Eibar – Valladolid 3:1 (kon.) | Ath. Bilbao – Leganés 0:2 (kon.) | Barcelona – Osasuna 1:2 (kon.)
Real Betis – Alavés 1:2 (kon.) | Celta Vigo – Levante 2:3 (kon.) | Getafe – Atlético 0:2 (kon.)
Mallorca – Granada 1:2 (kon.) | Real Madrid – Villarreal 2:1 (kon.) | Real Sociedad – Sevilla 0:0 (kon.)
Valencia – Espanyol 1:0 (kon.)
konec
Athletic Bilbao
0:2 (0:0)
CD Leganés
Čtvrtek 16.07.2020, 21:00 • San Mamés Barria (Bilbao) • Španělská LaLiga • 37. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Děkujeme za pozornost, dobrou noc. (23:21:07)
     
    Ani Leganés není ve vůbec dobré situaci. V neděli odehraje na svém stadionu utkání proti Realu Madrid. Mimochodem ten dnes zvítězil nad Villarrealem a tím, že Barcelona padla s Osasunou, tak si zajistil titul. Co se týče Leganés, tak to musí porazit Real. Momentálně je totiž osmnácté (tedy na první sestupové příčce) o bod za Celtou. Celta se s tímto bezprecedentním ročníkem španělské ligy rozloučí na hřišti Espanyolu Barcelona. Tomu už o nic nejde. Ví, že sestoupí.

    Při rovnosti bodů mezi Celtou a Leganés (tj. v případě, že by Leganés remizovalo a Celta prohrála), tak by se brala v potaz primárně bilance vzájemných zápasů (Celta doma vyhrála 1:0, venku prohrála 2:3). Přiznávám, že si úplně nejsem jistý, jestli o lepším umístění rozhoduje stejně jako v pohárech. I kdyby se nerozlišovalo, že Celta vstřelila více branek na půdě soupeře, tak Vigo má lepší skóre (Celta – 37:49, Leganés – 28:49) a pouze nějaký zcela scifi scénář by na tom něco změnil v zápasech posledního kola.
     
    Bilbao spadlo až na desátou pozici, na sedmé Getafe ztrácí tři body, ale má horší vzájemné zápasy, takže na poháry může v příští sezoně zapomenout. V posledním kole bude hrát s Granadou. Ta dnes porazila Mallorcu a rozhodla o tom, že španělská liga zná po Espanyolu Barcelona druhého sestupujícího. Tím je právě Mallorca. Ta se tedy v nejkratším možném čase vrací do LaLigy2.
     
    Zhruba hodinu hry nebyl tento zápas vůbec záživný, ale pak hlavně Leganés pochopilo, že je potřeba zabrat a že remíza by jej poslala o patro níž. Najednou přišly šance na obou stranách. Tu největší měl Mesa, jenž po sklepnutí Erasa přestřelil bránu. Přitom byl prakticky sám před Herrerínem. Vypadalo to tedy, že Mesa bude zpytovat svědomí. Nicméně v 81. minutě si seběhl střídající Guerrero za dva obránce soupeře a obstřelil brankáře na vzdálenější tyč. Sudí Martínez nejprve gól neuznal, ale po konzultaci s kolegou u videa své rozhodnutí změnil. Byla to nesmírně těsná záležitost a hosté měli obrovskou kliku.

    Bilbao se tak v deseti vrhlo do útoku a Núnez si vypracoval dvě vyložené šance. V prvním případě se činil Cuéllar, když vyškrábl zakončení hlavou pod horní tyč. Následně byl Núnez naprosto volný při centru Unaie Lópeze, ale jako kdyby se lekl a byl až překvapení z toho, kolik prostoru mu defenziva Leganés nechala ve vápně, načež hlavičkoval vedle brány.

    Bilbao hrálo samozřejmě vabank a nemyslelo na obranu, což se podepsalo na gólu v nastavení, když na konci brejku stál Assalé.
     
    V deseti zápasech předposledního kola španělské LaLigy jsme viděli deset červených karet. Jednu z nich vyfasoval brankář Bilbaa Unai Simón, který ve 22. minutě vyběhl z vápna a z pravé strany zastavil dnes výborného Gila. Sancet tak pustil na hřiště náhradního gólmana Herrerína. Tato událost hodně ovlivnila nejen toto utkání, ale samozřejmě i souboj o záchranu. Tak či onak – bylo to správné rozhodnutí hlavního arbitra Martíneze
     
    Držení míče: 60 % : 40 %.
    Střely na branku: 3:4. Střely mimo: 4:6. Rohy: 3:3. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 11:11.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    90+4
    Leganés právě vstřelilo branku!
    Je to jasné! Leganés dnes uteklo hrobníkovi z lopaty a tom, kdo sestoupí, se rozhodně až v posledním kole v neděli. Dlouhá rozehrávka směřovala na pravou stranu na Avilese a před ním se otevřela dálnice. Doběhl až do vápna. Domácí už trošku rezignovali směrem dozadu. V závěru brejku tři na dva nahrál Aviles mezi dvěma obránci soupeře na střed a ROGER ASSALÉ musel trefit prázdnou bránu. Asistence: Javier Aviles.
     
    90+3
    Hosté se brání tlaku soupeře, zatím úspěšně.
     
    90+2
    Co dělala hostující obrana? Unai López centroval z levé strany na zadní tyč, kde byl naprosto neobsazený Núnez, ale hlavičkoval mimo bránu.
     
    90+1
    Pět minut nastavil rozhodčí Martínez.
     
    90
    Muniain viděl na levé straně rozběhnutého spoluhráče a následoval centr do ohně na Núneze, jeho pokus směřující pod břevno vyškrábl Cuéllar levou rukou. V opačném případě by Leganés s velkou pravděpodobností sestoupilo!
     
    89
    Pérez získal balón z levé strany a Assalé poslal hezkou nahrávkou Gila proti Herrerínovi, Assalé v závěru svého sprintu vystřelil vedle bližší tyče.
     
    88
    Fotbal nahoru-dolů. Hraje se ve strhujícím tempu a jde o hodně.
     
    86
    Berchiche si chtěl narazit na levé straně, což ovšem nepovolila hostující defenziva.
     
    85
    Unai López vypálil těsně vedle pravé tyče brankáře, Cuéllar skákal po balónu, zasahovat nemusel, ale hostům muselo hodně zatrnout.
     
    83
    Střídání v týmu Athletic Bilbao: ze hřiště odchází Raúl García, přichází Kenan Kodro.
    Střídání v týmu Athletic Bilbao: ze hřiště odchází Mikel Vesga, přichází Dani García.
     
    81
    Leganés právě vstřelilo branku!
    Leganés slaví! Siovas nahrál krásně přes dva obránce, za které si zaběhl střídající MIGUEL ÁNGEL GUERRERO a obstřelem brankáře Herrerína na vzdálenější tyč otevřel skóre zápasu. Byla to hodně těsná záležitost. Sudí nejprve neuznal gól, pak si asi uvědomil důležitost okamžiku. Oslovil kolega u videa a ten doporučil uznat branku. Při souboji s Núnezem se MIGUEL ÁNGEL GUERRERO nenacházel o centimetry (nebo spíše milimetry) v ofsajdu. Můžeme se zase pobavit o tom, jaká je ve sportu hranice mezi úspěchem a neúspěchem. Asistence: Dimitris Siovas.

    Vít Muzikář

    Branky: 81. Guerrero (Siovas), 90+4. Assalé (Aviles)

    Karty:   53. Raúl García (ATB), 63. Muniain (ATB) – 43. Eraso (LGS), 43. Bustinza (LGS), 76. R. Pérez (LGS)   22. Simón (ATB)


    Držení míče: 60 % : 40 %.
    Střely na branku: 3:4. Střely mimo: 4:6. Rohy: 3:3. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 11:11.
    Athletic Bilbao: Simón – de Marcos (72. Capa), Núñez, Yeray, Berchiche – Unai López, Vesga (83. Dani García) – I. Williams (69. Villalibre), Sancet (26. Herrerín), Muniain (C) – Raúl García (83. Kodro).
    Náhradníci: Herrerín – San José, I. Córdoba, Dani García, Balenziaga, Villalibre, Kodro, Capa, Vivian, I. Gómez, Beñat, Lekue.

    CD Leganés: Cuéllar – Rosales (72. Assalé), Bustinza (C), Tarín, Siovas, Eraso (60. Mesa) – Ruibal, Amadou (75. Aviles), R. Pérez, Gil – Manu (60. Guerrero).
    Náhradníci: Lombo, Soriano – López Cristóbal, Aviles, Mourid, Omeruo, Guerrero, Amores, Mesa, Navarro, Assalé.

    Rozhodčí: Martínez – Barbero, López
    thejrc.org