Green Bay Packers - Los Angeles Rams 32:18 (kon.) | Buffalo Bills - Baltimore Ravens 17:3 (kon.)
Kansas City Chiefs - Cleveland Browns 22:17 (kon.)
konec
Buffalo Bills - Baltimore Ravens

17:3

(3:0, 0:3, 14:0, 0:0)

Neděle 17.01.2021, 02:15 • Bills Stadium • Americký fotbal • Divisional Round
     
    Z tohoto utkání je to vše. Divizní kolo pokračuje dalšími dvěma souboji v neděli, přičemž hlavně ten druhý je netrpělivě očekávaný celým sportovním světem. Přeji vám dobrou noc a večer zase u přenosů z NFL na počtenou. (05:42:11)
     
    Buffalo Bills poprvé od prohraného Super Bowlu před 27 lety postupují aspoň do finále konference AFC! V něm pojedou buď do Kansasu City, nebo doma přivítají Cleveland.
     
    Přímo na stadionu tomu všemu přihlížeo 6 772 velmi hlučných a šťastných diváků.
     
    Stalo se přesně, co jsem o poločase předpovídal, tj. první touchdown utkání určil vítěze! A stalo se tak hned v prvním drivu třetí čtvrtiny. Bills pozměnili taktiku a než se obrana dokázala přizpůsobit, přešli celé hřiště. Poslední akcí byl 3yardový catch receivera Stefona Diggse. Domácí odskočili do vedení 10:3 a nabytý náskok už nepustili. Co však chybělo, aby tomu bylo jinak? Jeden přesný hod Lamara Jacksona. Quarterback Ravens v následujícím drivu dovedl svůj tým až do vzdálenosti 9 yardů od end zóny, avšak jeho úmysl o touchdownový hod na tight enda Marka Andrewse přečetl a hlavně perfektně vystihl cornerback Taron Johnson, který navíc zůstal na nohou a měl před sebou volnou cestu k 101yardové pick six znamenající vyrovnaný rekord play off NFL v nejdelším defenzivním touchdownu! Psychicky zlomené hráče Baltimoru poté definitivně dorazil vlastní centr Patrick Mekari, který v zápase hodil celkem tři katastrofální snapy a tím třetím, nejhorším, ve svém důsledku dokonce vyřadil po zbytek utkání ze hry svého quarterbacka. Lamar Jackson si totiž při pádu na záda po tacklu protihráče cvakl hlavou o trávník tak silně, že neprošel protokolem na otřes mozku. Čtvrtá čtvrtina se v důsledku toho už pouze dohrávala. Kicker Tyler Bass v ní sice opět kvůli silnému větru neproměnil 44yardový pokus o field goal, ale Buffalu to vůbec nevadilo.
     
    Konec utkání.
     
    0:36
    Trojí zakleknutí a v Buffalu propukají velké oslavy fanoušků!
     
    2:00
    BUF, 4&1, BUF 19
    Téměř zablokovaný punt, který však končí prohřeškem napadajícího hráče. Running Into the Kicker, 5 yardů a Bills jdou zápas doklekat.
     
    2:00
    Two-minute warning.
     
    2:30
    BUF, 3&2, BUF 18
    Yeldon se do prvního downu nedostal, takže Bills půjdou puntovat. Že by jim to vadilo? To se nedá říct.
     
    2:30
    BUF, 3&7, BUF 13
    Narušení neutrální zóny obranou. Ravens už nevědí, co by si ještě proti sobě vymysleli.
     
    2:36
    BUF, 2&9, BUF 11
    Yeldon to také zkoušel levou částí lajny, úspěšnější nebyl. 2 yardy. A poslední timeout Ravens.
     
    2:41
    BUF, 1&10, BUF 10
    Singletary zkoušel štěstí vlevo, 1 yard. A hned druhý timeout Ravens.
    Neproměněný čtvrtý down.
     
    2:45
    BAL, 4&GOAL, BUF 10
    Huntley hledal pod brankou hodem poslední záchrany Andrewse, ale ten byl výborně zdvojen a podle rozhodčích čistě ubráněn! Bills definitivně vítězí!
     
    2:50
    BAL, 3&GOAL, BUF 10
    Dobbins na levé straně školácky dropl přihrávku! Klasicky už přemýšlel dopředu, aniž by míč kontroloval.
     
    2:55
    BAL, 2&GOAL, BUF 10
    Andrews nezachytil na středu.
     
    3:00
    BAL, 1&GOAL, BUF 8
    Dobbins byl ihned atakován a vytlačen se ztrátou.
     
    3:07
    BAL, 2&10, BUF 19
    Huntley se rozběhl k levé lajně a podél ní vybojoval 11 yardů.
     
    3:12
    BAL, 1&10, BUF 19
    Nepřesná přihrávka na Hilla.
    Velký posun Ravens díky Brownovi.

    Libor Štěpán

    Carl Cheffers
    6 772
    Vysvětlivky
    U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce, a také o aktuální poloze hry.

    Příklad BUF, 3&5, BAL 42 – U míče je Buffalo, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině Baltimoru.
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na čtyři čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po patnáctiminutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy dvě minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenzíva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy kopající dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne do hloubi útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj bodový zisk o tři body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do end zóny (desetiyardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za šest bodů, k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z patnácti yardů (extra point – jeden bod), nebo zvolit útočnou akci z dvou yardů před end zónou a v případě úspěchu získat dva body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, nebo bránící, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, nebo pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.
    thejrc.org