil se do brankoviště. Jeho zakončení ale postrádalo kvalitu a razanci.
     
    29:54
    Lukáš Kucsera na hranici faulu skolil Rosandiće, kterému se to stejně jako místnímu publiku nepozdává. Rozhodčí ale nechává hru plynout, což je pro tempo samozřejmě dobře.
     
    30:25
    Puk vypadl mimo hřiště a po tom, co si čárový arbitr vyzvedne nový, vhodí ho do kruhu v blízkosti Mazance.
     
    30:28
    Dočekal vyhrál buly čistě na Gulašího, který další ranou jako z praku trefil jen hradeckého gólmana.
     
    30:47
    Cibulskis naremploval na mantinel Orsavu a poslal ho k zemi, stejný kousek se na opačném konci hřišti povedl Rosandićovi proti nedávnému parťákovi Vincourovi.
     
    31:20
    Malec napřáhl na modré ke střele, trefil ale jen zakleknutého Dragouna, který si ze zápasu odnese pořádnou modřinu.
     
    31:51
    Z lehké frustrace pak Malec poslal jednoho z hradeckých k zemi mimo hru a odsedí si za to menší trest. Druhá přesilovka pro Mountfield.
     
    31:51
    Čároví rozhodčí dnes při vhazování nebývale otálí a zdržují, což se nelíbí ani hráčům ani fanouškům.
     
    32:33
    Parádní šance netypická pro přesilovku. Smoleňák přiklepl puk do jízdy Koukalovi, který si sjel za obranu a snažil se vymíchat Čiliaka rychlou kličkou, jenže puk mu na konci akce sjel z čepele a nezakončil tak, jak by potřeboval.
     
    33:12
    Hradečtí konečně rozestavěli svou přesilovkovou formaci, jenže Klíma situaci příliš uspěchal a po jeho nepřesné ráně se puk odrazil od hrazení zpátky do středního pásma.
     
    33:56
    Druhá přesilovka Hradce rozhodně nebyla tak nebezpečná jako ta první. Kometa je kompletní a trošku si zlepší svou bídnou úspěšnost v oslabení.
     
    34:19
    Daniel Rákos velmi nevybíravě trefil svého nedávného spoluhráče Rosandiće do hlavy a schytal za to několik ran od mstitele Nedomlela. Rákos je vyloučen za vražení na hrazení a automaticky tak vyfasoval i osobní desítku. Trest odpyká Kunc.
     
    34:32
    Hradec má v rychlém sledu další možnost početní výhody a určitě s ní bude chtít naložit lépe než s tou předchozí.
     
    34:48
    Nepovedená Jerglova střela se od Čiliaka odrazila ke Smoleňákovi, který ji nedokázal zamést za brankovou čáru. Následná Cibulskisova bomba byla bonbónkem pro lapačku brněnského brankáře.
     
    35:10
    Lotyšský bombarďák si sjel blíže k brance a vyslal další ránu, kterou trefil rameno Čilaka. Lev ani Radovan Pavlík se k dorážce nedostali a Brno se osvobozuje.
     
    35:58
    Prudkou Cingelovu příhru nedokázal Cibulskis zpracovat a Hradec přišel o pásmo.
     
    36:48
    Dragoun nepropasíroval střelu přes pozorného Gulašiho, který v obraně dnes působí velmi zodpovědně. Přes něj zkrátka dnes puky neprojdou.
     
    37:20
    Po delší době se připomněla první formace Komety, když Mueller nahodil puk od modré na Mazance a odražený puk se snažil dorážet Zaťovič.
     
    38:05
    Ofenzivní výlet si dopřál Filip Pavlík, který obkroužil branku, sjel si zpátky na modrou a vyslal přízemní střelu, kterou ještě dokázal tečovat Smoleňák. Čiliak s obtížemi odolal.
     
    38:59
    Pliař se natlačil až před kasu a bekhendem ohrozil branku Komety, mnohem nebezpečnější ale byla následná švihovka Jergla z levého kruhu. Ani jeden z domácích forvardů neuspěl a Hradec vyklidil pásmo.
     
    39:30
    Konec třetiny se odehraje v klidu, Hradec těsné vedení nenavýšil.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve třetí třetině?

    Tipovat můžete do začátku 3. třetiny.

     
    Druhá třetina se odehrála v podobném duchu jako ta první, Hradec nadále třímá otěže zápasu pevně ve svých rukách a za aktivitu byl odměněn prvním gólem Lukáše Cingela. Kometa se dokázala osmělit až v polovině utkání, kdy několika delšími pobyty před Mazancem a nebezpečnými střelami pořádně zavařila domácí defenzívě. V největší šanci se po úniku ocitl obávaný Peter Mueller, ani na dvakrát ale skvělého Mazance nepřekonal. Parádní výkon ale podává tradičně i Marek Čiliak, a tak je zápas zatím na góly skoupý, na šance však nikoliv.
     
    Statistiky 2. třetiny (celkem):
    Střely – 18:13 (34:17)
    Vyloučení – 0:2 (1:3)
    Buly – 11:13 (19:23)
    Hity – 4:4 (7:6)
    Bloky – 2:2 (7:5)
     
    Další třetina začne přibližně v 19:54.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:09
    Úvodní vhazování znovu ovládla Kometa ale byli to domácí, kteří jako první pronikli do útoku. Po Chalupově nahození Čiliak raději přerušil hru.
     
    40:49
    Orsavu po jeho průniku do pásma rychle odzbrojil Šalda a Mazanec zatím na zákrok ve třetí periodě čeká.
     
    41:27
    Po vzájemném souboji a klinči skončili na zemi Mueller a Rosandić, následně se Radovan Pavlík dopustil zakázaného uvolnění.
     
    42:00
    Další spolehlivý zákrok předvedl Mazanec proti výpadu Kuska a útočí tak na své páté čisté konto.
     
    42:21
    Po lehkém nedorozumění se provinila zakázaným uvolněním i Kometa, konkrétně Malec. Vhazuje se po levé Čiliakově ruce.
     
    42:27
    Nahození Čápa neprošlo přes Zaťoviče a oba dva pak svedli sprintérský souboj, který vyhrál domácí bek a nepustil elitního brněnského střelce do šance.
     
    42:58
    Vyčerpaná hradecká pětka jen odevzdala puk a odjela na střídačku, puku se chopilo Brno.
     
    43:20
    Orsava dostal krásný pas do mezikruží, ale znovu ztroskotal na perfektním a jistém Mazancovi.
     
    43:32
    Dnešní debutant Jan Mlčák neubránil nájezd Mateje Pauloviče a dvakrát ho zahákoval. Odsedí si za to dvě minuty.
     
    43:48
    I když v celkovém součtu Hradec na buly ztrácí, v útočném pásmu je úspěšnější a proto nemusí o puk v blízkosti Čiliaka zbytečně bojovat.
     
    44:14
    Koukal s Jerglem zavezli puk opět do pásma, jenže Hradec ho nahání po mantinelu místo aby se snažil ho dostat na osu hřiště do střelecké pozice.
     
    44:48
    Na ledě už je druhé východočeské komando, jehož součástí je i Jakub Lev. Ten se položil do střely z nápřahu od levého hrazení, branku ale minul.
     
    45:55
    Dragoun si šikovně obhodil Malce, jenže k puku to nakonec měl daleko a nedostal se k němu.
     
    46:15
    Rosandić lehce potáhl Plekance u mantinelu svou holí a to neušlo zraku hlavního arbitra, který ho poslal na trestnou lavici za hákování. Teprve druhá přesilovka pro Brno.
     
    46:15
    Vhazovat se bude v blízkosti domácí branky.
     
    46:56
    Brňané se drží v pásmu, ale jejich kombinace je příliš pomalá.
     
    47:19
    Za obranou Lvů nakonec zůstali zapomenutí Kusko s Muellerem, který domácímu brankáři zblízka pěkně zavařili.
     
    47:57
    K dalším nebezpečným ranám z mezikruží se postupně dostali ostrostřelci Vincour a Mueller, oba dva však narazili do zdi jménem Marek Mazanec.
     
    48:34
    Hradec horké chvilky přestál a Rosandić je na ledě. Ihned po jeho návratu se ale domácí provinili dalším icingem a vhazuje se v jejich obranném pásmu.
     
    48:46
    Perret se snažil využít své rychlosti, jenže puk nechal za sebou a projel za modrou čáru jako první. Ofsajd.
     
    48:46
    Kusko se Smoleňákem se tak dlouho na vhazovaní osekávali, až je rozhodčí oba vykázali na trestnou lavici. Kusko za sekání, Smoleňák za krosček.
     
    49:15
    Hra ve čtyřech zatím více svědčí domácím, pokusy Lva ani Cibulskise se však neujaly.
     
    50:01
    Předváděná hra ve třetí třetině probudila domácí tribuny, které se rozezpívaly opravdu hlasitě.
     
    50:23
    Hruška střílenou přihrávkou vyzval k teči těsně před Mazancem Plekance, ten ale prudký kotouč nezasáhl.
     
    51:10
    Rýsovala se situace dva na dva před Čiliakem, Pilař ale puk jen z dálky nahodil na branku a odjel na střídačku.
     
    51:46
    Smoleňák přebruslil Mlčáka a v rychlosti mířil na bližší tyčku, branku soupeře ale těsně minul. Škvírka u tyčky tam však byla a domácí kapitán ji dobře viděl.
     
    52:01
    Kometa právě vstřelila branku!
    Kometa srovnává krok! Podobně jako při první brance zápasu se ujala poměrně nenápadná a nevinně vyhlížející střela. Jejím autorem byl MARTIN ZAŤOVIČ, který po vyhraném Plekancově buly propálil Mazance po zemi mezi betony a připisuje si gól i ve třetím vzájemném zápase. Navrch zaokrouhlil svůj letošní gólový účet na 20 zářezů. Asistence: Peter Mueller, Tomáš Plekanec
    52:01 Martin ZAŤOVIČ - 1:1
     
    53:21
    Brňanům na chvíli narostla křídla, ty jim ale přistřihl rozhodčí, který vylučuje Luboše Horkého za souboj u mantinelu proti Smoleňákovi. Za vražení na hrazení navíc inkasoval osobní desetiminutový trest.
     
    53:50
    Kometa jde do tří a svou nedisciplinovaností poskytuje Hradci obrovskou šanci. Zaťovič je potrestaný za podrážení a verdikt nese hodně nelibě a počastoval rozhodčího hodně nevybíravými výrazy. Vyfasoval za to další desítku, menší trest za něj odsedí Dočekal.
     
    53:53
    Zkušený Plekanec však vyhrál buly a tlak Hradce je pozdržen.
     
    54:25
    Mountfield v poklidu kombinuje, očekávanou střelu vyslal Filip Pavlík, jeho pokus byl však zblokován.
     
    54:57
    Pak se Lvi vlastní nepřesností připravili o pásmo a ztratili dobrých 20 vteřin dvojnásobné přesilovky.
     
    55:14
    Emoce na ledě by se daly krájet, po skrumáži byl před Čilakem aktivní Smoleňák, kterého musela usměrnit brněnská obrana.
     
    55:38
    Domácí nesehráli přesilovou hru vůbec dobře a Čiliaka nijak výrazně nezaměstnali. Promrhali tak jedinečnou šanci na opětovné strhnutí vedení na svou stranu.
     
    55:56
    Zaťovič s Horkým za mohutného pískotu odjeli rovnou do kabin, protože jejich trest by nevypršel ani do konce případného prodloužení. Nebudou tak k dispozici ani pro eventuální nájezdy.
     
    56:22
    Hradecké zatím může mrzet nezužitkovaná střelecká převaha a neproměněné šance. Tyto aspekty sráží Mountfield v podstatě celou sezónu.
     
    56:44
    Kometa na druhou stranu zatím celkem zdarma drží jednobodový zisk, i když i Moravané několikrát nebezpečně zahrozili. Souvislejší tlak si však po celý zápas nevytvořili.
     
    57:05
    Puk je v hrsti jednoho z fanoušků na tribuně, vhazuje se před Mazancem.
     
    57:18
    Nedomlel zbořil u mantinelu Orsavu a svůj trest si ani neodsedí. I domácí tvrďák inkasoval 2+10 za vražení na hrazení a utkání pro něj končí. Trest odsedí Jergl.
     
    57:18
    Domácí střídačka si vzala oddechový čas. Oba hlavní trenéři předali svým svěřencům závěrečné pokyny a hlavně je uklidnili.
     
    58:06
    Proti pokusu Kuska obětavě zalehl Filip Pavlík, brněnský forvard ale přece jen dokázal na Mazance vystřelit. Ten utěsnil všechny škvíry ve svém postoji a gól nepřipustil.
     
    58:45
    Moravané se drží v blízkosti Mazance, další střelecký pokus ale nezapsali a domácí se osvobodili.
     
    59:20
    Hradec je kompletní, utkání směřuje do prodloužení.
     
    59:39
    Hruška se přece jen ještě jednou obtočil kolem hradecké klece a snažil se nikým neatakovaný překonat Mazance. Když nic jiného, alespoň vybojoval další buly v útočném pásmu. Brno má ještě dost času na vedoucí branku.
     
    60:00
    Třetí třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje prodloužení?

    Tipovat můžete do začátku prodloužení.

     
    Třetí perioda nabídla jednu branku, o kterou se postaral přesným pokusem mezi betony Martin Zaťovič. Oba týmu si vytvořili ještě spoustu dalších příležitostí, utkání a atmosféru na stadionu navíc vyhrotilo několik ostrých zákroků a osobních trestů. Zápas kvůli nim nedohrají Zaťovič, Horký ani Nedomlel a ztráta to je především pro Brno, protože minimálně kapitán Komety bude hodně scházet v případných nájezdech. Před námi je pětiminutové prodloužení ve třech.
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    60:10
    První buly opět pro hosty, Plekanec si ale svůj postup vstříc Mazancovi rozmyslel.
     
    60:29
    Hradec právě vstřelil branku!
    Hradec bleskově skóruje a bere si bonusový bod! Trojice Cingel-Chalupa-Smoleňák předvedla nádhernou akci, kdy druhý jmenovaný puk potáhl a předložil ho jako na zlatém podnose kapitánovi RADKU SMOLEŇÁKOVI, který z úhlu puk zametl za bezmocného Čiliaka do prázdné branky. Asistence: Matěj Chalupa, Lukáš Cingel
    60:29 Radek SMOLEŇÁK - 2:1
     
    Konec zápasu.
     
    Obrovská bitva zná svého vítěze a je jím nakonec domácí Mountfield HK. Brno se po celý zápas nemohlo vymanit z tlaku Hradce a i když Kometa měla pár světlých momentů a ve třetí třetině dokázala vyrovnat, na víc než na bod to nestačilo. Po parádní akci elitní formace Lvů v prodloužení nakonec zajistil druhý bod pro domácí hráče kapitán Radek Smoleňák, který tak povede letošní první pozápasovou děkovačku proti Brnu.
     
    Nejlepšími hráči utkání se stali oba brankáři Marek Mazanec a Marek Čiliak.
     
    Ode mě je to už opravdu vše, mějte se krásně, užijte si víkend a já vás srdečně zvu ke sledování některého z našich dalších extraligových textových přenosů.
     
    Celkové statistiky:
    Střely na branku – 40:26
    Vyloučení – 4:7 (navíc MHK 1 x 10 min. OT, KOM 3 x 10 min OT)
    Buly – 35:30
    Hity – 8:10
    Bloky – 13:9 (22:35:53)
    Marken.cz

    Adam Kodet

    Branky a nahrávky: 21. Cingel (M. Chalupa), 61. Smoleňák (M. Chalupa, Cingel) – 53. Zaťovič (Mueller, Plekanec)


    Mountfield HK: Mazanec (Š. Lukeš) – Cibulskis, Zámorský, Šalda, F. Pavlík (A), Nedomlel (A), Rosandić, Čáp – M. Chalupa, Cingel, Smoleňák (C) – Perret, Koukal, Jergl – Klíma, Lev, R. Pavlík – Paulovič, Dragoun, R. Pilař.
    HC Kometa Brno: Čiliak (Vejmelka) – Baranka, Mlčák, Pyrochta, Glover, Gulaši, Svozil, Malec (A) – Zaťovič (C), Plekanec (A), Mueller – Orsava, Hruška, Vincour – Dočekal, Rákos, Kucsera – Kunc, Kusko, L. Horký.

    Rozhodčí: Svoboda, Pražák – Hynek, Ganger

    Diváci: 5877
    ocianews.com