Kazachstán – Německo 4:1 (kon.) | Švédsko – Rusko 4:5 (po pr.) | Kanada – Finsko 5:0 (kon.)
konec
Kanada
5:0 (4:0, 1:0, 0:0)
Finsko
Sobota 04.01.2020, 19:08 • Ostravar Aréna, Ostrava • Mistrovství světa do 20 let • Semifinále
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Z mé strany je to pro tuto chvíli již vše. Loučím se s vámi a těším se u on-line přenosů ze zítřejšího vrcholu mistrovství světa juniorů, na shledanou! (21:42:40)
     
    Jelikož právě skončilo semifinále mistrovství světa, je na čase vyhlásit také tři nejlepší hokejisty za celou dobu turnaje z obou týmů.

    Z mužstva Finska byli oceněni brankář Justus Annunen, jenž i přes dnešní porážku předváděl po celou dobu skvělé výkony, Patrik Puistola, který je v tuto chvíli se čtyřmi góly nejlepším finským střelcem, a Kristian Tanus, jenž posbíral zatím 9 bodů a je tak nejproduktivnějším hokejistou svého celku.

    Za Kanadu si cenu vysloužili kapitán Barrett Hayton, který patří k bodovým lídrům javorových listů, dále Alexis Lafreniere, jenž sice pro zranění vynechal dva zápasy, do play off se ale vrátil zpět ve své skvělé útočné formě, a trojici kanadských hvězd doplnil ještě forvard Liam Foudy.
     
    Nejlepšími hráči zápasu byli vyhlášeni finský obránce Mikko Kokkonen a kanadský brankář s vychytanou nulou Joel Hofer.
     
    Střely na branku ve 3. třetině (celkem):

    Kanada – 12 (39)
    Finsko – 7 (32)
     
    Je tomu tak, šedesát minut je pryč a druhý finalista je definitivně potvrzen! Stává se jím tým Kanady, který předvedl bleskový vstup do klání a ve čtvrté minutě vedl už 3:0. Na své konto nakonec javorové listy přidaly ještě další dvě trefy, Joel Hofer na druhé straně za svá záda nepustil ani jeden puk. Po jistém výkonu si tak zítra zahraje Kanada s Ruskem o zlato, v severském derby se Finsko popere se Švédskem o bronz!
     
    Konec zápasu.
     
    59:57
    Kanada poslal puk za finskou bránu a utkání skončí na holích Suomi za jejich gólmanem.
     
    59:28
    Finové jsou v útoku, Kanaďany zaplněná hala už ale slaví. Do konce třetí třetiny totiž zbývá už jen 32 vteřin a jejich tým vede 5:0!
     
    59:08
    Proti střele od modré v podání Kevina Bahla se Justus Annunen roztáhl na brankové lajně a odklonil puk vyrážečkou.
     
    58:49
    Teď už jsou Finové v plném počtu, Annunen musel ještě ale čelit najížďce Raphaela Lavoieho, který málem skončil v bráně místo puku.
     
    58:28
    Finští hráči se dostali z obranného pásma, ale jen na chvíli.
     
    57:53
    A další zákrok finského muže v masce! Střela zleva v podání Velena totiž mířila k bližší tyči do sítě, na poslední chvíli ji ale Annunen vytáhl až vysoko nad ochrannou síť.
     
    57:31
    Joseph Veleno to zkoušel z mezikruží, Justus Annunen ale jeho pokus vytáhl nad horní tyč.
     
    57:07
    Alexis Lafreniere střílel zblízka z první, trefil ale místo horního růžku jen boční síť.
     
    56:45
    Po komerční přestávce budou Kanaďané pokračovat v přesilové hře, Ville Heinola se totiž v obranné třetině dopustil nedovoleného bránění.
     
    56:03
    A Aku Räty teď sám v šanci zblízka, pokusem do levé části brány ale ztroskotal na Hoferovi.
     
    55:44
    Z pravé strany nahazoval na bránu Aku Räty, jeho nabídky se nikdo v bílém dresu neujal.
     
    54:57
    Dawson Mercer nejprve sám střílel, poté ještě zpoza brány nahrával spoluhráči. Ten ale na brankovišti promáchl.
     
    54:09
    Antti Saarela přišpendlil ve střední třetině na mantinel jednoho z kanadských hráčů, čímž skončil další útok javorových listů.
    Marken.cz

    Klára Petrásková

    Branky a nahrávky: 2. McMichael (Dudas), 4. Lafreniere (Foote, Hayton), 4. Drysdale (Lavoie, Byfield), 15. Dellandrea (Dudas, McMichael), 38. Lafreniere (Addison, Hayton)


    Kanada: Hofer (Daws) – Byram, Bernard-Docker, McIsaac, Smith, Bahl, Addison, Drysdale – Lafreniere, Hayton (C), Foote – Foudy, Veleno (A), Cozens – McMichael, Dellandrea (A), Dudas – Byfield, Thomas, Lavoie – Mercer.
    Finsko: Annunen (Patrikainen) – Nousiainen, Thomson (C), Heinola, Hatakka, Utunen (A), Kokkonen, Honka, Seppälä – Maccelli (A), Petman, Erholtz – Puistola, Tanus, Oden – Aku Räty, Aatu Räty, Ranta – Killinen, Saarela.

    Rozhodčí: MacFarlane (USA), Morozov (RUS) – Lederer (CZE), Obwegeser (SUI)

    Diváci: 8 693
    ocianews.com